Goed huis

Teremok in het land: hoe je een huis voor de put bouwt met je eigen handen

Wie ooit eens goed water dronk, begrijpt waarom veel inwoners van de zomer een put proberen te bouwen in hun gebied. Kristalhelder, ijzig, "levend" water lest de dorst perfect. Bovendien is de bron een symbool van het dorpsleven en alles wat daarmee samenhangt. Om het water te verwijderen is altijd schoon en klaar voor gebruik, moet putmond van de put bedekt bescherming tegen droge takken, bladeren, grassen, insecten en stof - dat wordt overgedragen door de lucht. De rol van de barrière tegen vuil wordt prachtig gespeeld door een mooi en compact huis voor de put, dat twee belangrijke functies zal vervullen:

 • praktisch - bescherm houtblokken of gewapende betonnen ringen;
 • esthetiek - versier het platteland met een ongewoon ontwerp.

Een gesneden huis monteren voor een put: stap voor stap video

Hoe je zelfstandig een huis kunt maken voor de bron

Er zijn twee manieren om deze structuur in te delen:

 • Het is mogelijk om een ​​huis te boeken in een bedrijf dat professioneel bouwt. Ingenieur of master te adviseren over alle zaken zal een project om de kosten te berekenen creëren - en op dit moment zul je beseffen dat zelfs elke miniatuurmodel vrij duur zal kosten.
 • De tweede manier is om met uw eigen handen een huis voor de put te ontwerpen en er een stuk van uw ziel en vaardigheid in te investeren. Het zal veel goedkoper zijn, voldoening geven, maar misschien een beetje slepen op tijd - voor het geval je een echt meesterwerk wilt creëren.

Natuurlijk zullen de volksvaklieden en alleen de ijverige eigenaars de tweede optie hebben: het is mogelijk om de put uit te rusten en creatief werk te doen. En hoe mooi zal het zijn om dagelijks vanuit het huis dit originele en nuttige gebouw te zien, absoluut onafhankelijk gemaakt!

Een variant van een elementair circuit van een structuur

Voordat u een van de eenvoudige opties beschikbaar voor zelfbouw. Zelfs mensen ver van het schrijnwerk, in staat zal zijn om dit eenvoudig huis voor de put te construeren, tekening laat duidelijk zien welke onderdelen nodig zijn om te bouwen, en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Het materiaal voor productie is hout, hoewel het dak kan worden bedekt met leisteen of polycarbonaat.

De belangrijkste delen van het gebouw:

 1. Basis van hout (1 st.)
 2. Fronton (2 st.)
 3. Verbindingsrek (2 st.)
 4. Roofing horse (1 st.)
 5. Poort (1 st.)
 6. Omgordelen van frontons (2 st.)
 7. Helling achter dak (1 stuk)
 8. Voorhelling op het dak (1 stuk)

Gereedschappen en materialen voor het bouwen van een huis

Je hebt geluk als het landhuis net is afgelopen of nog in aanbouw is. In dit geval zijn niet alleen de benodigde gereedschappen beschikbaar, maar ook verschillende materialen voor het rangschikken van een put van een mini-huis.

Een lijst met materialen die idealiter beschikbaar zouden moeten zijn aan het begin van de bouw:

 • scherpgerande plaat;
 • log (toekomstige poort);
 • houten bar (50x50 mm, 50x100 mm);
 • houten lambrisering;
 • dikke staaf van metaal (beter staal);
 • hoeken van roestvrij staal;
 • mouw;
 • afdekmaterialen (leisteen, tegels, polycarbonaat, ruberoid);
 • een emmer met een ketting;
 • spijkers, zelftappende schroeven;
 • deurklink en scharnieren;
 • samenstellingen voor houtbewerking: vlek, antiseptisch middel, verf.

Minimaal gereedschap voor het verwerken van materialen:

Wanneer alle gereedschappen binnen bereik zijn, is het werk sneller en wordt minder tijd besteed aan zoeken.

Om te beginnen is het noodzakelijk om de buitendiameter van de put nauwkeurig te bepalen, als deze een ronde vorm heeft of een breedte heeft, als deze vierkant is. Het resulterende getal is de afstand tussen de tegenoverliggende zijden van het toekomstige skelet. Na het specificeren van de maten, verzamelen we een frame van een staaf van 50х100 mm. Tijdens de constructie is het noodzakelijk om het niveau te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle onderdelen plat liggen en er geen vervorming is.

Bevestig vervolgens op de basis van twee rekken van een vergelijkbare balk. Het is belangrijk om meteen te beslissen over de grootte van de rekken - precies deze hoogte en er zal een bronhuis zijn. Metalen hoeken helpen de verbindingen van palen en frames stevig op te lossen.

We nemen een staaf van 50x50 mm en maken er spanten van. Voor de installatie moeten de uiteinden van het frame en de rackonderdelen in een hoek van 45 ° worden gesneden. Op de plaats waar de installatie van de deur wordt geprojecteerd, moet u een breed bord spijkeren, dat als standaard voor de emmer zal dienen. De andere drie zijden zijn uitgerust met borden. Ze zijn nodig om de structuur op putringen te bevestigen, dus hun breedte moet voldoende zijn.

Zelfs als de put is uitgerust met een geautomatiseerd systeem met een pomp, is een poort nodig om de emmer met water omhoog te brengen. Zonder dit detail ziet elke put er onafgewerkt uit.

We moeten een balk, waarvan de diameter mag niet minder dan 20 cm tussen. Pre verwijderen schors, knopen, voorbereiden en geschuurd wordt geknipt zodat zijn lengte iets korter dan de afstand tussen de staanders, ongeveer 4 cm. Vrije ruimte 2 cm garanderen eenvoudig scrollen poort op het moment dat een emmer water wordt opgetild. Om de vorm ongewijzigd te houden, kunt u het logboek versterken met een sterke draad.

Aan beide zijden aan het einde van de poort is het noodzakelijk om gaten van 50 mm diep en 20 mm in diameter te boren. Gebruik voor bescherming en sterkte metalen platen om ze over de gaten te bevestigen. Soortgelijke gaten met platen zullen op de tribunes staan ​​- tegenover de eerste. Plaats bovendien de bussen in de gaten van de tapeinden, zodat de poort tijdens het scrollen niet tegen de paal slaat.

Om de poort tussen de stellingen te installeren, hebt u twee stangen nodig, die in voorbereide gaten worden gedreven. Liet een staafje lengte van 20 cm te voegen, rechts -. Big hengellengte 100 cm meter lange staaf moet eerst worden gebogen in een zig-zag - zal het draaien van de hendel.

De laatste fase is de bevestiging op de as van de ketting met de emmer aan het einde.

Het is niet moeilijk om een ​​deur te bouwen. Eerst maken we een frame, bevestigend op een skelet vier bruska: twee parallelle spanten en twee horizontaal. Op het frame moeten de platen op maat gesneden worden, aan elkaar bevestigd door kleine blokken. De derde balk is handig voor de stijfheid van het ontwerp: hij wordt diagonaal vastgemaakt aan de twee verbindingselementen. Het resultaat is een deur die lijkt op een schild.

Op het frame van de structuur plaatsen we de pianolusjes en hangen de gefabriceerde deur eraan.

De volgende fase is de bekleding van het huis met een kantplank, die kan worden vervangen door een voering of een blokhuis. Blockhouse dient ook voor afwerking en vertegenwoordigt een bord, aan de ene kant, als een rond blok. Als u denkt dat het dak van het huis niet voldoende is beschermd, gebruikt u een scheermateriaal voor scheren. Perfect passend dakbedekkingsmateriaal, bitumen dakspanen, leisteen, enz.

De rest van het huis kan worden veredeld met behulp van vlekken, primers of speciale decoratieve stoffen, bijvoorbeeld verf of houtbrandende toplazur.

Traditionele en originele oplossingen

Als u besluit om een ​​huis zelfstandig te ontwerpen voor een waterput, kunt u foto's van verschillende modellen vinden op internet of in tijdschriften over landschapsontwerp.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand langs een mirakelhuis gaat, aan alle kanten versierd met opengewerkte gravures. Bovendien is dit gebouw geschilderd in twee bijpassende kleuren: zwart en houtgeel. Een merkbaar contrast geeft het huis een adellijk tintje. Zoals u kunt zien, is het dak slechts van hout, zonder extra coatings.

Als je van de natuurlijkheid van hout houdt, kun je je op een model concentreren in de rustieke stijl - opzettelijk ruw, maar behoorlijk kleurrijk. Een blokhut gemaakt van ronde boomstammen vormt een perfecte aanvulling op het huis dat met dezelfde technologie is gebouwd. De natuurlijkheid van het materiaal wordt behouden door het gebruik van een beschermende blanke lak.

Als het gezin kinderen heeft, zullen ze het huis in alle betekenissen van het woord zeker leuk vinden. Het lijkt erop dat een kleine kabouter zich in het complot vestigde, die een net huisje voor zichzelf bouwde. Dit model gaat lang mee, omdat de muren worden behandeld met vlekken en beschermende vernis en het dak een extra coating heeft.

Dit gebouw ziet eruit als een paddestoel met een grote hoed. Het dak van de versierde planken wordt op een solide fundering met natuursteen gemonteerd.

Nu weet je hoe je een huis voor een waterput moet bouwen. Natuurlijk, blijf niet stilstaan ​​bij de geziene modellen - dankzij persoonlijke verbeeldingskracht en vaardigheid, kunt u een unieke structuur creëren om de put te beschermen. Kamer kan een bijenkorf hut van Baba Jaga of molen lijken in ieder geval, zal het een van de beste inrichting van uw voorstedelijk gebied.

De putten met hun eigen handen schoonmaken - de bezetting is heel goed mogelijk. Als je dit evenement toevertrouwt aan professionals, dan zijn ze in de meerderheid. De volgende keer

Zelfs met een gecentraliseerd watervoorzieningssysteem zijn de bewoners van de zomer verbaasd over de vraag hoe ze water voor de put kunnen vinden. En dit is een hele serie. De volgende keer

In de buitenwijken is er zelden een centrale watervoorziening. In de regel wordt het vervangen door een traditionele put of, op zijn best. De volgende keer

Bij het regelen van een put is alles belangrijk: hoe ver is het van het huis, wat is zijn diepte, hoe harmonieus. De volgende keer

nog meer ideeën:

in maart Laten we het deze maand over seizoenswerken hebben om uw tuin in perfecte staat te houden

We maken een huis voor een waterput met een zadeldak

Vaak is in suburbane huishoudens en voorstedelijke gebieden een put geïnstalleerd. In de regel lijkt het een onopvallende structuur met een kraag op de rekken. Verander het in een aantrekkelijk en functioneel gebouw dat volledig binnen ieders macht ligt. Dit vereist initiële vaardigheden in constructie, verlangen en geschikte materialen voor het maken van dit ontwerp. In de bouw- en winkelcentra worden niet alleen kant en klare huizen voor de put verkocht, maar alle details voor de bouw ervan.

Een bronhuis is nodig, omdat het meerdere functies tegelijkertijd uitvoert:

 1. Het ontwerp elimineert de mogelijkheid om in het water te vallen van bladeren, insecten, stof, puin en chemicaliën die worden gebruikt bij het spuiten van planten in de buurt.
 2. Beschermt tegen binnendringen van zonlicht, waardoor het water wordt aangetast.
 3. Voorkom bevriezing van water in de winter.
 4. Zal de toegang tot kinderen en huisdieren sluiten.
 5. Het zal dienen als een versiering van de werf, die het unieke karakter zal onderstrepen en de samenstelling van de site zal vervolledigen.

Verschillende vormen van constructies voor putten zijn toegestaan. Ze kunnen de vorm hebben van een eenvoudig schild dat de bovenkant van een putput afdekt of eruit ziet als een blokhut. Het dak is meestal geveltop, enkelzijdig of in de vorm van een paraplu. De hoek van het dak kan vlak of scherp zijn. De deuren zijn aan een of beide zijden geplaatst. Dit kunnen enkelbladige, dubbelbladige, massieve of schuifpanelen zijn.

Voor het dak is gekozen voor een materiaal dat qua kleur en textuur in harmonie is met de gebouwen op de site. Het kan worden geverfd of bedekt met zachte tegels. Prachtig gedecoreerde stenen en andere gestructureerde materialen. In dit geval wordt een laag cementmortel op de putring aangebracht en worden er stenen op aangebracht. Maak volgens hetzelfde principe de mozaïektegels.

Om al deze details van het ontwerp te maken, is het niet nodig om ze in de bouwwinkel te kopen. De resterende materialen na de bouw van het huis zijn redelijk geschikt:

 1. Cement, aangebracht op de ring van de put, is eenvoudig in een reliëfpatroon te veranderen in de vorm van metselwerk. Terwijl de oplossing niet is bevroren, kunt u lijnen tekenen die bakstenen simuleren. Als het hard wordt, verft u het in de juiste kleur.
 2. Fragmenten van keramische tegels kunnen worden opgesplitst in fragmenten en als puzzels worden geplaatst, in de vorm van een samenstelling langs de cirkel van de basis van de put.
 3. Ronde logs omcirkelen de basis en geven elke geometrische vorm. Rekken kunnen worden versierd met droge houtschors. Naast het planten van bloemen, en versier de dakhellingen met figured carving.

Allereerst is het noodzakelijk om een ​​site rond de bron te verwijderen van puin en gras. Dan is het nodig om dit oppervlak waterpas te maken en het met puin te bedekken. Om dit te doen, maakt u een laag van 15 tot 20 cm, die moet worden gecomprimeerd. Eerst moet je het oppervlak opvullen met groot puin en dan kleiner. Dientengevolge, zult u een platform krijgen, dat het huis voor de put zou moeten overschrijden.

Traditioneel wordt hout gebruikt voor de bouw van een put. Dit materiaal is gemakkelijk in gebruik, duurzaam in gebruik en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. In de voorbereidende fase moet u alle onderdelen volgens de tekening afsnijden. Dit versnelt het proces van het samenstellen van het huis.

De afmetingen van het toekomstige huis zijn gebaseerd op de diameter van de put. Na ontvangst van alle meetgegevens wordt een ontwerptekening gemaakt, het materiaal van de fabricage geselecteerd en verdere bouwactiviteiten gepland.

Als voorbeeld zal de creatie van een huisontwerp voor een put van houten planken en balken worden beschreven. Dit huis heeft een zadeldak met een dak van zachte tegels.

Een variant met een dubbeldeks dak wordt gepresenteerd 1 - frame basis; 2 - frontons; 3 - verticale standaard; 4 - de dakrand; 5 - de poort; 6 - lambrisering van frontons; 7-8 - dakhellingen

Om een ​​huis voor een waterput te bouwen, zijn de volgende materialen nodig:

 1. 4 houten balken (spanten) gedeelte 50х50 mm, lengte van 84 cm;
 2. 1 houten balk (nokdak) sectie 50x50 mm, lengte 100 cm;
 3. 4 houten balken (basis) sectie 100x100 mm, lengte van 100 cm;
 4. 2 houten balken (voor de bevestiging van de spanten en de basis) sectie 100x50 mm, lengte 100 cm;
 5. 2 houten balken (kolomvormige ondersteuning) gedeelte 100х50 mm, lengte van 72 tot 172 cm (afhankelijk van de methode en de hoogte van de bevestiging);
 6. Log (voor de poort van de put) met een diameter van 20 tot 25 cm, een lengte van 90 cm;
 7. Bord (waarop de emmers worden geplaatst) doorsnede 30x300 mm, lengte 100 cm;
 8. Bord (voor gevels en dakhellingen) sectie 20x100 mm;
 9. 4 metalen hoeken;
 10. 2 metalen staven met een diameter van 20 mm: één lengte van 20 tot 30 cm, de andere - L-vormig, 40x35x25 cm groot;
 11. 2 metalen bussen (pijpstekken);
 12. 5 metalen ringen met een gatdiameter van 26 mm;
 13. 2 deurscharnieren, handgreep, vergrendeling;
 14. Spijkers, schroeven, schroeven;
 15. Dakbedekkingsmateriaal (zachte tegels);
 16. Ketting en watertank.

Eerst moet je het hout egaliseren en vlak maken. Alle houtdelen kunnen worden verrot en verslagen door houtwormende insecten. Om dit te voorkomen, moet de structuur worden behandeld met antiseptische oplossingen, antischimmelmiddelen of oliebeschermende middelen.

Hout voor het opbouwen van een frame moet vooraf worden gedroogd. Dit zal haar beletten verder te kibbelen.

Vereiste gereedschapskist

Het is bijna onmogelijk om een ​​huis voor een put te bouwen zonder speciaal gereedschap:

 1. Shershebel en cirkelzaag (met deze gereedschappen kunt u snel en nauwkeurig alle houten elementen van de structuur hanteren).
 2. Elektrische decoupeerzaag of ijzerzaag (handig bij het snijden van planken langs de lengte).
 3. Slagboor of perforator (voor het boren van gaten in de betonnen ring bij het bevestigen van de rekken).
 4. Hamer (het is beter om een ​​middelgroot formaat te nemen).
 5. Schroevendraaier (met een kruisvormige punt).
 6. Gebouw niveau.
 7. Roulette.
 8. Een potlood.

Stapsgewijze instructie voor het maken van een huis voor een waterput

 1. Meet de diameter of breedte van de putkop. Op basis van deze afmetingen wordt de omtrek van de houten basis van de constructie berekend. Kaderstichting
 2. Van een staafsectie van 50x100 mm om een ​​houten frame te maken. Het is handiger om het op een egaal oppervlak te doen en de constructie te controleren met behulp van een gebouwniveau.
 3. Bevestig aan het frame, loodrecht op de basis, twee balken (verticale stijlen) met een doorsnede van 50x100 mm en een lengte van 72 cm en verbind ze aan de bovenkant met een staaf met een doorsnede van 50x50 mm, die de rol van een rand zal spelen. Het ontwerp is klaar voor installatie op een wellring
 4. Verticale rekken worden verbonden met de framebasis (in de hoeken) met behulp van spanten. Om ervoor te zorgen dat de spanten goed passen, moeten de bovenste uiteinden van de rekken aan beide zijden op 45 graden worden gesneden. De boveneinden van de verticale pilaren zijn aan beide zijden gearchiveerd in een hoek van 45 graden
 5. Aan de basis van een van de zijkanten van het frame (op de plaats waar de deur komt), bevestigt u een breed bord. Hierop in de toekomst zullen emmers met water uit de put worden geplaatst. De breedte mag niet minder zijn dan 30 cm.
 6. Plak aan de overgebleven zijkanten kleinere banen. Dit is nodig voor de sterkte van de structuur en deze op de ring van de put te houden. Bevestiging van de structuur aan de betonnen ring
 7. Afgewerkt frame bevestigd aan de betonnen ring van de put met bouten. Om dit te doen, moet u de gaten van de pilaren en de betonnen ring combineren, waarin u de bouten moet plaatsen en de moeren aandraaien. Verticale balken worden op bouten bevestigd aan de betonnen ring
 8. Monteer de poort met het handvat op de verticale rekken. Vergrendel het in de constructie. Het hek wordt met metalen platen aan verticale palen bevestigd
 9. Bevestig de deur aan het frame met een handvat en een bout. Het oppervlak van de schaatsen is klaar om te worden bedekt met dakbedekking
 10. Om de frontons en hellingen van het frame met planken te trimmen. De extreme skate boards moeten verder gaan dan het ontwerp. Dit zal de rol van een vizier spelen en de frontons beschermen tegen nat worden.
 11. Bevestig het dakbedekkingsmateriaal aan de dakhellingen.

Het frame moet de juiste geometrische vorm hebben, omdat de verplaatsingen en verplaatsingen in de toekomst de integriteit van de structuur negatief zullen beïnvloeden. De verbindingen van de houten frame-elementen kunnen bovendien worden versterkt met metalen hoeken. Voor dit doel zijn zelftappende schroeven met een zeldzame schroefdraadsteekdiameter van 3,0 tot 4,0 mm en lengten van 20 tot 30 mm geschikt.

Wanneer het ontwerp op de ring van de put is gemonteerd, kunt u beginnen met het maken van de poort. Dit apparaat is nodig voor het heffen en laten zakken van de bak.

Hoe groter de diameter van de poort, hoe gemakkelijker het is om de ketting met een emmer water te winden.

 • Ronde stamlengte van 90 cm en een diameter van 20 cm of meer. De lengte van de poort moet 4-5 cm kleiner zijn dan de afstand tussen de verticale rekken. Dit maakt het mogelijk om het rek niet aan te raken aan de rand van het hek.

De afmetingen van de metalen elementen moeten exact overeenkomen met de gaten in de poort

 • Voorheen moet het worden schoongemaakt van de schors, geëgaliseerd met een vlak en geschuurd.
 • Om de cilindrische vorm te behouden, wikkelt u de randen van het blok met draad of trekt u aan met een metalen beugel.
 • Aan de uiteinden van het blok, in het midden, boor gaten met een diameter van 2 cm en een diepte van 5 cm.

Voordat de poort wordt vervaardigd, moet de stam droog en vrij van scheuren zijn

 • Top met metalen ringen met soortgelijke gaten. Dit is nodig om de vernietiging en het kraken van het hout tijdens de werking te voorkomen.
 • Boor dezelfde gaten op dezelfde hoogte in verticale rekken. Plaats daar dan metalen bussen.
 • In de afgewerkte gaten van de boomstammen, rijdt u in de metalen stangen: aan de linkerkant - 20 cm, aan de rechterkant - de L-vormige hendel.

Metalen onderdelen voor handmatige poorten

 • Hang de poort op met metalen delen op de verticale rekken.
 • Bevestig de ketting aan de kraag en hang de watertank eraan.
 • Bevestig aan een van de zijkanten van het frame 3 staven (ontworpen voor het frame van de deur) sectie 50x50 mm;

De balken zijn bevestigd aan de spanten en de basis van de hele constructie

 • Conform de afmetingen van het frame, monteert u de deur uit dezelfde planken. Van bovenaf, van onderen en diagonaal, worden de gemonteerde platen bevestigd met staven;

Het is beter om dit op een vlak oppervlak van de aarde te doen. De grootte van de deur moet minder worden gekozen dan de interne afmetingen van het frame. In dit geval zal de deur de houten basis niet raken.

 • Bevestig de metalen scharnieren aan de deur;
 • Installeer vervolgens de deur op het frame en bevestig de scharnieren aan zelftappende schroeven of spijkers;

Deurscharnieren worden bevestigd met spijkers

 • Om aan de buitenkant van de deur een handvat en een bout te bevestigen;
 • Controleer de deur. Het mag niet worden geactiveerd bij het openen en sluiten.

Installatie van dakbedekkingsmateriaal

De laatste fase van de bouw van het huis voor de put zal de installatie van een waterdichtingslaag op het dak zijn. Dit zal het hout behouden en de levensduur van de structuur verlengen. Gebruik als bescherming tegen water ruberoid of, zoals in ons geval, zachte tegels.

Niet installeren op de waterdichte leisteen of op zware tegels. Van een dergelijk gewicht in enkele jaren kan het ontwerp scheeftrekken en instorten.

De dakbedekking is gekozen voor zachte tegels

Een gereed huis voor een waterput kan naar eigen goeddunken worden afgekondigd. Je kunt bloembedden en bloembedden eromheen breken, in een aangename kleur schilderen of met houtsnijwerk versieren. In het ontwerp zijn geen regels. De constructie moet harmonieus in de omgeving van de site passen en u vele jaren verheugen.

Inrichting van de put: bron (open en gesloten)

Een put in het land, en soms, en in de buurt van het huis - een noodzakelijke zaak. Maar alleen een betonnen ring die uit de grond steekt met een soort deksel, bevalt niet goed, en het gebruiksgemak is lager dan gemiddeld. Om de situatie te corrigeren, is het nodig om het te verfijnen en een poort te plaatsen die de opkomst van water zal vergemakkelijken. Verkocht Kant en klare hekken worden verkocht - met een dak en een kraag, maar ze of de prijs zijn solide, of ze zien er aandoenlijk uit. Daarom wordt meestal een huis voor een bron door zichzelf gebouwd. Daarna kunt u uw verbeelding inprikken en alles regelen zoals u nodig heeft.

Soorten huizen en hun taken

Het primaire doel van een waterput is om water te beschermen tegen het binnendringen van verschillende stoffen - stof, gebladerte en andere soortgelijke verontreinigingen. Dit vereist een goed sluitend deksel. Open bronnen zijn alleen mogelijk voor technisch water - voor irrigatie. Voor andere doeleinden kan water van hen niet worden gebruikt. Dus als u van plan bent de vaat af te wassen, moet de put goed sluiten.

Het deksel op de put moet goed gesloten zijn

Het is ook noodzakelijk om te beschermen tegen regenval van welke aard dan ook: regens en ontdooide wateren dragen zeer vuil water met opgeloste meststoffen, dierlijke afvalstoffen, verschillende brokstukken en onzuiverheden. De toegang tot de put is beladen met ernstige vervuiling. Ter bescherming tegen regen maakt u een overkapping, meestal gevelgevel, zodat het gemakkelijker is om regenval te verwijderen.

Een ander doel van een waterput is om te beschermen tegen vreemden of, in ieder geval, om de veiligheid voor kinderen te garanderen. Hiertoe vergrendelingen vergrendelen of vergrendelen.

De optie van een gesloten huis voor een waterput

Om het water op te tillen, was het gemakkelijker om rekken en poorten te installeren - in het eenvoudigste geval een roterend blok met een handvat waaraan de ketting is bevestigd. En dit alles tezamen moet nog steeds de ogen van de eigenaars behagen, maar tegelijkertijd minimale zorg vereisen.

Zoals u op de foto kunt zien, kan het huis voor de put open en gesloten zijn. Goedkoper en gemakkelijker om open te maken: een put kan worden afgezet met een steen of hout, een deksel, rekken en overkapping - gemaakt van hout of metaal - die goedkoper zijn. Materialen met deze structuur vereisen een minimum. Er is maar één "maar" - in de winter kan zo'n put water bevriezen. Als u niet van plan bent om het in de kou te gebruiken - geen probleem.

Maar voor de winter is een warm bronhuis nodig. Maar zelfs dan kan het open worden gemaakt:

 • koop een "shell" van polystyreenschuim voor de put - ze hebben de juiste maat, repareren en leggen de afwerking al op de kop;
 • overlapping van de ring en deksel maken van verschillende lagen hout, en leggen platen in verschillende richtingen, overlappende de gewrichten.

Gesloten huis voor een waterput

Een andere optie is om een ​​gesloten huis te maken. Het is iets groter dan de putring. De bestaande luchtlaag is al een goede warmte-isolator, maar het is nog steeds mogelijk om de bescherming te verbeteren door gaten met schuim te leggen, bijvoorbeeld.

De keuze van het uiterlijk duurt soms lang. Vooral de 'mooie' helft van de mensheid heeft een 'verlangen' om de put te versieren, door vele ontwerpopties te kijken en er veel tijd aan te besteden. In feite is alles eenvoudig: als er een huis is en er is een bron in de buurt, is het de moeite waard om het in dezelfde stijl en, indien mogelijk, in dezelfde kleur te maken. Mee eens, het ziet er goed uit.

De put is ontworpen in dezelfde stijl als het huis

Wat als het huis baksteen of gepleisterd is? Kies een afwerking die overeenkomt met de stijl van de site. Als dit een van de eerste gebouwen op de site is, doe dan gewoon wat u wilt.

Vaak rijst de vraag: van metaal of hout maken. Houten uitstraling, natuurlijk mooi. Maar zonder de nodige zorgvuldigheid verliest u snel alle aantrekkingskracht en wordt grijs en lelijk. Als u niet regelmatig bang bent voor het vooruitzicht, ten minste eenmaal per jaar, vernieuw dan de beschermende coating (verwijder de oude verf en dan opnieuw), maak van hout. Als dit niet voor jou is, maak het dan van metaal. De hele constructie of alleen het frame is jouw keuze. Dan is de variant erger: het skelet van het verzinkte metalen profiel, ommanteld door opruimen. Vooral als het huis op precies dezelfde manier is afgewerkt.

Het opruimen van huis voor een put

Zoals je begrijpt, zijn er veel opties. Kies het eerste type - open-gesloten, dan materialen en afwerking naar smaak, begrijp het ontwerp, maak een huis voor de bron met uw eigen handen.

Loods voor een put met een deksel - een open huis

Structureel is het apparaat eenvoudig: er zijn twee racks tegenover elkaar. Ze dienen als ondersteuning voor de overkapping en er is een poort aan bevestigd - een apparaat om emmers met water te tillen. Een tekening van een open huis met afmetingen is te zien op de onderstaande foto.

Tekening van een put met een deksel en een kraag

Merk op dat de rekken gegraven kunnen worden na het voltooien van de putring. Afhankelijk hiervan verandert de volgorde van werken, maar het ontwerp blijft in elk geval hetzelfde.

Rekken die de overkapping ondersteunen kunnen zich binnen de schaal van de ring van de put of buiten bevinden

Eerst wordt een luifel gemonteerd. Maak twee laterale driehoeken volgens de vereiste afmetingen. In de tekening wordt alleen de geschatte uitzetting van de twee uiterste punten bovenaan weergegeven. Indien nodig kunt u meer doen. De lengte van de luifel hangt af van waar de tribunes staan ​​- dicht bij de putring of achter de voering. Geschatte afmetingen van de luifel met een ringdiameter van 100 cm worden getoond in de onderstaande foto.

Afmetingen van de put voor een diameter van 100 cm

De constructie kan worden samengesteld uit een gegalvaniseerd profiel, een metalen profielpijp of een houten balk. Om te voorkomen dat het profiel buigt, wordt het versterkt bij de bevestigingspunten - u kunt een houten bar of een metalen hoek erin plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat de regen niet naar binnen valt, moet de verspreiding veel meer worden gedaan dan de grootte van de clit - op zijn minst 20 cm aan elke kant.

Het dak boven de put moet veel groter zijn dan de diameter

Als de rekken direct op de betonnen ring worden bevestigd, is de volgorde van het werk enigszins anders. Eerst wordt het frame dat de ring afdekt gemonteerd. Op de foto is het gemaakt van een bord van 30 mm dik. Stands zijn ook gemaakt van dezelfde plank, het bevestigingspunt aan het beton is versterkt met overlays. Ze spelen ook een decoratieve rol.

Als de luifel zwaar blijkt te zijn, is het raadzaam een ​​staaf van grotere dikte te gebruiken, anders is deze niet bestand tegen de belasting.

Frame voor de putmond

Daarna wordt het dak op het aanrecht gemonteerd. Je kunt driehoeken ter plekke maken, maar het is handiger om ze van tevoren te maken, om het spantagesysteem samen te stellen en in de voltooide vorm op de rekken te leggen.

Geassembleerd, maar niet getrimd

Vervolgens - de finish. Naai het bord, de voering en het dakbedekkingsmateriaal op. Vergeet niet dat de planken, als ze rauw worden gebruikt, na een tijdje zullen opdrogen, er zullen spleten tot een dikte van 5 mm tussen worden gevormd. Over elke hygiëne dan gaat het niet: en de regen zal vallen en stof ... Om een ​​droog bord te gebruiken is ook niet erg goed - bij vochtig weer zal het opzwellen, de vloer zal "in een golf gaan". Over het algemeen, als je schoon water wilt hebben, bouw dan een huis met deuren - gesloten. Er is een kans om meer vocht te besparen van vervuiling.

Het dak voor de put met uw eigen handen: tekeningen en afmetingen

Gesloten huis voor de bron met uw eigen handen

Het gaat om een ​​dergelijke variant van een schuilplaats voor een put - met een deur. Als er nog steeds een deksel in zit, alsof er geen stof zal zijn.

Het skelet is geconstrueerd, dan wordt het op de kop van de put gelegd en met ankerbouten gefixeerd.

Huis voor de eigen zaak

 1. ondersteuningskolom van 100 * 200 mm
 2. korte steunpalen gemaakt van dezelfde staaf 100 * 200 mm
 3. Montagebalk 30 * 60 mm
 4. driehoekige balk

Het frame wordt geassembleerd, met behulp van korte staven die aan de ring zijn bevestigd. Nadat we doorgaan met het monteren van de pallet. Verzamel de vloer vanaf het bord 30 * 100 mm of zo. Het frame is bedekt met planken of plaatmateriaal, bijvoorbeeld waterbestendig multiplex.

De volgorde van het samenstellen van een huis voor een put

Om de deuren goed te houden, kunt u extra kososiny plaatsen. We hangen deuren - een of twee, naar believen. Om het gemakkelijker te maken om hieronder te navigeren, zijn de tekeningen met afmetingen.

Klein huis voor een goed eigen tekeningen met afmetingen

Onder hetzelfde schema kun je een dak maken voor een huis van metaal. Als er een lasmachine is, kan een profielpijp worden gebruikt. Het is meer geschikt om het afwerkmateriaal te bevestigen.

Hoe maak je een volledig gesloten kader

Je kunt een betonnen ring verbergen in het huis. In dit geval wordt de poort gewoonlijk afzonderlijk geplaatst en vervolgens wordt het frame geassembleerd. De afmetingen zijn zodanig gekozen dat het ontwerp vrij de ring afdekt. Hoogte - boven je hoogte van centimeters met 20: zodat je veilig kunt bukken en een emmer mee kunt nemen.

Een dergelijke beschutting voor een put gemaakt van gegalvaniseerd profiel voor gipsplaat, metalen tegels en gevelbeplating

We nemen profielen van dik metaal, gegalvaniseerd. Uit de gids verzamelen we twee identieke frames - "vloer" en het bovenste niveau van de ring. Ze worden verbonden door rekken (profiel voor rekken). Het resultaat was een kubus met gevulde zijwanden.

Bij het geleidingsprofiel snijden we de zijkanten, de "achterkant" verlaat het geheel. Dus je kunt een driehoek maken. We repareren het rek, dat gelijk is aan de hoogte van het hele huis. Als u gelijke hellingen wilt hebben, is de standaard in het midden geschroefd. Het is mogelijk om de steile helling steiler te maken, waarna de standaard 15-20 cm van het midden wordt verplaatst.

We fixeren het profiel met inkepingen op de vaste standaard. We krijgen een van de elementen van het dakspant-systeem. Dezelfde bewerking gebeurt aan de andere kant. De resulterende toppen van driehoeken worden verbonden door een dwarsbalk.

Voorbereiding op de deur

Van de zijkant van de deur voegen we rekken toe - van twee kanten. Het is beter om ze te versterken - doe de houten blokken erin en schroef ze vast met schroeven.

Begin van de installatie op het dak

We fixeren het dakbedekkingsmateriaal, bijvoorbeeld geprofileerde plaat, met multiplex. Het multiplex wordt vervolgens gelegd en genageld met zachte tegels - wie heeft welke technologie. "Voet" en de zijkant van het dak zijn afgewerkt met materiaal. Wilt u - u kunt hout - voering, imitatie houtblokken of hout, u wilt - opruimen.

In dit geval worden dezelfde materialen gebruikt, die naar het huis gericht zijn: dat alles eruit ziet als een enkel ensemble.

Het opruimen van huis voor een put

Een ander videovoorbeeld van een assembly uit een profiel voor gipsplaat in een video-indeling.

De ring van de put met je eigen handen maken

Als er een hoofdband of luifel is gemaakt, blijft de grijze betonnen ring zichtbaar. Soort niet de meest aantrekkelijke, en het zou wenselijk zijn om het te versieren.

De meest populaire manier om een ​​put te versieren is om te eindigen met een stenen kiezelsteen of een klein grind. Als het afwerkingsmateriaal min of meer duidelijk is - om te kopen of te verzamelen, blijft de vraag wat eraan vast te houden. Er zijn verschillende recepten:

 1. Lijmzak voor tegels en natuursteen 25 kg + zak droog mengsel 300 - 50 kg. Allemaal gemengd, in droge vorm, verdund tot pasteuze toestand met water. We laten de stenen weken in water. We plaatsen een dunne laag op de ring - een verticale strook van boven naar beneden, selecteren en stapelen de stenen en laten ze in de oplossing zinken. Wanneer een stuk is gemaakt, totdat de oplossing is gedroogd, worden stenen schoongemaakt, worden de naden ingewreven.

Een goed gemaakt van steen

Het derde recept voor het omhullen van een put met een steen wordt aangeboden in videoformaat. De samenstelling van het mengsel is hier erg vergelijkbaar, maar voordat de oplossing wordt aangebracht, wordt een raster op de ring bevestigd. Met deze technologie valt er niets te verliezen.

Een interessante variant van de scharnierende deksel op de put wordt voorgesteld in de volgende video: hij vouwt bijna volledig, maar of je zo'n apparaat nodig hebt, het is aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

55 − = 54