Wat is de druk in de accu?

Hoe de accu aan te sluiten op het watertoevoersysteem

Om te voorkomen dat de pomp elke keer dat een kraan in de woning opent, wordt ingeschakeld, is er een hydraulische accu in het systeem geïnstalleerd. Het bevat een bepaald volume water, voldoende voor een kleine stroom. Hiermee kunt u vrijwel van de pompstarts op korte termijn af. De installatie van de accu is eenvoudig, maar er zijn nog een paar apparaten nodig - tenminste een drukschakelaar en het is nog meer wenselijk om een ​​manometer en ontluchter te hebben.

Plaats van installatie - in de put of in het huis

In het watertoevoersysteem van een privéwoning zonder hydraulische accumulator, wordt de pomp ingeschakeld telkens wanneer er ergens een waterstroom is. Deze frequente starts veroorzaken slijtage van de apparatuur. En niet alleen de pomp, maar het hele systeem als geheel. In feite is er elke keer sprake van een abrupte toename van de druk, en dit is een hydroshock. Gebruik een hydraulische accumulator om de hoeveelheid activering van de pomp te verminderen en de waterslag te verzachten. Hetzelfde apparaat wordt een expansievat of een diafragmatank, een tank, genoemd.

Een van de functies van hydraulische accumulatoren - om de waterslag glad te strijken, kwamen we erachter. Maar er zijn anderen:

 • Het aantal pompstarts verminderen. Er zit wat water in de tank. Tegen een kleine vergoeding - was je handen, plet - het water stroomt uit de tank, de pomp gaat niet aan. Hij wordt alleen ingeschakeld als er nog maar heel weinig over zijn.
 • Zorg voor een stabiele druk. Voor deze functie is een ander element nodig: een waterdrukschakelaar, maar deze houdt de druk binnen de vereiste limieten.
 • Creëer een kleine waterreserve in geval van gebrek aan elektriciteit.

De accumulator in de put installeren

Het is niet verrassend dat dit apparaat in de meeste particuliere watervoorzieningen aanwezig is - het gebruik ervan heeft veel voordelen.

De hydraulische accumulator is een tank van plaatmetaal verdeeld in twee delen door een elastisch membraan. Het membraan is van twee soorten - het diafragma en de ballon (peer). Het diafragma is gefixeerd over de tank, de peervormige peer is bevestigd aan de inlaat rond de inlaattakpijp.

Op afspraak zijn ze verkrijgbaar in drie vormen:

Hydro tanks voor verwarming zijn rood geverfd, watertanks zijn blauw geschilderd. Expansievaten voor verwarming hebben meestal een kleinere maat en een lagere prijs. Dit komt door het membraanmateriaal - voor watertoevoer moet het neutraal zijn, omdat het water in de pijplijn drinkt.

Twee soorten accumulatoren

Afhankelijk van het type opstelling zijn de accumulatoren horizontaal en verticaal. Verticaal zijn uitgerust met poten, sommige modellen hebben borden om aan de muur te hangen. Het zijn de langwerpige modellen die vaker worden gebruikt voor de onafhankelijke oprichting van particuliere watervoorzieningen - ze nemen minder ruimte in beslag. De aansluiting van een hydraulische accumulator van dit type is standaard - via een 1-inch kabel.

Horizontale modellen voltooien meestal gemalen met pompen van het oppervlaktetype. Vervolgens wordt de pomp bovenop de tank geplaatst. Het blijkt compact te zijn.

Radiale membranen (in de vorm van een plaat) worden voornamelijk gebruikt in gyroaccumulatoren voor verwarmingssystemen. Voor de watervoorziening wordt de rubberen peer hoofdzakelijk binnen geïnstalleerd. Hoe werkt zo'n systeem? Zolang er alleen lucht binnen is, is de binnendruk die welke in de fabriek is ingesteld (1,5 atm) of die u zelf instelt. De pomp wordt ingeschakeld, begint water in de tank te pompen, de peer begint in omvang te vergroten. Water vult geleidelijk een toenemend volume en comprimeert steeds meer lucht, die zich tussen de wand van de tank en het membraan bevindt. Wanneer een bepaalde druk wordt bereikt (meestal 2,8 - 3 atm voor huizen met één verdieping), wordt de pomp uitgeschakeld, de druk in het systeem wordt gestabiliseerd. Wanneer u de kraan of een andere waterstroom opent, komt deze uit de accu. Het stroomt totdat de druk in de tank onder een bepaald niveau daalt (gewoonlijk ongeveer 1,6 - 1,8 atm). Nadat de pomp is gestart, wordt de cyclus opnieuw herhaald.

Werkingsprincipe van een gyroaccumulator met een membraan in de vorm van een peer

Als het debiet groot en constant is - u typt bijvoorbeeld de badkamer - pompt de pomp het water tijdens het transport, en niet in de tank. De tank begint te werven nadat alle kleppen zijn gesloten.

Om de pomp met een bepaalde druk in en uit te schakelen, reageert de waterdrukschakelaar. In de meeste circuits van de accumulatoraccumulator is dit apparaat aanwezig - dit systeem werkt in de optimale modus. De verbinding van de accu zal hieronder worden bekeken, maar laten we het nu hebben over de tank zelf en zijn parameters.

De interne structuur van accumulatoren met een volume van 100 liter of meer is iets anders. De peer verschilt - hij is zowel boven als onder aan het lichaam bevestigd. Met deze structuur wordt het mogelijk om de lucht te bestrijden die in het water aanwezig is. Om dit te doen, is er een uitlaat in het bovenste deel, waarin u een klep kunt aansluiten voor automatische ontluchting.

De structuur van de accumulator met grote capaciteit

De capaciteit van de tank wordt willekeurig gekozen. Er zijn geen vereisten of beperkingen. Hoe groter het tankvolume, hoe meer water u krijgt bij het uitschakelen en hoe minder vaak de pomp wordt ingeschakeld.

Let er bij het kiezen van het volume op dat het volume in het paspoort de grootte van de volledige capaciteit is. Het water erin zal bijna de helft zijn. Het tweede ding om in gedachten te houden is de totale afmetingen van de tank. De tank per 100 liter is een fatsoenlijke dergelijke vat - ongeveer 850 mm hoog en 450 mm in diameter. Voor haar en de strapping moet je ergens een plek vinden. Ergens - dit is in de kamer waar de pijp van de pomp komt. Daar installeren ze meestal alle apparatuur.

Het volume wordt gekozen op basis van het gemiddelde debiet

Als u op zijn minst een paar richtlijnen nodig heeft om het volume van de accu te kiezen, bereken dan de gemiddelde stroom van elk punt van afname (er zijn speciale tabellen of u kunt in het paspoort kijken naar huishoudelijke apparaten). Vat al deze gegevens samen. Krijg de mogelijke kosten in het geval dat alle consumenten tegelijkertijd zullen werken. Bepaal vervolgens hoeveel en welke apparaten tegelijkertijd kunnen werken, tel hoeveel water er in een minuut zal gaan. Hoogstwaarschijnlijk zult u tegen deze tijd al een beslissing nemen.

Om het een beetje eenvoudiger te maken, laten we zeggen dat het volume van de tank van 25 liter voldoende is om aan de behoeften van twee mensen te voldoen. Het zorgt voor de normale werking van een heel klein systeem: een kraan, een toilet, een gootsteen en een kleine boiler. Als er andere huishoudelijke apparaten zijn, moet de capaciteit worden verhoogd. Het goede nieuws is dat als u besluit dat het bestaande reservoir niet genoeg voor u is, u altijd een extra reservoir kunt installeren.

Wat moet de druk in de accu zijn

In een deel van de hydroaccumulator zit perslucht, water wordt in de tweede gepompt. De lucht in de tank staat onder druk - fabrieksinstellingen - 1.5 atm. Deze druk is niet afhankelijk van het volume - en op een tank met een capaciteit van 24 liter en 150 liter is het hetzelfde. Meer of minder kan de maximaal toelaatbare maximale druk zijn, maar deze is niet afhankelijk van het volume, maar van het membraan en wordt aangegeven in de technische specificaties.

Hydroaccumulatorontwerp (flensbeeld)

Voorafgaande controle en correctie van druk

Voordat de accumulator op het systeem wordt aangesloten, is het wenselijk om de druk erin te controleren. Dit is afhankelijk van de instellingen van de drukschakelaar en tijdens transport en opslag kan de druk dalen, dus monitoring is zeer wenselijk. Girobake de druk in het blik met behulp van een manometer voor een specifieke vermelding in het bovenste gedeelte van de tank (capaciteit van 100 liter of meer) of geïnstalleerd in het onderste deel als een van de bindende componenten regelen. Voor monitoring kunt u tijdelijk een auto-manometer aansluiten. Zijn fout is meestal klein en het is handig voor hem om te werken. Als dit niet het geval is, kunt u de standaard voor waterleidingen gebruiken, maar deze verschillen meestal niet nauwkeurig.

Sluit de manometer aan op de nippel

Indien nodig kan de druk in de accu worden verhoogd of verlaagd. Hiervoor is er een tepel aan de bovenkant van de tank. Een auto- of fietspomp is verbonden via de nippel en, indien nodig, neemt de druk toe. Als het moet worden weggegooid, wordt een tepelventiel gebogen door een dun voorwerp waardoor lucht vrijkomt.

Welke luchtdruk zou moeten zijn

Dus moet er druk zijn in de accu? Voor normale werking van huishoudelijke apparaten is een druk van 1,4-2,8 atm noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat het tankmembraan niet scheurt, moet de druk in het systeem iets hoger zijn dan de tankdruk - met 0,1-0,2 atm. Als de tank een druk van 1,5 atm heeft, mag de druk in het systeem niet lager zijn dan 1,6 atm. Deze waarde en zet op de waterdrukschakelaar, die in combinatie met een hydroaccumulator werkt. Dit is de beste setting voor een klein huis met één verdieping.

Als het huis twee verdiepingen telt, moet je de druk opvoeren. Er is een formule voor het berekenen van de druk in de tank:

Waar Hmax de hoogte is van het hoogste punt van afname. Meestal is het een douche. Meet (bereken) op welke hoogte ten opzichte van de accu zijn gieter staat, vervang deze in de formule en verkrijg de druk die in de tank zou moeten zitten.

De accu verbinden met de pomp aan het oppervlak

Als het huis een jacuzzi heeft, is alles gecompliceerder. Het is noodzakelijk om experimenteel te selecteren - het veranderen van de instellingen van het relais en het bekijken van de werking van de punten van waterwinning en huishoudelijke apparaten. De werkdruk mag echter niet hoger zijn dan het maximum dat is toegestaan ​​voor andere huishoudelijke apparaten en sanitaire voorzieningen (aangegeven in de technische specificaties).

Het belangrijkste werklichaam van de tank is het membraan. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Het beste voor vandaag zijn membranen van rubber met isobutuur (het wordt ook wel voedsel genoemd). Het materiaal van de behuizing is van belang in tanks van het membraantype. In die waarin de "peer" is geïnstalleerd, komt water alleen in contact met het rubber en het materiaal van de romp doet er niet toe.

De flens moet gemaakt zijn van dik gegalvaniseerd staal, maar beter - roestvrij staal

Wat echt belangrijk is in tanks met "peren" is de flens. Meestal is het gemaakt van gegalvaniseerd metaal. In dit geval is de dikte van het metaal belangrijk. Als het slechts 1 mm is, zal er na ongeveer anderhalf jaar werking in het metaal van de flens een gat zijn, zal de tank zijn dichtheid verliezen en stopt het systeem met werken. Bovendien is de garantie slechts één jaar, hoewel de geclaimde levensduur 10-15 jaar is. De flens zal normaal verslechteren na het einde van de garantieperiode. Brouw het is niet mogelijk - heel dun metaal. Je moet een nieuwe flens zoeken in de servicecentra of een nieuwe tank kopen.

Dus als u wilt dat de accu lang meegaat, zoek dan naar een flens van dik verzinkt of dun, maar roestvrij staal.

De accu verbinden met het systeem

Typisch bestaat het privé-watervoorzieningssysteem uit:

Aansluitschema van de accu

In dit schema kan nog een manometer aanwezig zijn - voor de operationele controle van de druk, maar dit apparaat is niet nodig. Het kan periodiek worden verbonden voor testen.

Met of zonder een vijfwegsverbinding

Als de pomp van het oppervlaktetype is, wordt de accu meestal dichtbij geplaatst. In dit geval wordt de terugslagklep op de zuigleiding geplaatst en worden alle andere apparaten in één bundel geïnstalleerd. Ze zijn meestal verbonden door middel van een choke met vijf armen.

Pyativodnoy-fitting voor het vastbinden van hydraulische accumulator

Het heeft pennen met verschillende diameters, net onder de apparaten die worden gebruikt voor het omsnoeren van de accu. Daarom wordt het systeem vaak op basis van het systeem verzameld. Maar dit element is helemaal niet nodig en het is mogelijk om alles aan te sluiten met behulp van gebruikelijke fittingen en pijpen, maar dit is een meer arbeidsintensieve taak, naast dat er meer verbindingen zullen zijn.

Hoe een hydraulische accu aan te sluiten op een boorput - een circuit zonder een choke met vijf aftakkingen

Met een inch-uitvoer wordt de schroef op de tank geschroefd - de aftakbuis bevindt zich aan de onderkant. Een drukschakelaar en een manometer zijn verbonden met de 1/4 inch uitgangen. De resterende vrije inch-pennen verbinden de buis van de pomp en de bedrading met de consumenten. Dat is de hele verbinding van de gyroaccumulator met de pomp. Als u een schema van watervoorziening met een pomp op het oppervlak verzamelt, kunt u een flexibele slang in een metalen wikkeling (met inch-nozzles) gebruiken - waarmee u gemakkelijker kunt werken.

Een duidelijk diagram van de aansluiting van de pomp en de accu - gebruik waar nodig slangen of leidingen

Zoals gewoonlijk zijn er verschillende opties, die u kiest.

Schema van de aansluiting van hydraulische accumulator op dompelpomp

Hoe twee hydraulische tanks per pomp te installeren

Tijdens het gebruik van het systeem komen de eigenaars soms tot de conclusie dat het beschikbare volume van de accu niet voldoende is voor hen. In dit geval kan een tweede (derde, vierde, etc.) tank van elk volume parallel worden geïnstalleerd.

Meerdere tanks verbinden met één systeem

Herconfiguratie van het systeem is niet nodig, het relais zal de druk in de tank waarop het is geïnstalleerd controleren en de levensvatbaarheid van een dergelijk systeem is veel hoger. Immers, als de eerste hydro-accumulator is beschadigd, zal de tweede hydro-accumulator werken. Er is nog een positief punt - twee tanks van 50 liter kosten minder dan één per 100. Het punt is meer gecompliceerde technologie voor de productie van grote containers. Het is dus ook economisch meer winstgevend.

Hoe de tweede accu op het systeem aan te sluiten? Op de ingang van de eerste wind verbindt het T-stuk met één vrije uitlaat de ingang van de pomp (vijfvoudige connector) met de resterende vrije ruimte - de tweede capaciteit. Dat is alles. Je kunt het circuit testen.

Luchtdruk in de accu: kenmerken, apparaat en werkingsprincipe

Hydroaccumulators in het watertoevoersysteem worden gebruikt om te zorgen voor een soepele verandering in drukdalingen die optreden tijdens de werking van de pomp. Hun installatie maakt het mogelijk om druksensoren en relais in het systeem in te voeren, die op hun beurt de pomp in de automatische modus zullen regelen.

Omdat water een onsamendrukbaar medium is, bevordert de afwezigheid van speciale apparaten de vorming van plotselinge drukveranderingen in het watertoevoersysteem. Bij afwezigheid van een speciale opslagtank zou de drukschakelaar werken in het regime van continu in- en uitschakelen van de pomp. Dit proces draagt ​​uiteindelijk bij aan de oververhitting van de motor en vervolgens aan de uiteindelijke uitval. De installatie van de accu vermindert het aantal kortstondige in- en uitschakelingen van de motor van het pompstation - dit is erg belangrijk voor het watervoorzieningssysteem.

Normaal gesproken zijn hydraulische tanks ontworpen om een ​​constante druk in het watertoevoersysteem te behouden. Ze helpen vroegtijdige slijtage van de functionele elementen van het pompsysteem te voorkomen als gevolg van mogelijke drukvallen en destructief voor het systeem van hydraulische hamers. Bij stroomuitval blijft altijd een kleine hoeveelheid water in de tank van de tank achter.

Kenmerken van het apparaat van moderne hydraulische tanks

Tegenwoordig worden, om te zorgen voor volwaardige watertoevoer, oppervlakte- of dompelpompen gebruikt. Afhankelijk van het pomptype kan de tank een horizontale of verticale lay-out hebben. De structurele verschillen beïnvloeden de manier waarop de lucht uit de waterholte wordt verwijderd. De keuze van een geschikte eenheid hangt af van de locatie van het pompstation en de pompcapaciteit.

Ze kunnen variëren in type en grootte, maar ze hebben altijd dezelfde functie: accumulatie en terugkeer van hydraulische energie, onderdrukking van waterhamers en pulsaties, zorgen voor de juiste werking van het hele watertoevoersysteem. Volgens vele criteria zijn hydroaccumulators universeel en daarom hebben ze een brede toepassing gevonden in vele takken van de industriële economie. ze worden gebruikt in het vervoer over land, over zee en door de lucht.

Minder overbelasting door een speciaal ontwerp van de batterijcapaciteit - met behulp van een speciaal mobiel membraan is het verdeeld in een water- en luchtspouw. Luchtdruk in de hydraulische accumulator zorgt voor beperking van de waterhamers, die onvermijdelijk zijn in de werking van het pompstation. Bovendien behoudt het de vooraf ingestelde druk in het pompsysteem. Maar hoe kies je het juiste apparaat? Het doel, de afstemming en selectie van het volume van de accu spelen immers een belangrijke rol in de comfortabele levensondersteuning van het huis.

Het apparaat en het werkingsprincipe van de eenheid

De belangrijkste onderdelen van de accu zijn:

 • De metalen behuizing.
 • Speciaal rubberen membraan.
 • Tepel, waardoor lucht de holte van de tank binnendringt.
 • Ontluchtingsventiel.
 • Een fitting die het membraan vastzet.
 • Andere ontwerpdetails.

De vloeistof die uit de put in het reservoir komt, rekt het rubbermembraan uit, waardoor de lucht in de holte wordt verplaatst. Zodoende neemt de luchtdruk in de accumulator toe. Wanneer de lucht tot een bepaalde waarde wordt gecomprimeerd, wordt de druksensor ingeschakeld en schakelt het relais de pomp automatisch uit.

In dit geval oefent de lucht zelf druk uit op de wanden van de tank en het rubbermembraan, waarachter er water is. Wanneer we de kraan openen, wordt de vloeistof, gericht op het volgen van de weg met de minste weerstand, onder druk naar buiten gestuurd. Het legen van water uit de tank vermindert de druk op het membraan. Zodra de druk tot een vooraf bepaalde waarde daalt, wordt een andere sensor geactiveerd en schakelt de drukschakelaar de pomp weer in. Deze cyclus wordt voortdurend herhaald.

Voorkoming van een probleemloze werking van het pompsysteem

De werkende staat van de unit wordt geleverd door een rubberen membraan, dat constant onder invloed van vloeistof en lucht is. Ondanks het feit dat het rubber elastisch en buigzaam materiaal is, kan het in de loop van de tijd enigszins vervormen en kan de luchtdruk in de accu lichtjes dalen. Daarom is het voor een probleemloze werking van het systeem noodzakelijk om het apparaat minstens één keer per jaar preventief te controleren en te regelen welke luchtdruk in de accu in de lege tank aanwezig is.

Als de huidige druk iets hoger is dan de toegestane snelheid, kan deze worden verminderd door lucht aan de holte toe te voegen met een conventionele autopomp via een speciaal ontworpen nippel.

Bestrijding van de vorming van luchtcongestie

In elk watersysteem is er noodzakelijkerwijs opgeloste lucht in het water. Als de opslagcapaciteit van de tank wordt bereikt, wordt deze toegewezen en verzameld. Dit leidt tot de vorming van luchtcongestie in verschillende delen van het systeem.

Om het ontstaan ​​van luchtcongestie te voorkomen, introduceert u bij het ontwerp van grote tanks speciale fittingen met kleppen. De technologie voor het verwijderen van overtollig gas wordt genomen voor verticale tanks van 100 liter - de luchtdruk in de accu, zoals de waterdruk in de holte van de tank, is genormaliseerd. In units met een horizontale structuur is een extra pijpleidingsamenstel aanwezig om onnodige lucht te verwijderen, inclusief een rioolafvoer, een uitlaatnippel en kogelkranen.

Voor kleine compacte apparaten met een capaciteit van maximaal 100 liter zijn fittingen en extra componenten niet meegeleverd. Het verwijderen van overtollig gas en het normaliseren van de luchtdruk in hydraulische accumulatoren van 24 liter, 50 of 80 liter gebeurt tijdens de jaarlijkse preventieve inspectie van het apparaat met een lege tank.

De eenheid van een geschikte vorm wordt geselecteerd op basis van de kenmerken van de technische ruimte waarin deze zal worden geïnstalleerd. Bijzonder belang van het ontwerp is niet gehecht - het belangrijkste is dat de afmetingen van de kamer en het apparaat zelf zorgen voor gemakkelijk onderhoud. Er moet ook aan worden herinnerd dat hoe dichter de tank zich bij de pomp bevindt, hoe efficiënter de werking van het watertoevoersysteem zal zijn.

Uitgaande van het feit dat de accumulator bijna continu werkt en het membraan van de hydraulische tank constant wordt blootgesteld aan water en lucht, moet bij de installatie van dit apparaat rekening worden gehouden met de noodzakelijke veiligheidsmarge, de impact van geluid en trillingen.

Om schade aan de constructie te voorkomen, zoals inderdaad het pand, wordt de container via rubberen pakkingen aan de vloer bevestigd en maken de flexibele verbindingsstukken van de rubber van de tank naar de pijpleiding van het systeem er een integraal onderdeel van uit.

Het watersysteem heeft speciale vereisten - het moet niet alleen stabiel en comfortabel zijn in gebruik, maar ook betrouwbaar en veilig zijn. Daarom moet de installatie van de accu worden toevertrouwd aan een professionele werker. Als het op zichzelf is geïnstalleerd, kan het systeem falen vanwege een schijnbaar onbeduidende trifle (bijvoorbeeld vanwege een kleine discrepantie tussen de diameters van de pijplijn en slecht aangepaste druk).

Bij het kiezen van de juiste accu moet u bijzondere aandacht besteden aan het volume. Het is van deze indicator dat de efficiënte en comfortabele werking van het watertoevoersysteem afhangt.

Om de juiste capaciteit van de accu correct te berekenen, moet u duidelijk begrijpen voor welk doel deze zal worden geïnstalleerd. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te voorkomen dat het systeem de pomp vaak inschakelt, de vereiste druk handhaaft wanneer de pomp wordt uitgeschakeld, water reserveert of piekwaarden compenseert tijdens systeemgebruik.

Als de accu bedoeld is om te worden gebruikt als opslagtank voor een bepaalde hoeveelheid water (bijvoorbeeld in het geval van een stroomstoring), is de capaciteit van de tank afhankelijk van de specifieke situatie.

Als wordt gepland dat de pomp te vaak wordt ingeschakeld, moet er rekening mee worden gehouden dat de motor van de zuigmotor niet vaker dan eenmaal per minuut moet worden gestart. Huishoudelijke omstandigheden gebruiken meestal pompen met een gemiddelde output van 30 liter per minuut, dus een tank met een capaciteit van 50-80 liter kan de taak gemakkelijk aan. Voor productiedoeleinden zal een meer ruime accumulator voor watertoevoersystemen vereist zijn. Luchtdruk in een dergelijk apparaat zal al volledig verschillende indicatoren hebben.

Om de piekwaarden van het waterverbruik te compenseren, moet rekening worden gehouden met de kenmerken van het verbruik in het huishouden of in het productieproces.

Berekening van de luchtdruk in het pompaccumulatiepompstation

Hoe correct moet echter de vereiste waarde van de luchtdruk in de tank worden berekend en wat is de minimaal noodzakelijke of maximaal toelaatbare waarde?

Om te berekenen welke luchtdruk in de pompaccumulator voor deze structuur nodig is, moet u zich laten leiden door de hoogte van de waterstijging in meters. Er is een speciale formule voor het berekenen van de druk in de tank:

RATM. = (maximale hoogte + 6) / 10, waar Ratm. - dit is de minimaal toelaatbare waarde van de luchtdruk in de tank, en de maximale hoogte is het hoogste punt van de waterinname, gemeten in meters.

Als, in feite, de druk in het apparaat minder is dan de ontvangen indicator, zal de vloeistof eenvoudigweg niet naar de bovenste delen van het watersysteem van een privé-woning of industriële ruimte stijgen.

Welke waarde moet de luchtdruk in de tank hebben?

In normale huishoudelijke omstandigheden zijn standaard fabrieksinstellingen geschikt, meestal zijn ze 1,5 atmosfeer. In principe hangt de druk niet af van de capaciteit van de tank, dus de luchtdruk in de accu van 50 liter is gelijk aan de luchtdruk in de accu van 80 liter of 150 liter. Wijzigingen in deze parameter kunnen optreden als gevolg van de technische kenmerken van het membraan, die in het paspoort van de eenheid worden aangegeven.

Als de tank in combinatie met de pomp moet worden gebruikt, moet de drukwaarde erin overeenkomen met de onderlimiet van de pompstart. Vergeet niet dat de opslagcapaciteit van de tank altijd ten minste een derde gevuld is met vloeistof. De onder- en bovenlimieten van de pomp aan / uit worden geregeld door de instellingen van de drukschakelaar.

Meestal wordt een heel gewone manometer gebruikt om de druk te controleren. Het kan een elektronisch, mechanisch of plastic apparaat zijn. Het is bekend dat zelfs kleine drukafwijkingen een negatief effect hebben op de werking van het watertoevoersysteem. Daarom is de belangrijkste vereiste voor een manometer de nauwkeurigheid en het minimum aan fouten.

Als er een kleine hoeveelheid lucht in de accumulatorholte zit, wordt de tank gevuld met water. Het verschil tussen de luchtdrukken in een lege of gevulde tank kan echter aanzienlijk zijn. Om de werkelijke waarde van de luchtdruk in de accu te bepalen, wordt deze daarom alleen gemeten na het aftappen van al het water.

De bovenstaande informatie dient als een soort instructie bij het kiezen van de juiste accu. Geleide voorgestelde gegevens is eenvoudig waaraan luchtdruk in de accumulator 50 liter, 80 liter of 150 is vereist voor de specifieke watersysteem te bepalen. Bovendien wordt de tank geschikt gekozen om de meest comfortabele en efficiënte werking van het waterleidingsysteem, de levensduur van het pompsysteem en procesknooppunten dat de noodzakelijke waterreservoir serveren stroomstoringen, netoverbelasting plat pieken en destructieve waterslag.

Accumulator. Doel, instelling, volumekeuze.

De hydraulische accumulator (expansiemembraan-tank) dient voor het handhaven van de druk in het watertoevoersysteem onder druk en in combinatie met een drukschakelaar is het mogelijk om een ​​automatisch station te creëren op basis van een dompelpomp of een pomp op het oppervlak. Het hoofddoel van de accu in het systeem is om de vloeistofdruk in het systeem te onderhouden en soepel te wijzigen.

Extra functies die de accu uitvoert, zijn als volgt:

 • Bescherming tegen waterslag (veranderingen in druk in de vloeistof veroorzaakt door een onmiddellijke verandering in snelheid)
 • Zorgen voor een minimale watervoorziening
 • Beperking van kortdurende pompstarts

Het is dus de hydraulische accumulator die het mogelijk maakt om de drukschakelaar te gebruiken en om het watertoevoerproces te automatiseren. Zonder accu kan relais niet goed functioneren omdat de momentane verandering in de druk in het systeem (op het moment van het openen van de kraan, koppelt of sluit nieuwe klanten, activeren of de pomp, enz. Uit te schakelen) zou een permanente werking van het relais veroorzaken. En dit leidt op zijn beurt tot instabiliteit van toevoer, oververhitting of breuk van de elektromotor, uitval van het relais.

Aangezien water praktisch niet samendrukbaar is, vervolgens de pomp op een systeem met een drukschakelaar, maar zonder de accumulator zou een onmiddellijke stijging systeemdruk veroorzaken en zet onmiddellijk reageerde hierop en knip de pomp. Aan de andere kant, wanneer de kraan werd geopend, daalde de druk onmiddellijk en reageerde het relais, de pomp ingeschakeld.

De samenpersingscoëfficiënt van water = 5 x 10 ^ 10 1 / Pa. ie de toename van de waterdruk (druk gecreëerd door de pomp) veroorzaakt praktisch geen verandering in het volume (dit is een honderdste van een procent). Daarom zou de druk in het systeem met hoge snelheid veranderen, wat een permanente werking van het relais zou veroorzaken.

Het moet duidelijk worden begrepen dat de hydraulische accumulator geen druk veroorzaakt en het water zichzelf niet naar de consument pompt - dit wordt allemaal gedaan door de pomp. Het onderhoudt alleen de druk van de vloeistof die door de pomp wordt gecreëerd en levert water op dat moment terwijl de kraan van de consument open is en de pomp niet wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld de vraag "Welke hoeveelheid hydraulisch accumulator heb ik nodig als ik twee zielen heb?" Is niet helemaal correct. Omdat bij gebruik van een douche (één of twee) de accu alleen water levert totdat de pomp wordt ingeschakeld en alleen de pomp de resterende gebruikstijd levert. En het stopt pas nadat alle kranen zijn gesloten en de druk in de tank stijgt tot de shutdown-druk.

Soms gebeurt het dat de pomp wordt uitgeschakeld, zelfs als consumenten water gebruiken. Deze werkingsmodus is echter ongewenst (omdat de pomp in korte tijd opnieuw moet inschakelen) en geeft aan dat de selectie van de pomp en / of de instellingen van het volledige systeem niet correct zijn uitgevoerd (in de meeste gevallen moeten de instellingen van de drukschakelaar worden gewijzigd).

Elke hydroaccumulator wordt door een membraan in twee holtes verdeeld: lucht en water. Door water onder druk in de waterholte van de tank aan te voeren, zet het membraan uit en comprimeert het de lucht in de luchtholte. Het membraan wordt dus gebalanceerd door druk van beide zijden (P1V1 = P2V2). De druk stijgt totdat de pomp spanningsloos wordt door de instelling van de drukschakelaar (pompuitdruk). Op het moment van het begin van de stroming van water, drukt lucht op het membraan, waardoor water uit de accumulator wordt geduwd. De waterdruk daalt langzaam en wanneer de startdruk van de pomp wordt bereikt, sluit het relais de contacten en start de pomp. Dit is een schematisch diagram van de automatische werking van de pomp in combinatie met de accu en de drukschakelaar.

Wat moet de luchtdruk in de luchtspouw van de accu zijn?

De druk in de luchtspouw van de accu moet 10% minder zijn dan de opstartdruk van de pomp.

Bovendien moet de luchtdruk alleen worden gemeten als de tank van het systeem is losgekoppeld (zonder waterdruk). De luchtdruk moet regelmatig worden gecontroleerd en, indien nodig, worden teruggebracht tot normaal, dit zal de levensduur van het membraan aanzienlijk verlengen. Voor hetzelfde doel wordt het niet aanbevolen om het drukverschil tussen het te veel in- en uitschakelen van de pomp te maken. Optimaal is het verschil in 1,0-1,5 atm. Hogere schommelingen hebben de neiging om het membraan te rekken (belasten), waardoor de levensduur wordt verkort, en bovendien zijn grote drukvallen niet comfortabel bij gebruik van water.

Het wordt aanbevolen om hydraulische accumulators te installeren op plaatsen die niet onderhevig zijn aan overstroming en met een lage luchtvochtigheid. In dit geval zal de hydraulische accumulatorflens veel langer meegaan. Aangezien de tank geen lading waarneemt, is er geen extra bevestiging nodig. De accumulator kan eenvoudig op de vloer op de standaardsteunen worden geïnstalleerd.

Bij het kiezen van een specifiek merk accumulator moet u letten op het membraanmateriaal, de beschikbaarheid van certificaten en hygiënische en hygiënische conclusies die bevestigen dat de accu bedoeld is voor gebruik in drinkwatersystemen. Het is ook niet overbodig om ervoor te zorgen dat er reserve membranen en flenzen zijn, zodat u in geval van problemen geen volledig nieuwe tank hoeft te kopen.

De maximale druk waarop de hydraulische accumulator is ontworpen, mag niet kleiner zijn dan de maximaal mogelijke druk in het systeem (bijvoorbeeld met een defect van de drukschakelaar). Dat is de reden waarom de meeste tanks zijn ontworpen voor een druk van 10 bar.

Vaak is er een vraag over hoeveel water er in de accu zit?

Als u bijvoorbeeld de elektriciteit uitschakelt, hoeveel liter water kan ik dan gebruiken?

Deze waarde is afhankelijk van de instellingen van de drukschakelaar. Omdat het niet moeilijk te raden is, des te hoger het drukverschil, tussen in- en uitschakelen van de pomp, des te meer water de accumulator binnenkomt, maar dit verschil moet om de hierboven genoemde redenen worden beperkt.

Als voorbeeld geven we een tabel met bezettingsgraad van accu's.

Volgens deze tabel in de 200-liter-accu met de volgende instellingen van de drukschakelaar:

Inschakelen van de pomp - 1,5 bar

Uitschakelen van de pomp - 3.0 bar

Luchtdruk - 1,3 bar

De voorraad water is 69 liter, wat ongeveer een derde van het totaal is.

Kortom, een paar woorden over het vereiste volume van de accu.

Het minimaal aanbevolen volume wordt berekend met behulp van de volgende formule:

Eenmax - ontwerp maximale stroomsnelheid (liter / min)

K is een coëfficiënt die afhangt van het vermogen van de pompmotor (zie onderstaande tabel)

Pmax - pompuitschakeldruk, bar

Pmin - pompstartdruk, bar

PAir. - druk in de luchtspouw van de accu, bar

We kiezen het minimaal vereiste volume van de accu voor het watertoevoersysteem op basis van de Aquarius BCPE-pomp 0,5-50 U met de volgende instellingen:

K = 0,25 (aangezien het pompvermogen ligt in het bereik van 0,55-1,5 kW)

We kiezen voor het volgende dichtstbijzijnde volume van de accu - 35 liter.

Opgemerkt moet worden dat het volume van de tank op het niveau van 24-50 liter uitstekend overeenkomt met andere methoden voor het berekenen van accumulatoren voor huishoudelijke watertoevoersystemen en empirische aanbevelingen van verschillende fabrikanten van pompapparatuur.

Een hoger bedrag moet worden gekozen als er meehelpen aan de elektriciteit is uitgeschakeld, maar men moet bedenken dat in ieder geval het water vult ongeveer een derde van het totale volume (zie. Tabel boven de bezetting). Uiteraard is het krachtiger pomp geïnstalleerd in het systeem (werkelijke pompvermogen van 1,1 kW en meer), hoe groter de accumulator te verkiezen, zal het aantal opnieuw korte insluitsels te verminderen en verlengt de levensduur van de pompmotor.

Als u accumulators van grote volumes koopt, moet u zich realiseren dat water regelmatig moet worden gebruikt, omdat de kwaliteit ervan bij langdurig stilstand achteruitgaat. Immers, al het water uit de accu in een volume van 24 of 50 liter is veel eenvoudiger en sneller dan van 100 of 200 liter.

De modellen en prijzen van hydraulische accu's vindt u in het hoofdstuk "Toebehoren voor pompen".

Er is geen universele dompelpomp, omdat de parameters van de bronnen (putten) voor iedereen verschillend zijn. Voordat u de apparatuur bestelt, raden wij u daarom aan om te bellen en te overleggen over de selectie van de pomp die u nodig hebt. Maar als u zeker bent van een bepaald merk pomp, maak dan een bestelling via het winkelmandje of e-mail. Als dit niet het geval is, neem dan contact met ons op en bestel de pomp telefonisch.

Neem contact met ons op en wij zullen de Waterman-pomp die u nodig hebt ophalen en afleveren.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op als u vragen hebt over de selectie of aankoop van de Waterman-pomp.

Wij werken: ma-vr 10-18

Telefoon: 8 495 5896180

directory

We zullen de pomp binnen twee dagen na de bevestiging van de bestelling naar eender waar in Rusland verzenden.

Kortingen voor toekomstige aankopen. Kortingen bij het kopen met accessoires.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

− 2 = 7