De sleutel van de Maya-foto

Maevsky-kraan volgens GOST 356-80

Het klimaat van ons land dwingt ons om verwarmingssystemen in huizen en appartementen te installeren Een van de voordelen van de Mayevsky-kraan is het vermelden waard de lange levensduur en compactheid van de s. Een goed functionerend verwarmingssysteem zorgt voor een gezellige woning en geeft een maximum aan warmte, zelfs in regenachtige en strenge winters. De opeenhoping van lucht in de radiator is de reden dat het water niet meer circuleert. Deze factor vermindert de warmtedissipatie van de batterij aanzienlijk en de efficiëntie van het gehele verwarmingssysteem wordt sterk verminderd. Om de luchtsluis van de radiator te verwijderen, hebben ze een speciaal apparaat uitgevonden, de Maevsky-kraan (niet Majakovski).

Beschrijving van het werkingsprincipe en de lay-out van de Mayevsky-kraan

Het werkingsprincipe van de kraan is eenvoudig, maar het elimineert effectief het probleem van het opwikkelen van de batterij. Het ziet eruit als een kleine cockpit, die op de radiator is bevestigd op de plaats waar het handig is om hem te gebruiken, en niets zal voorkomen dat de schroef draait. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat met handmatige bediening iets meer ruimte nodig is voor de installatie en bediening van de kraan. In de cilinder bevindt zich een klepsysteem, dat wordt geregeld door een schroef.

Begrijpen dat de radiator in de lucht is, is heel eenvoudig:

 • Het volstaat om uw hand op verschillende delen van de radiator te plaatsen;
 • Als de verwarming niet uniform is, is er in sommige gebieden lucht;
 • Nadat de lucht door de kraan is verwijderd, warmt de batterij volledig op.

De Maevsky-kraan heeft een eenvoudige constructie, zodat deze eenvoudig te gebruiken is

Maar niet in alle gevallen zal de Maevsky-kraan helpen. Als het werd toegepast, maar het probleem niet was opgelost en het verwarmingssysteem werkt nog steeds slecht, dan zijn er andere problemen, bijvoorbeeld verstopping. Bij een verstopping helpt alleen een volledige spoeling en moet u de radiator ontmantelen.

Wanneer zich een luchtcongestie voordoet, draait de kraan en komt er overtollige lucht uit de radiator en wordt de klep weer gesloten.

Sommige verwarmingssystemen zijn uitgerust met een pomp die de vloeistof in de batterij pompt. Vervolgens moet deze voor het ontluchten worden uitgeschakeld en enkele minuten wachten totdat het water is afgekoeld. Deze procedure is verplicht, omdat lucht door de batterij circuleert met water.

Instructies: hoe de Mayevsky-kraan te gebruiken

De kraan is zeer eenvoudig te bedienen. Voordat de klep wordt geopend, zijn alle extra apparaten die de werking van het verwarmingssysteem verbeteren, losgekoppeld. Bovendien moet u even wachten, zodat alle luchtbellen zich bovenaan verzamelen. Aldus wordt een luchtkurk gevormd.

 1. Het is belangrijk om het gebied rond de batterij voor te bereiden om de reparatie of het meubilair niet te bederven.
 2. Het eerste dat u moet doen, is om de omringende ruimte te reinigen en vervolgens de klep op de kraan te draaien. In dit geval hoort u een karakteristiek geluid, wat betekent dat de lucht uit het systeem komt.
 3. Dan zal het water uit de kraan stromen, en daarom is het noodzakelijk om die oppervlakken die eronder lijden te verwijderen uit het inslaggebied.

De stroming van water uit de kraan is klein, een straaltje in diameter is niet meer dan 1,5 mm, maar het is wenselijk om te voorzien in enige capaciteit waarin water zal binnentreden. Het systeem dat in de Mayevsky-kraan wordt gebruikt, is erg handig, want om de kraan te gebruiken, is het niet nodig om de batterij te ontmantelen of het water uit het verwarmingssysteem te laten lopen. Er zijn verschillende modellen kranen en, bij gebruik van elk, zijn er enkele nuances. De typen kraan verschillen alleen in het type systeem waarvoor ze meer geschikt zijn, maar niet het werkingsprincipe.

Typen en werking van luchtkranen

Als er plastic leidingen in het verwarmingssysteem zijn, is een kraan met een veiligheidsklep verplicht, dit beschermt de onbetrouwbare constructie van de batterijen tegen breuken. Bovendien wordt de levensduur van de kraan aanzienlijk verlengd. Er zijn verschillende typen van de Mayevsky-kraan. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe, maar soms is een modernisering van de klassieke soort vereist.

Het is het beste om een ​​Maevsky-kraan te kopen, die een speciaal ventiel heeft voor openen en sluiten

 • Klassieke Maevsky-kraan;
 • Automatisch tikken;
 • Met veiligheidsventielen.

De kraan wordt handmatig bediend. Het is geïnstalleerd op een onafhankelijk verwarmingssysteem. Dit type kraan wordt het vaakst gebruikt, omdat het zijn betrouwbaarheid gedurende vele jaren bewijst en het zeer eenvoudig te gebruiken en te installeren is. De prijs voor dit apparaat is onbeduidend.

Het ontwerp van het automatische model is enigszins gecompliceerd. De kraan bestaat uit een metalen behuizing met een vlotter aan de binnenkant, die is verbonden met een naaldventiel aan de bovenkant. Het principe van de automatische kraan is dat wanneer de lucht in de cilinder wordt geconcentreerd, het waterniveau daalt, wat leidt tot het verlagen van de vlotter. Het gat in de naaldklep gaat open en de lucht komt eruit. Nadat de lucht naar buiten komt, keert de vloeistof terug en de vlotter keert terug naar zijn plaats en sluit het gat.

Een dergelijk systeem was voorzien voor dergelijke radiatoren, waarvan de toegang gecompliceerd is, terwijl het verwarmingssysteem regelmatig in de lucht is.

Beide typen kranen zijn bijzonder gevoelig voor vloeistof in de radiator, als deze van slechte kwaliteit is, kan er een storing optreden, dus het is noodzakelijk om constant de werking van de kraan te bewaken. Het veiligheidsaanzicht is veiliger, omdat bij een plotselinge drukverandering het systeem wordt beschermd. Bij een scherpe sprong boven 15 atm werkt de klep, en de overtollige vloeistof gaat het rioleringssysteem in. Dit systeem wordt gebruikt voor radiatoren waarin vaak drukstoten voorkomen.

Wat is goed voor gietijzeren radiatoren Maevsky-kraan

Meestal zijn in de appartementen gietijzeren batterijen van het oude model geïnstalleerd. Daarom kunnen er te zijner tijd problemen ontstaan, bijvoorbeeld zavozdushivanie. Oude verwarmingssystemen worden gekenmerkt door een nogal vuile vloeistof binnenin, dus u moet de Mayevsky-kraan constant reinigen, aangezien elk type kraan extreem gevoelig is voor vloeistof.

 1. Centrale verwarming wordt regelmatig uitgeschakeld en er wordt vaak lucht in het systeem verzameld.
 2. Er kan ook veel lucht in het systeem zijn, maar deze daalt heel langzaam af.
 3. Bovendien kan ontluchtingslucht alleen mogelijk zijn als het volume van de warmtedragende vloeistof in de batterij groot is.

Voor gietijzeren radiatoren produceren fabrikanten speciale modellen, die worden geleverd door GOST van oude monsters. De behuizing van dergelijke kranen is gemaakt van messing, is bestand tegen temperaturen tot 150 ° C en de druk springt op tot 15 atm. Installeer een betere koperen kraan om storingen te voorkomen. Bovendien kunt u een standaard klassieke kraan gebruiken, maar deze kunt u vaak vervangen.

Het werkingsprincipe van de Mayevsky automatische kraan en de installatie

Kleppen in kranen van het automatische type Mayevsky kunnen van verschillende typen zijn - recht of hoekig. Maar voor radiatoren is het beter om speciale soorten kleppen of hoekkleppen te installeren.

Ze hechten zich vast aan het verdeelstuk van de radiateur en als de diameter dit niet toelaat, wordt een adapter gebruikt voor de klep.

Het belangrijkste principe van fixeren is om de lucht omhoog te laten gaan, dat wil zeggen, de dop moet omhoog kijken. Bij het installeren van een automatische kraan is het noodzakelijk om de functies van dit type apparaat te onthouden.

Methoden voor het bevestigen van de kraan aan de radiator:

 • Schroef de draad van het systeem in;
 • De moer is geselecteerd om te passen;
 • Gebruik de adapter.

Kies de Maevsky-kraan volgt, op basis van het ontwerp van de batterij

De prijsvorming voor een automatische kraan hangt af van de fabrikant, het gebruikte materiaal en de diameter van de schroefdraad voor de verbinding. Het is niet nodig om modellen met lage kwaliteit op te slaan en te kopen, zelfs als ze extreem goedkoop zijn. Warmte in de winter zorgt voor gezelligheid in huis, elke breuk kan tot trieste gevolgen leiden.

De draad van elk model is klassiek, dus het is niet nodig om grote inspanningen te leveren, het volstaat om de vloer van een bocht in een bepaalde richting te draaien en de lucht zal verlaten. Openen en sluiten van de kraan is heel eenvoudig. In welke richting een dergelijk apparaat moet worden gedraaid - met de klok mee.

Het gebruik van de kraan is heel eenvoudig en afhankelijk van het model kunt u het gebruiken om de kraan te openen:

 • Speciale sleutel;
 • Hoorn sleutel;
 • schroevendraaier;
 • En draai gewoon het ventiel met de hand.

Daarnaast wordt aanbevolen om de kraan te installeren, rekening houdend met bepaalde punten. Bij gebruik van een sleutel is het moeilijk om de mate van kracht die wordt uitgeoefend te regelen, wat de kraan kan beschadigen. Gebruik voor het aanhalen een klassieke sleutel. Het omhulsel kan worden beschadigd en daarom kan het niet worden toegepast. Het wordt aanbevolen alle handelingen uit te voeren door het zeskant onder de cilinder te houden. Elke persoon kan de lucht uit de kraan laten ontsnappen. Het is belangrijk om te onthouden dat nadat de lucht het water zal verlaten, nadat het druppeltje vloeistof gelijkmatig heeft geblazen, en het sissende geluid van de luchtuitlaat verdwijnt, u een sleutel of een andere methode kunt gebruiken en de klep kunt sluiten.

De klep opent een halve slag linksom.

Speciaal gereedschap of gereedschap is niet nodig, een schroevendraaier is in elk huis en de sleutel van de kraan wordt meestal compleet met het apparaat verkocht. De draad op de kraan is klassiek. Fabrikanten gebruiken het type draad dat op bijna alle plaatsen wordt gebruikt waar het nodig is. Installatie en bediening kunnen worden uitgevoerd door een persoon die geen speciale vaardigheden en kennis heeft.

Het basisontwerp van de Mayevsky-kraan

Dankzij het werkingsprincipe kan het op elke warmteafleider worden geïnstalleerd, waarin luchtbellen kunnen verschijnen. Het kan bijvoorbeeld op de verwarmde handdoekhouder worden gezet.

Alle typen Majewski-kranen hebben hetzelfde werkingsprincipe. En alle aanpassingen hebben dezelfde functie. En als we het schema van de werking schematisch bespreken, kunnen we de kraan aanwijzen als een apparaat dat de opening in de batterij afsluit en, indien nodig, kan openen en sluiten.

Fabrikanten geven de voorkeur aan metalen bij de productie van de behuizing - messing en staal. Deze materialen verlengen de levensduur van de kraan aanzienlijk, omdat ze bestand zijn tegen de gevolgen van sprongen en niet langer van water afbreken.

Luchtverontreiniging kan optreden als gevolg van onvoldoende hoeveelheid vloeistof of vanwege de zwakke stroom. Maar niet altijd kan de Maevsky-kraan helpen. Zo vaak breekt de kraan zelf af vanwege de kwaliteit van de warmtegeleidende vloeistof. En ook in de batterijen zijn er klompen en vervuiling, bijvoorbeeld door de vorming van kalkaanslag of door de initiële lage kwaliteit van de vloeistof in de batterijen. In dit geval helpt alleen wassen.

Maversky kraanwerkprincipe (video)

Een kleine tik past in elke kamer. Zoek voordat u koopt welke schroefdraadmaten beschikbaar zijn, welke specificaties geschikt zijn voor dit verwarmingssysteem. Het wordt aanbevolen om een ​​deskundige te raadplegen om erachter te komen welk type kraan precies nodig is.

Kopiëren is alleen toegestaan ​​met een verwijzing naar de bron

Hoe de Mayevsky-klep te gebruiken? Foto en werkprincipe

De Mayevsky-klep is ontworpen om lucht uit het leidingsysteem af te voeren, waardoor de circulatie van warm water in het verwarmingssysteem wordt verbeterd. Dit apparaat in de mensen wordt ook wel de Mayevsky-kraan genoemd, en in overeenstemming met de wettelijke vereisten van GOST is het een radiator naaldventiel.

Meer recent zijn dit type luchtuitlaten op radiatoren niet gebruikt. In plaats daarvan gebruikten ze kraanafsluiters van het gebruikelijke ontwerp. Dit resulteerde in een ongecontroleerde bemonstering van industrieel water uit het verwarmingssysteem, wat de ontwikkeling vereiste van nieuwe apparaten die de waterstroom aanzienlijk zouden verminderen. Dit apparaat en diende als een klep Maevsky.

Oorzaken van luchtcongestie

De opkomst van luchtcongestie leidt tot het feit dat de radiatoren erger warm worden, wat op zijn beurt leidt tot ongemakkelijke leefomstandigheden. Dit is mogelijk met:

 • installatie van een nieuw verwarmingssysteem;
 • drainage van water uit pijpleidingen en reparatiewerkzaamheden;
 • installatie van radiatoren;
 • corrosie op het pijpmetaal;
 • drukverlaging van het circuit.

De noodzaak om de Mayevsky-kraan te gebruiken

Zoals hierboven al is opgemerkt, lost dit apparaat een van de belangrijkste problemen van het verwarmingssysteem op - luchtverwijdering.

Variaties van de klep (kraan) Majewski

Er zijn 3 hoofdtypen van dit apparaat.

 • De gemakkelijkste Maevsky-kraan is een handmatig type. Om deze te openen / sluiten wordt een speciale sleutel gebruikt.
 • De automatische klep van Majewski is een cilinder van messing, hoewel recentelijk fabrikanten begonnen zijn met het produceren van verchroomde staalproducten die een lagere prijs maar ook een kortere levensduur hebben, dus moeten roestvrijstalen of messing apparaten worden gekozen. In overeenstemming met de nationale norm kan dit apparaat niet worden beschouwd als een Mayevsky-kraan, omdat er geen naaldventiel in zit, in plaats van een plastic vlotter. Niettemin is het als zodanig geclassificeerd, omdat de functie die het uitvoert overeenkomt met de Mayevsky-kraan. Wanneer de luchtbellen worden gevormd, komt het mechanisme in beweging en wordt het apparaat geopend.
 • Mayevsky-ventiel met ingebouwde zekering - het laatste apparaat is nodig voor drukregeling. Als de ingestelde parameters worden overschreden, wordt de kraan geactiveerd en wordt het koelmiddel bevrijd, waardoor de waterslag wordt vermeden. Het wordt voornamelijk gebruikt voor polypropyleen en metalen kunststof buizen.

Het verwarmingssysteem moet constant worden gevoed door het koelmiddel, in dit geval water. Een klein deel van de lucht stroomt ermee mee. Op plaatsen waar de watersnelheid laag is en dezelfde druk, kan lucht zich ophopen in de pijpleiding en luchtbellen vormen.

Wanneer de opeenhoping van lucht een kritisch volume bereikt, treedt luchtcongestie op. Het principe van de werking van de Mayevsky-klep is dat lucht wordt vrijgegeven van de radiator met behulp van speciale gereedschappen en apparaten, waardoor een luchtstop wordt geëlimineerd en het verwarmingssysteem normaal begint te werken.

Lucht uit het verwarmingssysteem verwijderen

Voordat u begint te werken met de Mayevsky-klep, moet u alle items verwijderen die het werk kunnen hinderen en die kunnen worden beschadigd door water dat uit de verwarming stroomt. Onder het ventiel, vervangt u alle vaten (emmers, kannen, kommen, enz.) Om te voorkomen dat water naar de vloer en de wanden morst. Draai het vervolgens tegen de klok in met de verstelbare sleutel of schroevendraaier. Rotatie wordt gestopt zodra de lucht niet meer uit de radiator straalt, wat kan worden beoordeeld aan de hand van een sissend geluid. Dit is het principe van de werking van de Mayevsky-klep.

Na het verschijnen van het gesis, moet de klep wachten op een gelijkmatige straal en onmiddellijk de opening blokkeren met een omgekeerde beweging, omdat heet water kan gaan.

Het gebruik van de Mayevsky-kraan in aparte ruimtes

Veel appartementen en huizen hebben een badkamer, waarin in veel gevallen de Mayevsky-klep voor een verwarmd handdoekenrek is voorzien. Ze zijn hiermee uitgerust vanwege het feit dat, naast de radiator, de verwarmde handdoek ook in de lucht kan worden gedragen. Tegelijkertijd bevindt deze klep zich strikt verticaal met behulp van een speciaal T-stuk, waardoor de as van het apparaat in een horizontale positie kan worden geïnstalleerd.

Verticaal verwarmingssysteem, gebruikt in huizen met meerdere verdiepingen, zorgt voor de aanwezigheid van Mayevsky-kleppen op de bovenste verdieping, waardoor u lucht uit het verwarmingssysteem kunt afvoeren is geen apart appartement, maar de hele stijgbuis.

Hoe de Mayevsky-klep te gebruiken

Alvorens met het afdalen van lucht te beginnen, is het raadzaam om de pomp los te koppelen en het koelmiddel door het systeem te leiden, zodat de lucht zich bovenaan de radiator verzamelt om de afdaling te vergemakkelijken.

Technische kenmerken van de Mayevsky-kraan

Bij aanschaf is het noodzakelijk om een ​​dergelijke kraan van Majewski te kiezen, die een geschikte diameter zou hebben voor de radiatorflessen die zich in hun bovenste deel bevinden.

Over het algemeen zijn de afmetingen (draden) aangegeven in inches. Een van de meest voorkomende is de Mayvsky-klep 1/2 inch. Te koop kunt u kranen vinden met een diameter van 1 inch en 3/8 inch. Een 3/4 inch Maevsky-klep is ook van toepassing op gangbare modellen. Als de zitafmetingen van de montagelocaties van de kleppen met de verkeerde combinaties niet worden gehaald, moet u adapters en andere verbruiksartikelen aanschaffen.

Ontwerpkenmerken van de klep

De borgschroef is het hoofdonderdeel van dit apparaat. Het heeft een conische vorm in het eindgedeelte, die zorgt voor een "gegoten" pasvorm in een gat met een diameter van 1,5-2 mm. Buiten is de schroef een veelvlak met vier of zes vlakken met een gleuf. Deze vorm van het hoofd zorgt voor zijn vrije rotatie met een speciale sleutel of schroevendraaier. Binnen de schroef zijn langsgroeven aangebracht, waardoor lucht wordt verschaft.

Zoals reeds eerder vermeld, worden bij verticale systemen deze elementen geïnstalleerd op de batterijen op de bovenste verdieping. Bovendien zijn ze bevestigd op die elementen van het systeem die zijn verbonden met de stijgbuis onder het bovenste aansluitpunt.

De werking van de Mayevsky-klep in de vorm waarin deze moet worden geleverd, kan alleen worden gegarandeerd als deze correct is geïnstalleerd. Allereerst moet de klep een geschikte diameter hebben. De installatie ervan moet pas worden uitgevoerd nadat het water volledig uit het systeem is afgetapt. Vóór de montage wordt de dop aan de zijkant van de batterij verwijderd en de Maevsky-kraan op zijn plaats geschroefd.

Op de loodgietermarkt van vandaag is er een grote verscheidenheid aan Mayevsky-kranen van verschillende fabrikanten die zowel in Rusland als in het buitenland zijn gevestigd met behulp van verschillende componenten en materialen. Afzonderlijk worden metalen of plastic sleutels voor deze apparaten verkocht.

Prijzen voor kleppen variëren van 21-51 roebel. bij een materiaal van vervaardiging van het verchroomde staal (onder dergelijke prijzen is het mogelijk om kranen van de fabrikant van Open Company "Промарт9raquo;, Kazan) te kopen tot 475 rbl. - een handkraan Maevsky gemaakt van verchroomd messing vervaardigd door OOO Promarmatura9raquo;, Barnaul. Ook op de markt zijn T-stukken met een Mayevsky-kraan (kost ongeveer 600 roebel), sleutels (kosten binnen 20-120 roebel). De automatische kraan van Majewski kost ongeveer 250-700 roebel, terwijl een full-flow kraan voor gietijzeren radiatoren duurder is.

Zo wordt het principe van de Mayevsky-klep duidelijk. De belangrijkste functie is het verwijderen van lucht uit het verwarmingssysteem, wat de efficiëntie van de werking verhoogt, zodat mensen die in huizen wonen waarin radiatoren met geïnstalleerde Maevsky-kranen geen ongemak ondervinden door onvoldoende verwarmde batterijen. Het apparaat is relatief eenvoudig, dus iedereen kan ermee omgaan door lucht te laten ontsnappen, indien nodig een kraan te vervangen of te installeren.

Luchtafzuigkraan Maevsky, werkingsprincipe van het apparaat

Een veel voorkomend probleem in het verwarmingssysteem is onvolledige verwarming van de batterijen. Maar niet iedereen heeft de nodige informatie om dit probleem zelfstandig op te lossen. Velen noemen specialisten telkens wanneer een dergelijk plan wordt afgebroken, anderen omgaan met een sleutel en een waterbassin. En de rest zal na het lezen van dit artikel een Maevsky-kraan installeren. Het werkingsprincipe van dit apparaat wordt hieronder beschreven.

Maevsky-kraan, standaardmodel

Wat is de Maevsky-kraan, het werkingsprincipe

In 1931 was niemand bekend loodgieter-bouwer SA. Roev Minsk ontwikkelde een speciaal apparaat waarmee de lucht naar de radiatoren van het verwarmingssysteem verlagen door middel van overlapping van twee delen met een pakking daartussen. In 1932 werd deze kraan getest door gebruikers en herkend als een werkend apparaat. Maar in 1933 liet hij de wereld uitvinder Ch.B. Majewski die inrichting verbeterd met verbeterde afdichting ventiel "cone cone" en veilige sleutel om het in werking brengen. Aangezien Majewski kraan wordt gebruikt tot op heden, hoewel de officiële naam van de inrichting, die op bezoek is vermeld en SNIP - radiator lucht naaldklep.

Oud type afvoerklep

Het apparaat is gebaseerd op het principe van ongeoorloofde luchtontlading van de batterij. De kraan is zodanig ontworpen dat bij het openen de bout omhoog komt, die op zijn beurt een speciaal gat met een diameter van 2 mm opent. Door dit gat komt alle overtollige lucht die in de batterij is verzameld. Een schroef met een vierhoekige kop verplaatst het werkgedeelte van de klep.

Klep van binnenuit

Belangrijk! Tijdens de werking van deze klep is het noodzakelijk om de elektrische pomp los te koppelen voor efficiëntere luchtuitstroming. In het geval dat uw ketel is uitgerust met een ingebouwde pomp voor het circuleren van vloeistof, moet deze worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet.

Foto van de Mayevsky-kraan en beschrijving van de variëteiten

Elk project van het verwarmingssysteem heeft een andere opstelling van de werkelementen (batterijen en verwarmde handdoekrails), zodat het ontwerp de Maevsky-kraan niet altijd op een toegankelijke plaats kan plaatsen. Wat de ontwikkelaars ertoe bracht verschillende soorten kleppen te maken.

De meest voorkomende aanpassing, omdat het een redelijk betrouwbaar mechanisme heeft, is dat de toegang er toe vrij is, omdat een kraan wordt geopend met een platte schroevendraaier of een speciale vierhoekige sleutel voor de Mayevsky-kraan. Het naaldmechanisme werkt in twee versies, horizontaal openend de luchtpassagebout, en met een gat in het lichaam van de noot.

Handkraan Majewski

Hoe automatische ventilatieopeningen werken

Het principe van de automatische ontluchter voor verwarming is de aanwezigheid van een vlotter. De vlotter ondersteunt de naaldklep door de veer, het systeem staat op een bepaalde luchtdruk in de radiator, zodra de lucht de toegestane waarde overschrijdt, opent de klep en laat alle overtollige lucht door het gat in het midden van de klepkop lopen. Wanneer de druk weer normaal wordt, sluit de klep. De installatie van deze versie van het apparaat is alleen van toepassing op moeilijk bereikbare verwarmingseenheden. Op industriële schaal worden andere apparaten gebruikt om het opblazen van batterijen te elimineren.

Majewski automatische kraan

Klep met veiligheidsventiel

Dit is een verbeterde handkraan van Maevsky, aangevuld met een hogedruksensor. De essentie van zijn werk bestaat erin het falen van het verwarmingssysteem en de werkende elementen te voorkomen in het geval dat de druk van het koelmiddel het merkteken van 15 atmosfeer overschrijdt. De klep gaat open en voert overtollig water uit de batterij. Overmatige druk kan worden veroorzaakt door een waterslag.

Luchtopening met lont

Waarom verzamelt het systeem lucht?

Luchtcongestie is een kwaadwillende vijand van het verwarmingssysteem. Hoe meer lucht er in de batterijen zit, hoe erger ze verhitten, omdat de lucht niet toelaat dat de warmtedrager het verwarmingsapparaat volledig vult en niet op volle capaciteit opwarmt. Oorzaken van binnendringen van lucht:

 • Ontdooien van leidingen tijdens reparatiewerkzaamheden aan de riser of batterijen.

Ontmanteling van individuele elementen van het systeem

 • Als er een volledige ontlading van het koelmiddel uit het systeem is uitgevoerd. In dit geval is de aanwezigheid van luchtpluggen in de leidingen onvermijdelijk.

Aftappen van water uit de radiator

 • Als er schade is aan de verbindingen van afzonderlijke delen van de structuur.
 • Slechte kwaliteit van het verwarmingssysteem, uitgedrukt in de ontoereikende fixatie van een of meer knooppunten.

Niet-verlengde kraan

Er zijn een aantal andere redenen voor het binnendringen van zuurstof in de leidingen, maar deze komen zeer zelden voor.

Belangrijk! In het proces van normaal in de lucht, is het metaal van de verwarmingselementen gecorrodeerd, omdat zuurstof de structuur van het materiaal negatief beïnvloedt en vernietigt. Een dergelijk systeem zal veel minder dienen dan verwarmen met een zeldzame luchtinlaat naar de radiatoren.

Allereerst is het noodzakelijk om voorbereidend werk uit te voeren. Hun lijst varieert afhankelijk van het type radiator. Wat algemene aanbevelingen betreft, is het voor het begin van de werkzaamheden noodzakelijk om de volledige koelvloeistof uit het systeem te verwijderen.

Bevestiging van het armatuur in een gietijzeren batterij

Aanvankelijk impliceert de oude wijziging van gietijzeren radiatoren niet de aanwezigheid van een speciale opening voor extra apparaten die de werking van verwarming verbeteren. Daarom is het nodig om een ​​beetje te zweten, zodat de Maevsky-kraan is aangepast voor gietijzeren radiatoren.

Gietijzeren batterij - klassiek

 1. Koppel de defecte leidingen volledig los van de batterij. Haal het uit de muurhaken en laat de rest van het water volledig door het onderste gat lopen.
 2. Bepaal de kant die tegenovergesteld is aan de kant waar heet water in komt.
 3. Nu moet je in het midden van de bovenste plug een gat boren, waarvan de diameter samenvalt met de kraan die je hebt gekocht (het is beter om de minimale draaddiameter te kopen, zodat het gemakkelijker is om er een gat voor te maken). Als u een ingang hebt gemaakt, moet u de draad afsnijden in stappen van 1,5 mm.

Een gat maken voor de luchtklep

 1. Alles, je kunt de kraan in het voltooide gat schroeven.

Een kraan gemonteerd in een gietijzeren batterij

LET OP! In een cv-installatie treedt regelmatig waterhamers op, dus koop een ventiel met een veiligheidsventiel. In dergelijke systemen is de installatie van een automatische ontluchter onpraktisch vanwege het principe van zijn werking en de vervuiling van het koelmiddel. Het afvoergat is vaak verstopt. Duidelijk is dat het vrij simpel is: je moet een naald nemen en het gat schoonmaken totdat het helemaal vrij is van vuil.

Installatie van de Mayevsky-kraan in moderne systemen

Radiatoren van de nieuwe generatie zijn standaard ontworpen voor de installatie van allerlei soorten instrumenten en kranen. Daarom is de installatie van de klep veel eenvoudiger.

 1. Laat al het water weglopen.
 2. Verwijder de plug, die het gat afsluit dat je nodig hebt. Als de connector een ongebruikelijke diameter heeft, moet u de kern volledig losschroeven en, door een geschikte te kopen, alle elementen monteren.
 3. De kraan zelf moet zodanig worden gedraaid dat het afvoergat vanaf de muur en 45 graden vanaf de horizontale naar beneden kijkt. Dit is een ideale positie voor de locatie van de container die nodig is voor het aftappen van de vloeistof.

Juiste kraanpositie

Nuances in gebruik

Om het proces van bloeden van de opgehoopte lucht in het systeem te laten plaatsvinden zonder ongewenste gevolgen, is hieronder een gedetailleerde instructie van alle manipulaties.

 • Als de beweging van de warmtewisselaar te wijten is aan de circulatiepomp, moet deze worden uitgeschakeld. Dit gebeurt 15 minuten voor aanvang van de werkzaamheden. Het is noodzakelijk dat de lucht niet meer vermengt zich met water en zich ophoopt aan de bovenkant van de batterij.

Ontkoppelde pomp

 • Sla op met een droge doek en een lege emmer, want als je de klep opent, moet je wachten tot de lucht stopt met kroelen en dan stroomt er water. Het sluiten van de klep is alleen mogelijk als het water vloeiend begint te stromen, niet onderbroken stroom.
 • Wat als de lucht niet stopt met graven? Zoek naar een defect of een losse wending in de buurt van de batterij met reservecapaciteit. U kunt dit doen met een vel papier. Laat de klep open en verplaats het papier van een afstand van 1 cm naar alle mogelijke plaatsen op de radiator en geschikte leidingen. Na het vinden van de plaats van luchtzuigen, vervangt u het beschadigde artikel.
 • Als het ontluch- tingssysteem gedurende meerdere jaren niet is gebruikt, kan de schroefdraad van de klep verzuurd zijn. We zullen een smeermiddel zoals WD-40 moeten gebruiken, daarna met een lichte tik op de kraan om te proberen het los te schroeven.

WD-40-oplosmiddelsmeermiddel

Hoe het juiste apparaat te kiezen

Tot op heden is er een groot aantal aanpassingen en ontwerp van de kraan Mayevsky. Er zijn bepaalde nuances waar u op moet letten bij het kopen. De belangrijkste indicator van de levensduur is de koperen basis. Naast het metaal zelf, moet u letten op de kwaliteit van de draad, het bedieningsgemak van het mechanisme om de klep te openen, de aanwezigheid van een afdichtrubber op de verbinding. De grootte van de binnenkomende buis strekt zich uit tot 1, 1/2, 1/4 inch.

Moderne apparaten zijn uitgerust met een kant-en-klaar kunststof ventiel, dat de drager ervan behoedt om geïmproviseerd gereedschap te gebruiken. Maar zulke modellen zijn niet helemaal praktisch in ruimtes waar kinderen vaak worden gevonden.

Klep met comfortabele handgreep

Voor een illustratief voorbeeld in de tabel zijn modellen van verschillende fabrikanten met de prijs

Alternatieve vervangingsopties

 • Waterdichte kranen. Vaak plaatsen ze het eindpunt van het verwarmingssysteem. Dient voor een dergelijke kraan om de leidingen met water te vullen en af ​​te tappen. Als de verwarming autonoom is, plaats dan een dergelijke kraan en aan het begin van het systeem, zodat het mogelijk is om te controleren op de aanwezigheid van luchtpluggen. De watertoevoer is verbonden met de eerste kraan en een bepaalde hoeveelheid tijd wordt uit de laatste kraan afgevoerd om alle lucht te verdrijven. Een dergelijk systeem is fundamenteel anders dan de Mayevsky-kraan en het principe van zijn werking.

Waterkraan

 • Als de eigenaar om welke reden dan ook de Maevsky-kraan niet wil installeren, kan de volgende procedure worden uitgevoerd. Maak de draad op de bovenste buis los en verlaat de radiator. Dus de lucht komt eruit en tegelijkertijd spettert het alles rondom.
 • In het geval dat het systeem niet het gebruik van een pomp impliceert, betekent dit dat de stroomsnelheid van water klein is. In dit geval is het mogelijk om een ​​natuurlijke verwijdering van zuurstof te organiseren. Dus, in het bovenste deel van de batterij in het gebied van de buis snijdt een verticale tak met aan het einde een leeg expansievat.
 • Bij gebruik van een ionenboiler met een gesloten watercirculatiesysteem, zal de Maevsky-kraan niet lang meegaan. Het feit is dat een brijnoplossing aan het koelmiddel wordt toegevoegd voor een grotere versnelling van de ionen in de ketel. Bij het aftappen van lucht zal het zout in de klep worden afgezet, wat zal leiden tot een snelle afbraak. Voor ion-ketels zijn speciale apparaten aanwezig die bestand zijn tegen de werking van zouten.

Belangrijk! Elke herwerking van het ontwerp van het verwarmingssysteem, dat niet is vastgelegd in de GOST- of SNIP-normen, moet worden gecoördineerd met specialisten van openbare diensten voor verwarmingstoestellen. Anders breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook alle mensen om je heen.

Flood in het huis

Natuurlijk heeft elke eigenaar van verwarmingsapparaten op basis van een vloeibaar koelmiddel het recht om te beslissen hoe het systeem het beste kan worden aangepast en hoe dan ook. Maar ik wil er graag op wijzen dat het gebruik van de Mayevsky-kraan in de eerste plaats de efficiëntie van de hele installatie zal verhogen, ten tweede het onderhoud van batterijen zal vergemakkelijken, en ten derde, het zal niet veel geld van je kosten, zoals je de tabel in het artikel hebt gezien, toont de goedkoopheid van producten. . Nu weet u wat de Maevsky-kraan is, het werkingsprincipe en de nuances in werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 49 = 59