Gecombineerde verwarmingsketels

Gecombineerde verwarmingsketels voor particuliere woningen

Universele verwarmingsketels zijn een briljante uitvinding geworden, waarmee huizen met verschillende soorten brandstof kunnen worden verwarmd. Het kan brandhout, kolen, gas, diesel, elektriciteit en dergelijke zijn. Verwarmingstoestellen die universeel zijn voor een privé-woning zijn zeer gewild bij degenen die kunnen besparen op verwarming. Ze zullen ook nuttig zijn voor diegenen die van het ene type brandstof naar het andere willen overschakelen, bijvoorbeeld van diesel naar gas (als het gasnet eenmaal op het huis is aangesloten). Wat zijn de gecombineerde ketels?

In deze beoordeling overwegen we vier soorten ketels die op gecombineerde brandstof werken:

 • "Gas - diesel" - de meest economische en handige optie voor circulatie;
 • "Gas - vaste brandstof" - een universele oplossing voor buitenhuizen;
 • "Elektriciteit - vaste brandstof" - een redelijke keuze voor stookhokjes;
 • "Gas - diesel - vaste brandstof - elektriciteit" - alle soorten brandstof zijn geschikt.

Laten we stilstaan ​​bij de eigenaardigheden van deze ketels en uitzoeken onder welke voorwaarden deze universele apparaten worden gebruikt.

Gecombineerde boilers "gas-diesel"

De meest handige en universele modellen van ketels voor thuis zijn die die op gas en diesel kunnen werken. Hun onbetwistbare voordelen:

 • uiterst eenvoudige constructie;
 • minimale afmetingen;
 • betaalbare kosten.

Universele gasverwarmingsketel. Als u naar een ander type brandstof wilt overschakelen, hoeft u alleen de brander te vervangen.

Universele verwarmingsketels "gas - diesel" zijn gemaakt in kleine behuizingen, waarbinnen zich een warmtewisselaar bevindt. Branders erin worden uit de behuizingen gehaald, het zijn afzonderlijke modules. Als u van diesel naar gas moet overschakelen, volstaat het om de brander te vervangen.

Branders voor gas en vloeibare brandstoffen hebben een soortgelijk ontwerp. Hun taak is om een ​​stroom van vlammen in de warmtewisselaar te creëren. Het gas brandt zoals gewoonlijk en de vloeibare brandstof wordt verspoten en vormt een vlammenvlam. Door de geselecteerde brander op de behuizing aan te sluiten met de warmtewisselaar die erin is geïnstalleerd, kunnen we een efficiënte en goedkope verwarming van het privé-huis bieden. En de brander onder de diesel zal afzonderlijk moeten worden gekocht - meestal zit deze niet in de standaardconfiguratie.

Wat is goed voor gecombineerde gas-diesel ketels? Allereerst moet worden gewezen op hun eenvoud, die een minimum aantal uitsplitsingen en instellingen biedt, en de tweede zullen we de goedkoopheid van beide soorten brandstof toewijzen. De werking van elektrische boilers leidt bijvoorbeeld tot enorme kosten, terwijl gas- en dieselbrandstof vrij goedkoop zijn. De baai is vol met diesel, je kunt op zijn lange verbranding rekenen. Wat gas betreft, kan het een hoofd- of ballon zijn.

Gecombineerde verwarmingsketels op gas- en dieselbrandstof, is een uitstekende oplossing voor het verwarmen van landhuizen die nog niet zijn aangesloten op de gasleiding. Dat is de eerste keer dat u het huis kunt verwarmen met dieselolie en dan kunt overschakelen op gas. De ketel zelf hoeft niet te worden vervangen - het volstaat om een ​​geschikte brander te installeren. Aangezien de kosten van de branders laag zijn, raakt deze de zak niet, wat zou gebeuren wanneer de vloeistofboiler volledig wordt vervangen door een gasboiler.

Universele ketels "gas - vaste brandstof"

Universele ketels "gas - vaste brandstof" - dit is de beste oplossing voor huizen waar binnenkort gas wordt verbruikt of als er onderbrekingen zijn met de toevoer ervan.

Hoe kun je huizen anders verwarmen die niet verbonden zijn met de gasleiding? Hiervoor worden vaak gecombineerde verwarmingsketels "gas-vaste brandstof" gebruikt. Deze universele units verbranden hout, kolen, pellets en vele andere materialen, tot aan het geperste stro. Ze werken ook op het hoofd- of ballongas. Hiervoor zijn twee verbrandingskamers voorzien in hun ontwerp, het eerste verbrandt gas, het tweede brandt het brandhout.

De verbrandingsproducten worden in een speciale lade gegoten, zodat het onderhoud van de apparatuur wordt vereenvoudigd.

Gecombineerde ketels die op vaste brandstof en gas werken, verschillen van ketels voor gas en diesel in maten. Het verbranden van brandhout, kolen of geperst brandstof vereist een volumetrische verbrandingskamer, dus deze ketels zijn behoorlijk massief. Ze zijn gemaakt van staal of gietijzer, de vloerconstructie wordt gebruikt. Individuele modellen zijn uitgerust met inrichtingen voor het automatisch toevoeren van brandbare korrels.

Wie gebruikt gecombineerde verwarmingsketels voor gas en vaste brandstof? Ze zullen nuttig zijn voor alle eigenaren van woningen in de voorsteden, tijdelijk niet verbonden met de gasleiding. Ketels zorgen voor een efficiënte verwarming van woonvertrekken, zodat u het type brandstof kunt kiezen. Als er nog geen gas in het huis is, worden hout, kolen en andere beschikbare brandbare materialen gebruikt voor verwarming. Zodra gas verschijnt, kun je er meteen naar toe gaan.

Zijn er onderbrekingen in de gastoevoer in uw gebied? Heeft u een bron van goedkope vaste brandstof? dan Universele verwarmingsketels "gas - brandhout" zullen voor u een onmisbare oplossing zijn. Wanneer de gastoevoer stopt, kunt u hout in de vuurhaard laden, het vuur aansteken en genieten van de warmte, terwijl de buren zullen bevriezen. Wanneer de gastoevoer wordt hervat, blijft het alleen wachten tot de verbranding is voltooid.

Gecombineerde ketels "elektriciteit - vaste brandstof"

Verwarmingsketels op vaste brandstof en elektriciteit zorgen ervoor dat uw brandstofsysteem en het huis niet bevriezen als er niemand is die brandhout gooit.

Verwarming van landhuizen en cottages maakt vaak gebruik van gecombineerde ketels "elektriciteit - vaste brandstof". Ze zijn gebaseerd op hetzelfde principe als boilers die op gas en vaste brandstoffen werken. In plaats daarvan, in plaats van een gasbrander, worden elektrische verwarmers met verschillende vermogens geïnstalleerd. Het grootste deel van deze gecombineerde apparaten is een vuurhaard waarin brandhout wordt geladen. De ketels zelf zijn gemaakt van staal of gietijzer, het type installatie - vloer.

Meestal werken gecombineerde verwarmingsketels "elektriciteit - vaste brandstof" precies op hout. Dit is een relatief goedkope brandstof, die wordt verkocht in vestigingen die niet zijn aangesloten op gasleidingen. Nadat je een vrachtwagen brandhout hebt gekocht, kun je jezelf de hele winter van warmte voorzien. Wat TEN betreft, zij spelen een ondersteunende rol en ondersteunen warmte bij afwezigheid van brandhout.

Het systeem werkt als volgt: de vereiste hoeveelheid brandhout wordt in de oven geladen, de ketel begint de kamers te verwarmen. Zodra ze opbranden en de temperatuur begint te dalen, gaat de kachel aan. Het handhaaft de gewenste temperatuur in het verwarmingssysteem en laat het koelmiddel niet afkoelen. Als u hout (of pellets) in een vuurhaard gooit en in brand steekt, schakelt de kachel na een bepaalde tijd uit.

Voordelen van gecombineerde verwarmingsketels "elektriciteit - brandhout":

 • de mogelijkheid om te besparen op elektriciteit bij het werken op hout;
 • gebruik van elke vorm van vaste brandstof;
 • aanwezigheid van een antivriesregime.

Bevriezing van water heeft de eigenschap van uitzetten, wat kan leiden tot een breuk van de verwarmingsbuis in de winter.

De laatste modus wordt relevant voor degenen die hun landhuis gebruiken om in het weekend of op feestdagen te wonen. Door antivries in te schakelen, kunt u veilig naar de stad gaan en de ketel zal automatisch een positieve temperatuur in het systeem handhaven. Hierdoor wordt de kans dat de pijp breekt door bevriezing van het koelmiddel verminderd. Het belangrijkste is dat de elektriciteit niet verloren mag gaan tijdens de nachtvorst, wat gebeurt in kleine nederzettingen en landenpartnerschappen.

Het verwarmen van universele ketels "elektriciteit - vaste brandstof" zal helpen de verwarmingskosten van het pand te verlagen. Vaste brandstof heeft een minimale kost, en in sommige gevallen is het volledig gratis. Op het platteland kunnen bijvoorbeeld stro en ander plantaardig afval in dergelijke ketels worden verbrand. Als er geen geld is om brandhout te kopen, kunnen ze worden gekapt in het dichtstbijzijnde bos - alleen arbeidskosten voor het maaien van het bos zijn hier nodig.

Als er geen brandhout is, werkt de apparatuur vanuit het elektriciteitsnet. Maar om betrokken te raken bij deze manier van werken is nog steeds niet de moeite waard - hoog energieverbruik zal gigantische cijfers in de elektriciteitsrekeningen. In plaats van brandhout, kunt u elk ander type vaste brandstof gebruiken, bijvoorbeeld steenkool, pellets, briket turf en nog veel meer. Het grootste nadeel van dergelijke ketels is hun grote omvang.

Universele ketels "gas - diesel - vaste brandstoffen - elektriciteit"

Universele allesetende boilers zijn niet alleen groot, maar ook geen lage prijs.

Zijn er ketels die kunnen werken op elk type brandstof? Ja, er is zo'n uitrusting - Dit zijn universele verwarmingsketels "gas - diesel - vaste brandstof - elektriciteit". Omdat ze met naam worden genoemd, kunnen ze werken op elektriciteit, ze kunnen gas, diesel, stookolie, kolen, briketbrandstof, geperst stro, enz. Verbranden. De veelzijdigheid van de apparatuur wordt geleverd door hun ongebruikelijke ontwerp.

Universele verwarmingsketels "gas - diesel - vaste brandstof - elektriciteit" zijn gemaakt in een vloerontwerp en verschillen in indrukwekkende afmetingen. Het grootste deel van hen is de oven voor het leggen van vaste brandstof. Het is geladen met hout, steenkool, pellets, briketten en andere soorten vaste brandstof. Individuele modellen zijn uitgerust met hoppers en dispensers voor het automatisch toevoeren van pellets.

Het ontwerp van universele ketels voorziet in verwarmingselementen. Ze zorgen voor de werking van ketels in afwezigheid van gas, vaste of vloeibare brandstof. Het moet duidelijk zijn dat deze verwarmingsmodus tot hoge energiekosten leidt. Maar in sommige gevallen blijft elektriciteit de enige beschikbare energiebron voor de werking van de ketel. De meest economische werkingsmodi:

 • van gas;
 • op brandhout (vooral als ze vrij zijn);
 • op zonne-olie (of stookolie).

In universele ketels zijn gas- en oliebranders afzonderlijke modules die op een speciale poort zijn aangesloten.

Voor werkzaamheden aan diesel en gas zijn universele ketels uitgerust met poorten voor het aansluiten van externe gas- en vloeistofbranders. Je kunt dergelijke branders kopen in veel gespecialiseerde winkels.

Op het einde krijgen we apparaat dat in staat is warmte van alles te geven. Is er hout? Great! Laad ze in de oven en geniet van de warmte. Een bron van goedkope diesel gevonden? Koop een vloeibare brander en sluit hem aan op de ketel. Houd er rekening mee dat de vloeistofbranders in de automatische modus werken, onafhankelijk de vlam ontsteken en de brandstoftoevoer regelen. Als er gas in je huis verschijnt, kun je een gasbrander kopen.

Maar waarom hebben we andere soorten brandstof nodig, als er gas is? Elementair - voor gas is het noodzakelijk om te betalen, en in koude winters blijken de kosten zeer aanzienlijk. Als er een bron van goedkoop of gratis brandhout is, zullen de stookkosten bijna nul zijn. Daarom is de universaliteit van deze ketels hun belangrijkste voordeel. Nu over de tekortkomingen:

 • hoge kosten van apparatuur;
 • moet extra branders kopen;
 • indrukwekkende afmetingen van ketels.

Universele ketels "gas - diesel - vaste brandstof - elektriciteit" worden gebruikt voor het verwarmen van particuliere huizen, landhuizen en vele andere soorten gebouwen. Maar voordat u ze koopt, moet u nadenken over de wenselijkheid van zo'n aankoop: heeft u echt de kans nodig om aan alle soorten brandstof te werken of kunt u het met twee doen? Dan, in plaats van zo'n complexe eenheid, kun je een eenvoudiger "gas - vaste brandstof" ketel kopen, wat veel minder kost.

Gecombineerde verwarmingsketels: kenmerken, types, hoe te kiezen

Een van de belangrijkste zorgen van huiseigenaren is verwarming. En er zijn veel vereisten: het moet betrouwbaar, economisch zijn, geen gedoe met zich meebrengen en zelfs niet goedkoop. Praktisch onwerkelijke combinatie van kenmerken. Desalniettemin proberen campagnes die verwarmingsapparatuur produceren, deze tenminste gedeeltelijk te bevredigen. Er verschijnt bijvoorbeeld meer en meer in de markt van gecombineerde ketels. Van conventionele units onderscheiden ze zich door de mogelijkheid om verschillende soorten brandstof te gebruiken. En de combinatie is al heel divers. Tegenwoordig zijn er eenheden die werken op drie en sommige modellen - op alle vier soorten brandstof: vast, vloeibaar, gas en elektriciteit.

Multi-brandstofeenheden hebben verschillende vuurhaarden voor verschillende soorten brandstof. Meestal wordt steenkool of hout in een geladen, de andere is voor vloeibare of gasvormige brandstof: gas of zonne-olie. Verschillende branders voor verschillende brandstoffen zijn goed omdat ze kunnen worden aangesloten op verschillende afzonderlijke circuits en de temperatuur daarin kan verschillen. Bijvoorbeeld, een bedient batterijen, de tweede - een warme vloer. Het is mogelijk om de vloer of een ander principe te splitsen. Als u van dit idee houdt - let er bij de aanschaf op dat elke oven een aparte warmtewisselaar heeft, die niet in alle ketels aanwezig is.

Gecombineerde verwarmingsketels hebben meestal verschillende vuurhaarden voor verschillende soorten brandstof, ze kunnen ook verschillende onafhankelijke warmtewisselaars hebben

Als we het de laatste jaren over ontwikkelingen hebben, hebben bijna alle moderne modellen ingebouwde verwarmingselementen. Het blijkt dat dergelijke apparatuur het mogelijk maakt om aan elke beschikbare energiebron te werken.

Nog een interessante nieuwigheid: er worden branders ontwikkeld die met evenveel succes gas of diesel kunnen gebruiken (in elk geval zeggen de fabrikanten). Met een dergelijk sproeisamenstel is er zelfs geen noodzaak voor twee branders of kamers. Het gebruikte type brandstof wordt gewijzigd door de schakelaar over te brengen naar een van de posities.

Voor een meer economische en efficiënte verwarming van grote oppervlakken en het verminderen van de verwarmingskosten is het wenselijk om warmteaccumulatoren te gebruiken. Het is met name aan te bevelen bij het regelmatig gebruik van brandhout en kolen, als een van de soorten brandstof. Dit komt door de eigenaardigheid van multifuelketels: bij gebruik van vaste brandstof is het ketelvermogen niet gereguleerd en in de kamer wordt het soms te heet. Als er een warmteaccumulator is, wordt overtollige warmte daar en daar "ingeblikt" en als er een gebrek aan thermische energie is, wordt warm water uit de warmte-accumulator in het systeem gevoerd of gaat het naar het SWW-systeem. Met een dergelijk systeem kan de ketel veel minder vaak worden verwarmd (afhankelijk van vele factoren, ketelvermogen, warmteverlies thuis, weer, brandstofcalorische waarde, enz.).

Er is een belangrijk punt dat de moeite van het vermelden waard is: op elk type brandstof heeft de ketel een ander vermogen. Hoe kies je dan? Door het type brandstof dat u de hoofdbrandstof krijgt. Toch beschouwt u brandstof als de beste optie voor verwarming. En een andere nuance waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze: in geïmporteerde ketels die te koop worden aangeboden in de eurozone, is de nominale capaciteit aangegeven in ketels voor Rusland - het maximum. En dit is een aanzienlijk verschil in de indicatoren. Verkopers geven trouwens het maximale vermogen, dat ook in gedachten moet worden gehouden. Wees daarom voorzichtig.

Gecombineerde boilers voor het verwarmen van het huis hebben verschillende capaciteiten voor elke brandstof

Het is duidelijk dat hoe meer verschillende soorten brandstof, hoe duurder en massiever de apparatuur. Uitzondering - ketels op hout en elektriciteit. Hun afmetingen blijven praktisch ongewijzigd - een verwarmingselement is ingebouwd in de ketel, die wordt ingeschakeld door de automaten nadat de oven is vervallen en de temperatuur van het koelmiddel in het systeem onder het kritieke punt daalt. De prijs van gecombineerde brandhout-elektriciteit of kolen-elektriciteit ketels is bijna hetzelfde als die van puur hout-verbranding - kleine wijzigingen. De afmetingen zijn ook ongewijzigd, omdat het gewoon iets is en u een voldoende klein verwarmingselement moet plaatsen. Een dergelijk systeem is handig als je niet de gelegenheid hebt om regelmatig hout te gooien of 's nachts niet wilt opstaan. Het enige dat het onthouden waard is: het elektrische gedeelte produceert slechts een derde van de capaciteit van de ketel. Dat wil zeggen, om het huis te verwarmen met een dergelijke ketel met elektriciteit is niet volledig mogelijk, maar om het systeem te ondersteunen en ontdooien te voorkomen - alsjeblieft.

Evenzo is een gecombineerde ketel gebouwd op kolen en elektriciteit. In dit geval is het gebruik van vaste brandstof in het algemeen mogelijk: het is onwaarschijnlijk dat koolstof in de oven van een houtgestookte ketel kan worden gelegd, omdat het bij veel hogere temperaturen brandt dan hout, en niet elke houtgestookte oven kan dergelijke consequenties zonder gevolgen dragen. Maar in de kolenoven kunt u brandhout, briketten of turf laden. Een andere vraag is wat te wijten is aan het kleine volume van de oven om ze vaak te laden, maar zo'n ketel zal werken.

Russische gecombineerde verwarmingsketels "Vamos-TT"

Een voorbeeld van een gecombineerde kolen / elektriciteitketel is Warmos-TT van het Russische bedrijf Evan. Het is eerder mogelijk om zowel hout als kolen te gebruiken, maar hier heeft de oven niet het grootste volume, daarom zal het handiger zijn om te gebruiken met steenkool. Dit zijn ketels van Russische productie, daarom zijn ze aangepast voor het verbranden van nat hout (tot 70%). Pavda, ze geven niet het hoogste rendement - 65-75%, maar ze hebben kleine afmetingen. Warmte-isolatie van de ketel - gecombineerd - warmte-isolerende materialen worden gecombineerd met een watermantel, er is een tractieregelaar. Bovendien is het mogelijk om een ​​trekregelaar en een verwarmer met een thermostaat en een thermische limiter te installeren om de watertemperatuur in het systeem te houden in afwezigheid van brandstofopslag. Over het algemeen worden de gecombineerde ketels voor brandhout / kolen / elektriciteit meestal geproduceerd door Russische bedrijven, of worden geïmporteerde ketels niet geleverd vanwege de lage prijs.

Finse gecombineerde verwarmingsketels

Een vrij groot deel van de markt wordt bezet door Finse ketels. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste ligt hun klimaat dicht bij het onze, dus we mogen verwachten dat hun capaciteit voldoende zal zijn in onze omstandigheden. Ten tweede werken de meeste campagnes al lang, en hebben ze daarom ervaring opgedaan, hebben ze een zeker potentieel. Nou ja, en ten derde, de kwaliteit van hen is op het niveau.

Jäspi Group is een van de Finse bedrijven die actief is in deze sector van verwarmingsapparatuur. Hun ketels hebben een goede reputatie en zijn allemaal uitgerust met elektrische kachels. In de basisconfiguratie van ketels is één verwarmer 6 kW. Onder de bestelling kunnen 2 of 3 stuks worden geplaatst.

Finse gecombineerde verwarmingstoestellen Jäspi

In het VPK-assortiment van Jäspi kunt u hout, pellets, diesel en gas gebruiken. Jäspi Tupla heeft een hoog rendement, koperen spoel, werkt op diesel / gas en vaste brandstoffen. In deze lijn zijn de ovens autonoom, alleen de verbrandingsproducten komen in één buis uit, omdat de rookkanalen vóór de schoorsteenconnector worden gecombineerd. Werk aan gas- of dieselbrandstof wordt gekenmerkt door een hoge efficiëntie. Als de brander correct is afgesteld, wordt de brandstof bijna volledig verbrand, dus het reinigen van deze verbrandingskamer is slechts één keer per jaar nodig. Bij gebruik van brandhout is de grootte afhankelijk van de aanpassing: in Tupla 1 S - 35 cm, in Tupla 2 S - 50 cm.

Enkele specificaties van Jäspi Tupla en Triplex

Boilers Jäspi Triplex is een model met een beperkte uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer, uitgerust met nieuwe keramische roosters. Het is ook mogelijk om brandhout 35 en 50cm te gebruiken. Voor modificatie met een brandhoutlengte van 50 cm kan topverbranding worden gerealiseerd.

De Jäspi Biotriplex-lijn maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen: de overgang van pellets naar brandhout en rug vereist geen verandering van uitrusting. Twee vuurhaarden zijn onafhankelijk van elkaar.

Verwarmingsketels gecombineerde gas-vaste brandstof

Een van de meest populaire combinaties van brandstof is vaste brandstof / gas. Velen bouwen huizen in vakantiehuisjes, waar de gaspijpleiding is gepland om te worden aangesloten. Daarom, het kopen en installeren van de eerste vaste brandstof apparatuur, en vervolgens, na een paar jaar ook gas - niet de meest redelijke oplossing. Dus mensen zijn op zoek naar ketels die zowel op vaste brandstof als op gas kunnen werken. Naast de hierboven beschreven Finse ketels, is er ook een voorstel - Poolse gecombineerde verwarmingsketels Zota. Ze kunnen vast, gasvormig (natuurlijk of vloeibaar gemaakt gas) of vloeibare brandstof gebruiken, maar ze behoren tot de klasse van vervangende boilers, d.w.z. Om van brandstof te veranderen, moet de brander worden geplaatst / verwijderd. Als u niet vaak van de ene energiedrager op de andere overschakelt, is deze apparatuur een goede keuze, omdat de prijs hiervoor niet hoog is.

Gecombineerde verwarmingsketels Zota

Voor degenen die vaak van brandstof zullen veranderen, is het veel aantrekkelijker om de gecombineerde ECO CK Plus dubbelbrandstofketels te gebruiken. Hier is het werkschema anders. Als de vaste brandstof als hoofdbrandstof wordt gebruikt, wordt de brander in de andere oven automatisch ingeschakeld nadat het branden is beëindigd en de temperatuur van het koelmiddel onder de ingestelde waarde is gedaald. En het werkt op gas of vloeistof, die is ingesteld in de instellingen. In de kamer met vaste brandstof kan ook een pellet of oliebrander worden geïnstalleerd. Er is een variant met tapwater en zonder. Zeer interessante en inderdaad multivariate ketel. Er zijn natuurlijk, en nadelen: prijs en afmetingen.

ECO CK Plus Gecombineerde tweepoteketels

Voor degenen die aangetrokken worden door de combinatie van gas / vaste brandstof / elektriciteit, zijn de hierboven beschreven Finse Jäspi Triplex en de Zweedse CTC geschikt. Deze campagne wordt toegewezen door de CTC 2200 TRIO-ketel, die kan werken op alle soorten brandstof - diesel, gas, brandhout, kolen en elektriciteit. Uit gecombineerde ketels produceert STS ook CTC 1200 Family 40, die gas / diesel en elektriciteit kan gebruiken en verschillende opties die gas- en dieselbrandstof gebruiken. Het is geschikt als vaste brandstof en gebriketteerd (specificeer bij aanschaf met betrekking tot elke wijziging).

Gecombineerde multifuel-ketel CTC TRIO

Gecombineerde gasverwarmingsketels + pellets

Gietijzeren combiketel DAKON FB kan werken met pellets

De Tsjechische gecombineerde ketel DAKON FB werkt op vaste brandstof en pellets, kan worden uitgerust met een brander op gas en diesel. Bij gebruik van vaste brandstof is elektriciteit niet vereist - dit deel van de apparatuur is niet-vluchtig. Een uitstekende optie voor verwarming in gebieden met frequente stroomuitval. Maar pellets in een DAKON FB-ketel worden niet verbrand met een speciale brander, maar als gewoon brandhout. Daarom is het geen zuivere pelletketel, maar eerder een houtgestookte ketel die op pellets kan werken. Betreffende het gas - installeer de brander, zet het gas aan en de ketel draait. Het verwarmingswater voor het verwarmingssysteem vindt plaats in een watermantel, er is geen warmwaterbereiding voorzien.

In het algemeen is het vervangen van brandstof door brandstofkorrels / gas vereist. Een simpele overschakeling is niet voldoende. Dergelijke ketels worden ook wel shifts genoemd. Maar je kunt zo'n combinatie van multi-fuel ketels vinden, waar je pellets en gas kunt gebruiken. De Finse ketel Jäspi VPK kan bijvoorbeeld werken met pellets, gas / diesel, hout, steenkool, en er is ook elektrotehn.

Er is een zeer interessante variant van de Oostenrijkse gecombineerde ketel Wirbel Eko Sk Pellet Plus. Het heeft twee vuurhaarden. Men werkt met pellets, de tweede - op vaste of vloeibare brandstof, gas - om uit te kiezen. De capaciteit van deze ketels is 25, 35, 50 kW. Complete set - pelletbrander, vijzel, bunker voor 330 liter, automaten, branderdeur.

Russische gecombineerde verwarmingsketels

Er zijn ook Russische fabrikanten op de markt. Gecombineerde ketels "FAX" werken op hout en kolen, er is een kachel om de temperatuur van het koelmiddel te handhaven. Capaciteiten - van 20 kW tot 100 kW, er zijn wijzigingen uitgerust met een fornuis om te koken. Kan eencircuit of twee-circuit zijn, kan worden uitgerust met een gasbrander. In de basisconfiguratie is er een thermometer, een temperatuursensor van het koelmiddel. Water wordt verwarmd door een watermantel en een warmtewisselaar van het spiraaltype die zich aan de bovenzijde van de oven bevindt. De prijs van dergelijke ketels van Russische productie is van 24 duizend roebel.

Een andere gecombineerde Russische ketel - "Dymok". Het werkingsprincipe is eenvoudig: de belangrijkste bron is hout of steenkool. Wanneer de brandstof wordt verbrand en de temperatuur wordt verlaagd, wordt het elektrische gedeelte ingeschakeld. Het ketellichaam wordt gebogen van een enkele plaat met een minimumaantal gelaste naden. De vuurkist is één, de deuren - twee: één keer laden en één keer blazen. Op verzoek van de klant is een drietrapsverwarming geïnstalleerd voor 3 of 6 kW. Drietraps - dit betekent: een kachel kan werken in drie modi 1/2 / 3kW of 2/4 / 6kW. Het vermogen wordt geregeld door het automatische systeem als er een is of door handmatig te schakelen met behulp van een regelaar.

Gecombineerde ketels van Russische productie "Dymok". Specificaties en foto's

De gecombineerde ketel "Kupper OK" van de Russische "Teplodar" is een multi-brandstof ééncircuit. Werkt op vaste brandstof (hout / steenkool / briketten) en vloeibaar / gasvormig, er is een elektrische eenheid. Er worden ketels met een vermogen van 15, 20, 30 en 45 kW geproduceerd. Er is een modificatie met een kookplaat. Dit is een ketel met meerdere brandstoffen, maar hij werkt in een shift-modus - gelijktijdig gebruik van twee of meer soorten brandstof is niet mogelijk, om het type brandstof te vervangen, moet de apparatuur worden vervangen. Als positief punt kan worden opgemerkt dat de prijs in vergelijking met een geïmporteerde ketel verschillende keren lager is.

Russische gecombineerde verwarmingsketels

Uit de kenmerken van de ketel kan worden opgemerkt: er is een rookkast tegenover de laaddeur, die het mogelijk maakt om deze te reinigen tijdens de werking van de ketel of om de positie van de demper die de trek regelt te wijzigen / controleren. Een voldoende grote brandstoflaadkamer maakt het leggen mogelijk van grote oversized stammen tot 50 cm, en steenkool met emmers of schoppen (maximaal - 2 emmers). Installatie van een gas- of pelletbrander vereist geen slotenmaker. Verwarmingselementen worden ingeschakeld nadat de brandstof is uitgebrand en het koelmiddel tot de drempelwaarde is afgekoeld.

Het gebruik van multifuel-ketels gecombineerd voor verwarming van privé-woningen

De gecombineerde verwarmingsketel is een modern apparaat dat niet alleen verschillende soorten vaste brandstof gebruikt, maar ook diesel, gas, elektriciteit enz. Om het koelmiddel te verwarmen. Tot op heden zijn dergelijke ontwerpen de eenvoudigste en tegelijkertijd economische middelen om een ​​autonome warmtetoevoer van het huis. Voor de juiste keuze en werking van dergelijke apparatuur is het echter noodzakelijk om een ​​aantal nuances te kennen, die in dit artikel zullen worden besproken.

Kenmerken van ketels van het gecombineerde type

Extern zijn gecombineerde ketels verschillend van conventionele units, al was het maar door hun grootte

In de omstandigheden van Russische koude winters, wordt de kwestie van het kiezen van verwarmingsapparatuur urgenter dan ooit. Uiteraard is een van de meest voor de hand liggende manieren om uit de situatie te komen, om verbinding te maken met een gecentraliseerd warmtevoorzieningsnetwerk. Maar dit is alleen mogelijk in de stad. Voor een landhuis is de beste optie een verwarmingssysteem met een ketel van het gecombineerde type dat verschillende soorten brandstof kan gebruiken. Met dit apparaat kunt u snel overschakelen naar een ander type brandstof, dat zorgt voor warmte in huis, zelfs als er onderbrekingen zijn in de toevoer van energie of de toevoer van grondstoffen.

Afhankelijk van het type energiedrager dat in een bepaald gebied aanwezig is, kan het laagbouwproject de volgende soorten gecombineerde verwarmingsapparatuur aannemen:

Belangrijk! Er zijn gecombineerde verwarmingsketels die, mits goed omgezet, op vier soorten brandstof kunnen werken. De beschikbaarheid van extra apparatuur, waardoor een eenvoudige overgang van de ketel naar een andere brandstof wordt uitgevoerd, verhoogt echter enigszins de kosten.

De video bevat aanbevelingen voor de selectie van multifuel-ketels van een gecombineerd type.

Voor succesvol gebruik van units die werken op zonne-olie en gas, is het nodig om een ​​constante verandering van de brander te maken. Er zijn ook universele modellen die erg duur zijn. Als we het hebben over de ketel op hout en elektriciteit, dan zijn er in de constructie samen met de verbrandingskamer elektrische verwarmingselementen. In ketels voor vaste brandstoffen, die de mogelijkheid van overschakeling naar gastoestellen aannemen, worden ook gasbranders gebruikt.

Belangrijk! Het proces van brandstofwisseling kan zowel in de handmatige als automatische modus plaatsvinden. De eerste optie is eenvoudiger in termen van het apparaat en is goedkoper dan een automatische analoog.

Regeling van de eenheid die op vier soorten brandstof werkt

De meest populaire zijn solid-fuel en elektrische gecombineerde structuren. Om dit uit te leggen is eenvoudig: ten minste één type vaste brandstof, hout, chips of pellets, is aanwezig in elke regio van Rusland. De aanwezigheid van elektriciteit wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorwaarden voor het creëren van moderne, comfortabele woningen.

Dergelijke gecombineerde verwarmingsketels omvatten een oven die wordt gebruikt voor het verbranden van vaste brandstof en een zich boven bevindende warmtewisselaar. Daarin wordt het verwarmingsmedium verwarmd. Om ervoor te zorgen dat de ketel wordt gevoed vanuit het elektriciteitsnet in de warmtewisselaar, zijn speciale verwarmingstoestellen geïnstalleerd, waarvan de verwarming wordt geregeld op het bedieningspaneel.

Belangrijk! De meeste ketels van het gecombineerde type die op elektriciteit en vaste brandstoffen werken, zijn uitgerust met een automatisch systeem dat het mogelijk maakt de verwarmingselementen in te schakelen wanneer er een gebrek aan warmte vrijkomt bij het verbranden van brandhout. De apparatuur van dit type is zeer eenvoudig aan te sluiten op het slimme huissysteem en kan automatisch de minimumtemperatuur handhaven in afwezigheid van bewoners. Dus, tegen de tijd van de aankomst van de eigenaars in zijn huis, zal een comfortabele temperatuur worden bereikt in zijn kamers.

Het apparaat van een ketel die werkt op vloeibare en vaste brandstoffen

Gecombineerde ketel wordt meestal gebruikt om niet alleen het koelmiddel te verwarmen, maar ook om warm water te leveren. We hebben het hier over tweecircuiteenheden die niet alleen in de behuizing een aangename temperatuur kunnen handhaven, maar ook verantwoordelijk zijn voor de toevoer van warm water. Eén circuit in dergelijke apparatuur is verantwoordelijk voor het verwarmen van het koelmiddel en de andere verwarmt het warme water.

Tip! Tweecircuitketels hebben een hoog rendement alleen wanneer ze in de winter worden gebruikt. In de zomer is het voor de productie van warm water nodig om de hele ketel te verwarmen, terwijl het eerste circuit ongebruikt blijft.

Bekijk nu meer in detail enkele van de meest populaire soorten soortgelijke apparatuur:

 • Vaste brandstof-elektrisch. Dergelijke eenheden kunnen werken met een spanning in het netwerk van 220 en 380V, en leveren een vermogen van 3,5-9 kW. Bij sommige modellen kunt u van fase wisselen en apparatuur gebruiken om te werken in netwerken met verschillende voltages. Een uitstekende optie voor vakantiewoningen, omdat de verwarming van het gebouw kan worden gemaakt met brandhout en bij vertrek is de automatische verwarming geactiveerd, waardoor de kamer een positieve temperatuur behoudt.
 • Vaste brandstof. In dergelijke eenheden is automatisering minimaal en daarom hebben ze constante aandacht nodig. De populariteit van ketels van dit type wordt vergemakkelijkt door hun lage prijs.

Verschillen in de opstelling van diesel- en vastebrandstofketels

 • gas DMU. De overgang tussen brandstoftypes is heel eenvoudig: verander gewoon de brander zonder ingewikkelde aanpassingen te maken.

Belangrijk! Veel gebruikers van autonome verwarmingssystemen zijn het erover eens dat ontwerpen zoals "diesel 9mdash; gas9raquo; zijn niet rendabel. Het is een feit dat gas veel lagere kosten heeft, en het is handiger om deze eenheid alleen op gas te gebruiken. Maar zelfs in dit geval kan de mogelijkheid om op diesel te werken worden gebruikt om te beveiligen, als om wat voor reden dan ook de gastoevoer wordt gestopt.

 • Gas-diesel9mdash; elektriciteit9mdash; vaste brandstof. Dit is de meest universele verwarmingsunit, die gewoon onmisbaar is in die gebieden waar er mogelijk onderbrekingen zijn met de komst van gas of elektriciteit. Dergelijke ketels kunnen zowel aanvankelijk universeel zijn als worden omgezet in het proces van bediening door de installatie van aanvullende componenten.

Houd rekening met de belangrijkste voor- en nadelen van deze apparatuur, omdat ze doorslaggevend zijn bij het kiezen van een bepaald model van de ketel. De voordelen van dit type apparatuur zijn als volgt:

 • De brandstof die in deze ontwerpen wordt gebruikt, is betaalbaar en heeft lage kosten. Althans, er is een mogelijkheid om vrijelijk over te schakelen op winstgevender brandstof, zonder daarvoor de verwarmingseenheid te veranderen.

Een multi-brandstofketel aangesloten op een verwarmingssysteem.

 • Afhankelijk van de weersomstandigheden, is het mogelijk om de werkingsmodus van de ketel te regelen, en dit vermindert op zijn beurt de brandstofkosten.
 • Aangezien dergelijke ontwerpen het gebruik van twee of meer soorten brandstof mogelijk maken, is dit een garantie voor de werking van het systeem in het geval dat een van de soorten grondstoffen niet beschikbaar is.
 • De beste optie om in de automatische modus in het "smart house" -systeem te werken.
 • Betrouwbaarheid en gebruiksgemak, evenals duurzaamheid.
 • Ecologische reinheid van apparatuur.

De gecombineerde verwarmingsketel van een woonhuis heeft echter zijn nadelen:

 • Om dergelijke apparatuur in het huis te installeren, moet een speciale ruimte worden voorzien. Het slaat ook brandstofvoorraden op.
 • Een driefasig netwerk is vereist om de apparatuur aan te sluiten. Hoogstwaarschijnlijk moet bij de installatie van de ketel worden afgestemd op het energietoezicht.
 • De reikwijdte van dergelijke eenheden is zeer beperkt met het oog op het feit dat dergelijke verwarmingssystemen alleen kunnen worden gebruikt in individuele woningbouw.
 • Bij de reguliere werking van dergelijke apparatuur zijn regelmatige preventieve inspecties en onderhoud verplicht.

Vaste brandstofketel met insteekbrander

Belangrijk! Ondanks alle bovengenoemde nadelen, zijn de voordelen van dergelijke apparatuur veel groter. Het moet ook rekening houden met de uitstekende prestaties van gecombineerde ketels, die bijdragen aan een aanzienlijke toename van de vraag naar deze apparatuur.

Regels voor het gebruik van gecombineerde ketels

Bij het installeren en gebruiken van ketels van het gecombineerde type, moet men rekening houden met een aantal van dergelijke nuances:

 • Vaste brandstof en elektrische boilers zijn vrij groot. Daarom zijn ze allemaal van een vloer en vereisen ze een stevige ondergrond.
 • Bij de installatie van de ketel is het noodzakelijk om een ​​schoorsteen te monteren met een voldoende doorsnede om een ​​aanvaardbare tractie te garanderen.

Boiler met schoorsteen

 • De schoorsteen moet noodzakelijkerwijs worden geïsoleerd, wat de mogelijkheid uitsluit van het ontsteken van die structuren die er rechtstreeks mee in contact staan.
 • Wanneer u deze apparatuur lange tijd gebruikt, moet u de aslade periodiek reinigen. De reinigingsfrequentie is rechtstreeks afhankelijk van de mate van verbranding van de brandstof, het type en de intensiteit waarmee de ketel zelf zal werken.

Tip! Het is wenselijk om een ​​staalplaat voor de ovenkamer van de ketel te leggen, die wordt bepaald door veiligheidstechnieken. Deze coating zal de vloer voorzien van de nodige bescherming tegen vonken en brandende brandstofdeeltjes.

Naast een solide basis vereist de ketel de installatie van hittebestendig materiaal

Er zijn verschillende grondstoffen waarop multi-fuel ketels kunnen werken: vaste brandstof (hout), gas, elektriciteit, vloeibare brandstof. Met het oog op deze "omnivorousness" 9raquo; deze apparatuur is erg populair. Hierboven zijn alle kenmerken en nuances van dergelijke aggregaten in beschouwing genomen, die bij het kopen aandacht verdienen. Gezien alle bovenstaande aanbevelingen, kunt u kiezen voor een echt betrouwbare en efficiënte apparatuur die tientallen jaren warmte en comfort in huis zal creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

52 + = 59