Well Crane Photo

Hoe maak je een waterput van een kraan met je eigen handen

2. Contragewicht ondersteuning.

De geometrische afmetingen van de constructie zijn rechtstreeks afhankelijk van de diepte van de put.

Well Crane - functionele decoratie van de site

De opkomst van water uit de bron met behulp van een hendel en contragewicht is al sinds de oudheid bekend. In de afgelopen eeuwen is het ontwerp van het mechanisme verbeterd, maar het is nog steeds eenvoudig en toegankelijk voor eigen productie. De bron van de kraan is een vrij zeldzaam fenomeen geworden, dus de constructie op zijn site zal het landschap een speciale originaliteit en romantiek geven.

Goed van de kraan

Kenmerken van de bron van de kraan

De oudste modellen van een putkraan met de dichtstbijzijnde bomen als steun waren de oude Egyptenaren bekend. Later werden ze gebruikt voor irrigatie in Mesopotamië. Het principe van het hefmechanisme blijft hetzelfde: het is een hendel met een contragewicht op één schouder en aan de andere kant een emmer voor water. Met een bekwame berekening van de massa van het contragewicht stijgt de volle bak zonder enige fysieke inspanning.

een - met de hulp van een poort; b - met behulp van een kraan; 1 - de poort; 2 - touw of ketting; 3 - overgewicht van de kraan; 4 - contragewicht; 5 - kraanvrouw (pilaar met een vork)

De basis van het ontwerp is een balancer, een paal of een bar, waaraan enerzijds een ketting (paal) met een emmer is opgehangen, en aan de andere - een odds. Het hele ontwerp is op een vrouw gemonteerd (een pilaar met een vork). Met behulp van een kraan is het gemakkelijker om water te krijgen dan met een poort, waarbij de ketting op de cilinder wordt gewikkeld. Het enige nadeel van het ontwerp is de beperking van de diepte van de waterspiegel. Als de afstand tot het water meer dan 8 m is, zal het gebruik van lange delen vereist zijn, het zal vrij moeilijk zijn om zelf een dergelijk hefmechanisme te maken.

Tabel met parameters van de put

De structuur voor het hijsen van water bestaat uit de volgende onderdelen:

De geometrische parameters van een waterput van kranen zijn afhankelijk van de diepte van de mijn. Voordat u het mechanisme gaat fabriceren, is het beter om een ​​tekening te tekenen waarop alle dimensies van de details van de structuur worden bepaald.

Het hefmechanisme heeft zijn voordelen:

 • ongebruikelijk ontwerp;
 • snel en eenvoudig tillen van water;
 • eenvoudige en duurzame constructie.
 • beperkingen op de diepte van de put;
 • geen dekking of gebruik van een lekkend ontwerp, wat leidt tot watervervuiling.

De eerste stap is het selecteren van een locatie voor de bronapparatuur. Het kan niet willekeurig zijn, om zijn eigen veiligheid te waarborgen, is het noodzakelijk om sanitaire normen en regels te volgen:

 • afstand van verontreinigingsbronnen (mesthopen, beerputten) - 30 m;
 • van het huis - 10 m;
 • van snelwegen - 30 m;
 • Wells kan niet worden geregeld in wetlands, in overstroomde gebieden.

Het ontwerp kan elke handige vorm hebben, onder de gemeenschappelijke opties - rond en vierkant. De bron bestaat uit drie delen:

 • hoofd - moet 50-70 cm boven de grond uitsteken en de mijn beschermen tegen vuil en bevriezen;
 • kofferbak - dient voor de doorgang van producten voor het hijsen van water (emmers, kuipen);
 • waterinlaat onderdeel.

Aandacht alstublieft. Alle huidige regels voor de aanleg van bronnen voor gedecentraliseerde watervoorziening worden bepaald door SanPiN 2.1.4.544-96.

De bekleding van de wanden van de put wordt uitgevoerd met hout of betonnen ringen. De diepte van de mijn en het type versterking van de muren hangt af van het type grond op de site.

Voor de bouw van het blokhut zijn verschillende houtsoorten nodig. Het ontvangende deel wordt verzameld uit de boomstammen van eik, els en lariks. Deze bomen zijn bestand tegen vocht. Het bovenste oppervlakdeel kan zijn gemaakt van grenen of vuren. Hout moet worden schoongemaakt van schors, grond tot gladheid. Boomstammen met een diameter van 200 mm zonder scheuren, wormgaten, schimmels en insecten gaan aan het werk.

Een goed gemaakt van hout

Raad. Voor het graven van de bron wordt een droog seizoen (zomer, vroege herfst) gekozen, wanneer het grondwater diep gaat.

Het blok kan worden geassembleerd in een afgewerkte schacht van een put of geleidelijk worden verlaagd door een sleufmethode. Voor een betere doorstroming van water in het onderste deel van de kroon is geïnstalleerd in de vorm van een tent. Grofkorrelig zand en grind worden op de bodem gegoten om de binnenkomende vloeistof te filteren. Na het voltooien van de installatie van het log worden verschillende putten uit het water gepompt totdat de kwaliteit ervan in overeenstemming is met de hygiënische normen.

De put van de kraan is vaak uitgerust met betonnen ringen. Werken met hen is gemakkelijker dan met logboeken, want voor de installatie van het blokhutwerk hebt u vaardigheden nodig om met een bijl te werken. De mijn graaft 20 cm meer dan de diameter van de gekochte ringen. Met deze afstand kunt u de ringen gemakkelijk in de kofferbak laten zakken en een externe opvulling met zand of grind uitvoeren, die een extra filterlaag wordt.

Raad. Voor de montage wordt aanbevolen om betonnen ringen van klasse KC 10-9 te gebruiken. Kies producten met een slot, dit zal hun aanslag en sterkte van de naden verbeteren.

Bouw een put kan geleidelijk worden, het graven van de grond onder de ring, en het laden van de structuur met het volgende element voor bodemdaling. De tweede optie is om de as op de gewenste maat te graven, het water eruit te pompen en de ringen te laten zakken, en ze aan elkaar vast te maken. Producten met een slot moeten worden besmeurd met een oplossing van zand, cement en waterglas, de gebruikelijke ringen worden verder aangedraaid door nietjes. De bovenste ring moet boven de grond uitsteken, dit is de kop van de put. Aan de onderkant is noodzakelijkerwijs gevuld met gemalen steen voor filtratie.

Installatie van betonnen ringen

Het bodemgedeelte wordt afgesloten met een decoratieve doos, een blokhut wordt gemaakt van houtblokken of andere afwerkingen worden gebruikt. Een dak boven een put van een kraan is niet geïnstalleerd, dus het volgende stadium is de constructie van een hefmechanisme.

<h3 "9gt; Beveiligingsmaatregelen voor de opstelling van de bron

 1. Je kunt alleen niet werken, er moet altijd een partner zijn die verzekert en helpt.
 2. Een persoon die naar de bodem van een putmijn afdaalt, moet worden vastgebonden met een veiligheidstouw.
 3. Het is noodzakelijk om de lucht in de romp te regelen, bij de eerste symptomen van gastoevoer (duizeligheid, misselijkheid) is het noodzakelijk om naar de oppervlakte te stijgen.
 4. Het inkomende water wordt regelmatig uitgepompt met een pomp of emmers om te voorkomen dat de grond bezwijkt.

Technologie van puttenkraan

Voor werk heb je materialen nodig:

 • pinnen en moeren;
 • zelftappende schroeven;
 • metalen ketting;
 • houten staafsectie van 50 × 100 mm;
 • duralumine buis of dunne pool;
 • lading met een gewicht van 18 kg;
 • een emmer van 9 liter;
 • stalen hoeken;
 • buizen met een doorsnede van 50 mm.

De eerste fase is de installatie van een 2,7 m hoge steun. Het kraanrek gebruikt een staaf van 50 × 100 of 100 × 100 mm. De sterkte van de basis zorgt ervoor dat er geen boomcontact is met de grond. Om dit te doen, is de ondersteuning verbonden met de "stiefkinderen" - twee metalen buizen of kanaalbalken met een lengte van 2,5 m. "Stepchunks" worden bevestigd met pennen aan beide zijden van de bar.

De put wordt tot 1 m diep ingegraven, waarin de standaard wordt geplaatst. De geïnstalleerde ondersteuning is verticaal uitgelijnd. Er moet een minimale afstand van 15 cm tussen het hout en het grondoppervlak zijn, de metalen delen zijn betonnen. Gedurende 2-3 weken, terwijl de oplossing aan kracht wint, zijn de ondersteuningen geïnstalleerd.

Raad. Uitstekend materiaal voor een duurzame en sterke ondersteuning - lariks.

Een putkraan tekenen

De tweede fase. De zwenkarm of balancer is gemaakt van een staaf van 50 × 50 mm. Voor een waterput van een kraan met een diepte van 4 m is een balk met een lengte van 3,1 m vereist. De giek wordt op de steun geïnstalleerd met het cement gedroogd. Het wordt aanbevolen om de voering op het bevestigingspunt te versterken. De wartelverbinding, waarmee de balancer aan de steun is bevestigd, bestaat uit twee metalen hoeken en een montagebout M10. Stalen hoeken worden op het rek bevestigd met vier noppen M8.

De derde fase. Een paal om de laadbak naar de kofferbak te laten zakken, moet beweging maken zonder de muren te raken. Het materiaal voor dit onderdeel kan een holle buis met duraluminium zijn, geplakt met een waterdichte film of een paal. De lengte van de paal is 2,2 m, als deze van hout is, wordt het oppervlak van de paal zorgvuldig gepolijst met schuurpapier om schade aan de handen te voorkomen bij gebruik van het mechanisme.

De emmer (boven) en de ketting van de paal (onder)

Aan de bovenkant van de paal is een gegalvaniseerde kettinglengte van ongeveer 1 m bevestigd, deze verbindt het onderdeel met de giek. Dezelfde ketting zit vast in het onderste deel van de paal, maar half zo lang. Hieraan wordt de emmer in volume van 9-10 l of een kuip bevestigd.

Raad. Het wordt aanbevolen om de bovenkant van de emmer met een last te belasten, en wanneer deze in contact komt met water, zal deze omkeren en sneller dippen.

De vierde fase. Het tweede uiteinde van de balansbalk is een korte schouder waaraan het contragewicht is bevestigd. Als lading is het mogelijk om metalen staven te gebruiken, hun gewicht maakt 14-18 kg. Voor de giek is het contragewicht bevestigd met M8-tapeinden.

De put van de put is klaar, het blijft om de structuur te versieren.

Om een ​​eenvoudige ondersteuning met metalen kanalen om te vormen tot een bloeiende heuvel, zijn meststoffen en zaden nodig. Rond het rek een gracht graven en gevuld met compost. Klimplanten zijn de beste manier om niet alleen onbelangrijke gebouwen en pilaren te verbergen, maar ze ook aantrekkelijk te maken voor het oog. Om de ondersteuning te versieren, kunt u erwten, hortensia's, clematis of decoratieve bonen planten. Een paar weken later zal de plaats bij de bron veranderen in een kleine geurige tuin.

Het ontwerp van de put

Een optie is om rond de bloempotten en bloempotten te plaatsen. Echte handwerkslieden met gouden handen maken een figuur van de kraan uit het evenwicht, schilderen een houten of stalen frame onder de vogel, en vullen het ontwerp aan met decoratieve elementen.

De put van de kraan is een echo van het verleden, maar de functionaliteit en decoratieve aantrekkingskracht zijn tegenwoordig in trek.

Sjadoef.

Status is alles! Klik om te bewerken)

Alekseenko Aleksey Nikolayevich, en hier zijn de zeven rekeyed. of anders zien?

Alekseenko Aleksey Nikolayevich, en hier zijn de zeven rekeyed. of anders zien?

Malakhov, ze hebben hun eigen atmosfeer

Let op: Alle rechten op de geposte werken zijn eigendom van de auteurs.

Gebruik foto's zonder hun persoonlijke toestemming is verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 23 = 33