Kunststof putten in riolering

Typen en prijs van plastic bronnen voor riolering

Rioleringsputten worden gebruikt voor het opslaan van huishoudelijk rioolwater. Dergelijke apparatuur moet zorgen voor een ongehinderde beweging van de vloeistof. Voor dergelijke doeleinden is een schaal met speciale groeven aan de onderkant voorzien. Een dergelijke constructie wordt beschouwd als een onmisbaar element van regenwater en van huishoudelijk riool.

Gebruik van rioleringsputten

Bij de organisatie van riolering en afvoersystemen is het noodzakelijk om een ​​rioolput te installeren. De installatie ervan wordt bepaald door de bijbehorende bouwvoorschriften.

Dergelijke apparatuur kan industriële en huishoudelijke functies uitvoeren. Het product wordt geïnstalleerd wanneer de helling of diameter van de buis verandert, evenals in de hoeken en de bevestigingspunten van de extra tak. De zeer ontwerp stelt u in staat om een ​​riool- of afvoersysteem te onderhouden, wat erg belangrijk is in industriële en huishoudelijke omstandigheden.

Technische uitrusting van apparatuur

Rioolputten bieden vaak een schoteldeel. Om de kosten van sommige modellen te verlagen, blijft de bodem soepel. Vanwege dit verstopping van de structuur treedt op, wat betekent dat het snel zal falen. Dienovereenkomstig wordt een dergelijke optie in de meeste gevallen onaanvaardbaar geacht.

Moderne kunststof putten worden vaak gebruikt in huishoudelijk riool. Ze zijn op een bepaalde afstand geïnstalleerd. Tegelijkertijd is installatie niet alleen toegestaan ​​op de rechte lijnen, maar ook op de draaidelen van de rioleringswegen.

Bij de vervaardiging van dergelijke apparatuur meest gebruikte kunststof buizen met elementen die voor drainage zorgen. Tegelijkertijd kan de grootte van dergelijke producten verschillen afhankelijk van bepaalde factoren.

Voordelen en prijs van kunststof putten

Bij het aanleggen van rioolstelsels voor onderhoud aan de particuliere sector, is het gebruik van kunststofstructuren het meest effectief en praktisch. Deze keuze wordt verklaard door de vele voordelen van de apparatuur.

 • Verhoogde sterkte. Bovendien het is toegestaan ​​het rioolwater goed te verstevigen, die zorgt voor zijn stabiliteit bij een kritische belasting.
 • Slijtvastheid van het schotelgedeelte.
 • Gladheid van de oppervlakken, waardoor de inkepingen van de spuitmonden afgedicht blijven.
 • De mogelijkheid om putten met een bepaalde hoogte te maken.
 • Dichtheid van eventuele gewrichten.
 • Toegankelijkheid en snelle installatie.

Als we praten over de kosten van dergelijke apparatuur, dan moeten we uitgaan van variëteiten. Surveillancemodellen kosten 4-17 duizend roebel en verdeling - in 6-15 duizend roebel. De gemiddelde prijs van geprefabriceerde constructies is ongeveer 8-12 duizend roebel. Indien gewenst je kunt het zelf doen van individuele elementen. Natuurlijk kan dit in een aantal gevallen economisch onrendabel zijn, omdat de gemiddelde prijs van een rioolring ongeveer 6-10 duizend roebel is. Andere items zullen goedkoper zijn. Dus, in de uitverkoop is het mogelijk om langwerpige halzen, covers en de onderste delen te vinden voor de prijs van 3-5 duizend roebel.

Moderne kunststof putten zijn onderverdeeld in verschillende variëteiten. Ze verschillen allemaal in hun omvang, het volume van ontvangen afvalwater en de functies.

 • Inspectie- of inspectieconstructies vormen een belangrijk onderdeel van elk rioleringssysteem. Dankzij dergelijke apparatuur is het mogelijk om de werking van het systeem te controleren, onderhoud uit te voeren en de pijpleiding ook te reinigen tegen verstopping. Dergelijke kunststof putten bestaan ​​uit verschillende elementen. Deze bodem heeft een profilering die wordt weergegeven door verschillende groeven, een deksel of een raspenbegrenzer, en ook een schacht in de vorm van een gegolfde pijp.
 • Absorptieputten worden gebruikt wanneer water niet kan worden afgetapt. Er is dus geen bodemgedeelte hier. In plaats daarvan biedt het een laag zand en grind, waardoor afvoeren de grond in gaan. Dergelijke apparatuur is gemaakt van speciale materialen en heeft alleen een ronde vorm.
 • Waterinlaatputten worden gebruikt om water op te slaan, van waaruit het vervolgens wordt teruggetrokken. Het kan een drainagesysteem zijn, een open reservoir of speciale sloot. Dergelijke apparatuur zorgt voor een saaie onderkant, en een stevige hoes zonder gaten.

Kenmerken van de installatie van een structuur

Moderne plastic bronnen zijn eenvoudig te installeren. Tegelijkertijd zal het werk weinig tijd kosten. Ook is er geen speciale uitrusting of veel arbeid vereist.

 1. Eerst moet je de site klaarmaken, hier een laag zand en cement aanstampen. In dit geval moet speciale aandacht worden besteed aan de keuze van de locatie voor het luik. In sommige gevallen moet u ook zorgen voor de installatie van een speciale plaat.
 2. Dan komt de installatie van een rioolwaterput.
 3. De laatste fase is de rioolbuisaansluiting.

Kunststof putten worden beschouwd als milieuvriendelijke rioleringstoestellen. Dergelijke ontwerpen zijn relatief duur, maar ze betalen zich snel terug. In dit geval installatie van het product zal geen problemen veroorzaken en vereist geen speciale kennis.

Kunststof putten in riolering: voordelen, soorten en kenmerken van de installatie

Drainage welputten plastic ontworpen om de functies van de ophoping van afval van huishoudelijke activiteit uit te voeren en de controle van hun toestand met het onderhoud van riolering netwerken. De bron van het riool moet zorgen voor een ongehinderde beweging van water, zodat het vaak een bodemplaat (kineta) heeft met geleidegroeven om de drains te verplaatsen. Polymerische rioleringsputten worden vaak gebruikt in rioolwaterafvoer en rioolsystemen voor huishoudelijk gebruik en vormen het onderwerp van ons artikel.

Voorbeelden van gelaste opslagputten

Het komt voor dat om de kosten van projecten uit de riolering te verminderen, er een poging wordt gedaan om het schaalgedeelte uit te sluiten, waardoor de bodem glad blijft. Tijdens bedrijf Dit besluit voorziet omgekeerd economisch effect, die wordt geassocieerd met een sterke verstopping puin grote fracties, wat uiteindelijk leidt tot verhoging van de weerstand van de waterstroming en dus fulminante aantasting structuren.

Kinet (lade) met geleidegroeven

Vanwege de ontwerpeigenschappen worden kunststof rioolbuizen in rioolsystemen gebruikt in de vorm van een wartel-, drievoudige en rechte doorvoerput.

Ze worden geïnstalleerd in overeenstemming met bepaalde intervallen, zowel op de rechte rioolleidingen en de roterende trajecten en vallen, en de locatie van elke verandering in de richting van de route, zoals rotatie, toetreding (een goed stuk), etc.

Bij de fabricage van technische en inspectieputten worden kunststofbuizen gebruikt, die zijn uitgerust met elementen voor het leveren van drainage. De totale afmetingen van de buizen worden bepaald door de noodzaak om in de specialist, het onderhoudssysteem, te plaatsen, omdat het noodzakelijk is om manipulaties uit te voeren om de drainage met water onder druk te reinigen.

Beerput plastic, evenals alle andere goed finale drainagesystemen en drainage, op dimensionale parameters hangt volledig af van de prestaties van het dagelijkse riolering systeem volumes van de ontvangen water. Het ontwerp van rioleringsputten wordt allereerst bepaald door het subtype dat het vertegenwoordigt.

Classificatie van kunststof putten:

 • inspectie (inspectie);
 • absorptie wells;
 • wateropname wells.

De aanwezigheid van inspectieputten in de riolering is een belangrijk onderdeel van de rioleringspijpleiding. Ze worden gebruikt voor:

 • monitoring van de werking van de riolering en bepaling van de noodzaak om de leidingen te reinigen van verstoppingen
 • onderhoudswerkzaamheden uitvoeren,
 • verificatieacties en manipulaties voor het reinigen van de pijpleiding met behulp van speciale apparatuur.

Constituerende elementen van de put

Inspectie rioolputten van PVC bestaan ​​uit:

 • De bodem, die is uitgerust met een schaaldeel met profilering in de vorm van groeven;
 • De mijn, die vaak een gegolfde pijp is;
 • deksel - luik of rooster van de limiter.

Wells absorptie wanneer het leidingwater niet mogelijk toepassing, in plaats van de onderste hebben ze een vulling van zand of grind, een water doorlatende grond. Ze zijn gemaakt van materialen die beschermen tegen instorten in de muur, dus in dit geval zijn alleen producten van ronde vorm van kunststof toepasbaar.

Absorptief plastic goed

Waterinlaatputten verzamelen het verzamelde water, van waaruit het verder wordt verwijderd. De volgende waterafvoerpunten zijn mogelijk:

Dergelijke waterinlaat- of drainageputten hebben een deksel en een dove bodem. In dit geval moet het deksel stevig zijn, zonder gaten, omdat regenwater het rioolstelsel kan overbelasten.

Extern en intern zicht op de waterinlaatput

Voordelen van kunststof putten

Bij het bouwen van moderne technische systemen voor onderhoud aan de privésector, is het gebruik van kunststof rioolputten het meest effectief, gezien het gemak van installatie en de duurzaamheid van het gebruik.

Hun onderscheidende kenmerken omvatten ook:

 • hoge sterkte-eigenschappen van de putschacht met de mogelijkheid van versterking voor stabiliteit in het geval van kritische belastingen;
 • hoge weerstand van het dragende deel tegen slijtage;
 • glad uitwendig en inwendig oppervlak van de schacht van de put, waardoor een hoge mate van betrouwbaarheid en vastheid van de frames, zowel inlaat- als uitlaatmondstukken, kan worden verzekerd;
 • mogelijkheid om een ​​put te maken, die de nodige afmetingen in hoogte heeft;

Op maat gemaakt goed

 • volledige afdichting van alle beschikbare verbindingen die in de fabriek zijn gemaakt;
 • afvoersysteem aan het werk op de organisatie van het apparaat van een type putten in het veld, waar de installatie van de pijpleiding, hetgeen lagere kosten en verkort de installatie van putjes met de dwingende bepaling van het vereiste niveau van sluiting van de verbindingen en hun betrouwbaarheid;
 • hoge snelheid van werken bij installatie van de put; bijvoorbeeld, de tijd besteed aan het samenstellen van de meest constructief complexe put is één ploegendienst.

Kenmerken van de montage van kunststof putten voor riolering

Installatie van een plastic put riool neemt een minimum aan tijd en vereist geen gebruik van speciale technische apparaten, en doet dit ook zonder onnodige arbeid aan te trekken.

Verbinden van pijpen met een plastic put

Voor kunststof putten is geen aanvullende behandeling vereist. Het is alleen nodig om de site voor te bereiden met verdichte gemalen steen en zand. Afhankelijk van waar u een goed installeert, is het zinvol om speciale aandacht te besteden aan de keuze van de locatie van het luik van de accommodatie, evenals loyaliteit aan het lossen platen monteren, rekening houdend met de graad van het luik.

Kopiëren van sitemateriaal is toegestaan ​​mits een actieve link naar de bron wordt geplaatst.

Riolering in kunststof

Voor het leggen van communicatie in plaats van gietijzeren en asbestcementputten, worden polymeren steeds vaker gebruikt, die een lagere massa hebben en eenvoudiger te installeren zijn en veel meer voordelen hebben.

Hoewel van oudsher wordt aangenomen dat de ontwerpen voor rioleringsputten het best zijn gemaakt van gewapend beton en de overgrote meerderheid van deze afvoeren zijn gemaakt van dit materiaal.

Zelfs met het ontwerp van nieuwe communicatie plannen ontwerpers in principe hun toepassing. Misschien komt dit door een gebrek aan informatie over moderne technologieën voor de constructie van plastic bronnen.

We zullen proberen deze leemte op te vullen.

Voordelen van kunststof wells ↑

Het gebruik van polymeren als materiaal voor de put van de riolering belooft veel voordelen, we vermelden ze:

 1. Eenvoudige installatie en lage kosten vanwege een kleine massa van constructies (geen noodzaak voor het gebruik van hefmechanismen).
 2. Hoge weerstand tegen aantasting door huishoudelijk afval (gewapend beton hoewel beschouwd duurzaam materiaal, maar onder afbraak als gevolg van de hoge zuurgraad van het afval en organogene soort corrosie vanwege het feit dat het afvalwater verzadigd met voedingsstoffen voor verschillende micro-organismen).
 3. Gemakkelijk om de hoogte van het hoofd in te stellen, het overtollige deel kan eenvoudig worden afgesneden met een ijzerzaag.
 4. Goede plasticiteit.
 5. Uitstekende isolatie van de netwerken bodem en hoge indicator netwerken milieu, om deze reden (niet nodig om extra lagen van de waterdichting als beton betaling), een kunststof put of putten Polyethyleen bieden bijna 100% bescherming tegen de infiltratie van afvalwater in het milieu.
 6. Vrijwel onbeperkte vorstbestendigheid.
 7. Lange levensduur zonder reparatie.
 8. Er is een mogelijkheid om een ​​kleinere maat in de put te installeren.
 9. Een kleine massa maakt het mogelijk om de installatie van de basis onder de put te vergemakkelijken en te vereenvoudigen.

Een ander voordeel van plastic bronnen is dat ze qua gebruik niet verschillen van hun concrete analogen.

De meeste modellen gaan ervan uit dat niet alleen plastic luiken worden gebruikt, maar ze kunnen ook worden gebruikt met traditionele gietijzeren hoezen.

Bij het gebruik van putten voor huishoudelijk afvalwater of hemelwater zijn er geen beperkingen.

Belangrijk! Wanneer ze worden gebruikt voor de afvoer van technisch afvalwater, is het noodzakelijk te weten dat bepaalde soorten kunststoffen gevoelig zijn voor de vernietiging van organische oplosmiddelen.

Bij het werken met productieafval hebben betonputten echter extra bescherming nodig.

Rioleringsputten voor verschillende doeleinden worden ook geïnstalleerd tijdens het aanleggen van netwerken van externe watervoorziening, die is voorzien door Sanitaire Normen en Regels 2.04.03-85. Dergelijke rioleringsputten kunnen worden onderhouden en zonder (in het geval van een kleine diameter).

Maar er moet nog één oefening in aanmerking worden genomen - putten worden vaak niet alleen gebruikt voor de afvoer van water, maar ook voor andere communicatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van de beerput met uw eigen handen gemaakt van baksteen, leer van het artikel.

In een vergelijkbare situatie is het noodzakelijk rekening te houden met enkele eigenaardigheden van polymeerstructuren:

 1. Als het om water gaat, zijn er geen beperkingen, behalve voor hygiënische en hygiënische vereisten.
 2. Bij het installeren van putten op verwarmingsnetwerken moet rekening worden gehouden met de lage thermische stabiliteit van sommige polymeren.
 3. Het is onwenselijk om polymeerputten in voedingsnetwerken te gebruiken vanwege de lage brandwerendheid.
 4. In productpijpleidingen en gaspijpleidingen moet rekening worden gehouden met het feit dat sommige polymeren afbreken van organische oplosmiddelen en gemakkelijk statische elektriciteit accumuleren.

Typen en opstelling van putten uit kunststof ↑

Overweeg de meest voorkomende soorten putten voor riolering. Maar houd er rekening mee - hun nomenclatuur is niet beperkt tot deze lijst, maar indien nodig, fabrikanten altijd overeenkomen om speciale wijzigingen aan te brengen in de bestelling.

Het meest voorkomende type wordt gebruikt op plaatsen van draaiende en vertakkende netwerken. Ze worden gebruikt voor de installatie van leidingverbindingen en hun inspectie, onderhoud en uitvoering, indien nodig, voor reparatie. Kan worden berekend voor een bepaald aantal rotatiehoeken van buizen of universeel worden uitgevoerd.

Zijn naam werd verkregen uit dit soort put dankzij het trogdeel, dat aanwezig is in zijn constructie. Met een kleine helling is de bak nodig om ophoping van afvalwater te voorkomen.

Gewoonlijk produceren plastic tin plastic wells een kleine diameter, omdat ze een minimum aan ruimte vereisen voor hun volledige werking.

Foto: schema van plastic putjes in rioolputten Foto's: standaard specificaties

Het op één na meest voorkomende type wordt gebruikt in vrij stromende reservoirs met zwaartekracht. Het zijn tanks, aan de wanden waarvan rioolbuizen zijn aangesloten.

De bodem van de put bevindt zich onder het niveau van de aangesloten leidingen en dient voor sedimentatie en opvang van neerslag. Gemonteerd op de plaatsen van vertakking en bochten van riolering, en ook na een zekere afstand op rechte stukken.

In geval van verstopping in de buis, kan deze door een put worden verwijderd.

Dit type put (ook wel inspectieputten genoemd) is ontworpen voor het monteren van verschillende afsluit- en besturingsapparaten, sensoren (op zwaartekrachtnetwerken wordt niet gebruikt). Ze vertegenwoordigen een volledig hermetische kamer, waarin zich een pijpleidinganker bevindt - kranen, brandkranen, grendels, watermeeteenheden.

Kenmerkend zijn inspectieputten van gemiddelde grootte en uitgerust met ladders voor toegangsreparatieservice.

Kenmerken van dergelijke bronnen:

 • verplichte aanwezigheid van trappen (stapelladder);
 • Afmetingen voldoende om in de kamer te werken;
 • ruimte tussen de as van de onderste inlaatpijp (lade) en de bodem van de kamer, biedt de mogelijkheid om eventuele fittingen en onderhoud te monteren.

Ze verschillen in de locatie van het luik niet strikt langs de as van de kamer, maar dichter bij de rand hebben ze meestal een grotere afmeting.

Deze opstelling biedt goede toegang tot de trappen aan de wand van de put.

Excentrieke rioolputten worden gebruikt voor:

 • onderhoud en inspectie van netwerken met pijpen met grote diameter;
 • verzameling en opslag van industrieel water;
 • installatie van pompapparatuur.

Een andere naam voor dit type putten - doofkamers, wordt gebruikt op zwaartekracht rioleringssystemen. Hun doel is om de stroomsnelheid te verminderen en om te leiden naar andere reservoirs.

Dit type put combineert ook de functies van de sedimentatiekamers, omdat de inlaat en uitlaat van de pijpen zich boven de bodem bevinden en alle gesuspendeerde materie in de kamer bezinkt.

Foto: gevallen van installatie van differentiële bronnen

Differentiële putten bepalen:

 • Wanneer het nodig is om de diepte van de plaatsing voor de inkomende pijpleiding te verminderen;
 • met het risico van een te snelle toename of afname van de stroomsnelheid;
 • bij het oversteken van de hoofdlijn van ondergrondse structuren;
 • In het geval dat de put de laatste is voor het reservoir waarin de drains worden geloosd. Meestal heeft het een overstroomde uitlaat.

Differentiële wells verschillen ook in interne opstelling:

 • met een praktisch profiel en een waterer in de stroomafwaartse richting;
 • buisvormig, worden gemaakt op basis van een verticale buis;
 • met een waterafvoerwand;
 • meertraps, ze blussen het debiet terwijl het langs de cascade van stappen beweegt;
 • stroom, hebben korte delen van de pijpleiding met een hoge helling. Gebruikt in gebieden met een mogelijke vertraging van de stroom om het te versnellen;
 • Putten uitgerust met een hydraulisch slot om de stroomrichting te wijzigen zonder deze te versnellen of te vertragen. Omleiding vindt plaats met behulp van een speciale drainagekamer.

Differentiële wells in de vorm van een snelle stroom kunnen ook worden geïnstalleerd in de opstelling van privériolering in het geval dat de hoeveelheid afvoer voldoende zal zijn voor zelfreinigende riolering.

De installatie van polymeerbronnen, in tegenstelling tot hun analogen van gewapend beton, vereist geen gebruik van zwaar materieel, omdat alle elementen van de constructie gemakkelijk door een of twee werknemers kunnen worden verplaatst.

Laten we dit werk stap voor stap beschouwen:

 • er worden grondwerken aangelegd om de installatieplaats voor te bereiden en, vanwege het kleine gewicht van de constructie, is het mogelijk om een ​​minder volumineus kussen uit te rusten. Niettemin, vooral indien geïnstalleerd putjes met prigruzochnoy kamer (vuldeel betonconstructies) noodzakelijk de basislaag grind, dan het kiezel- en zorgvuldig afgedicht (bij voorkeur aanvullend van toepassing geomatten) vult;

Foto: grondwerken die op een grinthoofdkussen worden geplaatst

 • De put wordt geplaatst en genivelleerd;

Foto: installatie van een bron

 • als een ondergedompelde kamer is voorzien (om te beschermen tegen het uitwerpen van de put als gevolg van grondwater- en vries-dooicycli), is deze gevuld met beton;
 • de installatie van collectors die op een put lijken en de verbinding van pijpen erin, evenals de installatie van trappen;

Foto: installatie van rioolbuizen

 • overlapping van de put;
 • een besprenkeling van de put;

Foto: installatie van de ladder

 • het luik is geïnstalleerd.

Foto: installatie van het luik

In de regel kost de installatie van een kunststof put 30-20% minder tijd dan de installatie van gewapende betonconstructies.

De meeste modellen plastic rioleringsputten zijn absoluut compatibel met alle modellen van luiken, zoals gietijzer (van lichte tot zware serie) en polymeer.

Foto: kunststof luik

Ze kunnen zowel met sloten als zonder worden gebruikt. Dat wil zeggen - het gebruik van polymeer voor de constructie van de put, heeft geen invloed op de selectie van het luik.

Toch is het, in combinatie met dergelijke putten, het meest logisch om polymeeronderdelen te gebruiken die worden gekenmerkt door grotere duurzaamheid en lagere kosten dan gietijzeren onderdelen.

Voor een logische afsluiting van ons onderzoek zullen we de meest bekende fabrikanten van plastic bronnen in onze markt onderzoeken, de kenmerken van hun producten en het prijsbeleid.

Een van de meest bekende bedrijven, bijvoorbeeld, begon dit marktsegment voor het eerst onder de knie te krijgen. Het onderscheidt zich door producten die volledig voldoen aan de normen, niet alleen in termen van technische kenmerken, maar ook in ecologie.

De tweede in termen van populariteit en aandeel in de markt van polymeerbronnen en in het algemeen elementen van rioleringssystemen in Rusland is het bedrijf.

Het is de erkende leider op de wereldmarkt van polymeerdelen voor watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Aangezien het niet vreemd is, dit Oostenrijkse merk, zijn de prijzen zelfs lager dan die van onbekende merken, hoewel de kwaliteit op een ongewijzigd niveau is. Prijzen beginnen vanaf 2850 roebel.

Maar de lijst van bedrijven die rioleringsputten van polymeer produceren, is niet beperkt tot de twee bovengenoemde merken.

Hoe veel zuiniger om een ​​douchecabine met uw eigen handen te installeren, lees hier.

Of het nodig is om glazen spoelbakken voor een badkamer te installeren, ontdek het door het artikel te lezen.

In de afgelopen jaren zijn er in deze sector van onze markt nog veel meer fabrikanten verschenen, zowel binnenlandse als buitenlandse, die zo'n soort communicatieknooppunten produceerden.

En het is de moeite waard om aandacht aan hen te besteden, bijvoorbeeld Wavin, SpiroLine of Nizhny Novgorod Plastform, verschillen niet van de leiders, behalve de soms lagere prijs.

De bouw van een landhuis is tegenwoordig ondenkbaar zonder een riolering die zorgt voor de afvoer van huishoudelijk rioolwater via het interne en externe netwerk [...]

Tot op heden zijn de installatie van watertoevoer- en verwarmingsleidingen vaak gebruikte producten die zijn verbonden met permanente hulpstukken. Het wordt echter vaak gebruikt [...]

De kwaliteit van de bouwwerkzaamheden in het gebouw vereist het gebruik van alleen high-tech materialen in alle stadia. Het gebruik van nieuwe technologieën in de productie [...]

Vertel het je vrienden! Vertel over dit artikel aan uw vrienden in uw favoriete sociale netwerk met behulp van de knoppen in het paneel aan de linkerkant. Bedankt!

Voeg een reactie toe Antwoord annuleren

Elke kopie van het sitemateriaal is verboden!

Neem voor samenwerking contact op per e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

53 − 44 =