Het dak van een vier-voudige eigen tekeningen en foto’s

Heupdak met hun eigen handen: stap-voor-stap instructies, tekeningen, foto's en video's

Het dak is zeer praktisch en ziet er elegant uit. Maar de moeite en de kosten ervan gaan goed. Haar erectie door haar eigen handen is mogelijk, maar het belangrijkste hier is om bepaalde bouwtechnische vaardigheden te bezitten en volg de berekeningen en diagrammen duidelijk.

Het is een van de typen een dak met vier hellingen. Het bovenaanzicht van het huis lijkt op een gesloten envelop. Twee hellingen van een klein gebied, met het formaat van een driehoek, experts genaamd "hip". De vorm van het andere paar schaatsen is een trapezium. Hun grootte is groter.

Het heupdak wordt gevormd door dergelijke knooppunten (schema):

Het paard dient als de bovenkant van het dak. Dit is een lijn gevormd door spantandems in het gebied van hun bevestiging. De specificiteit van de skate is dat deze verliest in de lengte van de overlappende structuur.

Heupen. Dit zijn schaatsen met een driehoekige vorm. Ze zijn geplaatst over de eindwanden en worden gebruikt in plaats van het fronton. Ze zijn opgebouwd uit diagonale en tussenliggende spanten (DS en PS).

De schaatsen. Hun vorm is een trapezium. Hun begin wordt verkregen van de schaats, en het einde is in overstek.

Ribs. Dit zijn de hoeken die worden verkregen in de verbindingszones van heupen en stralen. Het aantal heupen is gelijk aan het aantal DS. Hun totale aantal is 4.

Dakgootnetwerk. Zijn componenten: trechters, pijpen en goten. Hiermee kunt u onnodige vloeistof van het oppervlak van een dergelijk dak in het riool verwijderen.

Verschillen in de installatie van een complex heupdak van een zadeldak zijn in de aanwezigheid van een groter aantal componenten. Ze zijn als volgt (diagram):

Ridge run. Dit is een speciale bar. Op het zijn gemonteerde dakspant duetten.

Diagonale spanten (DS). Ze vormen de ribben van de heupen. Vanaf het einde van de bergkam volgen ze de hoekige knopen van de Mauerlat, die erbij aansluiten. In de lengte overschrijden ze de standaard spanten. Het materiaal voor hun creatie moet een grote dwarsdoorsnede hebben. En dit wordt meestal een dubbel bord. Bij het opstellen van de tekeningen is het belangrijk er rekening mee te houden dat de hoek van de positie van dergelijke spanten vlakker is dan die van standaard (tussenliggende) spanten.

Standaard of tussenliggende spanten (PS). De plaats van bevestiging van hun toppen is de nokloop en de zone van hun einde is Mauerlat.

Centrale standaard spanten. Ze zijn meestal 6 stuks. Ze zijn verbonden met het einde van de schaats en DS. Dit koppelen kost veel moeite. Hier hebt u absolute concentratie en naleving van nauwkeurige markeringen nodig.

Smalle of korte benen. Aan de bovenkant is hun contact met de rug niet toegestaan. De plaats van hun verbinding is de diagonale spanten. Hoe lager de positie van de verteller, hoe korter hij is.

toke. Dit is een springer uit de bar. Het is gepositioneerd tussen het standaard rafter-duo.

Rigel. Dit is een aanscherping, gerangschikt in de bovenste zone van het dak, direct onder de rand.

Balken overlappen elkaar. Dit zijn de soezen, onderaan gemonteerd, aan de voet van de dakspanten.

Het rek. Dit is een balk met verticale positie. Het dient als ondersteuning voor de schaats en verdeelt de massa van het dak naar de ondersteunende elementen. Als u de zolderruimte ruimer wilt maken, kunnen de rekken in het midden van de dakspanten worden gecentreerd.

stut. Dit zijn de steunen die in een loodrechte positie ten opzichte van spanten zijn bevestigd. Ze voorkomen dat ze verslappen. Een scharnier is uiterst noodzakelijk als de dakhellingen een lengte bereiken van 4,5 tot 5 m.

Sprengel. Dit apparaat ondersteunt de diagonale spanten. Sprengel vormen twee balken. Men monteert twee delen van de Mauerlat. De tweede met de nadruk komt in de eerste en op dezelfde manier in één DS.

Specialisten raden aan hetzelfde materiaal te gebruiken voor alle elementen van het spantagesysteem. Eén dwarsdoorsnede en bevestigingsmethode moeten worden nageleefd.

Voordat een heupdak wordt gemaakt, moeten de componenten van de heupconstructie zorgvuldig worden berekend. Hoe het goed te doen? Vóór de berekeningen wordt een schema gemaakt van een overlappend gebouw met alle parameters. Daarna kunnen we, aan de hand van de stelling van Pythagoras, eenvoudige formules toepassen:

Schema met parameters:

 1. De waarde van de hoogte van de rand. De gegevens zijn als volgt: h = b x tgα / 2. Hier is b de lengte van de constructie tussen de spanten uit het eindvlak. En a is de hoek van de schaatsen.
 2. De lengte van de standaard spanten. De gegevens: e = b / 2 x cosα. Hier is b dezelfde lengte, a is dezelfde hoek, e is de lengte van standaard spanten.
 3. Het gebied van de schaatsen. Gegevens: S = 2ea. Hier is S het totale oppervlak van het oppervlak van de stralen, e is dezelfde parameter van punt 2 en a is de lengte tussen de spanten langs de lengte van de constructie.

De volgende zijn de meest voorkomende tabellen en diagrammen

Scharnierend dak met parameters:

Deze schema's helpen om de lengte van deze spanten alleen te berekenen met de beschikbaarheid van gegevens over de parameters van standaard spanten.

De vereiste stap tussen tandtandems is ook vaak te vinden in naslagwerken, afhankelijk van de rots en de dikte van het werkmateriaal (hout) en de lengte van de stralen. Resultaten van berekeningen worden weergegeven in de tekening. Daarop maken we een markering van een dak.

Het is ook erg handig om de bovenstaande berekeningen op een rekenmachine te maken.

Mauerlatom is de basis voor het installeren van het dak. Het is nodig om het gewicht van het dak te verdelen over alle dragende elementen. Het wordt meestal gemaakt van een houten balk, en een hardhouten boom wordt gebruikt. Hoe groter de massa van het dak en hoe gecompliceerder de configuratie, hoe meer de dwarsdoorsnede van de Mauerlat wordt verkregen. Meestal gebruiken meesters een grenen straal met de minimale parameters van 15 x 15 cm.

Installatie Mauerlata passeert vóór de bouw van het huis. Hoe:

 1. Werk met een bar. Het wordt gemeten, op de gewenste lengte gesneden. In de hoekgebieden is de Mauerlat aan elkaar bevestigd door de "poot" -methode. Om een ​​groef onder de bevestiger te maken, is het markeren voltooid.
 2. Op de laatste regel metselwerk de dockbekisting is gemaakt. Het is gevuld met viskeuze beton. Daarin worden metalen spikes geïntroduceerd om de benodigde staaf te bevestigen.
 3. Nadat het stollen van beton ertussen en de mauerlate is geregeld waterdichtingslaag. Hier is het mogelijk om bitumenmastiek of dakbedekkingsmateriaal aan te brengen.
 4. moet zijn bar werkt met beschermende middelen. U hebt antiseptica en brandvertragers nodig met krachtige penetratie, evenals vochtwerende vernis.
 5. In de Mauerlate zijn gemarkeerd en gaten zijn gemaakt voor metalen torens. Voor markering past de marker. Om een ​​oefening te maken.
 6. hout is gemonteerd op deze torens en is vastgeschroefd met bouten van het ankertype.

Het is uiterst noodzakelijk om instructies en technologie te volgen. De werkfasen zijn als volgt:

 1. Rookwolken worden gezet. Het zijn balken die elkaar overlappen. Ze hebben er minstens twee nodig. Ze zetten rekken op. Specialisten op de top regelen een promenade. Dus de spanten zijn handiger en veiliger gebouwd.
 2. Bevestigen van rekken aan aanhaalmomenten. U kunt meer rekken gebruiken. Maar een buitengewone massa voor de constructie is alleen nodig met speciale behoeften. Hoewel het netwerk niet stabiel is, worden de rekken geruime tijd gerepareerd door verticale steunen.

Het schema stap voor stap:

 1. De nok loopt naar de rekken. Bevestigingsmiddelen dienen hier als lange nagels. De standaard spanten zijn op de vlucht gemonteerd. Bevestigingsmiddelen zijn metalen bovenliggende elementen of hoeken.
 2. Aan de hellingen worden de centrale standaardspanten samengevoegd, waarna de DS, die zijn gevormd uit de dubbele planken. Het diagram hieronder:
 1. Er zijn een of twee hellingen gemonteerd: gezicht PS, windscherm, nazhniki en merrieveulen
 2. Installatie van een contra-krat. Het is bedekt met stroken hydro-beschermend membraan. Het is bevestigd met behulp van een constructie nietmachine. driving:
 1. Om het dakbedekkingsmateriaal op de schede te bevestigen een speciale sluiting wordt gebruikt. De samenstelling: staal-roestvrij staal met een rubberen hoed. De methode van het plaatsen van vellen - overlapping 10-15 cm. Zo wordt een verdediging tegen vocht gecreëerd. Hoe steiler de helling, hoe meer je nodig hebt om deze methode te volgen.
 2. Na het leggen van het dak is het dak van binnenuit geïsoleerd. Het kan ramen, een afvoer en zelfs een schoorsteen creëren.

Het dak is ideaal voor particuliere huizen. Haar competente creatie is onmogelijk zonder speciale vaardigheden, berekeningen, ijver en geduld.

Draaiendaken kunnen worden gemaakt en op kleinere gebouwen, bijvoorbeeld - tuinhuisjes. Maar voor zo'n dak zijn er alleen prieeltjes van de volgende types:

 1. Vierkante vorm. Hier bestaat het dak uit vier hellingen - driehoeken van dezelfde grootte. Ze verbinden op hetzelfde punt. Er is geen paard gemaakt. driving:

 1. Rechthoekige vorm. Het dak bestaat uit twee hellingen - trapeziums en twee schaatsen - een driehoek. Boven - een hobby. Het volgt langs het lange vlak van de rechthoek. uitzicht:

Het dak is opgebouwd uit de volgende materialen:

 1. Houten balken. Passende parameters: 10x10 cm of 15x15 cm. Het vormt een mauerlat, evenals verticale rekken en trekjes.
 2. Board. Het vereiste gedeelte is 5x 5 cm en 10x15 cm. Er zijn rails van gevormd. Voor diagonale spanten hebben planken van grotere lengte en dikte nodig. Daarom is een variant met dubbele borden populair.
 3. Niet afgezette planken. Benodigde afmetingen: 3х10 cm of 4х10 cm. Ze zijn gemonteerd op een schede.
 4. Reiki. Parameters: 3x3. Ze zullen dienen als een contrathea.
 5. Wind board.
 6. Bord voor de dakrand.

Alle houten elementen moeten worden behandeld met antiseptica, vlamvertragers.

driving:

Het creëren van een schilddak voor een tuinhuisje is ook onmogelijk zonder de fase van tekeningen en berekeningen. berekend:

 • hellingshoek van schaatsen;
 • hoogte van de rand;
 • belasting (om de doorsnede van de spanten te bepalen).

Tekening wordt gemaakt op basis van de berekende gegevens. Het weerspiegelt de parameters en relatieve positionering van de componenten van het dakspant-netwerk. Ze heeft veel analogieën met het dakspant-netwerk om het huis te bedekken. Zoals te zien is in het schema, is hier bijna dezelfde samenstelling. Er zijn slechts een paar nuances:

 1. Ondersteuning en verdeling van de massa van het dak Is de functie van de bovenste band.
 2. Stap tussen standaard spanten, die op de nok loopt en op de bodem op de basis (mauerlat), is als volgt: 60 - 120 cm.
 3. Narozhniki, het vormen van een helling, worden ingesteld in stappen van 60-80 cm.
 4. Bekisting en beton zijn niet nodig.

De spanten van het dak van de heup en de erker van Anton Weber:

De stadia van de bouw van het heupdak op het tuinhuisje

Een tuinhuisje met een hip dak is gebouwd volgens de volgende regels:

 1. De bovenste omsnoering van het frame is versterkt. Hier heb je een bord nodig. Je kunt in twee lagen werken. De planken kunnen elkaar overlappen. Langs de langste zijde van de constructie is een verbindingsstaaf aan de omsnoering bevestigd. Bevestigingsmiddelen hier zijn metalen hoeken.

 1. Vanaf het midden van deze aanscherping moet je een halve meter terugtrekken. Op deze afstand worden twee meter rekken geplaatst. Hun verticaliteit wordt ondersteund door tijdelijke vervormingen. Hun toppen worden dan vastgemaakt door een nokloop.
 2. Installatie van standaard spanten. Bij een loop van 1 m is het nodig om aan weerszijden een paar spanten aan te brengen langs de randen van de run. Tussen hen zal ook een meterinterval zijn.

 1. Aan de skate vastgemaakte DS. Bevestiging is hier nagels. Van tevoren moet je de bezuinigingen maken zodat de voortzetting van de nokloop resulteert in DS. Tussen de basis en de spanten is het belangrijk om een ​​mobiele bevestiging te vormen - een schuif.
 2. Installatie van werknemers. De ene kant verbinden ze met de DS (soorten bevestigingsmiddelen - spijkers), de tweede - met de bovenste band. De stap is 60-70 cm.
 3. De hydroprotectie (film) wordt op de dakspanten gestreept en daar met een nietmachine bevestigd. De strepen overlappen 10-15 cm. De film langs de spanten wordt gefixeerd door de contra-krat rails.
 1. De knuppel groeit. Het moet continu zijn. Ze prikorochivaetsya op spijkers.
 2. Het dakbedekkingsmateriaal wordt gesneden. Het wordt bevestigd met gegalvaniseerde bevestigingsmiddelen (zelftappende schroeven). Gewrichten zijn bedekt met een kit.

Vervolgens wordt een voorbeeld van een correct gerangschikt heuppendak op een prieel voorgesteld:

Over de creatie van het project van een hip dak voor het bad in het programma SketchUp vertelt de auteur van de blog "Framesauna in het dorp met hun eigen handen!"

ABC van reparatie

We zullen het huis onafhankelijk van de fundering op het dak bouwen

Het vier verdiepingen tellende dak met je eigen handen. Hoe te berekenen en te bouwen

Het vier verdiepingen tellende dak met je eigen handen. foto

Vier pijlstaartroggen worden beschouwd als de beste optie voor gebieden met sterke wind en hoge neerslag. Wanneer u beslist zelf een zadeldak te bouwen, moet u er rekening mee houden dat deze constructie tVereist nauwkeurige tekeningen en verhoogde aandacht bij het meten en markeren.

Het vier verdiepingen tellende dak met uw eigen handen. foto

Het belangrijkste verschil tussen het vierhelling (heup) dak met vier hellingen van het ontwerp met twee schaatsen is de afwezigheid van de noodzaak van het apparaat van zijgevels. De viertrapsconstructie bestaat uit twee trapeziumvormige en twee driehoekige opritten, waarbij de laatste de frontons vervangt.

Vervolgens zullen we stap voor stap bekijken hoe we een zadeldak met onze eigen handen kunnen maken.

Onder het dak kan eenvoudig een zolder of een residentiële zolder worden gelokaliseerd. De constructie van een zadeldak begint met de definitie van het doel en de selectie van materialen, rekening houdend met klimaat kenmerken. De hoeveelheid neerslag en windkracht is belangrijk om te overwegen bij het kiezen van de hoeken van schaatsen, de dikte van materialen voor houten componenten en het type dak.

Houten componenten moeten dikker zijn dan voor gevels. Als de helling niet meer dan 18 ° is, zullen roldakmaterialen op het dak passen. Bij een helling van 18-30 ° is het beter om metalen of keramische tegels te kiezen.

Berekening van het vierdak met eigen handen. foto

Aan het einde van de eerste fase, een nauwkeurige dak opstelling. U moet weten welke materialen en in welke hoeveelheden u moet kopen.

Stadia van de bouw van een zadeldak met eigen handen

Voor de constructie van een zadeldak wordt naaldhout gebruikt zonder gebreken met een vochtgehalte van 18-22%. Allereerst wordt een basis gerangschikt die de belasting evenredig verdeelt naar de ondersteunende structuren. De omtrek van het gebouw is gelegd laag waterdicht en geïnstalleerd mauerlat - eendelige bar van 10 x 15 cm of 15 x 15 cm, de verbindingen zijn gemaakt in een voering, metalen beugels, platen en hoeken worden gebruikt voor het binden van de hoeken.

De volgende stap in de bouw van een viertal instelling is nog steeds. Deze balk, die dient als ondersteuning voor de rekken en zich op de grond bevindt. Verderop zijn de rekken voorzien van rekken (bar 10x10 of 10x15 cm) met dakspanten (niet meer dan 2 meter), een nokbalk (10x20 cm) is geïnstalleerd, tijdelijk rustend op speciale rekken.

Wanneer u een dak met vier hellingen installeert, moet u er rekening mee houden dat het uit 4 vlakken bestaat. Voor schaatsen in de vorm van trapezium, lateraal spanten, voor driehoekig - diagonaal (nakosnye). Dit is een massieve bundel van 10x15 cm of 10x20 cm, die is bevestigd in stappen van 50-150 cm. Als het nodig is om samen te voegen, worden er overlays gemonteerd die op verschillende plaatsen worden bevestigd.

Het vier verdiepingen tellende dak met je eigen handen. foto

Op de punten waar de spanten op de basis rusten, is het noodzakelijk om stekken te maken en de structuur te bevestigen met metalen elementen. Van boven rusten de spanten tegen de balk van de nok, die door middel van groeven met de palen is verbonden. Om de structuur te versterken, wordt het aanbevolen om diagonale steunen, stutten, stalen verbindingselementen te gebruiken.

De laatste fase van de constructie van een zadeldak met onze eigen handen is de installatie van een waterdichtingslaag, een schakelkast, een krat (of een continue vloer). Op de balken waterdicht materiaal. Het doel is om de vernietiging van het spantensysteem uit te sluiten vanwege het vocht dat de zolderruimte onder het dakbedekkingsmateriaal binnendringt. De film wordt in een overlapping gelegd en wordt afgesloten met plakband om deze af te dichten.

De volgende stap is het apparaat kontrobreshetki. Dit is een bar of een plank behandeld met een antiseptisch middel. Bevestigt aan de spanten, stelt u in staat om het waterdichtmakende materiaal te fixeren, creëert een luchtkussen tussen het dakbedekkingsmateriaal en isolatie.

Voor de latten gebruikte droge planken van 4-5 cm breed, die op een afstand van 25-30 cm van elkaar kunnen worden bevestigd. Als u niet van plan bent woonruimte op de zolderruimte te regelen, wordt het dakbedekkingsmateriaal gemonteerd.

Op het apparaat warme zolder op de spanten aan de binnenkant met behulp van de nietmachines is een dampschermmateriaal (film, folie en glassine) geïnstalleerd, dat voorkomt dat vocht uit de warme kamer naar de verwarming gaat. Op de dampremmende laag wordt thermisch isolatiemateriaal met een dikte van 15 - 20 cm gelegd.

Verder verschilt het installatieproces niet van de dakbedekking voor een zolderruimte zonder woonruimte.

Voordelen van een zadeldak

De constructie van een dak met vier hellingen maakt het mogelijk:

 • om een ​​zolderruimte om te zetten in een residentiële zolder, dat wil zeggen om de bruikbare ruimte van het huis te vergroten;
 • om het niveau van weerstand tegen externe invloeden in de vorm van wind en regen te verhogen, daardoor de sterkte van het dak te verhogen en de periode van zijn verrichting uit te breiden;
 • maken het uiterlijk van het huis aantrekkelijker.

Ondanks het feit dat de planning en het proces van het apparaat grote tijd- en materiaalkosten vergen, is de constructie van een vierpunthoofd met eigen handen mogelijk met de basisvaardigheden van de timmerman. De boerderij zou moeten hebben: benzine, cirkelzaag of hand, boor, beitels, hamers, niveau, koord, meetlint. Voordat u begint met werken, is het raadzaam om zorgvuldig te kijken naar de inhoud die overeenkomt met de inhoud.

Soorten zadeldakinstallatie door eigen handen

Hellende dakconstructies worden heel vaak in privéhuizen gebruikt. Hun versie met vier niveaus is bij uitstek geschikt voor hoge gebouwen, omdat het dak compacter en netter lijkt zonder een massief fronton. De structuur van het zadeldak bevat veel componenten. Het kan zowel relatief eenvoudig als gecompliceerder zijn vanwege de zolder en auditieve vensters. Maar in het laatste geval ziet het er interessanter en diverser uit.

Het dak van de vierlaags weg in vergelijking met zijn dubbelwandige collega is beter tegen windbelastingen, regenval en beschermt goed de wanden van het gebouw. Het ontwerp is gecompliceerder, maar op een klein huis of pergola kan zo'n dak onafhankelijk worden gebouwd. Op de foto in het netwerk kunt u zien hoe mooi en harmonieus het 4-puntige dak eruit ziet. Het siert zowel huizen met één verdieping als hogere gebouwen.

Voordat u een zadeldak met uw eigen handen maakt, moet u beslissen over de variëteit. Er zijn de volgende soorten van dergelijke systemen:

 1. De heupstructuur bestaat uit twee trapeziumvormige hellingen en twee driehoekige hellingen die heupen worden genoemd. De eerste twee skates zijn samengevoegd in een skate. Tijdens de installatie wordt het trimmen van spanten gebruikt, zoals bij een systeem met twee hellingen en de truss-voettrussen van het systeem met 4 schachten.
 2. De semihalm-constructie heeft dezelfde structuur, alleen de heupen zijn ingekort. Onder hen is een fronton, waarin u grote ramen kunt maken voor het verlichten van zolder of zolderverdieping zonder de sterkte van het dak te verliezen.
 3. Je kunt ook tentdaken met je eigen handen maken als je vier hellingen maakt in de vorm van een gelijkbenige driehoek. Ze convergeren op een gegeven moment.
 4. Het moeilijkste is om een ​​zadeldak van een complexe configuratie te bouwen met veel handen, gevels, kruispunten en zoldervensters. In dit geval is de constructie beter toevertrouwd aan specialisten, omdat alleen zij het ontwerp correct kunnen berekenen, het plan kunnen uitvoeren en ter plaatse kunnen assembleren.

Aandacht alstublieft! Naast het ondersteunende dakframe, is het noodzakelijk om dakbedekking, waterdichtmakende en thermische isolatiematerialen te bepalen, aangezien verschillende dakconstructies en hellingbanen het gebruik van verschillende materialen vereisen.

Aangezien de inrichting van een zadeldak praktisch niet verschilt van een gevelsysteem, bestaat deze uit dezelfde samenstellende elementen, maar met de toevoeging van enkele extra onderdelen. 4-puntig dak heeft in zijn samenstelling dergelijke details:

 • Mauerlat. Dit is een houten balk vierkant of rechthoekig gedeelte, dat bovenop de buitenste dragende muren wordt gelegd, waarop de spanten zullen rusten. Hij neemt alle lading waar en verdeelt deze gelijkmatig voor transmissie naar de muren. Huizen met een zadeldak zijn gemaakt met een mauerlate gedeelte van 100x100 mm of 150x100 mm.
 • Liggen zijn interne steunelementen die op dragende muren in het huis of op steunen passen. Het materiaal en de doorsnede zijn hetzelfde als die van de Mauerlat.
 • Spanten zijn verdeeld in gekanteld en zijdelings. De laatste vormen een trapeziumvormige hellingbaan en de naalden zijn nodig voor de heupen. In het schilddak worden de zijspanten niet gebruikt. Zijspanten zijn samengesteld uit een stanggedeelte van 5x15 cm en diagonaal - 10x15 cm. De optimale stap van het dakspant-systeem is 800-900 mm, maar dit kan minder of meer zijn, afhankelijk van de gekozen dakbedekking en de kenmerken van de dakconstructie.
 • Rekken zijn nodig om het skelet van een structuur met vier hellingen te behouden.
 • Ridge Run is een horizontaal element dat tegelijkertijd de spanten verbindt en als ondersteuning voor hen dient. De hellende dakconstructie heeft geen nok. Het is beter om het uit een staaf te halen met een doorsnede van 150x100 (50) mm.
 • Tighteners - een horizontaal element dat het paar zijspanten verbindt, zodat ze niet uit elkaar kunnen bewegen. Materiaal - een bordgedeelte 5x15 cm.
 • Naroshniki - dit is een afgeknotte dakspant die aan het diagonale been is bevestigd. Ze zijn gemaakt van een bord van 150x50 mm.
 • Bretels - speciale afstandshouders, waarmee u de sterkte en het draagvermogen van het dak kunt vergroten.
 • De merrie vormen de elementen die de dakoversteek vormen en zijn vanaf de bodem aan de spanten bevestigd. Het is gemaakt van een balkdeel van 120x50 mm.

Voor de rangschikking van een meer complex 4-hoekig dak, kan het teken- en constructieschema andere aanvullende elementen bevatten, bijvoorbeeld kroonlijsten, beschermende stroken, extra krat en dergelijke. Om de benodigde hoeveelheid materiaal nauwkeurig te berekenen, moet een schets of een tekening op een schaal worden uitgevoerd en alle noodzakelijke berekeningen worden uitgevoerd.

Belangrijk: het materiaal van alle samenstellende delen van het dak - het hout van naaldsoorten is niet lager dan 2 variëteiten met een vochtgehalte van niet meer dan 15%.

De manier waarop een dak met vier schachten met onze eigen handen wordt gemaakt, zullen we bestuderen met behulp van de eenvoudigste heupconstructie als voorbeeld. Stap voor stap ziet het proces van het installeren van de samenstellende elementen van het dak er als volgt uit:

 1. Om de lading van het dakframe, de sneeuw en de dakbedekking zelf over te brengen en gelijkmatig te verdelen, worden Mauerlats op de dragende muren gelegd. De staven worden bevestigd aan de insluitende structuren door middel van ankerpennen, die zelfs in het stadium van het oprichten van de wanden worden gelegd. Als het huis is opgetrokken uit een boom, wordt de rol van de Mauerlata vervuld door de laatste krans van het blokhut. De straal van de Mauerlat wordt noodzakelijkerwijs beschermd tegen baksteen, beton en stenen muren door middel van waterdichting. Om dit te doen, is het verpakt in twee lagen ruberoid.
 2. Lig op de dragende binnenwanden. Ze zijn nodig overal waar rekken in het spantagesysteem zijn aangebracht. Als er geen inwendige dragende muren in het huis zijn of als ze niet op de juiste plaats zijn, dan moeten verstevigde balken onder de palen worden geplaatst, die als overlappende functies dienen. In de regel hebben balken een doorsnede van 20x5 cm, zodat de dragende elementen worden vergroot tot een doorsnede van 20x10 cm.
 3. Hierna beginnen ze rekken op dragende balken of lezhni te installeren. De rekken worden genivelleerd of geëgaliseerd en tijdelijk gefixeerd door middel van planken van de planken. Gebruik voor het bevestigen van het rek metalen hoeken of stalen platen. Voor een eenvoudig heupsysteem hebt u één rij racks nodig die centraal onder de nok zijn geïnstalleerd. De opstap van de rekken is niet meer dan 2 m. Als het schilddak is aangebracht, moeten de palen onder diagonale poten worden geïnstalleerd op dezelfde afstand van de hoek van het huis.
 4. Verderop in de gevestigde rekken zetten runs. In een conventioneel heupsysteem is deze run een paard. Bij het schilddak vormen alle liggers een rechthoek met een kleinere omtrek dan het huis zelf. Alle runs in dit ontwerp zijn bevestigd met metalen hoeken en zelftappende schroeven.
 5. Nu kunt u dakspanten monteren. In dit geval wordt de installatie van zijspanten in een eenvoudig heupsysteem in de volgende volgorde uitgevoerd:
  • Het bord (150x25 mm) langs de breedte van de spanten wordt aangebracht op de rand op de plaats van installatie van de uiterste paal en maakt een sjabloon. Het markeert de bovenste wasbeurt (de plaats waarmee het spantbeen op de schaats zal rusten) en zaagt het uit.
  • Vervolgens wordt de mal op de rug aangebracht en ziet hij de onderste slok (degene waarmee het dakspantelement op de vrijdragende ligger zal rusten).
  • Hierna wordt de kant-en-klare sjabloon aangebracht op de nok op de installatieplaats van de dakspanten en wordt de noodzaak van montage voor elk dakspantelement gecontroleerd.
  • Markeer de balken en knip het patroon uit op de sjabloon.
  • Nu kunnen de spanten worden gemonteerd en bevestigd aan de Mauerlat en de nokbalk. Gebruik voor het bevestigen metalen hoeken en schroeven of nietjes.

Meer details over de installatie van een dakgeveldaksysteem zijn te vinden in de video:

 1. Voor de productie van diagonaal versterkte spanten, kunt u twee onderling vergrendelde platen van conventionele zijspanten gebruiken. Patroon voor diagonale benen doen hetzelfde. Het bovenste gedeelte van deze elementen rust op het rek en de onderkant - op het hoekgedeelte van de Mauerlat. Dat is waarom je de bezuinigingen op 45 graden moet maken.
 2. Vervolgens zetten de arbeiders tussen de twee diagonale spanten in. De stap van het installeren van deze elementen is gelijk aan de stap van het monteren van de spanten. Het bovenste deel van de narodnik rust op de diagonale poot, het onderste deel op de mauerlat. Dronken op de top van de narozhnikov helft van de elementen is gedaan in een spiegelbeeld. Lager drinken wordt meestal op zijn plaats uitgevoerd. Na de montage van het element wordt een overhang gevormd, die langs het gespannen koord wordt uitgelijnd en wordt gesneden.
 3. Het geconstrueerde spantenstelsel garandeert nog niet de betrouwbaarheid van het dak. Omdat de diagonale poten de maximale belasting hebben, moet u daaronder extra rekken installeren - spregnely. Ze moeten worden ondersteund door versterkte balken.
 4. Onder de zijspantpoten bevinden zich opgestelde stutten, die worden ondersteund door een onderste rand op de vloer of de plafondbalk, en hun bovenrand moet tegen de spant rusten onder een hoek van ongeveer 45 °.
 5. Het dak kan met elke hand worden gemaakt met elke dakbedekking, bijvoorbeeld van ondulin, golfkarton, metalen dakbedekking, flexibele dakpannen. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat u onder een zachte coating een continu krat vochtbestendig multiplex of OSB moet maken. Als u van plan bent een zolderverdieping te maken, moet u een verwarming tussen de spanten plaatsen en alles isoleren met een dampscherm van onderaf. Als de zolder koud is, zijn alleen de vloeren geïsoleerd. Onder de dakbedekking moet waterdicht worden gemaakt en een ventilatiekloof worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

8 + 1 =