Hoe een gasmeter in het appartement te installeren

De regels voor het installeren van een gasmeter in het appartement. Vereisten voor het installeren van een gasmeter

Het meten van de hoeveelheid verbruikt gas kan de maandelijkse kosten van het betalen van energierekeningen verminderen. De afwezigheid in het huis of appartement van de meter verplicht de consument om diensten te betalen tegen een enkel tarief - voor de hoeveelheid gas die volgens statistieken gedurende één bepaalde periode door één persoon wordt verbruikt. Uit dit artikel kunt u de regels leren voor het installeren van een gasmeter in het appartement en de basisvereisten voor installatie.

Tot op heden worden tellers van verschillende typen gebruikt: membraan (diafragma), turbine, roterend en ook vortex, dus er is echt iets om uit te kiezen.

In Rusland installeren de meesten op huishoudelijke gasnetwerken apparaten van het membraantype. Deze apparatuur is uitgerust met een elastisch membraan. Het belangrijkste voordeel van deze apparaten is betrouwbaarheid, eenvoud van ontwerp en relatief kleine meetfouten. Elektronische tellers zijn nauwkeuriger vanwege de ingebouwde bewakingssensoren.

Ook gasmeters worden gedeeld door de hoeveelheid gas die ze binnen een uur verbruiken. Deze parameter wordt bepaald door de technische parameters van alle gastoestellen in het appartement te bestuderen. Het gemiddelde verbruik van een klassieke 4-pits gasplaat is 1,56 m 3 / uur, de kolom - 2,5 m 3 / uur. Een sommatie van het totale verbruik maakt het mogelijk om het vermogen van de vereiste meter te bepalen.

Als u een roterende, volumetrische of elektronische gasmeter kiest, is het de moeite waard erop te letten dat de gastoevoer zowel links als rechts kan worden uitgevoerd. Bij het kopen, is het belangrijk om dit punt te overwegen.

Als u iets koopt, moet u de productiedatum van het geselecteerde model controleren, want het interval tussen verificatie wordt niet bepaald door de installatiedag, maar door de releasedatum. Als er meer tijd is verstreken na de inspectie in de fabriek dan nodig is voor de volgende test, kunnen er enkele problemen zijn met de gebruiksperiode.

De markering van de meter geeft de hoeveelheid verbruikt gas aan:

 • De apparaten met de aanduiding G1.6 kunnen passeren en tellen tot 2,5 m 3 / uur.
 • G2,5 - tot 4 m 3 / uur.
 • G4 - tot 6 m 3 / uur.

Er zijn ook krachtiger apparatuur, bijvoorbeeld gasmeter GMS G6 of G10. Deze apparaten worden gekenmerkt door hetzelfde principe.

Het testinterval voor oude apparatuur (SG-markering) is 5 jaar. Terwijl een moderne elektronische gasmeter gemiddeld 12 jaar kan functioneren.

De gasmeter is een vrij gecompliceerd apparaat, bij de installatie ervan moet aan een aantal vereisten worden voldaan. Bij elke meter moet een paspoort worden gevoegd, een document met informatie over het apparaat en de vereisten voor de installatie en bediening ervan.

Er zijn algemene vereisten en regels voor het installeren van een gasmeter in het appartement:

 • De afstand van het apparaat tot het vloeroppervlak is 1600 mm.
 • De afstand van de ketel of gasfornuis tot het apparaat is 800 mm.

Bovendien kan deze apparatuur niet alleen binnenshuis, maar ook aan de straatkant worden geïnstalleerd. In het laatste geval is het wenselijk om de teller te beschermen tegen directe blootstelling aan zonlicht, sterke temperatuurveranderingen, vocht. Dergelijke invloeden kunnen de levensduur van de meter aanzienlijk verkorten.

Wanneer individuele apparaten in het paspoort worden geïnstalleerd, kunnen ze worden aangeduid met aanvullende regels voor het installeren van een gasmeter in het appartement, die worden toegepast op een bepaald model en die afwijken van de algemene vereisten.

Om te installeren hebt u de volgende voorbeeldlijst met documenten nodig:

 • Eigendom van het pand waar de meter moet worden geïnstalleerd.
 • Identiteitskaart.
 • Paspoort voor de apparatuur.
 • Als het apparaat nog niet is gekocht - een paspoort voor alle gasapparatuur geïnstalleerd in de kamer (boiler, fornuis, enz.), Om het vermogen te bepalen, laden bij het selecteren van een teller.
 • Plan van woonruimte, huizen.

Dit is een voorbeeldige lijst met documenten, daarom is het wenselijk om de exacte lijst ter plaatse op te geven wanneer u beslist over de installatie van een gasmeter.

De regels voor het installeren van een gasmeter in het appartement:

 • Eerst en vooral moet u schrijven naar de gasdienstverklaring, die de plaats van registratie aangeeft, de volledige naam van de eigenaar, evenals het postadres van de plaats waar u de meter wilt installeren. Daarna moet u naar de kapitein gaan, die uw appartement of gasinstallatie van het huis inspecteert en u vertelt welk loket u moet kopen. Door de "technische voorwaarden" van de kapitein zal het mogelijk worden gemaakt om het project te ontwikkelen. In de regel wordt dit soort werk uitgevoerd door de gasdienst zelf.
 • Koop apparatuur in overeenstemming met de "technische voorwaarden" ontvangen van de meester. Huishoudrecorders (bedoeld voor appartementen of huizen) verschillen van elkaar in "nominale waarde" 9raquo; - de hoeveelheid energie die ze per tijdseenheid doorgeven. Voor een appartement waarin alleen een kachel is geïnstalleerd, is een teller geschikt voor 2,5 m 3 gas per uur.
 • Neem herhaaldelijk contact op met de gasdienst, waar een factuur zal worden uitgegeven, na betaling waarvan de meester aankomt en de door u gekochte meter installeert. Nadat de gasmeter in het huis is geïnstalleerd, moet zijn paspoort worden afgegeven. Soms wordt het merk ingesteld door dezelfde master, soms moet u hiervoor op de gasservice solliciteren.
 • Dan moet u dezelfde gasservicetoepassing aanvragen om de meter af te dichten. Na deze procedure moet u een certificaat afgeven dat moet worden gepresenteerd in een enkele schikking en in een contantencentrum op de plaats van verblijf. U betaalt dus voor de gastoevoer via het nieuwe systeem, waarbij u zelf de meter van de meter haalt.

Ondanks het feit dat gasmeters in een privéwoning niet door de consument worden geïnstalleerd, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met de basisvereisten voor installatie. En naast de bovenstaande regels zijn er nog andere.

 • Na het voltooien van de installatie van de meter, moet deze noodzakelijkerwijs worden afgesloten.
 • Het is belangrijk dat het schema van de gasmeter niet alleen overeenkomt met de installatieplaats, maar ook wordt overeengekomen door de gasdeskundigen.
 • Geïnstalleerde apparatuur moet gecertificeerd zijn.
 • Bij laswerkzaamheden moet de gastoevoer in het appartement worden uitgeschakeld.
 • Installatie werken worden alleen uitgevoerd door gecertificeerde specialisten.
 • Werk moet worden uitgevoerd in overeenstemming met veiligheidsvoorschriften.

Installatie van gasmeters is de wet!

In overeenstemming met Wet nr. 261-FZ "Over toenemende energie-efficiëntie en energiebesparing ... 9raquo;, goedgekeurd in 2009, moeten gasmeters in elk huis worden geïnstalleerd. En hierin is niets slechts en vreselijks, omdat we moeten betalen voor het geconsumeerde bedrag, en niet voor het tarief, dat wordt bepaald door het aantal geregistreerde personen.

Immers, in verschillende flats en huizen is het energieverbruik anders, iemand heeft meer en iemand heeft minder. De meeste eigenaren die meters installeerden, voelden besparingen op hun portemonnee.

Artikel 13, punt 5.1. stelt dat de installatie van gasmeters (wet nr. 261-FZ) vóór 1 januari 2015 door eigenaars van appartementsgebouwen moet worden gedaan.

In principe is elke meter eigendom van de persoon die het appartement bezit. Dienovereenkomstig moet de klant niet alleen de kosten van de meter, maar ook de installatiewerkzaamheden terugbetalen.

Er zijn een aantal factoren die de totale kosten kunnen beïnvloeden. Beschouw deze:

 • Voor wiens geld het apparaat wordt gekocht.
 • De behoefte aan lassen of de afwezigheid ervan.
 • De lengte van communicatie voor de uitvoer van de meter.
 • Het aantal apparaten in het appartement dat gas verbruikt (boiler, gasfornuis, kolom).

Als we het hebben over de specifieke kosten, kost het installeren van een gasmeter in de aanwezigheid van één gasfornuis gemiddeld 4000-5000 roebel.

De keuze van de gasmeter en de kenmerken van de installatie in het appartement

De groeisnelheid van gaskosten voor gebruikers is veel overtuigender dan het decreet van de regering inzake verplichte huisvesting met allerlei meters. Het feit dat de betaling van water op de meter een aanzienlijk economisch effect heeft, lijdt geen twijfel, maar het tellen van de "penny" energiedrager heeft nog niet gestreefd. Mensen met een vooruitziende blik van gemeentelijke huisvesting zijn er al in geslaagd om apparaten van het netwerk te verwerven en in te voeren die rekening houden met het verbruik van natuurlijke rijkdommen van gas. Nu was de installatie van een gasmeter in het appartement niet alleen noodzakelijk voor de economische eigenaren, maar voor alle burgers van het land, en voor de staat die het decreet uitvaardigde om de kosten van alle middelen te overwegen.

Werkingsprincipe en regels voor het kiezen van een teller ↑

Afhankelijk van de manier waarop het telmechanisme wordt geactiveerd, worden gasstroommeters verdeeld in vier klassen. We zullen de rotatie-, turbine- en vortex-apparaten negeren die bedoeld zijn voor bedrijven. Overweeg de constructie van een gasmeter van een membraantype (dat ook een diafragma of kamer is), die wordt gebruikt in huishoudelijke voorzieningen.

Hoe het apparaat de informatie leest ↑

Voor degenen die een gasmeter in het appartement willen installeren, is informatie over de werking van het membraansysteem niet overbodig. Het apparaat bestaat uit originele camera's met serieel openende "gordijnen". Gordijnen worden structureel geassocieerd met het kruisvormige stuwermechanisme.

 • Ten eerste vult het gas de eerste kamerholte, loopt het over, veroorzaakt vervorming van het diafragma.
 • Het diafragma verzendt beweging naar sluitergordijnen, die afwisselend openen, een deel van het gas in de volgende kamer passeren en goed gesloten zijn, waardoor de inhoud naar de volgende holte wordt gezonden.
 • De mechanische impuls van de beweging van de sluiters die een deel van het gas passeren, wordt overgedragen naar het kruismechanisme.
 • De beweging van het kruismechanisme geeft een signaal aan een "sterretje" dat eraan is bevestigd en draait slechts in één richting.
 • Het "sterretje" informeert de telinrichting hoeveel gasdelen door het instrument zijn gegaan.

Let op. Alle elementen van het apparaat zijn gemaakt van aluminium of plastic, daarom is het zinloos om de aflezingen van de gasmeter door de magneet te beïnvloeden.

Het gas dat door het mondstuk in de inrichting stroomt op basis van het verplaatsingsprincipe gaat successievelijk van de ene kamer naar de andere. Na voltooiing wordt het proces cyclisch herhaald.

Classificatie van boekhoudapparatuur is gebaseerd op het volume van het verbruikte gas per uur. Om deze parameter te bepalen, moeten de technische kenmerken van de in het appartement geïnstalleerde apparaten worden bestudeerd. De gemiddelde gasfornuis met vier branders verbruikt 1,56 m³ / h, de gaskolom verbruikt 2,50 m³ / h. De som van de waarden geeft het totale volume aan, volgens welke het model van het apparaat is geselecteerd.

Raad. Voor klanten die proberen te achterhalen hoe een gasmeter moet worden gekozen, moet u weten dat de gastoevoer naar verschillende versies van de boekhoudapparatuur van links of rechts kan worden gemaakt. Vergeet bij het kiezen niet op dit aspect te letten.

 • het apparaat met de aanduiding G-1,6 kan 1.60 - 2.50 m³ / h overslaan en berekenen;
 • G-2.5 passeert 2,50 - 4,00 kubieke meter;
 • G-4 van 4,00 tot 6,00 kubussen.

Kenmerken G-6, G-10, G-16, etc. worden gedefinieerd door vergelijkbare principes.

Aandacht alstublieft. Controleer de afgiftedatum van het gekochte apparaat, want het kalibratie-interval van gasmeters wordt niet berekend vanaf de installatiedatum, maar vanaf de productiedatum. Als na het testen van de fabriek meer dan nodig is voor de volgende verificatie van jaren, kunnen de eigenaren problemen hebben met de werking van de gaseconomie.

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de verificatieperiode voor gasmeters van het verouderde SG-model 5 jaar bedroeg, voor tellers van een nieuwe generatie is het interval tussen verificatie 12 jaar.

Bedrijfscondities van gasmeters ↑

De regels voor het installeren van een gasmeter bepalen de mate van filtratie van de substantie die door het apparaat gaat - minder dan 100 micron, die door Gorgas zou moeten worden geleverd.

 • De temperatuur in de ruimte en de temperatuur van het gas dat door de rekeninrichting passeert, wordt bepaald door een minimumlimiet van -20º en een maximum van +60º.
 • De meter is bestand tegen een kortstondige toename van de doorstroming met 20%, zonder problemen zal een verhoging van de standaarddruk worden overgedragen naar 10%.
 • Vóór het invoegpunt van het apparaat in het gasnetwerk, is er niet noodzakelijk een direct leidinggedeelte.

U kunt het apparaat verticaal of horizontaal installeren. De belangrijkste voorwaarde is dat de controle van gasmeters niet mag worden belemmerd en kan worden uitgevoerd door de vertegenwoordiger van het toeleverende bedrijf met een bepaalde contractperiodiciteit.

Specificiteit en regels voor de installatie van aggregaten ↑

De installatie van het apparaat moet worden uitgevoerd door een organisatie met een recht op werkvergunning. Het kan niet alleen de dienst van Gorgaz zijn. Vóór de installatie is het redelijk om te vragen hoeveel het kost om een ​​gasmeter te installeren die door verschillende bedrijven wordt verkocht. Vergeet niet dat de standaardtarieven in elk geval worden aangepast in overeenstemming met de ontwerpkenmerken van het apparaat, evenals de locatie van gastoestellen en de pijpleiding.

 • Het proces van het uitrusten van het gasnetwerk met het boekhoudapparaat gaat vooraf aan het indienen van een aanvraag bij de TEC (energiebesparingspunt) van het stadsgasbedrijf. De aanvraag moet vergezeld gaan van een fotokopie van het technisch paspoort voor de woonwijk en een certificaat van tijdige betaling van gas voor de laatste maand.
 • Na het indienen van de aanvraag is de benoeming van een specialist gepland, die de technische mogelijkheid moet bepalen om het apparaat te monteren en de exacte prijs te noemen als er extra werk nodig is.

Raad. Pakkingen, flexibele slang en het apparaat zelf is beter om alleen te kopen. De kosten van het apparaat en de apparaten die zijn gekocht bij de organisatie die de instellingen maakt, worden vaak sterk overschat.

 • Verder wordt al het werk uitgevoerd door gasingenieurs, grondig wetende de volgorde van installatie van de gasmeter. De eigenaar moet noodzakelijk een act en een schikkingsdocument van de uitvoerende kunstenaars afhalen voor de daaropvolgende inbeslagname van het boekhoudapparaat. De eigenaars zullen gas kunnen betalen volgens de meterstanden na het installeren van de afdichtingen. Vanaf hetzelfde moment zijn ze volledig verantwoordelijk voor schendingen en schade, zowel zegels als apparaten.

U moet elke maand de meter aflezen. Het gasbedrijf heeft het recht om te controleren hoe nauwkeurig de gasmeters worden overgedragen door de huiseigenaren. De gebruikelijke periodiciteit van controlegaswerkers 1 keer in zes maanden. Als er enige twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van de informatie, kan de onderneming een deskundig onderzoek benoemen. Als overtredingen door de gebruiker worden vastgesteld, moet hij betalen voor de demontage, installatie en verificatie. Twijfels aan de eigenaar in het waarheidsgehalte van de getuigenis moeten ook door de expert worden weggenomen. Maar het onderhoud met betrekking tot periodieke verificatie wordt uitgevoerd ten koste van de organisatie die het factureringsapparaat heeft geïnstalleerd.

Degenen die willen weten tot wie ze zich wenden en hoe ze een gasmeter moeten plaatsen, hebben in het artikel zeker de antwoorden gevonden op de vragen die hen interesseerden. Het is onmogelijk om het apparaat in het circuit zelf te snijden, waarbij een explosieve stof met een toxisch effect wordt getransporteerd. Maar het is noodzakelijk om de regels voor bediening, installatie en volgorde van acties aan de klant van de gasdienst te kennen.

Als de meter alleen is geïnstalleerd, waar moet ik dan heen en moet ik betalen voor de geïnstalleerde teller?

Hoe installeer ik een gasmeter in het appartement?

inhoud

De gasprijzen stijgen voortdurend, wat een belangrijke stimulans voor burgers is geworden om gasmeters te installeren. Dit is gunstig voor iedereen, zonder uitzondering, voor Russen, omdat het hun kosten aanzienlijk vermindert.

Over de functies van dit apparaat en de geschiktheid van het gebruik ervan in het appartement, zullen we praten. Hoe installeer ik een gasmeter in het appartement?

Houd er rekening mee dat het apparaat moet worden gemonteerd door een specialist die over de benodigde bevoegdheden beschikt. In dit geval is er een belangrijk aspect: de master moet werken in hetzelfde bedrijf dat u van gas voorziet, anders wordt het apparaat niet geregistreerd. Vertrouw uw veiligheid niet aan onervaren mensen.

De installatie zal in verschillende fasen worden uitgevoerd.

 • We doen een beroep op het nummer van het bedrijf dat gas levert. Vind dat hun telefoon eenvoudig is - kijk maar eens naar de achterkant van het betalingsbewijs dat elke maand verschijnt. We voeren een dialoog met een specialist, waaruit we leren op welk adres het nodig is om bij de documenten te verschijnen.
 • Dan gaan we waar het staat, waar we de verklaring schrijven over het installeren van de meter. Wij nemen uw paspoort mee, een ontvangstbewijs dat de betaling van alle rekeningen aangeeft, evenals een document dat het eigendom van het appartement bevestigt. Iedereen die eigenaar is van de woonruimte, kan de aanvraag schrijven. Het personeel zal het accepteren en zeggen wanneer de specialist komt.

 • Bepaal de plaats waar de teller zal worden geïnstalleerd. Vergeet niet dat deze niet verder dan 0,8 meter van het consumentenapparaat moet worden gemonteerd (meestal - borden). De hoogte van de installatie moet minstens 1,2 meter zijn. Er zijn geen andere vereisten, dus richten we ons alleen op onze behoeften. Een professional die metingen doet, kan u nuttige adviezen geven.
 • Wanneer de afgesproken dag komt, gaan we naar de gasdienst, we betalen het benodigde bedrag voor het werk. We bespreken met een specialist de datum en het tijdstip van aankomst van de meesters voor u.

Als er een wens is, kan het apparaat onafhankelijk worden gekocht. Het is belangrijk dat het voldoet aan alle voorschriften.

Het produceren van de installatie is een voorbereide persoon, maar u moet ook weten hoe u enkele belangrijke dingen kunt installeren. Wanneer het apparaat is geïnstalleerd, moet het worden verzegeld. De door u geselecteerde teller moet de certificatieprocedure doorlopen. De plaats van installatie moet correct worden geselecteerd. Als de gasfornuis zich in de onmiddellijke nabijheid van het apparaat bevindt, is het beter om hem over te dragen, anders is oververhitting mogelijk. Het apparaat kan zowel verticaal als horizontaal worden bevestigd.

Bepaal vooraf waar het u het minst zal stoppen. De bochten van de pijpen hebben op geen enkele manier invloed op de installatie. Het is belangrijk om vrije toegang tot de meter te houden - om de zes maanden wordt deze gecontroleerd door specialisten. Als u alleen woont, betaalt het apparaat niet meteen af. Maar in gevallen waarin er meerdere mensen in het appartement zijn, is de installatie ervan zeer wenselijk.

populair

13 zeer inspirerende accounts op Instagram

7 regels voor het maken van een stijlvolle blog op Instagram

Google vatte de belangrijkste resultaten van het jaar samen

14 stappen om de verkoop op Instagram te vergroten

Elke week praten we over de belangrijkste filmpremières, tentoonstellingen, uitvoeringen en concerten. Kort en zakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

25 + = 26