Rand voor meubels

Welke soorten meubelranden zijn er?

Soorten randen, materialen, verschillen.

In de meubelindustrie worden randmaterialen gebruikt om de einddelen van de onderdelen af ​​te werken.

Ze komen in de volgende vormen:

 • Melamine rand - dit is de goedkoopste soort afwerking van de meubelfolie. Het is een papieren basis geïmpregneerd met melaminehars en bedekt met vernis. Deze rand is geplakt met een speciale hete lijm;

 • PVC-rand - de rand is gemaakt van polyvinylchloride. Het is duurzamer dan de rand van melamine. Het is vastgelijmd aan de uiteinden van de meubeldelen met dezelfde smeltlijm;

 • ABC-rand is een ander type lintrand, gemaakt van acrylonitril butadieenstyreen. Dit materiaal is zelfs sterker dan de eerste twee randen. Deze rand brandt niet in de zon, is slijtvast en heeft een groot aantal kleuren;

 • Kant P-vormig - dit is ook randmateriaal, maar verschilt al van de eerder opgesomde door de methode van bevestiging aan de uiteinden van meubels. Het is te wijten aan zijn vorm uitgerekt tot aan de uiteinden, het aan beide zijden vastklemmen met zijn wanden, en het belangrijkste, brede deel bedekt de kont. Het wordt gebruikt om de uiteinden van afgeronde vormen te kaderen, omdat dit materiaal zeer flexibel is. Hij heeft een zeer hoge mate van slijtage;

 • Kant T-vormig - heeft een vorm die enigszins verschilt van de U-vormige rand, maar is gemaakt van hetzelfde materiaal (plastic) en heeft dezelfde eigenschappen. Het verschilt alleen in de manier van bevestiging aan de uiteinden - het is noodzakelijk dat het een ondiepe, smalle groef maakt in het eindgedeelte van het deel in het midden, waarin het wordt geplaatst door een speciale bevestigingsrand, en de hoofdstrook bedekt het uiteinde;

 • Aluminium rand - ook ontworpen om de uiteinden van meubels te bedekken. Dit is een van de meest duurzame randmaterialen, is niet bang voor vocht en hoge temperaturen.
 • Acrylrand is een relatief nieuw type randmateriaal, gemaakt van polymethylmethacrylaat. Het is een transparante film, aan de binnenkant waarvan je een foto kunt toepassen. Nadat een dergelijke rand aan het uiteinde is bevestigd, komt het patroon door het 3D-effect door de film. Deze rand is zeer geschikt voor decoratieve decoratie van meubels voor een kinderkamer en keuken. Het is net als het meeste van het randmateriaal dat hier wordt vermeld, slijtvast en niet bang voor vocht.

Al deze randen en randen zijn niet alleen ontworpen om de decoratieve eigenschappen van meubels en het esthetische uiterlijk te verbeteren, maar ook om de levensduur van het meubilair te verlengen, het te beschermen tegen mechanische invloeden en negatieve milieu-invloeden (hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid).

Volgens het materiaal van vervaardiging, kunnen de meubilairranden zijn:

Metaal (in het bijzonder aluminiumprofiel).

Randen gemaakt van PVC (polyvinylchloride).

Er zijn papierranden (meer precies, het zijn melaminekanten en ze hebben een papiersubstraat), fineerranden (dit is een dun stuk hout).

Er zijn acrylranden.

Ook zijn de randen van meubels geclassificeerd in breedte.

De meest populaire, 22e, 28e, 34e mm, is zelfs nog breder.

De dikte van de rand kan ook anders zijn, het minimum van 0,2 mm.

Er zijn randen met reeds aangebrachte lijmlaag, er is geen lijmlaag.

Ook zijn de meubelranden geclassificeerd volgens het type bevestiging (installatie), overhead, insteek, "P9quot; en T-vormig

Door het type oppervlak, het zijn de randen met een glad oppervlak, structureel, er zijn gekleurde meubelranden.

Ook voor de prijs zijn er verschillen, bijvoorbeeld melaminovaya-rand veel goedkoper dan de randen "ABS 9quot; (dit is een meubelrand van thermoplast).

PVC-rand tegen een gemiddelde prijs, meestal bekend bij het afbreken van de spaanplaat.

Meubelranden: soorten, foto's. Hoe de meubelrand te lijmen?

Meubelranden zijn een bandmateriaal dat onze longen beschermt tegen giftige dampen bij het bedienen van interieuronderdelen van spaanplaat, MDF en spaanplaat. Moderne technologieën, die worden gerealiseerd bij de vervaardiging van meubels, maken het mogelijk om het gebruik van schadelijke componenten tot een minimum te beperken. Het is echter beter om de uiteinden te sluiten met een speciale rand.

Op dit moment is er een breed scala aan meubellijsten beschikbaar voor het publiek van de consument. De individuele variëteiten verschillen afhankelijk van het fabricagemateriaal, de installatiemethode en de kosten. Onder andere heeft elk geconfronteerd product zijn eigen overduidelijke plussen en minnen. Laten we de typen randen van het meubilair in detail bekijken.

Naast het esthetische aspect van het meubelstuk helpen de randen van het meubilair de uiteinden van producten tegen spaanplaat, MDF en andere veel voorkomende materialen te beschermen tegen de schadelijke effecten van vocht. Het is door de uiteinden in de binnenste lagen van hout doordringen insecten, micro-organismen, schimmelsporen, die het proces van ontbinding van materialen versnellen. Meubelpunten maken het mogelijk om de bovenstaande manifestaties te elimineren.

Meubelranden worden met succes gebruikt voor het verwerken van de volgende interieuronderdelen:

 • werkbladen, keukens en kantoortafels;
 • afdekkingen van mobiele en bevestigde sokkels;
 • zijwanden en de onderkant van kasten;
 • de uiteinden van scharnierende planken, dozen, sokkels.

Zo'n zelfklevende meubelflank is een voeringmateriaal op papierbasis. Producten van deze categorie worden behandeld met impregnaties in de vorm van melamineharsen. Het is het laatste dat de randen beschermende kwaliteiten verleent.

Op basis van de hoeveelheid papier die wordt gebruikt bij de productie van papier, zijn meerlagige en enkellaags melamine eindlinten geïsoleerd.

Als we het hebben over de voordelen van de randen van deze categorie, is het allereerst het brede scala aan beschikbare opties. Hierdoor kan de consument precies het eindlint kiezen, waarvan de tint en parameters zo nauwkeurig mogelijk aansluiten bij de bestaande behoeften.

Tijdens het plakken van meubels met melamine randen, is het niet nodig om dure apparatuur te gebruiken. Voor installatie volstaat het om het gebruikelijke huishoudijzer te gebruiken. Om te gaan met een dergelijke taak is binnen de macht van elke huisvrouw.

Het nadeel van melaminetapes is een onbeduidende dikte (van 4 tot 6 mm). Vandaar het onvermogen van het materiaal om weerstand te bieden aan belangrijke mechanische invloeden. Door de papierstructuur beschermen dergelijke randen de uiteinden van het meubilair niet effectief tegen het binnendringen van vocht.

Dit type eindbanden is veel duurzamer en bestand tegen allerlei externe invloeden in vergelijking met de vorige oplossing. Het materiaal is verkrijgbaar in twee versies - 2 en 4 mm dik. Dunne linten worden meestal gebruikt voor decoratieve verwerking van de uiteinden, die in zicht blijven. Randen van 4 mm worden toegepast op verborgen oppervlakken waar er een verhoogd risico op schade is.

Voor de installatie van randen van polyvinylchloride is het gebruik van speciale machines vereist. Daarom wordt de verwerking van meubels met behulp van dergelijke tapes alleen in de productiehallen uitgevoerd.

Voordelen van PVC-randen:

 • duurzaamheid en slijtvastheid;
 • effectieve bescherming van de uiteinden van het meubel tegen mechanische invloeden en vocht;
 • het tegengaan van zuren, alkaliën, vetten en zoutoplossingen;
 • absolute onbrandbaarheid.

Met betrekking tot de tekortkomingen van polyvinylchloride-randen kan hier het ontbreken van de mogelijkheid tot zelfbewerking van de meubeluiteinden in de huishoudelijke omgeving worden genoemd, evenals enkele moeilijkheden bij het verkrijgen van ideaal gladde, glanzende oppervlakken.

ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) is een extreem sterk, zeer betrouwbaar voeringmateriaal dat geen chloor bevat. Daarom worden de randen gemaakt van deze basis op grote schaal gebruikt in de meubelindustrie vanwege hun veiligheid.

ABS heeft een meer flexibele, zachte structuur in vergelijking met PVC. Het materiaal is gemakkelijk te hanteren, verzamelt geen statische lading van elektriciteit en het proces om het te snijden wordt niet belemmerd door het plakken van kleine spanen.

Voordelen van de randen van ABS:

 • behoud van de originele, rijke kleur gedurende de hele levensduur van het apparaat;
 • de aanwezigheid van een ideaal glad oppervlak;
 • Geen giftige dampen tijdens verwerking en verwarming.

Het enige nadeel van ABS-randen is een vrij indrukwekkende prijs in vergelijking met dezelfde melamineproducten en PVC-voeringen.

Hoe ziet deze meubelfolie eruit? Een foto van soortgelijke producten geeft hun meerlaagse structuur aan. Het onderste deel bevat decoratieve versieringen of patronen. De bovenste laag wordt gepresenteerd in de vorm van transparant plastic. Vanwege deze structuur wordt een 3D-beeldeffect gecreëerd. Om deze reden worden acrylproducten ook 3D-randen genoemd.

Onder de voordelen van dergelijke producten kan een hoge mate van stijfheid en weerstand tegen mechanische invloeden worden onderscheiden. Acrylranden beschermen de uiteinden van meubels met succes tegen krassen, stoten en spaanders. Het grootste nadeel is hier de hoge prijs.

Softforming en postforming randen

Gezien de meubelranden, wat zijn de materialen voor dit doel, is het onmogelijk om de opties met de oppervlaktebehandeling niet te vermelden door softforming en postforming. Met deze oplossingen kunnen de uiteinden van meubels, tafelbladen en gevels absoluut strak worden gemaakt.

Materialen van deze categorie hebben verschillende diktes en worden vrijgegeven door lopende meters. De randen die bij het verkopen vatbaar zijn voor snijden, worden afgedicht met koppelstrips van PVC of aluminium.

Over het algemeen is er geen specifiek verschil in de eigenschappen van deze materialen. Het enige verschil is de mogelijkheid van laminering van reliëfoppervlakken die zijn bewerkt door randen die zachtjes vormen.

Zelfbehandeling van het meubilair eindigt thuis maakt het gebruik van melamine rand. Het materiaal bezinkt op de lijm, waarna het wordt bevestigd door middel van een behandeling met heet ijzer. Een dergelijke beslissing is volledig acceptabel als het nodig is om een ​​snelle, relatief goedkope renovatie van oude meubels uit te voeren.

Het werk wordt in verschillende fasen uitgevoerd:

 1. Om te beginnen met het opwarmen van elk oud Sovjet-ijzer. Daarnaast heb je een mes, een fijnkorrelig schuurpapier, een doek nodig.
 2. De rand wordt afgesneden met een marge van enkele centimeters. Het stuk wordt op het meubeluiteinde aangebracht, voorbehandeld met lijm, waarna het wordt verwarmd met een strijkijzer.
 3. Na het smelten van de lijm, wordt de randband stevig aangedrukt met een doek.
 4. Zodra het materiaal stevig op het oppervlak is bevestigd, worden alle overschotten afgesneden. Aan het begin worden de eindgedeelten verwijderd en worden alleen de laatste verwijderd.
 5. Uiteindelijk is het oppervlak afgewerkt met schuurpapier.

Bij het bijsnijden van overtollige randen verdient het aanbeveling het mes onder een hoek te houden. De bewegingen van het blad moeten op het materiaal worden gericht, en niet op de buitenkant, waardoor de vertraging van de oppervlakken wordt vermeden.

Om het gemak van het werk te garanderen, is het wenselijk om een ​​mes met een scherp mes dat niet bramen zal laten vinden. Tijdens het snijden moet u oppassen dat u niet onnodig verwijdert.

Met hetzelfde strijkijzer is het handig om de oppervlakken van de restanten van de oude kantenrand schoon te maken. Hiervoor is een goed genoeg om het vliegtuig te verwarmen apparaat, om over het gezicht en de klitband onnodige of mes.

Als de belangrijkste taak bij het vervaardigen van meubels het verkrijgen van de beste kwaliteitsresultaten is, is het beter om van fabriek tot eind te snijden. Wanneer de agenda slechts een cosmetische reparatie van oude interieurartikelen is, kunt u zich beperken tot zelfklevende oppervlakken met gekleurde linten. Gelukkig is er vandaag de dag een brede variëteit aan randen die natuurlijke materialen nabootsen en zich onderscheiden door een hele reeks originele tinten.

Typen en proces van lijmen op de spaanplaat van meubels randen gemaakt van PVC, melamine

Als u zelf meubels maakt van spaanplaat of MDF, moet u na het snijden van de platen hun eindstukken beschermen, waardoor de levensduur van het product wordt verlengd en het een mooi uiterlijk krijgt. Gebruik hiervoor vaak de rand van PVC voor meubels, maar er zijn andere soorten. In dit artikel zullen we het hebben over alle soorten, de behoefte aan banding en de manier om het zelf te plakken.

Zelfklevende meubelrand - een smalle strook melamine, PVC, ABS-kunststof of ander materiaal. Het beschermt en decoreert de plaats van de snede. Bij de productie van goedkope meubels van de spaanplaat is rand gewoon noodzakelijk, omdat het mensen beschermt tegen blootstelling aan schadelijk formaldehyde. Bovendien verleent het kracht en beschermt het het materiaal tegen binnendringend vocht.

De meest populaire meubelrand.

 • Melamine rand met lijm - de meest budgetvriendelijke, maar niet de beste kwaliteit. Hij is bang voor vocht en kan na verloop van tijd vallen (zelfs zonder mechanische impact), gemakkelijk worden gescheurd en gewist op de hoeken. Het enige pluspunt is een vooraf aangebrachte kleeflaag, dus de melamine rand blijft thuis een populaire optie.

Bij het kopen van meubels is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de verwerking van de uiteinden. Het is beter om geen meubels met melamine behandeling te nemen, omdat dit van korte duur is.

 • Meubelpaneel gemaakt van PVC 2 en 0,4 mm - dit is de beste optie. Het is veel stabieler en duurzaam. Een dikte van 0,4 mm wordt meestal gebruikt om verborgen plekken te behandelen, en 2 mm lijm aan de uiteinden, die zichtbaar zullen zijn. Voor de toepassing ervan is echter een speciale machine vereist voor het verwerken van de rand, zodat deze alleen in de productie wordt gebruikt.
 • De rand van ABS-kunststof is een milieuvriendelijkere analoog van de vorige versie, die minder vaak te koop is.
 • Insteek T-profiel - ingebracht in de gefreesde gleuf aan het uiteinde van de spaanplaat. Was populair in die tijd toen een speciale machine voor de rand van PVC een zeldzaamheid was en de freesmachines in de winkels compleet waren.

  T-stuk met schroefdraad

  Profiel C18

 • Het overhead P-profiel C18 - een goede optie, omdat ze thuis voor spaanplaat kunnen worden gebruikt. Meestal wordt het C-profiel gewoon op de kont gedragen en vastgelijmd aan vloeibare nagels. Minus - uitstekende rand van enkele millimeters, waaronder het vuil verstopt raakt. Aan de andere kant is deze functie erg handig, als u zelf het zagen uitvoert, zullen grote randen de ongelijke snede en chips verbergen. Dit soort wordt vaak gebruikt voor zelfgemaakte kasten.
 • Gebruik voor het lijmen op de machine een speciale smeltlijm voor de rand van PVC. Het wordt verkocht in de vorm van korrels, nadat de verwarming vloeibaar is geworden. De kleefstof wordt op de band aangebracht in de verwarmde vorm of tijdens de vervaardiging van de band.

  Naar de rand voor werkbladen of kast was mooi en duurzaam, de beste manier is om de productie van de rand te bestellen. Meestal gebeurt dit op dezelfde plek waar mensen spaanplaat kopen en bestellen.

  Geschatte prijzen voor toepassing (voor 1 strekkende meter samen met het materiaal):

  • rand van PVC 2 mm - 40 roebel;
  • triplexschilfers 0,4 mm - 25 roebel;
  • rand voor spaanplaat van melamine - 25 schuursponsjes;
  • Bovendien moet u betalen voor de verwerking van kromlijnige secties.

  De meest populaire PVC-randband in Rusland is Rehau, deze heeft een breed kleurengamma, dus je kunt de kleur kiezen voor elke spaanplaat. De breedte van de tape varieert - van 15 tot 45 mm.

  Om deze dienst te bestellen, de nodige voortrap schakeling PVC lijmrand opslaan: in welke locaties en welke zijn aangebracht dikte. Die plekken die niet verslijten, kunnen worden bedekt met 0,4 mm PVC voor zuinigheid (bijvoorbeeld achter- en onderkant). Alle zichtbare plaatsen zijn behandeld met PVC 2 mm. Waar een verbinding met de verbinding met een ander onderdeel zal zijn, is verwerking niet nodig.

  Het verschil tussen PVC-coating is 0,4 en 2 mm

  • Op de binnenste ingebouwde plank wordt alleen de voorkant bewerkt met een laag van 2 mm.
  • De bovenste afdekplaat is aan alle zijden (de achterrand is 0,4 mm, de rest is 2 mm).
  • De voorkant van de doos wordt van alle kanten met een dikte van 2 mm verwerkt.

  Om de berekeningen te vereenvoudigen, kunt u speciale meubelprogramma's gebruiken, zij maken het project automatisch. Als gevolg daarvan, met het oog op een gemiddelde kast verzamelen, kantenlijmers spaanplaat kosten 1,5-2 duizend. Rub. Het zal niet erg goedkoop zijn, maar van hoge kwaliteit, veilig en duurzaam.

  Voor degenen die willen besparen, is er een melamine rand met lijm, die is gelijmd met ijzer. Deze optie is zeer geschikt voor het repareren van oude meubels - niet om hetzelfde in de winkel een paar kleine planken te dragen. Om het probleem op te lossen van hoe u de rand het beste op het tafelblad kunt lijmen, is het beter om niet lui te zijn en naar de productie over te schakelen, of nog steeds het overheadprofiel te gebruiken, omdat melamine snel zal verslechteren door vocht en schuren.

  Voor het lijmen is het oude Sovjet-ijzer of gebouw föhn het meest geschikt. De temperatuurregelaar van het strijkijzer is ingesteld op ongeveer 2,5 positie. Daarnaast heb je een vod, een mes, een kleine nazhdachka en een standaard voor het bevestigen van onderdelen nodig.

  • Het detail is vastgelegd en de rand is afgesneden met een marge van enkele centimeters. Vervolgens wordt het aangebracht en grondig verhit met een strijkijzer, ongeveer 40 cm. Als het goed opwarmt, smelt de randlijm en duurt het een tijdje.

 • Direct hierna, gebruik een doek om het lint goed te knijpen. Dit wordt snel gedaan, omdat het snel afkoelt.

 • Wanneer u klaar bent met lijmen, moet u het overschot bijsnijden. Snijd aan het begin de eindstukken af ​​en vervolgens de eindstukken. Het mes moet schuin gehouden worden. In dit geval wordt de beweging van het mes op het onderdeel gericht en niet op de buitenkant. Voor een gemakkelijke bediening hebt u een scherp mes zonder bramen nodig. Zorg ervoor dat u tijdens het knippen van het overschot geen hoeken afknipt.

  Ook met een strijkijzer kunt u de oude kantenrand verwijderen. Om dit te doen, is het verwarmd en poddevayut spatel of mes.

  Op deze video kun je zien hoe je thuis een rand van 2 mm kunt plakken:

  Bovendien moet u de uiteinden van aanrechtbladen afdekken met een speciaal metalen mondstuk met afdichtmiddel, zodat vocht niet binnendringt, dan zal het tafelblad niet opzwellen (zie artikel over het in elkaar zetten van de keuken).

  Voor een echt goed resultaat is het nog steeds beter om een ​​fabrieks-batch te bestellen. Overbetaling zal niet te groot zijn, maar de levensduur zal wel eens toenemen. Nu te koop kunt u bijna elk kleurenlint voor imitatiehout of een versie in één kleur vinden.

  Kleverig papierbehang op de muren. De keuze van goedkope soorten behang.

  De verfkeuze voor de badkamer. Beter om de wanden te beschilderen: verf op waterbasis op basis van acryl, latex of silicone. Het proces van het schilderen en nivelleren van de wanden in de badkamer.

  Technologie voor het lijmen van glasvezelbehang op de wanden met verdere verflagen. Typen lijm, oppervlaktevoorbereiding en technische kenmerken van het materiaal.

  RemBoo »Meubels» Typen en proces van lijmen op de spaanplaat van meubelranden van PVC, melamine

  Besteld op de planken in de PVC-rand van de kast 0,4 mm, als gevolg hiervan bleken de hoeken scherp. Het is beter om een ​​beetje teveel te betalen en maak op plaatsen van contact een dikke rand.

  Yuri VAM heeft de details niet volledig verwerkt. plakken en trimmen van de randen is niet genoeg. ze moeten gepolijst worden.

  Thuis kunt u een stuk vilt of een dikke doek maken. scherpe randen worden eenvoudig weggewreven met niet veel druk. heen en weer beweging wordt herhaald totdat de aanraking comfortabel is

  En u vertelt mij niet of ik het tapgat-T-profiel wil vervangen door een pvc-rand, deze groef dan stopverf? En wordt de randband gelijkmatig op deze plaats gelijmd?

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4 + 2 =