Goed in het huisje

Hoe maak je een put in het land met hun eigen handen

De put in de datsja, gemaakt door eigen handen, is de trots van elke eigenaar. Vaak worden de putten geplaatst, zelfs als het huis stromend water heeft - gewoon om de site te versieren. Natuurlijk is de aanleg van een bron niet mogelijk op elk gebied, soms is de watervoerende laag te diep en dan is het nodig om een ​​put te boren. Leer zelf hoe je een put kunt maken, bekijk de foto's van alle bouwfasen en krijg deskundig advies door dit artikel te lezen.

Eerder, met de verbetering van het buitenstedelijk gebied, was de put eenvoudigweg een noodzaak. Op dit moment is naast de hoofdfunctie een door eigen handen gebouwd goed een integraal onderdeel geworden van het landschapsontwerp.

De bouw is het beste om te starten in de herfst, wanneer de horizon van het water het laagste niveau heeft. Voordat een put in de buitenwijk wordt aangelegd, is het natuurlijk noodzakelijk om een ​​kleine studie van de locatie uit te voeren en de diepte van de watervoerende laag te bepalen. Als er waterputten in de buurt zijn, is de taak vereenvoudigd.

De meest betrouwbare manier om water te vinden, is verkennend boren. Als uit het onderzoek blijkt dat de watervoerende laag zich op een diepte van maximaal 20 m bevindt, is het mogelijk om veilig naar de bouw te gaan.

Een put bouwen met je eigen handen: ringen leggen

Dus, hoe maak je een put met eigen handen om de boerderij niet alleen van schoon water te voorzien, maar ook om de site te versieren? De meest voorkomende constructie is een goed gemaakt van gewapende betonnen ringen.

Kijk naar de foto, hoe je een put maakt: de eerste ring wordt in een gegraven gat gelegd, de volgende - op de neergaande ring. Van onder de onderste ring wordt de grond geselecteerd - en de ringen onder hun eigen gewicht worden neergelaten. De kolom is dus opgebouwd voor de watervoerende laag. De aanpassing van de watervoerende laag wordt bepaald door een merkbare afkoeling - de luchttemperatuur in de put daalt met 1-2 graden, mini-fontanels verschijnen op de muren van de mijn.

Bij het bouwen van een put is het vaak mogelijk om een ​​zogenaamd verkhovodka - ondergronds water tegen te komen, dat zich op een relatief ondiepe diepte boven de waterdichte laag bevindt. Voor watervoorziening vypovodoku meestal niet gebruiken, omdat het geen tijd heeft, sijpelt door de grond, schoongemaakt van verontreinigingen.

Bij het besturen van een mijn wordt deze geïsoleerd: een of twee van de onderste voegen tussen de ringen worden met mortel gesloten. Waterinname komt van onderaf. Nadat de oplossing is ingenomen, gaat de penetratie van de put door. In de aquifer, in de regel, instellen van een tot twee ringen.

Daarna eventuele resterende ingesloten in gewrichten oplossing met de toevoeging van waterglas, bekleden de bodem van de put grindlaag hoogte van 20-30 cm (5-25 cm fractie), die als filter voor binnenkomende water zal dienen. De annulus is bedekt met grind en zand, de bovenkant is verdicht met klei om te voorkomen dat regenwater en ontdooid water de put binnendringen.

De bovenste ring wordt boven het maaiveld geplaatst om te beschermen tegen sneeuw en vuil. Het waterdicht maken van de verbinding tussen de bovenste ring en de gehele kolom wordt bijzonder zorgvuldig uitgevoerd.

Nadat het waterniveau in de put voldoende is om het pomptype "Kid" een aantal keren onder te dompelen om water weg te pompen om de put te "slingeren".

Hoe maak je een put in het land met hun eigen handen (met foto): het hoofd opzetten

De volgende stap om een ​​put te maken in de datsja is de erectie van het hoofd. Het meest effectief zijn de putten waarvan het bovenste deel (kop) is ingelijst in de vorm van een houten frame.

Let goed op de foto van de put met uw eigen handen: het frame kan rond de bovenste betonnen ring worden gemonteerd. Als gevolg hiervan zal een dergelijke put niet alleen functioneel zijn, maar ook een decoratief element in het landschapsontwerp van uw site.

Voor het oprichten van de kop van de put in de vorm van een houten frame heeft u een plaat nodig van 30-40 mm dik, een rond hout of een rond houtblok met een diameter van 180 - 220 mm. In plaats van logboeken kunt u ook een balk gebruiken met een doorsnede van ongeveer 150x150 mm.

Bereid het materiaal voor. Als u te maken heeft met een rondhout, dan moet dit in dit geval worden verwijderd van de schors, geschuurd, verwijderd en behandeld met een antisepticum. Vervolgens moeten de stammen worden gesorteerd in oplopende diameter, omdat de lagere logboekkronen een grotere diameter hebben dan de bovenste. Als u koos voor ronde stammen of balken, is het ook beter om ze te behandelen met een antiseptisch middel. Het is wenselijk om dit te doen, zelfs als u ervan overtuigd bent dat dit al is gedaan in de productie.

Om een ​​bron op de site te maken, markeert u de positie en afmetingen van het blokhut op het terrein. Over het hele gebied van de toekomstige constructie, verwijder de grond tot een diepte van minstens 150 mm. Giet een laag grind, grind of kiezels in de resulterende funderingsput en stamp deze aan. Over het stenen "kussen" is het wenselijk om het beton te gieten en na het stollen om een ​​waterdichtheid uit verschillende lagen dakbedekkingsmateriaal te regelen.

Snijd houtblokken of balken in preforms van de gewenste lengte. Houd er rekening mee dat de hoofdband meestal een formaat heeft van 1000 x 1000 mm tot 1500? 1500 mm. Het aantal knuppels hangt af van de diameter (dikte) van het materiaal dat u gebruikt - het kopstuk moet ongeveer 750 mm boven de grond komen.

Bij het samenstellen van het houtblok moet er rekening mee worden gehouden dat in de praktijk in de meeste soorten snijhoeken meestal twee methoden worden gebruikt: "in de kom" en "in de poot". Bij het "in de kom snijden" steken de uiteinden (overblijfselen) van de boomstammen uit tot voorbij de wanden van het frame. Daarom wordt deze soort soms een kappen "met een overblijfsel" genoemd. De uiteinden van boomstammen steken vaak over de grenzen van het logframe uit met ongeveer 200-300 mm.

snijtechniek wall "poot" (soms dergelijke registratie wordt ook wel "corner") wordt gekenmerkt doordat het hout niet verder reikt dan de hoeken van een blok huis. De uiteinden van de boomstammen in de hoeken worden verbonden door een geheime tand (poot).

De methode om de balk "in een halve boom" samen te voegen, is om de helft van hun dikte te verwijderen bij de hoeken van de bovenste of onderste kroonbalk.

Wanneer u de put met uw eigen handen bouwt, plaatst u de antiseptische of geasfalteerde platen op de waterdichtingslaag langs de gehele omtrek van het voorbereide gebied. Het monteren van de kop van de put begint met het leggen van de eerste (oakladnogo) kroon van dikkere boomstammen, uitgehouwen van onderaf. Vervolgens wordt de uiteindelijke assemblage van de kronen op volgorde uitgevoerd.

Om het frame stabieler te maken, wordt aanbevolen om de stammen van elke kroon te verbinden met speciale ronde of rechthoekige stekels - nagels. Voordat ze in het log worden geïnstalleerd, wordt een doorgaand verticaal gat geboord met een gedeeltelijke greep van de stam van de onderliggende kroon. De nagels worden in de gaten gehamerd tot het punt van mislukking. Het resterende, niet-geoogste deel van de nagel wordt gelijk met het vlak van de balk gesneden met behulp van een beitel.

Nu dat je weet hoe je een put moet maken, bedek alle houten delen met verschillende lagen kleurloze of getinte vernis.

Boven de put is een houten poort met een metalen handvat geplaatst. Een ketting of touw is bevestigd aan de poort en een emmer is vastgebonden.

Zoals je op de foto kunt zien, zijn de bronnen in de datsja, gebouwd met hun eigen handen, niet alleen functioneel, maar ook erg mooie structuren!

Een put boren in het voorstedelijk gebied

Vaak laten putten de extractie van water uit diepe watervoerende lagen met water van hoge kwaliteit niet toe, zo veel mensen geven de voorkeur aan de put. Putten worden gebouwd op een diepte van 30 m en meer. Met hun hulp kunt u niet alleen grondwater opnemen, maar ook dieper liggen, waardoor het mogelijk is drinkwater van hoge kwaliteit te verkrijgen. Het proces van putconstructie omvat het boren van een putboring, het uitrusten met pijpen en een filter, pompen en installeren van een pomp. Afhankelijk van de diepte van het voorkomen van de watervoerende laag, de structuur ervan en de aard van de overliggende rotsen, kan de put een ander ontwerp hebben en verschillen in de opstelling van het waterinlaatdeel. Er zijn veel methoden voor handmatig boren van putten, maar ze hebben allemaal speciale apparatuur, gereedschappen en apparaten nodig, dus het is het beste om specialisten uit te nodigen om deze werken uit te voeren.

Een waterput maken in het land: tips en trucs

Bij ons in het water was altijd genoeg, en we slaan het vooral niet op. Mee eens, het idee van een zorgvuldige houding ten opzichte van natuurlijke hulpbronnen is relatief jong, het is iets meer dan 10 jaar. Tegelijkertijd wil iedereen deze middelen bijna in eigendom hebben: zijn huis ligt bij de rivier of naast het bos, en als hij geluk heeft, zal hij ook op het strand zijn.

Welnu, of op zijn minst een put in de dichtstbijzijnde toegang, omdat de rivier niet overal is, maar zonder water, zoals we weten, kunnen we niet bestaan. En zonder de voordelen van beschaving zoals sauna, bad of douche, willen we ook niet leven. Om nog maar te zwijgen over de liefhebbers van tuinen en moestuinen - nou, waar zijn we zonder onze eigen komkommers of aardappelen ?!

Wat moet ik doen om zelf een goede put te bouwen? In feite niet te weinig!

Dus bouwen we een put aan de datsja, om niet naar het water te gaan naar de naburige tuin - in eerste instantie niet. Om een ​​put te bouwen, moet je weten waar de grond zich bevindt, voldoende water voor de economie. Wil je de hele site niet in zijn zoekopdracht graven ?!

Dus: door de tekenen dat het water naast je nog steeds bestaat, kan er mist zijn (als er geen rivier of meer in de buurt is), mos op de grond, mug na zonsondergang. Als er een rivier of meer in de buurt van je huis is - er is water op het perceel, je kunt er zeker van zijn. Als je niet in tekens gelooft, kun je proberen een put te boren. Of om te zoeken naar water door middel van biolocatie, maar ik adviseer je niet om dit zelf te doen, het is beter om een ​​specialist te vertrouwen.

Ik zal meteen zeggen dat er 2 soorten bronnen zijn: waterinname en boorgat. Vroeger waren de bronnen alleen waterinlaten - dat wil zeggen, ze waren op een natuurlijke manier met water gevuld. Als er zo'n plaats op uw site is, is dat prima! U hoeft dus geen put te boren. De put zal worden gevuld met vocht zelf.

De waterinlaatput bestaat uit een kop, een stam en een waterverzamelaar. In de laatste is er water. De stam is gemaakt van betonnen ringen, die water beschermen tegen het vervellen van aarde vanaf de wanden van de put. Een kopstuk is dan nodig, zodat regen en vuil niet in het water komen en het niet bevriest in de winter.

Je zult een kuil moeten graven om zo'n put uit te rusten met een schop. Ja, ja, als onze betovergrootvaders, en daarvoor, hun vaders en grootvaders! Toch raad ik aan te worden gereserveerd door een lantaarn die op een hoofd wordt bevestigd - onder de grond, zoals bekend, is het licht niet aanwezig.

Eerst graaf je een gat, meet dan het volume en koop betonnen ringen voor de kofferbak. Let er bij het kopen van ringen op dat ze stevig op elkaar passen (zogenaamde "afgeschuinde" ringen). De eerste ring heeft de vorm van een kegel, het is veel gemakkelijker om hem in de grond te begraven. En controleer de verticaliteit van de muren met een loodlijn bij het installeren van de ringen: noch de stammen van de putten noch de schachten van de lift kunnen worden gebogen.

De grootte van de put moet groter zijn dan de diameter van de ring met ongeveer 30-35 cm. Wanneer u graaft - let dan op of de aarde valt. Zo niet, ga dan verder. Vergeet niet dat de ringen genoegen nemen met nog eens 2 bestellingen in de grond. Als de aarde wordt gegoten - nou, je hebt pech, en je zult snel moeten werken.

En om de ringen om beurten te laten zakken, en wanneer je bij het water komt, moet je nog 2-3 meter blijven graven, water en vuil uit de put pompen door emmers te duwen of te trekken. Het is beter om een ​​assistent te hebben, of zelfs twee - alleen, zul je zulk werk heel moeilijk maken.

Na het installeren van alle ringen, schep het water op en ga verder met het verzegelen van de naden tussen de ringen. Dit kan worden gedaan met hennep of klei, en glans over de top voor sterkte met cement. Vervolgens bevestig je de wanden van de ringen onderling met nietjes en schilder je met olieverf. Vergeet niet de natuurlijke waterfilter - grind, die in de bodem van uw put moet worden gegoten.

Welnu, de put is klaar, jullie zijn allemaal in de modder, maar heel gelukkig met jezelf.

Alle? Maar waar daar! Nu is het de beurt aan blinden. Ergens moet je staan, water oppikken en ergens om je emmers neer te zetten. Het blinde gebied kan worden gemaakt van beton of klei. Als het niet bestaat - in de lente zal al het vuil soepel in je put samenvloeien, en je zult daar geen water meer kunnen drinken.

Om het blinde gebied uit te rusten, neem je opnieuw een schop en graaft de grond 2 meter diep in de ring. Vul dan deze ruimte met klei, en van boven zift het zand of grind.

Vergeet niet dat de grond minimaal 3 jaar zal krimpen, dus knoeien de klei heel grondig. Dit moet elk voorjaar worden gedaan. Hoe goed maak je je blinde gebied - het water in de put is zo helder en schoon.

Nu op de turn de kop, het werk is mooi en aangenaam. Dit is het "goed - een zijaanzicht" dat zich boven de grond bevindt. Doe het hoger, en zodat uw geliefde hond niet valt, of God verhoede, uw kind - zorg voor een rooster aan de bovenkant. De kop kan zelf worden samengesteld, als je nog niet moe bent en ook weet hoe je met een boom moet werken. En je kunt een schattig huisje in een speciale winkel kopen, er zijn er nu veel. Zolang je het installeert, zal het water je bron vullen en zul je jezelf belonen voor de arbeid van putwater.

Putten in het landhuis met hun eigen handen (60 foto's): open en gesloten methoden van graven. Een bovenbouw maken

Bewoners van moderne megasteden zijn al gewend aan het kopen van water om te drinken en te koken in plastic flessen. Maar in de buitenwijk is er nog een mogelijkheid om voor zichzelf te zorgen. Om dit te doen, moet je weten hoe je een put op de datacha met je eigen handen kunt bouwen.

De bron in het huisje is een bron van schoon water en een decoratief element

Technologie van de bron van water

Instructie voor de constructie voorziet in twee fasen van het werk: opgraving van de put en het ontwerp van de put in de datsja - je kunt ze allemaal zelf maken. Het is voldoende om de juiste volgorde van acties te kennen.

Tip! Ongeacht of u een hoofdwoning op de site bouwt of wordt gebruikt voor het tijdelijk verblijf van landhuizen uit blokcontainers, moet een plaats voor de put worden voorzien. Misschien vereist de installatie veranderingen in het plan voor landschapsontwerp van de buitenwijk.

Houd bij het kiezen van een locatie rekening met de volgende factoren.

Goed lay-out

Er zijn twee basistechnologieën voor het graven van grond, toegepast afhankelijk van de geologische omstandigheden op de site. Laten we elk van hen in meer detail bekijken.

Van toepassing in het geval dat de grond in het huisje niet los is en de wanden van de put goed hun vorm behouden.

De technologie bestaat uit verschillende fasen, die, hoewel arbeidsintensief, eenvoudig en begrijpelijk zijn voor iedereen om te begrijpen:

 1. Opgraving van de mijn gebeurt in één stap (zonder lange pauzes). Anders kunnen neerslag of andere externe factoren leiden tot bodemverlies, in verband waarmee het werk opnieuw moet worden gedaan.

Put graven voor een goed open put

 1. De breedte van de mijn moet 10-20 centimeter groter zijn dan de diameter van de gewapende betonnen ringen, die zullen worden gebruikt om de muren van de toekomstige bron te versterken.
 2. Versterkte betonnen ringen, versterkende wanden, worden geïnstalleerd na het bereiken van de watervoerende laag. Ze zijn afgedaald met behulp van een handmatige of automatische lier.

Voor het monteren van de ringen wordt een lier of een kraan gebruikt

 1. Ringen moeten zorgvuldig aan elkaar worden bevestigd. Hiervoor wordt een speciale afdichtmassa gebruikt, verkocht in bouwsupermarkten. Gebruik in extreme gevallen geteerde hennep. Gebruik geen cementmortel op enig moment.

Om de voegen af ​​te dichten, een speciale kit

 1. De opening tussen de grond en de buitenrand van de ringen is bedekt met grof zand en gecomprimeerd.

Let op! Het proces van het uitgraven van een put voor een put zal minder tijdrovend en tijdrovend zijn als elektrisch gereedschap wordt gebruikt. Dit is niet altijd mogelijk, omdat vaak nieuwe zomerhuisjes nog niet zijn aangesloten op het gemeenschappelijke elektriciteitsnetwerk. In dit geval kan een dieselgenerator worden gehuurd voor een zomerresidentie.

Wanneer de grond in het land zandig is, zal het niet mogelijk zijn om een ​​put goed open te graven, vanwege het risico op wanden, wat tot zeer tragische gevolgen kan leiden voor de gravers zelf. Bovendien zal de prijs van het werk aanzienlijk stijgen vanwege de noodzaak om de vallende grond voortdurend uit de put te verwijderen.

Daarom wordt een andere methode gebruikt, die "in de ring" wordt genoemd.

De essentie is als volgt:

 1. Er is een plek gepland voor de toekomst.
 2. Hierna begint het graven van de put. De grootte ervan moet exact overeenkomen met de diameter van de gebruikte gewapende betonnen ring. Het proces gaat door totdat de randen van de uitgraving beginnen af ​​te brokkelen. Afhankelijk van de grondsoort gebeurt dit op een diepte van 25 tot 200 cm.

Met de gesloten graafmethode wordt al het werk gedaan in reeds geïnstalleerde betonelementen

 1. De eerste ring wordt in de gevormde put geplaatst. Alle verdere werkzaamheden om de bron te verdiepen, worden binnenin uitgevoerd.
 2. Naarmate je dieper wordt, valt de ring in de grond. Zodra de bovenkant gelijk is aan de maairesening, wordt de volgende gewapende betonconstructie van bovenaf geïnstalleerd.

Naarmate de groef wordt verdiept, worden nieuwe secties toegevoegd

 1. In dezelfde volgorde gaat het werk door totdat de watervoerende laag is bereikt.
 2. De laatst geïnstalleerde ring hoeft niet volledig in de grond te worden ondergedompeld.
 3. Het afdichten en versterken van de constructie gebeurt op dezelfde manier als bij een open graafmethode.

Graaf een gat van de gewenste diepte en versterking van de structuren van gewapend beton dient te gaan naar de vraag hoe om goed te plaatsen in het land: zijn handen worden gemaakt en geïnstalleerd decoratieve add-in die is niet alleen eenvoudig te bron van hulp gebruiken, maar ook dienen als decoratie van de site.

Net als in de twee voorgaande gevallen zullen we het proces van werken in fasen beschrijven:

 1. Betonringen worden stevig verankerd in de put door middel van grofkorrelig zand, dat is gevuld met een opening tussen de put en de grond.
 2. Om het decoratieve deel steviger te laten staan, kan een betonnen fundering rond de put worden gegoten. Uitsparing - 30 cm.

Voor de betrouwbaarheid kan een decoratieve bovenbouw op een fundering worden geïnstalleerd

 1. Als je met je eigen handen een decoratieve put in het landhuis bouwt, is hout het beste materiaal ervoor. Oshkurennye houtblokken, gevouwen in de vorm van een blokhut, vormen een perfecte aanvulling op het ontwerp van de site.

Afbeelding van goed van verwerkte logboeken

Let op! Voor een houten constructie is de fundering niet nodig. De eerste kroon kan direct op de grond worden gelegd. Uiteraard moet de boom in dit geval worden behandeld met antiseptische en beschermende verbindingen om bederf te voorkomen.

 1. Als je nog steeds de basis hebt gemaakt, wordt het eerste blok eraan vastgemaakt met behulp van ankerbouten.
 2. Het frame moet worden verhoogd tot een hoogte van 100 cm of iets hoger.
 3. Binnen het plein zijn er twee verticale palen. Ze zullen dienen als basis voor het dak. Hier is de poort gefixeerd, met behulp waarvan de emmer zal vallen en opstaan.
 4. Het dak bestaat uit twee staven die zijn neergehaald door een huis, die aan de palen zijn bevestigd en met elkaar zijn verbonden door middel van dwarsrails. Als je de wens en vaardigheden hebt, kun je een dak niet alleen twee, maar ook vierhelling maken.

Een put met een zadeldak bedekt met een onduline

 1. Het materiaal voor het dak kan zijn:
 • natuurlijke tegels zijn erg duur materiaal, maar het zal heel weinig kosten om een ​​put te maken;
 • onduline of aluminiumprofiel - het is goed wanneer het dak van de put wordt gecombineerd met het dak van het huis, en een enkele stijl vormt;
 • bamboe, stro, riet - geschikt voor locaties die zijn ontworpen in de stijl van het land;
 • De planken versierd met houtsnijwerk zijn origineel en spectaculair.
 1. De laatste fase is de installatie van een dak dat de put beschermt tegen het binnenkomen van verschillende brokstukken. De vorm ervan wordt willekeurig gekozen, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Alleen goed uitgegraven een put in het land zal een bron van schoon en koud water worden. Wat betreft de opties voor decoratief ontwerp - hier blijft alles naar eigen goeddunken.

In dit artikel leest u meer over putten graven uit de video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

29 + = 37