Hoe de elektriciteitsmeter op de juiste manier te verbinden

Hoe u zelf een elektrische meter correct aansluit

Het apparaat dat het elektriciteitsverbruik regelt, is in de eerste plaats nodig voor de stroomvoorziening, en in de tweede plaats voor de consument. Voordat u de meter zelf aansluit, moet u daarom bekend raken met enkele van de vereisten voor dit proces.

Laten we beginnen met het feit dat de eenvoudigste installatieoptie een directe verbinding is. Voor appartementen en privé-huizen - dit is de beste optie. Opgemerkt moet worden dat, bijvoorbeeld, 3 kW stroomverbruik is toegewezen aan stedelijke appartementen volgens de normen. Als het appartement een elektrische oven heeft, dan is dit 7 kW. Dit is ongeveer iets meer dan 13 A. Het is voor deze eigenschap en het is noodzakelijk om de keuze te maken voor een elektriciteitsmeter. Gewoonlijk bevindt deze parameter op de meters zich in het bereik: 5-15 A en 10-40 A. Dat wil zeggen, elk van deze kan in het appartement worden gemonteerd zonder extra installatie van de stroomtransformator.

Zelf een elektrische meter installeren

Aandacht alstublieft! De verscheidenheid aan tellers voor elektriciteit is erg groot, maar de aansluitklemmen hierop zijn in dezelfde volgorde gerangschikt, zowel op de locatie op het paneel als in de volgorde van aansluiting. Overigens bevindt het verbindingsschema zich meestal aan de achterkant van de aansluitingenafdekking. Op deze manier zorgt de fabrikant voor de juiste aansluiting van de draden.

De tweede positie, waaraan u aandacht moet schenken, zijn de regels voor het aansluiten van een elektriciteitsmeter. Zoals eerder gezegd, is dit apparaat noodzakelijk voor de stroomvoorziening, daarom moeten alle acties in verband met de installatie alleen in aanwezigheid van vertegenwoordigers van deze organisatie worden uitgevoerd. Neem daarom contact op met de controller wanneer u de installatie en de verbinding met uw eigen handen uitvoert.

 • Ten eerste zijn verbinding en installatie gekoppeld aan bepaalde regels en voorschriften die moeten worden nageleefd. De eisen hier zijn zwaar.
 • Ten tweede moet u aan het eind een acceptatiecertificaat ontvangen van de elektriciteitsmeter op uw handen, die wordt gevuld nadat het instrument is verzegeld. Voor wat nodig is om een ​​zegel te installeren? Het enige doel is niet om de consument toe te staan ​​het verbindingsschema te wijzigen.

Als al deze acties niet onder controle van de energievoorzieningsorganisatie zijn uitgevoerd, worden de elektriciteitsmeters die u hebt geïnstalleerd niet als een besturingsapparaat beschouwd. Dat wil zeggen, hun getuigenis zal niet worden gebruikt voor rapportage. Een dergelijke meter zal worden beschouwd als een normaal elektrisch apparaat, bijvoorbeeld als een automatische of ALS.

Enkelfasig elektrisch meterverbindingscircuit

Hier is het diagram van deze verbinding:

Schema van eenfase-elektriciteitsmeter-aansluiting

Hierop is alles perfect zichtbaar, waar en op welke aansluitklem aangesloten invoerdraden en laadcircuits moeten worden aangesloten. Het allerbelangrijkste is dat we moeten begrijpen dat de fasecontour waarlangs de stroom het appartement binnenstroomt, noodzakelijkerwijs door de spoel moet gaan. Dit is waar de verbruikte elektriciteit zal worden opgenomen.

Als u naar het voorpaneel van de elektriciteitsmeter kijkt, bevindt de eerste terminal zich aan de linkerrand. Bij sommige typen van deze apparaten bevinden de terminals zich onderaan. En ook hier is de eerste terminal de meest linkse. De rest gaat in volgorde naar rechts. Het diagram laat duidelijk zien dat een fasegeleider van de belasting is verbonden met de tweede aansluiting, die door de machines naar de binnenkant van het appartement zal worden doorgetrokken. Met nul net zo goed, hoeft alleen de invoerdraad te worden aangesloten op de derde aansluiting en de laaddraad op de vierde.

Aandacht alstublieft! In het schema voor het aansluiten van een enkelfasige stroommeter moet u één gemeenschappelijke machine installeren, waarmee u het circuit kunt loskoppelen voor reparatiewerkzaamheden in verband met de onjuiste werking van de meter of de volledige vervanging daarvan.

Hoe een driefasige meter aan te sluiten

Dit schema is iets ingewikkelder, maar je kunt het ook behandelen als je het zorgvuldig overweegt en begrijpt. Hier is het:

Bedradingsschema voor driefasige elektriciteitsmeter

Om te beginnen zijn er verschillende verbindingsschema's, het hangt allemaal af van het type elektrische installatie.

 1. Directe verbinding.
 2. Door huidige transformator.
 3. Via stroom- en spanningstransformatoren.

In feite zijn al deze circuits identiek, ze verschillen alleen van elkaar door transformatoren te gebruiken. Het schema om een ​​appartement, huis of huisje met elkaar te verbinden, wordt meestal direct gemaakt. Dergelijke apparaten hebben meestal een beperkte stroomsterkte en zijn niet groter dan 100 A. Als het nodig is om dit cijfer te verhogen, wordt een transformator in het circuit geïnstalleerd.

Er zijn acht contacten in het aansluitblok van de driefasige vermogensmeter. Ze bevinden zich op dezelfde manier als in één fase, dat wil zeggen van links naar rechts. In principe is alles hetzelfde, alleen de fasen in dit apparaat zijn niet één, maar drie.

Aandacht alstublieft! In het schema voor het aansluiten van een driefasige meter moet rekening worden gehouden met de kleurmarkering van de draden. Hierdoor raakt u niet in de war wanneer u de machines aansluit op de daaropvolgende uitvoer van draden naar het appartement of huis.

Laten we daarom een ​​eenvoudig direct circuit overwegen met automaten, hier is het van onderen:

Regeling met automaten

 • Bij de ingang is er een vierpolig automatisch apparaat.
 • Eerst wordt een fase gemonteerd, bijvoorbeeld geel (zie diagram). Van de ingangsautomaat tot het aansluitingsnummer een is een gele draad aangesloten, die daarmee verbonden is.
 • Op klem nummer twee is ook een gele draad aangesloten, die naar een eenpolige automaat wordt getrokken. Dit laatste is een omschakeling voor een groep consumenten die specifiek op deze fase wordt aangesloten, aangegeven in het geel.

Hetzelfde gebeurt met andere fasen: groen - ingang via contact drie, uitgang via contact vier, rode ingang - 5, uitgang - 6. Het nulcircuit van de ingangsautomaat is verbonden met klem nummer zeven en eindigt via klem nummer acht. Merk op dat de fasekabels per plaats in kleur kunnen veranderen, maar nul is dat niet.

De montage van het elektrische paneel, waar de elektriciteitsmeter wordt vervangen of geïnstalleerd, is niet het eenvoudigste. Het is belangrijk om de aansluiting van draden correct te benaderen. Daarom geven fabrikanten van elektrische besturingsmeters op de afdekking van het aansluitblok altijd het schakelschema aan. Het is noodzakelijk om het te bestuderen en er verbinding mee te maken. Hoewel alle informatie die door ons in dit artikel wordt gegeven, volledig in overeenstemming is met de vereisten van energievoorzieningsorganisaties die nodig zijn om de elektriciteitsmeter zelf aan te sluiten.

Ik veranderde de teller voor verificatie en ontdekte dat de verbinding in de teller verkeerd was uitgevoerd en geeft je de mogelijkheid om energie te stelen als je vanaf de zijkant nul neemt. Als ik het me goed herinner,

dan de uiterst linkse 1 (rood) - ingangsfase, 2 - gele ingangs nul, 3-rode fase uitgang, 4 gele nul uitgang. Met deze verbinding zal de fout niet optreden? Ik wil begrijpen hoe dit kan worden gedaan, om te corrigeren, omdat de teller nieuw verzegeld is. Maar er is een verbinding met de balie in het schild op de overloop. Omdat op een bepaald moment het apparaat werd gestolen van de site en het nodig was om een ​​nieuwe in het appartement te krijgen. In principe is de verbinding gemaakt zoals op een oude meter net verlengde de draden naar het appartement. Hoe kon ik misleiden? Ik begrijp de slechte intentie dat het dat niet was

Hoe de meter zelf te verbinden: eenfasig en driefasig

De ingebruikname of reconstructie van elektrische bedrading in een huis of appartement gebeurt zelden zonder een elektriciteitsmeter te installeren of te vervangen. Volgens de voorschriften kunnen alleen speciaal opgeleide mensen met de tolerantie voor gebruik in netwerken tot 1000 V het werk uitvoeren. Maar om alle elementen te installeren, sluit de meter aan op de belasting (elektrische apparaten), zonder stroomaansluiting, kunt u zelfstandig. Nadat het noodzakelijk is om een ​​vertegenwoordiger van de energieleverancier te bellen voor het testen, afsluiten en starten van het systeem.

Een van de varianten van de zaak voor het aanrecht

De meter aansluiten: regels en basisvereisten

Precies alle vereisten worden in de PUE voorgeschreven en de basisregels zijn:

 • Het moet worden geïnstalleerd met bescherming tegen de gevolgen van weersomstandigheden. Traditioneel gemonteerd in speciale dozen (dozen) van niet-ontvlambaar plastic. Voor installatie op straat moeten de dozen worden verzegeld en moet de mogelijkheid worden geboden om de metingen te bewaken (een glas tegenover het scorebord hebben).
 • Vast op een hoogte van 0,8-1,7 m.
 • Het aansluiten van de meter is gemaakt met koperdraden, een doorsnede die overeenkomt met de maximale stroombelasting (staat in de specificatie). De minimumdoorsnede voor aansluiting van een elektriciteitsmeter van een appartement is 2,5 mm 2 (voor een enkelfasig netwerk is dit 25 A, wat tegenwoordig erg klein is).
 • De geleiders worden geïsoleerd gebruikt, zonder kronkels en takken.
 • Bij een enkelfasig netwerk is de datum van de teller niet ouder dan 2 jaar, met een driefasige meter - een jaar.

De locatie van de meter in gebouwen met meerdere appartementen wordt geregeld door het project. De meter kan op een overloop of in een appartement worden geïnstalleerd - in een schild. Als het in een appartement wordt geplaatst, is het meestal bij de deur.

Voltooiing van het ingangsscherm

Er zijn ook verschillende opties in een privéwoning. Als de paal op de binnenplaats staat, kun je de toonbank op de pilaar plaatsen, maar beter - binnenshuis. Als hij, volgens de vereisten van de energievoorzieningsorganisatie, op straat moet zijn, zet hem dan op de voorkant van het huis in een luchtdichte doos. Automatische machines die naar groepen consumenten (verschillende apparaten) gaan, worden in een andere doos in de kamer gemonteerd. Dit is ook een van de vereisten bij het installeren van elektrische bedrading in een privéwoning: de draden moeten visueel worden bekeken.

De teller op de paal instellen

Om te kunnen werken op een elektriciteitsmeter, is er een invoerschakelaar of een automaat voor geplaatst. Hij is ook verzegeld, en er is geen manier om een ​​zegel op het apparaat te zetten, zoals op een aanrecht. Het is noodzakelijk om te voorzien in de mogelijkheid van een afzonderlijke afdichting van deze inrichting - om een ​​kleine doos te kopen en deze binnen de behuizingafscherming te monteren of afzonderlijk op de overloop te plaatsen. Bij het aansluiten van de meter in een privéwoning, zijn de opties hetzelfde: in een doos met een teller op straat (de hele doos is verzegeld), in een aparte doos in de buurt.

Schema van eenfase-elektriciteitsmeter-aansluiting

De meters voor het 220 V-netwerk kunnen mechanisch en elektronisch zijn. Ze zijn ook onderverdeeld in single-rate en two-tariff. Vermeld onmiddellijk dat de verbinding van een willekeurige teller, inclusief een tweetarenteller, volgens hetzelfde schema is gemaakt. Het hele verschil in de "vulling", die de consument niet beschikbaar is.

Als we bij de terminalplaat van een éénfase-meter komen, zien we vier contacten. Het bedradingsschema staat op de achterkant van de aansluitingsdeksel en in de afbeelding ziet alles eruit als de onderstaande foto.

Hoe een eenfase-meter aan te sluiten

Als u het circuit ontcijfert, krijgt u de volgende verbindingsvolgorde:

 1. Fasedraden zijn aangesloten op klemmen 1 en 2. Bij 1 terminal komt de fase van de ingangskabel, vanaf de tweede is er een fase naar de consument. Tijdens de installatie is de eerste fase verbonden met de belasting, nadat deze is vastgelegd - de fase van de invoer.
 2. Op klem 3 en 4 is een neutrale (neutrale) draad verbonden door hetzelfde principe. Om het derde contact is de neutrale van de ingang, tot de vierde - van de consumenten (automaten). De procedure voor het verbinden van contacten is hetzelfde: eerst 4, daarna 3.

De verbinding van de teller wordt gemaakt door draden met een diameter van 1,7-2 cm. Het specifieke cijfer wordt aangegeven in het begeleidende document. Als de draad is gestrand, zijn eindkappen aan de uiteinden geïnstalleerd, die zijn geselecteerd in termen van dikte en nominale stroom. Ze worden ingedrukt door teken (u kunt de tang knijpen).

Bij aansluiting wordt de blote geleider zo ver mogelijk in de aansluiting onder het contactkussen gestoken. Zorg er daarbij voor dat de isolatie niet onder de klem komt en dat de schoongemaakte draad niet uit de behuizing steekt. Dat wil zeggen, de lengte van de gestripte geleider moet exact worden gehandhaafd.

Draad wordt in oude modellen bevestigd met één schroef, in nieuwe - twee. Als de bevestigingsschroeven twee zijn, is de verste schroef gedraaid. Trek iets aan de draad, controleer of deze vast zit en draai vervolgens de tweede schroef vast. Na 10-15 minuten wordt het contact strakker: koper is een zacht metaal en een beetje gevoelig.

Dit gaat over het aansluiten van de draden op een enkelfasige meter. Nu over het verbindingsschema. Zoals eerder vermeld, wordt een invoerapparaat vóór de elektriciteitsmeter geplaatst. Zijn classificatie is gelijk aan de maximale stroom van de belasting, deze werkt wanneer deze wordt overschreden, met uitsluiting van schade aan de apparatuur. Nadat ze de RCD hebben geplaatst, die werkt in het geval van een defect aan de isolatie of wanneer iemand stroomvoerende draden aanraakt. Het diagram wordt gepresenteerd in de onderstaande foto.

Aansluitschema voor eenfasige elektriciteitsmeter

Het circuit voor begrip is eenvoudig: van ingang worden nul en fase naar de ingang van de vermogenschakelaar geleid. Vanaf de uitgang gaan ze de meter binnen en gaan vanaf de corresponderende uitgangsterminals (2 en 4) naar de RCD, vanaf de uitgang waarvan de fase naar de belastingsautomaat wordt gevoerd, en nul (neutraal) naar de nulbus.

Merk op dat de ingangsstroomonderbreker en de ingangsstroomschakelaar twee contacten zijn (twee draden komen binnen) om zowel de lusfase als nul (neutraal) te openen. Als u naar het diagram kijkt, ziet u dat de belastingsautomaten eenpolig zijn (er is slechts één draad op) en dat de neutraal rechtstreeks vanuit de bus wordt gevoed.

Kijk naar de verbinding van de teller in videoformaat. Het model is mechanisch, maar het aansluiten van de draden is niet anders.

Hoe een driefasige meter aan te sluiten

In een 380 V-netwerk zijn er drie fasen, en elektrische meters van dit type verschillen alleen in een groot aantal contacten. Ingangen en uitgangen van elke fase en nulleider zijn in paren gerangschikt (zie diagram). Fase A komt het eerste contact binnen, de uitvoer ervan op de tweede, fase B - de invoer op de derde, de uitvoer op de vierde, enz.

Hoe een driefasige meter aan te sluiten

Regels en procedures zijn hetzelfde, alleen meer kabels. Eerst reinigen, uitlijnen, in de connector steken en vastdraaien.

Het verbindingsschema voor een driefasige meter met een stroomverbruik van maximaal 100 A is praktisch hetzelfde: de ingangsautomaat-tegen-RCD. Het verschil zit alleen in de lay-out van de fasen voor de consument: er zijn enkel- en driefasenvertakkingen.

Hoe een elektriciteitsmeter correct op de draden aan te sluiten

Allereerst zijn stroomverbruiksmeters nodig door het energiebedrijf. De consument moet op de hoogte zijn van de basisvereisten voor het aansluiten van de elektriciteitsmeter in het appartement, in een privé huis, in het land of in de garage. Vaak moet hij het zelf doen.

Installatie van een eenfasige elektriciteitsmeter door eigen handen

Het maakt niet uit hoeveel verschillende modellen er zijn, het is belangrijk om te onthouden dat voordat de elektriciteitsmeter wordt aangesloten, de aansluitingen op de panelen gelijk worden geplaatst. Wanneer de draden met hun eigen handen zijn verbonden, is er op elk apparaat een circuit, als u de achterkant van het aansluitingendeksel bekijkt. Hierdoor garandeert de fabrikant dat de draden correct worden aangesloten.

De belangrijkste redenen voor het aansluiten van een elektriciteitsmeter zijn als volgt:

 • falen van het oude apparaat;
 • de deadline voor de laatste verificatie (in 16 jaar) is verstreken;
 • nauwkeurigheidsklasse onder de toegestane waarde -

De consument kan zelf een beslissing nemen over de vervanging van een elektriciteitsmeter die verband houdt met andere oorzaken:

 • scheiding van energieverbruik tussen verschillende gebruikers;
 • toepassing van een tweevoudige variant van de voeding;
 • toename van het stroomverbruik;
 • de noodzaak om het energieverbruik voor individuele installaties te bepalen;
 • de noodzaak om naar een andere plaats over te gaan met een gelijktijdige vervanging.

De teller wordt vervangen voor rekening van de gebruiker.

De keuze van een loket moet gebeuren rekening houdend met de vereisten van het energiebedrijf. Bovendien zijn er verschillende criteria voor de evaluatie, die moet worden gevolgd:

 1. Type apparaat: inductie en elektronisch. De eerste wordt gekenmerkt door hoge betrouwbaarheid, duurzaamheid en een lage prijs. De tweede optie kan ook gemakkelijk de ingestelde taken aan, terwijl tegelijkertijd dergelijke zeer nuttige extra functies zoals compactheid, tegenlicht, weergave van andere gemeten parameters, de mogelijkheid om verbinding te maken met een computer worden gebruikt. Hoe meer van hen, hoe duurder de teller is. Het assemblageschema voorziet in de aanwezigheid van een mechanische telinrichting of display.
 2. Specificaties: voedingsspanning (220V of 380V), het aantal tarief, het aantal fasen, het opgenomen vermogen (van 15A tot 80A en hoger) dmv stroomtransformatoren (Industry), nauwkeurigheidsklasse (zijn niet hoger dan 2), de wijze van bevestiging.
 3. In de voeding kunt u informatie krijgen over welke klassen van nauwkeurigheid van tellers zijn toegestaan.
 1. Inductie (elektromechanisch), die een metalen schijf bevat, geroteerd door een elektromagnetisch veld van stroom- en spanningsspoelen evenredig met het verbruikte vermogen. Het nadeel is een grote fout in de metingen (nauwkeurigheidsklasse is niet hoger dan 1,5-2), daarom komen andere modellen om ze te vervangen.
 2. Elektronische meters, waar geen mechanisch onderdeel is. De nauwkeurigheidsklasse is 0,5-2. Ze zijn betrouwbaarder, compacter en het meetresultaat wordt weergegeven. Modellen kunnen multi-tarief zijn, wat een belangrijk voordeel is. Voor gebruik bij lage temperaturen worden elektromechanische referentie-apparaten gebruikt in apparaten.
 3. Samen met het apparaat zijn een ingangsautomaat, een RCD en andere modulaire elektrische apparatuur geïnstalleerd.
 4. Nul (N) en grond (PE) verdeling: speciale bussen worden in elektrische platen gemonteerd. Het circuit staat hun verbindingen met elkaar niet toe, omdat er verschillende stromen doorheen vloeien.

Houd bij het selecteren rekening met het volgende:

 1. Naleving van technische specificaties en netwerkparameters. Selecteer het apparaat zodat het aantal fasen samenvalt met het netwerk. Een eenfasig apparaat kan gemakkelijk worden aangesloten op een driefasig netwerk.
 2. Vermogen wordt geselecteerd, afhankelijk van wat er wordt verbruikt. Er is nog een kleine voorraad.
 3. Hoeveel tarieven zijn vereist? Eerst moet u informeren naar de elektrische dienst, welke diensten deze voor tarieven biedt.
 4. De bevestigingsmethode moet overeenkomen met het geselecteerde schild.
 5. Welke aanvullende functies zijn nog steeds de moeite waard om te gebruiken.

In overeenstemming met de regels van alle stappen te installeren ze te verbinden elektriciteitsmeters worden vervaardigd, toen vertegenwoordigers van de organisatie van de macht. In dit verband, waardoor de installatie en aansluiting met hun handen of met de hulp van nutsvoorzieningen elektricien, moet u zeker controller om de volgende redenen noemen: het is noodzakelijk om te controleren of de verbinding en de installatie zijn gemaakt met alle eisen, nadat de afdichtinrichting en de ingang machine gebruiker een certificaat van aanvaarding ontvangt.

Regeling van de aansluiting van eenfase-elektriciteitsmeter in het appartement

Pas na het uitvoeren van de bovenstaande acties om een ​​elektriciteitsmeter aan te sluiten, uitgevoerd onder de controle van vertegenwoordigers van de energievoorziening, worden geïnstalleerde apparaten beschouwd als sturend. Anders wordt hun getuigenis niet beschouwd als rapportage. De teller bevindt zich op het niveau van conventionele apparaten, zoals automaten of aardlekschakelaars.

Het onderstaande diagram laat zien hoe de netspanning op de meteraansluitingen wordt aangesloten en hoe deze op consumenten wordt toegepast.

Aansluiting op de klemmen van een enkelfasig inductieapparaat

Wanneer stroom door de draden stroomt, beginnen de stroom- en spanningsspoelen de schijf van de mechanische teller te roteren door een elektromagnetisch veld. De faseschakeling moet altijd met hen worden verbonden, omdat er een registratie van de verbruikte elektriciteit is.

Met een grote verscheidenheid aan elektrische meters, blijft de lay-out van de terminals altijd hetzelfde.

Zoek de terminals om de meter gemakkelijk aan te sluiten. Ze bevinden zich vanaf de onderkant op het voorpaneel. De telling is vanaf de linkerrand waar de eerste terminal zich bevindt. Hierop is een fase-ingangsdraad aangesloten en naar de volgende is er een belastingsdraad die verder gaat naar de RCD, automaten en door de kamers naar elke aansluitdoos divergeert. U kunt er een elektrisch apparaat, een lamp of een stopcontact op aansluiten. Op dezelfde manier is de neutrale ingangsdraad aangesloten op de 3e klem en op de 4e - de nulingang van het laadcircuit.

Vóór de toonbank wordt de hoofdmachine geïnstalleerd, die alle elektrische apparaten en installaties loskoppelt, ongeacht waar ze worden gebruikt: in een appartement, in een garage of in een cottage. Hiermee kunt u alle elektrische apparatuur vervangen of repareren. Na de teller is een gemeenschappelijke aardlekschakelaar aangesloten.

Installatie en aansluiting van het apparaat met hun eigen handen wordt in de onderstaande volgorde uitgevoerd.

 1. De lay-out van de plaats en installatie van het schild is gemaakt, waarbij de meest geschikte hoogte 1,5 - 1,7 m is. Het scherm aan de muur wordt met een perforator aan de muur bevestigd. De horizontale positie wordt bepaald door het niveau.
 2. Het apparaat wordt op de geselecteerde locatie in het schild geïnstalleerd en er zijn ook automaten, aardlekschakelaars, zekeringen en bussen geplaatst. De modules worden bevestigd met speciale fixatieven. Voor het invoerapparaat is het raadzaam om de installatieoptie te gebruiken in een aparte box, waar een SIP of kabel op is aangesloten. Ze worden vervolgens afgedicht door de energievoorzieningsdienst.
 3. De installatie van verbindingen met een geïsoleerde koperdraad met een diameter van minimaal 2,4 mm is gemaakt. De uiteinden worden gesneden met een mes of een speciaal gereedschap. Op de inleidende machine is SIP aangesloten vanaf het externe netwerk. De CIP is ontworpen voor bedrading door de lucht en ziet er in een privé-huis niet aantrekkelijk uit. Velen geven er de voorkeur aan de kabel VVGng in de grond aan te sluiten. Aan de linkerbovenzijde is het contact verbonden met de fasegeleider en met de rechter - nul. Aluminiumdraden moeten van tijd tot tijd worden vastgedraaid, omdat ze worden vervormd. Schakelen van modulaire apparatuur gebeurt met een draad PV-1. Gebruik voor het installeren van jumpers in de gelederen van automatische machines en aardlekschakelaars speciale kammen. In moderne meters bevat de terminal 2 schroeven, die moeten worden vastgedraaid. Onbetrouwbare verbindingen onder belastingverbranding.
 4. De invoer- en uitvoerkabels zijn gemaakt met een marge, zodat u opnieuw kunt assembleren. Scherpe bochten volgen niet, om de aderen en isolatie niet te beschadigen.
 5. Nadat het circuit is samengesteld, wordt het gecontroleerd.

Van een vloerplaat wordt de elektrische stroom verdeeld over een aantal naar de gelokaliseerde consumenten. De belangrijkste functie is om de lijnen naar elk appartement te beschermen, tegen overbelasting en kortsluiting. Alleen elektriciens van de woning en gemeentelijke diensten hebben toegang tot het schakelbord. Het is niet toegestaan ​​om handelingen met de gebruiker uit te voeren met zijn eigen handen.

Het montagebord heeft een invoer- en distributiecompartiment, evenals voor laagspannings- en zwakstroomnetwerken. Het wordt afgesloten door een deur en het is onmogelijk om het zelfstandig te openen voor de eigenaren van appartementen. Ze mogen alleen de beveiligingsschakelaars in de distributieruimte inschakelen als ze worden geactiveerd door overbelasting of kortsluiting.

Aardlekschakelaars worden meestal niet op de print geplaatst, maar kunnen in een aparte flap in het appartement worden geplaatst.

De meetwaarden worden door de kijkvensters genomen, dezelfde als de tellers. Soms is een socket geïnstalleerd in het schild.

Regeling van de meteraansluiting voor een appartement op een tussenliggende verdieping

De meter is verbonden met een van de fasen van de trunklijn en de zero-draad via de burst-schakelaar. Dan zijn de draden verbonden met de machines en van hen - naar de aansluitdozen in het appartement.

Voor vervanging dient u een teller met een vergelijkbare bevestigingsmethode te kopen en een elektricien te bellen voor het hulpprogramma dat de pakketschakelaar uitschakelt en een nieuw apparaat installeert in plaats van het oude. Daarna kunt u de energiedienstinspecteur bellen die de metingen van de oude meter zal registreren, een zegel op de nieuwe teller zal installeren en een acceptatiecertificaat zal afgeven.

Het aansluiten van de meter op een driefasig netwerk in een privé-huis zal iets moeilijker zijn, maar het principe blijft hetzelfde.

Een inductiemeter aansluiten op een driefasig netwerk

Binnenkomst in het huis gebeurt meestal met behulp van zelfdragende geïsoleerde draad. Het is een aluminiumgeleider met isolatie voor fasen en een drager met nulgeleider, enkelfasige draad voor enkelfasige draad heeft twee kernen en voor driefasige draden - vier.

Het is raadzaam om de SIP in te voegen zonder pauze en direct op het hoofdapparaat aan te sluiten. Van de output van de laatste is er al een kabel VVGng op het aanrecht. Hoewel SIP een onbuigzame draad is, kan deze in het schild worden gemonteerd. De nulleider kan worden geïsoleerd (SIP-1) of zonder (SIP-2).

Het aansluitblok bevat 8 contacten. Ze hebben dezelfde volgorde van locatie: van links naar rechts. Alleen in dit geval zijn de fasen drie.

Als u de bedrading met de kleuren in gedachten richt bij het aansluiten van de meter zelf, zal de gebruiker later niet in verwarring raken wanneer hij draden zal leggen door stroomonderbrekers en aardlekschakelaars naar de consumenten.

 1. De voedingsspanning wordt verwijderd door het ingangscircuit uit te schakelen. Om dit te doen, is het noodzakelijk eerst een CIP-draad of ondergrondse VVGGG-kabel van de transmissielijn door de lucht te leggen. In het huis wordt de stroomtoevoer langs de kabelgoten of golvingen gelegd.
 2. Het apparaat wordt samen met de rest van de apparatuur geïnstalleerd. Voor individuele gebruikers en hun groepen worden één-, twee- en vierpolige automatische machines (overeenkomend met belastingen) geplaatst. U kunt differentiële apparaten gebruiken om te voorkomen dat u een aardlekschakelaar gebruikt. Dan blijkt het circuit compacter te zijn.
 3. Draden van verschillende kleuren worden via de vierpolige ingangsautomaat verbonden met de klemmen 1, 3, 5, 7 van de teller: fase "A" - geel, "B" - groen, "C" - rood, nul "N" - blauw.
 4. In dezelfde volgorde zijn de gekleurde draden van het thuisnetwerk verbonden met de klemmen 2, 4, 6, 8. Als gevolg hiervan blijkt dat de rode draad van het externe netwerk is aangesloten op terminal 1 en dat de draad met dezelfde kleur van de belasting in het huis is aangesloten op terminal 2.
 5. Aan de RCD zijn de gekleurde draden van de fasen en nul verbonden, zonder de reeks te verstoren.

De meter en de beveiliging verbinden met een driefasig netwerk met draadlabels

De gepresenteerde video zal vertellen over de aansluiting van een driefasige elektriciteitsmeter in huis.

Als u het algemene principe van verbinding met stroom en belasting begrijpt, is er geen probleem met hoe u de elektriciteitsmeter in het huis en appartement op de juiste manier kunt aansluiten. Voor alle modellen is het bedradingsschema hetzelfde en bevindt dit zich aan de achterkant van het afdekplaatje van het aansluitblok. Hiermee moet u zorgvuldig lezen en de noodzakelijke overschakeling maken.

U moet zijn aangemeld om een ​​reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

9 + 1 =