Hoe een circuitonderbrekerschakeling te verbinden

Doorvoerschakelaar: werkingsprincipe en aansluiting

De pass-schakelaar vergroot het vermogen van de gebruiker om verlichtingsapparatuur te bedienen aanzienlijk. Het ontwerp en de schakeling van de verbinding van de pass-through-schakelaar maken het mogelijk om één verlichtingsinrichting of een groep armaturen vanaf verschillende plaatsen te bedienen. Dit wordt veel gebruikt in gebouwen, individuele kamers en faciliteiten voor verschillende doeleinden met grote gebieden.

Gebruik van pass-through schakelaars in het huis

Met gewatteerde schakelaars aan verschillende uiteinden van het stadion, de concertzaal of andere uitgebreide objecten, kunt u alle verlichting aan de ingang inschakelen. Indien nodig, om de constructie aan de tegenovergestelde zijde te verlaten, is het niet nodig om terug te keren naar de schakelaar waarmee het licht werd ingeschakeld - aan de andere uitgang is er dezelfde pass-through-schakelaar. Elektrische circuits met pass-through-schakelaars stellen u in staat om de verlichting op verschillende plaatsen te bedienen.

Zeer handig om een ​​dergelijke elektronische schakelingen in onderaardse gangen, tunnels, meer en meer programma's met passage schakelaars worden gebruikt in particuliere woningen en op de trappen in de ingangen van appartementsgebouwen.

De bypass-schakelaar verschilt niet van gewone producten. Een belangrijk verschil zit hem in het ontwerp van de contactgroep, die verborgen zit in de behuizing. Een eenvoudige schakelaar sluit en opent het elektrische circuit op één draad. Het circuit van het verbinden van de pass-through-schakelaar bij het veranderen van de positie van de toetsen opent één circuit en sluit onmiddellijk het andere. Het principe van het schakelen van de contacten van het circuit zorgt ervoor dat de schakelaars paarsgewijs werken voor het besturen van dezelfde lichtbron. Volgens de technische oplossing zou het correct zijn om zo'n element in het circuit te noemen, geen schakelaar, maar een schakelaar. Professionele terminologie is al gevormd en veranderingen kunnen alleen maar meer verwarring veroorzaken, dus alles blijft zoals het is.

Wanneer de contacten van de doorvoerschakelaar worden geschakeld, opent een deel van het verlichtingscircuit en sluit een ander deel. Het schakelschema van de bedrading wordt zo gewijzigd dat een van de schakelaars klaar is om het licht in of uit te schakelen. De breker kan alleen in combinatie met een andere worden gebruikt. In de praktijk is er de mogelijkheid om het stroomonderbrekerschakeling op het circuit aan te sluiten, zodat het zo eenvoudig werkt, maar dan gaat de betekenis van alle elementen van het ontwerp verloren.

Net als conventionele schakelaars zijn doorvoeringen verdeeld volgens het type bedrading: voor externe bedrading, voor begraven bedrading.

Volgens het ontwerp van de contactklemmen: klemmen met schroefklemmen, klemveerverbindingen.

Op aantal toetsen:

Ze hebben alles zoals gewone schakelaars, het verschil zit in het ontwerp en de werking van de contactgroep. Het principe van een one-key pass-through-schakelaar is om het ingangscontact naar een van de twee uitgangen te schakelen. Dvuhklavishnye communiceren schakelaars drie cijfertoetsen in de behuizing twee of drie uitvoeringen van de contactgroep één drukknopschakelaar.

Het verbinden van de doorlusschakelaar is niet moeilijk, je kunt alles zelf doen. Verander het aantal contacten, toetsen, de grootte van de schakelaars, het principe van de werking blijft één.

Het schema van de structuur van schakelaars met één, twee en drie schakelaars

 • de one-key switch heeft één ingangsaansluiting en twee uitgangen;
 • tweetoetsschakelaar - twee ingangsklemmen en vier uitgangsklemmen;
 • drietoeksschakelaar - drie ingangsklemmen en zes uitgangsklemmen.

Lichtregeling met 2 plaatsen

Eén verlichtingsapparaat of een groep armaturen kan op twee plaatsen worden bediend: het kan schellak zijn in de gang of lantaarnpalen langs het tuinpad. Het zal nodig zijn om een ​​conventionele schakeling te gebruiken voor het verbinden van een pass-through-schakelaar, meer precies met twee pass-through one-key switches, omdat ze slechts in paren werken. In dit voorbeeld is het het gemakkelijkst om te begrijpen hoe de lusschakelaars werken. De onderstaande afbeelding laat zien hoe de doorlusschakelaar op het circuit moet worden aangesloten.

Regeling voor het opnemen van pass-through-switches

De fase van het 220 V-netwerk is verbonden met de ingangsklem van een van de doorvoerschakelaars, de klemmen aan de uitgang zijn verbonden met de uitgangen van de tweede. Er blijft een vrije ingangsklem van de tweede schakelaar over, deze is verbonden met het verlichtingsapparaat. Het tweede contact van het verlichtingsapparaat is verbonden met de nuldraad van het netwerk. Het diagram toont dat de lamp in de uit-status is, wanneer de positie van de contactgroep van een schakelaar wordt gewijzigd, wordt er een stroom op toegepast. Bij het volgende inschakelen van een van de twee schakelaars wordt het circuit uitgeschakeld, de lamp gaat uit.

Dichter bij echte omstandigheden, toont het installatiediagram het beeld van de ontkoppeling van kabels en draden in een aansluitdoos. Volgens de voorschriften van de Elektrische Code (regels van het elektrische installatie-apparaat), wordt in dit geval een kabel met drie koperen geleiders gebruikt:

Ontkoppeling van kabels en draden in een aansluitdoos

Het circuit is verdeeld in vier delen van de keten:

 1. kabel van de 220 V-voeding: van de beveiligingsinrichting in het schakelbord naar de doos;
 2. kabel van één doorschakelschakelaar naar de schakelkast;
 3. kabel van een andere doorschakelschakelaar naar de schakelkast;
 4. kabel van de verlichtingsarmatuur naar de aansluitdoos.

Vier kabels worden in de doos geplaatst.

De vereisten voor de kleur van draden voor een functioneel doel zijn volledig uitvoerbaar alleen in twee secties. Vanaf het schakelbord en de armatuur naar de kast, wanneer de contacten van de doorgangsschakelaars zijn losgekoppeld, worden ze gedeeltelijk uitgevoerd. Het is toegestaan ​​om draden van elke kleur te gebruiken. Indien verstrengeld, controleer met een multimeter in de continuïteitsmodus of een ander meetinstrument. Er moet een fase (rode) draad worden aangesloten op de ingangscontacten van de schakelaars.

Om de twee lichtgroepen te regelen, wordt een circuit gebruikt om de tweekanaals-schakelaar aan te sluiten. Als een persoon begrijpt hoe de single-key pass-through-schakelaars moeten worden aangesloten, zal hij uitzoeken hoe de drievoudige schakelaar moet worden aangesloten.

Schema van aansluiting van een tweetoetspassingsschakelaar

Lichtregeling vanaf 3 plaatsen

Om de verlichting vanaf drie plaatsen te regelen, is een cross-over-schakelaar vereist. U kunt het op elke geschikte plaats installeren. In het circuit is de cross-over-schakelaar aangesloten tussen de conventionele doorlusschakelaars. Ze kunnen worden gebruikt op trapliften, om werven en andere objecten te verlichten, op verzoek van de klant.

Cross-switch is eenvoudig met uw eigen handen te doen, hiervoor moet u de tweetoetsenpasspasserschakelaar iets opnieuw maken. Op de uitgangscontacten zijn twee jumpers geplaatst en twee toetsen zijn gecombineerd tot één, je kunt eenvoudig de ene aan de andere lijmen. Het is noodzakelijk om te lijmen zodat de bevestigingsgaten op de toetsen samenvallen met de pinnen op de schakelaar. De opening tussen de toetsen kan worden gecompenseerd door een pakking van karton, waaraan plastic banden aan beide zijden moeten worden vastgelijmd.

De winkels hebben afgewerkte producten, je kunt het wiel niet opnieuw uitvinden, gewoon kopen en plaatsen.

Verlichtingscontroleschema van 3 plaatsen

De diagrammen A1 en A2 (hieronder) toont de verschillende aansluitmogelijkheden, maar de functionaliteit blijft hetzelfde - het beginsel paren gooien contacten nemen.

Opties voor het aansluiten van een kruisschakelaar

Wanneer het verlichtingselement is een grote luchter met twee groepen van lampen of sconces slechts twee rijen langs de lange gang, is het nodig om dvuhklavishnye-through en cross-switches passen. Het diagram is een beetje ingewikkelder, maar het is duidelijk dat hetzelfde principe van het flippen van contact werkt. Wanneer de lichtbron wordt uitgeschakeld door een van de schakelaars, sluiten de contacten de circuits van andere schakelaars.

Het circuit bevindt zich in een dergelijke toestand dat wanneer u op een willekeurige toets van deze groep lampen drukt, de stroom naar de lampcontacten gaat. Op basis van deze schema's kunt u lichtregeling maken vanaf vier of meer locaties, waarbij extra kruisschakelaars worden geplaatst.

Schakelschema voor vier schakelaars

Voor de situatie wanneer u naar het huis moet in een donkere binnenplaats, is het schema met wisselschakelaars ideaal. In een privéhuis is het gemakkelijk om dit project met eigen handen uit te voeren. In de gang naast het schakelbord moet u een aansluitdoos en een doorvoerschakelaar installeren. De tweede - het is noodzakelijk om aan de binnenkant op het hek bij de poort te plaatsen, omdat bij verlichtingsarmaturen lantaarnpalen kunnen worden gebruikt die langs het pad zijn geïnstalleerd. In grote elektronicawinkels zijn er veel opties met de originele decoratieve afwerking.

De verbinding moet worden gemaakt zoals hierboven beschreven. Kabel van de straatschakelaar en tussen de polen wordt aanbevolen om ondergronds te worden gelegd in kunststof buizen. Begraven diep niet nodig, 30-40 cm om te beschermen tegen mechanische schade is voldoende. Om rekening te houden met de bevriezingsdiepte in elke regio is er geen zin, dit is geen waterpijp, koperdraden zullen niet bevriezen.

Hoe je de passchakelaar kunt verbinden met alle regels die je kunt leren van deze video.

Na bestudering van de principes van de regeling met twee één-knop schakelaars en het verzamelen van eigen hand, is het mogelijk zonder hulp om de installatie van meer complexe regelingen dvuhklavishnymi schakelt op drie plaatsen en drie-key start - op twee plaatsen, indien nodig.

Ik heb iets niet begrepen. En om zo'n ketting uit te zetten, zul je op alle plaatsen rond moeten lopen en eraf moeten klikken?

U moet zijn aangemeld om een ​​reactie te plaatsen.

Hoe een pass-through schakelaar aan te sluiten (lichtregeling van twee of meer punten)

De huidige elektriciteitsprijzen doen je nadenken over sparen waar je eerder niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld verlichting op de trap. Het maakt niet uit in een huis met meerdere verdiepingen of meerdere verdiepingen - u moet nog steeds betalen. Eerder verliet u gewoon het lampje om te branden. Vandaag denk je erover om het uit te zetten, maar op en neer rennen is ook niet gelukkig. Het blijkt dat er een oplossing is. Om ervoor te zorgen dat het licht niet constant brandt, zijn er schema's voor het aansturen van lampen vanaf verschillende plaatsen. Dat wil zeggen, een of meer armaturen kunnen op verschillende punten worden in- en uitgeschakeld. Schakelaars hiervoor hebben speciaal nodig. Ze worden walk-through genoemd. Soms zijn er namen "dupliceren" of "flip-flops". Dit is allemaal een type elektrische apparatuur. Verschillen van het gebruikelijke grote aantal contacten. Dienovereenkomstig is de schakeling voor het verbinden van de doorvoerschakelaar gecompliceerder. Toch kun je het uitzoeken.

Hoe de passerende schakelaar eruit ziet en werkt

Als we het hebben over de voorkant, dan is het enige verschil: een nauwelijks zichtbare pijl op de toets omhoog en omlaag.

Hoe ziet de single-key pass-through eruit? Zie je, er zijn dubbele pijlen

Als we het hebben over het elektrische circuit, is alles ook eenvoudig: bij de gebruikelijke schakelaars zijn er slechts twee contacten in de doorgangen (ook wel "overwerp" genoemd) met drie contacten, waarvan er twee gemeenschappelijk zijn. In het schema zijn er altijd twee of meer van dergelijke apparaten, hier met behulp van deze gemeenschappelijke draden worden ze omgeschakeld.

Het verschil zit in het aantal contacten

Het werkingsprincipe is eenvoudig. Door de positie van de toets te veranderen, is de ingang verbonden met een van de uitgangen. Dat wil zeggen, deze apparaten hebben slechts twee werkposities:

 • de ingang is verbonden met uitgang 1;
 • de ingang is verbonden met uitgang 2.

Er zijn geen andere tussentijdse bepalingen. Dankzij dit werkt alles. Omdat het contact van de ene naar de andere positie schakelt, denken elektriciens dat het beter is om ze "schakelaars" te noemen. Dus de pass-through-schakelaar is ook dit apparaat.

Als u niet wilt vertrouwen op de aanwezigheid of afwezigheid van pijlen op de toetsen, moet u het contactgedeelte inspecteren. Op merkproducten moet een schema worden geplaatst waarmee je kunt begrijpen wat voor soort apparatuur je in handen hebt. Het is zeker op de producten van de bedrijven Lezard (Lezard), Legrand (Legrand), Viko (Vico). Op Chinese exemplaren zijn ze vaak afwezig.

Dit is hoe de schakelaar aan de achterkant eruitziet

Als er geen dergelijk circuit is, kijk dan naar de terminals (koperen contacten in de gaten): er moeten er drie zijn. Maar niet altijd op goedkope kopieën van de terminal die alleen staat is de ingang. Vaak zijn ze in de war. Om te vinden waar het gemeenschappelijke contact zich bevindt, moet u contacten op verschillende posities van de sleutel naar elkaar toe bellen. Hiervoor is het noodzakelijk, anders werkt niets en kan het apparaat zelf branden.

Je hebt een tester of multimeter nodig. Als er een multimeter is, vertaal deze dan naar een geluidsmodus - hij piept als er een contact is. Als er een pijltester is, bel dan voor kortsluiting. Zet een sonde in één van de contacten te vinden welke van de twee noemt (of piepend pijl machine aangeeft RS - afgebogen naar rechts totdat deze stopt). Verander de positie van de sondes niet, verander de positie van de sleutel. Als de fout verdwenen is, is een van deze twee normaal. Nu blijft het om te controleren welke. Verplaats, zonder de sleutel om te schakelen, een van de sondes naar een ander contact. Als er een fout is, dan is het contact waarvan de sonde niet beweegt en er is een gemeenschappelijke (dit is de invoer).

Het wordt misschien duidelijker als u een video bekijkt over hoe u de invoer (gemeenschappelijk contact) voor een doorlusschakelaar kunt vinden.

Regeling voor het verbinden van een doorschakelschakelaar vanuit twee plaatsen

Dit schema is handig in een huis met twee verdiepingen op de trap, in de doorgangskamer, in een lange gang. Je kunt het toepassen in de slaapkamer - schakel het bovenste licht uit bij de ingang en bij het bed (hoe vaak moest je opstaan ​​om het in / uit te schakelen?).

Elektrisch circuit van de inschakelschakelaar van 2 plaatsen

Nul en aarde (indien aanwezig) worden direct op de lamp afgevuurd. De fase wordt toegevoerd aan de uitgang van de eerste schakelaar, de ingang van de tweede wordt op de vrije draad van de armatuur gewonden, de uitgangen van de twee apparaten worden met elkaar verbonden.

Als we naar dit diagram kijken, is het gemakkelijk te begrijpen hoe de lusschakelaar werkt. In die positie in de figuur is de lamp ingeschakeld. Door op een van de apparaten op een toets te drukken, wordt het circuit gescheurd. Op dezelfde manier zullen we, wanneer de positie wordt uitgeschakeld, door een daarvan in een andere positie te veranderen, het circuit via een van de jumpers sluiten en zal de lamp oplichten.

Om duidelijker te maken wat en met wat te verbinden, hoe kabels te leggen, zullen we enkele afbeeldingen genereren.

Draadafschakeling op de stroomonderbreker

Als we het over de kamer hebben, moet je de draden ongeveer zo leggen als in de onderstaande foto. Volgens moderne regels zouden ze allemaal op een afstand van 15 cm van het plafond moeten zijn. Ze kunnen worden gestapeld in montagebakken of trays, de uiteinden van de draden worden in de montagebakken geplaatst. Dit is handig: indien nodig kunt u de geslagen draad vervangen. Bovendien vinden alle verbindingen volgens de nieuwste normen alleen plaats in de installatiedozen en met behulp van contactgevers. Als je wendingen maakt, is het beter om ze op te lossen en ze te bedekken met een stuk plakband.

De retourleiding van de lamp is verbonden met de uitgang van de tweede schakelaar. Wit geeft de draden aan die de uitgangen van beide apparaten verbinden.

Hoe de draden door de kamer zijn verbonden

Hoe je alles in de aansluitdoos kunt verbinden, wordt in de video verteld.

Om het licht op drie plaatsen aan / uit te kunnen zetten, is het noodzakelijk om een ​​kruisschakelaar (kruis) te kopen voor de twee schakelaars. Van de eerder beschreven onderscheidt het zich door de aanwezigheid van twee ingangen en twee uitgangen. Hij schakelt een aantal contacten tegelijk. Zoals alles moet worden georganiseerd, kijk naar de foto. Als je begrijpt wat hierboven staat, om dit eenvoudig te begrijpen.

Driepunten elektrisch lampcontrolecircuit

Hoe een dergelijk schema samenstellen? Hier is de procedure:

 1. Een nul (en aarde, indien aanwezig) wordt rechtstreeks op de lamp gewikkeld.
 2. De fase is verbonden met de ingang van een van de pass-through-schakelaars (met drie ingangen).
 3. De tweede ingang wordt toegepast op de vrije draad van de lamp.
 4. Twee uitgangen van een drie-pins apparaat worden ingesteld op de ingang van een kruisschakelaar (met vier ingangen).
 5. De twee uitgangen van het tweede drie-pins apparaat zijn verbonden met het tweede paar schakelcontacten met vier ingangen.

Hetzelfde circuit, maar in een ander perspectief - waar de draden op de behuizingen moeten worden aangesloten.

Waar de draden te verbinden

Maar over zo om op het terrein te planten.

Bedrading met lamphouder van drie plaatsen

Als je een schema voor vier, vijf of meer punten nodig hebt, verschilt dit alleen in het aantal kruisschakelaars (vier in- / uitgangen). Schakelaars (met drie ingangen / uitgangen) bevinden zich altijd in een circuit twee - helemaal aan het begin en helemaal aan het einde van het circuit. Alle andere elementen zijn cross-apparaten.

Regeling voor het aansluiten van 5-punts stroomonderbrekers

Verwijder één "kruispunt", verkrijg een controleschema van vier punten. Voeg meer toe - er zal al een schema zijn voor 6 managementplaatsen.

Om eindelijk alles in je hoofd te zetten, kijk eens naar deze video.

Tweesleutelgatschakelaar: bedradingsschema

Om de verlichting van twee lampen (of groepen lampen) vanuit verschillende plaatsen vanaf één schakelaar te besturen, zijn er doorschakelswitches met twee toetsen. Ze hebben zes contacten. Indien nodig worden de gemeenschappelijke draden gevonden op hetzelfde principe als bij een conventionele inrichting van dit type, slechts een groter aantal draden zal moeten worden opgeroepen.

Bedrading 2 Toetsenbord stromingsschakelaar verschilt alleen doordat de draden groter zal zijn, de fase worden toegevoerd aan de beide ingangen van de eerste schakelaar, en met de twee ingangen van de tweede moeten twee lampen (of twee groepen lampen verlaten bij mnogorozhkovoy chandelier ).

Principe van de verbinding van tweekoppige pass-through-schakelaars

Als het nodig is om de besturing van twee lichtbronnen van drie of meer punten te organiseren, moet je op elk punt twee kruisschakelaars plaatsen: er zijn eenvoudigweg geen twee dwarssleutelschakelaars. In dit geval wordt één paar contacten gestart op een kruispunt, de tweede op de andere. En verder, indien nodig, voegen ze zich bij elkaar. Bij de laatste in de keten verbindt een tweetoetsen-overdrachtsschakelaar de uitgangen van beide kruispunten.

Hoe twee lampen op vier locaties te beheren

Als je erover nadenkt, is alles niet zo ingewikkeld en is het circuit voor het aansluiten van een tweepunts doorvoerschakelaar zo eenvoudig. Slechts een heleboel draden ...

Bedradingsschema voedingskabel

Conventionele schakelaars die in onze huizen worden geïnstalleerd, kunnen verlichting vanaf één plek in- en uitschakelen. Akkoord dat de kroonluchter, die zich in de slaapkamer bevindt, alleen kan worden ingeschakeld door de schakelaar die zich in dezelfde kamer bevindt.

Maar wat als u een lamp uit verschillende kamers tegelijkertijd moet bedienen? Met behulp van conventionele schakelaars is dit circuit moeilijk te monteren. Om door de branding te komen of zoals ze schakelaars worden genoemd.

Dergelijke schakelaars worden gebruikt om de aansturing van lampen onafhankelijk van elkaar te organiseren. Het voorgestelde inclusieprogramma is niet alleen erg handig, maar stelt u ook in staat om aanzienlijk energie te besparen.

Beschouw in dit artikel hoe vermogenschakelaar verbindingsschakeling in de aansluitdoos.

Vooral relevant is het gebruik van pass-through-schakelaars om de verlichting van trappenhuizen te regelen. Vaak worden hiervoor schema's met een tijdrelais gebruikt, maar er moet worden erkend dat ze niet zo gemakkelijk in gebruik, minder betrouwbaar en economisch zijn.

Iedereen beweegt met verschillende snelheden de trap op en je kunt vandaag het licht beklimmen, en morgen met een zware koffer. Het maken van grote vertragingen, rekening houdend met de voorraad, betekent het verminderen van de besparingen.

Met het voorgestelde schema kunt u de lampen aan de onderkant met één schakelaar aanzetten en de trap op, de andere uitschakelen. Als je naar beneden wilt gaan, gebruik je de schakelaar bovenaan om het licht in te schakelen, en hieronder - om het uit te schakelen. Het is ook handig om een ​​soortgelijk schema te gebruiken voor het verlichten van lange gangen.

Doorschakelaars zijn echter niet alleen handig voor eigenaren van lange gangen en huizen met meerdere verdiepingen. Ze zijn erg handig voor bewoners van kleine appartementen. Een typische situatie. In je appartement is er een doorgangskamer, bij de ingang waar je het licht inschakelt, dan passeer je de volgende kamer, doe je het licht aan en schakel je met een passerende schakelaar de onnodige verlichting in de doorgangskamer uit. Mee eens - erg handig. Elimineert overtollig wandelen en bespaart elektriciteit.

Nog een voorbeeld. Je gaat naar de slaapkamer en doet het licht aan bij de deur. Zet in bed, zet een tafellamp of schans aan om het boek te lezen voordat je naar bed gaat, maar nu moet je weer opstaan, naar de deur gaan en de kroonluchter uitschakelen! En u kunt dit niet doen als u eerder een pass-through-schakelaar aan het hoofdeinde van het bed hebt geïnstalleerd.

Om een ​​dergelijk besturingsschema te implementeren, worden zogenaamde "pass-through-switches" gebruikt, die feitelijk eigenlijk switches zijn. In tegenstelling tot conventionele schakelaars hebben ze niet twee maar drie contacten en kunnen ze de "fase" van het eerste contact naar het tweede of derde schakelen.

Als een bron van verlichting in dit schema, kan elk type lamp worden gebruikt - van gewone gloeilampen tot luminescent, energiebesparend en LED. Volgens hetzelfde schema kunt u echter niet alleen lampen verbinden, maar ook elke andere belasting, die u nodig hebt om de opname vanaf meerdere plaatsen te regelen.

Hoe de doorgeefschakelaar te verbinden - het besturingscircuit van de armatuur van 2 plaatsen

De procedure voor het aansluiten van de doorvoerschakelaar lijkt niet veel op de aansluiting van een conventionele schakelaar. Het verschil zit alleen in het aantal aansluitklemmen en ingangsdraden. Er zijn er drie bij de doorschakeling.

Houd er van tevoren rekening mee dat je vanaf de aansluitdoos naar zo'n schakelaar een driedraads draad moet strekken.

Doorvoerschakelaar Aansluitschema - Lampbesturing vanaf 2 plaatsen

Het circuit maakt gebruik van twee pass-through-schakelaars en een aansluitdoos waarin draden van het gestuurde armatuur en driedraadse draden van de schakelaars zijn aangesloten.

De fasedraad van de aansluitdoos is verbonden met het gemeenschappelijke ingangscontact van de eerste doorvoerschakelaar. Twee andere (uitvoer) contacten zijn verbonden met de draden afkomstig van de analoge contacten van de tweede schakelaar. En het gemeenschappelijke (ingangs) contact van de tweede schakelaar is verbonden met de draad die uit de armatuur komt.

De tweede draad van het armatuur is direct verbonden met de nul van de aansluitdoos.

De dwarsdoorsnede van de driedraadsgeleider die wordt geleverd aan de doorvoerschakelaars moet worden geselecteerd in overeenstemming met de kracht van het gecontroleerde armatuur.

Hoe de doorgeefschakelaar te verbinden - het besturingscircuit van de armatuur vanaf 3 plaatsen

In bepaalde gevallen is het nodig om niet twee, maar meer controlepunten op te lichten. Licht op de trappen van een gebouw met meerdere verdiepingen moet bijvoorbeeld op elke verdieping worden in- en uitgeschakeld. Dezelfde situatie met een lange gang, die de deuren van verschillende kamers opent.

Het implementeren van een dergelijk schema is mogelijk, maar naast eenvoudige pass-through-schakelaars zijn ook kruisschakelaars nodig. In dergelijke schakelaars zijn er geen drie, maar vier contacten - twee invoer en twee uitvoer, die twee paren gelijktijdig geschakelde contacten zijn. Dienovereenkomstig is het noodzakelijk om vierdraadsdraad met dergelijke schakelaars te verbinden.

Doorvoerschakelaar verbindingsschema - regeling van de lamp vanaf 3 plaatsen

In een dergelijk besturingsschema worden conventionele doorschakelschakelaars gebruikt op de eerste en laatste besturingspunten van de armaturen en op alle andere schakelopties.

Het aantal besturingspunten is niet beperkt, alleen de complexiteit van commutatie in de aansluitdoos neemt toe als gevolg van het grote aantal daarmee verbonden draden. En hier kun je niet zonder de juiste markering van draden doen tijdens het leggen, anders raak je er gewoon in verward.

Het principe van de verbinding is dat het uitgangspaar van contacten van de eerste doorvoerschakelaar verbonden is met de draden die gaan naar het invoerpaar van de volgende kruisschakelaar enzovoorts, tot aan de laatste doorvoerschakelaar waarvan het gemeenschappelijke contact is verbonden met de draad die naar de armatuur leidt. De fasedraad is verbonden met het ingangscontact van de eerste schakelaar en de tweede draad van het armatuur met de nul van de aansluitdoos.

Aan elke doorvoerschakelaar breiden we een driedraads draad en aan elke draaduitbreiding uit - vierdraads.

Het diagram toont de aansluiting van drie lichtregelpunten, bestaande uit een kruis en twee pass-through schakelaars.

Een kleine toelichting op de aansluitschema's

Laten we kijken naar hoe het werkt vermogenschakelaar verbindingsschakeling. De volgende elementen worden gebruikt in de gepresenteerde diagrammen: aansluitdoos, lamp, doorgangsschakelaars en aansluitdraden, waarin verschillende kabels worden gebruikt tijdens het installatieproces.

De eerste van de voorgestelde schema's is de verbinding van een pass-through-switch, waarbij de besturing wordt uitgevoerd vanaf twee verschillende locaties, dit type circuit wordt als vrij eenvoudig in uitvoering beschouwd.

Bij dit type verbinding wordt één draad, nul, van de bron van elektriciteit naar de lamp geleid via de aansluitdoos. De tweede, die fase is, ook via de aansluitdoos, is gericht op het contact van de schakelaar.

Aldus zijn twee paren contacten van schakelaars met elkaar verbonden. Om de lamp te verlichten, wordt de fase naar het armatuur geleid via het gemeenschappelijke contact van de tweede doorschakelschakelaar.

Met het bedradingsschema uitgezocht, nu meer details over de installatie. Het bestaat uit de installatie van pass-through-schakelaars en de verdere installatie van driekernige kabels daaruit. Installeer ook, parallel aangesloten, de lampen waarvan de tweedraadskabel vertrekt.

Tegelijkertijd monteren we ook de aansluitdoos, waar we de kabels leggen van: schakelaars, lampen en voeding, om ze samen te verbinden, in overeenstemming met het bovengenoemde schema. In dit geval moet aandacht worden besteed aan de keuze van de juiste inbouwlocatie van de aansluitdoos, rekening houdend met de lengte van de gebruikte kabels.

Ik hoop dat dit artikel "doorlusschakelaar"Heeft u geholpen om alle verbindingsproblemen te begrijpen, als u vragen of suggesties heeft, stel ze dan in de comments, ik zal u graag antwoorden.

Met continu uit. Ik heb het uitgezocht, maar ik heb zo'n vraag: ik wil dat bij mijn ingang naar de kamer er drie controlestations af waren. die drie groepen licht zal besturen, en naast het bed aan beide kanten een één stond. waarmee alle drie groepen worden verbroken. Vertel me alsjeblieft hoe dit te doen, het is heel noodzakelijk. Ik zou heel dankbaar zijn. Bij voorbaat dank

Vriendelijke tijd van de dag.

Ik ben op zoek naar een besturingscircuit voor tweerichtingspass / cross-switches van twee lichtgroepen van drie punten. Tegelijkertijd wil ik vanuit alle drie de punten beide groepen licht in- en uitschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

+ 40 = 46