Drainage goed

Drainageputten voor afvalwater van plastic

Naast de natuurlijke natuurlijke voordelen van hoog grondwater, waar ze natuurlijke afvoeren hebben - veren en sleutels, heeft grondwater in sommige gevallen een negatief effect. Soms voeren ze een destructieve functie uit.

Het probleem van landhuizen en gebouwen is de hoge (dicht bij het oppervlak gelegen) locatie van grondwater. Als de watervoerende laag zich boven het ondergrondse deel van de gebouwen bevindt, wordt de fundering geleidelijk doordrenkt met vocht en geweekt.

Tips van een specialist - video:

Een bijkomende factor van een dergelijk schadelijk effect van water is de aanwezigheid van agressieve stoffen in het grondwater.

Gewoonlijk bevatten deze wateren zuur, koolzuur, magnesia, alkali verontreinigingen die chemisch reageren met de componenten van de funderingsbeton materialen en veroorzaken zwelling afbraak van cement, kalksteen en bouw - waardoor onherstelbare schade aan gebouwen veroorzaken.

Schadelijk voor het hoge grondwater op de huispercelen en voorstedelijke gebieden. In tegenstelling tot regen, gesmolten of irrigatiewater van de bodemlaag, die noodzakelijk is voor natuurlijke groei, bevochtigt grondwater constant het wortelsysteem van planten.

Wat leidt tot ziekte of volledig verval van planten, en de grond wordt geleidelijk overstroomd en verzand, en wordt volledig ongeschikt voor de groei van groente- of tuingewassen. In dergelijke gebieden is drainage van grondwater vereist.

Hiervoor worden drainagesystemen gebruikt, die eenvoudig te installeren en te bedienen zijn. Het leggen van leidingen moet een natuurlijke afvoer bieden, dus een helling van 2 cm bij het graven van een afvoer met een lengte van 1 meter is voldoende. De diameter van de buis moet van Ø 63 tot Ø 200 mm zijn.

Werkingsprincipe en drainagesysteem en soorten putten

Het hoofddoel van het drainagesysteem is het niveau van het grondwater te verlagen door middel van afvalwater (afvoer) tot op grote afstand van de gebouwen. Tegelijkertijd kan drainage worden uitgevoerd voor het grondgebied van de site - in rivieren, vijvers, ravijnen, putten, enz. Of in opslagtanks, met het oog op verder gebruik - tanks en reservoirs.

Eenvoudig schema voor drainage

Het ontwerp van het bergingssysteem dat wordt overwogen omvat:

 1. Systeem van buizen en hulpstukken;
 2. Drainageputten, ontworpen om te accumuleren, de siltatie te controleren en de leidingen te reinigen;
 3. Waterontvanger - externe afvoer of intern (voor irrigatie van landbouwproducten, huishoudelijke behoeften).

Drainageputten vormen een functioneel onderdeel van het systeem. Ze maken het mogelijk om leidingen te leggen, zelfs met onregelmatigheden die de helling van de pijpleiding schenden. Hiervoor worden roterende structuren gebruikt.

Zonder afwateringsputten is het onmogelijk om de verstopte buissecties te identificeren en schoon te maken - dit, per type, - inspectie. Absorptie is onmisbaar in het geval van een daling van de grondwaterstand.

Na het smelten van sneeuw of zware regenbuien, absorberen ze overtollig vocht tot een diepte van meer dan 2 m. Er zijn meer soorten - collectoren voor collectoren. Alle putten worden zodanig geïnstalleerd dat de lade en het werkgedeelte zich onder het niveau van de geleverde afvoerbuizen bevinden.

Roterende drainageputten - een van de belangrijke elementen van het drainagesysteem. Geïnstalleerd op een draai (één van twee - door één) van de systeempijpen of op de punten van convergentie van verscheidene afvoerkanalen op het land.

Het gebruik van geperforeerd (kleine gaatjes) gegolfd, van PVC, LDPE en polypropyleen buizen structuren vanwege de grotere mechanische sterkte, in vergelijking met een gladde pijpen - zij de druk van de bovenliggende bodem dikte tot enkele meters verduren.

De toegepaste corrosiewerende polymere materialen uit PVC en polypropyleen deksels garanderen de levensduur van het systeem gedurende minstens 50 jaar. Het is mogelijk om een ​​put te bouwen van drainageringen. Verplicht is de installatie van roterende apparaten bij 90 ° richtingsverandering. En in de eerste plaats bij het installeren van muurbuizen om vocht direct af te voeren naar de hoeken van het gebouw of de structuur.

Dankzij hun installatie wordt de technische controle over het drainagesysteem uitgevoerd. De ring van het werkende deel heeft Ø 315 mm, Ø 425 mm en Ø600 mm. Het spoelen van de pijpleiding wordt uitgevoerd door de wasslang in de fitting of geribbelde buis van het systeem te voeren, neergelaten in de ring.

Als een persoon moet afdalen in het werkgedeelte, wordt de schacht van de schacht gekozen - van Ø 925 - Ø1000 mm. De put verandert in een soort observatieputten.

Drainage goed voor septic tank. Anders kan een inspectie (audit) worden genoemd. Hiermee kunt u het vullen van het systeem met water controleren en de plaatsen van heien (slib, kleideeltjes, kiezelstenen of minerale afzettingen) van het leidinggedeelte bepalen voor verdere reiniging (lees in het artikel - de putjes reinigen).

Op vlakke grond worden ze geïnstalleerd op een afstand van minstens 30 m, vaak in de rotatiehoeken en veranderingen in de configuratie van de pijpleiding (gecombineerd met de functies van de rotatieput). Standaard asdiameter Ø 350 mm - Ø 450 mm.

In het geval dat het noodzakelijk is om de afdaling van een persoon binnen de structuur te verzekeren, wordt de diameter ervan meer gekozen: Ø 1000 mm - Ø1500 mm. Het spoelen van de verstopte delen van de langzame stroming wordt gedaan door een waterstraal met water door middel van een slang.

De drainageputsamenstelling bestaat uit de volgende componenten:

 • Geplette stenen voorbereiding en bodemplaat;
 • Bak, passerend in de werkkamer (cilindrische vorm), met nietjes voor afdaling;
 • Keel en mangat.

De kunststofafvoerversie heeft klaar-inbouwpassingsverbindingen met hermetische manchetten, die een snelle en betrouwbare verbinding van de externe pijpleiding met hen mogelijk maakt.

De werkkamer kan dubbelzijdig zijn: gegolfd van buiten en glad van binnen (Corsis-pijp), of verticale treden hebben om mensen te laten zakken. De geïnstalleerde structuur wordt van de buitenkant afgebrokkeld met grind of grind en verdicht.

Kunststof afvoer goed

Drainageput voor riolering van absorberend of filterend type. Het is geïnstalleerd waar het nodig is om de vloeistof te filteren en deze in de ondergrond te laten passeren. Dit zijn gestippelde gebieden waar het waterniveau zich onder het rioleringssysteem bevindt, of als er geen mogelijkheid is om af te tappen in een natuurlijke waterinname.

Gebruik dit type kan zijn waar het gemiddelde dagelijkse stroomvolume niet groter is dan 1 m³. Vooral als er losse zanderige en zandige leemgronden zijn. De absorberende constructie van kunststof verschilt extern van ontwerpen van andere soorten. De vorm is niet alleen cilindrisch, maar ook conisch (kegelvormig) of rechthoekig.

Dieptediepte - minimaal 2 meter. De fabricagetechnologie van het absorptietype wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een filtervulstof. Als zodanig kan een kussen van puin, gebroken baksteen of grind met zandgevulde holtes werken. De dikte van het kussen is niet minder dan 20 - 30 cm. Het is mogelijk om de buis van de structuur volledig te vullen met een filtermengsel.

Voor de installatie in de put wordt de plastic behuizing omwikkeld met een geotextieldoek en tijdens de installatie van buitenaf gesprenkeld en met een filtermengsel geknoeid.

Collector (accumulatie) type dient om inkomende vloeistof door het systeem te ontvangen. Het speelt de rol van het reservoir van het systeem voor latere verwijdering. En het is een gewone hermetische container voor vloeistof. De vloeistof van het opvangapparaat wordt gebruikt als technisch water voor huishoudelijk gebruik.

Collectorafvoerput wordt gekozen door particulieren!

Overtollig water wordt naar de nabijgelegen natuurlijke waterinname gepompt. Drainageputten zijn gemaakt van kunststof met waterdichte wanden en een bodem, ze zijn tijdens de installatie omwikkeld met geotextiel. Installatiesites moeten een harde grond hebben: klei of rotsachtig.

In sets van collector aanpassingen zijn inbegrepen, daarnaast apparaten: pompen voor het verpompen van water, slangen, controle drijvers. Sommige drijvers zijn uitgerust met elektronische apparaten - alarmen met waterspiegelsensoren, die een signaal afgeven aan de eigenaars over de noodzaak om water uit de tank te pompen.

Door de installatie van het beschreven drainagesysteem kunnen eigenaren van voorstedelijke terreinen, tuin- en tuinbouwbedrijven dergelijke problemen vergeten als water in de kelder, schimmel en schimmel op de muren, rottende vloeren. Een solide basis vormt de basis voor de duurzaamheid van gebouwen en bijgebouwen. Uitgevoerd door het drainagesysteem, geeft de site overvloedige vruchtbaarheid en hoge opbrengsten aan de zorgzame eigenaars!

Schrijf, wij zullen contact met u opnemen en een specialist selecteren:

@ Copyright 2014-2015 Gebruik de actieve link wanneer u de materialen van de site gebruikt. Sitemap

Perceel grond

Het destructieve effect van het waterelement is legendarisch, en in dit verband, na het verwerven van een stuk land, is het noodzakelijk om te zorgen voor de veiligheid van de fundering van een landhuis, dat kan worden vernietigd door de werking van een bodem die verzadigd is met vocht. Om dit te voorkomen, moet je zorgen van hydraulische bescherming van het gebouw, gelegen op een gebied met een hoog niveau van het grondwater, en de enige methode te nemen in dit geval, is de verbetering van de drainage systeem, het belangrijkste doel van die - het toewijzen van water op de structuur van de stichting. Het systeem van diepe (ondergrondse) afwatering is een technische structuur die is ontworpen om de waterhuishouding op het terrein te handhaven en te voorkomen dat het water overstroomt en overstroomt. Het omvat een netwerk van geperforeerde leidingen, afvoeren genaamd, en een goed ontworpen drainage voor hun onderhoud. Het aantal drainageputten is variabel en is afhankelijk van de samenstelling van de bodem, het plotgebied en andere factoren. Vanwege het feit dat dergelijke apparaten worden gekenmerkt door een voldoende brede functionaliteit, worden ze gekenmerkt door verschillende ontwerpkenmerken, die in dit artikel worden besproken. Hierna zullen we u stapsgewijze aanbevelingen doen, na kennis te hebben genomen, kunt u de drainagebron zelf installeren.

Soorten drainageputten: een korte beschrijving

De aanwezigheid van een drainageput is een noodzakelijke voorwaarde voor de normale werking van het drainagesysteem. Er zijn verschillende soorten drainageputten, die elk een bepaald aantal functies uitvoeren.

Rotary assen, wiens opstelling is gepland over de pijplijnbochten - de meest kwetsbare gebieden, gunstig voor de vorming van klompen. Hun voornaamste doel is om toegang te bieden tot de holtes van geperforeerde buizen in het geval van verstoppingen, die de oorzaak zijn van afzettingen die zich ophopen in de pijpen onder de druk van water. Installatie van drainageputten wordt aangeraden bij elke tweede draai van de buis, op de plaatsen waar verschillende afvoeren samenkomen en in geval van een muurdrainageconstructie - in de hoeken van het huis. In het geval van het naleven van dit schema van de locatie van de putten, zijn zowel het toevoer- als het afzuiggedeelte van de pijp beschikbaar. De grootte van de roterende putten hangt af van het feit of het de bedoeling is om af te dalen naar de put tijdens de werking van het afvoersysteem tijdens de reparatiefase. Indien de afdaling noodzakelijk is, moet de diameter van de drainageput ten minste één meter bedragen.

Inspectie- of inspectieputten het ontwikkelen zijn voor de tijdige inspectie en controle van de efficiëntie van het rioolstelsel, de oplossing plotseling geconfronteerd problemen in verband met de gevolgen van klimaatverandering en antropogene factoren (storing in het netwerk, zware regen), alsmede uitvoeren van routine-onderhoud, zoals het doorspoelen van de pijplijn. Kenmerkend inspectie van drainageboorputten is de grootte die voldoende is voor de afdaling naar de bodem van de inspectiefaciliteit moet zijn, en toezicht op de aandoening. In dit opzicht mag de optimale diameter van de put van de inspectie-inrichting niet minder zijn dan één meter. Inspectieputten kunnen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van zandputten, bedoeld voor de accumulatie van alluviale grond, op de een of andere manier aanwezig in drainagewateren. Installatie van inspectieputten wordt uitgevoerd in de convergentiegebieden van meerdere leidingen, evenals op het rechte stuk van de leiding om de 30 meter.

Belangrijk! De ontwerpeigenschappen van het mangat laten het toe om de functie van een draaiende put uit te voeren.

Absorptie (filterende) bronnen, waarvan de bouw wordt stipt uitgevoerd, alleen op het grondgebied dat moet aftappen, maar de verzamelde gegevens over hen, als gevolg van de technische mogelijkheden water, kan niet worden geloosd op het hoofdriool. In dit geval wordt het verwijderen van vocht uitgevoerd in de onderliggende lagen van de grond. Als u geen verbinding met een centrale riolering, moeten absorptie goed gebouwde, die wordt gekenmerkt door de afwezigheid van de bodem en in het geval van dieper gelegen grondlagen worden aangevuld met hemelwaterafvoer putten.

De belangrijkste fasen van de constructie van absorptiebronnen:

 • Allereerst is het noodzakelijk om een ​​kuil van 2 meter diep uit te graven;
 • Onderaan de put is een laag grind bedekt, waarna daarin een plastic put is geplaatst, een pijp met perforaties waarvan de diameter tenminste anderhalve meter is;
 • De holte van de buis is gevuld met ketelslakken, gebroken baksteen, grind, steenslag of ander filtermateriaal;
 • Nadat u de holte van de put heeft gevuld met filtermateriaal, is deze bedekt met geotextiel en bedekt met aarde. Nadat u alle bovenstaande aanbevelingen hebt uitgevoerd, kunt u de kant-en-klare structuur voor natuurlijke waterafvoer in de grond gebruiken.

Opslagputten (collector, waterinname) zijn aangebracht in het geval dat het nodig is om drainagelwater te verzamelen met aansluitend gebruik voor technische doeleinden (bijvoorbeeld voor het besproeien van tuinplanten) of het pompen van de dichtstbijzijnde sloot. Bovendien is de constructie van verzamelputten toegestaan ​​in gebieden die worden gekenmerkt door een diepe aanwezigheid van waterinlaatlagen, waar natuurlijke afwatering in de grond onmogelijk is. In termen van ontwerpkenmerken zijn de opslagputten een afgesloten container, het laatste reservoir van een gesloten drainagesysteem. De ontwerpkenmerken van opslagbronnen worden bepaald door hun doel en daarom moet hun volume geschikt zijn. Met het oog hierop moeten voor hun constructie alleen boorgaten met grote diameter worden gebruikt, waarin een onderwaterpomp die is ontworpen voor het pompen van water kan worden geïnstalleerd.

Belangrijk! Voor de constructie van collectorputten, adviseren experts het gebruik van verzegelde plastic containers, gekenmerkt door de aanwezigheid van waterdichte wanden en bodem. Als u geld wilt besparen bij het samenstellen van een put en een budgetontwerp wilt kiezen, adviseren experts om de mogelijkheid te overwegen om eurocubes te gebruiken.

Ondersteunend schema van de drainagebron: typische elementen

 • Riool, door de regeling waarvan u vrije toegang tot ondergrondse mededelingen zult verstrekken;
 • De keel is het dragende element van de put, dat kan worden verlaten in voetgangerszones;
 • Mine, wat een van de belangrijkste elementen van het ontwerp is;
 • De bodem, ontworpen om het sediment te verzamelen gevormd uit zwevende deeltjes zand of slib. Als we het hebben over de installatie van absorptieputten, is de installatie van de bodem in dit geval niet voorzien.

Benodigde materialen voor de installatie van een drainageput

Op dit moment zijn er bij het aanleggen van drainageputten twee manieren:

 • Gebruik tijdens het aanbrengen van afgewerkte putringen van gewapend beton;
 • Schik de drainage goed door een verzegelde plastic container te installeren.

Voor hun montage zijn gewapende betonnen ringen vereist, die worden gekenmerkt door een andere configuratie, hoogte en diameter. De meest voorkomende voorbeelden van dergelijke producten zijn door betonnen ringen, betonnen ringen met een bodem, betonconstructies uitgerust met een deksel en een luik. In het geval van het gebruik van betonnen putringen, kunt u een drainageput bouwen die alle noodzakelijke prestatiekenmerken heeft. Rekening houdend met de bijzonderheden van het gebruikte materiaal, namelijk het grote gewicht van betonnen ringen, is het bij het construeren van een betonnen put nodig om speciale apparatuur aan te trekken die is uitgerust met hefinrichtingen, aangezien het niet mogelijk is om ze met de hand op te tillen. Dit wordt beschouwd als het grootste nadeel van het gebruik van producten van gewapend beton.

Belangrijk! Als de diameter van de gewapende betonnen ringen die worden gebruikt voor de montage van de drainageputten zo groot is dat een persoon erin kan passen, kan de installatie van een drainageput worden uitgevoerd zonder het gebruik van aanvullende machines.

Als de gebruikte betonnen ringen aan de vereiste voorwaarde voldoen, moet het eerste element op de locatie van de toekomstige put worden geïnstalleerd, terwijl de persoon die de uitgraving uitvoert, de grond binnen de ring begint te graven. Opgemerkt moet worden dat voor de grondwerken de kapitein de hulp nodig heeft van een partner die de uitgegraven bodem van de werklocatie zal verwijderen. Tijdens het uitvoeren van de assemblagestappen zal de betonnen ring zinken en wanneer de bovenrand gelijk is aan het niveau van de grond, moet er een tweede ring op worden geïnstalleerd. Na de installatie van de tweede ring moeten bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd totdat de drainageput de vereiste diepte heeft bereikt.

Ondanks het aanzienlijke tekort aan betonputten, zoals de complexiteit van de installatie, worden ze ook gekenmerkt door voordelen, namelijk sterkte, duurzaamheid en hoge prestatiekenmerken. Om een ​​goede dichtheid van de constructie te verzekeren, is het noodzakelijk om verbindingen tussen betonnen ringen af ​​te dichten. Hiervoor moet een betonoplossing worden aangebracht op de voegen van individuele elementen, na droging worden naden verzegeld met waterdichtingsmastiek om de sterkte van de verbinding te vergroten.

De put voor kunststofafvoer, zijnde de knowhow van een moderne fabrikant en gekenmerkt door een groot aantal onmiskenbare voordelen, verplaatst geleidelijk zijn betonnen tegenhangers uit het overeenkomstige marktsegment. Vanwege het feit dat de plastic goffrub die wordt gebruikt voor het goed maken van de drainage wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verstijvingen, worden ze stevig vastgehouden in de grond, wat hun onbetwiste voordeel is. Omdat de buizen voor de installatie van plastic putten zijn uitgerust met kant-en-klare stopcontacten, kunnen ze onder elke hoek worden gelegd, wat de complexiteit van hun verbinding niet beïnvloedt en mogelijk zelfs zal vergemakkelijken. En dit zijn niet alle voordelen van putten voor kunststofafvoer, en om dit te zien, moet u ze in meer detail bekijken.

Voordelen van putten voor kunststofafvoer:

 • Een kleine massa plastic buizen vergemakkelijkt de installatie van drainageputten, omdat in dit geval het niet het gebruik van gespecialiseerde hijsapparatuur vereist, evenals het transport van materiaal naar de site van installatieactiviteiten;
 • Langdurige werking van plastic containers, die 50 jaar kan bereiken. Het is te wijten aan de weerstand van het plastic tegen corrosie;
 • Snelle installatie, vanwege het gebrek aan waterdichtingsmaatregelen. Om de plastic elementen te verbinden tijdens de installatie, worden rubberen afdichtingen gebruikt, die hun dichtheid gedurende de hele levensduur van het product behouden.

Als u de voorkeur geeft aan een kunststofafvoerput, kunt u tijdens het constructieproces op twee manieren werken:

 • Verwerven van het eindproduct, uitgerust met een deksel voor de afvoerput en de aftakleidingen die nodig zijn voor het verbinden van de pijpen. Deze optie wordt als de beste beschouwd als u niet genoeg vrije tijd heeft, wat wordt verklaard door de snelheid van installatie van een dergelijke structuur en het gemak van de installatie. Maar ondanks zijn onmiskenbare voordelen, heeft deze variant één belangrijk nadeel - de hoge kosten van afgewerkte putten, die vooral opvallen als het nodig is om een ​​product met grote afmetingen te kopen;
 • Als u vrije tijd heeft en de kwestie van geld besparen op de voorgrond treedt, heeft het tweede plan de meeste voorkeur voor u, wat veronderstelt dat u een plastic afvoerputje met uw eigen handen moet bouwen. Ondanks het feit dat deze optie arbeidsintensiever is, en er een voorkeur aan geeft, kunt u een aanzienlijk bedrag besparen.

Regeling van een drainage goed door eigen handen

Te kopen materialen voor de bouw van een put

Allereerst is het noodzakelijk om een ​​plastic goffrub te kopen, waarvan de diameter afhangt van de variëteit van de drainageput:

 • Als u van plan bent een kijk- of draaibeweging uit te rusten, moet u leidingen oppikken met een diameter van 0,34 tot 0,46 meter. Het is deze afmeting van de pijp die voldoende zal zijn als het noodzakelijk wordt om inspectieactiviteiten uit te voeren (visuele inspectie van de pijpleiding) of reiniging ervan;
 • Als uw plannen de opstelling van een filter- of opslagafvoerput omvatten, moet u een iets grotere buis aanschaffen (van 0,69 tot 0,9 meter);
 • Voor de installatie van een afvoerput waarin een persoon moet worden neergelaten om onderhoud aan de riolering uit te voeren, moeten leidingen met een diameter van een of meer meters worden gebruikt.

Zorg er daarnaast voor dat je naast de pijp de volgende materialen nodig hebt:

 • Rubberafdichtingen die nodig zijn voor het verbinden van pijpen tijdens de installatie van een drainageput;
 • Plastic bodem voor goed drainage;
 • Kunststof luik, wat nodig is om de drainage goed van boven af ​​te sluiten.

Belangrijk! Als u een rioolput voor afvalwater moet installeren, onthoud dan dat u door afzonderlijke onderdelen te kopen en de put zelf te installeren, een grotere hoeveelheid geld kunt besparen dan wanneer u een afgewerkte constructie koopt.

Installatie van een put van kunststofafvoer: een stapsgewijze handleiding

Nadat u alle benodigde materialen hebt aangeschaft, kunt u direct doorgaan met de installatieactiviteiten, die gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd met behulp van onze aanbevelingen.

 • De gekochte pijp voor het installeren van het drainagesysteem moet worden gesneden in overeenstemming met de vereiste diepte van de put;
 • Vervolgens moet u 50 cm terugtrekken van de onderkant van de buis (die naar de bodem van de put wijst) en de gaten uitsnijden die nodig zijn om de toevoerleidingen aan te sluiten, afvoerleidingen genaamd. In de ontvangen gaten is het noodzakelijk rubberen afdichtingen in te brengen;
 • De volgende stap bestaat uit het bevestigen van de bodem van de toekomstige bron met de daaropvolgende verwerking van de verbinding door mastiek op basis van bitumen of kit;
 • De volgende stap is het voorbereiden van de put, die nodig is voor het installeren van de put. De bodem moet worden gegoten met cementmortel;
 • Nadat de cementslurrie gestold is, is het noodzakelijk om de pijpen van het drainagesysteem aan te sluiten;
 • De ruimte tussen de put en de wanden van de funderingsput moet worden opgevuld met een mengsel van zand en grind;
 • Nadat alle bovenstaande maatregelen zijn uitgevoerd, moet de put worden afgedekt met een luik.

Hoe een drainageput van betonnen ringen uit te rusten?

 • Putten gemaakt van versterkte betonnen ringen worden prefab betonnen putten genoemd. Gebruikt voor hun installatie, moeten betonnen ringen worden gekenmerkt door een diameter van 70 cm, een hoogte van 1 meter en een wanddikte van minimaal 8 cm.
 • Om bijvoorbeeld een absorptiedrain te installeren, is het noodzakelijk om betonnen ringen te gebruiken, gekenmerkt door wapening in de vorm van staven van 8 tot 12 mm. In de meeste gevallen moet u, om zo'n put te installeren, niet meer dan drie ringen installeren met behulp van de opbouwmethode.

Belangrijk! Als het niet mogelijk is om gewapende betonnen ringen te kopen, kunt u gewone gewapende betonnen of betonnen ringen gebruiken waarvan de prestatiekenmerken niet onderdoen voor die voor versterkte putringen van beton. Om te werken met versterkte betonnen ringen, is het noodzakelijk om een ​​handlier te maken of de put te monteren met een kraan.

 • Als u van plan bent om een ​​filtratie-afwateringsput uit te rusten, moeten de betonnen ringen op een afvoerkussen worden gelegd, gemaakt van steenslag, grind en zand tot een meter hoog, dat de functie van een uniek filter zal vervullen. Deskundigen adviseren om het uit te rusten, zelfs als de betonnen ringen al zijn uitgerust met een filterbodem.

 • Om de waterinlaat goed te installeren, is het noodzakelijk om een ​​betonnen ring te gebruiken die is uitgerust met een bodem, of gewone betonringen te leggen op een vooraf voorbereide dekvloer van beton die in verdichte grond wordt gegoten.
 • Nadat de dekvloer is opgedroogd, worden de betonnen ringen achter elkaar gelegd. In de betonnen ring, aan de bovenzijde, zijn gaten gemaakt voor montage van pijpen, waarvan het aantal kan variëren van één tot drie of meer.

Belangrijk! Nadat u de leidingen op het onderste deel van de bovenste ring hebt aangesloten, moeten de gevormde gaten voorzichtig worden afgedicht met op asfalt gebaseerde mastiek of cementmortel.

 • Opstelling van roterende drainageputten wordt uitgevoerd op een zodanige manier dat de kruisende, hoekige, soepel bewegende secties van de pijpleiding van het drainagesysteem kunnen worden verbonden.
 • Wat betreft de plaatsing van het mangat, kan het niet alleen worden uitgevoerd op de hoekverbindingen van de pijpleiding, maar ook op die gedeelten waar de drainagelijn loopt met een gelijkmatige helling naar beneden. De noodzaak van opstelling van observatieputten in vergelijkbare gebieden wordt verklaard door de mogelijkheid om de integriteit van eventuele drainagevoegen te controleren en te bewaken.

Belangrijk! Naden die worden gevormd tijdens het verbinden van betonnen ringen moeten zorgvuldig worden afgedicht met cementmortel.

 • Over de betonnen putten, is het noodzakelijk om technische luiken te installeren, die moeten worden gekenmerkt door de aanwezigheid van sluisverbindingen, die een relatief strakke constructie zullen verzekeren en het binnendringen van sedimenten in de putten zullen voorkomen.
 • Om de meest voorkomende fouten tijdens de installatie van drainageputten te voorkomen, moeten alle aanbevelingen in dit artikel zorgvuldig worden bestudeerd en geanalyseerd.
 • Voordat de installatie van drainageputten wordt gestart, is het bovendien noodzakelijk om duidelijk hun locatie en typische kenmerken van de constructies te bepalen.

Gerelateerde artikelen

© Bouwportaal StrPort 2011-2016. Artikelen over reparatie, constructie, bouwmaterialen.

Het kopiëren van informatie van de site is alleen mogelijk met toestemming van de redactie of met een directe verwijzing naar de bron. Rechtsgrondslag

Hoe maak je zelf een drainage goed

Dichtbij de oppervlakte van de bodem levert grondwater veel problemen voor de eigenaars van het land. Ze vernietigen geleidelijk de fundamenten van gebouwen, dragen bij aan het vastlopen van de grond. Voor drainage van grondwater zijn gesloten drainagesystemen geïnstalleerd, bestaande uit pijpleidingen en drainageputten. U kunt zelf een dergelijk systeem regelen en zelf een drainageput installeren. Er zijn verschillende van dergelijke bronnen op de site, afhankelijk van de grootte en samenstelling van de bodem.

Laten we de drainage goed bestuderen: wat is het en welke functies presteert het?

Deze structuur is een tank van een bepaalde omvang begraven in de bodem. Er is een bron van de mijn, het bovenste luik en de bodem. Er zijn geen bodems voor structuren van het absorptietype. De put maakt het mogelijk dat er teveel vocht uit de pijpleidingen komt, waardoor de vervuilingsgraad van de drainagebuizen wordt gecontroleerd en de mate van vulling van de drainage met water wordt gecontroleerd.

De drainageput op het terrein is het belangrijkste element, zonder welk het drainagesysteem zeer snel zijn functionaliteit verliest, tot zwijgen wordt gebracht en ophoudt zijn doel te bereiken.

Het gebruik van drainageputten in het drainagesysteem thuis

Er zijn verschillende opties voor de implementatie van drainageputten, die elk bepaalde taken uitvoeren. Laten we deze typen in meer detail bekijken:

1. Inspectie (inspectie) goed. Het doel ervan is om de verstopte leidingen te inspecteren en schoon te maken. Om water te verzamelen, zijn dergelijke voorzieningen niet ontworpen. Inspectieputten voor drainage met een kleine diameter (tot 46 cm) dienen voor het doorspoelen van pijpleidingen, terwijl meer algemene producten met een diameter van 0,9-2 m mensen in mensen laten afdalen voor reinigingswerkzaamheden. Inspectieputten worden geïnstalleerd in de verbindingen van pijpen, evenals op zeer lange rechte stukken van de afvoerleiding.

Roterende revisieputten worden vaak gebruikt, geïnstalleerd op de kruising van verschillende drainagebuizen, op hoekpunten, evenals bij buiswindingen.

De foto is een roterende inspectieput van kunststof

2. Collector (opslag) goed. Het wordt geïnstalleerd wanneer de grond op het perceel kleiachtig is en niet in staat is om een ​​grote hoeveelheid vocht te absorberen. Het wordt ook gebruikt in gevallen waar het onmogelijk is om overtollig vocht buiten de site af te voeren. Het ontwerp van een drainageput veronderstelt de stroom van water vanuit het drainagesysteem en de daaropvolgende uitgaven voor allerlei economische behoeften. Dergelijke putten zijn geseald. Er kunnen verschillende vergelijkbare structuren op de site zijn. Als de put in het enkelvoud wordt gepresenteerd, worden er tegelijkertijd verschillende afvoerbuizen naar binnen geleid.

Diameters van plastic buizen voor het maken van dergelijke putten starten vanaf 57 cm. Hoe dieper het reservoir, hoe langzamer het gevuld zal worden, en het zal worden geïnstalleerd op het laagste punt van het gedeelte, onder de drainagebuizen.

Opstelling van een drainagebron met een pomp

3. Absorptief (filteren) goed. Het gebruik ervan is aan te raden in het geval dat het niet mogelijk is om drainagewater uit de site of in het centrale rioleringssysteem te brengen.

Tip: gebruik dit type bron als de totale hoeveelheid afval in uw site niet te groot is (maximaal 1 kubieke meter per dag).

De absorptievat voor drainage heeft meestal diepte meer dan 2 meter. Aan de onderkant van het gebouw wordt een laag gebroken baksteen, slakken of grind van ongeveer 30 cm dik gevuld, die bijdragen aan de opname van water in de grond. Het bovenste deel van de put is bedekt met geotextiel, waarop een laag aarde is gegoten.

Putten van het absorberende type zijn vaak gerangschikt als de laatste fase van de behandeling van afvalwater na de septic tank

Het gebruik van een filterput is gerechtvaardigd op zandige en zandige leemgronden, met een hoge absorptiecapaciteit.

Tip: als de wanden van de absorptieput gleuven hebben, is het aan te raden een geotextiellaag op deze te leggen, die het water dat er doorheen dringt zal filteren.

Welke materialen worden gebruikt om putten te maken

Drainageputten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, met verschillende eigenschappen:

1. Beton. Dit is een traditioneel materiaal voor de productie van drainageputten. Het is het eenvoudigst om een ​​structuur te monteren van betonnen ringen, de een op de andere. Muren en de bodem kunnen ook met beton worden gevuld, vooral als de drainageput met de hand wordt gemaakt. Hiervoor moet de bekisting worden geconstrueerd. Beton verwijst naar duurzame en duurzame materialen, maar met een lang contact met water begint het geleidelijk af te brokkelen en barsten.

2. Brick. Ze spreiden de wanden van de put, waarvan de bodem wordt ingegoten met beton. De steen is minder duurzaam dan beton, maar het is handig om hem zelfs alleen te leggen. Voor de productie van drainagesystemen wordt zelden gebruikt.

3. Kunststof (polymeer) wells. Ze vervangen in toenemende mate andere materialen die worden gebruikt in drainagesystemen. Plastic containers hebben verschillende voordelen:

 • bestand tegen extreme temperaturen. Ze kunnen worden gebruikt in een temperatuurbereik van -60 + 50 graden;
 • plastic is een licht materiaal, dus de installatie van een dergelijke constructie kan onafhankelijk worden uitgevoerd, zonder de betrokkenheid van bouwmachines;
 • de installatie van een drainageput van kunststof gaat snel en eenvoudig. Indien nodig wordt het materiaal gemakkelijk op de gewenste maat gesneden, wat niet mogelijk is met betonnen ringen;
 • zijn inert voor verschillende agressieve stoffen;
 • ze zijn niet bang voor corrosie en oxidatie;
 • een sterkte hebben vergelijkbaar met die van metaal en beton;
 • perfect tolereren mechanische en hydraulische belastingen;
 • plastic containers rotten niet, worden niet beschadigd door knaagdieren en insecten;
 • Kunststof containers kunnen op elke diepte en in de grond worden geplaatst met elke structuur;
 • de duurzaamheid van het plastic reservoir is ongeveer 50 jaar.

Voorbeeld van een voltooide kunststof put voor drainage

Meestal zijn, als drainagetanks, ribbelbuizen van verschillende diameters gemaakt van PVC. De afvoerput of een ander doel, gemaakt van dergelijke buizen, heeft voldoende stijfheid om te weerstaan ​​om hem met grondwater uit de grond te duwen.

Bij veel geotextielen een woord - dat dit de meest voorkomende vraag is. En in drainagesystemen is dit materiaal buitengewoon belangrijk en wordt het op grote schaal gebruikt vanwege zijn eigenschappen.

Als u op zoek bent naar de beste biotoiletten voor het huis - prijzen, beoordelingen en functies van hun werking worden beschreven in ons afzonderlijke materiaal.

En de karakteristieken van de pompbeek die we hier beschreven hebben. Hij kan perfect het verpompen van water uit de opslagtanks aan.

Zelf-assemblage van drainageputten

Overweeg hoe u zelf een drainage kunt maken. Afhankelijk van het type van de put, zijn er ook verschillende manieren om het te maken.

Een opbergbak gemaakt van plastic monteren

Het materiaal voor het vervaardigen van een dergelijke put kan een gegolfde kunststofbuis van verschillende afmetingen zijn.

Belangrijk: het is noodzakelijk om putten van dit type onder alle drainagepijpleidingen te installeren, zodat een ongehinderde waterstroom naar hen wordt gegarandeerd.

1. De uitgraving wordt opgegraven onder de toekomstige tank.

2. De vereiste lengte van de gegolfde buis wordt gemeten, waarna deze wordt gesneden.

3. Zand dat in de put is gegoten of een stevige betonnen fundering is gemaakt.

4. Een voorbereide put wordt geïnstalleerd in de voorbereide put, die bochten heeft voor het verbinden van pijpen. De gaten voor de inlaatleidingen kunnen worden gemaakt nadat de tank permanent is geplaatst. Veel kant en klare putten hebben al speciale bochten, dus het is niet moeilijk om ze met het afvoersysteem te verbinden.

5. Met een bitumenmastiek wordt een plastic bodem op de buis gelijmd.

6. Draineerbuizen worden in de put gestoken en de scheuren worden verzegeld.

7. De openingen tussen de wanden van de put en de funderingsput zijn gevuld met steenslag, zand of een mengsel van zand en cement.

Tip: Het is raadzaam om onmiddellijk een afvoerpomp in de put te plaatsen, waardoor water wordt weggepompt. U kunt ook een dompelpomp gebruiken die indien nodig handmatig in de put wordt neergelaten of een pomp op het oppervlak.

8. Van bovenaf is de opslagtank bedekt met een deksel om besmetting te voorkomen en hierbij kan de installatie van de drainageput als voltooid worden beschouwd.

De installatie van de drainageput met zijn eigen handen van het inspectietype wordt op een vergelijkbare manier uitgevoerd, behalve voor het installeren van de pomp. Het is ook niet nodig om het op het laagste punt van de site te plaatsen.

Installatie van een drainage polymeer goed

Installatie van een put van betonnen ringen

Voor de vervaardiging van betonnen putten is het beter om versterkte ringen met een slot te gebruiken. Als dat niet het geval is, zullen de gebruikelijke betonproducten het doen. Hoe dikker ze worden, hoe langer ze blijven.

Voor de installatie van een afvoerput van betonnen ringen, wordt het aanbevolen om producten met een slot te gebruiken

Het werk wordt uitgevoerd met behulp van speciale laadapparatuur in de volgende volgorde:

1. De funderingsput wordt voorbereid.

2. Zand of grind wordt op de bodem van de uitgraving gegoten. Als een filtercontainer wordt vervaardigd, moet de dikte van het kussen minstens een halve meter zijn.

3. De eerste ring met de onderkant wordt op het kussen gelegd. Als er ringen zonder bodem worden gebruikt, wordt vanaf de onderkant van de eerste ring een dekvloer van beton gemaakt.

4. Reguliere ringen worden op de vorige gestapeld. Bij het installeren van betonnen ringen is het mogelijk om verbindingen daartussen af ​​te dichten met betonmortel of bitumenmastiek.

5. Wanneer de laatste ring is geïnstalleerd, worden er gaten in gemaakt (als ze nog niet bestaan) om de afvoerleidingen te betreden.

6. Leidingen worden uitgenomen in de gaten van de ring, waarna alle verbindingen zorgvuldig worden afgedicht.

7. Er is een deksel op de put geïnstalleerd. U kunt kunststof of metalen afdekkingen gebruiken, omdat betonproducten te zwaar zijn.

8. De holtes tussen de wanden van de put en de betonnen ringen zijn bedekt met zand, grind of puin.

Het aanbrengen van een drainageput is geen erg moeilijke taak. Met dit soort werk dat u alleen kunt beheren, vooral bij het installeren van plastic producten.

Ontvang de eerste informatie over nieuwe artikelen op onze website van Vkontakte, Facebook, Classmates, Twitter, Google Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

71 + = 76