Collector voor de warme vloer met je eigen handen

Collector voor de warme vloer met je eigen handen

De ontwerpen van autonome verwarmingssystemen zoeken steeds vaker een ideaal. Maximale prestaties, minimale kosten, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn standaardvereisten die gebruikers tegenwoordig presenteren aan verwarmingseenheden en -systemen. Een van de knooppunten die ten minste de efficiëntie en productiviteit van het verwarmingssysteem biedt, is de collector. Het verzamelen van de collector voor de warme vloer met je eigen handen is eenvoudig genoeg, wetende wat het is en begrijp hoe het zou moeten werken.

Wat is een collectorassemblage in verwarming

De collector is een eenheid van kunststof (minder metalen) buizen, kleppen, manometers, kleppen, fittingen en andere hulpeenheden. De collector is ontworpen om de koelvloeistof afkomstig van verschillende verwarmingscircuits te mengen en deze vervolgens verder te verdelen. Als gevolg van mengen, wordt de temperatuur van de vloeistof gelijk gemaakt, dienovereenkomstig blijft de temperatuur in de verwarmde kamers constant en stabiel.

Van de juiste assemblage van de collector hangt de kwaliteit af van het werk van het systeem van warme vloeren.

Werkingsprincipe elke bekende verwarming - verwarmde koelvloeistof na over alle contouren en buizen koelt, en onder invloed van de circulatiepomp of natuurlijke circulatie opnieuw ingevoerd in het reservoir, waar het via leiding flyback (retourleiding) gemengd. De verhoudingen van de verwarmde en gekoelde verwarmingsmedium worden geregeld door speciale afsluiters, de temperatuur wordt geregeld door warmte sensoren weersensoren en druksensoren. Als de verwarmingsinstallatie ook wordt uitgebreid of lay-out van het huis laat niet toe om de natuurlijke circulatie te organiseren, de collector voorzien van een circulatiepomp.

Meestal worden in een appartement of huis radiatoren aangesloten op de ketel, soms zelfgemaakte registers. In elk geval dient de temperatuur van de koelvloeistof in de radiator binnen 70-95 0 C bedragen Bij aansluiting "vloerverwarming", dat vaak gebeurt in moderne flats, dient de koelvloeistof temperatuur niet boven 30-55 0 C. Volgens hygiënische normen, de maximumtemperatuur de warme vloer mag niet meer zijn dan 30 ° C, anders zal de decoratieve vloercoating (linoleum, MDF, PVC-tegels) kromtrekken, zal de lucht in de kamer te droog worden en is het lopen op het hete oppervlak niet erg comfortabel.

Daarom is in dergelijke gevallen de collector in het systeem ingeschakeld - in feite is het temperatuurverschil in de cv-installatie en in het "warme vloer" -systeem aanzienlijk en produceert de ketel slechts één temperatuurwaarde. Nog een reden om de collector te installeren - de warme vloer heeft een lange lengte pijpen. Bijgevolg zal de totale druk in het systeem dalen. Om de druk op het gewenste niveau te houden, is het noodzakelijk om een ​​circulatiepomp te installeren die deel uitmaakt van het collectorontwerp.

Het standaard collectorcircuit bestaat uit de volgende elementen:

 1. De mengklep is twee- of drieweg.
 2. Afsluitkleppen en kleppen voor het uitbalanceren.
 3. Temperatuursensor en manometer.
 4. Circulaire pomp.
 5. Automatische ontluchter.
 6. Om de collector te monteren, zijn ook fittingen, T-stukken, adapters, nippels en andere hulpelementen voor de installatie nodig.

De componenten van de correct gemonteerde collector van de warme vloer.

De collector werkt als volgt: wanneer de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde stijgt, sluit de thermische kop de klep en wordt het hete koelmiddel in een kleinere hoeveelheid toegevoerd. Wanneer het koelmiddel afkoelt, levert de klep meer aan het koelmiddel. De warmtedrager van de retourleiding wordt voorzien van een constante kop en van de toevoerleiding - indien nodig. Dus de gemiddelde temperatuur van het koelmiddel blijft op een constant niveau.

Kleptoewijzing in spruitstuk

Een tweewegklep passeert het koelmiddel in één richting, maar heeft een lage stroomcapaciteit. Het positieve moment in de toepassing van de tweewegklep is dat de warme warmtedrager soepel en zonder sprongen wordt toegevoerd. Dergelijke kleppen worden vanwege hun kleine capaciteit gebruikt in kleine ruimtes - tot 200 m 2. De nieuwste klepmodellen zijn uitgerust met servoaandrijvingen. Servomotor met een nauwkeurige klepstandsensor, die een nauwkeurige en stapsgewijze opening / sluiting van de toegangsopening mogelijk maakt.

Het principe van de tweewegklep in het systeem van "warme vloeren".

De driewegklep mengt of scheidt de koelmiddelstromen. Een andere naam voor de driewegklep is een meng- of scheidingsklep. In het kleplichaam bevinden zich drie aftakbuizen waardoor deze is verbonden met de verwarmingsbuizen. De klep haalt de koelvloeistof uit de ketel, draagt ​​deze over aan het verwarmingssysteem en ontvangt tegelijkertijd het koelmiddel uit de retourstroom om het met de warme toevoer te mengen. Driewegkleppen worden geïnstalleerd in autonome verwarmingssystemen aan de uitlaat van het collectorsysteem, waarbij het niet nodig is om de stroom te beperken met uniforme menging.

[Su_box title = »Belangrijk!» Box_color = »# d13030" radius =» 0" ] klep in continue werking verstopt raakt en dat het gemakkelijker te vervangen, in de gebruikte verbinding losneembare koppeling «Amerikaan.» [/ Su_box]

Als er meerdere collectoren in het circuit van het warmtedraagcircuit zijn geïnstalleerd, wordt aan de uitlaat van elk van hen een splitter met een ontluchter geïnstalleerd. De lucht wordt aan de bovenzijde van de splitter ontlucht, de afvoerklep wordt van onderaf geïnstalleerd en dient om het koelmiddel af te tappen bij het repareren van het systeem.

Sommige vereenvoudigde verwarmingscircuits vereisen geen vermenging van warmtedragerstromen, dus de klep mag mogelijk niet worden geïnstalleerd. Om in dergelijke systemen een constante temperatuur te handhaven, volstaat één circulatiepomp. De pomp mag alleen in de retourleiding worden geïnstalleerd om te voorkomen dat er teveel vloeistof in het verwarmingssysteem komt.

Voor automatische temperatuurregeling kunnen weersensoren worden aangesloten op het "warme vloer" -systeem. Hoe werkt een dergelijke sensor: een scherpe koeling op straat zorgt ervoor dat de ruimte sneller afkoelt, en dus moet de verwarming automatisch toenemen. De weersensor zendt signalen om de ketel in / uit te schakelen of om de mate van vermenging van warm en gekoeld koelmiddel te verhogen / verlagen. Handmatige aanpassing van de temperatuur afhankelijk van het weer is inefficiënt en te onnauwkeurig. Weerbestendige sensoren controleren de temperatuur verschillende keren per minuut en indien nodig draaien de servo's de klep in beide richtingen met 5 ° C.

Als u niet weet hoe u de collector van de warme vloer moet monteren, kunt u de eenheden in de montage zoeken.

Eenvoudige collector voor vloerverwarming

De eenvoudigste reservoir bouwen behoeft klep menging inch tepel en adapter ¾ inch stuk ¾, elleboog (90 0) en het hulsvormige Amerikaan inch ¾, een circulatiepomp in een opbrengst van 1-inch kogelkraan ¾ inch, een collector connectorhelft inch en ½ "of ¾" verzamelaar, ¾ "mannelijke en vrouwelijke connectoren, ontluchter en aftapkraan.

Meercircuitcollector voor vloerverwarming

Verzamel een collector met meerdere circuits voor een warme vloer met je eigen handen is niet moeilijk. Structureel bestaat uit een thermische kop met een sensor (sensor - remote type), de mengklep, American op ¾ inch moer op ¾ inch stuk en de pen 1 inch, de circulatiepomp aangesloten kranen ½ inch inch plug verzamelaarhelft inch kogelkleppen , ½-inch fitting, wartelmoeren voor de pomp en metalen kunststof buizen met een diameter van ½ ".

Bedradingsschema voor vloerverwarming.

Als de leidingen van het "warme vloer" -systeem op het spruitstuk zijn aangesloten, is het raadzaam om knelfittingen te gebruiken. Voordat de verbinding tot stand komt, wordt een ondiepe afschuining op de buis gemaakt, zodat de pijp strak in het bordesnest wordt gestoken. Na installatie en aansluiting van het volledige collectorsysteem op de ketel en op het "warme vloer" -systeem, moet u op de leidingen drukken om ze te controleren op werking.

De drukregeling duurt 3-5 uur, zodat als er zelfs maar de geringste lekkage is, deze zich kan manifesteren. Ook gedurende enkele uren zal het systeem de maximale opwarmingstemperatuur van de ruimte weergeven. Het gehele collectorcircuit wordt geplaatst in een speciale collectorkast die op een wand in de buurt van de ketel wordt gemonteerd of in de buurt van het aansluitpunt op de warme vloer wordt geïnstalleerd.

Hoe u een collector kiest voor een met water verwarmde vloer en deze zelf installeert - waardevolle adviezen van professionals

De collector voor de met water verwarmde vloer is een van de hoofdelementen van het hele systeem. Dankzij hem heeft u de mogelijkheid om een ​​bepaalde verwarmingstemperatuur te handhaven. Zonder dit onderdeel zal de vloer niet effectief werken. Natuurlijk moet men het werkingsprincipe en de kenmerken van het bewerkingswerk kennen.

Voordat u een collector voor een warme vloer installeert, moet u erachter komen welk apparaat hij heeft:

 1. Het product moet zijn uitgerust met een circulatiepomp.
 2. Twee verzamelaars.
 3. Mengventiel (het kan 2-weg of 3-weg zijn). Tweerichtingsverkeer is anders omdat het een lage bandbreedte heeft. In dit geval wordt de warme warmtedrager geleverd zonder scherpe sprongen. Het is het meest geschikt voor ruimtes waarvan de oppervlakte niet meer dan 200 m2 is. Een driewegklep kan worden gebruikt in complexe verwarmingssystemen. Het is universeel.
 4. Vergrendeling, evenals inregelafsluiters.
 5. Drukmeters waarmee de druk wordt bewaakt.
 6. Een sensor en een thermische kop die de verwarmingstemperatuur regelen.
 7. Ventilatie.
 8. Fittingen, T-stukken, verbindings- en bevestigingselementen.

Elke klep is in de loop van de tijd verstopt, omdat het systeem zelden gedestilleerd water gebruikt. Om dit probleem te verhelpen, installeer het op een verwijderbaar koppelstuk.

Kenmerken van enkele structurele elementen

Het collectorsamenstel kan zeer snel worden gemonteerd, maar het is noodzakelijk dat het enkele noodzakelijke elementen bevat in zijn ontwerp:

 1. Flow controller. Het moet worden geïnstalleerd als er meerdere circuits in uw systeem aanwezig zijn. De lengte van de pijpen kan verschillen. Als het niet is geïnstalleerd, is de warmteverdeling onregelmatig. In dit geval maakt de stroomaanpassing het mogelijk om de toevoer van de verwarmde vloeistof naar elk circuit in evenwicht te brengen.
 2. Thermostatische regelaars. Ze helpen het systeem om tijdig te reageren op schommelingen in het temperatuurregime in geval van luchten in de kamer of veranderende weersomstandigheden. Dergelijke regelaars moeten op elk circuit worden geïnstalleerd. Voor regeling van de kamertemperatuur worden kamerthermostaten gebruikt.
 3. Mengeenheid. Houd er rekening mee dat als uw warme vloer wordt gevoed door een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, de begintemperatuur van het koelmiddel 70-90 graden Celsius kan zijn. Het is alleen geschikt voor radiatoren of batterijen. Om de temperatuur van het koelmiddel te verlagen, worden speciale mengeenheden gebruikt. Dankzij hen worden koude en hete vloeistoffen gemengd.
 4. Mengklep. Hij is degene die verantwoordelijk is voor het koelen van de oververhitte vloeistof. De kleppen kunnen handmatig worden aangepast, of met behulp van een speciaal automatisch apparaat.

De verzamelaar voor een warme vloer moet op de juiste manier worden geselecteerd, hiervoor is het nodig om rekening te houden met dergelijke nuances:

 • De belangrijkste parameter bij het kiezen van een dergelijk product is het schema van de warme vloer.
 • Houd er bij aanschaf rekening mee dat het apparaat de veiligheid van het hele systeem garandeert. Daarom zou je geen erg goedkope apparaten moeten kopen.
 • Het is noodzakelijk om het product te selecteren, rekening houdend met alle kenmerken van uw verwarming. Dat wil zeggen, het apparaat moet de nodige druk in het systeem leveren.
 • Tijdens de selectie moet ook rekening worden gehouden met het materiaal van de fabricage. Sommige kunnen bijvoorbeeld van messing zijn, terwijl andere van roestvrij staal zijn. De prijs van het reservoir is vaak afhankelijk van deze parameter.

 • Besteed aandacht aan de complexiteit van het model. Waarschijnlijk laat het schema van een warme vloer het in uw geval toe om het apparaat zonder extra elementen te maken.
 • Besteed aandacht aan het gebied van de kamer, en ook aan het doel waarvoor het zal worden toegepast. Als de kamers bijvoorbeeld klein zijn, kunt u een kunststof spruitstuk gebruiken.
 • De laatste belangrijke parameter die moet worden gevolgd, zijn de kosten van het product. Het hangt af van de uitrusting van het apparaat. Als bijvoorbeeld een stroommeter het distributiespruitstuk binnengaat en er een mogelijkheid tot bijstelling is, dan zal een dergelijk apparaat goedkoop genoeg zijn. Als u iets gecompliceerder wilt kiezen, kunt u een apparaat kopen waarin een groep mixers met vijf uitgangen is geïnstalleerd. Het wordt geproduceerd door verschillende bedrijven. Maar deze groep zal vrij hoge kosten hebben.

Op de foto een collectorgroep van 5 circuits met een mengeenheid

Collector voor de warme vloer met hun eigen handen om gemakkelijk te verzamelen en te installeren. U hoeft alleen maar het aansluitschema en enkele functies van het werk te observeren.

Als u een collector van een warme vloer met uw eigen handen wilt installeren, moet u zich van tevoren op dit werk voorbereiden. Dit schakelmateriaal moet zich in een speciale kast bevinden. Het wordt binnen of buiten de muur gemonteerd.

Voordat u met het werk begint, moet een schema worden getekend waarop de verbinding zal worden gemaakt, pas dan wordt de kam voor de warme vloer geïnstalleerd.

Installatie kan pas worden uitgevoerd nadat de leidingen al zijn gelegd en de collectorkast is geïnstalleerd.

De verzamelaar moet zo worden geplaatst dat u geen ongemak voelt. Tegelijkertijd moet er goede toegang voor zijn.

Het montageschema is afhankelijk van het aantal contouren van het systeem. Als er twee zijn, dan kan dit zijn: een tweeweg en een kogelklep zijn parallel aan elkaar geïnstalleerd. Ze zijn verbonden door middel van een regelklep. Een circulatiepomp en een watertemperatuursensor worden geïnstalleerd langs de inlaatleiding voor warm water. Vervolgens wordt de servomotor aangesloten, waaruit de draden al zijn verwijderd, voor de installatie van een schakelblok, voedingseenheid en kamerthermostaten. Daarna wordt de hete vloeistof in de leidingen gevoerd. Zo is het principe van de verzamelaar gewaarborgd.

Verder is deze lijn verbonden met de retourcollector, die koud water ontvangt. Door de kogelklep stroomt het terug naar het verwarmingssysteem. Dit schema is het eenvoudigst.

Monteer de collector voor de warme vloer met je eigen handen is niet moeilijk. Maar je moet bepaalde regels volgen. Houd er rekening mee dat de zelfgebouwde collector volledig moet voldoen aan alle vereisten van de vloerverwarming. De temperatuurinstelling moet zo correct mogelijk worden aangepast.

Het schema van een dergelijke inrichting met de aansluiting van regelkleppen kan een grote hoeveelheid investering vereisen. Het voordeel van een dergelijk systeem is echter het vermogen om de stroom koelmiddel in elk circuit te regelen.

Uiteraard moet de installatie beginnen met de installatie van afsluiters uitgerust met een thermometer. Als u niet zeker weet of u de verzamelaar zelf kunt verzamelen, is het het beste om een ​​kant-en-klare inzamelingsset te kopen. Meestal is het al uitgerust en kan onmiddellijk worden aangesloten op het verwarmingssysteem. Zo'n groep kan behoorlijk duur zijn, hoewel er verschillende modellen zijn.

Als u kant-en-klare kits hebt gekocht, verbindt u deze eenvoudig. Eerst wordt het product gemonteerd op de warmwater- en retourleidingen. En dan is het verbonden met de elementen van de warme vloer.

Knelkoppelingen worden gebruikt om alle componenten van het apparaat te repareren. Omdat de elementen verschillende diameters hebben, hebben ze adapters nodig om ze te verbinden.

Als de geïnstalleerde kam voor de warme vloer het principe van de collector biedt, dan is alles correct gedaan. Laat een mening achter over het artikel van vandaag in de comments, was het nuttig voor u?

Aansluiting van een collector van een warme vloer

Het systeem van warmwatervloeren is het enige ononderbroken en effectievere alternatief voor traditionele verwarming. De warme vloer kan ook worden gebruikt als aanvulling op het gebruikelijke schema, bijvoorbeeld voor een of meerdere kamers. Het voordeel is dat het systeem altijd autonoom werkt en niet afhankelijk is van het hoofdverwarmingscircuit. Een dergelijke autonomie wordt door de verzamelaar voor de warme vloer met eigen handen gegeven, werkend als een multifunctioneel apparaat. Wat is de multitasking van de verzamelaar in het "warme vloer" -systeem?

Spruitstuk voor het vloerverwarmingssysteem

Laten we allereerst het begrip "warme vloer" analyseren. Dit is een autonoom verwarmingssysteem dat wordt aangesloten op de hoofdverwarmingsring. Dat de verbinding geen warmteverlies meest effectief is geweest in plaatsen docking werd, gebruik maken van de collector-aansluiting (in sommige gevallen - een paar verzamelaars, als het systeem meerdere verwarmingscircuits). De meest primitieve collector voor warm water vloer - een segment van warmtegeleidende buizen, die contactdozen voor het aansluiten op andere verwarmingsbuizen zijn.

Eenvoudig collectorcircuit

Dat wil zeggen de collector - een koelmiddelpijp verdeelschakeling dat stuurt en regelt het hete water door de leidingen in het huis verwarmen stroomt. Standaardverbinding vloer verdeelstuk onder een inlaatverdeelstuk verbonden koelmiddel retourleiding of de toevoer (afhankelijk van het verwarmingscircuit) De uitvoerinrichtingen zijn verbonden met de vloerverwarming leidingsysteem.

Primitieve verzamel-systeem voor verwarming wordt zeer zelden gebruikt, omdat de meer complexe en efficiënter eenheden, in de handel verkrijgbaar in een groot bereik, is het mogelijk om op te halen voor iedereen, zelfs de meest complexe verwarming regeling. Een moderne verzamelaar is een technologisch ontwerp met veel elementen die warmtedragerstromen sturen en reguleren. De aanpassing is nodig vanwege het feit dat de ketel warmte vervoerder warmt op tot 70 0 C, en soms tot 95 0 C, dat is onaanvaardbaar voor een warme vloer - het is onmogelijk om te lopen op een dergelijk oppervlak, en niet elke verdieping zullen hoge temperaturen staan. Daarom is de installatie van vloerverwarmingsverdeler se nodig - apparaat gelijkmatig verdeelde temperatuur koelvloeistof stroomt, justeren en zullen de prestaties van het verwarmingssysteem controleren. Effectieve werking van de collector wordt verzekerd door de volgende elementen in de samenstelling:

 1. Kammen: voeding en terugkeer;
 2. Kleppen: twee- of drieweg;
 3. Circulatiepomp;
 4. Debietmeters, manometers en thermostaten.

Verwarmingscircuits

Het standaardschema van de collector van de warme vloer (zie de figuur) werkt als volgt: de kammen zijn met elkaar verbonden en met een gemeenschappelijke collectoreenheid. De retour en toevoer van de warmtedrager worden gemengd in een menger met gelijktijdige vereffening en aanpassing van de temperatuur van het hete water. Het getoonde diagram is niet de enige, en het uiteindelijke schema van de collectoreenheid hangt af van het aantal verwarmingscircuits en het bedoelde gebruik. In elk schema moeten mengkleppen worden gebruikt die de toevoer- en retourstroom mengen. De retour (gekoeld koelmiddel) wordt vanuit het verwarmingscircuit naar de collector gevoerd, de koelmiddeltoevoer komt uit de ketel.

Een circulatiepomp voor verwarming is verbonden met de twee- of driewegkammen. De gehele schakeling werkt als volgt: na het bereiken van de gewenste kamertemperatuur van het sensorsignaal aan de kleppen, die overlappen gedurende een bepaalde tijd in de koelvloeistof toevoerleiding en de pomp wordt gestopt toegevoerd. Nadat het koelmiddel tot het instelpunt is afgekoeld, gebeurt alles in de omgekeerde volgorde.

Drieweg mengventiel

Het beheren en aanpassen van de collector van de warme vloer gebeurt handmatig of automatisch. Voor automatische bediening, is het noodzakelijk om een ​​besturingseenheid of servo te installeren. Het regelapparaat bevat toevoerventielen - twee- of driewegkleppen. Van conventionele kleppen worden de toevoerkleppen gekenmerkt door het vermogen om een ​​warmtedrager in één richting te passeren. Het installeren van de kleppen moet bijzonder voorzichtig zijn - als u de klep in de tegenovergestelde richting plaatst, zal deze snel afbreken.

Het afsluitelement van de toevoerklep is een stalen kogel of steel. Wanneer de klephendel wordt geroteerd, wordt het gat gesloten en kan de rotatie zelf handmatig worden uitgevoerd of door middel van servo-aandrijvingen die zijn aangesloten op de temperatuursensoren.

Tweewegventielen

Een tweewegmengklep stuurt het koelmiddel in één richting en regelt de hoeveelheid hete vloeistof. Aanpassing vindt soepel en langzaam plaats vanwege de kleine capaciteit van het apparaat.

Aldus installatie van tweewegklep met het reservoir zorgt voor een constante en comfortabel in het gehele koelmiddeltemperatuur vloerverwarming pijp en de gladheid van de temperatuurregelaar wordt geleverd door lage doorvoercapaciteit. Tweewegventielen zijn eenvoudig te installeren en te vervangen, ze zijn betrouwbaar en duurzaam. Het enige nadeel is dat het niet wordt aanbevolen om ze op te nemen in verwarmingssystemen die zijn ontworpen voor een groot verwarmingsoppervlak (≥ 200 m 2).

Collector lay-out met driewegklep

De driewegtoevoerklep heeft een complexer en multifunctioneel apparaat dat de mogelijkheid van een bypass en een bypassklep in één behuizing combineert. Het lichaam van het driewegverdeelstuk heeft één uitlaat en twee inlaatopeningen en het koelmiddel wordt op dezelfde manier geregeld als in een tweewegsapparaat - een stalen kogel of een stang. Het verschil tussen deze klep is dat noch de bal, noch de staaf de stroming van de koelvloeistof volledig blokkeert, en het ontwerp zelf is ontworpen om de retour en voeding opnieuw te verdelen en te mengen. Om de temperatuur in de klep automatisch aan te passen, is een servoaandrijving ingebouwd, die werkt op basis van de signalen van de temperatuursensoren en controllers. De servo drijft de afsluiters in de constructie aan, waardoor de vereiste mate van mengen van de stromen wordt verkregen.

Driewegklep met servoaandrijving

Driewegtoevoerkleppen worden geïnstalleerd in collectoreenheden voor verwarmde ruimten met een groot oppervlak - ≥ 200 m 2, evenals in meercircuitverwarmingssystemen.

Spruitstuk voor het vloerverwarmingssysteem

Voor warme vloeren wordt meestal een gemeenschappelijke collectoreenheid geïnstalleerd of vóór elk verwarmingscircuit wordt een afzonderlijke collector geïnstalleerd. Als de laatste optie is geïmplementeerd, zijn alle collectoren uitgerust met flowmeters, thermostaten en ook met de volgende elementen:

 1. Flow en retour mengventiel;
 2. Afsluitventiel voor het uitbalanceren van het verwarmingsapparaat;
 3. Overloopventiel.

De collector voor de warme vloer zelf kan op verschillende manieren worden geassembleerd en in sommige schema's van collectorknopen worden bypasses gebruikt, maar niet altijd - alleen in systemen met één lus. Als het systeem van warme vloeren is georganiseerd volgens een tweekringsschema, dan kan de collector worden ingeschakeld zonder een bypass naar het secundaire circuit.

Dubbel circuit systeem met vloerverwarming

Voordat u de collector voor een warme vloer verzamelt, weegt u af - soms is het gemakkelijker om een ​​kant-en-klare structuur te kopen. Als de collector moet worden gekocht, is het beter dat alle onderdelen en componenten van dezelfde fabrikant komen. Bij het samenstellen van het samenstel is het noodzakelijk om het materiaal te kiezen waaruit de hoofdcomponenten van het samenstel zullen worden samengesteld: van koper, staal, polymeren of messing.

Bij het kiezen van een industrieel ontwerp is het ook belangrijk om rekening te houden met de volgende parameters:

 1. Hoeveel in het systeem zullen er verwarmingscircuits zijn (gewoonlijk van 2 tot 12), de totale lengte van de pijpleiding en de doorvoer van de circuits;
 2. De maximaal toelaatbare druk in de leidingen;
 3. De mogelijkheid om het verwarmingssysteem uit te breiden;
 4. Handmatige of automatische besturing van de collector;
 5. Elektrische stroom van alle eenheden en eenheden;
 6. Diameter van interne collectoropeningen (doorvoer).

Collector door eigen handen

De maximale effectieve werking van de geassembleerde collectoreenheden kan worden verzekerd door er identieke verwarmingscircuits op aan te sluiten. Om de pijpleidingen over de lengte met voldoende nauwkeurigheid gelijk te maken, worden ze verdeeld in gelijke segmenten, die zijn verbonden met de collector. De eenvoudigste manier is om het verzamelknooppunt in een speciaal computerprogramma of op een online calculator te berekenen, zodat er geen fenomeen is dat "thermische zebra" wordt genoemd, dat wil zeggen, ongelijke verwarming van de vloer.

De volgende gegevens zijn nodig voor de berekening:

 1. Type decoratieve vloerbedekking;
 2. het gebied van de verwarmde ruimte en het plan om grote voorwerpen erin te plaatsen;
 3. Materiaal en diameter van de leidingen van het circuit;
 4. Nominaal ketelvermogen;
 5. Type vloerisolatie.

Belangrijk: bij het leggen van buizen van een warme vloer moeten pijpverbindingen worden vermeden - dit is volgens de bestaande voorschriften verboden. Het is ook noodzakelijk om te onthouden dat de hydraulische weerstand van het koelmiddel toeneemt bij elke omwenteling van de pijpleiding en met een toename in de lengte ervan.

Berekening van het reservoir

Installatie van de collector - aanbevelingen

Bij het ontwerpen van een vloerverwarmingssysteem moet u eerst de optimale locatie vinden voor het installeren van de collector. Normaal gesproken wordt de unit in een verzamelkast geïnstalleerd en wordt de kast op een hoogte van 30-40 cm van het vloerniveau in de buurt van de aanvoer en retour gemonteerd.

Om uw eigen fouten niet te veroordelen en de maximale warmte van de vloerverwarmingsbuizen te waarborgen, dient u de instructies voor het aansluiten van de collector te bestuderen. Monteer vervolgens het knooppunt in de volgende volgorde (dit is van toepassing op het industriële verzamelknooppunt):

 1. Pak de buizen uit voor directe en retourstroom van het koelmiddel. De buizen moeten worden voorzien van debietmeters en toevoerventielen. Als het spruitstuk uit meerdere delen bestaat, monteer de secties dan in één constructie;
 2. Van de geassembleerde secties is het noodzakelijk om het samenstel op de beugels te monteren (ze zijn inbegrepen in de set);
 3. Verder installeren we afsluiters, automaten, sensoren en andere verbindingsfittingen;
 4. De unit is bevestigd aan een muur of in een kast, we monteren een thermostaat, een servoaandrijving en een circulatiepomp;
 5. We verbinden de leidingen van de ketel en leidingen van de verwarmingscircuits van het "warme vloer" -systeem.

Collector Set

Nu wordt het verbindingsschema van de collector van de warme vloer onder druk gezet, waarna het mogelijk is de betonnen ondervloer te vullen. Thermische instellingen van de collector kunnen worden uitgevoerd na de installatie van de aflaklaag.

Verdeeleenheid met eigen handen

De fabriekscollector is een duur product, dus veel vakmensen willen het zelf maken. Veel artikelen moeten nog worden gekocht, maar de kosten zijn goedkoper. De eenvoudigste zelfgemaakte collector is gesoldeerd uit PVC-buizen en hulpstukken Ø 25-32 mm. Ook moeten er tees en bochten van dezelfde diameter en afsluiters zijn.

Belangrijk: de zelfgebouwde collector heeft veel verbindingen, dus alle soldeerwerken moeten zorgvuldig worden gecontroleerd, en niet alleen tijdens de montage, maar ook tijdens het gebruik van warme vloeren.

Zelfgemaakte verzamelaar

Het aantal kleppen en fittingen wordt berekend door het aantal verwarmingscircuits. Gereedschappen vereisen een soldeerbout voor propyleenelementen en spuitdoppen, speciale schaar voor het snijden van pijpen en roulette.

De markering van de collector bestaat uit het markeren en afsnijden van de pijpen van de vereiste lengte, waarbij de minimale afstand tussen de T-stukken in acht wordt genomen. Aan de PVC-tees gesoldeerde gesoldeerde kleppen en overgangen. Aan dit ontwerp zijn bevestigingen voor het aansluiten van de pomp gesoldeerd. Zoals u ziet, is alles eenvoudig, maar ingewikkelder verzamelaarknooppunten zijn beter om gereed te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

3 + 7 =