Collectorgroep voor vloerverwarming

Het schema van de verzamelaar van de warme vloer - hoe alles zou moeten werken

Het installeren van een warme vloer is een zeer kostbare zaak, omdat u niet alleen moet uitgeven aan verwarmingscircuits die in de vloer zijn ingebouwd, maar ook aan extra uitrusting om de normale werking van het verwarmingssysteem te garanderen. Dergelijke apparatuur is collectors, pompen, kleppen en sensoren. In dit artikel zullen we u vertellen hoe u zelf een collector voor de warme vloer kunt monteren, waarmee u geld bespaart.

Wat is de verzamelaar van de warme vloer?

De collector is een set onderdelen die het mogelijk maken het koelmiddel te regelen: meng en doseer vloeistof van parallelle verwarmingsringen. De grote doorsnede en lage snelheid maken het mogelijk om de hete warmtedrager, die wordt aangevoerd door de ketel, te mengen en warm te maken, waardoor deze uit de verwarmingsbuizen komt, waardoor het mogelijk is de temperatuur van het koelmiddel gelijk te stellen aan de vereiste waarden.

Om de retour correct te mengen (gekoeld water uit de circuits in de vloer) en warm water tot de gewenste temperatuur, zijn verschillende sensoren op het systeem geïnstalleerd: een watertemperatuursensor, een straatverwarmingssensor en een sensor die de druk in het systeem meet. Sensoren geven informatie over de kleppen die de koelvloeistof mengen. De collector van het warme vloersamenstel met een pomp en een speciale sensor kan de druk in het systeem bewaken.

Voor een beter begrip van het werkingsprincipe en de noodzaak van dit systeem, let op het volgende voorbeeld: in het huis dat is aangesloten op de ketelvloerverwarming, verwarmingsradiatoren en douche. Douche vereist warm water van ongeveer 70 ° C, verwarmingsradiatoren vereisen een koelmiddel met een temperatuur van 75 ° C, en voor het verwarmen van de vloer behoeft slechts 50 ° C, de temperatuur vloer eindigen niet boven hygiënische normen 30 ° C

Zoals u kunt zien, kunnen alle verbruikers van warm water niet rechtstreeks op de ketel worden aangesloten, daarom is er een collector nodig voor de warmwatervloer, die het water voor het systeem zal koelen, daarnaast zorgt de extra druk die de pomp biedt voor de normale werking van lange circuits. Lees ook: "Het optimale schema voor het verbinden van een warme vloer - we maken de juiste keuze."

Voor een stabiele werking van de mengeenheid heeft u nodig:

 1. De mengklep, die we hieronder zullen bespreken;
 2. Een pomp waarmee u de waterdruk kunt regelen (meer in detail: "Hoe u een pomp kiest voor een warmwatervloer - verschillen in details");
 3. Afsluit- en inregelafsluiters;
 4. Sensoren: manometers en thermogram met thermometer;
 5. De lucht die zich in het systeem ophoopt, verstoort de stabiele werking, dus moet deze worden ontlucht met een ontluchter.
 6. U hebt verschillende sanitaire connectoren nodig: tees, fittingen, enz.

Er zijn twee soorten mengkleppen die in de collectoreenheid voor de warme vloer zijn geïnstalleerd: een tweeweg- en driewegklep. Ze verschillen in het principe van hun werk, dat in meer detail moet worden besproken.

Hoe de tweewegklep werkt:

 1. Thermische kop met een temperatuursensor meet de verwarming van het koelmiddel dat de circuits binnenkomt;
 2. Als de watertemperatuur de norm overschrijdt, sluit de thermische kop de klep om de toevoer van warm water te verminderen;
 3. Als de temperatuur van het verwarmingsmedium lager is dan nodig, wordt de klep geopend en neemt de hoeveelheid warm water in het circuit toe.

Zoals u kunt zien, is het werk van de tweewegklep het regelen van de toevoer van warm water, terwijl de retourstroom een ​​constante stroom is. Deze klep heeft een lage stroomcapaciteit, die zorgt voor een soepele verwarming van de vloer. Als de kamer waarin u een warme vloer gaat plaatsen minder is dan 200 vierkante meter, dan kunt u deze mengklep veilig gebruiken.

Het is noodzakelijk om een ​​uitweiding te maken en advies te geven: door de mengklep aan te sluiten op het verdeelblok voor de warme vloer, moet deze worden geïnstalleerd via een ontkoppelingskoppelstuk, waardoor het gemakkelijk kan worden vervangen in de toekomst als de klep defect raakt.

Werking van de driewegklep:

 1. De driewegklep balanceert tegelijkertijd de retour en het warme water van de ketel binnen in de bypass;
 2. In de klep bevindt zich een speciale klep die loodrecht op de buis is geïnstalleerd met warm water en retourstroom;
 3. De positie van deze demper varieert, die ook de eindtemperatuur van de gemengde warmtedrager regelt.

Zo'n klep is bijvoorbeeld ideaal voor grote verwarmingssystemen, waar meerdere verwarmingscircuits tegelijkertijd worden gebruikt. Ze worden ook aanbevolen in het geval dat de collectorgroep voor de warme vloer de watertemperatuur automatisch kan aanpassen. Om ervoor te zorgen dat het systeem automatisch werkt, worden servo-aandrijvingen op het ventiel geïnstalleerd, aangestuurd door weers- en temperatuursensoren.

De driewegklep heeft twee nadelen:

 1. De verandering in vloertemperatuur komt vrij dramatisch voor;
 2. Vanwege de hoge doorvoer is het moeilijk om de temperatuur te regelen, omdat zelfs een kleine verandering in de positie van de klep kan leiden tot ernstige temperatuurveranderingen. Lees ook: "Hoe is een mixer voor een warme vloer en waar is het voor?".

Is het de moeite waard om het systeem te automatiseren

Allereerst is het de moeite waard om over weersensoren te praten. Hiermee kunt u de temperatuur van het koelmiddel aanpassen, afhankelijk van de temperatuur buiten het raam van uw huis. Je zou het zelf kunnen doen, maar de nachtvorst komt onverwachts, bijvoorbeeld als je slaapt, dus 's morgens kan het veel koud zijn in huis, in dergelijke situaties staan ​​de weersensoren je niet toe om te bevriezen.

Weersensoren worden vaak geïnstalleerd met binnentemperatuursensoren die de klep met 1/20 deel verschuiven als de temperatuur in het huis lager is dan nodig.

Als u alle details voor het verwarmingssysteem selecteert, kunt u beginnen met de montage. U kunt de mixer in een externe of interne kast installeren, maar vergeet niet dat alleen een systeem tot 16 cm breed in de buitenste kasten kan worden geplaatst.

Het schema van de verzamelaar van de warme vloer staat op de foto. Lees het aandachtig door en assembleer uw systeem volgens dit schema.

De collector is een noodzakelijk ding voor het regelen van een verwarmingssysteem in het huis, alleen de prijs kan je bang maken, maar het verbinden van een warme vloer met de collector zal de energiekosten voor het verwarmen van het water aanzienlijk verminderen.

Hoe een collector voor een warme vloer met uw eigen handen te installeren

Noodzaak om een ​​spruitstuk te installeren

De kast waarin de collector voor verwarming en de warme vloer zal worden geplaatst, afgebeeld op de foto, is nodig om dit element van het verwarmingssysteem te verbergen. Het is ook de plaats waar de verwarmingsbuizen worden gekoppeld aan andere delen van de constructie voor de warmtetoevoer van het gebouw. Hier worden apparaten geïnstalleerd om de toevoer van koelmiddel en de werking van de warme vloer te regelen.

Sommige eigenaars van privé-woningen geven er de voorkeur aan om met de hand een collector voor de warme vloer te installeren. Nadat de speciale kast klaar is, worden het koelmiddel en de retourleiding geplaatst. De eerste levert warm water aan het systeem van de ketel en de tweede - verzamelt de gekoelde koelvloeistof en keert terug naar de verwarmingsplaats.

De collector als een element van het verwarmingssysteem

De kleppen moeten op het spruitstuk worden aangesloten. Het is een stuk pijp met aan één kant meerdere uitlaten. De collectoringang moet op de klep worden aangesloten. Met behulp van speciale fittingen is de collector van de warme vloer verbonden met de metalen kunststof verwarmingscircuits van het warmtetoevoersysteem.

Een verdeelstuk met verschillende takken aan het andere uiteinde van de buis heeft een uitlaat. Het is gesloten met een conventionele stekker of er is een splitter geïnstalleerd - het heeft een aftapkraan aan de ene kant en een ontluchter aan de andere kant, die automatisch de lucht verwijdert die per ongeluk in het systeem is gevormd.

Doel van de verzamelaar en kenmerken van de installatie

Het ontwerp voor het verwarmen van het huis met een waterbodem wordt los van het volledige warmtetoevoersysteem gemonteerd. Installatie van de vloerverwarming collector is nodig om de waterinstallatie te isoleren van de toe- en afvoerleidingen. De set van deze unit bevat ook een pompgroep (lees ook: "Elektrische haard met eigen handen: zo ongeveer gecompliceerd").

In de regel is de collector van de warme vloer met zijn eigen handen zo in de wandruimte gemonteerd dat deze op gelijke afstand van de eindpunten van de warmtepijpen ligt. Dankzij dit schema voor het aansluiten van een warme vloer, kunt u zorgen voor de optimale werkingsmodus voor het verwarmingssysteem. In het geval dat warmtetoevoer noodzakelijk is voor een groot aantal kamers en werkruimten, is het raadzaam om vooraf verschillende verdeelpunten voor de warmteoverdrachtsvloeistof te voorzien (lees ook: "Zelf pyrolyseketels maken").

Elementen van de collectorgroep

Collectorgroep voor de warme vloer in zijn samenstelling heeft:

 • piping-kammen, die tees zijn aangesloten volgens het "TTT" -schema;
 • mengeenheid met driewegklep;
 • een toevoerspruitstuk met instelkleppen voor waterstroming naar de takken;
 • een retourcollector - afstellen, werken in een automatische modus, de klep met de servomotor;
 • een circulatiepomp met een drainage-inrichting;
 • debietmeter voor een collector van een warme vloer;
 • apparaten voor het aanpassen van de waterverwarmde vloer en automatisering van de warmtetoevoer.

Soms kan de collectorgroep, indien nodig, kammen bevatten die voor het radiatorverwarmingssysteem zijn bedoeld.

Levert ook vloerverwarming circuit dat het verdeelstuk, de hete warmteoverdracht fluïdum de samenstelling te mengen met het water verwarmingssysteem, waarbij de aanvoer- en retourwater gemengd om een ​​verwarmingsmodus verschaffen (gelezen: "verwarmingscircuit met warme vloeren, van eenvoudig tot complex").

De op de kammen aangebrachte fittingen zijn verantwoordelijk voor het toevoeren van de warmtebron aan afzonderlijke circuits van het gemonteerde systeem en tegelijkertijd voor het regelen van het ontwerp van de verwarmde waterbodem. Wanneer een bepaalde (vooraf ingestelde) kamertemperatuur wordt bereikt, blokkeren de automatische kleppen de toegang van de warmtegeleidende vloeistof naar de verwarmingscircuits. De collector voor een warme vloer met flowmeters zorgt voor een zuinig verbruik van energiebronnen.

Bovendien moeten manifolds-pijpleidingen worden uitgerust met speciale demonstratie- en meetapparatuur, zoals manometers - thermometers, impulsinrichtingen die samenhangen met verwarmingssensoren in de dekvloer.

De juiste installatie van de collectoreenheid voor een systeem van vloerverwarming moet speciale aandacht krijgen - het hangt ervan af hoe warm en gezellig het in het huis zal zijn (lees: "Hoe maak je met water verwarmde vloeren met je eigen handen"). Alvorens de collector van de warme vloer te verbinden, is het noodzakelijk om een ​​gedetailleerde lay-out uit te voeren van alle elementen die de warmtetoevoer verzorgen en te installeren in overeenstemming met het plan. Anders zal het elimineren van tekortkomingen een aanzienlijk bedrag kosten.

Collectorgroepen voor vloerverwarming: installatie en bediening

De effectieve werking van vloerverwarmingssystemen wordt verzorgd door een gebalanceerde en betrouwbare collectorgroep. Deze distributie-eenheid, die de stroom koelvloeistof door de takken van de verwarmingspijpleiding begrenst. Dergelijke knooppunten kunnen verschillende configuraties en technische kenmerken hebben en voeren in sommige aanpassingen ook aanvullende functies uit. Kwalitatief geïnstalleerde collectorgroepen voor de warme vloer laten niet alleen een geoptimaliseerde watertoevoer toe, maar ook een aanzienlijke energiebesparing.

Wat is een collectiegroep?

De structuur van de distributiegroep wordt gevormd door twee afvoerbuizen waarop afsluiters zijn geplaatst. In de eenvoudigste modellen worden dergelijke blokken gevormd door de toevoer- en retourverdeelstukken met gaten voor het regelen van de warmtedragers. Gemechaniseerde structuren voorzien in het verschaffen van vliegwielen met handgrepen voor aanpassing. Meer geavanceerde moderne versies maken ook de mogelijkheid van geautomatiseerde regeling van de toevoer en afvoer van water mogelijk. De uitgebreide configuratie gaat ervan uit dat de collectorgroep voor het warme vloersamenstel kan worden uitgerust met afsluiters met een thermometer, eindknopen en metalen beugels. De extra functionaliteit wordt meestal weergegeven door flowmeters die in de circuits worden geïntegreerd.

De bovengrens van de bedrijfstemperatuur is een onderscheidende indicator van de collectoren die zijn ontworpen voor gebruik in het vloerverwarmingssysteem. Dus in vergelijking met radiatorafsluiters werken dergelijke ontwerpen met warmtedragers bij 40-50 ° С. In dit geval kan de stroomregeling gemiddeld variëren van 0,5 tot 6 l / min. Een belangrijk kenmerk is de druk waaronder de collectorgroepen voor de warme vloer functioneren. De pomp kan deze waarde binnen 6-10 bar aanpassen. Wat betreft de fabricagematerialen, de metalen basis is gemaakt van roestvrij staal en de fittingen zijn meestal gemaakt van messing. Ook kunnen in de constructies kunststofcomponenten worden weergegeven die worden weergegeven door polypropyleen. By the way, van hetzelfde materiaal worden uitgevoerd en verwarmen de contouren van de warme vloer.

De praktijk is het gebruik van verticale en horizontale circuits, die de toevoer van circuits met een koelvloeistof regelen. De eenvoudigste configuratie bestaat uit het gebruik van een enkelvoudig vertikaal verticaal bedradingssysteem - en de collector is vereist in de minimale configuratie. Maar dergelijke ontwerpen hebben veel nadelen, waaronder mogelijke schendingen in de verdeling van warmte en lage nauwkeurigheid van aanpassing van het aanvankelijke temperatuurregime. Het tweepijpssysteem omvat collectorgroepen op volledig formaat voor de warme vloer, die gescheiden van de centrale verwarming worden georganiseerd. Onder de minnen van dergelijke ontwerpen is een hoge waterstroming en de complexiteit van installatiewerkzaamheden.

De installatie van het warme vloersysteem begint met de installatie van de verzamelkast, die dan alle distributieapparatuur plaatst. Moduleplaatsing is al in geassembleerde vorm geïmplementeerd, waarna contouren zijn verbonden met de knooppunten. De verbinding van individuele componenten wordt op verschillende manieren uitgevoerd, afhankelijk van het type reservoir zelf. Bijvoorbeeld kunnen vertakkingspijpen worden voorzien van schroefdraden of speciale gelaste uitlaten. Bij de uitlaatmondstukken kunnen er al voorgeïnstalleerde regel- en regelelementen zijn, waaronder kleppen, kleppen, afstemkleppen, enz.

De contourvormende materialen beïnvloeden ook de technologie waarmee de collectorgroep voor de warme vloer wordt gemonteerd. Met uw eigen handen, indien nodig, kunt u ook overgangspunten van polypropyleenuitgangen naar metalen uitvoeren. De schroefdraadverbinding wordt in dit geval uitgevoerd door gecombineerde hulpstukken met de bevestigde wapening. Als alternatief is ook een T-stuk van polypropyleen voorzien, dat ook zorgt voor de verdeling van de kanalen. Na voltooiing van de technische operaties moet het systeem operationeel zijn. De testrun wordt uitgevoerd bij een verhoogde drukindex. Wat het reguleringsniveau betreft, moet de druk met 20-25% worden verhoogd. Dit maakt het mogelijk om de dichtheid van de verbinding te controleren, om defecten en structurele defecten te identificeren.

Collectoreenheden worden in eerste instantie geleverd met een gesloten-lussysteem. De kleppen kunnen worden geopend door de beschermhoes te verwijderen, terwijl tegelijkertijd de debietmeter door de stelmoer tot aan de aanslag moet worden geroteerd. Het wordt niet aanbevolen om sleutels te gebruiken omdat er kans is op afschuif- en fixeerdraden van het apparaat. Om het gewenste debiet in te stellen, moet u het stroomvolume verminderen. Terwijl deze actie wordt uitgevoerd, moet de debietmeter ook roteren. Wanneer de optimale waarde is bereikt, kunt u de ventielhuls weer aanbrengen. Het in evenwicht brengen en afstellen van elk circuit moet periodiek worden uitgevoerd in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant. De regelmaat van preventieve maatregelen hangt af van de configuratie waarin de met water verwarmde vloer wordt geleverd. Na een bepaalde bedrijfsperiode raakt de collectorgroep ook verstopt aan de overgangen en verbindingen. Daarom moet het reinigen en wassen van dergelijke gebieden worden uitgevoerd.

Aanbevelingen voor het gebruik van flowmeters

Correct werk van de debietmeter is alleen mogelijk als de koelmiddeltoevoercircuits optimaal zijn afgesteld in overeenstemming met de behoeften van de gebruiker. Ongebruikte kleppen moeten goed gesloten zijn. Het is wenselijk om de dop van de flowmeter 5-7 mm onder de normale gesloten positie te houden. Opgemerkt moet ook worden dat de collectorgroepen voor de warme vloer kunnen worden aangevuld met andere meetinrichtingen. Hun integratie kan hun eigen aanpassingen aan de stroomsnelheid maken, dus u moet ook correcties aanbrengen voor de niet-doelstroom van de koelvloeistof.

Leiders op de markt van sanitaire uitrustingen voor verwarmingssystemen kunnen worden toegeschreven aan het bedrijf Valtec en Comisa. Deze fabrikanten produceren kwaliteitsinzamelaars in de collectie, aangevuld met alle benodigde fittingen. Met name de collectorgroep voor de warme vloer Valtec in de nieuwste versies biedt de aanwezigheid van EPDM-ringen, waardoor er geen afdichtmiddelen in de voegen meer nodig zijn. Budgetoplossingen worden aangeboden door IPS en TIM. Dit zijn functionele en betrouwbare units die ook geschikt zijn voor de meeste vloerverwarmingssystemen.

Tegen de achtergrond van de proliferatie van geautomatiseerde controlesystemen voor de parameters van technische apparatuur, lijkt de werking van reservoirs mogelijk verouderd. Zelfs elektrische vloerverwarming heeft in dit opzicht een enorm voordeel. Aan de andere kant verschillen de collectorgroepen voor de warme vloer in hun voordelen in de vorm van economie en het gebrek aan behoefte aan het uitvoeren van elektrische bedrading. De voordelen van een collectorregeling omvatten een hoge mate van betrouwbaarheid. Fabrikanten van kammen en sanitaire hulpstukken verbeteren voortdurend de verbindingsmechanismen, die niet alleen de duurzaamheid van de constructie, maar ook de rationele stroming van het koelmiddel verzekeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

− 2 = 1