Wanneer moet je appelbomen in de herfst kappen?

Hoe u in het najaar appelbomen snoeit: tips voor ervaren tuinders

Veel beginnende tuiniers vaak af hoe om appel te snijden in de herfst en kunnen we doen het op dit moment. En hoewel, volgens velen professionals, de beste tijd voor deze procedure is de late winter, gunstige periode voor het trimmen kan worden beschouwd op elk gewenst moment, wanneer de boom heeft opgehouden vruchten af ​​te werpen, maar is nog niet in de volgende fase van snelle groei en ontwikkeling.

Succesvol snoeien helpt enorm om de gezondheid van bomen in de norm te houden. In appelbomen is er na deze procedure een toename van de productiviteit en een toename in de grootte en smaak van fruit. Er moet aan worden herinnerd dat, ongeacht het antwoord op de vraag hoe je in het najaar appelbomen snijdt, je dit alleen met schone en zeer scherpe gereedschappen hoeft te doen. Onderwerp deze procedure niet aan natte planten. De snede kan het beste worden gedaan op gezond hout en direct na het einde van het proces worden verwerkt.

Wanneer moet je appelbomen kappen?

In het begin, na de landing, is het beter om de zaken vanzelf te laten gaan. De boom zal zijn eigenaar minstens enkele jaren tevreden stellen met grote, sappige en heerlijke vruchten. Maar zelfs een onervaren hovenier zal snel merken dat de opbrengst en de kwaliteit van de appels van jaar tot jaar zullen dalen. Schrijf dit fenomeen niet af bij slecht weer. In alle schuld voor de ernstige verwaarlozing van de boom. Iedereen die in de herfst interesse had in het snoeien van appelbomen, zegt dat deze procedure het gewas het jaar erna drastisch kan veranderen. Dit komt door het feit dat de tuinman door het verwijderen van enkele takken het totale aantal vruchten vermindert en zorgt voor een goede verlichting direct in de kruin. Deze techniek leidt tot een versnelde groei van fruit, wat niet verrassend is, omdat ze veel meer voedingsstoffen ontvangen en een zeer aantrekkelijk uiterlijk hebben. Snoeien kan het best gebeuren als het sap niet in de boom circuleert en het hout niet bevroren is. Ideale tijd is het einde van de herfst of het begin van de lente.

Wanneer u een appelboom kunt bijsnijden

Het is het beste om deze operatie te produceren vanaf het tweede jaar van de boom, wanneer het mogelijk is om zijn kroon te vormen. Na het begin van vruchtvorming, zal het noodzakelijk zijn om een ​​veelvoud aan takken te snoeien, te snijden en in te korten. Zo'n maatregel kan de opbrengst van een boom aanzienlijk verhogen en een speciale structuur van de kroon creëren die een groter gewas kan behouden.

Elke beginnende tuinier die in het najaar appelbomen moet snoeien, moet een paar basisthema's onthouden:

 • de procedure moet elk jaar worden herhaald, dan tolereert de plant het verlies van zijn deel minder pijnlijk;
 • U kunt niet meer dan een derde van het totale aantal takken verwijderen;
 • takken worden gesneden schuin boven de knop met de buitenzijde van de tak, deze werkwijze maakt zeer snelle afvloeiing water en vormen een ontsnapping zonder verdikking kroon;
 • snijd de oudste takken, in de loop van de tijd zal hun opbrengst dalen en nadat ze zijn verwijderd, stuurt de tuinman de boomsappen naar de ontwikkeling van nieuwe scheuten.

Neem deze eenvoudige regels in acht, en je appelbomen brengen elk jaar een grote vloeibare vrucht met een uitstekende smaak.

Snoeien Apple: wanneer is het beter in de herfst of het voorjaar?

Alle tuinbomen vereisen veel aandacht en zorg, wat noodzakelijkerwijs de hoge opbrengst van de leergierige teler garandeert. Laten we het vandaag hebben over het snoeien van een appelboom. We zullen alle plussen en minnen van snoeimes in de lente en de herfst analyseren, regelingen voor het correct snijden van boomtakken, en ook wanneer het beter is om appelbomen te snoeien. Laten we ook kijken naar de eigenaardigheden van de zorg voor jonge en oude appelbomen.

Alles wat u moet weten over het snoeien van appelbomen

Regelmatig snoeien van appelboomtakken stimuleert niet alleen de juiste groei van de boom en de vorming van een prachtige kroon. Mede dankzij de jaarlijkse besnijdenis van een jonge appelboom kunnen we de vorming van groot en mooi fruit stimuleren.

Dankzij de snoei van de appelboom kunnen we verschillende doelen bereiken. Opgemerkt moet worden dat het schema en de kenmerken van de oriëntatie van het trimmen in grote mate afhangen van de leeftijd van de boom, en gericht kunnen zijn op:

 1. snoeien van de kroon van de appelboom, die niet alleen mooi en correct zou zijn, maar ook handig om te oogsten;
 2. versterking en correcte groei van jonge boomtakken, verwijdering van concurrenten;
 3. verhoog het aantal takken dat vruchten kan dragen, verwijder droge en onnodige takken;
 4. verdunning van de kroon om de gewenste hoeveelheid zonlicht te leveren;
 5. snoeien van oude, beschadigde en verdorde takken die interfereren met de ontwikkeling van nieuwe;
 6. voorbereiding van de appelboom voor het begin van een koude winterperiode.

Het is belangrijk om op te merken dat appelsnoeien meestal wordt uitgevoerd in de herfst of de lente, minder vaak in de zomer. De keuze van het seizoen voor de implementatie van dit soort zorg voor een fruitboom zal afhangen van welke doelen u wilt bereiken door te snoeien.

Zie ook onze artikelen

Wanneer is het beter om de appelboom in de herfst of lente te snoeien?

In de meeste gevallen wordt aanbevolen dat de takken worden gesneden in de herfst en lente, wanneer er geen sapstroom is. Voor verjonging wordt de procedure uitgevoerd in de lente, omdat de secties langer worden uitgesteld. Voor andere doeleinden wordt het snoeien uitgevoerd in de lente en de herfst. In het eerste geval worden de bevroren takken geëlimineerd en de kroon gevormd en in het tweede geval de verwijdering van rotte takken en voorbereiding op de winter.

Snoeien van appelbomen in de herfst

Om in het najaar te trimmen, wordt de procedure bepaald door de regels:

 • Begin na de val van bladeren;
 • Om te eindigen voor het begin van de vorst.

Als de snede niet tot rijp groeit, kan het bevriezen ervan de algehele verslechtering van de boom beïnvloeden. Daarom wordt sterk afgeraden om dergelijk werk tijdens het koude seizoen uit te voeren. In de winter bevinden alle bomen zich in een staat van winterslaap, zodat ze het proces van aanspannen van zelfs kleine beschadigingen niet kunnen uitvoeren.

In de herfst is het mogelijk om verschillende soorten snoei te maken, afhankelijk van de leeftijd van de appelboom:

 • Voor jonge appels (zwak snoeien). Verwijderde 1/4 van de takken die in de periode van lente tot herfst groeiden.
 • Voor appelbomen 5-7 jaar (gemiddeld snoeien). Verwijderd 1/3 van de gekochte takken voor het seizoen.
 • Voor oude bomen en met het oog op het dunner worden van de kroon (sterk snoeien). Verwijderde ½ van de takken die in de loop van het jaar zijn gegroeid.

Zie ook onze artikelen

In het voorjaar moet je beginnen met snoeien tot de sapstroom, groei van nieuwe scheuten en het verschijnen van nieren. Meestal gebeurt dit aan het einde van maart - begin april. Bij het uitvoeren van de procedure wordt het aanbevolen om te verwijderen:

 • Takken groeien in het binnenste deel van de kroon;
 • Gebroken takken en knopen;
 • De aangrenzende takken, die in de toekomst de groei van de rest van de kroon zullen verstoren;
 • Zwakke scheuten die geen vrucht dragen.

In zeldzame gevallen kan besnijdenis van de takken optreden. Meestal is dit noodzakelijk voor preventieve en sanitaire doeleinden. Het is ook goed om correctie van de kroon te maken. Wanneer alle takken bedekt zijn met bladeren, is het merkbaar dat schiet de kroon verduistert en in de verkeerde richting groeit.

Hoe late herfstsnoei uit te voeren

Voordat je begint te werken, moet je een tuingereedschap maken. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de behandeling van houtwonden. Het is het beste om de boom te helpen bij het herstel van het beschadigde gebied van conventionele olieverf. Het gebruik van een ander type kleurmateriaal kan onherstelbare schade aan de appelboom veroorzaken. In sommige gevallen zelfs de dood van de plant.

 1. Snoeischaar. Noem het nog een tuinschaar. Goed voor het verwijderen van fijne twijgen.
 2. Tuin ijzerzaag. Uitstekend omgaan met de takken is dikker.
 3. Kettingzaag. Hiermee kunt u het werk met grote takken versnellen. Zorgt voor een gladdere en gladdere snede.
 4. Tuinhandschoenen. Bescherm je handen tegen snijwonden met tuingereedschap en prikt droge takken.
 5. Veiligheidsbril. Zorg voor oogbescherming bij het werken met een ijzerzaag of kettingzaag.
 6. Beginnen met werken is alleen nodig nadat de appelboom het gebladerte heeft weggegooid. Op dit moment gaat de boom over in het stadium van de winterrust, maar nog steeds in staat wonden te helen van het snoeien. Bij de eerste nachtvorst is het noodzakelijk om onmiddellijk te stoppen met werken. Bevroren secties worden extreem hard aangehaald. Ze worden rottende wonden, de boom zal na een dergelijke ingreep heel moeilijk te herstellen zijn. Daarom wordt winterstrim niet aanbevolen.

Belangrijk! Het hele gereedschap dat wordt gebruikt bij het snoeien van een boom moet goed zijn geslepen. Dit voorkomt "rafelige wonden" en oneffenheden in de plakjes. Hoe nauwkeuriger de snit, hoe sneller en gemakkelijker de boom het genezingsproces kan ondergaan.

Snoeien van volwassen appelbomen

In volwassen bomen gesnoeid zware zijtakken, vorming en verdunning van de kroon van de appelboom. Gebogen naar de grondtak is over, maar te langwerpig moet als mono korter worden gesneden. Gekleurde appelbomen laten één hoofdstam achter. Je kunt een paar krachtige scheuten achterlaten, als die gevormd zijn.

Met de lente snoeien, kunnen lange termijn gezonde en lange scheuten worden overgelaten aan enten op wilde wilde appelbomen met kleine vruchten, maar met hogere kenmerken met betrekking tot gecultiveerde Ones. Interessant is dat er verschillende gevallen zijn van het enten van appels op peren en omgekeerd. Als gevolg daarvan groeit een boom twee bomen: een appel- en een perenboom.

Manipulatie zou moeten plaatsvinden in een periode van rust bij een temperatuur van niet minder dan tien graden: in de herfst - na vallende bladeren, en in de lente - voor het begin van sapstroom en zwelling van de nieren. Snoeien in de lente is gericht op het verwijderen van bevroren takken in de winter, het vormgeven van de boom en het verhogen van de opbrengst. Herfstsnoeien houdt in het voorbereiden van de appelboom op overwintering. Oude en beschadigde takken kunnen worden verwijderd. Soms wordt het snoeien uitgevoerd in de zomer- en wintermaanden. In de zomer knijpen ze de scheuten en verdunnen de kroon. In de winter wordt het snoeien alleen uitgevoerd in gebieden met een warm klimaat, omdat de ora bij vorst rijp wordt en het risico op beschadiging toeneemt.

Bij het uitsnijden van takken, probeer de stobben niet te verlaten: na het drogen rotten ze en vormen een holte. En als ze te dicht bij de romp snijden, zal er een niet-genezende wond ontstaan. De juiste snede is zo gemaakt dat de lijn van zijn lijn precies langs de ring van de influx gaat.

Dikke takken worden verder weggesneden van de stam om strepen te voorkomen.

De takken worden gesneden met een smalle zaag met veelvuldige tanden, van bovenaf aangebracht, zodat de schors aan het einde van het werk niet kapot gaat.

Algemene principes van het snoeien van fruitbomen

De les van het snoeien van fruitbomen van een tuinman met de ervaring van Nikolai Rabushka.

Maankalender van het planten van zaden voor 2018

Welke bloemen planten in februari voor zaailingen?

Ui op de vensterbank groeit

Zaailingen in slakken en luiers Julia Minyaeva

Julia Minyaeva is niet alleen een charmante vrouw, maar een echte goeroe bij het aan boord gaan en ...

Instructies en tips voor snoeien in de herfst

Elke tuinman is eenvoudig verplicht om te weten wat het snoeien van appelbomen is. Appelbomen houden erg van wanneer er veel licht valt, daarom moet je soms de kruin van een boom dun maken, zodat er in de struik geen stagnatie van lucht is en er een goede verrijking met licht is. Bomen bijsnijden is noodzakelijk, zodat het verjongt en er betere omstandigheden zijn gecreëerd voor de ontwikkeling ervan. Ook wanneer u bijsnijdt, verbetert u het uiterlijk van de kroon en ontdoe u deze van ongedierte.

Voor het trimmen heb je dergelijke gereedschappen en inventaris nodig:

Waarschijnlijk vroeg elke tuinman, en nog meer, een beginner in deze kwestie, zich af - hoe laat is snoeien van appel het meest geschikt? Is het mogelijk om in de herfst appelbomen te snoeien? Wanneer snijd je appelbomen in de herfst? Hoe versier je appelbomen in de herfst?

Regeling van de boom trimmen op basis van leeftijd

Het meest interessante is dat zowel de herfst als de lente de gunstigste seizoenen zijn voor het snoeien van appelbomen. In het voorjaar is deze procedure nodig om twijgen die in de winter zijn bevroren te verwijderen, evenals voor de vorming van de boomkroon en goede opbrengst. Het is beter om dit te doen tot de knoppen verschijnen op de bomen, dat wil zeggen, totdat de sapstroom is begonnen.

Soms is het de moeite waard om af te snijden en in de zomer een boom, maar deze raakt het bovenste, dichte deel ervan aan, om de lichtflits op de vrucht te verbeteren. Ook is het mogelijk om snoeien in de winterperiode uit te voeren, dit is een lichte versie, terwijl de bomen in rust zijn. Maar het kan worden gedaan in zuidelijke, warmere streken, omdat de schors van de boom tijdens de nacht broos wordt en ernstig kan worden beschadigd.

Is het mogelijk om in de herfst appelbomen te snoeien? Het antwoord is ondubbelzinnig - ja. Het is noodzakelijk om dit te doen in de late herfst, wanneer de bladeren zijn gevallen.

Het is noodzakelijk om oude, gebroken, verwende of rotte takken te knippen. Zo bent u goed voorbereid op het winterseizoen.

Worden appelbomen in de herfst bijgesneden en wanneer kun je in de herfst appelbomen snijden? - late herfst, wanneer de bladeren al van de bomen zijn gevallen - het ideale moment om te snoeien.

Knip de takken af ​​die zich "binnen" de boom bevinden. Ook als er kleine uitgroeiingen zijn die schuin groeien en die uitgroeien die evenwijdig groeien met een reeds overwoekerde tak, moeten ze ook worden verwijderd. Het is noodzakelijk om die takken te verwijderen die elkaar raken, of ineenstrengelen, ook al bevinden ze zich in verschillende lagen van de boom.

In dit geval moet u de oudste, droge of zieke tak kiezen. Het is mogelijk dat het al een gebarsten schors had. Het is noodzakelijk om de bovenkant van de boom te beschadigen, vooral als deze dicht is. Er kunnen zo dunne twijgen zijn, die zich al van de stam van de boom verwijderen, en alle grote en oude, verwijder alles wat interfereert. Zo worden alle kleine twijgen, gebroken en gebarsten, gesnoeid.

Het schema om een ​​vruchtbare plant te snoeien, is afhankelijk van de leeftijd. Het is belangrijk om het te overwegen. Beginnen met het snoeien van appels in de herfst en tot het moment waarop het sap begint te bewegen.

De appelboom, waarvan de leeftijd al vijf jaar is, wordt beschouwd als gevormd en vruchten verschijnen erop. Het is ook belangrijk om te weten dat de vruchten eerst op oude takken zullen verschijnen. Gedurende deze jaren verzamelen de takken voldoende kracht om de vrucht te weerstaan, dus moet bij de behandeling van de boom de zorg netjes zijn. Ten minste de helft van alle takken is oud en volwassen.

Het onderste deel van de jonge boom, waar jonge knoppen zijn, mag niet worden aangeraakt, maar alleen de punt van de hoofdstam wordt gesneden met de snoeischaar, speciaal voor de correct gevormde boomkroon in de toekomst. Het snoeien van jonge bomen moet gebeuren met een snoeischaar en als de boom oud is, gebruik dan een goed geslepen zaag.

Bluntgereedschappen kunnen niet worden gebruikt, omdat ze bomen beschadigen, grote inkepingen en boomstronken achterlaten, en ze zullen veel langer meegaan. Als je besluit om over de plakjes te schilderen, gebruik dan een verf op oliebasis, andere verfsoorten zullen de schors van de boom verbranden. Sommigen gebruiken ook een mengsel van kalk en kopersulfaat om plakjes te "behandelen" en te desinfecteren, met een snelheid van tien tegen één.

Maar je moet weten dat je alleen de oude stam direct kunt verwerken, maar als de boom jong is, moet je 24 uur wachten. Om plakjes op appels te dekken is noodzakelijk, het is noodzakelijk dat ze haar sappen niet verliest.

Jonge takken moeten onmiddellijk worden afgesneden zodra de boom is geplant, omdat het wortelsysteem nog niet is ontwikkeld en de plant niet voldoende vloeistof kan leveren.

Algemene principes van het snoeien van fruitbomen

Eén keer uitsnijden na het planten, voor de volgende drie of zelfs vijf jaar, kan het niet worden gesneden. Zonder rekening te houden met die gevallen waarin de twijgen droog, beschadigd of lang werden - dan hoeven ze alleen maar te worden ingekort.

Het is belangrijk om de jonge takken correct af te snijden. Als de boom twee jaar oud is, kun je de takken snoeien, tweederde van hun lengte. Nieren die op de takken achterblijven, moeten "naar buiten" kijken en niet in het binnenste deel van de boom. Dit is ook een belangrijke factor bij het vormen van een correcte en mooie top.

We zijn er dus al achtergekomen of het mogelijk is om in de herfst appelbomen te snoeien. Hier is hoe het goed te doen.

Snoeien in de herfst is onderverdeeld in drie snoeischema's:

Regelingen voor het snoeien van appelbomen in de herfst

Ook wordt een aparte soort van takken met appelbomen in de herfst als een afzonderlijke soort beschouwd - het verwijderen van gedroogde takken.

Voor jonge bomen is het ideaal voor zwak snoeien. In dit geval is het noodzakelijk om nieuwe scheuten te snijden die in een jaar zijn gegroeid. Op deze plaatsen in het voorjaar zullen er nieuwe jonge scheuten zijn, die een prachtige kroon vormen met competente zorg.

Bomen, waarvan de leeftijd vijf tot zeven jaar oud is, wanneer de herfst is gekomen, maken een gemiddelde snoeien op volwassen takken om meer vrucht dragen. Sterke takken moeten een derde van hun gehele lengte worden doorgesneden.

Gedroogde takken verwijderen. Schiet op dat verdorde, je moet verwijderen. In de buurt van de stam kunnen takken niet worden doorgeknipt, anders kan een droge knoop uitvallen en wordt er een holte gevormd die de plant kan beschadigen. Om dit te voorkomen, snijdt u de tak af naar de eerste nier (van de stam van de boom), waarna een zaag met fijne tanden in de gevormde "stronk" moet worden gesneden, naar de bovenkant, beginnend vanaf de basis. Behandel dan de "genezende" oplossing. Als het weer nat en regenachtig is, is het de moeite waard om deze behandelingsprocedure te herhalen.

Regeling van een schaars systeem van vorming van appelboomkronen

Bij het snoeien van appelbomen in de herfst is sterk, dan zijn de takken in halve lengte gesneden. Dit wordt gedaan om tussen takken te verdunnen, zodat de vruchten beter rijpen.

Er zijn veel verschillende soorten appels, afhankelijk van de regio waarin ze worden verbouwd. De manieren om bomen te laten groeien en verzorgen, kan ook verschillen in de regio's.

Als u bijvoorbeeld appels in de regio Oeral wilt laten groeien, moeten deze late variëteiten en winterharde soorten zijn, omdat daar de winters lang en ijzig zijn. Het is aan te raden om rassen van lokaal fokken te kiezen voor het kweken van fruit in dat gebied. Allereerst omdat ze al aan dat klimaat zijn aangepast.

In de buitenwijken van Moskou vindt het snoeien plaats volgens het standaardschema, te beginnen met de vorming van de boomkroon. Er is een dwergachtig uiterlijk van appels, die in de herfst moeten worden gesneden, om een ​​balans te creëren van biologisch niveau tussen de kroon van de boom en het wortelsysteem. Dit type wordt gekenmerkt door compacte afmetingen en zeer smakelijk fruit. Het is ook erg belangrijk om de vorming van de kroon en takken te bewaken.

Aparte aandacht verdient zuilvormige appelbomen. Rond hun stam zijn er bolletjes, er zijn weinig zijscheuten, dus het is bijna onnodig om de kolomvormige appelbomen af ​​te snijden.

Ik hoop dat ons advies je heeft geholpen, en je weet al hoe je de appelboom in de herfst moet trimmen en wanneer je de appelbomen in de herfst moet snijden.

De les van het snoeien van fruitbomen van een tuinman met de ervaring van Nikolai Rabushka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 + 4 =