Verdeeleenheid

Collector (mengeenheid) voor waterverwarmde vloer

Bij het installeren van een vloerverwarmingssysteem worden een aanzienlijk aantal pijpen gelegd - meerdere secties, die contouren worden genoemd. Ze zijn allemaal gebouwd op het apparaat dat de warmtedrager verdeelt en verzamelt - de collector voor de warme vloer.

Een warmwatervloer onderscheidt zich door een groot aantal buislussen en een lage temperatuur van het koelmiddel dat daarin circuleert. Over het algemeen is verwarming van het koelmiddel tot 35-40 ° C vereist. De enige boilers die in deze modus kunnen werken, zijn condensatiegas. Maar ze worden zelden geïnstalleerd. Alle andere soorten ketels produceren warm water. Het kan echter niet worden gestart met een dergelijke temperatuur in het circuit - de warme vloer is niet comfortabel. Om de temperatuur te verlagen en de knopen van het mengsel nodig zijn. Daarin wordt in bepaalde verhoudingen heet water uit de toevoer gemengd en gekoeld uit de retourleiding. Daarna wordt het door de collector voor de warme vloer naar het circuit gevoerd.

Collector voor een warme vloer met een mengeenheid en een circulatiepomp

Om water van dezelfde temperatuur in alle circuits te ontvangen, wordt het naar een kam van een warme vloer gevoerd - een apparaat met één ingang en een aantal uitgangen. Zo'n kam verzamelt het gekoelde water uit de circuits, van waar het de ketelinlaat binnengaat (en gedeeltelijk naar de knoop van het mengsel gaat). Dit apparaat - feeders en retourstroom - wordt ook wel de collector voor de warme vloer genoemd. Hij kan meegaan met de knoop van het mengsel, en misschien alleen de kammen zonder enige extra "lading".

De collector voor de warme vloer bestaat uit drie materialen:

 • Roestvrij staal. De meest duurzame en duur.
 • Brass. De gemiddelde prijscategorie. Bij het gebruik van een kwaliteit legering dienen voor een zeer lange tijd.
 • Polypropyleen. De goedkoopste. Voor werken met lage temperaturen (zoals in dit geval) polypropyleen - een goede budgetoplossing.

Collector voor vloerverwarming voor 6 circuits

Bij de installatie op het collectorverdeelblok zijn de ingangen van de circuits van de warme vloer verbonden met de kam van de retourleiding - de uitgangen van de lussen. Ze zijn per twee verbonden - om eenvoudiger in te stellen te zijn.

Bij het installeren van een met water verwarmde vloer wordt aanbevolen om alle contouren van dezelfde lengte te maken. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de warmteoverdracht van elke lus hetzelfde is. Het is jammer dat deze ideale variant niet vaak voorkomt. Veel vaker zijn er lengteverschillen en significante verschillen.

Om de warmteoverdracht van alle circuits op het toevoerverdeelstuk gelijk te maken, plaatst u de debietmeters aan de achterkant van de kamregulerende kleppen. Flowmeters zijn apparaten met een transparant plastic deksel met toegepaste schaalverdelingen. In de plastic behuizing bevindt zich een vlotter die aangeeft hoe snel het koelmiddel in deze lus beweegt.

Het is duidelijk dat hoe minder koelvloeistof er overgaat, hoe koeler het in de kamer zal zijn. Om de temperatuur aan te passen, wordt de stroomsnelheid op elk circuit gewijzigd. Met dit type collector voor vloerverwarming wordt dit handmatig gedaan met behulp van regelkleppen die op de rugkam zijn geïnstalleerd.

De stroom wordt gewijzigd door aan de knop van de bijbehorende regelaar te draaien (in de bovenstaande foto zijn ze wit). Om gemakkelijker te kunnen navigeren, is het bij het samenstellen van de collectoreenheid wenselijk om het hele circuit te ondertekenen.

Flowmeters (rechts) en servo / servomotoren (links)

Deze optie is niet slecht, maar om de flow te regelen, en daarom moet de temperatuur handmatig zijn. Dit is niet altijd handig. Voor het automatiseren van de aanpassing aan de ingangen zijn servo-aandrijvingen geplaatst. Ze werken in combinatie met kamerthermostaten. Afhankelijk van de situatie wordt de servo opgedragen de stroom te sluiten of te openen. Op deze manier wordt het onderhoud van de ingestelde temperatuur geautomatiseerd.

Menggroep voor de warme vloer kan worden gebouwd op basis van een tweeweg- en driewegklep. Als het verwarmingssysteem wordt gemengd - met radiatoren en vloerverwarming, is er ook een circulatiepomp in het apparaat. Zelfs als de ketel zijn eigen circulatiepomp heeft, kan hij niet alle lussen van de warme vloer "slaan". Daarom zetten ze de tweede. En degene die op de ketel staat, werkt op de radiatoren. In dit geval wordt deze groep soms een pompmengeenheid genoemd.

Een driewegklep is een apparaat dat twee stromen water mengt. In dit geval is het het verwarmde toevoerwater en kouder water uit de retourleiding.

Het principe van de driewegklep

Binnen dit ventiel bevindt zich een beweegbare regelsector die de stroomsnelheid van kouder water regelt. Deze sector kan worden geregeld via een thermisch relais, een handmatige of elektronische thermostaat.

Het diagram van de mengeenheid op de driewegklep is eenvoudig: het warme water en de retourstroom zijn aangesloten op de klepuitgangen, evenals de uitvoer die naar het collectoraanvoerverdeelstuk voor de warme vloer gaat. Na de driewegklep wordt een pomp geïnstalleerd die het water naar het toevoerverdeelstuk "drukt" (de richting is belangrijk!). Iets verder van de pomp bevindt zich een temperatuursonde van de thermische kop die op de driewegklep is gemonteerd.

Regeling van een menggroep voor een warmwatervloer op een driewegklep

Alles werkt als volgt:

 • De ketel ontvangt heet water. Op het eerste moment wordt het gepasseerd door een klep zonder bijmenging.
 • De temperatuursensor stuurt informatie naar de klep dat het water warm is (de temperatuur is hoger dan de ingestelde temperatuur). Een driewegklep opent een subvolume water uit de retourstroom.
 • In deze toestand werkt het systeem totdat de watertemperatuur de opgegeven parameters bereikt.
 • Een driewegklep blokkeert de toevoer van koud water.
 • In deze toestand werkt het systeem totdat het water te heet wordt. Dan gaat het mengsel weer open.

Het algoritme is eenvoudig en duidelijk. Maar dit schema heeft een belangrijk nadeel - er is de mogelijkheid dat in het geval van storingen in de contouren van de warme vloer, warm water direct, zonder bijmenging wordt geleverd. Aangezien de buizen in de warme vloer meestal uit polymeren worden gelegd, kunnen ze tijdens langdurige blootstelling aan hoge temperaturen worden vernietigd. Helaas kan dit nadeel in dit schema niet worden geëlimineerd.

Merk op dat in het bovenstaande diagram een ​​jumper-bypass in groen is getekend. Het is noodzakelijk om de mogelijkheid van werking van de ketel zonder verbruik uit te sluiten. Deze situatie kan zich voordoen wanneer alle afsluiters van de vloerverwarming zijn gesloten. Dat wil zeggen, er zal een situatie zijn waarbij de koelmiddelstroomsnelheid helemaal niet zal zijn. In dit geval, als de bypass in het circuit niet aanwezig is, kan de boiler oververhit raken (zelfs oververhitting zeker) en verbranden. Als er een bypass is, wordt water uit de toevoer door de jumper (gemaakt door een buis waarvan de diameter een stap kleiner is dan de hoofdleiding) naar de inlaat van de boiler gevoerd. Oververhitting gebeurt niet, alles werkt in de normale modus totdat het debiet verschijnt (de temperatuur in een of meerdere circuits zal niet dalen).

Een tweewegklep wordt op de voeding van de ketel geplaatst. Het inregelventiel is op de brug tussen de toevoer- en retourleidingen geïnstalleerd. Dit apparaat is instelbaar, afhankelijk van de gewenste flow-temperatuur (meestal geregeld met een inbussleutel). Het bepaalt de hoeveelheid geleverd koud water.

De tweewegklep moet worden ingesteld om te worden geregeld met een temperatuursensor. Net als in het vorige schema, wordt de sensor achter de pomp geplaatst en drijft de pomp het koelmiddel naar de kam. Alleen in dit geval verandert de intensiteit van de warmwatervoorziening van de ketel. Dienovereenkomstig verandert de temperatuur van het toegevoerde water aan de pompinlaat (de koude stroom is ingesteld en stabiel).

Regeling van een mengeenheid op basis van een tweewegklep

Zoals je ziet, gaat een koudwatervijver in zo'n schema altijd door, dus in dit schema is het onmogelijk om water rechtstreeks uit de ketel in het circuit te krijgen. Dat wil zeggen, het schema kan betrouwbaarder worden genoemd. Maar de menggroep op de tweewegklep kan verwarming van slechts 150 - 200 vierkante meter warmwatervloeren bieden - er zijn geen kleppen met een grotere capaciteit.

Zowel tweeweg- als driewegkleppen worden gekenmerkt door capaciteit of capaciteit. Dit is een hoeveelheid die de hoeveelheid koelmiddel weergeeft die het zelf in een tijdseenheid kan doorlaten. Meestal uitgedrukt in liters per minuut (l / min) of in kubieke meter per uur (m 3 / uur).

Over het algemeen is het bij het ontwerp van het systeem noodzakelijk om een ​​berekening te maken - om de doorvoer van de circuits van de warme vloer te bepalen, rekening te houden met de hydraulische weerstand, enz. Maar als de collector voor de warme vloer met de hand omhoog gaat, zijn berekeningen uiterst zeldzaam. Vaker zijn ze gebaseerd op experimentele gegevens, en ze zijn als volgt:

 • Kleppen met een debiet van maximaal 2 m 3 / uur kunnen ongeveer 50-100 vierkante meter leveren. Een warme vloer (100 vierkanten - met een rek bij goed verwarmen).
 • als de capaciteit (soms aangeduid als KVS) van 2 m 3 / h tot 4 m 3 / h is, kunnen ze worden gevormd op systemen waarbij de oppervlakte van de warme vloer niet meer dan 200 vierkanten bedraagt;
 • voor gebieden van meer dan 200 m2 is een capaciteit van meer dan 4 m 3 / uur vereist, maar vaker worden twee pods gemaakt - dit is eenvoudiger.

Materialen waaruit de kleppen - bidirectioneel en drieweg - messing en roestvrij staal zijn. Bij het kiezen van deze elementen moet alleen worden genomen merk en getest - op hun werk hangt af van het werk van de hele warme vloer. Er zijn drie duidelijke leiders in kwaliteit: Oventrop, Esby, Danfos.

Er is nog een parameter waaruit u kunt kiezen: de grenzen van de temperatuurregeling van het koelmiddel. Kenmerken geven meestal vork aan - minimum en maximum temperatuur. Als u in de Mid-Strip of in het zuiden woont, tijdens het laagseizoen, wordt een comfortabele kamertemperatuur gehandhaafd als de onderlimiet van de aanpassing 30 ° C of minder is (bij 35 ° C is deze al heet). In dit geval kunnen de aanpassingslimieten er als volgt uitzien: 30-55 ° C. Voor meer noordelijke regio's of met slechte vloerverwarming neem met een aanpassingslimiet van 35 graden.

Collector voor de warme vloer met je eigen handen

Laatste revisie: 10/21/2015

Auteur: Maxim Bezukh

Voor het installeren van de waterbodem is het belangrijk om alle subtiliteiten te observeren. Elk circuit moet worden uitgerust met alles wat nodig is. En een van de belangrijke onderdelen van het systeem van de waterbodem is de collector. Koop je een kant-en-klare verzamelaar, dan is dit zeker de gemakkelijkste optie. U zult echter ongeveer 20 duizend roebels moeten voorbereiden. Als je wilt sparen, verzamel dan de verzamelaar voor de warme vloer met je eigen handen. In dit artikel leert u hoe u dit moet doen.

De collector vervult de rol van het mengen en distribueren van warm water via meerdere parallelle verwarmingscircuits. De grote doorsnede en lage snelheid dragen bij aan de efficiënte vermenging van warm en heet koelmiddel, waardoor de temperatuur wordt gestabiliseerd.

Het verbindingsschema is heel eenvoudig. Wanneer het koelmiddel door het circuit stroomt, keert het terug naar de collector en mengt zich met het warme koelmiddel. Om de verhouding warm en warm water te regelen, zijn speciale kleppen gemonteerd. Een druk- en warmtesensor is ook gemonteerd om de temperatuur nauwkeurig te regelen. De installatie is ook mogelijk zonder een circulatiepomp, die de druk in het systeem verhoogt.

In het volgende voorbeeld kunt u begrijpen voor welk doel het nodig is om een ​​collector voor een warme vloer te maken:

Voorbeeld: er is een boiler in uw huis geïnstalleerd. Hieruit wordt de bedrading voor radiatoren van verwarming uitgevoerd. Voor hen is een toevoer van koelvloeistof met een temperatuur van 75 ° C tot 95 ° C vereist. Ook bent u van plan om een ​​warme vloer te installeren. Voor hem moet het koelmiddel een temperatuur van 35 ° C tot 55 ° C hebben. Het oppervlak van de vloer moet een maximale temperatuur van 30 ° C hebben. Anders wordt de vloerbedekking beschadigd. Dat is gewoon in zo'n situatie kan niet zonder een verzamelaar. Immers, in het circuit van de warme vloer is het noodzakelijk om het koelmiddel met een lagere temperatuur te richten dan in de accu's. Bovendien is het vanwege de grotere lengte van de pijpen in het warme veld nodig om de druk verder te verhogen. Voor dit doel is een pomp op de collector gemonteerd.

Een gemeenschappelijke verzamelaar voor een warme vloer bestaat uit de volgende belangrijke elementen:

 • Drieweg of tweewegklep.
 • De pomp circuleert.
 • Afsluit- en inregelafsluiters.
 • Twee verzamelaars.
 • Thermische kop uitgerust met een temperatuursensor.
 • Om de manometer aan te passen.
 • Luchtkanaal. Gebruikt om lucht te verwijderen.

Tepels, fittingen, T-stukken en andere elementen die ook een belangrijke rol spelen, zijn ook opgenomen in de verzamelaarskit.

De structuur van een tweeweg- en driewegklep

De tweewegklep heeft een lagere capaciteit. Om deze reden wordt de koelmiddeltoevoer probleemloos uitgevoerd zonder sprongen. Deze optie is ideaal voor thuis niet meer dan 200 m 2.

Let op! Vroeg of laat kan de klep defect raken. Om het gemakkelijk te vervangen, is het aanbevolen om een ​​Amerikaan te installeren.

De tweewegklepfuncties werken dus volgens het volgende principe:

 • Thermische kop. Het regelt de temperatuur van het koelmiddel dat het circuit binnenkomt.
 • Wanneer de hoge temperatuur is bereikt, wordt de klep geopend. Daarna stroomt er geen heet water.
 • Zodra het water afkoelt, wordt een voeding met een heet koelmiddel geopend.
 • Vanuit de retour stroomt water continu. Heet, komt alleen in gevallen waar het nodig is.

Wat betreft de driewegklep, wordt deze als universeel beschouwd. In de regel wordt het gebruikt in complexe systemen. Als u veel circuits plant, is de driewegklep de optimale oplossing. Het heeft echter een duidelijk nadeel, dat bestaat uit een sterke temperatuurschommeling. Een heet warmteoverdrachtsmedium kan in het circuit komen met foutieve gegevens op de thermostaat. De driewegklep heeft een indicator voor grote capaciteit.

Let op! Vaak is dit systeem een ​​extra gemonteerde servo. Ze worden geregeld door luchttemperatuursensoren of weersensoren.

De driewegklep werkt volgens het volgende principe:

 • Dit apparaat regelt tegelijkertijd de waterstroom uit de retour en de ketel via de bypass.
 • In dit apparaat wordt heet water gemengd met warm water.
 • De binnenkant van de demper bevindt zich in een loodrechte positie ten opzichte van de retour en de toevoerleiding.
 • Tijdens het aanpassen is het mogelijk om het volume van de koelmiddeltoevoer en het temperatuurniveau te wijzigen.

Als u de temperatuur in de automatische modus, die reageert op het weer, wilt regelen, is de meteorologische sensor extra gemonteerd. Hoewel de aanpassing handmatig kan worden gedaan, is het uiterst moeilijk om de juiste voedingsverhouding in te stellen. Om deze reden is dit element gemount. Sommige weersensormodellen hebben de functie om het debiet tijdens uw afwezigheid te verlagen. Maar zo'n apparaat kost meer.

De collector bestaat ook uit andere belangrijke elementen, bijvoorbeeld een uitlaatklep, een temperatuursensor en andere elementen. Elk van hen vervult een belangrijke functie. Bij het samenstellen is het noodzakelijk om het schema te volgen.

We hebben dus met je geleerd wat je als verzamelaar een warme vloer voor iedereen kunt maken.

Hoe een zelfgemaakte mengeenheid te monteren, zie hieronder:

Copyright © 2018 Sex met je handen. Gedeeltelijk of volledig kopiëren van materialen is alleen toegestaan ​​met een directe actieve link.

De informatie die op de site wordt gepubliceerd, is alleen voor informatieve doeleinden.

Aansluiting van een collector van een warme vloer

Het systeem van warmwatervloeren is het enige ononderbroken en effectievere alternatief voor traditionele verwarming. De warme vloer kan ook worden gebruikt als aanvulling op het gebruikelijke schema, bijvoorbeeld voor een of meerdere kamers. Het voordeel is dat het systeem altijd autonoom werkt en niet afhankelijk is van het hoofdverwarmingscircuit. Een dergelijke autonomie wordt door een verzamelaar voor de warme vloer door eigen handen gegeven, werkend als een multifunctioneel apparaat. Wat is de multitasking van de verzamelaar in het "warme vloer" -systeem?

Spruitstuk voor het vloerverwarmingssysteem

Laten we allereerst het begrip "warme vloer" analyseren. Dit is een autonoom verwarmingssysteem dat wordt aangesloten op de hoofdverwarmingsring. Om de verbinding zo efficiënt mogelijk te maken en er was geen warmteverlies op de aansluitpunten, wordt een collectoraansluiting gebruikt (in sommige gevallen meerdere collectoren, indien meerdere verwarmingscircuits in het systeem werken). De meest primitieve collector voor een warmwatervloer is een gedeelte van een warmtegeleidende buis, van waaruit er kranen zijn om andere verwarmingsbuizen aan te sluiten.

Eenvoudig collectorcircuit

Dat wil zeggen, de collector is een pijpschema voor de distributie van het koelmiddel, dat de stroming van warm water door de verwarmingsbuizen in het huis regelt en regelt. De standaard aansluiting van de collector van de warme vloer is als volgt: de collectorinlaat is aangesloten op de retour of toevoer van het koelmiddel (afhankelijk van het verwarmingsschema), de output van het apparaat is aangesloten op het buizenstelsel van de warme vloer.

Primitieve collectorsystemen bij verwarming worden zeer zelden gebruikt, omdat complexere en efficiëntere samenstellingen die door de industrie in een groot bereik worden vervaardigd, kunnen worden geselecteerd voor elk, zelfs het meest gecompliceerde verwarmingsschema. Een moderne verzamelaar is een technologisch ontwerp met veel elementen die warmtedragerstromen sturen en reguleren. Aanpassing is nodig omdat de ketel het koelmiddel tot 70 ° C verwarmt, en soms tot 95 ° C, wat onaanvaardbaar is voor een warme vloer - het is onmogelijk om op een dergelijk oppervlak te lopen, en niet elke vloerbedekking is bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is de installatie van een collector van een warme vloer noodzakelijk - het apparaat verdeelt de temperatuur van de koelmiddelstromen gelijkmatig, egaliseert het en bewaakt de parameters van het verwarmingssysteem. Effectieve werking van de collector wordt verzekerd door de volgende elementen in de samenstelling:

 1. Kammen: voeding en terugkeer;
 2. Kleppen: twee- of drieweg;
 3. Circulatiepomp;
 4. Debietmeters, manometers en thermostaten.

Verwarmingscircuits

Het standaardschema van de collector van de warme vloer (zie de figuur) werkt als volgt: de kammen zijn met elkaar verbonden en met een gemeenschappelijke collectoreenheid. De retour en toevoer van de warmtedrager worden gemengd in een menger met gelijktijdige vereffening en aanpassing van de temperatuur van het hete water. Het getoonde diagram is niet de enige, en het uiteindelijke schema van de collectoreenheid hangt af van het aantal verwarmingscircuits en het bedoelde gebruik. In elk schema moeten mengkleppen worden gebruikt die de toevoer- en retourstroom mengen. De retour (afgekoeld koelmiddel) wordt vanuit het verwarmingscircuit naar de collector gevoerd, de koelmiddeltoevoer komt uit de ketel.

Een circulatiepomp voor verwarming is verbonden met de twee- of driewegkammen. Het hele schema werkt als volgt: na het bereiken van de ingestelde kamertemperatuur, gaat het signaal van de temperatuursensor naar de kleppen, die voor een bepaalde tijd de koelvloeistof in de leidingen blokkeren en de pomp stoppen. Nadat het koelmiddel tot het instelpunt is afgekoeld, gebeurt alles in de omgekeerde volgorde.

Drieweg mengventiel

Het beheren en aanpassen van de collector van de warme vloer gebeurt handmatig of automatisch. Voor automatische bediening, is het noodzakelijk om een ​​besturingseenheid of servo te installeren. Het regelapparaat bevat toevoerventielen - twee- of driewegkleppen. Van conventionele kleppen worden de toevoerkleppen gekenmerkt door het vermogen om een ​​warmtedrager in één richting te passeren. Het installeren van de kleppen moet bijzonder voorzichtig zijn - als u de klep in de tegenovergestelde richting plaatst, zal deze snel afbreken.

Het afsluitelement van de toevoerklep is een stalen kogel of steel. Wanneer de klephendel wordt geroteerd, wordt het gat gesloten en kan de rotatie zelf handmatig worden uitgevoerd of door middel van servo-aandrijvingen die zijn aangesloten op de temperatuursensoren.

Tweewegventielen

Een tweewegmengklep stuurt het koelmiddel in één richting en regelt de hoeveelheid hete vloeistof. Aanpassing vindt soepel en langzaam plaats vanwege de kleine capaciteit van het apparaat.

Aldus verschaft de installatie van een collector met een tweewegklep een constante en comfortabele temperatuur van de warmtedrager door de gehele pijpleiding van de warme vloer, en een soepele aanpassing van de temperatuur wordt verzekerd door een lage capaciteit van de inrichting. Tweewegventielen zijn eenvoudig te installeren en te vervangen, ze zijn betrouwbaar en duurzaam. Het enige nadeel is dat het niet wordt aanbevolen om ze op te nemen in verwarmingssystemen die zijn ontworpen voor een groot verwarmingsoppervlak (≥ 200 m 2).

Collector lay-out met driewegklep

De driewegtoevoerklep heeft een complexer en multifunctioneel apparaat dat de mogelijkheid van een bypass en een bypassklep in één behuizing combineert. Het lichaam van het driewegverdeelstuk heeft één uitlaat en twee inlaatopeningen en het koelmiddel wordt op dezelfde manier geregeld als in het tweewegsapparaat, hetzij met een stalen kogel of stang. Het verschil tussen deze klep is dat noch de bal, noch de staaf de stroming van de koelvloeistof volledig blokkeert, en het ontwerp zelf is ontworpen om de retour en voeding opnieuw te verdelen en te mengen. Om de temperatuur in de klep automatisch aan te passen, is een servoaandrijving ingebouwd, die werkt op basis van de signalen van de temperatuursensoren en controllers. De servo drijft de afsluiters in de constructie aan, waardoor de vereiste mate van mengen van de stromen wordt verkregen.

Driewegklep met servoaandrijving

Driewegtoevoerkleppen worden geïnstalleerd in collectoreenheden voor verwarmde ruimten met een groot oppervlak - ≥ 200 m 2, evenals in meercircuitverwarmingssystemen.

Spruitstuk voor het vloerverwarmingssysteem

Voor warme vloeren wordt meestal een gemeenschappelijke collectoreenheid geïnstalleerd of vóór elk verwarmingscircuit wordt een afzonderlijke collector geïnstalleerd. Als de laatste optie is geïmplementeerd, zijn alle collectoren uitgerust met flowmeters, thermostaten en ook met de volgende elementen:

 1. Flow en retour mengventiel;
 2. Afsluitventiel voor het uitbalanceren van het verwarmingsapparaat;
 3. Overloopventiel.

De collector voor de warme vloer zelf kan op verschillende manieren worden geassembleerd en in sommige schema's van collectorknopen worden bypasses gebruikt, maar niet altijd - alleen in systemen met één lus. Als het systeem van warme vloeren is georganiseerd volgens een tweekringsschema, dan kan de collector worden ingeschakeld zonder een bypass naar het secundaire circuit.

Dubbel circuit systeem met vloerverwarming

Voordat u de collector voor een warme vloer verzamelt, weegt u af - soms is het gemakkelijker om een ​​kant-en-klare structuur te kopen. Als de collector moet worden gekocht, is het beter dat alle onderdelen en componenten van dezelfde fabrikant komen. Bij het samenstellen van het samenstel is het noodzakelijk om het materiaal te kiezen waaruit de hoofdcomponenten van het samenstel zullen worden samengesteld: van koper, staal, polymeren of messing.

Bij het kiezen van een industrieel ontwerp is het ook belangrijk om rekening te houden met de volgende parameters:

 1. Hoeveel in het systeem zullen er verwarmingscircuits zijn (gewoonlijk van 2 tot 12), de totale lengte van de pijpleiding en de doorvoer van de circuits;
 2. De maximaal toelaatbare druk in de leidingen;
 3. De mogelijkheid om het verwarmingssysteem uit te breiden;
 4. Handmatige of automatische besturing van de collector;
 5. Elektrische stroom van alle eenheden en eenheden;
 6. Diameter van interne collectoropeningen (doorvoer).

Collector door eigen handen

De maximale effectieve werking van de geassembleerde collectoreenheden kan worden verzekerd door er identieke verwarmingscircuits op aan te sluiten. Om de pijpleidingen over de lengte met voldoende nauwkeurigheid gelijk te maken, worden ze verdeeld in gelijke segmenten, die zijn verbonden met de collector. De eenvoudigste manier is om het verzamelknooppunt in een speciaal computerprogramma of op een online calculator te berekenen, zodat er geen fenomeen is dat "thermische zebra" wordt genoemd, dat wil zeggen, ongelijke verwarming van de vloer.

De volgende gegevens zijn nodig voor de berekening:

 1. Type decoratieve vloerbedekking;
 2. het gebied van de verwarmde ruimte en het plan om grote voorwerpen erin te plaatsen;
 3. Materiaal en diameter van de leidingen van het circuit;
 4. Nominaal ketelvermogen;
 5. Type vloerisolatie.

Belangrijk: bij het leggen van buizen van een warme vloer moeten pijpverbindingen worden vermeden - dit is volgens de bestaande voorschriften verboden. Het is ook noodzakelijk om te onthouden dat de hydraulische weerstand van het koelmiddel toeneemt bij elke omwenteling van de pijpleiding en met een toename in de lengte ervan.

Berekening van het reservoir

Installatie van de collector - aanbevelingen

Bij het ontwerpen van een vloerverwarmingssysteem moet u eerst de optimale locatie vinden voor het installeren van de collector. Normaal gesproken wordt de unit in een verzamelkast geïnstalleerd en wordt de kast op een hoogte van 30-40 cm van het vloerniveau in de buurt van de aanvoer en retour gemonteerd.

Om uw eigen fouten niet te veroordelen en de maximale warmte van de vloerverwarmingsbuizen te waarborgen, dient u de instructies voor het aansluiten van de collector te bestuderen. Monteer vervolgens het knooppunt in de volgende volgorde (dit is van toepassing op het industriële verzamelknooppunt):

 1. Pak de buizen uit voor directe en retourstroom van het koelmiddel. De buizen moeten worden voorzien van debietmeters en toevoerventielen. Als het spruitstuk uit meerdere delen bestaat, monteer de secties dan in één constructie;
 2. Van de geassembleerde secties is het noodzakelijk om het samenstel op de beugels te monteren (ze zijn inbegrepen in de set);
 3. Verder installeren we afsluiters, automaten, sensoren en andere verbindingsfittingen;
 4. De unit is bevestigd aan een muur of in een kast, we monteren een thermostaat, een servoaandrijving en een circulatiepomp;
 5. We verbinden de leidingen van de ketel en leidingen van de verwarmingscircuits van het "warme vloer" -systeem.

Collector Set

Nu wordt het verbindingsschema van de collector van de warme vloer onder druk gezet, waarna het mogelijk is de betonnen ondervloer te vullen. Thermische instellingen van de collector kunnen worden uitgevoerd na de installatie van de aflaklaag.

Verdeeleenheid met eigen handen

De fabriekscollector is een duur product, dus veel vakmensen willen het zelf maken. Veel artikelen moeten nog worden gekocht, maar de kosten zijn goedkoper. De eenvoudigste zelfgemaakte collector is gesoldeerd uit PVC-buizen en hulpstukken Ø 25-32 mm. Ook moeten er tees en bochten van dezelfde diameter en afsluiters zijn.

Belangrijk: de zelfgebouwde collector heeft veel verbindingen, dus alle soldeerwerken moeten zorgvuldig worden gecontroleerd, en niet alleen tijdens de montage, maar ook tijdens het gebruik van warme vloeren.

Zelfgemaakte verzamelaar

Het aantal kleppen en fittingen wordt berekend door het aantal verwarmingscircuits. Gereedschappen vereisen een soldeerbout voor propyleenelementen en spuitdoppen, speciale schaar voor het snijden van pijpen en roulette.

De markering van de collector bestaat uit het markeren en afsnijden van de pijpen van de vereiste lengte, waarbij de minimale afstand tussen de T-stukken in acht wordt genomen. Aan de PVC-tees gesoldeerde gesoldeerde kleppen en overgangen. Aan dit ontwerp zijn bevestigingen voor het aansluiten van de pomp gesoldeerd. Zoals u ziet, is alles eenvoudig, maar ingewikkelder verzamelaarknooppunten zijn beter om gereed te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 + 1 =