Daken van huizen met één verdieping

Wat zijn de daken voor een privéwoning: foto's van de mooiste opties

Hallo onze lieve lezers en lezers. De waarheid is dat je voor volledig geluk een boom moet planten, een zoon moet hebben en een huis moet bouwen. Maar alleen met de constructie van de laatste zijn er altijd wat problemen. Dat de muren te dun zijn, de fundering onbetrouwbaar is, of zelfs simpelweg met het dakproject niet te bepalen is.

En eerlijk gezegd, er is iets om in de war te raken en zelfs verdwaald te raken, vanwege wat voor soort daken er wordt gezocht naar kilometers tekst, probeer het uit te zoeken. Maar we zullen proberen om u te helpen, systematiseren de informatie verspreid over het netwerk en tegelijkertijd laten zien wat echt de opties zijn voor het dak van een privéwoning.

Allereerst zullen we begrijpen wat voor soort daken er zijn in hun ontwerp en welk ontwerp ze kunnen hebben, en dan gaan we dieper in de jungle van verschillende dakbedekkingsmaterialen.

De eenvoudigste optie is een dak met één steek. Het biedt bijna altijd een compact, twee verdiepingen tellend gebouw (op gebouwen van één verdieping een helling ziet er ellendig uit), die er goed uitzien als een landhuis.

Het enige nadeel van deze keuze is een soort van ambtenarij en hoge kosten. Bekijk de volgende foto's:

Nou, je zult zulke huizen niet maken met budgetmaterialen, en als je dat doet, ziet het eruit als een gewone schuur.

Het meest gebruikelijk voor gebouwen met één verdieping is het dak - dit is natuurlijk de gevel of gevel. Tijdens het Sovjettijdperk werd meer dan 50% van de particuliere sector opgebouwd, en vandaag geniet dit project de voorkeur, niet alleen in het land, maar ook in de cottage-constructie.

Tegenstanders van deze optie beschuldigen hem van stereotype en overdreven eenvoud, en zeggen dat een dergelijke keuze een huis in een kippenhok kan veranderen, maar kijk eens naar de volgende foto's, misschien is het in eenvoud en is er geluk?

Lijken deze projecten saai en eentonig?

Een opvallend kenmerk van het heupdak is de afwezigheid van frontons erop, die hier worden vervangen door twee meer driehoekige hellingen. In dergelijke gevallen ziet het dakspant-systeem er als volgt uit:

Dit, natuurlijk, "steals9raquo; de zolder heeft een nuttig gebied, maar hiermee kun je de sneeuwbelasting op de hele omtrek van het huis spreiden, en niet alleen op twee dragende muren. Deze functie wordt gebruikt door inwoners van die regio's waar harde wind waait of zware sneeuwbuien plaatsvinden.

Maar het vierpunthoofd ziet er vandaag als volgt uit:

Het lijkt een beetje op een huis in een bergdorp, toch?

Maar eerlijk gezegd, we hebben een spaarzamer klimaat en daarom wordt een viertraps dak niet zelden in pure vorm gebouwd, meestal worden twee van de meest voorkomende varianten besteld:

Zoals je kunt zien, in het begin, van de klassieke heup, heeft slechts een kleine bovenste driehoek van de helling overleefd, in de tweede, daarentegen, neemt deze plaats een deel van het fronton in beslag. In beide gevallen breidt deze techniek de mogelijkheden voor de verbeelding van de architect aanzienlijk uit.

Kijk eens naar deze meesterwerken van modern design, tenslotte is het waar, een prachtige belichaming van het idee?

Alle bovenstaande systemen hebben echter één belangrijk nadeel - het oneconomische gebruik van zolderruimte, in dit opzicht ziet de uitvinding van Pierre Lescot er veel succesvoller uit.

Kijk naar het ontwerp van het dakspant-systeem dat hij voorstelde:

Twee zachte hellingen aan de bovenkant en twee steil in het onderste deel van het dak. Met deze stand van zaken wordt het mogelijk om een ​​volwaardige zolderverdieping te organiseren, van waaruit de echte naam van het systeem feitelijk is.

Ja, het is mogelijk, in termen van schoonheidsprojecten met een zolder en inferieur aan vergelijkbare structuren met een semi-hoog dak, maar voor extra woonruimte moet je altijd iets betalen.

Trouwens, als je in het laagste gedeelte de hoek van de schans weer verandert in een vlakke, dan is het een kapot dak.

Een van de typen van het dak met vier schachten, alleen in tegenstelling tot de klassieke versie, alle schaatsen hebben hier een driehoekige vorm, omdat ze vanaf een punt beginnen.

De voordelen van een tentsysteem omvatten de mogelijkheid om een ​​gebouw rond de omtrek van een veelhoek of zelfs een cirkel te bouwen.

Maar zelfs als de wanden standaard zijn, is het mogelijk om zeer interessante resultaten te krijgen.

Eindelijk kwamen we daar aan. Tot op heden is een dak met meerdere klippen de meest aantrekkelijke optie voor zowel een tuinhuis als een luxueus herenhuis.

In essentie is het het resultaat van een combinatie van alle bovengenoemde (of slechts enkele) daksystemen. Perfect geschikt voor zowel een rechthoekig huis als voor een meer complexe omtrek.

Het grootste nadeel is de kosten van het project. Omdat het standaard onconventioneel is, is het noodzakelijk om het voor elk specifiek geval apart te maken, en vanaf daar ook de prijs.

Maar als gevolg hiervan kun je echte parels van bouwkunst krijgen:

Maar als u denkt dat het dak alleen kan worden geclassificeerd volgens het ontwerp van het dakspant-systeem, vergist u zich. De afbraak kan ook worden gedaan door het type dakbedekkingsmateriaal.

Toegegeven, voor de bouw van een landhuis zijn er maar twee interessant, dit: stuk en laken.

Laten we beginnen met het laatste.

Dakbedekkingsmateriaal voor platen is de grootste groep dakbedekkingsmaterialen. Dit omvat leisteen en metaal en golfkarton en verschillende kartonnen bitumineuze platen.

Om een ​​lijst te maken van alles waar de fabrikanten vandaag aan dachten, zouden we een heel boek moeten uitgeven, we zullen ons beperken tot slechts enkele illustratieve voorbeelden van hoe dit eruit zou kunnen zien.

Dit mooie dak is gemaakt van bitumineuze shingles, alleen dit plastic materiaal zou het mogelijk maken om met dergelijke gratie alle gladde rondingen van de structuur te herhalen.

Loop niet achter op het gebied van schoonheid en het dak van metaal. Voor brede schaatsen is dit objectief de beste optie.

En dit voorbeeld is vooral voor hen die zich haastten om samen te smelten in het schroot van gewone wafeltjes. Met de juiste vaardigheid en verbeeldingskracht en daaruit kun je een prachtig dak bouwen.

Maar al het bovenstaande is bekend voor het oog en we kunnen dergelijke voorbeelden elke dag zien. Veel interessanter is het geval met stuk dakmateriaal. Hier zijn slechts enkele voorbeelden:

Geheel houten huis, vraag ik me af, hé? Het dak, dat hier wordt gebruikt, is alleen voor stukmaterialen. Zo'n dag zul je niet zien.

Maar deze krasotischa, uitgevoerd en gewoon riet. Ik kan al niet geloven dat je er meesterwerken van kunt maken. En ondertussen - dit is nu een van de meest modieuze en dure soorten dakbedekking, de prijs per vierkante meter die soms 200 euro bereikt.

Maar als je denkt dat het onmogelijk is om je nu te verrassen, kijk dan naar het dak van natuursteen. Ja, en dat zijn ze. Natuurlijk kunnen ze niet licht en luchtig genoemd worden, maar ze kunnen ruzie maken met de rotsen zelf over de levensduur.

En natuurlijk moeten de meest originele daken van het stuk worden herkend als het Noorse grasdak. Heb een weide boven je hoofd - een droom voor natuurliefhebbers. Je kunt de huurders van zulke huizen alleen maar benijden. Ze hebben wat zij het leven op feng shui noemen.

Als u geïnteresseerd bent in deze versie van het ecologische dak, dan is het schrijven van dit artikel in dit artikel geschreven.

Jullie, beste lezers, zijn waarschijnlijk al moe van deze uitgebreide beoordeling en daarom nemen we afscheid, maar we zullen elkaar zeker nog een keer tegenkomen op andere pagina's van onze blog.

Dat is wat ik begrijp systeemwerk! Bedankt. Zeer gedetailleerde beoordeling. Ik denk alleen maar aan wat voor soort dak er in mijn huis moet komen. U hebt deze kwestie aan de ene kant opgehelderd, maar nu is het voor mij moeilijk om uit zoveel opties te kiezen. Vasily Respect en uvazhuha voor een cool artikel: goed:

De site over de datsja van Marina Makarova. Verander de dacha in een paradijs

Degene die de inhoud steelt, zal lijden aan een mislukking van het gewas, een invasie van ongedierte, indringers en het volledig overwoekeren van het geven van onkruid.

Daken van particuliere huizen voor elke smaak en kleur

Inwoners van grote steden zien de daken van gebouwen niet. Ze zijn ergens boven, waar de romantische Carlson woont. Anders dan megasteden vormen de woonomgeving van voorstedelijke nederzettingen en kleine steden grotendeels de daken van particuliere huizen. Ontwikkelaars zijn niet gebonden aan strikte regels en zijn vrij om hun idee van een ideaal huis in verschillende vormen te belichamen. Beperkt fantasie vooral tot het budget van constructie of reconstructie. Prachtige daken van huizen geven de architectuur een menselijke schaal, creëren een vriendelijke omgeving voor de bewoners. Laten we proberen uit te zoeken wat de opties voor daken van huizen zijn, en op wat afhankelijk is van hun betrouwbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijkheid.

Videobeoordeling van mooie en ongewone daken van particuliere huizen ↑

Zelden gebruikt in particuliere bouwwerken in Rusland en GOS-landen. Van de voormalige Sovjet-republieken zijn alleen populair in de Baltische staten. De belangrijkste reden is het gebrek aan traditie en het feit dat platte daken over het algemeen duurder zijn dan hellende daken. Gezien de sneeuwbelasting, moeten platte dakconstructies een hoge sterkte hebben.

Wij accepteren geen skeletachtige huizen met een plat dak, en het plaatsen van een sterke gewapende betonnen bekleding is duurder dan een houten truss-systeem. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat gewapend beton langer meegaat en absoluut brandveilig is. Het platte dak geeft nog een serieuze bonus: het kan worden gebruikt als een terras, balkon, sportveld, solarium of zelfs een groene tuin. Dergelijke oplossingen zijn erg populair in ontwikkelde landen.

Officieel hellende daken met een helling van meer dan 12 ° worden als hellend beschouwd. Hun diversiteit is enorm en wordt alleen beperkt door de verbeelding. Natuurlijk, hoe ingewikkelder vormen van het dak van particuliere huizen, hoe duurder ze kosten. Op basis van de praktijk van het bouwen van particuliere woningen, werden de belangrijkste soorten daken van laagbouw opgetrokken.

Bekijk de verschillende soorten hellende daken meer in detail.

Het huis met een zadeldak heeft nog niet veel waardering. Tot voor kort werd aangenomen dat ze alleen geschikt zijn voor binnengebouwen. Tegelijkertijd bouwen de scrupuleuze inwoners van Scandinavië en Duitsland (in veel opzichten in veel opzichten vergelijkbaar met het Russische klimaat) heel wat typische budgethuizen met een vergelijkbaar ontwerp. Wanneer de hogere overhang naar de zonnige kant is gericht, wordt daar accommodatie geplaatst, in het onderste gedeelte - badkamers, trappen, enz. Dit maakt het mogelijk het bouwvolume te optimaliseren, om meer licht in het huis te laten. Het enkelwandige dak is eenvoudig constructief en daarom goedkoop.

Het is wenselijk om een ​​schilderachtig landschap te hebben, waarop het mogelijk is om glas-in-loodramen te oriënteren. In afwezigheid van een bergdal of de oceaan, kunt u uw eigen nette tuin bewonderen. In dit geval is het beter om het huis niet dicht bij het hek te plaatsen.

Kenmerken van een gevelconstructie - "dak met een huis" ↑

"Het dak is een huis." De daken van huizen met één verdieping op kindertekeningen worden altijd afgebeeld met twee hellingen, een onmisbare pijp en een kolom met rook. In het raam zit een pot met een bloem of een kat die zit. Gable constructie is de meest eenvoudige en economische, verdiend de meest populaire. Vrijwel alle typen traditionele woningen hebben zadeldaken. Als je natuurlijk niet kijkt naar stacaravans van volkeren die een nomadische manier van leven leiden: yurt, pest en tenten.

Een klein extra zijfront van dit huis, een dubbele glazen deur en een balkon bemoeilijken het dak enigszins, maar verbeteren het uiterlijk en voegen comfort toe aan het interieur.

Bij het installeren van zadeldaken is het houtverbruik voor het truss-systeem minimaal. Het ontwerp is eenvoudig te vervaardigen, ramen of ventilatiegaten kunnen in de zijgevels worden ingebouwd (ook tang genoemd).

In de aanwezigheid van een aanhaalmoment, waarbij de spanten ter hoogte van de Mauerlat worden getrokken, wordt de belasting op de wanden alleen verticaal overgebracht, en niet op de afstandshouder, in de zijkanten. Deze oplossing is optimaal voor houten blokhutten, die kunnen vervormen van diagonale invloeden. Als het niet mogelijk is om het vastdraaien vast te stellen, is het noodzakelijk om de steun van de spanten in het bovenste gedeelte te waarborgen en deze op glijdende steunen aan de bovenste kroon van het frame te bevestigen.

Het is een zeer effectieve overlapping met behulp van spanten die een zadeldak vormen. De constructie van de correct geassembleerde boerderij is zeer rigide, heeft een minimale doorbuiging. Boerderijen kunnen overspanningen van enkele tientallen meters overbruggen, waarbij de doorsnede van de elementen waaruit ze zijn samengesteld klein is. Zeer economische oplossing laat echter niet toe om de zolderruimte ten volle te benutten.

Met behulp van houten spanten is het mogelijk om zeer grote overspanningen zonder tussensteunen te blokkeren. Houtverbruik tijdens de bouw van boerderijen is minimaal.

Daken van particuliere huizen met twee hellingen maken het mogelijk om de zolder uit te rusten met volwaardige woonvertrekken. Voor de constructie van de zolderverdieping worden twee varianten van zadeldaken gebruikt: met rechte spanten en gebroken lijnen. Een zadeldak met gebroken schansen wordt ook wel een mansardedak genoemd.

Het is iets moeilijker te installeren, er is meer materiaalverbruik, maar de winst in de hoogte van de kamers op de bovenste verdieping is duidelijk. Mansardedak geeft je de mogelijkheid om te komen in plaats van een zolderkamer met verticale muren en een hoog horizontaal plafond, die bijna een volledige tweede verdieping vormen.

Met een zadeldak met rechte spanten worden de ramen in de gevels geplaatst en de lage delen van de kamer langs de zijoverhangen kunnen als voorraadkast worden gebruikt. Het enige nadeel van de ramen ingebouwd in het dak - ze moeten goed worden afgesloten voor de regen.

Een ander type mansardedak - geveltop met kleine scheve delen (hellingen) op de gevels (tangen). Dit type komt veel voor in Nederland, de noordelijke provincies van Frankrijk, Duitsland en Polen, en werd verliefd op de Russen. Ze noemen dit type dak ook semi-koninklijk of Nederlands.

Subtiliteit van het heuppendak ↑

De dakhelling heeft aan alle zijden hellingen en wordt een zadeldak genoemd. De schaatsen (facetten van het dak) kunnen groter zijn als de vorm van het gebouw complexer is dan een eenvoudige rechthoek. Alle hellingen zijn helemaal tot aan de dakrand neergelaten. Twee ervan hebben de vorm van een driehoek, twee (of meer) - een trapezium.

De heupconstructie met de juiste aanpak is sterk en betrouwbaar, maar het is moeilijker om uit te voeren dan een constructie met twee sporen. Daarom kost het meer. Visueel maakt het heupdak het huis lager, vanwege het ontbreken van verticale wanden, wordt de werkelijke hoogte van het gebouw niet gelezen. Hoekige spanten hebben een zware belasting, dus ze moeten een krachtigere dwarsdoorsnede hebben.

Met vier of meerdere daken kunt u ook woonruimtes op zolder plaatsen. Net als de gevel kan de dakspantconstructie van het heupdak recht of gebroken zijn. Met rechte spanten zijn geschikte grote uitsteeksels: ze beschermen de muren tegen de regen, laten je de hoogte van de zolder verhogen zonder de proportie van het gebouw te schenden.

Glazen deuren en verticale dormer-koekoek ramen vullen de kamers met zonlicht. Typerend voor het bouwen in Noord-Frankrijk.

Het dak kan ook gebogen zijn en het type van de koepel naderen. Vervaardiging en installatie van dergelijke structuren kost aanzienlijk meer.

Het schilddak is een soort heup (vier heupen). Het is gebouwd over gebouwen die dichtbij het plein liggen. De schaatsen hebben een vergelijkbare hellingshoek en convergeren op één punt in het midden van het dak. Er is dus geen horizontale schaats nabij het schilddak, alleen de schuine ribben op de kruising van de schaatsen. Het dak van de heup kan ook een rechte of gebroken lijn hebben.

Gewelfd dak en zijn kenmerken ↑

Het dak van een cilindrische vorm wordt gewelfd genoemd. Traditioneel was de kluis gemaakt van baksteen of steen. Raftsystemen van gewoon hout zijn niet geschikt voor kromlijnige bogen. Lagerconstructies van gewelfde daken zijn gemaakt van gebogen metaal, of gemaakt op de vorm van een dak van balken van de gelijmde balk.

Er worden ook roostervakken met complexe contouren gebruikt. Dientengevolge, zijn de kosten van gewelfde daken te hoog voor wijdverspreid gebruik. De keuze van dakbedekkingsmaterialen is beperkt tot de gevouwen metalen dakbedekking, bitumen-polymeerrolmaterialen en onder bepaalde omstandigheden - flexibele tegels.

Kenmerken van de koepelconstructie ↑

Een koepel bouwen is nog ingewikkelder dan een kluis. Deze oplossing wordt alleen in privéconstructies gebruikt onder de voorwaarde van voldoende budget en de noodzaak om een ​​ongewoon extern effect te bereiken.

In combinatie met palmbomen ziet dit huis er erg mooi uit. Tussen de bomen en berken zou het huis er waarschijnlijk niet zo spectaculair uitzien.

Een variatie op het dak van de koepel, bestaande uit geometrisch correcte en wiskundig berekende driehoekige elementen. Er zijn handige computerprogramma's voor het ontwerpen van vergelijkbare systemen. Het samenstel van de koepel is relatief tijdrovend, maar dit gebrek wordt gecompenseerd door een verrassend laag materiaalverbruik voor dragende structuren.

In ontwikkelde landen zijn geodetische koepeldaken als woongebouwen zeker geen zeldzaamheid, ze zijn niet goedkoop. Bij ons terwijl het alleen wordt gebruikt door liefhebbers. De eigenaardigheid van dergelijke gebouwen is dat de interne gebouwen een ongewone contour hebben. Correct gemonteerde geodetische koepel goed verdraagt ​​zware sneeuwval, stormwinden en zelfs aardbevingen.

Er zijn veel soorten daken: de ene is mooier, er is er een om uit te kiezen. Met een beperkt budget, is het in de eerste plaats om aandacht te besteden aan twee- en eenfase-opties. Hoe harder het dak, hoe duurder het is. En niet alleen qua type, maar ook qua vorm in termen van bijvoorbeeld heup met een aantal schaatsen van meer dan vier. Het is noodzakelijk om te begrijpen dat elke extra breuk van het dak, paard of paard extra kosten met zich meebrengt.

Typen zadeldaken voor particuliere huizen met één verdieping

Bij het kiezen van het ontwerp van het toekomstige huis, wordt veel aandacht besteed aan het uiterlijk en ontwerp van het bovenste deel van de constructie. Aangezien het dak van het huis, naast esthetiek, een grote functionele belasting draagt, moet er rekening worden gehouden met veel factoren. Laten we in dit artikel voorbeelden bekijken van hoe de daken van huizen met één verdieping eruit zien.

Typen en soorten daken van huizen met één verdieping

Alle daken kunnen worden verdeeld in vlakke en hellende daken.

De naam spreekt voor zich. Het is een platte topstructuur van het huis, die een helling heeft van niet meer dan 3%. Het is zolder en bescherdachnoy. Het is bestand tegen hoge windbelastingen, maar het is veeleisend voor sneeuwbelastingen. Dakgoten, meestal inwendig, de omtrek is omsloten door een borstwering. Voor huizen met één verdieping in cottage-constructie wordt niet vaak gebruik gemaakt, hoewel in modern ontwerp de kubieke vormen van huizen met platte daken er zeer stijlvol uitzien. Geschikt voor gebruik onder terrassen voor ontspanning, groene gebieden en andere functionele gebieden. Wij adviseren u om dit type dakbedekking te gebruiken voor structuren van gewapend beton.

Dit type dak impliceert een helling - de helling van een of meer oppervlakken. Kan een zolder zijn of bescherdachnymi. De helling vereenvoudigt de afvoer van ontdooid en stormwater. Er zijn verschillende soorten van zo'n dak in termen van het aantal schaatsen en de manier waarop ze worden gekoppeld:

Ook, bij het bouwen van privé-huizen, hoewel niet vaak, worden combinaties van basistypen gebruikt, en hier opent zich een groot veld voor fantasie. Immers, het dak voor het huis, als hoofddeksel voor een man, beschermt niet alleen tegen slecht weer, maar geeft ook karakter, creëert een gemoedstoestand.

Het is een dak met een oppervlaktehelling van meer dan 12 graden. Meestal gebruikt in huizen met een laconiek rechthoekig ontwerp met een kleine veranda. Kan worden geventileerd en ongeventileerd. Het is niet vaak mogelijk om een ​​huis met een zadeldak in de cottage-gebieden te vinden, hoewel het, naar onze mening, met het juiste ontwerp, er origineel en zeer functioneel uitziet voor de noordelijke breedtegraden. De dakconstructie met één dak is eenvoudig en zuinig in prestaties, eenvoudig in onderhoud en zorgt ervoor dat u meer licht kunt vangen. Een gelijkvloers huis met een dak van één verdieping is geschikt voor een klein gezin, zowel voor wonen in een megacity als voor een vakantie op het platteland.

Voordelen van een gelijkvloers huis met een zadeldak:

 1. Eenvoud van installatiewerkzaamheden, afwezigheid van complexe spantsystemen.
 2. De mogelijkheid om grote huizen te bedekken.
 3. Vereenvoudigde waterloop door de dakhelling.
 4. Hoge windweerstand, wat belangrijk is voor winderige gebieden.
 5. De mogelijkheid om prachtige gevel-glas-in-loodramen te creëren, gericht op de landschapzones.
 6. De lage kant van het huis kan worden gericht op een hek, een muur van een aangrenzend gebouw of een ongewenst uitzicht.
 7. Zolderruimte kan met succes worden ingericht onder de zolder met goede verlichting.
 8. Economy. Dit item wordt beïnvloed door verschillende componenten:
  • het verbruik van dakbedekking is lager dan bij een huis met een zadeldak;
  • er zijn geen kosten voor materialen voor spanten;
  • de mogelijkheid om relatief eenvoudige en goedkope materialen te gebruiken;
  • kosten voor constructie direct vanwege installatiegemak.

Dit maakt huizen met één verdieping met een enkel schuin dak zeer aantrekkelijk. Het is echter de moeite waard rekening te houden met andere kenmerken:

 • De behoefte aan nauwkeurige berekeningen van de doorsnede van alle structurele elementen tijdens het ontwerp, met name voor sneeuwgebieden;
 • Speciale aandacht vereist hydro- en thermische isolatie, als een dak met een kleine hellingshoek wordt gekozen;
 • Dakbedekking kan er eenvoudig uitzien, en als u speciale aandacht besteedt aan elegantie, moet u extra kosten maken voor zowel materialen als installatiewerkzaamheden.

Projecten van gelijkvloerse huizen met een enkel dak zijn geschikt voor diegenen die klaar zijn om van de tradities af te wijken. Creëer een origineel ontwerp, rekening houdend met alle kenmerken van het landschap zal u helpen bij een ervaren architect. Het maakt niet uit of je een klein huis of een groot huis bouwt, het zal zeker opvallen tussen andere huisjes.

TIP: Regelmatig de staat van de constructies bewaken om mogelijke schade tijdig te voorkomen. Maak zware sneeuw schoon om schade aan het seizoen te voorkomen.

Het meest populaire en gebruikelijke type dakbedekking voor particuliere woningen. Het is een structuur van de twee schuine oppervlakken (hellingen), die samenkomen bij de top van de nok van het gebouw en rust aan het andere uiteinde aan de steunwand van het gebouw. Het vlak tussen de schaatsen wordt het fronton genoemd. Geveldaken bestaan ​​uit spanten, balken en dakbedekking. De hellingshoek van de schaatsen kan uniform en ongelijk zijn. Design met onregelmatige hellingshoeken van stralen (dat wil zeggen de plaats van de rug door het midden van het gebouw is niet) en verschillende lengte van de dakrand worden gebruikt in de wens van de klant om architectonisch element van zijn eigendom te uiten. Opgemerkt moet worden dat bij de uitvoering van een project met een onevenwichtige hoek, de zolderruimte een asymmetrische vorm heeft, hetgeen de opstelling ervan kan bemoeilijken. Het zadeldak heeft een gelijkbenige driehoek aan de basis.

Tijdens de bouw van een zadeldak met rechte rafter vensters worden geplaatst in de gevels en onderste gedeelte van de ruimte langs de zijkant overhangen kan worden gebruikt als opslag. Ramen worden gebruikt voor verlichting en ventilatie van de zolderruimte. Mooie zolderramen geven het hele gebouw een lichte en luchtige uitstraling. Het zadeldak is aantrekkelijk en praktisch. Traditie van deze vorm en pretentieloosheid bij de bouw maken het ontwerp van huizen met een zadeldak het meest gevraagd bij architecten en klanten.

Overweeg de belangrijkste voordelen van een zadeldak voor particuliere huizen:

 1. Door de functionele extra ruimte kan de zolder worden aangepast aan woon- of andere functies;
 2. Mogelijkheid om de belasting op muren en fundering gelijkmatig te verdelen;
 3. Zelfs de interne ruimte opwarmen;
 4. Goede ventilatie van de zolderruimte;
 5. Een ruime keuze aan dakbedekkingen voor de realisatie van het project voor elke smaak en portemonnee;
 6. Het minimale risico op ophoping van puin en neerslag, wat vooral belangrijk is voor privéwoningen in de noordelijke regio's in de winter.

Een verdieping tellend huis met een zadeldak is zeer praktisch, het ziet er gezellig en organisch uit, ondanks de eenvoud en architecturale eenvoud.

Projecten van huizen met een zadeldak hebben ook hun eigen nuances:

 1. De hellingshoek hangt af van de grootte van het huis en beïnvloedt de hoogte van de constructie.
 2. Constructie van de zolderruimte onder de functiezone beïnvloedt de hoogte van de structuur die amplificatie spanten meebrengt als draagelementen en dus duurder.
 3. De aanwezigheid van vensters op het fronton compliceert de constructie en verhoogt de kosten.
 4. Speciale aandacht is vereist bij de berekening van dakbedekkingseenheden, zoals ventilatieschachten en schoorstenen.

Gable-dak wordt meestal gebruikt voor frame- en laagbouw, een paneelpanel met één verdieping geeft ook de voorkeur aan dit type constructie.

Dit type dak bestaat uit twee hellingen met driehoekige vorm (heupen) en twee trapeziumvormige hellingen. Een heupdak wordt een dak met vier hellingen genoemd. Als de vorm van het huis ingewikkelder is dan een rechthoek, kunnen schaatsen groter zijn. Alle hellingen zijn verlaagd tot aan de dakrand. De fronten ontbreken, zolderramen worden, indien nodig, direct op de opritten gemonteerd. Het ontwerp kan recht of gebroken zijn.

Een soort heupdak is semi-koninklijk. Het is een hybride van heup- en geveltopstructuren. In het bovenste gedeelte van de korte schaatsen bevinden zich frontons, waardoor een huis met gevelhoge gevelpanelen kan worden ontworpen. Het scharnierontwerp is zeker moeilijker te implementeren dan de gevel. De productie en installatie ervan is erg duur.

Voordelen van het gebruik van een heupdak:

 1. De originaliteit van het ontwerp geeft het huis een ongewone en karakter;
 2. Met goed geselecteerde materialen is de structuur zeer duurzaam;
 3. Uniforme verwarming van de zolderruimte;
 4. De mogelijkheid om de residentiële of technische ruimte te vergroten door de plaatsing van de zolderzone.

Nadelen van projecten met een hip dak:

 • Complexiteit van berekeningen en installatie van structuren;
 • De noodzaak om gekwalificeerde specialisten aan te trekken voor de fabricage en installatie van constructies;
 • Hoge kosten, waaronder een groot materiaalverbruik en betaling voor gekwalificeerde installatie.

Tip: Als u een single-verdiepingen tellend huis met een schilddak dak type project omvat professionals in alle stadia van het ontwerp en de bouw in om teleurstelling en onnodige kosten te vermijden.

Het wordt gebruikt in het ontwerp van een verdieping particuliere woningen, benaderende vorm van een vierkante piramidale structuur zonder Deze horizontale richel, omdat de stralen in de vorm van gelijkbenige driehoeken convergeren scherpe hoeken boven middelpunt en een basis ondersteund op de steunwand. De constructie van frontons is niet vereist, waardoor u kunt besparen op bouwmaterialen. Desalniettemin kan een huis met een dergelijk dak worden bewonderd, omdat het ontwerp aantrekkelijk en esthetisch is.

Genoemd naar de Franse architect Francois Mansar. Mansard belde het dak, de ruimte waaronder het wordt gebruikt voor woonruimte. Meestal is uitgerust met een geveltop van het huis. De ruimte op de zolder kan worden vergroot door het gebruik van kapotte structuren.

In de moderne woningbouw wordt de zolderruimte voor een woonwijk op grote schaal en met veel plezier gebruikt door architecten en ontwerpers. Het dak op zolder is een mooi en functioneel idee voor een privéwoning van één verdieping. En aan het einde van de review - een paar foto's waarop prachtige daken van huizen met één verdieping zijn belichaamd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

59 − 56 =