Gecombineerde verwarmingsketel

Gecombineerde boilers voor thuisverwarming: types, kenmerken en selectieregels

In particuliere huizen en cottages buiten de stad, is de beste oplossing om gecombineerde ketels te gebruiken voor het verwarmen van het huis. Ze zorgen voor een aangename temperatuur in alle kamers, ongeacht de aanwezigheid of afwezigheid van centrale gastoevoer of brandhout.

Bovendien helpen deze systemen de kostenraming te variëren, niet alleen voor de verwarming van het gebouw, maar ook voor de levering van warm water. Ze worden als het meest effectief beschouwd, op voorwaarde dat er geen toegang is tot het centrale systeem voor het leveren van energiebronnen.

De belangrijkste soorten gecombineerde ketels

Verwarmingsapparatuur van een gecombineerd type is gericht op laden en verwerken van twee of meer soorten brandstofmaterialen. Meer dan 70% van de modellen op de markt zijn uitgerust met speciale elektrische kachels die bijdragen aan een gedeeltelijk of volledig falen van het gebruik van de hoofdverwarmingselementen voor het verwarmen van het water in het zomerseizoen.

Het type brandstofmateriaal dat wordt gebruikt, stelt ons in staat om de apparatuur voorwaardelijk te verdelen in 2 hoofdgroepen:

 • standaard - niet meer dan twee verschillende soorten brandstof toepassen;
 • universeel - in staat om te werken aan drie of meer varianten van brandstof.

In de meeste gevallen is het mogelijk om de brander te vervangen om de brandstoftoevoerfunctie te wijzigen. Te koop zijn er ook modellen uitgerust met kookplaten en zelfs twee branders met elektronische of elektromechanische besturing.

Het enige nadeel hier is dat hoe meer de functionaliteit van een dergelijk aggregaat wordt uitgebreid, hoe moeilijker het zal zijn om het te installeren.

Kenmerken van gecombineerde ketels

Eigenaren van buitenhuizen, waarvan de verwarming wordt uitgevoerd door een gecombineerde verwarmingsketel, verklaren unaniem dat dit onbetwistbaar voordeel oplevert. Vooral als het huis ver van grote nederzettingen ligt, en het gebrek aan gastoevoer en frequente onderbrekingen met elektriciteit zijn de norm in dit gebied.

Bovendien heeft een gecombineerde ketel, die ook universeel wordt genoemd, nog vele andere voordelen. Hiermee kunt u concurreren met de populairste typen eencomponentensystemen:

 • mogelijkheid van gelijktijdige aansluiting van meerdere circuits;
 • een breed scala aan middelen voor technische modernisering - vervanging van de brander, ketelinstallatie;
 • modern niveau van programmabeheer;
 • afwezigheid van onderbrekingen in het verwarmingssysteem - op het moment dat de levering van een van de brandstoffen wordt stopgezet, bestaat de mogelijkheid om een ​​alternatief toe te passen;
 • economische uitgaven voor het verwarmingssysteem.

Modellen met elektromechanische besturing zijn eenvoudigweg onmisbaar in woningen in gebieden die vaak stroomuitval ondervinden.

Met deze optie kan, indien nodig, de ketelinstallatie in de handmatige instellingsmodus worden gezet zonder de productiviteit van de werking ervan te verliezen.

Populaire brandstofcombinatie-opties

Verschillende variaties van gecombineerde verwarmingseenheden maken de oplossing van verschillende taken mogelijk - van grootschalige tot minder globale problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld warm water leveren voor een enkele familie van 3-5 personen, evenals het verwarmen van een kantoorgebouw of een residentieel appartementencomplex.

Optie # 1 - combinatie van gas / elektriciteit

Voor het verwarmen van het water, is de elektriciteit het meest efficiënt. Een snelle toename van het temperatuurregime is te wijten aan de actie op het koelmiddel, met de kleinste fractie van de vertraging.

Kenmerken van gecombineerde verwarmingstoestellen, die aanzienlijke voordelen hebben:

 • Klein formaat. Het apparaat heeft een extra grote verbrandingskamer voor verbranding van gassen, een warmtewisselaar met een ingebouwd verwarmingselement of een ander type verwarmingsapparaat;
 • Laag stroomverbruik. De ketel werkt op gas en de elektrische verwarmer wordt alleen op aanvraag in werking gesteld - voor een snelle opwarming van het water of bij afwezigheid van toegang tot de gastoevoer;
 • Lage prijscategorie. Bereikt door de afwezigheid van een afzonderlijke verbrandingskamer - de verwarmer is geïnstalleerd in de warmtewisselaar. In de apparatuur waar geen secundair circuit is, is een variant van het aansluiten van de boiler gepland;
 • Verwarmingselementen met laag vermogen - Veel van de modellen op de markt zijn alleen ontworpen om deze temperatuur te ondersteunen.

Hoewel gas een economisch type brandstof is, kan het niet over elektriciteit worden gezegd. Daarom moet voor huizen die zich in een gebied met een slecht ontwikkeld gastoevoernetwerk bevinden, een andere versie van de ketel op een andere brandstof worden onderhouden.

Optie # 2 - combinatie van brandhout / gas

Gas en brandhout worden als meer economische brandstoffen beschouwd. Afmetingen van de verwarmingsinrichting die op dergelijke brandstof werkt zijn indrukwekkend - het heeft afzonderlijke verbrandingskamers voor elk type brandstof.

De ontwerpkenmerken van ketels met een combinatie van gas / brandhouttype bepalen de plaatsing van één of twee warmtewisselaars. Voor het eerste geval dient het als een gemeenschappelijk element voor alle verbrandingskamers.

In een ketel met dubbele kring wordt slechts één brandstof gebruikt voor de toevoer van warm water. Zulke gecombineerde ketels verplichten zich vooraf om de toestemmingsdocumentatie voor installatie te vermelden.

Bovendien zijn deze ketels verdeeld in twee ondersoorten: met een gemeenschappelijke en aparte verbrandingskamer. De eerste optie is voor installaties die onafhankelijk zijn gemaakt. Ze worden gebruikt om het totale budget voor de levering van een verwarmingssysteem in het landhuis te minimaliseren.

Met hun eigen handen is de gasbrander geïnstalleerd in een klassiek ketelmodel, als er vaste brandstof wordt gebruikt, wordt deze gedemonteerd. Deze optie creëert onaanvaardbare bedrijfsomstandigheden voor de warmtewisselaar - het effect van hoge temperaturen tijdens de werking van de brander. Het is de veel voorkomende oorzaak van het falen van de ketel.

Het ontwerp met afzonderlijke kamers van de oven is uitgerust met een tweecircuitsysteem, waarvan er één wordt gebruikt voor het verwarmen van water tijdens verwarming en de andere voor het leveren van warmwatervoorziening.

Optie # 3 - combinatie van hout / elektriciteit

Ketels met vaste brandstoffen worden het vaakst gebruikt wanneer ze niet kunnen worden aangesloten op de hoofdgastoevoer of de verwarming van cilinders. Ze hebben een hoog vermogen en zijn niet-vluchtig.

Structureel gezien lijken de ketels van het brandhout / het elektriciteitstype behoorlijk op de gasmodellen. Een onafhankelijke productie van dit type apparaat is ook beschikbaar. Het is voldoende om het benodigde vermogen van de verwarming te bepalen en deze in een warmtewisselaar te installeren.

Naast deze kenmerken, zijn de volgende kenmerken van gecombineerde verwarmingsketels op hout en elektriciteit van belang:

 • hulpmogelijkheden - aansluiting van de TEN-eenheid via de contactzone met de thermostaat of speciale programmeereenheid die bewaking op afstand van de ketel mogelijk maakt;
 • verhoogde weerstand tegen storingen - de fabriek levert warmtetoevoer vanwege de werking van verwarmingselementen (verwarmingen), die bestand zijn tegen hoge thermische effecten tijdens de werking van de verbrandingskamer;
 • onderhoudbaarheid - als het elektrische gedeelte van de ketel faalt, kan het gemakkelijk worden vervangen. In veel modellen van gasverwarmingsinstallaties is een dergelijke functie niet beschikbaar.

De kracht van de boiler met vaste brandstof wordt relatief langzaam geregeld. In verband met deze functie raden fabrikanten voor het snel aanpassen van het verwarmingsniveau het gebruik van het elektronische deel van de warmte-installatie aan.

Optie # 4 - multifuelinstallaties

De ontwerpkenmerken van multifuelverwarmingsapparatuur voor huishoudelijk gebruik zijn gebaseerd op het gebruik van verschillende alternatieve brandstoffen. Dergelijke verwarmingssystemen omvatten modellen met een combinatie van pelletkorrels / gas / hout / elektriciteit.

Het belangrijkste constructieve kenmerk van pelletkolommen met gecombineerde verwarming is de uitrusting met verschillende verbrandingskamers die zijn aangepast om een ​​van de brandstoffen te gebruiken - vast of vloeibaar.

Naast de functionaliteit is het mogelijk om een ​​elektrisch verwarmingselement in de warmtewisselaarkamer te installeren.

Door de gemakkelijk verwijderbare pelletbrander is het mogelijk om andere soorten brandstof te gebruiken, bijvoorbeeld diesel of gas. Voor de toepassing van dit soort energiedragers zijn voorwaarden nodig om een ​​kop van gedwongen trek en bepaalde structurele kenmerken van de warmtewisselaar te creëren. Al deze kenmerken zijn kenmerkend voor ketels van het pellettype.

Een multifuel-verwarmingssysteem kan alleen worden geïnstalleerd nadat aan de volgende vereisten is voldaan:

 • Ononderbroken stroomvoorziening - een vereiste voor de activering van de pelletketel, gas- en dieselbranders (het gebruik van vaste brandstoffen is een uitzondering);
 • Georganiseerde levering van brandstofmaterialen naar de ketel - dit is het meest acute probleem bij het ontwerp van een ketelinstallatie met een combinatie van gas / hout / elektriciteit;
 • Terbeschikkingstelling van een plaats voor opslag van energiedragers - installeer voor het gebruik van luchtverhitters externe stalen kisten of scheid een aparte ruimte, en in sommige gevallen een gebouw; De diesel wordt opgeslagen in tanks die op de pompunit zijn aangesloten.

Voordat u universele verwarmingsapparatuur aanschaft, moet u de belangrijkste factoren analyseren die van invloed zijn op de keuze van een bepaald model. Dus moet men de haalbaarheid van het gebruik van elk type energiedrager evalueren, omdat de kosten van een dergelijk apparaat veel hoger zijn dan systemen met één brandstofsysteem.

Wat moet je weten voor de juiste keuze?

Het enige objectieve criterium voor het kiezen van een gecombineerde ketel voor uw huis is de noodzakelijke capaciteit om de werking van het verwarmingssysteem te garanderen. Bovendien mag dit aantal niet worden beïnvloed door het aantal aangesloten circuits.

Het heeft geen zin meer te betalen voor een krachtige boiler in de hoop de werking ervan automatisch aan te passen. Deze aanpak draagt ​​bij aan de "inactieve" werking van het apparaat, wat leidt tot een snellere mislukking. Bovendien draagt ​​deze werkingswijze bij aan de versnelling van het condensatieproces.

Wat betreft het berekenen van het vermogen, theoretisch, voor het verwarmen van het oppervlak van 10 m2, zal 1 kW aan warmte-energie vereist zijn. Maar dit is een vrij conventionele indicator, die wordt aangepast op basis van:

 • hoogte van de plafonds in het huis;
 • aantal verdiepingen;
 • mate van isolatie van het gebouw.

Daarom is het raadzaam om in onze berekeningen een anderhalf coëfficiënt te gebruiken, d.w.z. berekent in berekeningen de marge met 0,5 kW. De kracht van het verwarmingssysteem met meerdere circuits wordt berekend met een extra lading van 25-30%.

Dus om het gebouw te verwarmen, waarvan het oppervlak gelijk is aan 100 m2, is een vermogen van 10-15 kW vereist met een eencircuitverwarming van het koelmiddel en 15-20 kW - voor een circuit met twee circuits.

Een even belangrijk criterium voor het kiezen van een gecombineerde verwarmingsketel is de prijscategorie. De prijs van het apparaat is afhankelijk van de capaciteit, het aantal functies en de fabrikant.

Voor gebruikers zijn andere kenmerken even belangrijk:

 • DHW;
 • materiaal van fabricage;
 • Gemak in management;
 • totale afmetingen;
 • accessoires;
 • gewicht en installatiekenmerken;
 • andere.

Het is meteen noodzakelijk om het probleem met het tapwater op te lossen: zorg ervoor dat de toevoer van warm water een boiler is of dat er een boiler is. Als de eerste optie wordt bepaald, wordt een meer de voorkeur verdienende methode gekozen-cumulatief of stromend, evenals de waterreservoir-parameters volgens de behoeften (berekend op basis van het aantal mensen dat leeft).

Wat betreft de grootte van de apparatuur, ze zijn alleen belangrijk in het geval van installatie in een kamer met een klein oppervlak.

Een breed assortiment van ketels is beschikbaar voor het materiaal van vervaardiging. Maar de meest populaire opties zijn staal of gietijzer. Ook is een dergelijke ketel in staat om een ​​hoge en langdurige temperatuurbelasting te weerstaan, heeft een hogere levensduur.

Automatiseringsbeheer beïnvloedt de bruikbaarheid van het systeem en het beveiligingssysteem is afhankelijk van hoe het proces van verbranding van energiedragers wordt geautomatiseerd. De meeste modellen kunnen worden bediend met handige afstandsbedieningspanelen of panelen.

De meeste modellen zijn uitgerust met een extra set. Dit omvat de aanwezigheid van een kookoppervlak voor koken, injectoren, tractiecontrollers, branders, geluidsisolatie, enz.

Het kiezen van een ketel voor deze parameter moet gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren en het toegewezen bedrag voor de aankoop.

Maar het gewicht van apparatuur en de complexiteit van de installatie moeten onmiddellijk opletten. Installatie in een woongebouw van de meeste vloermodellen van gecombineerde verwarmingsketels uitgerust met verschillende verbrandingskamers vereist een extra inrichting van een betonnen voetstuk, omdat de standaard vloerbedekking een dergelijke belasting niet kan weerstaan.

Als u de basisparameters kent die van invloed zijn op de keuze van de gecombineerde ketel, kunt u het meest geschikte model kiezen

Video over gecombineerde ketels

Het principe van universele verwarmingsapparatuur in video:

Regels voor het selecteren van een gecombineerde ketel in video:

Basisregels voor gebruik en installatie van een gecombineerde ketel in een videoclip:

Voorbeeld van de werking van een pellet-combiketel:

Ongeacht het type apparatuur dat wordt gekozen, is het noodzakelijk om een ​​toekomstig warmtetoevoersysteem te ontwerpen voorafgaand aan de aankoop. Dit omvat: pijpleidingen, schoorsteenkanaal en veiligheidsmaatregelen voor de werking van de kachel. Dit zal zorgen voor de volledige werking van het verwarmingssysteem met minimale energiekosten.

Internet-encyclopedie over de inrichting van netwerken van technische en technische ondersteuning

Gecombineerde verwarmingsketels: kenmerken, types, hoe te kiezen

Een van de belangrijkste zorgen van huiseigenaren is verwarming. En er zijn veel vereisten: het moet betrouwbaar, economisch zijn, geen gedoe met zich meebrengen en zelfs niet goedkoop. Praktisch onwerkelijke combinatie van kenmerken. Desalniettemin proberen campagnes die verwarmingsapparatuur produceren, deze tenminste gedeeltelijk te bevredigen. Er verschijnt bijvoorbeeld meer en meer in de markt van gecombineerde ketels. Van conventionele units onderscheiden ze zich door de mogelijkheid om verschillende soorten brandstof te gebruiken. En de combinatie is al heel divers. Tegenwoordig zijn er eenheden die werken op drie en sommige modellen - op alle vier soorten brandstof: vast, vloeibaar, gas en elektriciteit.

Multi-brandstofeenheden hebben verschillende vuurhaarden voor verschillende soorten brandstof. Meestal wordt steenkool of hout in een geladen, de andere is voor vloeibare of gasvormige brandstof: gas of zonne-olie. Verschillende branders voor verschillende brandstoffen zijn goed omdat ze kunnen worden aangesloten op verschillende afzonderlijke circuits en de temperatuur daarin kan verschillen. Bijvoorbeeld, een bedient batterijen, de tweede - een warme vloer. Het is mogelijk om de vloer of een ander principe te splitsen. Als u van dit idee houdt - let er bij de aanschaf op dat elke oven een aparte warmtewisselaar heeft, die niet in alle ketels aanwezig is.

Gecombineerde verwarmingsketels hebben meestal verschillende vuurhaarden voor verschillende soorten brandstof, ze kunnen ook verschillende onafhankelijke warmtewisselaars hebben

Als we het de laatste jaren over ontwikkelingen hebben, hebben bijna alle moderne modellen ingebouwde verwarmingselementen. Het blijkt dat dergelijke apparatuur het mogelijk maakt om aan elke beschikbare energiebron te werken.

Nog een interessante nieuwigheid: er worden branders ontwikkeld die met evenveel succes gas of diesel kunnen gebruiken (in elk geval zeggen de fabrikanten). Met een dergelijk sproeisamenstel is er zelfs geen noodzaak voor twee branders of kamers. Het gebruikte type brandstof wordt gewijzigd door de schakelaar over te brengen naar een van de posities.

Voor een meer economische en efficiënte verwarming van grote oppervlakken en het verminderen van de verwarmingskosten is het wenselijk om warmteaccumulatoren te gebruiken. Het is met name aan te bevelen bij het regelmatig gebruik van brandhout en kolen, als een van de soorten brandstof. Dit komt door de eigenaardigheid van multifuelketels: bij gebruik van vaste brandstof is het ketelvermogen niet gereguleerd en in de kamer wordt het soms te heet. Als er een warmteaccumulator is, wordt overtollige warmte daar en daar "ingeblikt" en als er een gebrek aan thermische energie is, wordt warm water uit de warmte-accumulator in het systeem gevoerd of gaat het naar het SWW-systeem. Met een dergelijk systeem kan de ketel veel minder vaak worden verwarmd (afhankelijk van vele factoren, ketelvermogen, warmteverlies thuis, weer, brandstofcalorische waarde, enz.).

Er is een belangrijk punt dat de moeite van het vermelden waard is: op elk type brandstof heeft de ketel een ander vermogen. Hoe kies je dan? Door het type brandstof dat u de hoofdbrandstof krijgt. Toch beschouwt u brandstof als de beste optie voor verwarming. En een andere nuance waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze: in geïmporteerde ketels die te koop worden aangeboden in de eurozone, is de nominale capaciteit aangegeven in ketels voor Rusland - het maximum. En dit is een aanzienlijk verschil in de indicatoren. Verkopers geven trouwens het maximale vermogen, dat ook in gedachten moet worden gehouden. Wees daarom voorzichtig.

Gecombineerde boilers voor het verwarmen van het huis hebben verschillende capaciteiten voor elke brandstof

Het is duidelijk dat hoe meer verschillende soorten brandstof, hoe duurder en massiever de apparatuur. Uitzondering - ketels op hout en elektriciteit. Hun afmetingen blijven praktisch ongewijzigd - een verwarmingselement is ingebouwd in de ketel, die wordt ingeschakeld door de automaten nadat de oven is vervallen en de temperatuur van het koelmiddel in het systeem onder het kritieke punt daalt. De prijs van gecombineerde brandhout-elektriciteit of kolen-elektriciteit ketels is bijna hetzelfde als die van puur hout-verbranding - kleine wijzigingen. De afmetingen zijn ook ongewijzigd, omdat het gewoon iets is en u een voldoende klein verwarmingselement moet plaatsen. Een dergelijk systeem is handig als je niet de gelegenheid hebt om regelmatig hout te gooien of 's nachts niet wilt opstaan. Het enige dat het onthouden waard is: het elektrische gedeelte produceert slechts een derde van de capaciteit van de ketel. Dat wil zeggen, om het huis te verwarmen met een dergelijke ketel met elektriciteit is niet volledig mogelijk, maar om het systeem te ondersteunen en ontdooien te voorkomen - alsjeblieft.

Evenzo is een gecombineerde ketel gebouwd op kolen en elektriciteit. In dit geval is het gebruik van vaste brandstof in het algemeen mogelijk: het is onwaarschijnlijk dat koolstof in de oven van een houtgestookte ketel kan worden gelegd, omdat het bij veel hogere temperaturen brandt dan hout, en niet elke houtgestookte oven kan dergelijke consequenties zonder gevolgen dragen. Maar in de kolenoven kunt u brandhout, briketten of turf laden. Een andere vraag is wat te wijten is aan het kleine volume van de oven om ze vaak te laden, maar zo'n ketel zal werken.

Russische gecombineerde verwarmingsketels "Vamos-TT"

Een voorbeeld van een gecombineerde kolen / elektriciteitketel is Warmos-TT van het Russische bedrijf Evan. Het is eerder mogelijk om zowel hout als kolen te gebruiken, maar hier heeft de oven niet het grootste volume, daarom zal het handiger zijn om te gebruiken met steenkool. Dit zijn ketels van Russische productie, daarom zijn ze aangepast voor het verbranden van nat hout (tot 70%). Pavda, ze geven niet het hoogste rendement - 65-75%, maar ze hebben kleine afmetingen. Warmte-isolatie van de ketel - gecombineerd - warmte-isolerende materialen worden gecombineerd met een watermantel, er is een tractieregelaar. Bovendien is het mogelijk om een ​​trekregelaar en een verwarmer met een thermostaat en een thermische limiter te installeren om de watertemperatuur in het systeem te houden in afwezigheid van brandstofopslag. Over het algemeen worden de gecombineerde ketels voor brandhout / kolen / elektriciteit meestal geproduceerd door Russische bedrijven, of worden geïmporteerde ketels niet geleverd vanwege de lage prijs.

Finse gecombineerde verwarmingsketels

Een vrij groot deel van de markt wordt bezet door Finse ketels. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste ligt hun klimaat dicht bij het onze, dus we mogen verwachten dat hun capaciteit voldoende zal zijn in onze omstandigheden. Ten tweede werken de meeste campagnes al lang, en hebben ze daarom ervaring opgedaan, hebben ze een zeker potentieel. Nou ja, en ten derde, de kwaliteit van hen is op het niveau.

Jäspi Group is een van de Finse bedrijven die actief is in deze sector van verwarmingsapparatuur. Hun ketels hebben een goede reputatie en zijn allemaal uitgerust met elektrische kachels. In de basisconfiguratie van ketels is één verwarmer 6 kW. Onder de bestelling kunnen 2 of 3 stuks worden geplaatst.

Finse gecombineerde verwarmingstoestellen Jäspi

In het VPK-assortiment van Jäspi kunt u hout, pellets, diesel en gas gebruiken. Jäspi Tupla heeft een hoog rendement, koperen spoel, werkt op diesel / gas en vaste brandstoffen. In deze lijn zijn de ovens autonoom, alleen de verbrandingsproducten komen in één buis uit, omdat de rookkanalen vóór de schoorsteenconnector worden gecombineerd. Werk aan gas- of dieselbrandstof wordt gekenmerkt door een hoge efficiëntie. Als de brander correct is afgesteld, wordt de brandstof bijna volledig verbrand, dus het reinigen van deze verbrandingskamer is slechts één keer per jaar nodig. Bij gebruik van brandhout is de grootte afhankelijk van de aanpassing: in Tupla 1 S - 35 cm, in Tupla 2 S - 50 cm.

Enkele specificaties van Jäspi Tupla en Triplex

Boilers Jäspi Triplex is een model met een beperkte uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer, uitgerust met nieuwe keramische roosters. Het is ook mogelijk om brandhout van 35 en 50 cm te gebruiken. Voor modificatie met een brandhoutlengte van 50 cm kan topverbranding worden gerealiseerd.

De Jäspi Biotriplex-lijn maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen: de overgang van pellets naar brandhout en rug vereist geen verandering van uitrusting. Twee vuurhaarden zijn onafhankelijk van elkaar.

Verwarmingsketels gecombineerde gas-vaste brandstof

Een van de meest populaire combinaties van brandstof is vaste brandstof / gas. Velen bouwen huizen in vakantiehuisjes, waar de gaspijpleiding is gepland om te worden aangesloten. Daarom, het kopen en installeren van de eerste vaste brandstof apparatuur, en vervolgens, na een paar jaar ook gas - niet de meest redelijke oplossing. Dus mensen zijn op zoek naar ketels die zowel op vaste brandstof als op gas kunnen werken. Naast de hierboven beschreven Finse ketels, is er ook een voorstel - Poolse gecombineerde verwarmingsketels Zota. Ze kunnen vast, gasvormig (natuurlijk of vloeibaar gemaakt gas) of vloeibare brandstof gebruiken, maar ze behoren tot de klasse van vervangende boilers, d.w.z. Om van brandstof te veranderen, moet de brander worden geplaatst / verwijderd. Als u niet vaak van de ene energiedrager op de andere overschakelt, is deze apparatuur een goede keuze, omdat de prijs hiervoor niet hoog is.

Gecombineerde verwarmingsketels Zota

Voor degenen die vaak van brandstof zullen veranderen, is het veel aantrekkelijker om de gecombineerde ECO CK Plus dubbelbrandstofketels te gebruiken. Hier is het werkschema anders. Als de vaste brandstof als hoofdbrandstof wordt gebruikt, wordt de brander in de andere oven automatisch ingeschakeld nadat het branden is beëindigd en de temperatuur van het koelmiddel onder de ingestelde waarde is gedaald. En het werkt op gas of vloeistof, die is ingesteld in de instellingen. In de kamer met vaste brandstof kan ook een pellet of oliebrander worden geïnstalleerd. Er is een variant met tapwater en zonder. Zeer interessante en inderdaad multivariate ketel. Er zijn natuurlijk, en nadelen: prijs en afmetingen.

ECO CK Plus Gecombineerde tweepoteketels

Voor degenen die aangetrokken worden door de combinatie van gas / vaste brandstof / elektriciteit, zijn de hierboven beschreven Finse Jäspi Triplex en de Zweedse CTC geschikt. Deze campagne wordt toegewezen door de CTC 2200 TRIO-ketel, die kan werken op alle soorten brandstof - diesel, gas, brandhout, kolen, elektriciteit. Van gecombineerde ketels produceert STS ook CTC 1200 Family 40, die gas / diesel en elektriciteit kan gebruiken en verschillende opties die gas en dieselbrandstof gebruiken. Het is geschikt als vaste brandstof en gebriketteerd (specificeer bij aanschaf met betrekking tot elke wijziging).

Gecombineerde multifuel-ketel CTC TRIO

Gecombineerde gasverwarmingsketels + pellets

Gietijzeren combiketel DAKON FB kan werken met pellets

De Tsjechische gecombineerde ketel DAKON FB werkt op vaste brandstof en pellets, kan worden uitgerust met een brander op gas en diesel. Bij gebruik van vaste brandstof is elektriciteit niet vereist - dit deel van de apparatuur is niet-vluchtig. Een uitstekende optie voor verwarming in gebieden met frequente stroomuitval. Maar pellets in een DAKON FB-ketel worden niet verbrand met een speciale brander, maar als gewoon brandhout. Daarom is het geen zuivere pelletketel, maar eerder een houtgestookte ketel die op pellets kan werken. Betreffende het gas - installeer de brander, zet het gas aan en de ketel draait. Het verwarmingswater voor het verwarmingssysteem vindt plaats in een watermantel, er is geen warmwaterbereiding voorzien.

In het algemeen is vervanging van brandstof door brandstofkorrels / gas vereist. Een simpele overschakeling is niet voldoende. Dergelijke ketels worden ook wel shifts genoemd. Maar je kunt zo'n combinatie van multi-fuel ketels vinden, waar je pellets en gas kunt gebruiken. De Finse ketel Jäspi VPK kan bijvoorbeeld werken met pellets, gas / diesel, hout, steenkool, en er is ook elektrotehn.

Er is een zeer interessante variant van de Oostenrijkse gecombineerde ketel Wirbel Eko Sk Pellet Plus. Het heeft twee vuurhaarden. Men werkt met pellets, de tweede - op vaste of vloeibare brandstof, gas - om uit te kiezen. De capaciteit van deze ketels is 25, 35, 50 kW. Complete set - pelletbrander, vijzel, bunker voor 330 liter, automaten, branderdeur.

Russische gecombineerde verwarmingsketels

Er zijn ook Russische fabrikanten op de markt. Gecombineerde ketels "FAX" werken op hout en kolen, er is een kachel om de temperatuur van het koelmiddel te handhaven. Capaciteiten - van 20 kW tot 100 kW, er zijn wijzigingen uitgerust met een fornuis om te koken. Kan eencircuit of twee-circuit zijn, kan worden uitgerust met een gasbrander. In de basisconfiguratie is er een thermometer, een temperatuursensor van het koelmiddel. Water wordt verwarmd door een watermantel en een warmtewisselaar van het spiraaltype die zich in het bovenste deel van de oven bevindt. De prijs van dergelijke ketels van Russische productie is van 24 duizend roebel.

Een andere gecombineerde Russische ketel - "Dymok". Het werkingsprincipe is eenvoudig: de belangrijkste bron is hout of steenkool. Wanneer de brandstof wordt verbrand en de temperatuur wordt verlaagd, wordt het elektrische gedeelte ingeschakeld. Het ketellichaam wordt gebogen van een enkele plaat met een minimumaantal gelaste naden. De vuurkist is één, de deuren - twee: één keer laden en één keer blazen. Op verzoek van de klant is een drietrapsverwarming geïnstalleerd voor 3 of 6 kW. Drietraps - dit betekent: een kachel kan werken in drie modi 1/2 / 3kW of 2/4 / 6kW. Het vermogen wordt geregeld door het automatische systeem als er een is of door handmatig te schakelen met behulp van een regelaar.

Gecombineerde ketels van Russische productie "Dymok". Specificaties en foto's

De gecombineerde ketel "Kupper OK" van de Russische "Teplodar" is een multi-brandstof ééncircuit. Werkt op vaste brandstof (hout / steenkool / briketten) en vloeibaar / gasvormig, er is een elektrische eenheid. Er worden ketels met een vermogen van 15, 20, 30 en 45 kW geproduceerd. Er is een modificatie met een kookplaat. Dit is een ketel met meerdere brandstoffen, maar hij werkt in een shift-modus - gelijktijdig gebruik van twee of meer soorten brandstof is niet mogelijk, om het type brandstof te vervangen, moet de apparatuur worden vervangen. Als positief punt kan worden opgemerkt dat de prijs in vergelijking met een geïmporteerde ketel verschillende keren lager is.

Russische gecombineerde verwarmingsketels

Uit de kenmerken van de ketel kan worden opgemerkt: er is een rookkast tegenover de laaddeur, die het mogelijk maakt om deze te reinigen tijdens de werking van de ketel of om de positie van de demper die de trek regelt te wijzigen / controleren. Een voldoende grote brandstoflaadkamer maakt het leggen mogelijk van grote oversized stammen tot 50 cm, en steenkool met emmers of schoppen (maximaal - 2 emmers). Installatie van een gas- of pelletbrander vereist geen slotenmaker. Verwarmingselementen worden ingeschakeld nadat de brandstof is uitgebrand en het koelmiddel tot de drempelwaarde is afgekoeld.

Het gebruik van multifuel-ketels gecombineerd voor verwarming van privé-woningen

De gecombineerde verwarmingsketel is een modern apparaat dat niet alleen verschillende soorten vaste brandstof gebruikt, maar ook diesel, gas, elektriciteit, enz. Om het koelmiddel te verwarmen. Tot op heden zijn dergelijke ontwerpen de eenvoudigste en tegelijkertijd economische middelen voor het creëren van een autonome warmtetoevoer van het huis. Voor de juiste keuze en werking van dergelijke apparatuur is het echter noodzakelijk om een ​​aantal nuances te kennen, die in dit artikel zullen worden besproken.

Kenmerken van ketels van het gecombineerde type

Extern zijn gecombineerde ketels verschillend van conventionele eenheden, al was het maar door hun grootte

In de omstandigheden van Russische koude winters, wordt de kwestie van het kiezen van verwarmingsapparatuur urgenter dan ooit. Uiteraard is een van de meest voor de hand liggende manieren om uit de situatie te komen, om verbinding te maken met een gecentraliseerd warmtevoorzieningsnetwerk. Maar dit is alleen mogelijk in de stad. Voor een landhuis is de beste optie een verwarmingssysteem met een ketel van het gecombineerde type dat verschillende soorten brandstof kan gebruiken. Met dit apparaat kunt u snel overschakelen naar een ander type brandstof, dat zorgt voor warmte in huis, zelfs als er een stroomstoring is of grondstoffen worden aangeleverd.

Afhankelijk van het type energiedrager dat zich in een bepaald gebied bevindt, kan het laagbouwproject de volgende soorten gecombineerde verwarmingsapparatuur aannemen:

Belangrijk! Er zijn gecombineerde verwarmingsketels die, mits goed omgezet, op vier soorten brandstof kunnen werken. De beschikbaarheid van extra apparatuur, waardoor een eenvoudige overgang van de ketel naar een andere brandstof wordt uitgevoerd, verhoogt echter enigszins de kosten.

De video bevat aanbevelingen voor de selectie van multifuel-ketels van een gecombineerd type.

Voor succesvol gebruik van units die werken op zonne-olie en gas, is het nodig om een ​​constante verandering van de brander te maken. Er zijn ook universele modellen die erg duur zijn. Als we het hebben over de ketel op hout en elektriciteit, dan zijn er in de constructie samen met de verbrandingskamer elektrische verwarmingselementen. In ketels voor vaste brandstoffen, die de mogelijkheid van overschakeling naar gastoestellen aannemen, worden ook gasbranders gebruikt.

Belangrijk! Het proces van brandstofwisseling kan zowel in de handmatige als automatische modus plaatsvinden. De eerste optie is eenvoudiger in termen van het apparaat en is goedkoper dan een automatische analoog.

Regeling van de eenheid die op vier soorten brandstof werkt

De meest populaire zijn solid-fuel en elektrische gecombineerde structuren. Om dit uit te leggen is eenvoudig: ten minste één type vaste brandstof, hout, chips of pellets, is aanwezig in elke regio van Rusland. De aanwezigheid van elektriciteit wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorwaarden voor het creëren van moderne, comfortabele woningen.

Dergelijke gecombineerde verwarmingsketels omvatten een oven die wordt gebruikt voor het verbranden van vaste brandstof en een zich boven bevindende warmtewisselaar. Daarin wordt het verwarmingsmedium verwarmd. Om ervoor te zorgen dat de ketel wordt gevoed vanuit het elektriciteitsnet in de warmtewisselaar, zijn speciale verwarmingstoestellen geïnstalleerd, waarvan de verwarming wordt geregeld op het bedieningspaneel.

Belangrijk! De meeste ketels van het gecombineerde type die op elektriciteit en vaste brandstoffen werken, zijn uitgerust met een automatisch systeem dat het mogelijk maakt de verwarmingselementen in te schakelen als er een tekort aan warmte vrijkomt bij het verbranden van brandhout. De apparatuur van dit type is zeer eenvoudig aan te sluiten op het slimme huissysteem en kan automatisch de minimumtemperatuur handhaven in afwezigheid van bewoners. Dus, tegen de tijd van de aankomst van de eigenaars in zijn huis, zal een comfortabele temperatuur worden bereikt in zijn kamers.

Het apparaat van een ketel die werkt op vloeibare en vaste brandstoffen

Gecombineerde ketel wordt meestal gebruikt om niet alleen het koelmiddel te verwarmen, maar ook om warm water te leveren. We hebben het hier over tweecircuiteenheden die niet alleen in de behuizing een aangename temperatuur kunnen handhaven, maar ook verantwoordelijk zijn voor de toevoer van warm water. Eén circuit in dergelijke apparatuur is verantwoordelijk voor het verwarmen van het koelmiddel en de andere verwarmt het warme water.

Tip! Tweecircuitketels hebben een hoog rendement alleen wanneer ze in de winter worden gebruikt. In de zomer is het voor de productie van warm water noodzakelijk om de hele ketel te verwarmen, terwijl het eerste circuit ongebruikt blijft.

Bekijk nu meer in detail enkele van de meest populaire soorten soortgelijke apparatuur:

 • Vaste brandstof-elektrisch. Dergelijke eenheden kunnen werken met een spanning in het netwerk van 220 en 380V, en leveren een vermogen van 3,5-9 kW. Bij sommige modellen kunt u van fase wisselen en apparatuur gebruiken om te werken in netwerken met verschillende voltages. Een uitstekende optie voor vakantiewoningen, omdat de verwarming van het gebouw kan worden gemaakt met brandhout en bij vertrek is de automatische verwarming geactiveerd, waardoor de kamer een positieve temperatuur behoudt.
 • Vaste brandstof. In dergelijke eenheden is automatisering minimaal en daarom hebben ze constante aandacht nodig. De populariteit van ketels van dit type wordt vergemakkelijkt door hun lage prijs.

Verschillen in de opstelling van diesel- en vastebrandstofketels

 • gas DMU. De overgang tussen brandstoftypes is heel eenvoudig: verander gewoon de brander zonder ingewikkelde aanpassingen te maken.

Belangrijk! Veel gebruikers van autonome verwarmingssystemen zijn het erover eens dat ontwerpen zoals "diesel 9mdash; gas9raquo; zijn niet rendabel. Het is een feit dat gas veel lagere kosten heeft, en het is handiger om deze eenheid alleen op gas te gebruiken. Maar zelfs in dit geval kan de mogelijkheid om op diesel te werken worden gebruikt om te beveiligen, als om wat voor reden dan ook de gastoevoer wordt gestopt.

 • Gas-diesel9mdash; elektriciteit9mdash; vaste brandstof. Dit is de meest universele verwarmingsunit, die gewoon onmisbaar is in die gebieden waar er mogelijk onderbrekingen zijn met de komst van gas of elektriciteit. Dergelijke ketels kunnen zowel aanvankelijk universeel zijn als worden omgezet in het proces van bediening door de installatie van aanvullende componenten.

Houd rekening met de belangrijkste voor- en nadelen van deze apparatuur, omdat ze doorslaggevend zijn bij het kiezen van een bepaald model van de ketel. De voordelen van dit type apparatuur zijn als volgt:

 • De brandstof die in deze ontwerpen wordt gebruikt, is betaalbaar en heeft lage kosten. Althans, er is een mogelijkheid om vrijelijk over te schakelen op winstgevender brandstof, zonder daarvoor de verwarmingseenheid te veranderen.

Een multi-brandstofketel aangesloten op een verwarmingssysteem.

 • Afhankelijk van de weersomstandigheden, is het mogelijk om de werkingsmodus van de ketel te regelen, en dit vermindert op zijn beurt de brandstofkosten.
 • Aangezien dergelijke ontwerpen het gebruik van twee of meer soorten brandstof mogelijk maken, is dit een garantie voor de werking van het systeem in het geval dat een van de soorten grondstoffen niet beschikbaar is.
 • De beste optie om in de automatische modus in het "smart house" -systeem te werken.
 • Betrouwbaarheid en gebruiksgemak, evenals duurzaamheid.
 • Ecologische reinheid van apparatuur.

De gecombineerde verwarmingsketel van een woonhuis heeft echter zijn nadelen:

 • Om dergelijke apparatuur in het huis te installeren, moet een speciale ruimte worden voorzien. Het slaat ook brandstofvoorraden op.
 • Een driefasig netwerk is vereist om de apparatuur aan te sluiten. Hoogstwaarschijnlijk moet bij de installatie van de ketel worden afgestemd op het energietoezicht.
 • De reikwijdte van dergelijke eenheden is zeer beperkt met het oog op het feit dat dergelijke verwarmingssystemen alleen kunnen worden gebruikt in individuele woningbouw.
 • Bij de reguliere werking van dergelijke apparatuur zijn regelmatige preventieve inspecties en onderhoud verplicht.

Vaste brandstofketel met insteekbrander

Belangrijk! Ondanks alle bovengenoemde nadelen, zijn de voordelen van dergelijke apparatuur veel groter. Het moet ook rekening houden met de uitstekende prestaties van gecombineerde ketels, die bijdragen aan een aanzienlijke toename van de vraag naar deze apparatuur.

Regels voor het gebruik van gecombineerde ketels

Bij het installeren en gebruiken van ketels van het gecombineerde type, moet men rekening houden met een aantal van dergelijke nuances:

 • Vaste brandstof en elektrische boilers zijn vrij groot. Daarom zijn ze allemaal van een vloer en vereisen ze een stevige ondergrond.
 • Bij de installatie van de ketel is het noodzakelijk om een ​​schoorsteen te monteren met een voldoende doorsnede om een ​​aanvaardbare tractie te garanderen.

Boiler met schoorsteen

 • De schoorsteen moet noodzakelijkerwijs worden geïsoleerd, wat de mogelijkheid uitsluit van het ontsteken van die structuren die er rechtstreeks mee in contact staan.
 • Wanneer u deze apparatuur lange tijd gebruikt, moet u de aslade periodiek reinigen. De reinigingsfrequentie is rechtstreeks afhankelijk van de mate van verbranding van de brandstof, het type en de intensiteit waarmee de ketel zelf zal werken.

Tip! Het is wenselijk om een ​​staalplaat voor de ovenkamer van de ketel te leggen, die wordt bepaald door veiligheidstechnieken. Deze coating zal de vloer voorzien van de nodige bescherming tegen vonken en brandende brandstofdeeltjes.

Naast een solide basis vereist de ketel de installatie van hittebestendig materiaal

Er zijn verschillende grondstoffen waarop multi-fuel ketels kunnen werken: vaste brandstof (hout), gas, elektriciteit, vloeibare brandstof. Met het oog op deze "omnivorousness" 9raquo; deze apparatuur is erg populair. Hierboven zijn alle kenmerken en nuances van dergelijke aggregaten in beschouwing genomen, die bij het kopen aandacht verdienen. Gezien alle bovenstaande aanbevelingen, kunt u kiezen voor een echt betrouwbare en efficiënte apparatuur die tientallen jaren warmte en comfort in huis zal creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 18 = 28