Welke draaddikte is nodig voor 2 kw

Berekening van de doorsnede van draad, kabel

Materiaal van fabricage en draad doorsnede (het zal meer correct zijn draaddoorsnede) is misschien wel het belangrijkste criterium dat moet worden gevolgd bij het selecteren van draden en stroomkabels.

Herinner dat het dwarsdoorsnedeoppervlak (S) van de kabel wordt berekend met de formule S = (Pi * D2) / 4, waarbij Pi het pi-getal van 3,14 is en D de diameter is.

Waarom is het zo belangrijk? Correcte draadsectie selectie? Allereerst omdat de gebruikte draden en kabels de belangrijkste elementen van de elektrische bedrading van uw huis of appartement zijn. En het moet voldoen aan alle normen en eisen voor betrouwbaarheid en elektrische veiligheid.

Het belangrijkste normatieve document dat het bereik van de elektrische draden en kabels regelt, is de Regels van het Elektrisch Installatie-apparaat (PUE). De hoofdindicatoren bepalen de doorsnede van de draad:

  • Het metaal waaruit de geleiders zijn gemaakt
  • Bedrijfsspanning, V
  • Stroomverbruik, kW en stroombelasting, A

Kabels die bijvoorbeeld verkeerd zijn geselecteerd voor de doorsnede, die niet overeenkomen met de verbruikte belasting, kunnen worden verwarmd of zelfs verbranden, simpelweg niet in staat om de huidige belasting te weerstaan, wat niet anders kan dan de elektrische en brandveiligheid van uw behuizing beïnvloeden. Het geval is zeer frequent, wanneer omwille van de economie of om een ​​andere reden een draad wordt gebruikt die kleiner is dan de vereiste dwarsdoorsnede.

Geleid door het kiezen van de doorsnede van de draad door te zeggen "je kunt de pap niet bederven met olie" is ook niet de moeite waard. Het gebruik van draden die groter zijn dan de werkelijk benodigde doorsneden leidt alleen maar tot hogere materiaalkosten (in feite zullen hun kosten om voor de hand liggende redenen groter zijn) en extra problemen bij de installatie veroorzaken.

Berekening van het oppervlak van de dwarsdoorsnede van koperdraden en kabels

Dus, sprekend over de elektrische bedrading thuis of in appartement, zal de toepassing optimaal zijn: voor "uitlaten" - vermogensgroepen van een koperen kabel of draad met een doorsnede van 2,5 mm2 en voor lichtgroepen - met een doorsnede van 1,5 mm2. Als het huis een grote capaciteit heeft, bijvoorbeeld. e. platen, ovens, elektrische kookplaten, gebruik dan kabels en draden van 4-6 mm2 voor hun kracht.

De voorgestelde versie van de keuze van doorsneden voor draden en kabels is waarschijnlijk de meest voorkomende en populaire bij het installeren van elektrische bedrading voor appartementen en huizen. Wat over het algemeen begrijpelijk is: koperen draden met een doorsnede van 1,5 mm2 kunnen 4,1 kW (19 A stroom), 2,5 mm2 - 5,9 kW (27 A), 4 en 6 bevatten mm2 - meer dan 8 en 10 kW. Dit is voldoende voor stopcontacten, verlichtingsapparatuur of elektrische kachels. Bovendien zal een dergelijke keuze van doorsneden voor draden enige "reserve" geven in het geval van het vergroten van het belastingsvermogen, bijvoorbeeld met de toevoeging van nieuwe "elektrische punten".

Berekening van de dwarsdoorsnede van aluminium draden en kabels

Bij het gebruik van aluminiumkabels moet er rekening mee worden gehouden dat de waarden van langdurige stroombelastingen erop veel lager zijn dan bij gebruik van koperdraden en kabels met een vergelijkbare doorsnede. Voor de geleiders van aluminiumdraden met een doorsnede van 2 mm2 is de maximale belasting iets meer dan 4 kW (stroom is 22 A), voor aders 4 mm2 doorsnede - niet meer dan 6 kW.

Niet de laatste factor bij het berekenen van de doorsnede van aders van draden en kabels is de bedrijfsspanning. Dus, met hetzelfde stroomverbruik van elektrische apparaten, zal de stroombelasting op de draden van voedingskabels of draden van elektrische apparaten ontworpen voor eenfasige spanning van 220 V hoger zijn dan voor apparaten die werken op 380V-spanning.

In het algemeen, voor een meer nauwkeurige berekening van de vereiste doorsneden van de geleiders van kabels en draden, is het noodzakelijk om niet alleen geleid te worden door de laadcapaciteit en het materiaal van de fabricage van de aders; moet ook rekening houden met de manier waarop ze worden gelegd, de lengte, het type isolatie, het aantal kernen in de kabel, enz. Al deze factoren worden volledig bepaald door het basisreguleringsdocument - Regels van het apparaat van elektrische installaties.

Selectie van draadsecties

De berekening gebruikte gegevens uit de tabellen van de PUE

Hoe een kabelsectie te kiezen

Bij het leggen van elektrische bedrading is vereist om te weten, de kabel met kernen waarvan u sectie moet bouwen. De keuze van het kabelgedeelte kan worden gedaan door het stroomverbruik of door de stroom die wordt verbruikt. Houd ook rekening met de lengte van de kabel en de manier van leggen.

We selecteren de doorsnede van de kabel in termen van vermogen

De draadgrootte kan worden geselecteerd op basis van de kracht van de apparaten die worden aangesloten. Deze apparaten worden load genoemd en de methode kan ook "by load" worden genoemd. De essentie ervan verandert hier niet van.

De keuze van de kabelsectie hangt af van het vermogen en de stroom

Om te beginnen, zoek in de paspoortgegevens van huishoudelijke apparaten de stroom op, schrijf het op een stuk papier. Als dit gemakkelijker is, kunt u op de platen zien - metalen platen of stickers, bevestigd op het lichaam van machines en apparatuur. Er is basisinformatie en meestal is er kracht. Identificeer het het gemakkelijkst te meten. Als het product wordt geproduceerd in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne kost meestal aanwijzing W of kW, apparatuur uit Europa, Azië of Amerika moet normaal gesproken Engels aanwijzing watt - W, en het energieverbruik (het is nodig), afgekort als «TOT» of TOT MAX.

Een voorbeeld van een typeplaatje met technische basisinformatie. Iets soortgelijks is op elke techniek

Als deze bron niet beschikbaar is (de informatie is bijvoorbeeld vastgelopen of u bent van plan om apparatuur aan te schaffen, maar hebt het model nog niet bepaald), dan kunt u de gemiddelde statistische gegevens nemen. Voor het gemak zijn ze getabelleerd.

Tabel met energieverbruik van verschillende elektrische apparaten

Zoek de techniek die je van plan bent te zetten, schrijf de kracht uit. Het wordt soms met een grote spreiding gegeven, dus het is soms moeilijk om te begrijpen welk beeld je moet nemen. In dit geval is het beter om het maximum te nemen. Bijgevolg zal u bij de berekening een iets te hoog geschatte vermogen van de apparatuur hebben en hebt u een kabel met een grotere doorsnede nodig. Maar om de kabeldoorsnede te berekenen, is dit goed. Alleen kabels met een kleinere doorsnede branden dan nodig. Paden met een grote doorsnede werken lang, omdat ze minder warm worden.

Om de dwarsdoorsnede van de draad per lading te selecteren, voegt u de stroom toe van de apparaten die op deze geleider worden aangesloten. Het is belangrijk dat alle capaciteiten in dezelfde meeteenheden worden uitgedrukt - hetzij in watt (W), hetzij in kilowatt (kW). Als er verschillende waarden zijn, brengen we ze naar één resultaat. Om te vertalen, worden de kilowatt vermenigvuldigd met 1000 en worden watt verkregen. We vertalen bijvoorbeeld naar watt 1,5 kW. Dit is 1,5 kW * 1000 = 1500 watt.

Indien nodig kunt u de conversie ongedaan maken - Watt geconverteerd naar kilowatt. Voor dit cijfer in watt delen door 1000, krijgen we kW. Bijvoorbeeld 500 W / 1000 = 0,5 kW.

Vervolgens begint de keuze van de kabelsectie. Het is heel simpel - we gebruiken de tafel.

Om de gewenste doorsnede van de kabel in de corresponderende kolom te vinden - 220 V of 380 V - vinden we een cijfer dat gelijk is aan of iets hoger is dan het eerder berekende vermogen. De kolom wordt gekozen op basis van het aantal fasen in uw netwerk. Eenfasig - 220 V, driefasig 380 V.

Zoek in de gevonden regel naar de waarde in de eerste kolom. Dit is de vereiste doorsnede van de kabel voor de gegeven belasting (het energieverbruik van de apparaten). Een kabel met aderen van deze doorsnede moet worden doorzocht.

Een beetje over of de koperdraad wordt gebruikt of aluminium. Gebruik in de meeste gevallen bij het leggen van bedrading in een huis of appartement kabels met koperdraden. Dergelijke kabels zijn duurder dan aluminium, maar ze zijn flexibeler, hebben een kleinere doorsnede, ze zijn gemakkelijker om mee te werken. Koperkabels met een grote doorsnede zijn echter niet flexibeler dan aluminium. En bij hoge belastingen - aan de ingang van het huis, in het appartement met een grote geplande capaciteit (vanaf 10 kW of meer), is het handiger om een ​​kabel met aluminium geleiders te gebruiken - u kunt een beetje sparen.

Hoe de doorsnede van een huidige kabel te berekenen

U kunt de doorsnede van de kabel kiezen op basis van stroom. In dit geval voeren we hetzelfde werk uit: we verzamelen gegevens over de aangesloten belasting, maar we zoeken naar het maximale stroomverbruik in de kenmerken. Nadat we alle waarden hebben verzameld, vatten we ze samen. Vervolgens gebruiken we dezelfde tafel. We zoeken alleen naar de dichtstbijzijnde grotere waarde in de kolom ondertekend door Tok. In dezelfde lijn kijken we naar de doorsnede van de draad.

U moet bijvoorbeeld een kookplaat aansluiten met een piekstroomverbruik van 16 A. We leggen een koperen kabel, kijk dus in de overeenkomstige kolom - de derde links. Aangezien er geen exacte waarde 16 A is, kijk naar regel 19 A - dit is de dichtstbijzijnde groter. Geschikte doorsnede 2,0 mm 2. Dit is de minimumwaarde van de kabeldoorsnede voor dit geval.

Bij het aansluiten van krachtige huishoudelijke apparaten op het scherm, trekt u aan een aparte voedingskabel. In dit geval is de keuze van het kabelgedeelte iets eenvoudiger - er is slechts één stroom- of stroomwaarde nodig

Let niet op de regel met een iets kleinere waarde kan dat niet. In dit geval, onder maximale belasting, zal de geleider erg heet zijn, wat kan leiden tot het smelten van de isolatie. Wat kan verder zijn? De automatische stroomonderbreker kan werken als deze is geïnstalleerd. Dit is de meest gunstige optie. Huishoudelijke apparaten kunnen uitvallen of het vuur kan starten. Selecteer daarom altijd de kabeldoorsnede voor een grotere waarde. In dit geval is het later mogelijk om de apparatuur zelfs iets meer te installeren in stroom- of stroomverbruik zonder de bedrading opnieuw te bedraden.

Kabelberekening voor kracht en lengte

Als de vermogenslijn lang is - meerdere tientallen of zelfs honderden meters - moet naast de belasting of de stroom die wordt verbruikt rekening worden gehouden met de verliezen in de kabel zelf. Meestal grote afstanden van elektriciteitsleidingen bij het invoeren van elektriciteit van een post naar het huis. Hoewel alle gegevens in het project moeten worden vermeld, kunt u worden herverzekerd en gecontroleerd. Om dit te doen, moet u de toegewezen macht per huis weten en de afstand van de pilaar tot het huis. Verderop in de tabel is het mogelijk om een ​​doorsnede van een draad te selecteren waarbij rekening wordt gehouden met lengteverliezen.

Tabel voor het bepalen van de kabeldoorsnede op vermogen en lengte

Over het algemeen is het beter om bij het leggen van elektrische bedrading altijd enige marge over de draaddoorsnede te nemen. Ten eerste zal de geleider met een grotere dwarsdoorsnede minder worden opgewarmd, en vandaar de isolatie. Ten tweede zijn er in ons leven steeds meer apparaten die werken met elektriciteit. En niemand kan garanderen dat je over enkele jaren niet nog een paar nieuwe apparaten hoeft te plaatsen naast de oude. Als de voorraad bestaat, kunt u deze gewoon aanzetten. Als dat niet het geval is, moet u wijzer zijn - of de bedrading (opnieuw) wijzigen of zorgen dat krachtige elektrische apparaten niet tegelijkertijd worden ingeschakeld.

Open en gesloten bekabeling

Zoals we allemaal weten, warmt het op als de stroom door de conducteur gaat. Hoe meer stroom, hoe meer warmte vrijkomt. Maar wanneer een en dezelfde stroom door geleiders met verschillende dwarsdoorsneden loopt, varieert de hoeveelheid vrijgekomen warmte: hoe kleiner de doorsnede, hoe meer warmte vrijkomt.

In dit opzicht kan de dwarsdoorsnede bij het open leggen van de geleiders kleiner zijn - deze koelt sneller af, omdat warmte wordt overgedragen naar de lucht. Tegelijkertijd koelt de geleider sneller af, de isolatie verslechtert niet. Wanneer de pakking gesloten is, is de situatie erger - de warmte wordt langzamer verwijderd. Daarom is het aanbevolen om voor een gesloten pakking - in de kabelkanalen, buizen, in de muur - een kabel met een grotere doorsnede te nemen.

De keuze van de kabelsectie, rekening houdend met het type pakking, kan ook worden uitgevoerd met behulp van de tafel. Het principe is eerder beschreven, er verandert niets. Met nog een factor wordt eenvoudig rekening gehouden.

Keuze van de kabeldoorsnede afhankelijk van het vermogen en het type pakking

En tot slot een paar praktische tips. Ga naar de markt voor een kabel, neem remklauwen mee. Te vaak valt de vermelde doorsnede niet samen met de werkelijkheid. Het verschil kan 30-40% zijn, en dit is heel veel. Dan dreigt het u? Burnout-bedrading met alle gevolgen van dien. Daarom is het beter direct ter plaatse te controleren of deze kabel de vereiste doorsnede van de kern heeft (diameters en overeenkomstige doorsneden van de kabel staan ​​in de bovenstaande tabel). En meer over de definitie van een sectie kabel op zijn diameter kan hier worden gelezen.

Welke draaddikte is nodig voor 3 kW en andere - we bestuderen het probleem van verschillende kanten

Terwijl het doen van elektrische bedrading in het nieuwe huis of het vervangen van de oude tijdens de reparatie, vraagt ​​elke thuiswizard zich af: welk soort draaddoorsnede is nodig? En deze vraag is van groot belang omdat het de juiste keuze van de kabel grootte en materiaal van de productie is grotendeels afhankelijk niet alleen een betrouwbare werking van elektrische apparatuur, maar ook de veiligheid van alle gezinsleden.

Welke draad moet worden gekozen - het materiaal van de fabricage is in de eerste plaats

De meest voorkomende soorten bedrading in onze huizen zijn aluminium en koper. Dat is beter - een vraag die nog steeds gebruikers van talloze fora achtervolgt. Voor sommigen heeft koper de prioriteit, terwijl anderen zeggen dat het niet nodig is om te veel te betalen en dat aluminium wordt gebruikt voor het thuisnetwerk. Om niet ongegrond te worden, laten we een kleine analyse van deze opties uitvoeren en dan zal iedereen de optie voor zichzelf kunnen kiezen.

Aluminiumbedrading is erg populair, omdat het een laag gewicht heeft

Aluminiumbedrading heeft een laag gewicht, waardoor het zijn brede distributie in de elektriciteitsindustrie vond. Het wordt gebruikt voor het leggen van hoogspanningskabels, omdat op deze manier het mogelijk is om de belasting op de steunen te minimaliseren. Bovendien is het aan populariteit gewonnen vanwege de lage prijs. Aluminiumkabel is meerdere malen minder koperanalogon. Tijdens de Sovjet-Unie was aluminiumbedrading heel gebruikelijk, het is nog steeds te vinden in huizen die zo'n 15-20 jaar geleden zijn gebouwd.

De aluminiumkabel heeft echter ook zijn negatieve kanten. Een van deze momenten, die het vermelden waard is, is een korte levensduur. Aluminiumbedrading na twee decennia wordt zeer gevoelig voor oxidatie en oververhitting, wat vaak tot branden leidt. Daarom, als u thuis nog steeds dergelijke kabels heeft, overweeg ze te vervangen. Bovendien vermindert de oxidatie waaraan aluminium wordt blootgesteld de bruikbare dwarsdoorsnede van de kabel met een gelijktijdige toename in weerstand, en dit leidt tot oververhitting. Een ander belangrijk nadeel van aluminium is zijn kwetsbaarheid. Het breekt snel als de kabel meerdere keren is gebogen.

Belangrijk! PUE verbiedt het gebruik van een aluminiumkabel voor het leggen in elektrische netwerken als de doorsnede minder is dan 16 mm.

Koperkabel buigt goed en breekt niet

Wat de koperdraad betreft, zijn de voordelen ervan een lange levensduur - meer dan een halve eeuw, uitstekende geleidbaarheid en mechanische sterkte. Met een koperen kabel is het veel gemakkelijker om te werken, omdat het buigt, niet breekt en bestand is tegen meerdere wendingen. Minus dezelfde bedrading van koperkabel is de prijs. Voor het vervangen van de stroomkabel in het hele appartement is een aanzienlijke hoeveelheid geld nodig. Om enkele meesters te redden, combineer het leggen van aluminiumdraden met koperen exemplaren. Het gehele lichtgedeelte is gemonteerd in aluminium en de uitlaat is gemaakt van koper, omdat de verlichting niet zoveel belasting vereist als elektrische apparaten die in het netwerk worden gevoerd.

Een sectie selecteren - wat u moet weten en opletten

Als voordat de apparatuur in de woning was beperkt tot koelkasttemperatuur Yes TV, in onze tijd, die net niet kan worden gevonden in het appartement: stofzuigers, computers, haardrogers, magnetrons, enz. Voor dit alles u de kracht nodig, en afhankelijk van het tijdstip van de dag last van die welke het instrument netwerk kan. sterk variëren. En om de juiste kabel voor elk punt te kiezen, waarin het apparaat wordt gevoed, is het noodzakelijk om te weten:

  • huidige sterkte;
  • spanning;
  • het stroomverbruik van het apparaat in watts of kilowatts.

Voor eenfasige netwerken die aanwezig zijn in onze appartementen, is er een bepaalde formule waarmee u de huidige sterkte van de apparaten kunt bepalen:

P - stroomverbruik van alle elektrische apparaten (het is noodzakelijk om hun nominale waarde toe te voegen):

Ken - de gelijktijdigheidscoëfficiënt (vaak wordt voor de eenvoud de waarde 0,75 gebruikt);

U - fasespanning, deze is 220 (V), maar kan variëren van 210 tot 240 (V);

Cos (φ) - voor huishoudelijke apparaten is de waarde ongewijzigd en is deze gelijk aan 1.

Voor de eenvoud kunnen we de formule gebruiken: I = P / U.

Wanneer de stroom wordt bepaald, kan de draadmaat ook worden bepaald aan de hand van de volgende tabel:

Tabel van vermogen, stroom en doorsnede van kabelgeleidermaterialen

Doorsnede van de geleider, mm

Voltage, 220 V

Voltage, 380 V

Doorsnede van de geleider, mm

Voltage, 380 V

Als in berekeningen blijkt dat de waarde niet samenvalt met een waarde in de tabel, moet het volgende grotere aantal als basis worden genomen. Als uw waarde bijvoorbeeld 30 A is, moet u een draaddoorsnede van 6 mm 2 kiezen als u aluminiumbedrading gebruikt, en koper volstaat en 4 mm 2.

Om de kabel voor elk punt waar het apparaat wordt gevoed correct te selecteren, moet u de huidige sterkte, spanning en stroomverbruik van het apparaat weten

Gewoonlijk verbruikt een modern appartement ongeveer 10 kW.

Bepaal de doorsnede van de draad door zijn diameter en door de methode van het leggen van de bedrading

Het kopen van een draad, het is niet misplaatst om de sectie te controleren, omdat veel fabrikanten volgens de specificaties werken. Hierdoor voldoen niet alle producten aan de vermelde specificaties. Daarom is het noodzakelijk om een ​​voorraad en maken de remklauw meten van de diameter van de kern, die ons zal helpen het bepalen van de werkelijke waarde van de sectie draad. Om het werk te vereenvoudigen presenteren we de meest eenvoudige formule, zodat niet moet extra berekeningen: S = 0,785d 2, waarbij S - de gewenste dwarsdoorsnede; d is de diameter van de kern. De definitieve waarde moet worden afgerond op 0,5. Dus, als je de waarde 2,4 krijgt, kies dan een kabel met een doorsnede van 2,5 mm 2.

In de meeste van onze huizen wordt de kabel in de muren gelegd. Dit wordt gesloten bedrading genoemd. Draden kunnen langs het kabelkanaal, buizen gaan of gewoon ingepakt worden. In sommige huizen, en dit verwijst naar houten gebouwen en oude huizenvoorraad, vindt u open bedrading. Het is opmerkelijk, maar voor een open plaatsing is het mogelijk om een ​​kabel met een kleinere doorsnede te gebruiken, omdat een dergelijke draad minder wordt verwarmd dan de kabel die is ingesloten. Om deze reden wordt aanbevolen om een ​​grotere dwarsdoorsnedekabel te gebruiken voor het leggen van draden in de omhulsels. Dus de kabel zal minder verwarmen, wat betekent dat de slijtage langzamer zal zijn. In de onderstaande tabel kunt u zien hoeveel vierkanten kabels u nodig hebt voor apparaten met een verschillend vermogen, of dit nu 1 of 6 kW is:

Kabeldoorsnede, mm 2

Zetten in kanalen

Het moet duidelijk zijn dat de onjuiste bepaling van de doorsnede van de voedingskabel in het beste geval zal het apparaat beschadigen, en in het slechtste geval kan resulteren in een brand. Dit betreft in het bijzonder de installatie van een kleiner gedeelte. Bij het leggen duidelijk grotere doorsnede, bent u uw geld verspillen, want er is geen zin om met opzet de kabel grootte opblazen onnodig. Door alle bovenstaande methoden te volgen, kunt u gemakkelijk bepalen wat voor soort draaddoorsnede nodig is voor 3 kW, zowel voor aluminium- als koperkabels.

Het volledig of gedeeltelijk kopiëren van informatie van de site zonder een actieve link ernaar aan te geven is verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

1 + 2 =