Caps op ventilatiepijpen

Contents

Kappen op de schoorsteen: 6 van de meest succesvolle zelf gemaakte opties

Een betrouwbare, stijlvolle en duurzame kap voor de schoorsteen kan door u zelf worden gekocht of vervaardigd. En velen worden aangetrokken door de tweede optie, omdat dit een andere gelegenheid is om te pomberen, vindingrijkheid te tonen en de buitenkant van zijn huis een andere originele toets te geven. Laat een dergelijke schoorsteen geen ideale naden hebben en tot de perfecte geometrie van elke millimeter komen, hij ziet er allemaal goed uit, "op een inheemse manier", en vanop afstand zullen er weinig fouten merkbaar zijn.

Begin gewoon met te beslissen wat u wilt krijgen: een eenvoudige maar mooie klassieke kap op de schoorsteenpijp of een complexer ontwerp met extra functies en creatief ontwerp. Zowel dat, als een ander - is belichaamd in een leven! En we zullen u in detail vertellen hoe u elk van deze opties kunt maken en wat u daarvoor nodig hebt.

Hoe de vorm en het materiaal voor de schoorsteenkap te kiezen?

Heb al heel lang een dop op een pijp bedacht. Deze oplossing maakt het niet alleen mogelijk om de schoorsteen decoratieve eigenschappen te geven, maar ook belangrijk praktisch:

De belangrijkste en eerste taak van de kap op de schoorsteen is om de laatste te beschermen tegen externe natuurlijke verschijnselen: sneeuw, regen, sterke wind en overmatige ventilatie. Secundair - om te dienen als een extra decoratie van het dak. Geloof me, de verbeeldingskracht van moderne ontwerpers, meer dan ooit, is geweldig! En sommige meesterwerken van huiselijk en industrieel vakmanschap trekken al van ver het oog.

Bovendien kan elk detail zijn eigen vorm hebben, waardoor de schoorsteen een bijzonder decoratief origineel uiterlijk krijgt. Maar ongeacht de vorm die u van de kap maakt, het belangrijkste is dat het de schoorsteen beschermt tegen regen en wind, en niet toestaat dat de weersomstandigheden de muren vernietigen. En tegelijkertijd bleek het in de praktijk duurzaam te zijn, omdat de omstandigheden van de werking ervan extreem zijn!

Selecteer de kap op de schoorsteen in overeenstemming met de diameter van het gat en het type kanaal:

 • als de kachel in huis wordt verwarmd met gas, dan moet de afzuigkap van chroom-nikkel zuurbestendig tin zijn;
 • als een open haard, een ketel of een kachel brandt met vaste brandstof of hout, is het beter om een ​​vaste dop te plaatsen, maar een verwijderbare dop, zodat het eenvoudig is om een ​​audit uit te voeren.

Totale classificatie van doppen op de schoorsteen is eenvoudig: met een vierkante basis of rond, van zwart of chroom-nikkelplaat, stationair of vouwend. Ook heel wat vandaag worden alleen hoeden gemaakt zonder enige fundering - ze worden direct op het kanaal van de schoorsteen gefixeerd. In Rusland, de meest populaire vormen van kappen:

De architecturale vorm van de kap heeft ook betekenis:

 1. Het multifunctionele vliegwiel heeft een uitstekende bescherming tegen vallen in de schoorsteen van sneeuw en andere sedimenten.
 2. Dymnik met een windvaan ziet er bijzonder indrukwekkend uit, voor zo'n speciaal geïnstalleerde metalen figuren van objecten voor dieren.
 3. Een kap met een plat oppervlak wordt meestal geïnstalleerd voor gebouwen in Europese stijl.
 4. Een kap met een openingsdeksel wordt ook populair, wat helpt om ongehinderde preventie en onderhoud van de schoorsteen te garanderen.
 5. Ten slotte is de deflector, die is uitgerust met open ventilatiegaten, ontworpen om de tractie aanzienlijk te verbeteren.

Als u opmerkt, worden de kappen op de schoorsteen niet altijd gebruikt. Bijvoorbeeld, in gebieden waar er bijna geen wind is en er zijn zelden neerslag, is de kap volledig afwezig in de schoorsteen. Maar voor Russische breedtegraden met het juiste klimaat is een dergelijk dakelement noodzakelijk.

6 meest succesvolle ontwerpen van kappen op de schoorsteen

Een vrij nobele en moderne look in de dampen en windvinnen, die zijn gemaakt van roestvrij staal of gegalvaniseerd ijzer. Als ze ook bedekt zijn met een gekleurd polymeer, zien ze er bijzonder mooi uit. Maar als je wat meer vindingrijkheid toevoegt en een rokerig decoratief effect geeft, zal het dak van het huis lijken op een sprookjespaleis. En zelfs de standaard vliegboot lijkt op een ander klein huis aan de pijp.

Europese top: buitenlands minimalisme en praktisch nut

Europese kappen zijn meestal afgerond, meer ontworpen om de vorming van condensatie te voorkomen. Bijvoorbeeld van een stalen plaat en handgemaakte houders blijkt het een behoorlijk elegante rookoven van dit type te zijn:

En nu - stap voor stap, zoals in onze masterclass:

 • Stap 1. Neem een ​​normale metalen plaat en buig deze voorzichtig, zonder te breken, rond de buis (u kunt direct op de contour van de schoorsteen komen).
 • Stap 2. Bevestig de poten, waarvoor de kap direct op de buis wordt bevestigd. De eenvoudigste manier is om een ​​lasser bij dit proces te betrekken of om een ​​speciale machine te gebruiken. U kunt ook kruisingen maken (niet tot het einde) en met behulp van een combinatietang de stroken voorzichtig buigen.
 • Stap 3. Je kunt dezelfde incisies doen, niet dwars, in de lengterichting, als het stuk lang genoeg is en je een kleinere paraplu nodig hebt. Knip dan bij de randen een rechthoek uit en laat de staarten in de middelpunten. Vouw het vel vervolgens in een halve cirkel en druk de staarten al met een juk in.
 • Stap 4. Buig de benen zo zacht als de kap om de vouw glad te maken.
 • Stap 5. Om een ​​dergelijke kap op de buis te monteren, kunt u een conventionele schoorsteenklem gebruiken.

Een interessant idee, toch? Als u dergelijke producten nog nooit van metaal hebt gemaakt, adviseren wij u om met deze optie te beginnen. Het is gewoon een gebogen halfronde plaat, die slechts vier poten heeft. Van alle materialen heb je alleen een stuk plaatwerk nodig en een schijf voor de Bulgaar.

Klassieke paraplu: harmonie van esthetiek en betrouwbaarheid

Het maken van een standaard paraplu voor een schoorsteen kost u niet veel tijd:

Het installeren van een zelfgemaakte paraplu op de schoorsteenpijp zal ook niet moeilijk zijn:

Hier is een video-instructie voor het maken van zo'n eenvoudige, maar elegante paraplu op de schoorsteen:

Kap met vonkenvanger: hoe maak je een barrière tegen vonken

Bovendien is het ontwerp van de standaard kap vaak uitgerust met een mesh-spark detector, die, als een bonus voor zijn basisfuncties, voorkomt dat vogels de schoorsteen binnendringen (en het vuilnis dat wordt meegevoerd door de wind). Maar tegelijkertijd moet het gaas zelf voldoende grote gaten hebben, zodat de rook dan gemakkelijk de buis verlaat.

Hier is een voorbeeld van de eenvoudigste installatie van een vonkenvanger op een schoorsteen:

Vooral mooi en merkbaar van veraf zijn de koperen kappen - vonkenvangers:

Overigens zijn koperen doppen helemaal geen luxeartikel. Wat het fabricagemateriaal betreft, is koper de meest geschikte optie voor de kap, die niet alleen duurzaam, maar ook esthetisch is.

Met behulp van koper creëren ze bijzonder effectieve accenten op het dak, die de status van de eigenaars van het huis benadrukken. Maar als u besluit om een ​​kap te maken van dit materiaal, in aanmerking nemend dat alle componenten dan ook koper (zelfs bevestiging) moeten zijn. Immers, in contact met andere materialen veroorzaakt koper ongewenste chemische reacties, bijvoorbeeld oxidatie. Maar in de loop der jaren zal de koperen dop een waardevolle nobele tint krijgen.

Kappen op de keramische schoorsteen: we nemen toevlucht tot kunstgrepen

En laten we nu gaan van schoorstenen van gewoon metaal - naar keramiek en baksteen.

Het grootste probleem van het maken van afzuigkappen op keramische buizen is dat het voor elk apparaat moeilijk is om het te repareren. Daarom bieden wij u deze eenvoudige en elegante oplossing:

Een dergelijke dop is natuurlijk een seizoensgebonden oplossing, maar bij afwezigheid van een stookseizoen zal de schoorsteen gesloten zijn, zal het niet regenen, zal sneeuw vallen en zal het puin uit de wind verstopt raken. En het belangrijkste is dat een dergelijke schoorsteen geen klein dier krijgt (wasberen, overigens, ogenschijnlijk erg leuk) en dat de vogel zijn nest niet zal vernietigen. ie dankzij deze eenvoudige installatie raak je verlost van de vele problemen die meestal aan het begin van het stookseizoen optreden.

Caps-deflectors: de juiste tractie creëren

Moderne afzuigkappen hebben veel voordelen ten opzichte van conventionele afzuigkappen en creëren een opmerkelijke tractie:

Hier is meer informatie over wat zo waardevol is, zoals een kap en waarom het de moeite waard is om alles in het werk te stellen en kwaliteitsmateriaal aan te schaffen:

De eenvoudigste vizier-deflector is gemaakt van een enkele metalen plaat:

Schoorsteenkap op meerdere niveaus: architecturale meesterwerken

Als je er van droomt om een ​​vizier op de schoorsteen te maken met je eigen handen, is dat vooral sterk, "eeuwenlang", dan is de hieronder geïllustreerde optie precies goed voor je.

Voor dit idee heeft u een vierkante buis van 15x15 mm nodig, stalen strips en gegalvaniseerd metaalgaas met cellen van 25x25 mm, die als een uitstekende vonkenvanger zullen dienen. Een dergelijke kap zal bestaan ​​uit twee afzonderlijke elementen, die aan elkaar worden vastgezet door middel van bouten. Naar de schoorsteen, maak je de kap ook vast met bouten.

Het enige dat je nodig hebt is koken. Las de steun direct op het frame, zodat u bij montage op het dak alleen de moeren hoeft vast te draaien. En al de rest - volgens de instructies:

 • Stap 1. Maak een ondersteuning van de vereiste lengte voor de rechthoekige basis van de kap.
 • Stap 2. Las de basis voor het dakspant-systeem.
 • Stap 3. Maak de spanten schuin.
 • Stap 4. Las nu de montageprofielen op het bovenste niveau en maak een indrukwekkend gat van 8 millimeter.
 • Stap 5. Draai het nu allemaal van binnen aan.
 • Stap 6. Het bovenste niveau is veel eenvoudiger. Het is eigenlijk slechts een ondersteunend kader.
 • Stap 7. Bedek alle open delen van het vizier met een gegalvaniseerd gaas (het is het gemakkelijkst om het op plastic banden te bevestigen).
 • Stap 8. Elementen van het dak van dit vizier zijn ook beter gemaakt van gegalvaniseerd staal.
 • Stap 9. Alle verbindingen verzamelen om klinknagels en promazhte siliconenrubber (alleen het dak, omdat de bovenkant van de buis een hoge temperatuur als gevolg van de stijgende rookgassen).
 • Stap 10. Nu blijft het alleen nog om je vizier te verven, bij voorkeur met hamerslak. Het brandt niet in de zon en houdt het goed.

Hier is de opstelling van zo'n ongewone tweevoudige kap in stapsgewijze foto's:

Hoe de bovenkant van de schoorsteen van een complex apparaat te sluiten?

De eenvoudigste en meest technologisch correcte oplossing is om een ​​brede metalen kap op deze schoorsteen te installeren:

Een andere goede optie om een ​​dergelijke schoorsteen te beschermen tegen vocht en sneeuw tussen de circuits, is om een ​​betonnen dop te maken:

Merk op dat voor velen zo'n versie van de voltooiing van de schoorsteen verrassend lijkt: waarom zou je een afzuigkap op de schoorsteen maken om te doen wanneer je weggaat en een koppeling doen? In feite zorgt een dergelijke dekvloer ervoor dat er geen vonken in de mijn terechtkomen en dat het regenwater uitsluitend naar de straat stroomt.

Ook is een geschikte optie om een ​​dergelijke kap breed genoeg te maken om de ingang van de buis volledig te bedekken:

Bestudeer onze masterclasses, kies een geschikt ontwerp en bereid je voor op het toekomstige object van je eigen trots!

Hmm. Ik kan alleen maar doen met een eenvoudige Europese dop. Om een ​​paraplu te maken is het onwaarschijnlijk om te leren, er zijn geen geschikte materialen geschikt, wat kunnen we zeggen over de deflector. En het feit dat er verder op de foto staat is afgebeeld, dit is al voor high-end ambachtslieden - niet voor gewone stervelingen. Ik denk dat het de moeite waard is om de kap alleen te maken als de kachel en de schoorsteen zelf gemaakt zijn. En als alles is ingekocht - ingehuurd, dan is de kap gemakkelijker te kopen.

Je kunt dit allemaal zelf bouwen en een kant-en-klare structuur kopen. Persoonlijk heb ik voor mijn huis een gewone metalen dop gemaakt zonder enige trucjes. Toch is de video die ik denk geen goede helper. Als een persoon niet alleen wil dat de bel zijn functionele rol vervult, maar er ook geweldig uitziet, is het beter om hem in de winkel te kopen. Ineptische handen van het materiaal kunnen veel bederven.

Mijn man probeerde zelf eerst zo'n dop te maken. Ik dacht dat hij een moeilijke structuur met twee lagen zou hebben, uiteindelijk een tros metaal zou ruïneren en zou stoppen bij de gebruikelijke eenvoudige, taps toelopende metalen kap. Ik denk dat dit niet voor lang is, want Ik wil iets origineler. Nu kijk ik op de internetopties, ik vind het leuk met een weerhaan. Je handen - het is goed, maar alleen als dit mogelijk is. Als God geen talent heeft gegeven, niets om het lot te testen.

Wat is er nodig voor de kap op de ventilatiepijp / schoorsteen

De traditie om de doppen op de buizen te installeren, kwam uit het verleden. Terug in de 19e eeuw kappen uitsluitend waren gesmeed, omdat andere opties om een ​​vergelijkbaar product gemaakt van ijzer is gewoon niet izobreli.Trud smid, natuurlijk duur, en bieden een decoratie op het dak kon niet alles. Maar op rijke huizen en kastelen werden de doppen op de pijpen versierd met meesterwerken van smeden. Meest afgebeelde silhouetten van mensen, dieren of vogels. Minder vaak, de eigenaren van elke ambachten bestelde een windwijzer beeld van een object symboliseert de gastheer sessie. Een soort visuele reclame.

In feite zijn er verschillende praktische functies voor een paraplu geïnstalleerd op een pijp:

 • Bescherm de buis tegen water en sneeuw. Met overvloedige regenval in de pijp, kan er een aanzienlijke hoeveelheid vocht zijn, in staat om "9raquo" op te sluiten; hunkeren. Een correct gemonteerde kap vermindert de hoeveelheid regenval die in de kofferbak van de buis valt. De vorm van de kap moet niet alleen met esthetische overwegingen worden gekozen, maar ook met regionale kenmerken van de mestnost: wind- en sneeuwbelastingen.
 • De kap op de stenen pijp beschermt de steen goed tegen vernietiging. Onze producten hebben speciale rokken voor het aftappen van condensaat, dat gevormd wordt op een koud metalen oppervlak, wanneer het in contact komt met hete lucht uit het ventilatiekanaal.
 • Voorkomt het binnendringen van insecten, dieren, vogels, gebladerte en andere voorwerpen die door wind kunnen binnendringen, of de wens om op te warmen.
 • Verbetert de tractie. Specifiek voor het verbeteren van de tractie, zijn deflectors van verschillende modificaties ontwikkeld, maar elke schimmel op de pijp gaat ook goed met deze taak om: het neemt met ongeveer 20% toe.

Wat nodig is voor een paraplu over de schoorsteenpijp is nu duidelijk. Het blijft om te begrijpen wat te doen en welke vorm te kiezen.

Welke materialen worden gebruikt om de doppen van hun bevestigingsmiddelen te maken

Maak kappen op de schoorsteen van materialen die bestand zijn tegen corrosie, draag hoge temperaturen en hebben een lange levensduur. De vereiste voor het temperatuurregime is alleen geldig als het apparaat de schoorsteen sluit. Voor ventilatiekanalen is een product van polyester, purala, enz. Behoorlijk geschikt. Gebruik in alle andere gevallen:

Flyugarki (rokers) van koper dienen lange tijd, van 50 tot 100 jaar. Dit is een van de meest duurzame materialen, maar wanneer u het installeert, moet u hardware van koper gebruiken. Anders zullen actieve corrosieve processen beginnen die de levensduur van het apparaat aanzienlijk verkorten. Installatie van een zink-titanium kap op de schoorsteen zorgt om dezelfde redenen als het gebruik van alleen gegalvaniseerde hardware. Zink-titanium - een nieuwe legering, die onlangs is alleen gebruikt voor de productie van de dakbedekking, maar vandaag de dag vele campagnes begonnen om uit te maken, en doppen op de schoorsteen. Ze hebben een garantie van een halve eeuw en de prijs is veel minder dan die van koper. Installeer de pijp cap andere materialen kunnen conventionele metalen producten, maar het is beter om die niet vatbaar zijn voor oxidatie en afbraak te nemen: De meeste flyugarok dienst kan decennia en klimmen op het dak, omdat het de wind blies vernietigen mount - niet aangenaam tijdverdrijf. Als we praten over de gemetselde schoorsteen, is het mogelijk om conventionele of lange nagels of gesneden (maar ontmanteld vrijwel onmogelijk) gebruiken, kunt u pluggen gebruiken. Telkens het bevestigingssysteem is geselecteerd op basis van de vorm en het materiaal van de buis met gaten voor bevestiging enz

Gesmede kappen op schoorstenen

Het meest populaire type van dit product is een roestvrijstalen kap met of zonder polymeercoating. De levensduur in dit geval is 20 jaar, maar ook de prijs is veel lager. Bijzonder populair is de optie met een polymeercoating - de kleur kan worden gekozen in de tint van het dak, en als het ontwerp in de stijl van het dak is, ziet deze optie er fantastisch uit.

Is het mogelijk om een ​​dop op de schoorsteenpijp te plaatsen en hoe deze correct te maken

Het lijkt erop dat zoiets eenvoudigs als een kap op de schoorsteenpijp veel vragen oproept: hoe zou het moeten zijn, hoe zou je een vizier moeten maken met je eigen handen en zou het in het algemeen moeten worden geïnstalleerd? Discussie en controverse over dit onderwerp beslaan meer dan één pagina van het populaire forum, maar u zult daar geen eenduidig ​​antwoord vinden. Laten we proberen deze problemen zelf op te lossen, te beginnen met de laatste.

Schoorsteenparaplu - voor en achter

In het voordeel van het installeren van een verscheidenheid van kappen (flyvarok) op de hoofden van schoorstenen, de volgende argumenten zeggen:

 • de paraplu bedekt gedeeltelijk de mond van de wind die blaast en vermindert dus de kans dat de stuwkracht kantelt;
 • Het rookhuis beschermt tegen vuil en vocht in de vorm van neerslag;
 • als we een gaasontwerp gebruiken, kunnen vogels niet in de schoorsteen nestelen;
 • het product verlengt de levensduur van de kop van de stenen pijp, vernietigd door wind, regen en sneeuw;
 • Het vliegwiel met decoratieve elementen vormt een aanvulling op de bouwstijl van het gebouw.

Variant flyugarki met een raster van vogels

Let op. Bij het opstellen van de lijst hebben we geen rekening gehouden met onbetrouwbare advertentie-informatie. Beweringen dat de verschillende spuitmonden de stuwkracht in de rookkanalen vergroten en de efficiëntie van de ketels verbeteren, zijn de puurste uitvinding.

Beschouw nu de tegenargumenten. Het belangrijkste negatieve punt is dat het vizier op de schoorsteen in de vorm van een schimmel verbrandingsproducten in de weg staat, dat wil zeggen dat het hun vrije uitgang voorkomt, waardoor een waarneembare aerodynamische weerstand wordt gecreëerd. Dit betekent dat de schoorsteenparaplu de tractie niet verhoogt, maar juist vermindert.

Het tweede nadeel van het gebruik van bijlagen is herhaaldelijk bevestigd door trieste statistieken. Feit is dat een van de producten van de verbranding van koolwaterstoffen waterdamp is, en de atmosfeer met rook achterlaat. In diesel- en gasketels met hoog rendement worden de uitlaatgassen met een temperatuur tot 120 ° C afgekoeld, stijgen langs de buis en komen dan in contact met het metaal van de kap.

Voorbeelden van ijsvorming van schoorstenen uitgerust met spuitmonden

Waterdamp condenseert onmiddellijk en bevriest bij min-temperaturen, waardoor ijspegels op de paraplu die het gedeelte van de schoorsteen bedekken, zoals op de foto wordt weergegeven. Als gevolg hiervan gaan de dampen de kamer in en vergiftigen de huurders van het huis. Er zijn nog andere argumenten tegen het installeren van schimmels:

 1. Je kunt nergens terecht in moderne schoorstenen van ronde vorm tot vogels, daarom is het niet nodig om ze af te dekken met een rooster.
 2. Een correct geconstrueerd rookkanaal heeft een condensaatopvangbak met een afvoer, waar het water dat in de vorm van neerslag de leiding in stroomt, veilig stroomt.
 3. Doppen gemaakt van dun verzinken, geïnstalleerd op de schoorstenen van verwarmingsketels met vaste brandstoffen en ovens, burn-out gedurende 3-5 jaar als gevolg van constant contact met hoge temperatuur gassen (150-200 ° C). Het is noodzakelijk om een ​​reflector van roestvrij staal te plaatsen, die de prijs van het product verhoogt.

Moet ik een kap opzetten - aanbevelingen?

Met betrekking tot de installatie van paraplu's op de schoorstenen hebben regelgevende documenten van verschillende landen verschillende eisen gesteld. In Europese landen is het bijvoorbeeld toegestaan ​​om sproeiers alleen op ventilatiekanalen te monteren, en op schoorstenen is het ten strengste verboden. In Oekraïne is het onmogelijk om doppen te plaatsen op leidingen die zijn aangesloten op gasketels. In de Russische Federatie en Wit-Rusland is er geen direct verbod, maar de SNiP-formulering is erg vaag:

"Deflectors, paraplu's en andere bevestigingen op schoorstenen mogen de vrije uittreding van verbrandingsproducten niet verhinderen."

Bij deze roker gaan de emissies door de doorgaande buis en komen geen obstakels tegen

We stellen voor om de kwestie vanuit het oogpunt van veiligheid en bruikbaarheid te benaderen en pas daarna na te denken over schoonheid. Neem de volgende aanbevelingen voordat u de afzuigkap op de schoorsteen plaatst en installeert:

 1. Ronde stalen buizen die rook omleiden van zeer efficiënte ketels met een rendement van meer dan 85%, kunnen niet worden afgedekt met een traditionele schimmel. Gebruik een kegelvormige spuitmond in de vorm van een open spuitmond, die bij vorst niet bevriest.
 2. Een gemetselde schoorsteen zonder inserts, verbonden met een zeer efficiënte warmtegenerator, kan worden beschermd met een dop in de vorm van een deksel met een doorlopende pijp, zoals wordt gedaan op de foto.
 3. Op verticale kanalen van ovens en TT-ketels om paraplu's te bouwen, wordt dit verondersteld. Om ervoor te zorgen dat het ijzeren vizier lange tijd een beschermende functie op de schoorsteen uitoefent, moet u een roestvrijstalen plaat aan de binnenkant aanbrengen.
 4. Op de schoorstenen, gebouwd van bakstenen en uitgerust met zijwaartse slagen, is het zeer wenselijk om gevelpanelen of heupkappen te monteren. Het doel is om het bovenste deel van het metselwerk te sluiten tegen regen en wind, zonder de rookgasopeningen aan de zijkanten te raken.

Opvallend is dat de afzuigkap niet voorkomt dat de rook door zijgassen ontsnapt, maar gedurende meer dan 15 jaar werking is het strijkijzer geroest

Om het stenen blok, waar de uitlaat- en schoorsteenpijpen vanaf de bovenkant open staan, te beschermen, bestel of maak een doos met meerdere doorvoerbuizen die in deze kanalen zijn gestoken. Breng bovenop de ventilatiepinnen de gebruikelijke schimmels en de mondstukken van de kegel aan, zoals afgebeeld op de foto.

De uitlaat- en rookkanalen zijn uitgerust met verschillende spuitmonden

Allereerst is het nodig om de buitenste dimensies van de hoofdband te achterhalen, waar de paraplu is gepland om te worden bevestigd, en vervolgens een schets te schetsen met het beeld van het toekomstige ontwerp. Gebruik eenvoudige regels om het te ontwikkelen:

 • de afmetingen of de diameter van het product moeten 10 cm groter zijn dan de afmetingen van de buis, zodat de randen 50 mm van alle kanten uitsteken;
 • de hoek van de helling van de stralen is van 30 tot 45 °;
 • De minimale hoogte vanaf de schoorsteen naar de schimmel is 100 mm, zoals aangetoond in de tekening.

Naast de traditionele paraplu zijn er nog andere opties voor het ontwerp - de deflector en de draaiende windwijzer - "sycophant". De eerste maakt het mogelijk om de stuwkracht als gevolg van de winddruk echt te versterken, waardoor er een vacuüm ontstaat in het cilindrische lichaam, waar het rookkanaal uitkomt. Maar bij windstille weersomstandigheden verliest dit apparaat niet alleen zijn voordelen, maar verergert het ook de tractiekracht in de buis, waardoor de weerstand van de uitlaat van de verbrandingsproducten toeneemt.

Stroomdiagram van de deflector

Ter referentie. Hetzelfde effect wordt gecreëerd door roterende sferische spuitmonden, waarvan het voorbeeld in de afbeelding wordt getoond.

Mondstuk mooi, maar niet zo effectief

Halfcilindrische weerhaan, samengesteld uit verschillende segmenten en draaiend op een speciaal lager, werd "sycophant" genoemd vanwege het vermogen om achter de wind te draaien. Als niet voor de hoge prijs en de twijfelachtige betrouwbaarheid van het lager, zou het een ideale kap voor om het even welke ronde schoorsteen zijn, aangezien het met succes het estuarium tegen het blazen en de precipitatie beschermt.

Voor de vervaardiging van schoorstenen zijn verschillende materialen - dun plaatstaal met zink- en polymeercoating, roestvrij staal en zelfs koper. Om met uw eigen handen een kap op de buis te maken, adviseren wij de eerste 2 opties: gegalvaniseerd of geverfd metaal met een dikte van minimaal 0,5 mm.

Om dit werk uit te voeren, hebt u de gebruikelijke gereedschappen nodig: een schaar voor metaal, boor, hamer en klinknagel. Nadat u de benodigde grootte van de schimmel hebt bepaald, gaat u als volgt te werk:

 1. Draai de houten beugel 2 schroeven vast op een afstand gelijk aan de productradius plus 15 mm. Ontvang een geïmproviseerd kompas, met wiens hulp het midden van de cirkel op het metaal in kaart brengt en de omtrek tekent.
 2. Werk het werkstuk af met een schaar en teken dan een sector met een booglengte van ongeveer 120 mm (de vorm lijkt op het eerste stuk van een ronde cake).
 3. Knip deze wig uit en combineer vervolgens de buitenste randen van de cirkel en fixeer ze in een bankschroef.
 4. Boor langs de resulterende naad 3 gaten en verbind de uiteinden van het onderdeel met klinknagels of M4-schroeven met moeren. Het bovenste deel van de flyugarki is klaar.

Een cirkel tekenen (links) en de randen van de schimmel verbinden (rechts)

De poten voor de schimmel en de tandband zijn gemaakt van stalen strips gemaakt door een dunne plaat 2-3 keer te buigen. Deze delen worden ook met klinknagels aan de paraplu bevestigd, wat duidelijk wordt aangetoond door de meester in de video:

Voor de vervaardiging van deze verschillende afzuigkappen is het raadzaam om de machinebladbuigmachine te gebruiken of om deze service aan te vragen in de bijbehorende werkplaats. In extreme gevallen, moet je de elementen handmatig langs de lijn buigen, zachtjes tikken op het metaal met een rubberen hamer op de houten balk.

Net als in de vorige versie, is de eerste stap om de buitenmaten van de bakstenen schoorsteen te verwijderen en vervolgens het patroon te berekenen en te tekenen, zoals weergegeven in de tekening. De formules voor het bepalen van de lengte van de zijkanten van de elementen worden hier ook gegeven, afhankelijk van de initiële afmetingen van de buis en de hoogte van de vleugel.

Raad. Het onderste gedeelte, dat de mond van het rookkanaal omgeeft, kan beter worden gemaakt in de vorm van een Z-vormig profiel met hoeken van 90 °, dat vervolgens van boven op het hoofd "zit". Vervolgens worden deze profielen samengevoegd in een enkel frame op klinknagels.

Montage van het frame en installatie van rekken in de hoeken

Het proces om de kap met uw eigen handen te monteren is vrij eenvoudig - u moet het metaal snijden volgens de tekening, het langs de onderbroken lijnen buigen en de delen met klinknagels verbinden. Als stijve racks wordt het aangeboden om kant-en-klare hoeken te nemen vanaf het geverfde metaal in de dikte van 0,5-0,7 mm. Aangezien het samenstel van een vliegwiel met twee hellingen en een vizier in de vorm van een kap met de doorgang van de pijp duidelijk in de video wordt getoond:

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, hoef je geen meester te zijn in blikwerk om een ​​ronde en rechthoekige kap op de schoorsteen te maken. Het is genoeg om de wens te hebben om geduld en tijd te hebben om geld te besparen bij het kopen van dit eenvoudige detail. Voor degenen die niet erg geïnteresseerd zijn in de traditionele ontwerpen van schimmels, raden we u aan de nieuwste video over de zelfassemblerende weerhaan te bekijken - "sycophant".

Navigatie op records

Hoe een open haard in te richten voor het verwarmen van een woonhuis

 • Hoe maak je een afgewerkte olieboiler

 • Hoe de verwarmingskosten in een flatgebouw te berekenen

 • Hoe maak je op een goede manier een schoorsteen voor een gasketel

 • Hoe een terugslagklep te kiezen en te installeren in een verwarmingssysteem

  Hoe een boiler te gebruiken en elektriciteit te besparen

  Hoe het gewicht van een gietijzeren radiator zijn prestaties beïnvloedt

  Welke verwarmingsradiatoren u het beste kunt kiezen - aluminium of bimetaal

  Welke gasboiler - vloer of wand is beter om te kiezen voor het verwarmen van het huis?

  Hoe een warmwaterboiler kiezen voor een warme vloer en deze op de juiste manier verbinden met een kam?

  Copyright © 2018 Verwarming en ventilatie van uw huis. Alle rechten voorbehouden.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  + 27 = 34