Hoe een kap op te hangen

Hoe de kap over het fornuis te hangen

Als een modern gasfornuis in uw keuken "leeft", wordt het niet aanbevolen om te doen zonder een speciale kap erboven:

 • Ten eerste geeft het gas dat je gebruikt om te koken, wanneer het wordt verbrand, een vrij groot aantal verschillende substanties af die het menselijk lichaam niet goed doen;
 • Ten tweede, al deze verbrandingsproducten als hun opzet niet zo snel mogelijk te verzamelen over uw bord en ga naar het ventilatiesysteem, om het systeem van natuurlijke ventilatie voer de tijd hebben om zich te verspreiden over de hele keuken (en je in deze tijd kunnen ze volledig ademen) ;
 • Ten derde, het maakt niet uit hoe klein waren het deeltje producten van gasverbranding, ze zijn, als je in-huis over een gasfornuis is niet geïnstalleerd kap, keep up the week met een dunne laag van je hele keuken meubilair dat niet bijdraagt ​​aan de levensduur en het behoud van een mooi uiterlijk .

Daarom, als je je realiseert dat je zonder rekken niet kunt doen, is het de moeite waard om niet alleen te overwegen hoe je het moet kiezen, maar ook hoe je de kap over het fornuis moet hangen.

Woonplaats van gasfornuis

Waarom de kap nodig is

In het ideale geval moet uw gasfornuis in de keuken zich direct onder het ventilatierooster bevinden. Moderne architecten, wetende dat de meeste huisvrouwen in nieuwe huizen zich noodzakelijkerwijs een kap zullen kopen, schenken op dit moment echter niet veel aandacht. Dientengevolge, in de keuken, kan zelfs een dure nieuwe bouwplaat (samen met de gaspijp) zich in de tegenovergestelde hoek van de kap bevinden. Wat te doen in dit geval?

Luchttoevoeraansluiting

Er zijn twee oplossingen voor dit probleem:

 1. Verplaats de gaspijp dichter bij het ventilatierooster. Helaas heb je niet het recht om het zelf te doen. U moet contact opnemen met de lokale Gorgaz, een project bestellen voor de overdracht van de gasleiding en gaskleppen van hen. Daarna zullen hun arbeiders komen om de leidingen door het project te dragen. Het is duidelijk dat met een dergelijke bureaucratische aanpak dit proces te veel tijd in beslag zal nemen en zeer tastbare kosten met zich mee zal brengen.
 2. Verzamel een lang luchtkanaal van de overeenkomstige elementen. In het geval dat het kanaal naar uw mening het uiterlijk van de keuken bederft, kan het worden verborgen in een doos met PVC-panelen, OSB, gipsplaat of andere soortgelijke materialen.

Wanneer het ontluchtingsgat boven de plaat

Typisch, wordt de kap voor zijn gaskooktoestel gekozen door de meerderheid van huisvrouwen op basis van zijn financiële mogelijkheden. Deze benadering is echter niet altijd gerechtvaardigd, omdat goedkopere modellen minder krachtig zijn en niet altijd in staat zijn om de vereiste hoeveelheid werk aan te kunnen (dat wil zeggen, ze voorzien niet in voldoende ventilatie van de keuken).

Verhouding van kap en plaatafmeting

We moeten niet vergeten dat zelfs hoge kwaliteit en krachtige afzuigkap zijn werk niet heeft gedaan op alle 100% bij in de keuken zal er geen verse lucht zijn (bijvoorbeeld, zal er een beetje een kier ventilator zijn). Vroeger, toen rokers waren houten ramen met spleten van waaruit elke vrouw wilde om zich te ontdoen van het probleem van de luchtinlaat van buitenaf opgelost door zelf. Nu ontnemen de kunststof ramen ons dit "voorrecht", tenzij ze een ontluchtingsventiel hebben geïnstalleerd.

De breedte van de kap moet noodzakelijkerwijs ofwel groter of gelijk aan de breedte van de gaskachel, zoals voor boven het fornuis motorkap noodzakelijk zodat het trekt gas en verbrandingsproducten en geuren en dampen.

Installeer de kap over de kachel

Regeling van de luchtinlaat

Een gedetailleerde instructie is altijd verbonden aan elke afzuigkap voor de gasfornuis, waarin wordt uitgelegd hoe dit of dat model van de afzuigkap moet worden opgehangen. Er zijn echter algemene vereisten:

 • de kap moet precies in het midden van de plaat worden geplaatst (dat wil zeggen dat de centrale as van de breedte van de kap samenvalt met de as van de breedte van de plaat);
 • De afstand tussen de kap en de plaat wordt aanbevolen gelijk te zijn aan 70 centimeter;
 • voor afzuiging moet een apart stopcontact zijn uitgerust (in dit geval wordt het niet aanbevolen om een ​​verlengsnoer te gebruiken);
 • het stopcontact moet zo worden geplaatst dat de draad van de kap niet wordt verbogen;
 • Elke afzuigkap is altijd aan de muur bevestigd en hangt nooit aan de ontluchtingsdoos.

Kap lay-out

Hulpstukken voor afzuigkappen zijn meestal opgenomen in de configuratie.

Anti-retour ventiel

Nadat u de kap op zijn plaats hebt bevestigd, kunt u beginnen met het monteren van de luchtkanalen, met inachtneming van de basisprincipes:

 • verminder de diameter van het kanaal niet over de gehele lengte ervan (dat wil zeggen dat als de afzuigkap een uitlaat heeft met een diameter van 125 mm, het niet wordt aanbevolen om een ​​luchtkanaal met een diameter van 100 mm aan te sluiten);
 • Luchtkanalen mogen op 45 en 90 graden buigen, maar dit wordt alleen aanbevolen als u een redelijk krachtige motorkap hebt gekocht;
 • Om een ​​achterwaartse beweging van de ventilatieschacht naar de kap te voorkomen, installeert u een anti-retourklep op het luchtkanaal.

De gemaskerde luchtopening

Raadpleeg de installatie-instructies voor de aansluitingen van de kap en de kanalen:

Bedankt! Handig artikel!

Ik moest gewoon de kap over de kachel leggen. Het is aan mijn muur bevestigd en alleen met filters. Het was niet nodig om het aan de ventilatie te hechten.

Installatie en aansluiting van afzuigkappen

Om ervoor te zorgen dat het appartement of huis frisse en schone lucht heeft, moet de keuken een zeer goede ventilatie hebben. Met de taak om geuren tijdig te verwijderen bij het koken van voedsel, kan natuurlijke ventilatie het niet aan, omdat er een speciale geforceerde ventilatie-inrichting boven de haard hangt - een afzuigkap. Hoe de kap correct te installeren, hoe te repareren en naar het ventilatiesysteem te brengen - hierover verder.

Installeer een afzuigkap in de keuken - een wijs besluit

Hoe de kap over het fornuis te hangen

Met de juiste maat is deze gelijk in de breedte of zelfs iets meer dan de breedte van de plaat. Om de kap correct te installeren, moet u hem goed plaatsen en vastzetten. De elektrische uitlaat bevindt zich precies boven de plaat. De installatiehoogte is afhankelijk van het type kookplaat:

 • Boven de gasfornuis is de minimaal toegestane ophanghoogte 75 cm.
 • Boven de elektrische waarde is iets minder - minimaal 65 cm.

De exacte hoogte wordt onafhankelijk bepaald - afhankelijk van de groei van de gastvrouw, die zal koken. De onderkant van de kap moet net boven haar hoofd zijn. Beneden de minimale afstand om op te hangen is het niet nodig, maar hoger is het mogelijk. Maar als u apparatuur hoger dan 90 cm van het niveau van de plaat moet hangen, hebt u een eenheid met meer vermogen nodig, zodat de vervuilde lucht effectief wordt verwijderd.

Minimale hoogte voor installatie van afzuigkappen boven de gas- en elektrische kookplaat

De kap is bevestigd, afhankelijk van het type. Ingebouwd - naar een speciaal bestelde kast. Scharnierend (plat) en koepel (open haard) - aan de muur. De haardkappen zelf kunnen uit twee delen bestaan ​​- een eenheid met een motor en filters en een koepel. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar bevestigd, maar op een zodanige manier dat hun outputs samenvallen.

Afzonderlijk moet gezegd worden over eilandkappen. Ze zijn aan het plafond bevestigd. Wordt geleverd met een ophangsysteem en duidelijke aanbevelingen over wat en hoe te doen.

Het volledige installatie- en verbindingsproces kan in verschillende fasen worden opgedeeld:

 • Eerst moet je de kap op de juiste plaats installeren. Dit houdt in zijn fysieke bevestiging aan de muur of het plafond.
 • De tweede fase is de verbinding met de voeding. Als er een stopcontact in de buurt is, zijn er geen problemen. Anders moet u de draad van de dichtstbijzijnde bron trekken, als tijdelijke maatregel kunt u een carry (verlenging) gebruiken.
 • De laatste fase is alleen relevant voor modellen met de uitvoer van uitlaatlucht in het ventilatiesysteem. In dit stadium is het luchtkanaal aangesloten en de uitvoer naar het ventilatiekanaal.

Je kunt de kap eenvoudig met je eigen handen in de keuken hangen

Als er een stopcontact in de buurt is, zijn er geen problemen bij het aansluiten op elektriciteit. Andere stadia zijn ook niet erg ingewikkeld, maar we zullen ze in meer detail bekijken.

Een scharnierend of een koepelmodel aan de muur bevestigen

Hoewel deze twee modellen naar buiten toe anders zijn, zijn ze aan de muur bevestigd. Op de achterwand van de behuizing hebben ze vier gaten - twee aan de linkerkant, twee - aan de rechterkant. Veel fabrikanten leveren hun producten met een montagesjabloon die de locatie van de bevestigingen markeert. Het enige dat u nodig hebt, is het sjabloon tegen de muur te hangen, de markeringen te verplaatsen. Als er geen sjabloon is, meet dan de afstand tussen de gaten, overbrengen naar de muur. Als er een assistent is, kunt u vragen om deze op de gekozen hoogte te houden en zelf notities te maken.

Monteer de kap aan de muur via de standaard gaten in de carrosserie

Dan is alles eenvoudig: gebruik een boor, maak gaten van de juiste maat, steek de plastic pluggen van deuvels in en hang de kap aan de deuvelnagels. Uiteraard controleren we de horizontaliteit van de geïnstalleerde apparatuur.

Deze methode is goed als de muur vlak is en niet interfereert. Vaak naast de kachel bevindt zich een gasleiding, waardoor u de kap niet dicht bij de muur kunt hangen. In dit geval is het mogelijk om houten blokken op de muur te spijkeren en de kappen moeten al aan de spijlen worden bevestigd. Dit is een eenvoudige optie, maar niet erg goed - de balken zijn bedekt met roet en het is moeilijk om ze te wassen.

De tweede optie is om de kap achter de buizen te installeren - gebruik een schroefbout (de tweede naam is een haarspeldboiler). Ze een schroefdraad voor het inschroeven in de wand, het gladde gedeelte, waardoor het mogelijk uitputting dragen op enige afstand van de wand en een fijne schroefdraad met twee moeren, en dat de behuizing bevestigen. Er zijn hengsten van verschillende groottes, kies wat je nodig hebt, maar alle moeren zijn gemaakt met een beetje of achthoekige sleutel.

Hoe de kap op de muur te installeren, als de gasleiding of -wand ongelijk is

Deze optie voor het bevestigen van de kap is universeel, eenvoudig in uitvoering, betrouwbaar. Het is ook handiger om voor te zorgen - metaal is meestal roestvrij, het is niet moeilijk om het van afzettingen te wassen.

De ingebouwde kap in de kast installeren

Ingebouwde kap die er bijna volledig in verborgen zit. Het wordt precies zoals hierboven beschreven bevestigd - op de schroeven, alleen worden ze in de wanden geschroefd. Alleen eerder in de bovengenoemde planken, is het noodzakelijk om gaten te maken voor het luchtkanaal. Dit gebeurt nadat de uitlaat is gekocht, omdat de locatie van de uitlaat voor de lucht afhankelijk is van het bedrijf en het model.

Voorbeeld van installatie van de ingebouwde kap

Als de kast hangt, is het beter om deze te verwijderen. In de verwijderde kast, installeer de kap op zijn plaats, markeer de locatie van de luchtuitlaat op de onderste plank, knip deze uit. Hiervoor is het eenvoudiger om een ​​elektrische decoupeerzaag en een zaag met fijne tanden te gebruiken. Laat bijna geen chips achter voor laminaat. Als u de plaats van de snede wilt plaatsen, kunt u een kunststof C-vormig meubelprofiel gebruiken. Ze zijn stijf en flexibel. Flexibel in het gebruik - hij buigt in elke hoek, is stijf voor de installatie en moet een gebouwde föhn worden opgewarmd. Deze profielen "zitten" op de lijm, gebruiken meestal "vloeibare nagels". Na installatie op zijn plaats, verwijdert u de lijmresten (natte schone doek), bevestigt u de verftape op de plank. Overtollige profiel wordt gesneden met een bestand met een kleine tand, afgesneden met schuurpapier met fijne korrel.

Het proces van het voorbereiden van een kast voor de installatie van afzuigkappen

Op dezelfde manier maken we gaten in andere planken. Ze zijn trouwens al niet rond, maar rechthoekig - afhankelijk van de doorsnede van het gekozen kanaal.

Daarna worden alle planken op hun plaats geïnstalleerd, de kast wordt opgehangen en gefixeerd. Hieraan schroeven door ingebouwde kap kap ingebouwde kap. Vervolgens - het proces van het verbinden van het kanaal.

Hoe de afzuigkap op elektriciteit aan te sluiten

Omdat het stroomverbruik van afzuigkappen zelden meer dan 1 kW bedraagt, kunnen ze op gewone stopcontacten worden aangesloten. Het is wenselijk dat ze geaard zijn. Aan deze vereiste moet zijn voldaan als u wilt dat de garantie geldig is.

Als de bedrading in het appartement oud is, kunt u een aardingsdraad gooien of uzelf op nul stellen. Gewoon niet hechten aan de leidingen van watertoevoer of verwarming. Dit bedreigt de mogelijkheid van electrotrauma of zelfs de dood voor u, uw familieleden of buren.

Om de aardedraad strakker te maken, op het schild, vind je de bus met daaraan bevestigd draden of de pijp waaraan de gevlochten draad is gelast / vastgemaakt. Aan deze apparaten kunt u uw eigen multicore-draad verbinden (zonder de reeds aanwezige draden te laten leunen). Om normaal te kunnen functioneren, moet de doorsnede 2,5 mm zijn, het koper met geleiderstreng, een onbrandbare schaal is wenselijk.

Verbind de kap via de Vago

Een deel van de kap wordt aan het eind geleverd met een vork. Met de verbinding van dergelijke modellen, geen vragen - in het stopcontact en alles. Maar er zijn modellen waarbij het snoer eindigt met draden. Het is niet van de hebzucht van de fabrikant, maar voor de consument om te beslissen hoe de apparatuur het beste kan worden aangesloten. Als u wilt, kunt u de stekker aansluiten. Deze optie is niet geschikt - neem het aansluitblok en sluit erdoorheen. Een andere optie is het Wago-klemmenblok. Ze moeten drie stukken nemen - afhankelijk van het aantal draden. In een verbinding klemmenblok dezelfde draadtrekken en de flap - de fase met de fase (er kunnen andere kleur), nul (blauw of blauw) met nul, gemalen (geel-groen) boven de grond.

Kanaal voor keukenkappen

Een van de fasen van installatie van de kap is de selectie en installatie van luchtkanalen. De lucht wordt bij kamertemperatuur uit de keuken gehaald, dus er zijn geen speciale vereisten voor luchtkanalen en u kunt alle gebruiken. Meestal worden er drie typen gebruikt:

 • Aluminium golfkoker. Het is goed dat het gemakkelijk voor hem is om de gewenste vorm te geven - hij buigt gemakkelijk in elke hoek. Neem gewoon een stuk van de gewenste lengte en geef het de gewenste vorm. Nadeel: het werk van de kap zal luidruchtig zijn, omdat de luchtstroom lawaai en resonantie veroorzaakt. Het tweede negatieve moment - het oppervlak is geribbeld, wat extra problemen oplevert voor de luchtstroom. Nou, en nog een nadeel - moeilijk om voor te zorgen: in de groeven klompen het roet met stof, het is moeilijk om te boenen.
 • Kunststof (PVC) rond kanaal. Handige ronde kunststof buizen. Het luchtkanaal van de gewenste configuratie is samengesteld uit gevormde elementen - rondes, bochten, adapters, koppelingen. Met de pijp zijn ze verbonden vanwege de aanwezigheid van verlengingen op de gevormde elementen. Om ervoor te zorgen dat de elementen tijdens het gebruik niet losraken, kunnen de voegen worden ingesmeerd met lijm (vloeibare nagels of Moment). Een andere optie is om de schroeven te bevestigen - drie of vier stukken per verbinding. Het voordeel van PVC-luchtkanalen voor tekenen - het zijn "stille", gladde binnenwanden vormen geen obstakels voor de luchtbeweging, de buitenkant is eenvoudig schoon te maken. Het nadeel is een meer complex assemblageproces (vergeleken met aluminium ribbels).

Soorten kanalen voor keukenkappen

Er is nog een verschil tussen kunststof en golfkoker - prijs. Polymeer is duurder. Ondanks dit, als je de mogelijkheid hebt om een ​​kap te installeren met behulp van PVC, doe ze dan. Met een gelijke doorsnede bieden ze een efficiëntere luchtafvoer en ook minder ruis.

De doorsnede van de kanalen voor het kanaal wordt bepaald door de grootte van de uitlaat op de kap. In het geval van rechthoekige buizen, wordt een adapter gebruikt.

Afmetingen van kanalen voor extracten

Ronde kanalen zijn in drie maten: 100 mm, 125 mm en 150 mm. Dit is de diameter van kunststofbuizen en geribbelde hulzen. De gedeelten van platte kanalen zijn groter en worden in de tabel weergegeven.

Afmetingen van platte PVC-kanalen voor kappen

Hoe kies je de maat? In het geval van ronde buizen moet hun diameter overeenkomen met de diameter van de uitlaat van de afzuigkap. Het is zeer onwenselijk om een ​​adapter op de uitgang te plaatsen en vervolgens een luchtkanaal van kleinere diameter te gebruiken - dit zal de snelheid van luchtzuivering verminderen. En zelfs als de kap zeer krachtig is, kan hij de luchtzuivering niet aan.

Met de keuze van de doorsnede van een rechthoekig kanaal - het gebied van zijn doorsnede mag niet kleiner zijn dan het dwarsdoorsnede-oppervlak van de uitlaataftakpijp. En de verbinding verloopt via een geschikte adapter.

Hoe de golf aan de kap en ventilatie te bevestigen

Als u besluit een afzuigkap te installeren en aluminium ribbels voor het kanaal te gebruiken, moet u nadenken over hoe u het op het lichaam en de ventilatie kunt bevestigen. Hiervoor hebt u klemmen van de juiste maat nodig. Ze kunnen van metaal of plastic zijn.

Om de afzuigkap aan te sluiten op het ventilatiesysteem, hebt u ook een speciaal ventilatierooster nodig. Het heeft een gat bovenaan om het luchtkanaal aan te sluiten. In het onderste gedeelte bevinden zich gaten voor het verwijderen van lucht uit de keuken met natuurlijke circulatie terwijl de afzuigkap niet werkt.

Bevestiging van de golf aan het rooster op de muur

Voor het fixeren van de golvingen geschikte raster met het uitsteeksel - een rand om de opening van enkele centimeters, waarbij de golvingen wordt gebracht, waarna deze wordt bevestigd met een klem van geschikte grootte.

Volgens hetzelfde principe is het geribbelde luchtkanaal aan de kap bevestigd. Daarop is er een richel, waarop de golf is versleten. De verbinding wordt vastgezet door middel van een klem.

Hoe het kanaal op de muren te monteren

Voor kunststof kanalen zijn er speciale bevestigingsmiddelen in de vorm van grendels. Ze worden eerst op de muur gemonteerd met behulp van deuvels. De installatiestap is afhankelijk van de kromming van de baan, maar gemiddeld is 1 bevestiging voldoende voor 50-60 cm. In deze vergrendelingen worden tijdens installatie de leidingen in de vergrendelingen gestoken.

Als u het luchtkanaal aan het plafond moet bevestigen, kunt u dezelfde steunen gebruiken. Maar als u een bepaalde afstand tot het plafond moet weerstaan, zal dit type installatie niet werken. In dat geval neemt een geperforeerde hangers voor gipsplaten, verzenden aan het plafond, vervolgens te kleine schroeven PVC buis aan de kap.

Manieren om de golf te repareren

Gegolfde luchtkanalen naar de wanden zijn bevestigd met klemmen of plastic trekwielen van groot formaat. Indien nodig worden ze ook aan een plafond bevestigd door middel van de geperforeerde aluminium ophangingen.

Waar en hoe het luchtkanaal eruit te halen

Meestal is het kanaal van de afzuigkap in de keuken verbonden met de ventilatieopening, waardoor er een natuurlijke ventilatie is (vanwege tractie). Dit is niet correct, omdat in dit geval het grootste deel van het rooster gesloten luchtkanalen is en door de resterende openingen zal de luchtuitwisseling duidelijk onvoldoende zijn.

Een aanzienlijk deel van het ventilatierooster is gesloten en de ventilatie in het appartement zal onvoldoende zijn

Sluit het kanaal correct aan op een afzonderlijk ventilatiekanaal. In dit geval wordt hetzelfde rooster op het gat geïnstalleerd, zoals in de bovenstaande foto.

Als er geen afzonderlijk ventilatiekanaal is maar er naast een buitenmuur is, kunt u de buis naar buiten plaatsen en het rooster buiten plaatsen. Dit zijn twee manieren om normale ventilatie te krijgen en de normale werkcapaciteit van de kap te waarborgen.

Om de kap te installeren en het luchtkanaal naar de muur te verwijderen, is het noodzakelijk om er een gat in te maken. En dit is de enige moeilijkheid. Verder wordt een luchtkanaal in dit gat gestoken, het wordt afgesloten met een oplossing. Buiten wordt het gat afgesloten door een rooster - zodat vuilnis niet valt, vogels en kleine dieren komen niet tot rust.

Een voorbeeld van het installeren van een afzuigkap is niet een keuken met een luchtuitlaat door de muur

Om te voorkomen dat er lucht uit de straat blaast, installeert u een terugslagklep (in de bovenstaande afbeelding is dit aangegeven met een schuine lijn). Het is trouwens wenselijk om het kanaal aan het ventilatiesysteem te bevestigen en aan te sluiten, zodat de geuren uit de leidingen de kamer niet binnenkomen.

Het lijkt dus op een retour- of anti-retourklep voor luchtkanalen

De retour- of anti-retourluchtklep is een lichte kunststof of metalen plaat. Het is op twee plaatsen aan de pijp bevestigd - boven en onder worden de bloembladen ondersteund door een lichte veer. Terwijl de afzuigkap niet werkt, blokkeert de klep de toegang tot lucht van buitenaf. Wanneer de kap is ingeschakeld, buigt de luchtstroom de plaat naar voren en drukt de veer eruit. Zodra de kap is uitgeschakeld, wordt de plaat met behulp van veren teruggebracht naar de plaats. Als u de kap zonder deze klep installeert, kan het in de winter in de keuken te koud zijn - buitenlucht zal gemakkelijk de kamer binnenkomen.

Dat het extract niet interfereerde met natuurlijke ventilatie in de keuken

Met de hulp van de tee en de terugslagklep kan, door de manier, installeer de kap, zodat het niet interfereert met natuurlijke ventilatie in de keuken. U hebt een speciaal ventilatierooster nodig om de afzuigkappen aan te sluiten, de klep en het T-stuk te controleren. Door ventreshetke stuk bevestigd aan de onderste ingang verbonden vozduhvod door trekken en de terugslagklep is geplaatst op de vrije uitgang, zodat alleen de toonhoogte vergrendeld door lucht uit de buis (zie hieronder).

Anti-retourklep voor normale natuurlijke ventilatie in de keuken

Hoe werkt zo'n systeem? Wanneer de afzuigkap is uitgeschakeld, worden de bloembladen van de terugslagklep gebogen, komt er lucht uit de keuken naar het ventilatiekanaal door het rooster en de open uitlaat van de tee. Wanneer de kap is ingeschakeld, vouwt de luchtstroom de klepplaat uit en komt er lucht in het ventilatiesysteem. Wanneer de kap is uitgeschakeld, openen de veren opnieuw de lucht via de tee.

Uiterlijk ziet een dergelijk systeem er niet erg aantrekkelijk uit en wordt het op de een of andere manier gemaskeerd. Maar dit is de enige manier om de afzuigkap aan te sluiten op de enige bestaande ventilatie-uitgang en niet om de luchtuitwisseling te verminderen.

De afzuigkap in de keuken installeren met uw eigen handen: hoe u hem veilig kunt aansluiten en beveiligen

Bij het bereiden van voedsel moet lucht in de keuken constant worden gerecycled. Stomen van het fornuis, verbrande melk, voedselgeuren of gewoon beslagen ramen geven geen vreugde, zelfs als je een uitstekende reparatie hebt gedaan. Vandaag vertellen we je hoe je een afzuigkap in de keuken kunt installeren om van deze problemen af ​​te komen. Verbind hem met iedereen, als je de regels van aarding en bevestiging aan de muur kent. Ook moet vooraf worden bepaald welk type afzuigkap geschikt is voor u en wat de kracht van het apparaat moet zijn. Met dit en begin.

De installatie van de afzuigkap in de keuken hangt af van het gekozen type model. Er zijn de volgende soorten:

 • ophangen (ook wel plat en standaard genoemd) - bevestigd onder de kast boven de kachel;
 • ingebouwd - geïnstalleerd in de kast, zodat deze perfect in elk ontwerp past;
 • Wandmontage op de muur boven de kachel, kan verschillende lichaamsontwerpen hebben;
 • Hoekig - ingesteld in een hoek;
 • eilandkappen - ontworpen voor een keuken met een eiland (u kunt het overal bevestigen, door het aan het plafond te hangen).

Tip! Ongeacht het type, installatie van de afzuigkap boven de kookplaat is alleen mogelijk op een hoogte van 70 cm, en boven het gasfornuis moet je 80 cm terugtrekken.

Naast het type bevestiging verschillen de kappen in ventilatiemodi.

 • Stromend - trek de vervuilde lucht uit de keuken in de ventilatieschacht. Deze methode van ventilatie wordt luchtextractie genoemd (uitlaatmodus). Het is het meest effectief en productief.
 • Circulatiekappen - laat de lucht door de koolstoffilters in het lichaam, aan de uitlaat krijgt frisse lucht. Dit model vereist geen ventilatie in de keuken van het appartement, dus de installatie ervan kan eenvoudiger, maar minder efficiënt worden genoemd.

Typen ventilatiemodi

Een belangrijke parameter bij het kopen van een kap is de reinigingsprestatie, die wordt gemeten in kubieke meter per uur. Zoals je zou kunnen raden, geeft deze waarde aan hoeveel kubieke meter lucht de afzuigkap tijdens het bedrijfsuur zelf zal passeren.

Volgens de normen die in Rusland zijn vastgesteld, moet de lucht in de keuken 12 keer per uur worden bijgewerkt. Daarom kunt u eenvoudig berekenen hoeveel stroom u nodig heeft voor deze eenvoudige formule:

Keukenoppervlak * Plafondhoogte * 12 keer

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de reserve voor verlies aan vermogen als gevolg van de bochten van het kanaal, de lengte van de ventilatieschacht en andere parameters. Voeg 30% toe aan het resultaat om dit te doen.

Bijvoorbeeld als uw keuken een oppervlakte heeft van 6 vierkante meter. m en een plafondhoogte van 2,5 m, ziet de berekening er als volgt uit:

6 * 2,5 * 12 * 1,3 = 234 m3

Tip! Ook moet u bij het kopen rekening houden met het geluid dat wordt geproduceerd als de ventilatie is ingeschakeld, welke fabrikanten aangeven in decibel. Koop geen modellen die geluid boven 50 dB maken. Er zijn bijna geluidloze kappen met twee ventilatoren of een externe. Sommige modellen zijn bovendien uitgerust met een geluidsabsorberende behuizing.

Voordat je vertelt hoe je een afzuigkap in de keuken maakt, is het de moeite waard om de elektrische veiligheid te vermelden. Omdat het binnenste van de behuizing veel vet krijgt en vocht ophoopt, neemt het risico op een elektrische schok toe wanneer de kap op het lichtnet is aangesloten.

Daarom moet de kap voor de keuken, met de hand geïnstalleerd, via drie draden op het netwerk worden aangesloten: fase, aarde en nul. De aardingsdraad volgens de norm is geel met een groene strook. Voorafgaand aan de installatie dient u te zorgen voor aarding voor een veilig gebruik van het apparaat.

Als het huis een aardingslus en eurostekkers heeft, is er geen probleem: bij aansluiting is de draad aangesloten op de aardingsterminal, die wordt aangegeven met stroken van verschillende lengtes of met het woord aarde (GND). Als de technologie geen connector voor aarding biedt, kunt u dit zelf doen door de draad in het metalen deel van de behuizing te schroeven.

Euroset met verbonden aarding in Rusland is alleen te vinden in nieuwe appartementen

Maar velen vinden misschien geen Euro-outlet, en ze zullen zich afvragen: hoe moet de kap in de keuken worden aangesloten, als er geen grond is? In dit geval kan het nulstellen met de hand worden gedaan, maar sluit in geen geval de nulleider op de leidingen en accu's aan. Het is noodzakelijk om het aan te sluiten op een nulleider.

Open hiervoor het elektrische paneel met aanrechten en vind daar een ommuurde pijp in de muur, waar de draden vandaan komen (wees voorzichtig, draden onder spanning 220V!), Of een speciale bus, zoals op de foto. Hoogstwaarschijnlijk vindt u daarop een kant-en-klare pen en de draden met nuldraad zonder schroefdraad. Dit is een neutrale blanke, de pijp is perfect geaard. Het is noodzakelijk om een ​​gevlochten draad met een doorsnede van minimaal 2,5 mm2 naar de keuken te trekken en de kap via een automatische separator van 6,3A aan te sluiten.

Geen band op de bewaker bij de ingang

Let op! Als er al kabels op nul zijn aangesloten, schakel ze dan helemaal niet uit! Het kan worden bedreigd met een huidige klap. Leg je draad op anderen en draai de moer aan. Als er geen draden zijn en de buis glad is, reinigt u deze en maakt u het draadcontact aan de klem vast. Als u niet thuis bent in deze materie, kunt u het beste contact opnemen met een professionele elektricien.

Regeling van zelfgemaakte anti-retourdoos met klep Installatie van afzuigventilatie in de keuken is bijna altijd in strijd met de reguliere ventilatie van het appartement. Het wordt vaak aanbevolen om een ​​extra ontluchter te stansen om deze te installeren, maar dit zal niet alle problemen oplossen. Het feit is dat als het raam van de ventilatieschacht wordt vergroot, het gedeelte hetzelfde blijft, waardoor de kwaliteit van de luchtuitwisseling niet verbetert.

De uitweg uit deze situatie is vrij eenvoudig: het is de installatie van een extra doos met een kleppenklep, waarvan het apparaat op de foto wordt getoond.

Zoals je kunt zien, zijn er 2 gaten in de doos. De klep is rood gemarkeerd. Wanneer het gesloten is (in een horizontale positie), kan de lucht veilig door het raam naar buiten komen en natuurlijke ventilatie van de keuken realiseren.

Wanneer er druk ontstaat wanneer de ventilator in werking is, verandert de klep van positie en wordt het eerste venster gesloten, waardoor deze wordt geventileerd met behulp van een kap.

Het grote voordeel van een dergelijk verbindingsschema is de afwezigheid van omgekeerde tractie en het behoud van natuurlijke ventilatie terwijl de afzuiging is uitgeschakeld.

De klep wordt afgesteld door middel van een zwakke en dunne veer. Op het diagram wordt het weergegeven door een stippellijn. Voor de klepdeksel is een lichtgewicht materiaal, zoals aluminium of kunststof, het meest geschikt.

Er zijn verschillende soorten keukenluchtkanalen voor het apparaat voor huishoudelijke ventilatie:

Kunststof kanaal compacter en onopvallend

 • Plastic buizen gemaakt van PVC - sterk, licht en stil, omdat ze bijna geen weerstand bieden tegen lucht vanwege het gladde oppervlak. Er zijn zowel stijve smalle plastic dozen en elastische buizen.
 • Gegolfde aluminium buis is een vrij eenvoudig materiaal voor zelfmontage, het kan vrij worden gebogen tot de gewenste grootte. Een andere kwaliteit van de golving is de afwezigheid van brom of trilling, in tegenstelling tot de stijve dozen. Een belangrijk nadeel van een dergelijk kanaal is echter een lelijk uiterlijk, dus zoek uit waar de ventilatie kan worden verborgen, bijvoorbeeld in het plafond van gipsplaat.

Natuurlijk is de installatie van een afzuigkap door eigen handen afhankelijk van het type en de locatie van de ventilatieschacht. Eerst zullen we kijken naar het installeren van een voorbeeld van een ingebed apparaat in een kast.

  Anti-retourklep zorgt ervoor dat de lucht niet terugkeert naar de keuken
 • Als je besluit om alles op je geweten te doen, begin dan met het maken van een doos voor de kraker. Het lichaam kan gemaakt zijn van aluminium, gegalvaniseerd blad of plaat volgens het schema dat hierboven werd genoemd. Of koop, om niet te lijden, een anti-retourklep die als een vlinder opent. Het wordt voor de ventilatieschacht geplaatst.
 • Plaats de behuizing voor het gemak op de bovenkast boven de kachel. Bevestig het daarna steviger, nadat alle sleuven met montageschuim zijn gesloten en op de kast zijn vastgelijmd om resonantie te voorkomen.
 • Probeer eerst de schaal van de kraker en maak een opmaak op de kast voor het gat. Daarna kunt u de kast van de muur verwijderen en een gat in de bodemwand doorsnijden met een elektrische decoupeerzaag onder het frame. Boor hiervoor een gat in het markeergebied met een grote boor en plaats er vervolgens een zaagblad in en begin met het uitsnijden van de vorm die u nodig hebt in de kast.
 • Maak verder op dezelfde manier gaten in de binnenste planken (indien aanwezig) onder het kanaal. In de bovenmuur moet je een vierkant gat maken met een marge van 3-5 mm onder de cracker.
 • De volgende stap is om het luchtkanaal aan te sluiten. Duw de golf in de gaten en in de bovenwand van de kast geef je het de gewenste vorm van het vierkant. Knip de golving met een kleine marge, knip de hoeken af ​​en buig ze naar buiten.
 • Nu kan de kast met de golf aan de muur worden gehangen. Vergeet niet om alle voegen van het kanaal te behandelen met siliconenkit, zodat de stroom niet verloren gaat.
 • Bevestig de zelfgemaakte doos aan de kast, zodat deze de golfplaat verbindt met de ventilatieschacht. We plakken het ook op siliconen en vullen grote spleten met schuim.
 • Daarna kunt u de kap in de kast bevestigen. Schroef het op de schroeven of op de pluggen - als de houder voor de muur is.
 • Bevestig de golf stevig aan de kap en bevestig deze met een klem. Op deze plaats is het niet nodig om de verbinding te smeren met een kit.
 • Als u de kap direct aansluit, sluit u eenvoudig het luchtkanaal aan op de ventilatieschacht. Om ze gemakkelijk te verbinden, gebruikt u een speciaal rooster met een rond gat, dat op de foto wordt getoond. Golf voor ventilatie
 • Bij het gebruik van PVC-kanalen is de installatie vergelijkbaar: verbind de leidingen eenvoudig met de hoeken en voer ze uit voor ventilatie.

Toebehoren voor kunststof kanalen

Tip! Probeer bij het installeren van ventilatie het aantal bochten in de buis tot een minimum te beperken, zodat de luchtstroom voldoende goed blijft. Bij elke beurt gaat het vermogen met ongeveer 10% verloren.

 • Ver van alles boven hebben de kachels wandkasten, uit angst voor hun snelle schade door stoom en hoge luchtvochtigheid. Met name zijn wandkasten meestal smal, waardoor u geen brede kappen erin kunt bevestigen. Als er geen ingebouwd hulpstuk is, wordt hiertoe een U-vormig frame uit de hoeken op de pluggen aan de muur bevestigd. Deze bevestiging fungeert als een ondersteuning voor het lichaam.
 • En hoe een afzuigkap te installeren, als deze niet met de gebruikelijke deuvels aan de muur werkt? Dergelijke problemen komen vaak voor bij de eigenaars van gasfornuizen, wanneer de pijp de normale bevestiging verstoort.
 • In dit geval kunt u lange sanitairschroeven kopen, haarspelden, die aan de ene kant op een schroevendraaier lijken en aan de andere kant een draad met een moer. Je steekt ze eenvoudig in de muur zoals deuvels, en ze bevestigen het kaplichaam op de noodzakelijke inkeping van de muur.

De kap monteren in de buurt van de gasleiding

Installatie van de kap in de keuken - video-instructie:

 • En uiteindelijk blijft het alleen nog om de kap op het lichtnet, via het stopcontact of door een permanente verbinding via een veiligheidsapparaat aan te sluiten. Vergeet niet eerst de zeroing aan te sluiten, dit zal mogelijke spanning wegnemen van de behuizing wanneer de ventilatoren draaien.
 • Als alles werkt, kun je een decoratieve dop opzetten en tijdens het koken van verse lucht genieten!
 • Ongeveer 2 keer per jaar is het nodig om de afzuigkap schoon te maken om ontsteking te voorkomen. Nu weet je hoe je de afzuigkap voor de keuken moet bevestigen en kun je dat eenvoudig zelf doen. Vergeet tegelijkertijd niet de veiligheidsvoorschriften voor elektrische werkzaamheden te volgen, en als u niet sterk bent, kunt u beter een elektricien uitnodigen.

  Varianten van het schilderen van de muren in de keuken. Muren voor schilderen in het interieur. De keuze van wasbare verf voor de keuken, welke kleur is beter om te schilderen. Technologie van de schilderkunst.

  Hoe een douche met een hoge pallet in de badkamer onafhankelijk te monteren en aan te sluiten.

  Installatie-instructies voor kunststof ramen (PVC) met video. Metingen, demontage, installatie door eigen handen volgens GOST. Hoe u de waterafvoer en de vensterbank op de juiste manier fixeert.

  RemBoo »Reparatie en ontwerp van de keuken in het appartement» De kap in de keuken met uw eigen handen installeren: hoe u veilig kunt verbinden en beveiligen

  Ik gazoblokov muren zijn bedekt met gipsplaat en gips en tussen Gazoblok afstand van 15-20 cm in de mijnen onnodig wol kap en kocht een muur, je hoeft te doen om te kopen kunt u mij zeggen

  Van wat een lente te zetten?

  Probeer uit een spuitbus of uit een vloeibare zeep te komen, er zijn daar kleine veren.

  Het gedeelte "Ventilatie in een appartement" vertelt over een doos met een dakspaanventiel, met de hand gemaakt. Als soortgelijke fabrieksproducten, waar ze kunnen worden gekocht of wie zou kunnen doen?

  Ja, natuurlijk zijn er dergelijke producten, zie de "anti-retourklep" -verzoeken. Het is mogelijk om een ​​dergelijk systeem eenvoudig met uw eigen handen te maken door een T-stuk met een ventiel aan de golf te verbinden (zie foto), alles wordt in een bouwwerkplaats verkocht. De voegen moeten worden behandeld met kit, de klep moet worden gesmeerd om gemakkelijk vanuit de trek te kunnen worden geopend.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  8 + 1 =