Collector van een warme vloer met eigen handen

Hoe een collector van een warme vloer met uw eigen handen te monteren

Het systeem van een warme vloer impliceert niet alleen de aanwezigheid van buizen, maar ook van een speciale collector, die zorgt voor de juiste werking van alle apparatuur. De installatie en aansluiting van dit onderdeel moet worden uitgevoerd voordat de dekvloer definitief wordt gevuld, waardoor de werking van de apparatuur kan worden gecontroleerd en mogelijke fabrieksfouten of mogelijke schade ten tijde van de montage kunnen worden vastgesteld.

Het verzamelen van de collector van de warme vloer met je eigen handen is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. En vandaag zullen we u hiervan overtuigen door een gedetailleerde instructie te presenteren, die vertelt wat en hoe te doen.

Trouwens, inleidende tests worden uitgevoerd noodzakelijkerwijze uitgevoerd, want als blijkt dat er schade is noodzakelijk om alle coating te verwijderen, en dit leidt tot extra kosten. En aanzienlijk!

Zonder dit element kan verwarming niet werken, omdat alle draden van de pijpleiding er naartoe worden getrokken. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de temperatuur van het water uit de stookruimte te groot is voor warme vloeren, en daarom moet, naast het beschreven element, een extra montage worden gemonteerd, die een temperatuurdaling tot 40 graden garandeert - er zijn leidingen met koud water op aangesloten.

Dat wil zeggen, beide elementen zijn uitermate belangrijk, omdat de eindtemperatuur van het koelmiddel en de daaropvolgende verdeling langs de contour ervan afhangen.

Wat is een verzamelaar van een warme vloer en waar gaat het voor? - Videoconsultatie van specialisten:

De hele site is een relatief complexe "organism9raquo ;, die bestaat uit:

De collector zelf is gemaakt van betrouwbare, hoogwaardige materialen die zijn ontworpen voor duurzaam werk, zelfs in de moeilijkste omstandigheden. Het gaat over:

Een gedetailleerde beschrijving van het knooppunt is als volgt:

 • Aanvoerbuis - extra bochten met geïnstalleerde thermostaten zijn aanwezig;
 • omgekeerd - er zijn geïnstalleerde flowsensoren geïnstalleerd;
 • op thermostaatkranen zijn er afstelbare handgrepen - afzuigkappen van kunststof - waarmee u de watertoevoer kunt afsnijden;
 • De flowsensoren geven het specifieke volume van de toegevoerde vloeistof weer, en ze zorgen er ook voor dat het systeem in balans is.

De kosten van dergelijke apparatuur kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant, de gebruikte materialen en de apparatuur. De goedkoopste modellen worden bijvoorbeeld geleverd zonder sensoren.

Om een ​​constante bewaking van de temperatuur en het drukniveau in het netwerk te garanderen, moet de apparatuur op de apparatuur zijn geïnstalleerd:

Om het water op elk moment af te voeren, is er een aftapkraan. Naast al het bovenstaande omvat de fabriekset:

 • pluggen, waarmee u vrije openingen, ingangen of uitgangen kunt afdekken;
 • ontladingsbuizen;
 • extra aftapkranen;
 • Montageaccessoires voor de montage van de unit.

Dit zal helpen om te begrijpen hoe de collector voor de warme vloer met uw eigen handen moet worden gemonteerd.

De essentie van de operatie is als volgt:

 • onder invloed van de pomp beweegt het koelmiddel door het systeem;
 • om de stroming van water te regelen is een klep voorzien - deze kan zowel handmatig als met behulp van een automaat worden ingesteld;
 • wanneer de watertemperatuur onder het ingestelde niveau daalt, wordt de warmwatervoorziening geopend;
 • Zodra de temperatuur tot het aangegeven niveau stijgt, wordt de koelvloeistofstroom geblokkeerd.

Er zijn verschillende schema's van reservoirs die functioneren. Ze kunnen verschillende accessoires gebruiken. Dit heeft echter geen invloed op de uiteindelijke taken.

En nu, als u alle extra informatie, beschouwen we in detail uit hoe de installatie van vloerverwarmingsverdeler te voeren met zijn eigen handen - als het werd gekocht volledig uitgerust met alle benodigde onderdelen en accessoires, het uitvoeren van de vergadering zal niet moeilijk zijn.

De volgorde van acties is ongeveer het volgende:

 • Omdat de toevoerleidingen en de retour voor de koelvloeistof al kleppen en sensoren hebben geïnstalleerd, hoeft u ze alleen maar te verdraaien;
 • maar deze fase is niet altijd noodzakelijk - alleen als de geleverde collectoren in verschillende afzonderlijke secties zijn verdeeld;
 • Zorg voor de bevestiging van de buizen - dit vereenvoudigt het verdere assemblageproces;
 • installeer vervolgens alle andere onderdelen, sensoren en kleppen.

Elke set wordt noodzakelijkerwijs voorzien van een gedetailleerde beschrijving van het installatieproces. Zorg ervoor dat u de instructies leest - afhankelijk van het model kunnen er kleine verschillen zijn in de volgorde van de acties.

Wanneer u klaar bent met al het bovenstaande, begint u de collector te bevestigen met behulp van de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Voer na het voltooien van de installatie de installatie van de pomp en de klep uit - ze moeten strikt volgens het schema worden geïnstalleerd en daarna verbindt u de leidingen die uit de ketel zijn gericht, en verbindt u de buizen met de uitgangen met de uitlaten.

Voer alle acties uit in de beschreven volgorde, omdat het anders onhandig zal zijn om bepaalde bewerkingen uit te voeren.

Als je geen geld wilt uitgeven aan het kopen van een fabrieksproduct (en dat is best duur), dan kun je proberen zelf een verzamelaar te maken. Hoewel het gezinsbudget moet worden toegewezen en een pomp moet kopen, een klep voor de mixer, omdat ze niet zullen worden vervangen. Maar ook een afsluiter.

De meest betaalbare optie is om een ​​knoop van plastic buizen te maken, deze samen te solderen. Om de plastic spruitstuk aan de vloer te verwarmen met je handen te maken, moet je kleine stukjes van conventionele polypropyleen buizen voor te bereiden met de diameter van gaten in de 25 mm. Je hebt ook kleppen nodig die overeenkomen met de opgegeven diameter, bochten en T-stukken.

Hoeveel aanvullende details - dezelfde fittingen of kleppen - nodig zullen zijn, hangt rechtstreeks af van het aantal geïnstalleerde verwarmingscircuits.

Er zijn geen speciale, gespecialiseerde tools nodig. Het is genoeg:

 • Scharen of ijzerzagen voor het snijden van pijpen;
 • roulettes of linialen voor het uitvoeren van metingen;
 • soldeerbout voor polypropyleen.

De volgorde van acties op het werk is als volgt:

 • maak metingen om de buizen in afzonderlijke delen te snijden;
 • sneden moeten zodanig zijn dat de tees, na alles wat u verbindt, zich op een minimale afstand van elkaar bevinden;
 • Gebruik een soldeerbout om de T-adapters en kleppen te lassen;
 • Aan de gemaakte collector verbindt u andere fittingen die zorgen voor communicatie met de pompapparatuur.

Onder de tekortkomingen van eigen klaar samenstel opgemerkt: het zal niet aanwezig thermostaten en flow control sensoren, waardoor de aanpassing moet handmatig uitvoeren.

Natuurlijk, niemand stopt om deze twee items te kopen en te installeren, maar in dit geval is er geen punt in self-design - makkelijker om al klaar collector aan te schaffen.

Merk op dat het monteren van de fabrieksknoop eigenlijk vrij eenvoudig is. Vooral in de complete set wordt noodzakelijkerwijs voorzien van gedetailleerde instructies met diagrammen en tekeningen.

Maar informatieve video zal leren hoe de collector warme vloer te maken met hun handen - het is een iets ingewikkelder proces, maar niet altijd gerechtvaardigd is, als gevolg van de details moeten nog steeds geld uit te geven, en dan nog een, en handmatig af, waarvan sommige problemen kunnen veroorzaken .

Dus denk, kan het nog steeds eenvoudiger zijn om een ​​fabrieksproduct te kopen dan om tijd, energie en geld te verspillen om een ​​site met uw eigen handen te maken?

Phoenix Sirius is slechts een bom. In het regime van potstil verspreid tot 4 liter per uur. SS ontving met het fort.

 • 01/17/2018 »Zelfgemaakt apparaat Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic en anderen

  Ik rijd de tweede keer naar Phoenix-elegant. Ik begrijp niet waarom zo'n hoge temperatuurdestillatie? Fire.

 • 01.01.2018 »Isoleren van een muur in een appartement van binnenuit

  In PIR-platen is het logisch, als u een eigen huis nodig hebt om snel thermische isolatie mee te nemen. Ruikt niet, niet.

 • 01.01.2018 »Het beste zelfgemaakte apparaat - hoe te kiezen en waaruit

  Hallo Elk jaar worden de apparaten verbeterd, kinderpijnen worden geëlimineerd, adviseren wij.

 • 01.01.2018 »Het beste zelfgemaakte apparaat - hoe te kiezen en waaruit

  Handig artikel. Als je mijn mening wilt weten, zal ik het delen. Ik doe ook mijn thuisbrouwen.

 • Collector voor de warme vloer met je eigen handen

  De ontwerpen van autonome verwarmingssystemen zoeken steeds vaker een ideaal. Maximale prestaties, minimale kosten, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn standaardvereisten die gebruikers tegenwoordig presenteren aan verwarmingseenheden en -systemen. Een van de knooppunten die ten minste de efficiëntie en productiviteit van het verwarmingssysteem biedt, is de collector. Het verzamelen van de collector voor de warme vloer met je eigen handen is eenvoudig genoeg, wetende wat het is en begrijp hoe het zou moeten werken.

  Wat is een collectorassemblage in verwarming

  De collector is een eenheid van kunststof (minder metalen) buizen, kleppen, manometers, kleppen, fittingen en andere hulpeenheden. De collector is ontworpen om de koelvloeistof afkomstig van verschillende verwarmingscircuits te mengen en deze vervolgens verder te verdelen. Als gevolg van mengen, wordt de temperatuur van de vloeistof gelijk gemaakt, dienovereenkomstig blijft de temperatuur in de verwarmde kamers constant en stabiel.

  Van de juiste assemblage van de collector hangt de kwaliteit af van het werk van het systeem van warme vloeren.

  Werkingsprincipe elke bekende verwarming - verwarmde koelvloeistof na over alle contouren en buizen koelt, en onder invloed van de circulatiepomp of natuurlijke circulatie opnieuw ingevoerd in het reservoir, waar het via leiding flyback (retourleiding) gemengd. De verhoudingen van de verwarmde en gekoelde verwarmingsmedium worden geregeld door speciale afsluiters, de temperatuur wordt geregeld door warmte sensoren weersensoren en druksensoren. Als de verwarmingsinstallatie ook wordt uitgebreid of lay-out van het huis laat niet toe om de natuurlijke circulatie te organiseren, de collector voorzien van een circulatiepomp.

  Meestal worden in een appartement of huis radiatoren aangesloten op de ketel, soms zelfgemaakte registers. In elk geval dient de temperatuur van de koelvloeistof in de radiator binnen 70-95 0 C bedragen Bij aansluiting "vloerverwarming", dat vaak gebeurt in moderne flats, dient de koelvloeistof temperatuur niet boven 30-55 0 C. Volgens hygiënische normen, de maximumtemperatuur de warme vloer mag niet meer zijn dan 30 ° C, anders zal de decoratieve vloercoating (linoleum, MDF, PVC-tegels) kromtrekken, zal de lucht in de kamer te droog worden en is het lopen op het hete oppervlak niet erg comfortabel.

  Daarom is in dergelijke gevallen de collector in het systeem ingeschakeld - in feite is het temperatuurverschil in de cv-installatie en in het "warme vloer" -systeem aanzienlijk en produceert de ketel slechts één temperatuurwaarde. Nog een reden om de collector te installeren - de warme vloer heeft een lange lengte pijpen. Bijgevolg zal de totale druk in het systeem dalen. Om de druk op het gewenste niveau te houden, is het noodzakelijk om een ​​circulatiepomp te installeren die deel uitmaakt van het collectorontwerp.

  Het standaard collectorcircuit bestaat uit de volgende elementen:

  1. De mengklep is twee- of drieweg.
  2. Afsluitkleppen en kleppen voor het uitbalanceren.
  3. Temperatuursensor en manometer.
  4. Circulaire pomp.
  5. Automatische ontluchter.
  6. Om de collector te monteren, zijn ook fittingen, T-stukken, adapters, nippels en andere hulpelementen voor de installatie nodig.

  De componenten van de correct gemonteerde collector van de warme vloer.

  De collector werkt als volgt: wanneer de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde stijgt, sluit de thermische kop de klep en wordt het hete koelmiddel in een kleinere hoeveelheid toegevoerd. Wanneer het koelmiddel afkoelt, levert de klep meer aan het koelmiddel. De warmtedrager van de retourleiding wordt voorzien van een constante kop en van de toevoerleiding - indien nodig. Dus de gemiddelde temperatuur van het koelmiddel blijft op een constant niveau.

  Kleptoewijzing in spruitstuk

  Een tweewegklep passeert het koelmiddel in één richting, maar heeft een lage stroomcapaciteit. Het positieve moment in de toepassing van de tweewegklep is dat de warme warmtedrager soepel en zonder sprongen wordt toegevoerd. Dergelijke kleppen worden vanwege hun kleine capaciteit gebruikt in kleine ruimtes - tot 200 m 2. De nieuwste klepmodellen zijn uitgerust met servoaandrijvingen. Servomotor met een nauwkeurige klepstandsensor, die een nauwkeurige en stapsgewijze opening / sluiting van de toegangsopening mogelijk maakt.

  Het principe van de tweewegklep in het systeem van "warme vloeren".

  De driewegklep mengt of scheidt de koelmiddelstromen. Een andere naam voor de driewegklep is een meng- of scheidingsklep. In het kleplichaam bevinden zich drie aftakbuizen waardoor deze is verbonden met de verwarmingsbuizen. De klep haalt de koelvloeistof uit de ketel, draagt ​​deze over aan het verwarmingssysteem en ontvangt tegelijkertijd het koelmiddel uit de retourstroom om het met de warme toevoer te mengen. Driewegkleppen worden geïnstalleerd in autonome verwarmingssystemen aan de uitlaat van het collectorsysteem, waarbij het niet nodig is om de stroom te beperken met uniforme menging.

  [Su_box title = »Belangrijk!» Box_color = »# d13030" radius =» 0" ] klep in continue werking verstopt raakt en dat het gemakkelijker te vervangen, in de gebruikte verbinding losneembare koppeling «Amerikaan.» [/ Su_box]

  Als er meerdere collectoren in het circuit van het warmtedraagcircuit zijn geïnstalleerd, wordt aan de uitlaat van elk van hen een splitter met een ontluchter geïnstalleerd. De lucht wordt aan de bovenzijde van de splitter ontlucht, de afvoerklep wordt van onderaf geïnstalleerd en dient om het koelmiddel af te tappen bij het repareren van het systeem.

  Sommige vereenvoudigde verwarmingsschema's vereisen geen vermenging van warmtedragerstromen, dus de klep mag mogelijk niet worden geïnstalleerd. Om in dergelijke systemen een constante temperatuur te handhaven, volstaat één circulatiepomp. De pomp mag alleen in de retourleiding worden geïnstalleerd om te voorkomen dat er teveel vloeistof in het verwarmingssysteem komt.

  Voor automatische temperatuurregeling kunnen weersensoren worden aangesloten op het "warme vloer" -systeem. Hoe werkt een dergelijke sensor: een scherpe koeling op straat zorgt ervoor dat de ruimte sneller afkoelt, en dus moet de verwarming automatisch toenemen. De weersensor zendt signalen om de ketel in / uit te schakelen of om de mate van vermenging van warm en gekoeld koelmiddel te verhogen / verlagen. Handmatige aanpassing van de temperatuur afhankelijk van het weer is inefficiënt en te onnauwkeurig. Weerbestendige sensoren controleren de temperatuur verschillende keren per minuut en indien nodig draaien de servo's de klep in beide richtingen met 5 ° C.

  Als u niet weet hoe u de collector van de warme vloer moet monteren, kunt u de eenheden in de montage zoeken.

  Eenvoudige collector voor vloerverwarming

  De eenvoudigste reservoir bouwen behoeft klep menging inch tepel en adapter ¾ inch stuk ¾, elleboog (90 0) en het hulsvormige Amerikaan inch ¾, een circulatiepomp in een opbrengst van 1-inch kogelkraan ¾ inch, een collector connectorhelft inch en ½ "of ¾" verzamelaar, ¾ "mannelijke en vrouwelijke connectoren, ontluchter en aftapkraan.

  Meercircuitcollector voor vloerverwarming

  Verzamel een collector met meerdere circuits voor een warme vloer met je eigen handen is niet moeilijk. Structureel bestaat uit een thermische kop met een sensor (sensor - remote type), de mengklep, American op ¾ inch moer op ¾ inch stuk en de pen 1 inch, de circulatiepomp aangesloten kranen ½ inch inch plug verzamelaarhelft inch kogelkleppen , ½-inch fitting, wartelmoeren voor de pomp en metalen kunststof buizen met een diameter van ½ ".

  Bedradingsschema voor vloerverwarming.

  Als de leidingen van het "warme vloer" -systeem op het spruitstuk zijn aangesloten, is het raadzaam om knelfittingen te gebruiken. Voordat de verbinding tot stand komt, wordt een ondiepe afschuining op de buis gemaakt, zodat de pijp strak in het bordesnest wordt gestoken. Na installatie en aansluiting van het volledige collectorsysteem op de ketel en op het "warme vloer" -systeem, moet u op de leidingen drukken om ze te controleren op werking.

  De drukregeling duurt 3-5 uur, zodat als er zelfs maar de geringste lekkage is, deze zich kan manifesteren. Ook gedurende enkele uren zal het systeem de maximale opwarmingstemperatuur van de ruimte weergeven. Het gehele collectorcircuit wordt geplaatst in een speciale collectorkast, die aan de wand in de buurt van de ketel wordt gemonteerd of wordt geïnstalleerd in de buurt van de plaats van aansluiting op de warme vloer.

  Collector voor een warme vloer met je eigen handen: montage en aansluiting

  Warme vloeren zijn lange tijd een teken geweest van hoge normen.

  Hun gebruik is te danken aan de hoge kwaliteit van de verwarming - de kamer wordt overal verwarmd door natuurlijke convectie, omdat voor de kamerlucht het gehele vloeroppervlak dient als verwarming.

  De vloer zelf wordt verwarmd van een elektrische, film of oude soort boiler - een warmwaterketel.

  Het appartementencomplex of appartement heeft meerdere kamers, en in elk van hen is een thermisch circuit in de vloer gelegd.

  Voor het koelmiddelhoofdleiding is het verbonden door de invoer-uitvoereenheid in de vorm van twee pijpen.

  De behoefte aan thermische energie voor elk van de circuits is in de regel anders: de temperatuur in verschillende kamers kan verschillen. Aan de andere kant zijn de delen van het pand niet hetzelfde, wat betekent dat het volume van het koelmiddel voor elke kamer ook anders is.

  Dus, tussen de ketel en de verwarmingscircuits is het noodzakelijk om een ​​verdeler te installeren met de functies van de regelaar. Zo'n apparaat wordt een verzamelaar genoemd. Qua functionaliteit is het een mengeenheid. Het is de taak ervoor te zorgen dat de circuits van water worden voorzien.

  Gewoonlijk heeft de verzamelpijp verbindingsknopen - door het aantal thermische circuits.

  In totaal bevat de collector twee leidingen:

  • men voert de functies van de menger en de toevoer van koelmiddel naar de circuits uit;
  • de andere dient om de retour van alle circuits te verzamelen en het gekoelde water in de circuits naar de boiler terug te brengen, en gedeeltelijk door de twee- of driewegklep naar de uitvoermixer.

  Toevoeging van heet water uit de ketel aan de menger vindt plaats door het inschakelen van de thermostatische klep, die in de watertoevoer naar de menger is geplaatst. Wanneer de temperatuur in de menger lager is dan het toegestane (we herinneren ons - 40 o C), levert de klep een deel van het warme water.

  Deze groep bimetalen kleppen verandert het stroomgebied, evenals het volume water dat wordt doorgelaten. Hiermee kunt u de temperatuur naar wens instellen. Bij de ingangen van de retourstroomsensoren zijn geïnstalleerd, en het retourkanaal is ook voorzien van een ontluchter. Het verwarmingssysteem wordt door het systeem gepompt met behulp van een waterpomp, die de nodige druk in de pijplijn creëert.

  Een complete set collectordelen bevat ook verschillende sanitaire fittingen. In een reeks apparaten voor warmwatervloeren is de collector wellicht de belangrijkste, omdat deze zorgt voor:

  • veiligheid en juiste uitbuiting van de geslachten;
  • de mogelijkheid om comfortvoorwaarden in te stellen voor het gebruik van warmtetoestellen.

  De collector heeft een aanzienlijk nadeel - hoge kosten.

  Daarom verzamelen veel "samodelkin" hun eigen handen in verschillende versies van verzamelaars, in overeenstemming met hun portemonnee en de beschikbaarheid van componenten.

  Er zijn twee opties voor dit pad:

  1. Verzamel de collector van de gekochte componenten en profiteer van het feit dat ze bijna allemaal te koop zijn. Het kan economisch zijn, maar de kwaliteit van de gebruikte producten laat veel te wensen over.
  2. Vervang een deel van de collector door polypropyleen buizen. Hier kan de verwachte besparing oplopen tot 40%, maar de esthetiek van het afgewerkte apparaat en betrouwbaarheid, op zijn zachtst gezegd, is niet erg ...

  Een 3-lus collectorcircuit kan als volgt worden geïmplementeerd:

  1. Eerst is het nodig om de collectorleidingen te verzamelen - retour en warmtedrager, die thermische circuits levert. Gebruik hiervoor één kam op 3 kanalen of 3 enkelknikpunten per verzamelaar.
  2. De retourcollector is uitgerust met een debietsensor of een debietmeter en een contra-gemonteerde verbindingsslangaansluiting voor retourstroom door elke lus. One-loop-collectoren zijn verbonden door draadelementen aan de kam. Elke koelmiddellus bevat een warmtesensor met een actuator en een knooppunt voor het aansluiten van de voedingslijn van het verwarmingscircuit.
  3. Luchtopeningen zijn verbonden met één einde van de spruitstukken en aan de andere kant is een warmteoverdrachtspomp verbonden met de verzamelpijpen, en daarnaast is een thermostatische klep of servo verbonden, die van tijd tot tijd de mixer aanvult met warm water.
  4. Het collectorsamenstel wordt aan de muur bevestigd, op bruikbaarheid gecontroleerd en aangesloten op de thermische circuits. Hierna wordt de laatste installatie en afstelling van het volledige systeem uitgevoerd.

  Hier is de eenvoudigste werkende versie van de collector voor de warme vloer beschikbaar voor een breed scala aan vakmensen. De mogelijkheden van echte verzamelaars worden vaak uitgebreid door het verbinden van meer complexe systemen van regulering en boekhouding.

  Sluit bijvoorbeeld de warmtemeters, extra temperatuurmeters en nog veel meer aan, wie is dat veel - dan zijn er uitvinders die zichzelf uitvinden, tot 'iets om jezelf te verzamelen'.

  Als de zelfgemaakte collector is gesoldeerd met polypropyleen buizen, moet het arsenaal van de gereedschappen worden aangevuld met een speciale soldeerbout voor het lassen van onderdelen van dit polymeer.

  Bij assemblage door lassen neemt de afmeting van elke eenheid met enkele knoop toe vanwege de naden, en als de thermische contouren groter zijn dan 3, wordt de gehele collector omslachtig en wordt de installatie ervan problematisch. In andere opzichten verschillen het plastic collectorcircuit en de instelling ervan niet van die welke eerder zijn beschreven.

  Bekijk een video waarin een ervaren gebruiker de nuances uitlegt van het monteren van een collector voor een warme vloer met uw eigen handen:

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

  Kopiëren van sitemateriaal is mogelijk zonder voorafgaande toestemming in het geval van het installeren van een actieve geïndexeerde link naar onze site.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  − 1 = 2