Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van bakstenen

Contents

Thermische geleidbaarheid van bakstenen, vergelijking van stenen door thermische geleidbaarheid

De thermische geleidbaarheid van verschillende soorten baksteen (silicaat, keramiek, bekleding, vuurvast) wordt beschouwd. De vergelijking van baksteen door thermische geleidbaarheid wordt uitgevoerd, de coëfficiënten van thermische geleidbaarheid van vuurvaste stenen bij verschillende temperaturen worden gepresenteerd - van 20 tot 1700 ° C.

De thermische geleidbaarheid van een steen hangt in wezen af ​​van de dichtheid en de configuratie van de holtes. Bakstenen met een lagere dichtheid hebben een lagere thermische geleidbaarheid dan een hoge. Schuimversmalling, diatomiet en isolerende stenen met een dichtheid van 500 ... 600 kg / m 3 hebben een lage waarde van thermische geleidbaarheid, die in het bereik ligt van 0,1 ... 0,14 W / (m · deg).

De baksteen kan, afhankelijk van de samenstelling, worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: keramiek (of rood) en silicaat (of wit). De waarde van de warmtegeleidingscoëfficiënt van bakstenen van deze typen kan aanzienlijk verschillen.

Keramische steen. Geproduceerd uit rode klei van hoge kwaliteit, die ongeveer 85-95% van zijn samenstelling bevat, evenals andere componenten. Zo'n baksteen wordt gemaakt door gieten, drogen en calcineren, bij een temperatuur van ongeveer 1000 graden Celsius. De thermische geleidbaarheid van keramische stenen met verschillende dichtheden is 0,4 ... 0,9 W / (m · deg).

In termen van toepassing zijn keramische stenen verdeeld in gewone constructie, vuurvaste en gevelbekleding. Facial decoratieve (facing) baksteen heeft een glad oppervlak en een uniforme kleur en wordt gebruikt voor het naar buiten gericht zijn van gebouwen. De thermische geleidbaarheid van de gevelsteen is 0,37 ... 0,93 W / (m · deg).

Silicaat baksteen. Het is gemaakt van gezuiverd zand en verschilt van keramische samenstelling, kleur en thermische geleidbaarheid. De thermische geleidbaarheid van de silicaatsteen is iets hoger en ligt in het bereik van 0,4 tot 1,3 W / (m · deg).

De thermische geleidbaarheid van een steen hangt ook af van de structuur en vorm:

 • holle baksteen - gemaakt met holten, door of doof en heeft minder thermische geleidbaarheid in vergelijking met een solide lichaam. De thermische geleidbaarheid van holle bakstenen is 0,4 tot 0,7 W / (m · deg).
 • massief - het wordt in de regel gebruikt voor de basisconstructie van dragende muren en constructies en heeft een hoge dichtheid. Full-bodied silicaat en keramische baksteen in 1,5-2 keer beter geleidt warmte dan hol.

Oven of vuurvaste baksteen. Het is gemaakt voor gebruik in een agressieve omgeving, het wordt gebruikt voor het leggen van ovens, open haarden of thermische isolatie van gebouwen die zijn blootgesteld aan hoge temperaturen. Vuurvaste baksteen heeft een goede hittebestendigheid en kan worden gebruikt bij temperaturen tot 1700 ° C.

De thermische geleidbaarheid van vuurvaste stenen bij hoge temperaturen neemt toe en kan waarden bereiken van 6.5 ... 7.5 W / (m · deg). Een lagere warmtegeleidbaarheid in vergelijking met andere vuurvaste materialen wordt gekenmerkt door schuimchamotte en diatomietsteen. De thermische geleidbaarheid van een dergelijke steen bij de maximale aanbrengtemperatuur (850 ... 1300 ° C) is slechts 0,25 ... 0,3 W / (m · deg). Opgemerkt moet worden dat de thermische geleidbaarheid van vuursteenblokken, die traditioneel wordt gebruikt voor het leggen van ovens, hoger is en gelijk is aan 1,44 W / (m · deg) bij 1000 ° C.

 1. Fysieke hoeveelheden. Referentie boek AP Babichev, NA Babushkina en anderen; ed. I. S. Grigorieva - M.: Energoatomizdat, 1991 - 1232 p.
 2. V. Blazy. Handboek van de ontwerper. Bouwfysica. M.: Technosphere, 2004.
 3. Tabellen met fysieke hoeveelheden. Referentie boek Ed. Acad. IK Kikoin. Moskou: Atomizdat, 1976. - 1008 p. bouwfysica, 1969 - 142 p.
 4. Mikheev MA, Mikheeva IM De fundamenten van warmteoverdracht. M.: Energia, 1977 - 344 p.
 5. Industriële ovens. Referentiehandleiding voor berekeningen en ontwerp. 2e editie, aangevuld en herzien, Kazantsev EI M.: "Metallurgy", 1975 - 368 p.
 6. H. Wong. Basisformules en gegevens over warmteoverdracht voor ingenieurs. Referentie boek M:. Atomizdat. 1979 - 212 p.
 7. Chirkin V.S. Thermofysische eigenschappen van nucleaire technische materialen. Referentie boek

Voeg een reactie toe Antwoord annuleren

Thermische geleidbaarheid van bouwmaterialen, hun dichtheid en warmtecapaciteit

Dichtheid, thermische geleidbaarheid en specifieke warmte van het gebouw en andere populaire materialen. Meer dan 400 materialen in de tabel!

Dichtheid van water, thermische geleidbaarheid en fysische eigenschappen van H2O

Gedetailleerde tabellen van de waterdichtheid, de thermische geleidbaarheid en andere thermofysische eigenschappen als een functie van temperatuur ...

Fysische eigenschappen van lucht: dichtheid, viscositeit, specifieke warmte

Tabellen met fysische eigenschappen van lucht: luchtdichtheid, specifieke hitte en viscositeit als functie van de temperatuur ...

Thermische geleidbaarheid van staal en gietijzer, thermofysische eigenschappen van staal

Thermische geleidbaarheid van staal en gietijzer, fysische eigenschappen van staal in tafels bij verschillende temperaturen ...

Dichtheid van vis, eieren, visproducten

De waarden dichtheid, warmtegeleidbaarheid, specifieke hitte van vis, kaviaar, gehakt en andere visproducten worden gepresenteerd ...

Specifieke verbrandingswarmte van brandstoffen en brandbare materialen

Tabellen specifieke verbrandingswarmte van de brandstof en brandbaar materiaal (steenkool, hout, cokes, turf, petroleum, olie, alcohol, benzine, aardgas, methaan, waterstof en t. D.)

Fysische eigenschappen van chloor: dichtheid, warmtecapaciteit, thermische geleidbaarheid Cl2

Fysische eigenschappen van chloor: dichtheid, thermische geleidbaarheid, warmtecapaciteit, viscositeit bij verschillende temperaturen voor vloeibare, vaste en gasvormige toestanden ...

De tabel toont de dichtheid van de bodem in een natuurlijk voorkomen in de dimensie kg / m3. De dichtheid wordt gegeven rekening houdend met ...

Eigenschappen van olie MK: thermische geleidbaarheid, warmtecapaciteit, viscositeit

De tabel toont de eigenschappen van MK-olie als een functie van de temperatuur. De eigenschappen van de olie zijn aangegeven in het temperatuurbereik van 10 ...

Thermische geleidbaarheid van bakstenen, vergelijking van stenen door thermische geleidbaarheid

De baksteen wordt vergeleken in termen van thermische geleidbaarheid, de thermische geleidbaarheid van de vuurvaste stenen wordt gepresenteerd bij verschillende temperaturen (20 ... 1700 ° C).

Eigenschappen van argon Ar, argondichtheid en de thermische geleidbaarheid

Eigenschappen van argon (gas) bij verschillende temperaturen De tabel geeft de thermofysische eigenschappen van argon in de gasvormige toestand weer ...

Dichtheid van stikstof, eigenschappen van vloeibaar en gasvormig N2

Stikstofdichtheid N2 en zijn thermofysische eigenschappen De tabel toont de dichtheid van stikstof en de thermofysische eigenschappen ervan ...

Dichtheid van gassen en dampen onder normale omstandigheden De tabel toont de dichtheid van gassen en dampen bij ...

Coëfficiënten van lokale weerstand

Tabel met lokale weerstandscoëfficiënten De tabel toont de waarden en berekening van de volgende lokale weerstandscoëfficiënten (of ...

Eigenschappen van dieselbrandstof: dichtheid, thermische geleidbaarheid, viscositeit

De tabel met eigenschappen van dieselbrandstof in relatie tot temperatuur wordt gepresenteerd. De volgende eigenschappen worden gegeven: de dichtheid van dieselbrandstof ρ in ...

Thermische geleidbaarheid en dichtheid van een persoon, thermofysische eigenschappen van biologische weefsels

De tabel geeft de thermofysische eigenschappen weer van weefsels en organen van het lichaam van een gezonde persoon, zoals: dichtheid, warmtecapaciteit ...

Dichtheid, thermische geleidbaarheid, warmtecapaciteit van zuurstof O2

Dichtheid, warmtecapaciteit, zuurstofeigenschappen O2 De tabel geeft de thermofysische eigenschappen van zuurstof weer zoals dichtheid, enthalpie, entropie, ...

Een koppeling naar een afmelding is opgenomen in elk bericht

Kenmerken van de warmtegeleidbaarheid van verschillende soorten stenen

Waterbestendigheid, vorstbestendigheid, warmtegeleidingsvermogen van een baksteen, evenals andere kenmerken van dit materiaal maken het duurzaam en duurzaam. Dit type bouwproducten is niet alleen bestand tegen sterke belastingen, maar ook aan een lange test van de tijd tijdens de werking van de constructie.

Het behoud van warmte in het huis is afhankelijk van het materiaal van de muren. Bakstenen muren houden de hitte op een goed niveau.

Het vermogen van het materiaal om zelf de hitte door te laten, ongeacht de temperatuurveranderingen waaraan de baksteen wordt blootgesteld, is thermische geleidbaarheid. Net als andere nuttige eigenschappen van het product is dit materiaal een van de beste soorten bouwproducten.

Thermische geleidbaarheid, zoals waterabsorptie of vorstbestendigheid van een baksteen, speelt een zeer belangrijke rol bij de selectie van het bouwmateriaal dat nodig is voor de montage van dragende wanden, elk gevelwerk, metselwerk bij het aanleggen van binnenwanden. Het product stelt u niet alleen in staat om een ​​unieke stijl te creëren, maar biedt ook warmte en comfort in uw huis. Deze factor is belangrijk bij de keuze.

De Fourier-wet bij het berekenen van de thermische geleidbaarheid.

Indicatoren die analyse van de warmtestroom mogelijk maken, worden beïnvloed door verschillende temperaturen. Dit wordt verklaard door de geleidelijke overgang van thermische energie van de warme naar de koude toestand. Als de temperatuur nogal hoog is, kan dit proces openlijk worden waargenomen. Bij hoge intensiteit warmteoverdracht wordt een gradatie in het temperatuurniveau waargenomen.

Om de thermische geleidbaarheid en de warmtestroom dieper te onderzoeken, rekening houdend met het dwarsdoorsnede gebied, ontdekte de Fourier-wetenschapper een wet die laat zien om welke redenen materialen in staat zijn tot uitstekende warmteopslag, waardoor hun isolatie verbetert. De mate van warmteoverdracht kan worden aangegeven met een speciale coëfficiënt (KT) - λ.

De waarde van thermische energie wordt gemeten in eenheden zoals watts, afgekort W. Deze index kan het niveau met 1 ° C verlagen als gevolg van een afstand van 1 mm bij een temperatuurverschil. Tijdens het Fourier laboratoriumonderzoek bleek dat hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe hoger het niveau van hittebehoud door het bouwmateriaal, daarom kan het worden toegeschreven aan een warmere.

Deze indicator, die belangrijk is in de bouw, is in de grootste mate te wijten aan de dichtheid van bouwproducten. Als het niveau van de materiaaldichtheid afneemt, leidt dit tot een afname van de thermische index. Voor dichte zware monsters is de verhoogde waarde van de coëfficiënt kenmerkend.

Als het bouwmateriaal een lichter gewicht en minder sterkte heeft, is de waarde ervan klein. De coëfficiënt, die afhankelijk is van de dichtheid van het bouwmateriaal, wordt beïnvloed door kenmerken zoals waterabsorptie van de baksteen en zijn vorstbestendigheid.

Het niveau van de index van silicaatproducten

De omvang van silicaat is afhankelijk van de kwaliteitskenmerken. Dit omvat thermische geleidbaarheid, waterabsorptie en vorstbestendigheid van stenen. Silicaat heeft een verhoogde neiging tot waterabsorptie, dus het wordt niet gebruikt bij het leggen van funderingen, kelders of sokkels, omdat deze structuren een hoge luchtvochtigheid hebben.

Het droge silicaatmateriaal heeft een thermische geleidbaarheid (T) van 0,8 W / m * K. Keramische producten een hogere waarde van deze parameter, dus T metselwerk daarvan is 0,9 W / m * K, hetgeen 0,2 W / m * K groter dan in het eerste geval. Indicatie vormt 0,35-0,70 W / (m ° C), en de gemiddelde dichtheid van de droge kalk stenen in een lineair verband, maar deze waarde niet afhangt van het aantal en de plaats van de holtes.

Silicaatproducten hebben een warmteoverdrachtswaarde lager dan keramiek, dus worden ze gebruikt voor het afwerken van gevels. Voor teploehffektivnyh muren gebruikt holle-silicaat baksteen en natuursteen. Hun dichtheid is niet meer dan 1450 kg / m³. Het effect wordt alleen bereikt bij toediening keurige metselwerk die gebruik metselwerk arme oplossing die wordt aangebracht in een dunne laag en een dichtheid van ten hoogste 1800 kg / m³ maakt. De oplossing mag de holtes in het product niet opvullen.

De waarde van de indicator van rode baksteen

Voor een volle rode baksteen is het laagste vermogen om warmte vast te houden 0.6-0.8 W / m * K. Om deze reden is het raadzaam om energie-efficiënte structuren uit holle voorwerpen op te zetten. Hun thermische geleidbaarheid is veel lager en bedraagt ​​ongeveer 0,56 W / m * K.

De thermische geleidbaarheid van een steen is niet alleen afhankelijk van de productietechnologie. Deze indicator is afhankelijk van vele factoren: vochtigheid, bulkdichtheid, porositeit (poriegrootte van het materiaal). De voldoende dichtheid en leegte van dit product, die 40-50% is, komt overeen met een index T van 0,2-0,3 W / m * K. In dit geval moet de dikte van de wanden veel minder zijn dan in silicaatgebouwen.

De warmtegeleidingscoëfficiënt, waarvan de meeteenheid wordt berekend in watt, bepaalt de hoeveelheid warmte die een bakstenen wand met een dikte van de meter kan binnendringen.

Het temperatuurverschil moet aan beide zijden van de muur 1 ° C zijn. Hoe hoger deze waarde, hoe slechter de prestatie van de coëfficiënt.

De belangrijkste eigenschap van vuurvaste stenen is het thermische effect, waarmee rekening moet worden gehouden bij het leggen van kachels en open haarden. Om warmte in de behuizing te garanderen, is het noodzakelijk om bouwmaterialen te kiezen met een lage thermische geleidbaarheid, waarvan de meeteenheid W / m ° C of W / m * K is.

De indicator geeft aan in hoeverre de hitte van de bakstenen muren van de constructie kan worden gehandhaafd. Deze eigenschap legt uit hoe dit materiaal niet alleen geleidt, maar ook warmte overdraagt. Bepaal dat dit cijfer de thermische geleidingscoëfficiënt van de baksteen kan gebruiken, die werd verkregen op basis van laboratoriumonderzoek door wetenschappers.

Coëfficiënt van thermische geleidbaarheid van bakstenen

Een kwaliteitshuis moet warm zijn. Om te bepalen welk materiaal het beste is om een ​​huis te bouwen, moet u de weerstandswaarde van de warmtestroom van muurmateriaal analyseren. Traditioneel in Rusland geven ze de voorkeur aan bakstenen gebouwen, maar dit is gerechtvaardigd. Wat is de thermische geleidbaarheid en of het de moeite waard is om een ​​bakstenen woning te bouwen voor permanent verblijf in feite.

Bij de ontwerpfase van elk huis worden een solide cottage of landhuis, architecturale en ontwerpoplossingen, technische en operationele kenmerken van het gebouw gelegd. Thermotechnische waarden van het gebouw zijn rechtstreeks afhankelijk van de materialen waaruit het is opgebouwd.

In overeenstemming met SNIP 23-01-99, SNiP 23-02-2003, SNIP 23 -02-2004 ontwikkeld

technologieën voor het leveren van klimatologie, thermische bescherming van woningen, evenals de regels voor hun ontwerp. Gemaakt door de thermische geleidbaarheid van de tabel die nuttig zijn bij het bepalen van de criteria voor de materialen om een ​​gunstig microklimaat, afhankelijk van hun thermische geleidbaarheid prestaties te creëren zijn.

Indicatoren van thermische geleidbaarheid van bouwmaterialen

Thermische geleiding verwijst naar het fysieke proces van de overdracht van energie van verwarmde deeltjes naar koude vóór het begin van thermisch evenwicht, voordat de temperaturen worden geëgaliseerd. Voor een residentiële structuur wordt het proces van warmteoverdracht bepaald door de tijd van het gelijkmaken van de temperatuur binnen en buiten. Hoe langer het proces van temperatuuregalisatie (in de winter - koelen, in de zomer - verwarmen), hoe hoger de coëfficiënt (coëfficiënt) van thermische geleidbaarheid.

De coëfficiënt is een indicator van de hoeveelheid warmte die per tijdseenheid verloren gaat en door het oppervlak van de wanden gaat. Hoe hoger, hoe meer warmte verloren gaat, hoe lager, hoe beter voor een woonhuis.

Belangrijk! De ontwerptaak ​​is om materialen te selecteren met de laagste thermische geleidingscoëfficiënt voor de montage van alle bouwconstructies.

Wat beïnvloedt de coëfficiënt van thermische geleidbaarheid?

Bouwmaterialen, baksteen, beton, blokken, hout, panelen hebben verschillende thermische geleidbaarheid. Maar de fysieke eigenschappen van deze materialen, die de geleidbaarheid van warmte beïnvloeden, zijn hetzelfde. Hier zijn ze:

Hoe deze parameters de geleidbaarheid van warmte beïnvloeden. De dichtheid van het materiaal wordt gekenmerkt door de interactie van deeltjes die thermische energie overdragen, hoe hoger de dichtheid, hoe groter het warmteverlies. De porositeit van het materiaal draagt ​​bij aan de vernietiging van zijn homogeniteit, warmte wordt vastgehouden door de poriën waarin lucht en de thermische geleidbaarheid van lucht bij 0 ° C is 0,02 W / m *. Hoe groter de porositeit van de steen of ander materiaal, hoe lager de thermische geleidbaarheid. Als de structuur van de vloer klein en gesloten is, worden warmteverliezen beperkt. Het verhoogde vochtgehalte van het materiaal vermindert (verergert) de figuur, omdat de droge lucht wordt vervangen door de natte.

Bij de constructie van beroepsuitoefening coëfficiënt bepaald formules conventionele begrip zal het duidelijk zijn dat de geleiding van thermische energie - waarde kritische dient structuurontwerp een monolithische structuur opgetrokken uit materialen van natuurlijke vochtigheid, de vereiste dikte, zoals weergegeven in de afbeelding.

Het is handig om te weten dat alle bouwmaterialen in twee klassen zijn onderverdeeld:

 1. die waaruit de structuur is opgebouwd, het frame van de structuur;
 2. die die de isolatie van de structuur produceren.

Materialen voor dragende structuren worden gekenmerkt door een hoge thermische geleidingscoëfficiënt. De koudste is onder meer gewapend beton met een coëfficiënt van 1,29. Het warmste materiaal voor wanden van schuimbeton is 0,08. Interessant is dat de baksteen, volgens de toegewezen indicatoren, de warmte goed houdt:

Silicaat met die. holte

Keramiek van die. holte

Zo suggereert de tabel welke steen je moet kiezen voor de bouw van je huis.

Belangrijk! Thermische geleidbaarheid is slechts een van een groot aantal technische indicatoren van bouwmateriaal, om rekening te houden met dat wat nodig is bij het ontwerpen en bouwen van een toekomstige woning.

Bovendien verschilt de steen van verschillende fabrikanten ook technisch en fysiek, evenals prijsindicatoren.

Soorten bakstenen en hun thermische geleidbaarheid

Uit de bovenstaande tabel is te zien dat er verschillende soorten stenen zijn die, naast de eigenschappen van thermische geleidbaarheid, verschillende indicatoren hebben voor de milieuveiligheid, weerstand tegen vuur en vorstbestendigheid. Elke soort heeft zijn eigen indicatoren van sterkte, duurzaamheid. Alle stenen kunnen in twee soorten worden verdeeld volgens het materiaal van de vervaardiging:

 1. Keramiek, gemaakt van klei met verschillende additieven;
 2. Silicaat, gemaakt van kwartszand en water.

Elk type baksteen heeft gradaties voor het doel:

 • constructie, voor het oprichten van oppervlakken;
 • speciaal, voor plaatsing van oppervlakken in contact met hoge temperaturen, oven, schoorsteen, openhaard;
 • Geconfronteerd met, voor het afwerken van de gevels van gebouwen.

De thermische geleidbaarheid van holle bakstenen, het volume holtes, dat 45% van de totale massa is, is minder. Het kan worden gebruikt voor het oprichten van dragende muren en scheidingswanden, het is belangrijk dat de oplossing waarop het wordt gelegd dik is en holtes niet blokkeert.

Bakstenen niet meer dan 13% van holten, goed voor de bouw van kolommen, pilaren, en andere draagconstructies. Dergelijk materiaal kan worden gebruikt bij de bouw van woongebouwen, de wanden moeten in een dergelijk geval worden geïsoleerd.

Klinkersteen heeft uitstekende warmtegeleidbaarheidseigenschappen, het beste gebruik is de bouw van geïsoleerde structuren.

Verhoging van de coëfficiënt van thermische geleidbaarheid kan luchtspleten creëren, thermische isolatie, natuurlijke luchtcirculatie. Om het huis was warm zonder extra gebruik van thermische isolatiematerialen, is het noodzakelijk om de breedte van de muur te vergroten. Maar in dit geval moet de dikte van de muur een halve meter bereiken. Het gebruik van moderne kachels, met de nodige waarden van warmtegeleidbaarheid, zal toelaten een warm huis te bouwen voor comfortabel wonen.

Keramische baksteen wordt traditioneel gebruikt voor woningbouw in ons land. Veel vraag is te wijten aan uitstekende technische.

Brick als basis bouwmateriaal wordt al eeuwen gebruikt in het verre verleden, hebben de mensen het uit klei gemaakt door middel van verhitting. Silicaat is hetzelfde.

Gezien de gemiddelde klimatologische indexen in alle regio's van Rusland, is een steen een ideale optie voor het bouwen van een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 7 = 9