Hoe kroonlijst op te hangen

Hoe een kroonlijst hangen? Soorten gordijnroeden en manieren van bevestiging

Het hart en de ziel van het huis is het interieur van zijn kamers. Hun ontwerp creëert een algemene indruk van de smaak en voorkeuren van de eigenaar, verraadt de gemoedstoestand van de kamer, kan comfort en hartelijkheid aantrekken, of juist afkeer van koudheid en onvolledigheid. Een prettige sfeer wordt gecreëerd door individuele kleinigheden, die een enkel ontwerpsemble vormen. Een belangrijk onderdeel van elke kamer zijn de gordijnen. Hun aanwezigheid completeert het beeld van de kamer. Het kopen van zelfs de beste gordijnen gaat echter niet verder zonder een goed gekozen en geïnstalleerde kroonlijst. Het kan een onopvallende toevoeging worden, bijna verborgen voor de ogen, en een volledige deelnemer en een belangrijk detail van het interieur. Dit artikel zal helpen bepalen hoe de kroonlijst moet worden opgehangen en hoe het uiterlijk eruit moet zien.

Alle verschillende kroonlijsten voor gordijnen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen. Elk van hen kan worden beschouwd als het belangrijkste criterium bij het kiezen van het juiste model, of ze kunnen door hen worden geleid in een complex:

 • Bevestigingsmethode: muurlijsten en plafond.
 • Materiaal: kunststof, metaal, hout, en ook hun verschillende combinatie.
 • Uiterlijk - touwtje, profiel, rond, stokbrood, etc.

Onderscheid afzonderlijke kroonlijsten voor eenvoud en complexiteit. De eerste groep omvat modellen met één rij, tot de tweede - bestaande uit twee of meer reeksen. Vanuit dit criterium wordt de algemene oriëntatie van de raamdecoratie gevormd. Een eenvoudige kroonlijst is ontworpen om slechts één gordijn op te nemen, soms twee, als ze zich op dezelfde rij bevinden. Complexe modellen suggereren de creatie van multi-level composities, het gebruik van gordijnen, tule of lambrequins.

Individuele interieurelementen vervullen niet altijd de functie die ze zouden moeten hebben. Soms zijn ze slechts een esthetisch accent, waarvan het gebruik niet wordt uitgevoerd voor het beoogde doel. Op basis hiervan kunt u een gordijnroede voor gordijnen installeren voor zowel profiel (functioneel) gebruik als decoratief element.

Modellen van de eerste soort moeten zelfs zware gordijnen van welk materiaal dan ook houden, zonder hun beweging over de hele lengte van de kroonlijst te beperken. Decoratieve ontwerpen zijn slechts een sieraad, het is nutteloos om praktische vereisten te stellen.

De manier waarop de kroonlijst is bevestigd is een van de belangrijkste details. Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van de oppervlakken waarop het is gepland om het te installeren, omdat onjuiste selectie ertoe kan leiden dat de hele structuur niet veilig wordt vastgehouden en breekt, waardoor de gezinsleden parallel paralelliseren.

Bepaal hoe de kroonlijst, stijl van de kamer en de afmetingen ervan kunnen helpen. Modellen die aan het plafond zijn gemonteerd, helpen om de ruimte visueel ruimer te maken. Hun ontwerp bestaat uit een bar met een reeks gaten waardoor haken of baguettes bewegen.

Muurlijsten komen vaker voor, omdat ze voor veel meer bekend zijn dan nieuwe modellen. Toch betekent hun traditionele karakter niet dat ze niet in een modern interieur passen. Dergelijke kroonlijsten kunnen het klassieke en originele ontwerp op organische wijze aanvullen.

Dit soort - een van de meest veelzijdige, omdat, dankzij slechts een paar slagen, de stijl kan worden veranderd van klassiek naar modern. Dunne, nauwelijks merkbare of massieve ringen, gordijnen vastmaken aan haken of wasknijpers - dit alles verandert het uiterlijk van de voltooide compositie aanzienlijk. De kroonlijst op het plafond of de muur met een soortgelijke vorm wordt aanbevolen om te worden geïnstalleerd door de beugel of houder te bevestigen met behulp van speciale langwerpige schroeven, vanwege de zwaarte van de constructie.

Zogenaamde dakranden, die zijn geïnstalleerd in ramen met afwijkende maten en vormen. Met hun hulp kun je de zolder of de hoek van de kamer op een originele manier ontwerpen. Ontwerpers raden aan de kroonlijst op te hangen als een toevoeging aan het ronde venster, omdat het profiel eenvoudig in de juiste hoek kan worden gebogen.

Dankzij hen zien zelfs de meest miniatuurvensters. Het ontwerp wordt bevestigd door middel van een speciale veer die zich in de stang bevindt. Het voordeel van het model is dat het eenvoudig is om de kroonlijst op te hangen als een balk in het venster zelf, zonder de delen van de muren of het plafond eromheen te beïnvloeden. U kunt dus een kleine kamer beschermen tegen de zon en het uitzicht op de buren, zonder deze te overladen met grote gordijnen en gordijnen.

Ze kunnen als volgt worden beschreven: lichtheid, minimalisme, subtiliteit. Ze passen perfect in de hightech-stijl, waarbij de strengheid van de lijnen de overhand heeft, de metalen afwerking van de oppervlakken. Hun basis is een metalen kabel van de nodige lengte. Ontwerpers zijn bereid dergelijke modellen te gebruiken bij het afwerken van kleine kamers of kamers met grote ramen om lichtheid te geven. In winkels kun je een dergelijke kroonlijst op het plafond en de muur oppikken - het hangt allemaal af van de voorkeuren van de koper.

Aan de oppervlakte wordt de kabel bevestigd met kleine nietjes of beugels. Een reeks kan twee of drie zijn, waardoor een samenstelling op meerdere niveaus ontstaat. Het is de moeite waard eraan te denken dat het gordijnmateriaal licht moet zijn. Als het ontwerp van de ruimte niet harmonieert met de verankeringen, dan kunnen ze worden verborgen met een bagagebalk.

Voordat u besluit hoe u de gordijnroede voor gordijnen moet installeren, is het de moeite waard eraan te denken waar u op moet letten bij het kiezen van:

 • Betrouwbaarheid en veiligheid van constructie. De kroonlijst moet de lading van de gordijnen weerstaan. Het is belangrijk om alle onderdelen vóór en na de montage te controleren. Alle bevestigingsmiddelen moeten op hun plaats zitten, stevig bevestigd, om zichzelf en hun familieleden niet in gevaar te brengen.
 • Harmonische combinatie met het algemene ontwerp van de kamer. Kroonlijst - slechts een extra decorelement. Het is belangrijk dat het de eenheid van stijl niet schendt. Het kan worden verborgen of, integendeel, het kan een zware plaats innemen in het interieur, maar je moet er nooit achteloos voor kiezen.

 • De juiste lengte. Muurlijsten in de hele muur zijn onaanvaardbaar voor gebruik in kleine ruimtes. Ze stelen een al ontbrekende ruimte. Voor dergelijke modellen raden ontwerpers aan om gordijnen te kiezen uit lichte luchtmaterialen.

Voor het installeren van de dakrand hebben tools nodig:

 • Bevestigingen - schroeven, pluggen, beugels.
 • Line.
 • Een potlood, een marker.
 • Roulette.
 • Schroevendraaier.
 • Boor of vloeibare nagels.

Met behulp van de kroonlijst kan zelfs het eenvoudigste interieur worden toegevoegd. Hiermee zien de vensters er organisch uit en is het ontwerp voltooid. In het installatieproces is het beter om als een paar te fungeren, omdat een lange kroonlijst zelfs tijdens het markeren kan bewegen, wat al het werk tot niets zal brengen. Correct geselecteerd model zal de tekortkomingen van de kamer verbergen, en zal de verdiensten ervan benadrukken.

Hoe hang je een gordijnroede voor de gordijnen aan de muur?

Zonder de dakrand is het onmogelijk om de gordijnen vast te maken, dus het is een integraal onderdeel van het interieur. Om de richel te installeren, kunt u de wizard bellen, die over alle benodigde gereedschappen en details beschikt, maar als u alles wat u nodig hebt binnen handbereik heeft, kunt u proberen dit proces zelf te organiseren. Installatie duurt niet meer dan twee uur, dus het werk wordt niet zwaar. Dus, hoe hang je een gordijnroede voor de gordijnen aan de muur? Lees er hieronder meer over.

Voor de installatie hebt u bepaalde hulpmiddelen nodig, namelijk:

 • schroevendraaier;
 • lijn;
 • roulette;
 • boor;
 • marker / potlood (voor markering op de muur);
 • bevestiging: schroeven, deuvels, beugels.

In het geval u besluit om het oude model in een nieuw model te veranderen, heeft u een stopverf nodig om de gaten te bedekken die achterbleven in de verleden kroonlijst. Voor de nieuwe kroonlijst zal het nodig zijn om andere gaten te boren om te voorkomen dat de bevestigingsbouten gaten maken.

De installatie wordt in strikte volgorde uitgevoerd:

 1. Toepassing van de verhoging. Aan de muur moet u punten aanwijzen die uw gids zullen zijn bij het boren van wanden. Om dit te doen, moet u het midden van het venster vinden en gelijke openingen markeren voor de gebieden waarop de haakjes worden bevestigd. Onthoud hierbij dat de beugels op een afstand van 30-40 cm van de rand van de raamopening moeten worden geplaatst, anders zullen de gordijnen in de geopende stand het zicht sluiten. De afstand tot het plafond moet ongeveer 5-20 cm zijn, afhankelijk van het type gordijnen.

Kopiëren van informatie is alleen toegestaan ​​met een directe en geïndexeerde verwijzing naar de bron

Een kroonlijst hangen voor gordijnen aan de muur

De keuze van het gordijnstangontwerp voor gordijnen is afhankelijk van de eigenschappen van de vensteropening, de stijl van de gordijnen, de hoogte van de plafonds, de noodzaak om de afmetingen van de ruimte visueel aan te passen. Er zijn nu te koopsystemen die op het plafond zijn bevestigd, zodat u de ruimte visueel kunt verbeteren. Maar muurontwerpen worden vaker gebruikt. De verscheidenheid aan modellen maakt het mogelijk om de perfecte variant te kiezen. Het blijft alleen om te beslissen hoe de kroonlijst te hangen voor gordijnen aan de muur, om betrouwbare bevestiging, gebruiksgemak te garanderen.

Een kroonlijst kiezen voor bevestiging aan de muur

Er zijn verschillende soorten constructies aan de muur. Hun keuze hangt af van de indeling van de kamer, het soort gordijnen, het aantal lagen gordijnen. Kroonlijst kan zijn:

Aluminium en kunststof profielsystemen worden vaak op het plafond bevestigd. Deze ontwerpen kunnen worden ontworpen voor één type gordijnen of bestaan ​​uit twee paden voor de opstelling van lichte tule, dichte gordijnen. Bij het bevestigen van dergelijke dakranden op de wanden worden meestal flexibele profielmodellen gebruikt. Deze optie wordt gebruikt bij het ontwerpen van niet-standaard interieurs, is een aanvulling op de kroonlijst.

Rod-systemen - de meest gebruikelijke en handige optie. De verscheidenheid aan materialen, ontwerpstijlen van deze ontwerpen garandeert een ideale keuze voor elk interieur. Als u gordijnen aan de oogjes wilt ophangen, kiest u een systeem met een ronde staaf.

snaar Ontwerpen hebben hun toepassing gevonden in modieuze interieurs in de stijl van minimalisme. Ze zijn bijna onzichtbaar, sluiten de aanwezigheid van onnodige elementen uit, die niet welkom zijn in dergelijke versieringen.

We hangen kroonlijst aan de muur zonder de hulp van specialisten

Voordat je de gekozen gordijnroede voor de gordijnen aan de muur hangt, moet je een markering maken, de locatie van de bevestigingselementen bepalen. Dit punt verdient speciale aandacht. Van de nauwkeurigheid van de prestaties zal afhangen van de kwaliteit van het resultaat, het gemak van het gebruik van gordijnen.

Soms is voor de eindmuren een kroonlijst over de gehele lengte geselecteerd. Deze ontwerptechniek wordt gebruikt om de ruimte visueel uit te breiden. Als dit niet het geval is, moet u bij het plaatsen van de constructie opmerken dat vanaf de zijkanten van de vensteropening tot de randen van de dakrand een afstand van minimaal 40-50 centimeter moet zijn. Anders, zelfs in de open positie, zal het doek het venster blokkeren.

Wanneer markering wordt uitgevoerd, wordt eerst het midden van de opening gedefinieerd, zodat de kroonlijst symmetrisch is geplaatst. De hoogte van de plaatsing wordt gekozen afhankelijk van de eigenschappen van de kamer, het type gordijnen. Maar met markering, moet u zich niet op de opening van het raam richten, maar op de plafonds, omdat allerlei onregelmatigheden in hun lijnen niet ongebruikelijk zijn in onze appartementen.

Door simpelweg de schroeven in de bevestigingspunten van de beugels te schroeven, is het alleen mogelijk om de dakrand op houten wanden te bevestigen. In de meeste gevallen moet u werken met betonnen, stenen oppervlakken. Daarom moet u een boormachine gebruiken om gaten in de markeringsgebieden te maken, deuvels in te brengen en de schroeven te schroeven. Voordat u de kroonlijst voor gordijnen op de schroeven aan de muur hangt, moet deze volledig worden gemonteerd en moet u de bevestigingen voor de gordijnen omdoen.

Gerelateerde artikelen

Welke isolatie is beter voor de muren van een bakstenen huis

Hoe een doorstroom-elektrische boiler te kiezen

Welke verwarmingsradiatoren zijn beter om in een appartement te plaatsen

In cosmetische reparaties van huizen, appartementen, behang zijn de meest gebruikte decoratie-optie. Met hen is het gemakkelijk ...

Na het installeren van de dakrand, kunt u het type gordijnen kiezen dat de ontwerpintentie in de kamer benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

− 3 = 1