Verzameling van Faberge eieren

7 weinig bekende feiten over Faberge-eieren

Faberge is vandaag misschien een van de beroemdste sieradenmerken. En dat allemaal dankzij de kostbare eieren die dit sieradenhuis voor de Russische keizerlijke familie heeft geproduceerd. Tegenwoordig zijn deze kunstwerken een enorme zeldzaamheid, bedekt met geheimen, en hun kosten bereiken tientallen miljoenen dollars. In onze recensie, weinig bekende feiten over de meest beroemde eieren in de wereld.

1. Het eerste ei werd in 1885 gemaakt op bevel van Alexander III

Traditie om paaseieren te schilderen bestond al sinds de oudheid in Rusland. De keizerlijke familie volgde haar ook. Maar in 1885 transformeerde tsaar Alexander III, zonder het zelf te weten, deze traditie enigszins. Besloten om haar man, keizerin Maria Feodorovna, te verrassen, maakte hij van haar een speciaal geschenk - een ei met een geheim.

Het was een kostbaar ei, bedekt met wit glazuur, waarover een gouden strook was. Het ging open, en van binnen was er een gouden "dooier". Daarin zat op zijn beurt een gouden kip, waarbinnen de robijnrode kroon en hanger waren. De keizerin ontving zo'n geschenk tot grote vreugde.

In feite kwam Faberge zelf niet met deze paaspop. Volgens het idee van Alexander III zou het paasei met een geheim een ​​vrije interpretatie van het ei worden, gemaakt in het begin van de achttiende eeuw, waarvan er vandaag 3 exemplaren bekend zijn.

Ze zijn: in het kasteel van Rosenborg (Kopenhagen); in het Museum van de Kunstgeschiedenis (Wenen) en in een privécollectie (voorheen in de Kunsthal "Groene Vaults", Dresden). In alle bovengenoemde exemplaren van eieren, is een kip verborgen, die opent, kunt u een kroon vinden, en daarin - een ring. Er wordt aangenomen dat de keizer de vrouw met een verrassing wilde behagen, wat haar zou herinneren aan een bekend voorwerp uit de Deense koninklijke schatkist.

3. In alle Faberge-eieren is er een verrassing

De keizerin was zo gefascineerd door het geschenk dat Faberge, die het ei maakte, meteen een hofjuwelier werd en een levenslange bestelling ontving. Hij moest elk jaar een ei maken. De toestand was er maar één - het ei zou een soort verrassing moeten bevatten. Het feit dat het in één exemplaar moest worden gedaan, werd niet eens besproken.

Sindsdien presenteerde Alexander III voor elke Pasen zijn nieuwe kostbare ei aan zijn vrouw. Vervolgde deze traditie, de zoon van Alexander III, Nicholas II, die op paasvakantie kostbare eieren gaf aan zijn moeder en vrouw.

Elke Faberge ei verborgen was een klein wonder: een miniatuur replica van de koninklijke kroon, robijn hanger, mechanische zwaan, olifant, goud mini-replica van het paleis, 11 kleine portret op de ezel, modelschip, de exacte werkend exemplaar van de koninklijke vervoer, etc ..

4. De bolsjewieken onderschatten de Faberge-eieren en redden ze daarmee

Na de Oktoberrevolutie probeerden de bolsjewieken de schatkamer van 'de eerste communistische staat in de wereld' aan te vullen en Russische kunstschatten te verkopen. Ze plunderden de kerk, verkochten de schilderijen van oude meesters uit het Hermitage Museum en namen kronen, diademen, kettingen en Faberge-eieren van de familie van de keizer op.

In 1925, een catalogus van het keizerlijke hof van waarden (kroon huwelijkskronen, scepter, orb, tiara's, kettingen en andere sieraden, waaronder de beroemde Faberge eieren) werden verstuurd naar alle buitenlandse vertegenwoordigers in de USSR. Een deel van het Diamond Fund is verkocht aan de Engelse antiquair Noman Weiss.

In 1928 werden zeven Faberge-eieren met "lage waarde" en 45 andere items in beslag genomen door het Diamond Fund.

Het is echter te danken aan het feit dat de maker van de meesterwerkenbeoordeling van sieraden niet erg vleiend was, Faberge-eieren werden gered van smelten.

Zo werd een van de meest ongelooflijke creaties van Fabergé - het pauwei - bewaard. In het meesterwerk van kristal en goud was een geëmailleerde pauw. En deze vogel was mechanisch - toen hij uit de gouden tak werd verwijderd, hief de pauw zijn staart op als een echte vogel en kon hij zelfs lopen.

5. Het lot van verschillende eieren is onbekend

Over het vinden van een paar keizerlijke eieren is voor zeker onbekend. Het lot van een eierrekker die in 1889 in de Fabergé-werkplaats werd gemaakt, werd bijvoorbeeld in het geheim gedekt.

De laatste keer dat dit ei in 1949 naar verluidt in een van de winkels in Londen werd gezien. Volgens geruchten is het voor $ 1.250 aan een onbekende persoon verkocht.

6. Een van de keizerlijke eieren kocht een koper van schroot van edele metalen voor 8000 pond

Een van de verloren keizerlijke paaseieren werd op een volkomen verrassende manier gevonden. Dit ei, dat toebehoorde aan keizerin Maria Feodorovna, en vervolgens gedurende meer dan 90 jaar spoorloos verdwenen was, werd door een schrootkoper gekocht van een kostbaar schroot op de vlooienmarkt in de Verenigde Staten.

De laatste keer dat dit product Faberge werd gezien in 1922 in Moskou. Egg, gemaakt van goud en versierd met diamanten en saffieren, een hoogte van 8,2 cm, werd in beslag genomen door de bolsjewieken. Zijn lot is onbekend gebleven voor een lange tijd, totdat in 1964 een uniek sieraad niet onder de hamer gaan op een New York veiling zogenaamde "gouden horloge in de vorm van een ei" - 2 450 dollar.

Een Amerikaan die een gouden ei kocht voor 8 duizend pond ($ 14.000), kon de ware waarde niet weten. Gedurende een aantal jaren probeerde hij het ei te verkopen en het in zijn keuken op te slaan. Moe van mislukte pogingen, probeerde hij iets te weten te komen over de fabrikant en typte de zoekmachine in die gegraveerd was op de ingebouwde kloknaam. Dus kwam hij het artikel tegen van Kiran McCarthy, directeur van het koninklijke juwelenhuis "Wartski" (Wartski). Hij belde McCarthy en kwam toen naar Londen met foto's van zijn aankoop.

De deskundige herkende onmiddellijk een van de eieren die door een beroemde juwelier werden gemaakt voor leden van de Russische keizerlijke familie.

"Waarschijnlijk had Indiana Jones gelijkaardige gevoelens toen hij de verloren ark vond", beschrijft het hoofd van het sieradenhuis zijn emoties tegen de journalisten.

7. Koningin Elizabeth II bezit drie imperiale Faberge-eieren

In de verzameling van de Britse koninklijke familie zijn er drie keizerlijke paaseieren Faberge: "Colonnade", "Bloemenmand" en "Mozaïek." Bloemenmand - het meest beroemde meesterwerk in deze drie. Een miniatuurboeket met bloemen is ongelooflijk realistisch!

De Britse collectie Faberge-producten is een van de grootste ter wereld. Naast de legendarische eieren, heeft het honderden meesterwerken van juwelen: kisten, lijsten, dierenfiguurtjes en persoonlijke versieringen van leden van de keizerlijke huizen van Rusland, Groot-Brittannië en Denemarken. Ondanks de omvang van de Britse collectie, is dit slechts een klein deel van de 200.000 sieraden geproduceerd door het Faberge-juweliershuis.

Faberge-eieren. Hoeveel kost het Faberge-ei? Eieren Faberge - tentoonstelling

Luxe, schittering en pracht zijn de woorden die het gesprek over Faberge-eieren kunnen vergezellen. Een verbazingwekkende collectie, gemaakt door vooraanstaande juweliers voor het keizerlijk hof, is tegenwoordig wereldwijd bekend. De geschiedenis van Faberge-eieren, die meer dan 100 jaar oud is, is gehuld in mysterie en bevat veel feiten, geheimen en mysteries.

Karl Faberge werd geboren in 1846 in St. Petersburg. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn gezin naar Duitsland, waar hij zijn roeping vond. Hij ontving lessen in het meesterschap in juwelen van de meest beroemde meesters van Duitsland, Engeland en Frankrijk. Op de leeftijd van 26, Faberge keerde terug naar zijn geboorteland, waar hij trouwde en begon te werken in een familie sieraden bedrijf. In die tijd was zijn bedrijf bezig met het restaureren van verschillende exposities uit de Hermitage. Carl besloot de activiteiten van zijn bedrijf uit te breiden en besloot originele sieraden te maken. In 1882 maakte hij manchetknopen in opdracht van Alexander III en drie jaar later - en het eerste ei, waardoor hij over de hele wereld beroemd werd. In 1918 vluchtte de meester, uit angst voor arrestatie, eerst vanuit Rusland naar Riga en vervolgens naar Duitsland. De grote juwelier kon niet herstellen van die schokken die hij moest doorstaan, en in 1920 stierf hij aan een hartaandoening.

Hoe kwam de beroemde collectie tot stand?

De verzameling eieren van Faberge begon met de creatie in 1885 van het eerste model. In die dagen was het gebruikelijk om dure geschenken te presenteren op de dag van Christus 'opstanding. En, natuurlijk, de heersers van het Russische rijk hebben hun echtgenoten koninklijke geschenken gegeven. Het eerste werk werd door Alexander III besteld als een geschenk voor Pasen aan de vrouw van Maria Feodorovna. De uitvoerder van het werk was Karl Faberge, een bekende juwelier van St. Petersburg, afkomstig uit Duitsland. Een charmant ei met een dooier van goud, waarin een kip met een robijnrode kroon was verborgen, viel in de ziel van de keizerin en Faberge werd aan het hof achtergelaten als hofjuwelier. Sindsdien maakte de meester elk jaar een nieuw ei met een verrassing. Na de dood van Alexander III werd de traditie van de paasgeschenken bewaard en tot 1917 gaf Nicolaas II elk voorjaar eieren van Faberge aan zijn vrouw en moeder. Tot nu toe hebben veel van dergelijke items de schatten van verschillende particuliere collecties en museumfondsen overleefd. Volgens verschillende documentaire bronnen zijn in totaal 71 exemplaren van deze originele relikwieën gemaakt. Hiervan zijn er 52 voor leden van de keizerlijke familie. Maar hoeveel van hen zijn tot nu toe nog steeds een raadsel. Het feit is dat het werk, in opdracht van de keizer, in officiële documenten werd ingevoerd. Producten die zijn gemaakt voor privécollecties, zijn onbeschermd bewaard gebleven. Daarom bleven veel van de werken van de auteur lang onbekend. Dit verhaal is gerelateerd aan het "ei van de Rothschilds", dat al meer dan 100 jaar wordt bewaard in het familiebezit van klanten. De hele wereld leerde pas in 2007 over het nieuwe werk van de beroemde meester, toen het te koop werd aangeboden.

Waar zijn de zeldzaamheden vandaag?

Van de 71 modellen tot op de dag van vandaag hebben er slechts 62 overleefd.De rest van de werken, bekend van oude foto's, worden als verloren beschouwd. De meeste van de beroemde eieren worden opgeslagen in staatsmusea over de hele wereld: de VS, Monaco, Zwitserland. Na de executie van de koninklijke familie werden veel van de werken van Faberge doorverkocht, vielen in particuliere collecties. De grootste hoeveelheid sieraden die hij heeft gekregen, is voor de jaren van zijn leven ingewisseld voor de Amerikaanse miljardair Forbes. Later, in 2004, werd een verzameling eieren, verzameld door een magnaat, overgenomen door de Russische Vekselberg. Vandaag zijn Faberge-eieren in Rusland te zien in Moskou, in de Arsenaalkamer van het Kremlin. Hier vindt u niet alleen de paasgeschenken van de keizer, maar ook andere producten die door Faberge zijn gemaakt: sieraden, horloges, sigarettenetuis en verschillende miniatuurfiguren. Ook wacht op je met een tentoonstelling van werken van de beroemde meester in St. Petersburg Shuvalov Palace. De hier gepresenteerde eieren van Faberge maken deel uit van de privécollectie van Mr. Vekselberg. Een reeks beroemde eieren, gekocht bij Forbes, wordt elk jaar aangevuld door de oligarch.

De werken van de beroemde meester worden bewaard in musea van verschillende landen, evenals particulieren. Verzamelaars van over de hele wereld volgen de veilingen waarop de werken van een populaire juwelier worden tentoongesteld en schatzoekers dromen ervan verloren imperiumse schatten te vinden. Laten we eens kijken naar welke werken Faberge de beroemdste tot nu toe heeft beschouwd.

Het ei, gemaakt van goud, met een originele verrassing - kip en robijnrode kroon - werd door Alexander III besteld als een geschenk voor de Pasen van 1885 aan de koningin. Faberge maakte een kopie van het model, dat Maria Feodorovna zelf zag, terwijl ze nog op jonge leeftijd was. Het Deense ei was gemaakt van ivoor en had als verrassing een ring. Ter herinnering aan deze jeugdherinneringen werd een nieuw werk uitgevoerd. De unieke figuur van de kip van Faberge heeft een complex mechanisme waardoor de toegang tot verrassingen die in het product verborgen zijn, zich opent. De eerste is een miniatuur keizerskroon en de tweede is een ketting met een hanger. Tot op heden wordt de tweede verrassing als verloren beschouwd. Na de dood van de keizerlijke familie, zwierf het ei door Frankrijk, Duitsland en Amerika. Vandaag staat het werk van de beroemde meester in de verzameling van Vekselberg, die hij kocht van Forbes. Zo keerde een unieke zeldzaamheid naar huis terug.

Een ander werk van de eminente meester. Het is gemaakt in een ongewoon voor die tijd stijl - neoclassicisme. In het ei is een rozenknop verborgen. Het werk werd uitgevoerd door Faberge in opdracht van Nicholas II voor zijn vrouw, Alexandra Feodorovna, geboren in Darmstadt. Haar geboortestad was beroemd om zijn prachtige rozentuin, waar de jonge keizerin zich mee verveelde. In de goede herinnering aan de beelden dicht bij het hart, werd een origineel paascadeau bedacht. In de bloembladen van de knop was een miniatuur kroon en een hanger met een robijn verborgen. Beide verrassingen worden als verloren beschouwd. Het ei, samen met de rest van de Forbes-collectie, werd door Vekselberg voor bijna $ 100 miljoen gekocht.

Het ei, gemaakt in de art nouveau-stijl van roze email, op een gouden standaard met lelies van parel en goud, werd in 1898 gepresenteerd aan keizerin Alexandra Feodorovna als een paaspresentatie. Zoals alle werken van de populaire meester heeft het zijn eigen originele verrassing. Als je op de parels klikt van het ei verschijnen er medaillons met de afbeelding van Nicholas II en zijn zussen: prinses Olga en prinses Tatiana. Het medaillon van de keizer wordt bekroond met een kroon met een robijn en diamanten. Het ei, dat in de Forbes-collectie viel, werd ook uitgekocht door Viktor Vekselberg. Vandaag "lelietje van dalen" en andere Faberge-eieren, waarvan de tentoonstelling door de oligarch wordt georganiseerd, kunnen door iedereen in Sint-Petersburg worden bekeken.

De grootste van Faberge-eieren. Het werd in opdracht van Nicholas II als een geschenk aan zijn vrouw in 1906. De paasfiguur is van onderen bedekt met wit email en aan de bovenkant is een gouden koepel versierd. De tribune is gemaakt in de vorm van de Spassky-toren van het Kremlin, en door de ramen kunt u het interieur van de kathedraal zien. De verrassing van het ei is een muziekdoos gemaakt van goud, die paasmelodieën afspeelt. Deze muziek hield echt van de keizer zelf. Het Kremlin van Moskou is een van de vele werken van een grootmeester die Rusland nooit heeft verlaten. Vandaag is het meesterwerk te zien in de Arsenaalkamer van het Kremlin.

Een jade ei versierd met goud, kostbare stenen, evenals miniatuur portretten van de kinderen van Nicholas II, werd geschonken aan de vrouw van de keizer in 1908. Boven elk portret van diamanten staan ​​hoofdletters van de namen van cesarevics. Verrassingsgeschenk - een miniatuurmodel van het Alexander Paleis, het buitenverblijf van Nicholas II. Het paleis, gemaakt van goud, zilver en bergkristal, is versterkt op een gouden tafel. Vandaag wordt het werk opgeslagen in de Arsenaalkamer van het Kremlin.

Werken van de beroemde meester worden voortdurend duurder. Voor meer dan 100-jarige geschiedenis van sieraden meesterwerken hun prijs "sprong9raquo; gemiddeld in 1000 - 3000 keer. Uit documentaire bronnen is bijvoorbeeld bekend dat het 'ei van de Rothschilds' in 1902 geschat werd op 6.500 roebel. In 106 jaar, in 2008, werd het gekocht voor 12 miljoen dollar. De duurste voor vandaag is Coronation Egg. Gemaakt van goud en diamanten, met een verrassing in de vorm van een miniatuur keizerlijk rijtuig, het werd gemaakt voor de vrouw van Nicholas II in 1896. Toen kostte het 6700 roebel. In 2004 werd het ei verkocht aan Vekselberg voor $ 24 miljoen. De Russische oligarch kocht van de Forbes-familie en andere Faberge-eieren, waarvan de prijs in totaal $ 100 miljoen bedroeg.

Hoeveel zijn exemplaren van Faberge-eieren?

Er zijn veel kunstwerken van het beroemde bedrijf. Sommigen van hen zijn gemaakt door getalenteerde vakmensen. Alleen de merknaam van Faberge verhoogt echter de marktwaarde van het product. In 1990 werd in New York zelfs een tentoonstelling georganiseerd van vervalsingen van de juwelenwerken van de auteur. Een van deze exemplaren, het ei "Kurochka Kelkh", werd overgenomen door Malcolm Forbes. Pas na vele jaren konden de onderzoekers het ware auteurschap van het werk bewijzen. Tegenwoordig zijn in veel webwinkels kopieën van de werken van de beroemde meester verkrijgbaar. Visueel herhalen dergelijke modellen het werk van Faberge nauwkeurig. Eieren, waarvan foto's hier worden gepresenteerd, kunnen in dit geval veel goedkoper worden gekocht. De kosten van kopieën van "Kurochki9raquo;," Lelies van de vallei9quo; of het "Kremlin van Moskou", afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van het werk, varieert van 1000 tot 10.000 roebel. Het is ook interessant dat in 2008 besloten werd het bedrijf Faberge te restaureren en de productie van nieuwe collecties van beroemde eieren begon. Op dit moment worden de nieuwe producten onder het beroemde merk geproduceerd door de getalenteerde Franse meester Frederic Zaavi. Vandaag zijn eieren van Faberge voorbeelden van hoge kunst en worden ze door verzamelaars over de hele wereld gewaardeerd.

Het beste werk van Faberge (15 foto's)

30 mei 1846 werd in het Russische rijk geboren als een van de beroemdste juweliers ter wereld, Peter Karl Gustavovich Faberge. Bovenal werd hij beroemd vanwege zijn serie "Faberge Eggs". Het werd gemaakt tussen 1885 en 1917. voor de Russische keizerlijke familie en particuliere kopers. In totaal is het bekend om de creatie van 71 exemplaren, waarvan 52 imperiale exemplaren.

In 1882, tijdens de All-Russian Art and Industrial Exhibition in Moskou, trokken de producten van zijn bedrijf de aandacht van keizer Alexander III. Peter Karl ontving het beschermheerschap van de koninklijke familie en de titel van "juwelier van Zijne Keizerlijke Majesteit en juwelier van de Keizerlijke Hermitage." Bovendien was het bedrijf Faberge beroemd in Europa. Veel familieleden van de keizerlijke familie in het VK, Denemarken, Griekenland en Bulgarije ontvingen de producten als een geschenk. In 1900 kreeg Faberge in Parijs de titel van 'Meester van het Parijse juweliersgilde' en hij ontving de Orde van het Legioen van Eer.

Kroning, 1897. Kopie van de keizerlijke koets tijdens de kroning van Nicolaas II. Juwelier - Michail Perkhin, Georg Stein. De beroemdste van de eieren. (Victor Vekselberg Foundation "The Connection of Time")

De Renaissance, 1894. Juwelier - Michail Perkhin. Agaat. Het type kistje van Le Roy van de 17e eeuw, opgeslagen in de Groene Vaults in Dresden, in het geboorteland Faberge, werd gebruikt. Verrassing is onbekend, er is een suggestie dat ze een kristallen ei "Opstanding" hadden. (Victor Vekselberg Foundation "The Connection of Time")

"Eierklok met een blauwe slang", 1895. Ei-klok, gemaakt in de tradities van Sevres-porselein. De stationaire slang dient als een pijl. (Verzameling van Prins Albert II)

"Kurochka Kelkh", 1898. Herhaalt de iconografie van het eerste keizerlijke "kippenei". Binnen is een kip. (Vekselberg Collection)

"Pansy eyes", 1899 jaar. Gemaakt van jade. In de "ezel" met medaillons in de vorm van harten openen - een genealogische boom met portretten. (Cleveland Museum of Art)

The Gatchina Palace, 1901. Afbeelding van het hoofdverblijf van het land van de keizerin. Het wordt niet weggenomen. (Walters Art Museum)

The Egg of Rothschild. Meester Michail Perkhin. Aan de voorkant zijn er miniatuurhorloges, een verrassing is een automatische haan met edelstenen in het ei. Hij spreidt zijn vleugels, klapt ze vier keer om, buigt dan drie keer zijn hoofd, opent zijn snavel en zingt. Het herhaalt zich elk uur; duur van "uitvoering" is 15 seconden. Na dit concert verslaat de bel een uur durende beats. (Russisch nationaal museum)

"Ei met een rooster en rozen", 1907. Juwelier - Henry Wigstrom. De verrassing was verloren gegaan, vermoedelijk was het een medaillon met een portret van Tsarevich Alexei. (Walters Art Museum)

Het Alexander Paleis, 1908. Gemaakt van jade. Juwelier - Henry Wigstrom. Verrassing - een model van het Alexander Paleis in Tsarskoe Selo. Het ei toont vijf portretten van dochters. (Shakko / Wikimedia)

"Yacht Standard", 1909 jaar. De afbeelding van het jacht van keizer Alexander III (Shakko / Wikimedia)

"Paardenmonument van Alexander III", 1910. In het model is een monument voor keizer Paolo Trubetskoi. (Shakko / Wikimedia)

Een deel van het ei "Laurel Tree", 1911. Ook bekend als "Orange Tree". Binnen - een uurwerk vogel. (Vekselberg Collection)

"Catharina de Grote", 1914. Ook bekend als "Grisaille" of "Roze cameeën". Verrassing is verloren - een miniatuur brancard met het model van keizerin Catherine erin. (Hillwood Museum)

Het "Mozaïek", 1914. Verrassing - cameo met de profielen van kinderen. De ontwerper is Anna Pichl, de juwelier is Albert Holstrom. Het laatste ei van de vooroorlogse periode. (Verzameling van Koningin Elizabeth II)

"The Blue Constellation of the Tsarevich", 1917. Niet af, niet gegeven. Er zijn geen edelstenen, alleen blauw glas en een kristallen standaard. Gravure - de positie van de sterren aan de hemel tijdens de geboorte van Alexei. Het horloge en de diamanten sterren verdwenen of werden niet gemaakt. Ontdekt in 2001 in de fondsen van het Mineralogical Museum, die blijkbaar viel als gevolg van de onvoldoende waarde van grondstoffen. Volgens Alexander Nikolayevich Ivanov is het originele (en voltooide) ei van hem en bevindt hij zich in het Museum van Faberge in de stad Baden-Baden, Duitsland. Niettemin zijn er een aantal duidelijke verschillen met de tentoonstelling die is opgeslagen in het Fersman Museum of Mineralogy. In tegenstelling tot de tentoonstelling Fersmana Museum, ei, gevestigd bij het Museum Faberge, een bol van blauw glas, diamanten ingelegde met roterende wijzerplaat en een uurwerk binnen, waarop wordt gegraveerd leeuw constellatie waarmee geboren prins Alexis. De ondersteuning voor de bol is gemaakt van een enkel stuk bergkristal, gelegen op een jadebasis. (Shakko / Wikimedia)

Ik moet mezelf snel Pasen kopen

Voer je e-mailadres in en ontvang de meest interessante publicaties

9 fotoreportages die je kijk op de wereld veranderen

26 december 2017

Bodrov, Tsoy, Nikulin: foto's waarop Sovjetsterren worden afgebeeld tijdens de feesten

24 december 2017

De eerste foto's van naakt in de USSR: fotograaf Rimantas Dihavichus

28 december 2017

Mooie actrices die "nachtvlinders" moesten spelen

Van een arme emigrant naar een legende: "Mijn naam is Viji. Ik ben de grootste fotograaf ter wereld ... "

De eerste foto's van naakt in de USSR: fotograaf Rimantas Dihavichus

28 december 2017

Voer je e-mailadres in en ontvang de meest interessante publicaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

− 3 = 3