Magnesiumanode voor een boiler voor wat nodig is

Magnesiumanode voor een boiler voor wat nodig is

Elke eigenaar van de boiler weet dat het periodiek noodzakelijk is om de interne tank van de boiler te reinigen van roest en kalkaanslag. In de meeste gevallen is het bij het uitvoeren van preventieve werkzaamheden nodig om de magnesiumanode te vervangen - het kortste element van de boiler.

De noodzaak om een ​​nieuw onderdeel te installeren komt vrij vaak voor - minstens één keer in de twee jaar, dus laten we het hebben over waarom fabrikanten een magnesiumanode in hun producten installeren en welke functies het uitvoert.

Laten we allereerst herinneren dat het belangrijkste materiaal waaruit de interne tanks van waterverwarming zijn gemaakt, staal is. Zoals bekend, staal is een legering van ijzer met koolstof, dus deze factor is bepalend in de kwestie van de levensduur van de ketel. In water is er altijd een bepaalde hoeveelheid zuurstof, die actief begint te vrijkomen wanneer deze wordt verwarmd. Wanneer de stalen wanden van de container in wisselwerking staan ​​met dit oxidatiemiddel, worden er ijzeroxiden gevormd, die we roesten noemen.

Meestal ziet het eruit als een verwarmingselement voor het begin van de reinigingswerkzaamheden

Als de fabrikanten het binnenoppervlak van de tanks niet beschermen met een laag email of glaskeramiek, zouden hun producten niet bestand zijn tegen een derde van hun levensduur.

Er zijn echter geen ideale coatings. Tijdens bedrijf leiden constante temperatuurveranderingen tot het verschijnen van microscheuren in de beschermende laag en is het metaal van de tank ongewapend vóór het oxiderende waterige medium.

Natuurlijk zijn er enkele modellen van boilers, waarvan de interne capaciteit is gemaakt van roestvrij staal, maar dit is ook geen garantie voor langdurig gebruik. Het probleem is dat volgens de vereisten voor dit type apparaten, en om de kosten van producten te verlagen, fabrikanten gebruik maken van voedingsmiddelen van roestvrij staal die niet voldoende duurzaam zijn.

Tijdens het werk corroderen ze ook, hoewel het langer duurt om dit te doen. Het probleem met dergelijke tanks kruipt van de andere kant - wanneer ze zijn gemaakt met behulp van lassen. Het zijn gelaste naden en vormen een zwakke schakel van roestvrijstalen tanks, omdat bij verhitting tot het smeltpunt van de legering ligaturen doorbranden - additieven die dezelfde anticorrosie-eigenschappen bieden. Het lekken van dergelijke tanks gebeurt het vaakst.

Om het metalen oppervlak van de tank verder te beschermen tegen de schadelijke effecten van zuurstof, installeren fabrikanten een magnesiumanode in de tank. Dit element is een stalen staaf bedekt met een dikke laag magnesiumlegering. In de tank van de boiler bevindt de anode zich aan het schroefdraadgedeelte en bevindt deze zich meestal naast de TEN.

De plaats voor het bevestigen van de magnesiumanode

Het mechanisme van bescherming van de boiler

Dus we hebben uitgezocht waar de magnesiumanode voor is. Het is tijd om uit te zoeken hoe het het metaal beschermt tegen corrosie. Laten we hiervoor de scheikundeopleiding schaken.

Tijdens bedrijf werkt het strijkijzer waaruit de tank is vervaardigd in wisselwerking met de zuurstof van het water. In dit geval verliest elk van zijn atomen een paar elektronen, transformerend in een positief geladen Fe ++ ion. Later verlaat dit ion het kristalrooster van het metaal vanwege het potentiaalverschil, waarbij FeO uit ijzeroxide wordt gevormd. In dit geval is ijzer, waarbij zuurstofelektronen worden genomen, de anode.

Op de foto - een nieuwe en tweedehands magnesiumanode

Door het magnesium-element in de tank te installeren, "produceren de producenten" twee vliegen in één klap ":

 1. Magnesium is een chemisch element met een elektrodenpotentieel dat veel kleiner is dan dat van ijzer, dus het is veel gemakkelijker om elektronen van zijn atomen over te brengen. Het kan gezegd worden dat ijzer eenvoudigweg geen tijd heeft om met zuurstof in contact te komen. Magnesium is in dit proces de meest echte tektonische anode. Deze methode voor het beschermen van metalen is al lange tijd bekend en is een typisch geval van kathodische bescherming.

Omdat tijdens de chemische reacties die in de tank plaatsvinden, geen ijzer reageert maar magnesium, blijft het binnenoppervlak van de tank onaangetast.

Verwarmingsgroepsamenstelling

Kraanwater is "rijk", niet alleen met zuurstof, maar ook met opgeloste calcium-CaCO3, die in de vorm van een vaste stof neerslag op de interne elementen van de boiler. Een echte calciumsteen, dit schuim wordt bij interactie met het verwarmde oppervlak van de TEN. Dit vermindert de thermische geleiding van de kachel aanzienlijk, waardoor deze breekt. Het gebruik van een magnesiumanode lost ook dit probleem op - zijn elektronen worden vervangen door calciumionen in de schaal, waardoor het geen vast zout is, en de losse substantie magnesiumhydroxide MgOH is3 en MgCO zacht zout3, die gemakkelijk kan worden verwijderd uit de interne elementen van de ketel.

Tijdens de werking wordt de beschermende elektrode snel vernietigd, dus deze moet periodiek worden vervangen. Als dit niet gebeurt, zal de levensduur van de boiler alleen afhangen van de staat van de interne coating, het materiaal en de dikte van de vaatwanden, evenals de temperatuur en waterkwaliteit.

De magnesiumanode vereist een vervanging met een slijtagesnelheid van meer dan 60%. Meestal gebeurt dit om de 15 tot 18 maanden.

Tegen die tijd is de stang bedekt met diepe kraters, deze raakt los en kan gemakkelijk verbrokkelen. Vervang het element door een staaf met dezelfde geometrische parameters. Na het demonteren van de boiler, wees niet tezelfdertijd lui om de schaal en het vuil van het binnenoppervlak van de tank en TEN te verwijderen. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk en verbetert de kwaliteit van warm water.

Ten slotte - een video-instructie over het vervangen van de anode en het reinigen van de boiler:

Waarom heb je een magnesiumanode nodig in een elektrische boiler?

De anode voor de ketel is op dezelfde manier nodig als de zilveren munt in de kruik van onze grootmoeders. Dat is alleen als het zilver de bacteriën vernietigt, de magnesiumanode "zouten" uit het water neemt, waardoor corrosie in de interne tank van de ketel wordt voorkomen. Zelfs onder de voorwaarde dat de binnentanks zijn gemaakt van roestvrij staal, bespaart het nog steeds niet op corrosie. Het is een feit dat er minstens twee factoren zijn die de theorie van de eeuwigheid van roestvrij staal in huishoudelijke apparaten "doden".

Elektrische boiler (ketel)

Ten eerste behoort voedselroestvrij staal niet tot zeer resistente materialen. Dat wil zeggen, het kan in principe in staat zijn om de invloed van zout en hard water te weerstaan, maar alleen op voorwaarde dat de tijd niet te lang is. Toespraak is natuurlijk ongeveer maanden, en niet over dagen of minder tijd. Bij gebruik van roestvrij staal van goede kwaliteit zou de prijs van ketels aanzienlijk stijgen, en het zou voor iedereen niet mogelijk zijn om een ​​dergelijke assemblage te kopen.

Ten tweede is de interne tank van een waterverwarmer geen integraal onderdeel. Meestal is het gelast van twee stukken. Op de laslocatie verandert de structuur van het kristalrooster van roestvrijstalen moleculen als gevolg van de werking van hoge temperaturen en verliest het op deze plaats zijn "roestvrije eigenschappen".

Je zou deze factor kunnen negeren, denkend aan het geverfde binnenoppervlak van de tank en erop vertrouwen. Maar elke verflaag is helaas niet superresistent. En nog meer als het gaat om een ​​omgeving die voortdurend van temperatuur verandert. Bij verwarming expanderen de wanden van de tank, waardoor het als het ware de coating op zijn oppervlak rekt.

Er zijn microscheuren, maar voor water is dit alleen nodig. Verder - slechter. Als na al deze verschijnselen de waterverwarmer zelfs voor een korte tijd wordt gedroogd, dan zal het oxidatieproces vele malen sneller plaatsvinden wanneer het in wisselwerking staat met een grote hoeveelheid zuurstof.

Als fabrikanten dus eerder naar de tafel met elektrochemische mogelijkheden zouden kijken bij het ontwerpen van ketels, zou dit alles kunnen worden vermeden. De fout van de fabrikant ligt in het feit dat metalen met een verschillend potentieel vaak worden gebruikt. Het is waar, geef hen niet de schuld alleen. De omstandigheden van het water dat aan de ketel wordt toegevoerd, laten vaak ook veel te wensen over.

Stel je voor dat de boiler geen anode voor de boiler heeft. In dit geval zal er een effect zijn, dat al in de achttiende eeuw werd beschreven - een galvanisch paar. De rol van de anode zal worden uitgevoerd door het ketellichaam en zal beginnen te verslechteren, omdat bij het ontwerp alle gebruikte elementen een groter elektrochemisch potentieel hebben dan de behuizing. Bij het installeren van een anode op basis van magnesium, zullen alle oxidatieve processen erop worden uitgedrukt vanwege een kleiner potentieel.

Opslag boileropbouw

Gewoonlijk is een magnesiumanode opgenomen in de kit van elke ketel. Meestal houden we er geen rekening mee vanwege de sluipmogelijkheid - in feite is het demonteren van de gloednieuwe waterverwarmer jammer. Maar als je er precies naar kijkt wanneer het nieuw is, kun je een rod van grijsachtige kleur zien met een niet erg glad oppervlak. Na een bepaalde tijd na het gebruik van de ketel lijkt deze staaf een gehavende. De wanden van de ketel zullen echter intact zijn, dus de anode heeft zijn taak volledig vervuld.

De vraag rijst vaak: waarom is magnesium de basis voor dergelijke hengels? Het antwoord ligt in de reeds genoemde eigenschap van metalen om een ​​groter of kleiner elektrochemisch potentieel te hebben. Magnesium is ideaal voor de rol van de anode: het is goedkoop en draagt ​​bij tot de rol van het slachtoffer. De zouten verdwijnen niet, maar worden op het oppervlak ervan afgezet.

De anode is een metalen pin met een laag van 10-15 mm magnesiumlegering erop

 • Een boiler kopen - betekent niet dat je onvoorzichtig wordt bij het verwarmen van water. Controleer het zelfs op het gehoor - als er gesis is door te verwarmen, betekent dit dat het verwarmingselement bedekt is met bloei.
 • Plak van zouten is een veel voorkomend verschijnsel, zelfs als het water schoon en transparant voor ons lijkt. Zout is altijd aanwezig in het water, de vraag is alleen in hun concentratie. Als er veel zouten zijn, kan de anode, met al zijn positieve eigenschappen, er niet tegen.
 • Bepaal hoe vaak het nodig is om in de ketel te kijken en de toestand van de anode alleen door te experimenteren. Dat wil zeggen, na de N-de hoeveelheid looptijd van de boiler, wees niet lui om naar binnen te kijken. Als de magnesiumanode ten minste voor de helft wordt vernietigd, moet u deze "meten" voor dezelfde hoeveelheid tijd. Indien gewenst kunt u deze al vervangen om zeker te zijn van de bescherming van de boiler.
 • Probeer de ketel nooit te laten werken zonder de magnesiumanode. Koop het altijd, en geloof me, het is veel goedkoper dan de ketel zelf.
 • Vervanging van de magnesiumanode vertegenwoordigt geen speciale inspanningen en veronderstelt niet de beschikbaarheid van speciaal gereedschap. In dit geval is naleving van veiligheidsmaatregelen van het grootste belang. Vergeet niet dat je een magnesiumanode kunt kopen, maar het leven niet.
 • Gewoonlijk proberen alle fabrikanten, zonder uitzondering, consumenten te waarschuwen voor het reinigen van de ketels na elke 12 maanden actieve werking. De praktijk leert dat je soortgelijke acties zelfs vaker kunt uitvoeren. Dit lijkt alleen op het eerste gezicht lastig, maar in werkelijkheid is het erg handig. Het verwijderen van de plaque op de bodem van de ketel of van het verwarmingselement, het controleren van de slijtage van de magnesiumanode - door dit alles verlengt u de levensduur van de boiler.

Prometheus voor de ketel - zo kun je de magnesiumanode poëtisch noemen. Hij geeft ons schoon water, hij houdt de boiler, hoewel hijzelf steevast instort. Soms kan zo'n zelfopoffering gebeuren in technologie, en niet alleen in mensen.

Magnesiumanode voor een boiler: wat is nodig en hoe werkt het?

Vrijwel alle tanks van elektrische boilers zijn gemaakt van staal.

Tijdens het verwarmen van water begint de aanwezige zuurstof te reageren met de omringende metalen delen, waardoor deze oxideren.

De zogenaamde "galvanische stoom" versnelt de tank, wat onvermijdelijk tot falen leidt. Productie tanks van roestvrij staal of geëmailleerde coating vertragen alleen het proces, maar stoppen het niet.

De magnesiumanode is ontworpen om de oxidatie van materialen in de ketel tot een minimum te beperken en om de vorming van kalkaanslag te verminderen. Het metaal van dit apparaat oxideert veel sneller dan ijzer, waardoor het alle destructieve effecten op zich neemt.

Dientengevolge bezinken de meeste van de in water opgeloste zouten daarop. Dit onderdeel is een staaf van grijsachtige metallic kleur, waarvan de kern is gemaakt van roestvrij staal en magnesiumlegering is aangebracht bovenop.

Gewoonlijk is de anode al geïnstalleerd in een nieuwe boiler vanaf de binnenkant van de flens naast de verwarmingselementen. Wanneer het apparaat werkt, breekt het geleidelijk af, totdat het moment van noodzaak van vervanging komt.

In de gebruiksaanwijzing, die fabrikanten geven, wordt geadviseerd het onderdeel jaarlijks te vervangen tijdens routinematige reiniging. Het gebeurt, na een jaar van gebruik is de toestand van de magnesiumlaag normaal, dan kan de vervanging niet worden gemaakt.

Hoe water uit de ketel afvoeren? Simpele manieren en instructies.

Voor- en nadelen van opslagtanks Ariston voor 50 liter.

Het proces van verwarming in de ketel is onder invloed van elektriciteit. Als er geen magnesiumanode in zit, wordt het effect van het galvanische paar waargenomen, dan zal het verwarmingslichaam zijn rol vervullen vanwege de lagere elektrochemische potentiaal dan de binnenkant van het onderdeel.

Maar magnesium is inferieur aan ijzer in deze indicator, omdat de installatie van de anode alle schadelijke processen naar deze indicator zal overbrengen. Dit metaal is gekozen vanwege de lage kosten en ideaal voor dit doel kwaliteiten.

Roestvrijstalen tanks zijn best resistent, maar hebben hun nadelen. Ze kunnen de zouten in het water weerstaan, maar niet meer dan een jaar. Zwakke plaatsen van dit materiaal - gelaste naad, die bij hoge temperatuur de structuur verandert, en begint af te breken, en de kwaliteit van de legering zelf.

Om de levensduur van de boiler te maximaliseren, moet u bepaalde regels naleven:

 • Ongeacht het voorschrift om een ​​ketel te kopen, controleer de staat ervan. Een sissend geluid wanneer het water wordt verwarmd, geeft de coating van het verwarmingselement aan met een schaallaag. In dit geval kunt u niet zonder zijn reparatie of vervanging.
 • Volg waterkwaliteit, en met zijn buitengewone stijfheid, zet verzachtende apparaten, omdat magnesiumanodes niet altijd kunnen omgaan met hoge waarden van deze eigenschap.
 • Produceer een preventieve reiniging van het apparaat met een controle van de staat van slijtage van de anode. Gezien de snelheid van deze wijzigingen, moet u de tijdige aanschaf en vervanging ervan plannen.
 • Gebruik de ketel niet zonder de geïnstalleerde anode. Het ontbreken ervan in de kachel vanwege kostenbesparingen is niet gerechtvaardigd, omdat complexe reparaties of de aanschaf van een nieuw apparaat een aantal hogere kosten met zich mee zullen brengen dan het kopen van een magnesiumcomponent.
 • Vervang de anode is vrij vanzelf. Het belangrijkste om de voorzorgsmaatregelen te observeren en bekijk zorgvuldig de stapsgewijze instructies om dit te doen.

De behoefte aan een magnesiumanode in een ketel zal waarschijnlijk geen twijfel oproepen bij iemand die bekend is met zijn rol bij het uitbreiden van de werking van boilers van dit type.

Dit goedkope onderdeel maakt het water schoner en de levensduur van de kachel is veel langer. Het volstaat alleen om gepland preventief onderhoud uit te voeren en, indien nodig, het versleten onderdeel te vervangen.

Vind je het artikel leuk? Abonneer u op de site-updates via RSS of volg de updates op Facebook, Twitter of Google Plus.

Abonneer u op updates via e-mail:

 • Artem - Badkamer tegel Keram Marazzi: voors en tegens, populaire collecties1
 • Dmitriy - Douchecabines Serena: voordelen en nadelen, de beste modellen1
 • Alexei - Hoe kies je een waterdichte badkamerdeur van goede kwaliteit?1
 • Nikita - Kleenka in de badkamer aan de muren: is het de moeite waard om dit materiaal te kiezen?3

Kopiëren van materialen is alleen toegestaan ​​als u een directe actieve link naar de site plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 69 = 71