Goed van de kraan

Hoe maak je een waterput van een kraan met je eigen handen

2. Contragewicht ondersteuning.

De geometrische afmetingen van de constructie zijn rechtstreeks afhankelijk van de diepte van de put.

Well Crane - functionele decoratie van de site

De opkomst van water uit de bron met behulp van een hendel en contragewicht is al sinds de oudheid bekend. In de afgelopen eeuwen is het ontwerp van het mechanisme verbeterd, maar het is nog steeds eenvoudig en toegankelijk voor eigen productie. De bron van de kraan is een vrij zeldzaam fenomeen geworden, dus de constructie op zijn site zal het landschap een speciale originaliteit en romantiek geven.

Goed van de kraan

Kenmerken van de bron van de kraan

De oudste modellen van een putkraan met de dichtstbijzijnde bomen als steun waren de oude Egyptenaren bekend. Later werden ze gebruikt voor irrigatie in Mesopotamië. Het principe van het hefmechanisme blijft hetzelfde: het is een hendel met een contragewicht op één schouder en aan de andere kant een emmer voor water. Met een bekwame berekening van de massa van het contragewicht stijgt de volle bak zonder enige fysieke inspanning.

een - met de hulp van een poort; b - met behulp van een kraan; 1 - de poort; 2 - touw of ketting; 3 - overgewicht van de kraan; 4 - contragewicht; 5 - kraanvrouw (pilaar met een vork)

De basis van het ontwerp is een balancer, een paal of een bar, waaraan enerzijds een ketting (paal) met een emmer is opgehangen, en aan de andere - een odds. Het hele ontwerp is op een vrouw gemonteerd (een pilaar met een vork). Met behulp van een kraan is het gemakkelijker om water te krijgen dan met een poort, waarbij de ketting op de cilinder wordt gewikkeld. Het enige nadeel van het ontwerp is de beperking van de diepte van de waterspiegel. Als de afstand tot het water meer dan 8 m is, zal het gebruik van lange delen vereist zijn, het zal vrij moeilijk zijn om zelf een dergelijk hefmechanisme te maken.

Tabel met parameters van de put

De structuur voor het hijsen van water bestaat uit de volgende onderdelen:

De geometrische parameters van een waterput van kranen zijn afhankelijk van de diepte van de mijn. Voordat u het mechanisme gaat fabriceren, is het beter om een ​​tekening te tekenen waarop alle dimensies van de details van de structuur worden bepaald.

Het hefmechanisme heeft zijn voordelen:

 • ongebruikelijk ontwerp;
 • snel en eenvoudig tillen van water;
 • eenvoudige en duurzame constructie.
 • beperkingen op de diepte van de put;
 • geen dekking of gebruik van een lekkend ontwerp, wat leidt tot watervervuiling.

De eerste stap is het selecteren van een locatie voor de bronapparatuur. Het kan niet willekeurig zijn, om zijn eigen veiligheid te waarborgen, is het noodzakelijk om sanitaire normen en regels te volgen:

 • afstand van verontreinigingsbronnen (mesthopen, beerputten) - 30 m;
 • van het huis - 10 m;
 • van snelwegen - 30 m;
 • Wells kan niet worden geregeld in wetlands, in overstroomde gebieden.

Het ontwerp kan elke handige vorm hebben, onder de gemeenschappelijke opties - rond en vierkant. De bron bestaat uit drie delen:

 • hoofd - moet 50-70 cm boven de grond uitsteken en de mijn beschermen tegen vuil en bevriezen;
 • kofferbak - dient voor de doorgang van producten voor het hijsen van water (emmers, kuipen);
 • waterinlaat onderdeel.

Aandacht alstublieft. Alle huidige regels voor de aanleg van bronnen voor gedecentraliseerde watervoorziening worden bepaald door SanPiN 2.1.4.544-96.

De bekleding van de wanden van de put wordt uitgevoerd met hout of betonnen ringen. De diepte van de mijn en het type versterking van de muren hangt af van het type grond op de site.

Voor de bouw van het blokhut zijn verschillende houtsoorten nodig. Het ontvangende deel wordt verzameld uit de boomstammen van eik, els en lariks. Deze bomen zijn bestand tegen vocht. Het bovenste oppervlakdeel kan zijn gemaakt van grenen of vuren. Hout moet worden schoongemaakt van schors, grond tot gladheid. Boomstammen met een diameter van 200 mm zonder scheuren, wormgaten, schimmels en insecten gaan aan het werk.

Een goed gemaakt van hout

Raad. Voor het graven van de bron wordt een droog seizoen (zomer, vroege herfst) gekozen, wanneer het grondwater diep gaat.

Het blok kan worden geassembleerd in een afgewerkte schacht van een put of geleidelijk worden verlaagd door een sleufmethode. Voor een betere doorstroming van water in het onderste deel van de kroon is geïnstalleerd in de vorm van een tent. Grofkorrelig zand en grind worden op de bodem gegoten om de binnenkomende vloeistof te filteren. Na het voltooien van de installatie van het log worden verschillende putten uit het water gepompt totdat de kwaliteit ervan in overeenstemming is met de hygiënische normen.

De put van de kraan is vaak uitgerust met betonnen ringen. Werken met hen is gemakkelijker dan met logboeken, want voor de installatie van het blokhutwerk hebt u vaardigheden nodig om met een bijl te werken. De mijn graaft 20 cm meer dan de diameter van de gekochte ringen. Met deze afstand kunt u de ringen gemakkelijk in de kofferbak laten zakken en een externe opvulling met zand of grind uitvoeren, die een extra filterlaag wordt.

Raad. Voor de montage wordt aanbevolen om betonnen ringen van klasse KC 10-9 te gebruiken. Kies producten met een slot, dit zal hun aanslag en sterkte van de naden verbeteren.

Bouw een put kan geleidelijk worden, het graven van de grond onder de ring, en het laden van de structuur met het volgende element voor bodemdaling. De tweede optie is om de as op de gewenste maat te graven, het water eruit te pompen en de ringen te laten zakken, en ze aan elkaar vast te maken. Producten met een slot moeten worden besmeurd met een oplossing van zand, cement en waterglas, de gebruikelijke ringen worden verder aangedraaid door nietjes. De bovenste ring moet boven de grond uitsteken, dit is de kop van de put. Aan de onderkant is noodzakelijkerwijs gevuld met gemalen steen voor filtratie.

Installatie van betonnen ringen

Het bodemgedeelte wordt afgesloten met een decoratieve doos, een blokhut wordt gemaakt van houtblokken of andere afwerkingen worden gebruikt. Een dak boven een put van een kraan is niet geïnstalleerd, dus het volgende stadium is de constructie van een hefmechanisme.

<h3 "9gt; Beveiligingsmaatregelen voor de opstelling van de bron

 1. Je kunt alleen niet werken, er moet altijd een partner zijn die verzekert en helpt.
 2. Een persoon die naar de bodem van een putmijn afdaalt, moet worden vastgebonden met een veiligheidstouw.
 3. Het is noodzakelijk om de lucht in de romp te regelen, bij de eerste symptomen van gastoevoer (duizeligheid, misselijkheid) is het noodzakelijk om naar de oppervlakte te stijgen.
 4. Het inkomende water wordt regelmatig uitgepompt met een pomp of emmers om te voorkomen dat de grond bezwijkt.

Technologie van puttenkraan

Voor werk heb je materialen nodig:

 • pinnen en moeren;
 • zelftappende schroeven;
 • metalen ketting;
 • houten staafsectie van 50 × 100 mm;
 • duralumine buis of dunne pool;
 • lading met een gewicht van 18 kg;
 • een emmer van 9 liter;
 • stalen hoeken;
 • buizen met een doorsnede van 50 mm.

De eerste fase is de installatie van een 2,7 m hoge steun. Het kraanrek gebruikt een staaf van 50 × 100 of 100 × 100 mm. De sterkte van de basis zorgt ervoor dat er geen boomcontact is met de grond. Om dit te doen, is de ondersteuning verbonden met de "stiefkinderen" - twee metalen buizen of kanaalbalken met een lengte van 2,5 m. "Stepchunks" worden bevestigd met pennen aan beide zijden van de bar.

De put wordt tot 1 m diep ingegraven, waarin de standaard wordt geplaatst. De geïnstalleerde ondersteuning is verticaal uitgelijnd. Er moet een minimale afstand van 15 cm tussen het hout en het grondoppervlak zijn, de metalen delen zijn betonnen. Gedurende 2-3 weken, terwijl de oplossing aan kracht wint, zijn de ondersteuningen geïnstalleerd.

Raad. Uitstekend materiaal voor een duurzame en sterke ondersteuning - lariks.

Een putkraan tekenen

De tweede fase. De zwenkarm of balancer is gemaakt van een staaf van 50 × 50 mm. Voor een waterput van een kraan met een diepte van 4 m is een balk met een lengte van 3,1 m vereist. De giek wordt op de steun geïnstalleerd met het cement gedroogd. Het wordt aanbevolen om de voering op het bevestigingspunt te versterken. De wartelverbinding, waarmee de balancer aan de steun is bevestigd, bestaat uit twee metalen hoeken en een montagebout M10. Stalen hoeken worden op het rek bevestigd met vier noppen M8.

De derde fase. Een paal om de laadbak naar de kofferbak te laten zakken, moet beweging maken zonder de muren te raken. Het materiaal voor dit onderdeel kan een holle buis met duraluminium zijn, geplakt met een waterdichte film of een paal. De lengte van de paal is 2,2 m, als deze van hout is, wordt het oppervlak van de paal zorgvuldig gepolijst met schuurpapier om schade aan de handen te voorkomen bij gebruik van het mechanisme.

De emmer (boven) en de ketting van de paal (onder)

Aan de bovenkant van de paal is een gegalvaniseerde kettinglengte van ongeveer 1 m bevestigd, deze verbindt het onderdeel met de giek. Dezelfde ketting zit vast in het onderste deel van de paal, maar half zo lang. Hieraan wordt de emmer in volume van 9-10 l of een kuip bevestigd.

Raad. Het wordt aanbevolen om de bovenkant van de emmer met een last te belasten, en wanneer deze in contact komt met water, zal deze omkeren en sneller dippen.

De vierde fase. Het tweede uiteinde van de balansbalk is een korte schouder waaraan het contragewicht is bevestigd. Als lading is het mogelijk om metalen staven te gebruiken, hun gewicht maakt 14-18 kg. Voor de giek is het contragewicht bevestigd met M8-tapeinden.

De put van de put is klaar, het blijft om de structuur te versieren.

Om een ​​eenvoudige ondersteuning met metalen kanalen om te vormen tot een bloeiende heuvel, zijn meststoffen en zaden nodig. Rond het rek een gracht graven en gevuld met compost. Klimplanten zijn de beste manier om niet alleen onbelangrijke gebouwen en pilaren te verbergen, maar ze ook aantrekkelijk te maken voor het oog. Om de ondersteuning te versieren, kunt u erwten, hortensia's, clematis of decoratieve bonen planten. Een paar weken later zal de plaats bij de bron veranderen in een kleine geurige tuin.

Het ontwerp van de put

Een optie is om rond de bloempotten en bloempotten te plaatsen. Echte handwerkslieden met gouden handen maken een figuur van de kraan uit het evenwicht, schilderen een houten of stalen frame onder de vogel, en vullen het ontwerp aan met decoratieve elementen.

De put van de kraan is een echo van het verleden, maar de functionaliteit en decoratieve aantrekkingskracht zijn tegenwoordig in trek.

Hoe maak je een goedkraan met je eigen handen

De geschiedenis van de eerste bron - de kraan begint in de tijd van het Nieuwe Rijk in Egypte (1550-1069 v.Chr.). De oudste vorm van een dergelijke put werd shaduf genoemd en werd ook gebruikt voor irrigatie van de aarde. Maar het principe van het werk van deze structuur is tot op de dag van vandaag ongewijzigd gebleven.

De bak wordt neergelaten en het water wordt opgetild door een hendel met een contragewicht aan het andere uiteinde.

De eerste putten probeerden naast de boom te installeren en gebruikten hem als ondersteuning voor de rocker.

De constructie van de putkraan bestaat uit de volgende onderdelen:

 • balancer (in een andere naam is een pijl, rocker);
 • boomstandaard (ondersteuning);
 • pole;
 • chain;
 • emmer;
 • vracht;
 • ondersteuning voor contragewicht (optioneel);
 • goed.

Het voordeel van "Crane 9raquo; in die zin dat het veel gemakkelijker en sneller voor hen is om water te laten stijgen dan op een put met een kraag. Maar helaas kan het worden gebruikt in putten met een kleine diepte, anders wordt het ontwerp te omslachtig.

Vanwege dit nadeel worden dergelijke bronnen meestal niet gebouwd, alleen als decoratie.

Alvorens tot de bouw over te gaan, is het noodzakelijk om alle berekeningen te maken voor de installatie van een putkraan.

 1. Identificeer een plaats voor de bouw van een put en de installatie van een wip.
 2. De put moet uit de buurt van bronnen van vervuiling zijn (25-30 m).
 3. De afstand van het hoofdgebouw moet minstens 10 m zijn.
 4. Het is het beste om een ​​put in een verhoogde positie te installeren.

De bron bestaat uit drie delen:

 • hoofd (bescherm de bron tegen vuil en laat niet bevriezen);
 • de mijne;
 • waterinlaat onderdeel.

De mijn wordt gegraven op de plaats waar het grondwater zich allemaal dichter bij de oppervlakte van de aarde bevindt (om de beste plaats te vinden is het beter om een ​​specialist uit te nodigen). De diepte van instillatie in de watervoerende laag is gewoonlijk niet groter dan 1 m.

De put kan in één keer geheel of geleidelijk uitgegraven worden.

Het frame voor de mijn is gemaakt van hout, baksteen, steen, beton. Het belangrijkste is dat het de grond niet in de put laat vallen en ongeschikt grondwater uit de bovenste bodemlagen binnendringt.

De vorm kan rond of vierkant zijn of meerdere facetten hebben.

De diameter van de put moet groter zijn dan de diameter van de ringen met 20 cm, voor een meer handige verlaging, en ook om ze te vullen met grind of zand buiten.

Voor een put van betonnen ringen wordt het aanbevolen om ringen van de klasse KC 10-9 te kiezen met een slot dat hen in staat stelt om stevig tussen elkaar te worden bevestigd. Zo'n frame is waterdicht en gaat tientallen jaren mee.

Als de put al volledig is uitgegraven en water is weggepompt, begint u de ringen om beurten te laten zakken en bevestigt u ze stevig met een slot of speciale nietjes. De laatste ring moet minimaal 20-30 cm boven de grond uitsteken.

Als wordt besloten om de put geleidelijk uit te graven, graaf dan eerst een gat ter grootte van één betonnen ring, maar zodat deze iets uitsteekt (20-30 cm). Nadat het is weggelaten, snelt de pit verder, maar zonder de binnenruimte van de ring te verlaten. Zodra de hoogte van de verlaging gelijk wordt aan de hoogte van de volgende ring, beginnen ze de grond onder de rand van de eerste te verwijderen, zodat deze begint te zakken en dieper wegzakt. De tweede ring is ingesteld enzovoort.

Het meest voorkomende materiaal voor het bouwen van een bron is een boom. Gebruik hout van eik, els, esp, grenen, lariks, berk, linde, wilg. Eik is beter om de zee te nemen, dan geeft het het water geen bittere smaak en kleur en dient het ook 20 jaar onbehandeld.

Het wordt niet aanbevolen om vuren te gebruiken, omdat het heel snel in water ronddraait.

Het hout moet droog, vrij van rot, schimmel en puin zijn en inspecteer ook zorgvuldig op de aanwezigheid van schorskevers. Uit de logs worden de schors en knopen verwijderd, maar de bovenste laag moet intact blijven.

Diameter van boomstammen is niet minder dan 180-200 mm.

Een houten put kan worden gestart in een volledig afgewerkte put of een methode van geleidelijke onderdompeling.

In het eerste geval wordt de eerste kroon op de bodem geplaatst en vervolgens wordt de volgende kroon bevestigd enzovoort.

In het tweede geval wordt een gat 1-1,5 m diep getrokken en worden er tegelijkertijd drie kronen geïnstalleerd. Vervolgens wordt de diepte van de schacht verhoogd met 25 cm en wordt de grond verwijderd onder het midden van elke zijde van de kroon. Installeer de steunen en verwijder de grond uit de hoeken, waarna ze worden uitgeschakeld en het frame begint te bezinken.

De bodem van de put wordt eerst bedekt met een laag grofkorrelig zand en vervolgens wordt een laag grind gestort (voor betere waterfiltratie).

Het oppervlak van alle houten delen moet worden schoongemaakt, zodat er geen splinters volledig zijn.

Na de voltooiing van de constructie van de put, is het noodzakelijk om gedurende een aantal weken constant water uit de put te pompen, zodat de volledige structuur uiteindelijk wordt gereinigd. Het opgepompte water kan voor technische doeleinden worden gebruikt.

Veiligheid tijdens de aanleg van een put

Een put graven voor een put is een zeer gevaarlijke klus. Doe het niet alleen. Er moet altijd minstens één persoon in de buurt zijn.

Voor verzekering aan iemand die zich in de diepte van de put bevindt, moet een touw worden vastgemaakt, in geval van instorting van de grond.

Helmen moeten altijd op het hoofd worden gedragen.

Soms is het nodig om uit de mijn te stijgen en ook om de hoeveelheid zuurstof erin te controleren (als de kaars brandt, dan is het genoeg daar). In het geval van duizeligheid of misselijkheid, moet men onmiddellijk de put verlaten.

Wanneer het uitgraven van de put de watervoerende laag bereikt, is het noodzakelijk om het water met een aanslag weg te pompen of de emmer op te scheppen zodat de grond niet bezwijkt.

Allereerst moet u de grootte van "crane9raquo; voor de put. En het hangt direct af van de diepte van de mijn.

Het is erg belangrijk om de lengte van de korte en lange arm van de bronkraan correct te bepalen.

De onderstaande tabel toont de afmetingen van de crane9raquo; rekening houdend met de diepte van de put.

Diepte van put h, m

Hoogte in B-as, m

Lange arm L, m

Korte schouder L1, m

Massa van tegengewicht m, kg

Dat wil zeggen, als de put 7 m diep is, dan zou de korte schouder een lengte van 3 m moeten hebben.

De figuur toont de complete constructie van de putkraan.

 • 1 - dwarsbalk voor ondersteuning (ongeveer een meter in de grond graven);
 • 2 - ondersteuning (stand);
 • 3 - gewicht (contragewicht);
 • 4 - balancer;
 • 5 - ring met ketting;
 • 6 - pool (de lengte van de pool is gelijk aan de diepte van de put);
 • 7 - ketting met bevestiging voor de emmer.

Eerst moet u een ondersteuning installeren. Het kan worden gemaakt van een staaf (50 × 100 mm). Om de invloed van vocht op de balk te minimaliseren, wordt aanbevolen om deze te installeren met twee stalen kanalen die in de grond worden gekanaliseerd voor 80 - 100 cm .De afstand (vrije ruimte) van de balk tot de grond na installatie moet ten minste 20 cm zijn.

De arm is bevestigd aan het rek door een scharnierverbinding (twee stalen hoeken en een M10-stijl). De hoeken worden op de steun bevestigd met M8-noppen.

De paal is bevestigd aan de pijl met een ketting en een ketting met een emmer is bevestigd aan het andere vrije uiteinde van de paal.

Op de korte arm van de arm wordt de belasting ingesteld (het is ook mogelijk om de M8-noppen vast te zetten).

Om atmosferische neerslag en vuil in de put te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​houten afdekking te maken of speciale deuren te installeren.

Je kunt een putkraan met je eigen handen maken, het belangrijkste is om berekeningen te volgen en veiligheidstechnieken te observeren, vooral wanneer je met een put werkt.

Opties, hoe een kraantje veel in het landhuis te tekenen. Allemaal volledig afhankelijk van uw verbeeldingskracht en mogelijkheden. Een pijl kan bijvoorbeeld worden gemaakt in de vorm van een vogel (kraan, reiger) of een ander teken.

Rond de "Kraan 9raquo; je kunt al het grind sprenkelen en bloempotten met bloemen erin leggen.

Als de put is gemaakt van betonnen ringen, is het mogelijk om in één of meerdere kleuren te schilderen en een ongebruikelijk patroon te tekenen.

En voor de decoratieve putkraan zijn er nog meer ontwerpopties. Je kunt bloemen om hem heen planten, zelfs krullende bloemen, of veel potten met bloemen leggen.

De putkraan biedt niet alleen water, maar vormt ook een interessante aanvulling op het ontwerp van de tuin, decoreert hem en is altijd aangenaam om aan te raken.

Str. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe highway, 163a, gebouw 1, -1 verdieping

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 + 1 =