Lily huis in de pot foto

Hoe zorg je voor de kamerlelie?

Kamerlelie is een van de helderste en favoriete kleuren van veel mensen. Buitengewoon mooie bloeiwijzen, ongelooflijk aroma en relatieve eenvoud in verzorging - deze kwaliteiten worden gewaardeerd door zowel professionele bloemisten als amateur-tuinders.

Er zijn veel soorten lelies die thuis, op de vensterbank en op het balkon kunnen worden gekweekt.

Deze omvatten:

 • Oost- en Aziatische hybriden;
 • lange gebloemde;
 • golden;
 • mooi;
 • dwerg;
 • de koninklijke lelie.

Deze groep bloemen omvat ook vertegenwoordigers van de familie Amaryllis: hippeastrum en amaryllis.

Als de verzorging van de plant kwalitatief is, zal de bloem u een aantal jaren regelmatig laten bloeien. Maar veel telers gebruiken lelies als seizoensversieringen van balkons en loggia's.

Ze versierden bijvoorbeeld kleding en wandtapijten van de koninklijke families van Frankrijk en vele andere landen. Dus, op de foto van de schilderijen van die tijd zie je duidelijk het luxueuze borduurwerk van leliebloemen.

Deze planten zijn meerjarig. Ze hebben vlezige stengels met verschillende rangschikkingen van gebladerte. Bij sommige soorten worden de greens verzameld aan de basis van de bol, terwijl andere - de stengel gelijkmatig omhult. Het grote voordeel van de plant is zijn bloem, groot, bestaande uit 6 bloemblaadjes, met een ongewoon rijk aroma.

Belangrijk advies van de redactie!

Als u problemen heeft met de haarconditie, moet u speciale aandacht besteden aan de shampoos die u gebruikt. Enge statistieken - in 97% van de shampoos van bekende merken zijn componenten die ons lichaam vergiftigen. Stoffen, waardoor alle problemen in de samenstelling worden aangeduid als natriumlauryl / laureth sulfaat, cocosulfaat, PEG, DEA, MEA.

Deze chemische componenten vernietigen de structuur van de krullen, het haar wordt broos, verliest elasticiteit en kracht, de kleur vervaagt. Ook komt deze mest in de lever, het hart en de longen terecht, hoopt zich op in de organen en kan verschillende ziekten veroorzaken. We raden aan dat u geen geneesmiddelen gebruikt die deze chemische samenstelling bevatten. Onlangs hebben onze experts analyses van shampoos uitgevoerd, waarbij de eerste plaats werd ingenomen door fondsen van het bedrijf Mulsan Cosmetic.

De enige fabrikant van alle natuurlijke cosmetica. Alle producten worden vervaardigd onder strikte kwaliteitscontrole- en certificeringssystemen. We raden aan om de officiële online winkel mulsan.ru te bezoeken. Als u twijfelt aan de natuurlijkheid van uw make-up, controleer dan de vervaldatum, deze mag niet langer zijn dan een jaar opslag.

bodem

Om de lelie comfortabel te voelen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het kiezen van de bodem. Meng de vruchtbare grond met rivierzand. Hierdoor krijgt het land voldoende speling en is de bol voldoende geventileerd, wat het rotten van de wortelstok zal voorkomen.

Basisverzorging voor lelies houdt in dat de grond regelmatig wordt losgemaakt. Het is belangrijk dat de bol en wortelstokken voldoende zuurstof ontvangen. Ook is het de moeite waard om regelmatig (een keer per maand) een beetje houtas in de pot te gieten. Het is rijk aan antioxidanten en dient als een uitstekende ziektepreventie.

Als u van plan bent om een ​​meerjarige plant te laten groeien, dan is de bloeiwijze van het eerste jaar het beste te verwijderen. Geef de bloem kracht, zodat de knoppen die bloeiden tot het tweede seizoen zo groot waren als die te vinden zijn op de foto van het internet.

Verlichting en temperatuurmodus

De kamerlelie is een zonminnende plant, maar de directe stralen van het daglicht moeten er pas in de eerste helft van de dag op vallen. Als je de pot op het raam plaatst, waar het zonlicht constant is, zal het beginnen te drogen en bloeien slecht.

Er zijn geen speciale vereisten voor het temperatuurregime van lelies. Deze bloem voelt perfect in onze klimaatzone en is bestand tegen zowel hitte als koelte tot +12 graden. Voor de winter kunnen lelies op het balkon worden achtergelaten, maar het is belangrijk om te zorgen voor de kwaliteitsopvang. Om dit te doen, is het beter om gevallen bladeren en turf te gebruiken. Bovenop is de pot bedekt met polyethyleen om de gewenste vochtigheid en warmte te creëren. Voor het voorkomen van verval kun je een paar tandenstokers maken met een tandenstoker. Zulke verzorging is verplicht tijdens de rust.

De plant houdt van vocht, maar niet van het teveel. Daarom moet de watergift niet volgens het schema worden uitgevoerd, maar indien nodig, als het aardvoer droog is. Het is wenselijk dat de grond niet volledig opdroogt en enigszins vochtig blijft, maar niet nat.

Het is met name moeilijk om de lelie thuis te verzorgen met behulp van bemesting.

De specialisten hebben een heel schema met belangrijke voedingen ontwikkeld:

 • De eerste. Bemestingsbol is direct na het planten in de grond, waardoor het de kracht krijgt om te ontkiemen en zich te ontwikkelen.
 • De tweede. Het wordt geïntroduceerd bij het loslaten van de steel, maar vóór het openen van de bloemen, wanneer knoppen worden gevormd. Een dergelijke verzorging geeft de plant energie voor de bloei.
 • De derde. Het wordt uitgevoerd aan het einde van de bloei, ergens halverwege augustus. Ze zal de bloem helpen om zich voor te bereiden op de winter.

De bloemen waren groter, zoals op de foto uit het netwerk en boeken over de bloementeelt, het is de moeite waard om zich aan deze regels voor bemesting te houden. Meststoffen voor planten kunnen worden gekocht bij elke bloemenwinkel, maar kies niet voor de goedkoopste producten, deze zijn meestal niet effectief.

Om de bloem snel groeide en blij met de normale bloei thuis, is het belangrijk om zich te houden aan strikte regels tijdens de plaatsing van de bollen. Eerst moet je de grond voorbereiden. Je kunt in de winkel een vruchtbaar mengsel kopen en het mengen met een beetje rivierzand.

Leg vervolgens op de bodem van de pot een drainagelaag van kleine kiezels, schuim of claydite (2-3 cm). Vul daarna de container met de helft van de grond. Voor het planten van bollen hebben een beetje verzorging nodig. Strek de wortels voorzichtig uit en plaats deze in het midden van de pot, op de grond leunend. Hierna sprenkel je de aarde voorzichtig, totdat je de bol naar het midden bedekt. Klaar, de lelie is geplant. Morst de grond naar de top van de pot pas na de vorming van de eerste bladeren van voldoende hoogte.

Kiemen van een bol vereist koelte, dus het is beter om de container waarin de bloem zich in een koude kamer bevindt (temperatuur 15-18 graden) te verlaten. Na het verschijnen van scheuten, breng de plant over naar een balkon of kamer - naar de vaste plaats.

Dan zal je lelie zich verheugen in grote bloemen, zoals op de foto van het internet.

Natuurlijk is het de moeite waard om de algemeen aanvaarde regels voor het kweken van kamerplanten te volgen. De lelie wordt immers beschouwd als een conventioneel grillige soort. Maar ervaren tuiniers hebben lang hun eigen "trucs" en specifieke zorg ontwikkeld die de bloem helpen actief te groeien en zich te ontwikkelen.

Dus, als je een gelukkige eigenaar van een lelie bent geworden, houd je dan aan deze regels:

 1. Het sproeien van bladeren thuis moet zelden gebeuren, maar regelmatig. Gebruik hiervoor een diffuser met fijne, stoffige druppels. Na het besproeien met grote druppels kunnen de bladeren verwonden en tot rotting leiden.
 2. Maak de grond rond de plant regelmatig los. Het moet worden gegoten in nieuw land, turf en zelfs bladeren. Een dergelijke verzorging geeft de bloem kracht voor een langere bloeitijd.
 3. Koppelverkoop is verplicht voor grote bloeiende planten. Maar merk op, deze manipulatie zou moeten zijn nadat de knoppen zijn opgebloeid. Raak in elk geval onnodig gesloten knoppen niet onnodig aan, dit kan tot dumpen leiden.

Kamerlelie is een heldere en mooie bloem die geen complexe specifieke zorg vereist. Aan de plant was blij met de actieve groei en overvloedige bloei, het is genoeg om het te voorzien van vocht, frisse lucht en winkelvoeding.

Lelie en zorg voor haar thuis

Onder huiselijke bloemen wordt een eervolle plek bezet door planten met rijk groen, prachtige grote bloemen met een ongewoon aroma - dit is allemaal lelie. Uiteraard worden in de kamer kleine tuinstalen gekweekt en kleine compacte soorten die in potten passen. Hoewel de huislelie een vrij korte bloeiperiode heeft, is hij gemakkelijk te kweken.

Het dient tenslotte niet alleen als onderdeel van het interieur, maar wordt ook vaak een verzamelobject.

De plant is ingedeeld volgens de structuur van hun bloem:

 • De bloemen hebben de vorm van een kom, wijd open. Dergelijke bloemblaadjes zijn variëteiten: Lily verguld, Lily mooi, Lily Empress of China. De Grand Commander wordt als een van de beste beschouwd.
 • Bloemblaadjes zijn trechtervormig, verzameld in een buis. Vergelijkbare bloemen zijn te zien in meer overvloedige variëteiten: lelie koninklijk, lelie langbloemig, koninklijk goud en anderen. Hun bloemen zijn van lichtgeel tot fel oranje. Deze soort behoort ook tot de huislelie.
 • Bloemen met gebogen bloemblaadjes. Deze groep verschilt niet in variëteit van variëteiten, zoals het wordt waargenomen bij andere soorten. De grootte van de planten is vrij klein - tot 60 cm, de bloemen zijn te klein - de diameter is slechts ongeveer 5 cm .De variëteiten L.Citronella en de dwerglelie komen vaak voor.

Binnenlelie: thuiszorg

Bij het kweken van tuin- en binnenkweek zijn luchtvochtigheid en temperatuur niet van weinig belang. Verschillende kwaliteiten hebben een hoge en lage temperatuur tolerantie en lichtgevoeligheid.

 • De meest bescheiden in termen van zorg zijn Aziatische hybriden.

Deze planten hebben de langste stengel en de bloemen onderscheiden zich door een bizarre kleur met vlekken, vlekken, strepen. Edie groep groeit goed op een zonnevlek, evenals in gedeeltelijke schaduw. Ze vereisen een matige watergift, min of meer resistent tegen parasieten en ziektes. Ze hebben één nadeel - geen geur, maar dit minieme aantal Aziatische hybriden wordt gecompenseerd door de schoonheid van de kleuren.

 • Krullende hybriden groeien op vochtige grond verrijkt met bladhumus, ze worden benaderd door een schaduw. Ze staan ​​ook bekend om hun uitstekende weerstand tegen verkoudheid en ziekten.
 • De mooiste variëteiten van lelies worden herkend als sneeuwwitte hybriden. Elke schoonheid gaat gepaard met grilligheid, daarom zijn ze erg veeleisend in de zorg.
 • Langbloemige hybriden staan ​​bekend onder een andere naam - de huislelie. Omdat ze vaak als kamerplant worden gekweekt. Lilia werd verliefd op veel dank aan grote bloemen en een rijke smaak. Bovendien is de plant veeleisend om zorg te dragen en vatbaar voor ziekten, dus is het groeien in de tuin problematisch. Op de vensterbank voelt de thuiscultuur veel veiliger aan, mits de juiste zorg wordt betracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spintmijt niet op de bloem verschijnt.

Wanneer koop je een huislelie?

De kamercultuur wordt gekocht in de vorm van een lamp, zoals deze bolgewas. Het beste seizoen is de herfst. Besteed aandacht aan de toestand van de knol: als u schubben, vlekken of rimpels vindt, is deze niet geschikt om te planten. In het geval dat dergelijke tekens niet worden gevonden, wordt desinfectie nog steeds uitgevoerd. In de rol van antisepticum kunnen carbofos of een oplossing van mangaan werken.

Kamerplant meestal in verkoop heeft twijgen en bladeren, soms zelfs verkopen van een bloeiende, dus om de periode van de bloei te verlengen worden gevoed met een speciale meststof, is het belangrijk dat het water niet te overdrijven.

Kies een pot, een primer, vergeet een goede afwatering niet. Het is vrij eenvoudig om een ​​lelie in een huis te laten groeien. Plant in een substraat, die speciaal is samengesteld voor bolgewassen, een lichte grond verrijkt met voedingsstoffen en met goede drainagekarakteristieken.

De lamp moet de centrale positie van de pot innemen, de afstand tot de muren moet binnen 3 cm zijn. Bedek de grond met het midden van de lamp. Daarna zal de toestand van de plant afhangen van de tijd die wordt gegeven voor de periode van rust en luchttemperatuur.

Met de juiste teelt van bolgewassen, kan de thuiscultuur de bloeitijd op verschillende tijdstippen van het jaar aangenaam maken.

Thuis lelie behoort tot het geslacht Hippeastrum en Amaryllis dus het moet een periode van bloei in de warmte en het licht, en tijdens de rest de voorkeur aan de duisternis en koelte. daarom De beste plaats zal een zonovergoten vensterbank zijn. Op warme dagen moeten ramen open blijven, omdat deze huisplant, net als alle Amaryllis, een frisse lucht nodig heeft, vooral na zonsondergang.

Het water moet na de val van de bloemen worden verkleind, de externe omstandigheden veranderen radicaal: het licht verandert van een schaduw, de vochtige warmte gaat over in een droge koelte. Als u dit schema volgt om een ​​kamerlelie te laten groeien, kunt u herhaalde bloei bereiken.

Binnenlelie na bloei

Huislelie verwijst naar bloemen die niet zo vaak zijn en niet lang tevreden de eigenaars met hun schoonheid. echter het is mogelijk om de bloeiperiode te verlengen en het aantal toe te voegen. Het hangt allemaal af van de periode van opslag van de plant, wanneer deze in een staat van slaap is.

Dus na de bloei wordt de huislelie geplaatst op een droge, koele plaats. Kan worden overgeplant in een nieuwe bodem met de toevoeging van as. Het is af en toe nodig om een ​​bol te verwennen door een topdressing en watergift, waarna in een staat van actieve groei van problemen met de bloei zich niet zal voordoen.

Als de plant goed verzorgd wordt, is de kans op ziekteschade kleiner. Een van de meest voorkomende ziekten zijn rode bollampen. Deze ziekte ontwikkelt zich in vochtige en koude omstandigheden. Om de bol te redden, het is noodzakelijk om de grond te verwijderen die de procedure voor het snoeien van aangetaste gebieden, inclusief aangetaste wortels, verstoort. Na de procedure worden alle blootgestelde zijden behandeld met een fungicide en besprenkeld met gebroken actieve kool. Vervolgens worden de bollen gedurende 3 dagen gedroogd en wordt de intensiteit van de irrigatie verminderd.

Parasieten die op een plant leven, kunnen er onherstelbare schade aan toebrengen. Een van de meest voorkomende ongedierte aanvallen niet alleen op lelies, maar ook op alle binnenlandse bloemen zijn: spint, melig worm, scutellum. actief vernietig deze insecteninsecticiden. Het is echter beter om hun uiterlijk door de juiste zorg te voorkomen. Bijvoorbeeld, een spintmijt verschijnt in verband met verhoogde droogte van de lucht, het kan worden voorkomen door het creëren van natte omstandigheden.

Als de huislelie een goede juiste verzorging krijgt, wordt deze zelden aangetast door plagen en ziekten en ziet de plant er gezond en sterk uit. Bladeren worden slap en bleek als gevolg van overvloed of gebrek aan vocht, bloemen uit de kou worden donker en wanneer de zon te heet is, wordt de kleur bleek. Daarom moet je goed kijken naar de toestand van de lelie van de kamer en tijdig passende maatregelen nemen, waarna de schoonheid van bloemen je huis lang zal versieren.

Teelt van binnen- of huislelies - van planten in een pot tot opslag na de bloei

Onder de bloemen van de ruimte wordt een eervolle plaats ingenomen door lelies met heldere sappige groenten, prachtige grote bloemen en een delicaat aroma. Natuurlijk hebben we het niet over tuinlelies, die een hoogte van anderhalve meter kunnen bereiken. Huizen in potten zijn een compacte leliekamer van verschillende soorten en variëteiten.

Voor de binnenlandse teelt worden oosterse, Aziatische hybriden, langbloemige lelies, goud, fijn, dwergachtig, koninklijk gebruikt. Daarnaast kamerplanten amaryllis en hippeastrum van de familie Amaryllis in het volk dragen ook de naam van de lelies zijn huiselijk, omdat hun bloemen sterk op de echte lelies lijken.

Uit het artikel leert u hoe u de juiste technische ruimte lelie in een pot, hoe de zorg voor het huishouden lelies, tot een overvloedige bloei te bereiken, en wat te doen na de val van de bladeren. Met de juiste verzorging kan de indoor bloemlelie lange tijd het interieur van uw appartement, een balkon of een wintertuin decoreren.

Kamerlelies: landen en verzorgen volgens alle regels

Aangezien lelies thuis, zoals in de tuin, meestal bloeien van juni tot augustus, wordt hen aangeraden om ze in het vroege voorjaar in een pot te planten. Het is mogelijk om meerdere bollen tegelijk in een pot of in een bad te planten en dan krijgt u een mooie zachte samenstelling van lelies van verschillende variëteiten en kleuren. Voor één gloeilamp is het voldoende om een ​​pot van ongeveer twintig centimeter in diameter te hebben, een te grote capaciteit kan de afwezigheid van bloemen in de lelie veroorzaken.

Het huis van de leliebloem zal zich het best in een licht vruchtbaar land voelen vermengd met rivierzand. Op de bodem van de pot lag drainage en giet een laagje speciale pochvosmesi of aarde verrijkt met voedingsstoffen, in het midden van een lamp gezet keurig kwadratuur zijn wortels in de hand. Vul de bol met aarde slechts tot de helft, terwijl de grond in het midden van de pot moet komen. Morsen van de grond naar boven kan zijn nadat de stelen de rand van de pot zijn overgroeid.

Het huis met de leliebloem zal zich het best in een gemakkelijk vruchtbaar land voelen

Voordat de scheuten verschijnen, moet de lelie in de pot op een koele donkere plek staan ​​en zodra je groene spruiten ziet, breng je de planten over naar een vensterbank of balkon. Met het begin van de zomer, blijven groeiende lelies thuis op een koude plaats, waar het mogelijk is om planten van verse lucht te voorzien.

Verdere zorg voor huislelies verschilt niet veel van het zorgen voor de tuinvertegenwoordigers van deze bolgewas. Lily ontwikkelt zich goed en bloeit rijkelijk als je hem voorziet van een enigszins vochtige grond en vochtige lucht. De bloem transplanteren in een ruimere container is niet nodig.

Hoe zorg je voor een kamerlelie:

 • Geef de plant regelmatig water vanaf het moment dat de scheuten verschijnen totdat de bladeren in de herfst droog zijn, zodat het land niet uitdroogt, maar het niet te nat is;
 • van tijd tot tijd besprenkel met water de bladeren van lelies;
 • aarde los, giet turf, humus of blad land;
 • verwijder het onkruid;
 • wanneer de bloemen verschijnen, bind de stengels aan de stokken.

In de toekomst zullen knoppen alleen die planten verwijderen die er verzwakt uitzien

Voor een dergelijke humeurige plant, zoals een lelie, bevat thuiszorg ook vloeibare bemesting met meststoffen. De eerste voeding moet worden gemaakt vóór de groei van de lelie, de tweede - met de vorming van knoppen, de derde - tot half augustus, na de bloei van de lelie. Huisplantlelie zal sterker en groter zijn, als je periodiek houtas toevoegt aan de grond.

Ook de grote leliekamer, waarvan de foto op grote schaal op internet te zien is, komt waarschijnlijk in het tweede jaar. In het eerste seizoen zijn de knoppen het beste om alles in één keer te verwijderen, zodat de plant sterk en versterkt wordt. In de toekomst zullen knoppen alleen die planten verwijderen die er verzwakt uitzien.

Nu dat je weet hoe je een lelie Huis groeien, goed en houd ze tot volgend seizoen is eenvoudig: in het najaar op de planten worden gesneden dode stengels in de meeste bolletjes en bollen worden verwijderd uit de aarde, en de winter wordt geplaatst in een zak met vochtig mos in de koelkast of opgeslagen tot het voorjaar in een laag van bevochtigd zand in de kelder.

De bollen worden uit de grond gehaald en in de winter in een zak met nat mos in de koelkast geplaatst

Hoe zorg je voor een huislelie (amaryllis en hippeastrum)

Vaak zijn huisleliebloemen in de war, waarbij ze hippeastrum-amaryllis en vice versa noemen, hoewel deze kamerplanten verschillen in de bloeitijd en de rustperiode. Het is beter om meteen te bepalen wat uw lelie thuis groeit - de zorg voor amaryllis en voor hippeastrum heeft enkele verschillen.

Uiterlijk is het niet altijd mogelijk om te bepalen tot welk soort lelie behoort, de foto kan alleen maar verder verwarren. Ontdek het geslacht van de plant als volgt: als je huislelie bloeit van de zomer tot de herfst, en in de winter is het in rust, dan is het een amaryllis. Als de bloemen verschijnen van winter tot lente, en in de zomer rust de plant - het is gippeastrum. Dienovereenkomstig, om de bollen te planten en te verplanten, moet de rusttijd van de bloem binnenshuis zijn.

Zowel hippeastrums en amaryllis voelen goed in warme, verlichte gebieden, maar ervaren zeer direct zonlicht en oververhitting. In de zomer is het wenselijk om de planten in de frisse lucht te brengen en bescherming tegen neerslag te bieden. Tweemaal per maand wordt amaryllis gevoed met minerale meststoffen, en organische en minerale meststoffen worden afgewisseld voor hippeastrums.

Net als veel andere kamerbloemen houdt de lelie van nat reinigen van bladeren voor hygiënedoeleinden. Watergift is matig, omdat de grond opdroogt, maar de plant niet vult, omdat amaryllis gemakkelijk aangetast kunnen worden door rot, indien doordrenkt met water. Tijdens de bloei van de huislelies neemt de watergift toe en tijdens de rustperiode wordt deze verminderd.

Als de verzorging van de leliekamer goed wordt, is het minder waarschijnlijk dat het wordt beïnvloed door ziekten en plagen, de plant ziet er gezond en sterk uit. Met een gebrek aan water geven en het bevochtigen van de bodem bladeren lelie slap en bleek te worden, met koude bloemen beginnen te verduisteren, maar van een teveel aan zon - bleek. Bekijk zorgvuldig hoe uw leliekamer eruit ziet om tijdig de nodige maatregelen te treffen, en dan zullen heldere, prachtige bloemen uw appartement lang decoreren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

25 + = 33