Hoe een canopy berekenen

Berekening van een luifel van polycarbonaat. Hoe een boerderij voor een luifel berekenen

Polycarbonaat is een ideaal materiaal voor het bouwen van zonneschermen. Hiermee kunt u een lichte structuur krijgen met een transparant dak waardoor zonlicht binnendringt. In de regel bestaat het frame uit geprofileerde buizen. Om ervoor te zorgen dat de hele constructie duurzaam is, moet de polycarbonaatkap correct worden berekend.

Voordat u de canopy gaat berekenen, moet u duidelijk begrijpen uit welke elementen het bestaat. En er zijn er maar een paar.

Rekken, zoals duidelijk is uit de titel, zijn de elementen waarop de volledige luifel ligt. In de regel is het een geprofileerde buis met een hoogte van 2,2-2,8 meter. De hoogte is afhankelijk van de bevestigingsmethode. Als het wordt bevestigd door ankers aan een hypotheek, betonnen in de grond, dan wordt de hoogte genomen 2,2 meter. In gevallen waar het rek wordt betonstort of begraven, wordt de hoogte 2,8 meter genomen.

De overkapping versterken als bogen en boerderijen. De laatste zijn meestal twee geïnstalleerd. Maar het exacte aantal bogen vertelt u alleen de berekende berekening van de overkapping. Deze waarde is afhankelijk van de afmetingen van de structuur.

De boerderij is een structureel element dat de ondersteunende pilaren en boomstammen met elkaar verbindt.

Polycarbonaatplaten worden bevestigd aan de elementen van de structuur, die hulplijnen worden genoemd. Hiervoor worden heat washers gebruikt. Hun locatie en pitchfrequentie zijn afhankelijk van de afstand tussen de lagersteunen en het type polycarbonaat (de dikte).

Om de canopy correct uit de profielpijp te berekenen, is het niet misplaatst om het hele proces als geheel te begrijpen. Het bestaat uit verschillende fasen. Op de vaste palen zijn bogen bevestigd. De hoek tussen hen moet precies negentig graden zijn. De resulterende secties zijn bevestigd aan de ankerbouten. Dezelfde steunen zijn aan de boerderij bevestigd. De hoek tussen de spanten en de bogen is ook recht (dat is negentig graden). De laatste fase van het frame is het fixeren van de hulplijnen. Ze zijn bevestigd aan de bovenkant van de bogen. Op dit frame is klaar. Na het verven kunnen polycarbonaatplaten worden gefixeerd.

Constructiefouten waarmee rekening moet worden gehouden bij de berekening

De constructie van luifels wordt vaak uitgevoerd met fouten. Ze beïnvloeden niet alleen de keuze van het type constructie, maar ook de resulterende berekening van de metalen luifel.

Een veel voorkomende fout is het kiezen van een hellende luifel. Maak vaak een structuur op twee pilaren en kantel aan de loefzijde. Dit is niet de beste optie voor permanent gebruik (bijvoorbeeld voor parkeren in een auto). Het gevaar is dat de wind van richting verandert. De luifel kan in dit geval worden vergeleken met de vleugel van het vliegtuig. Tussen het en de grond wordt een hefkracht gevormd, die gemakkelijk een overkapping kan slopen. Zelfs als er vier pijlers zijn, bespaart dit niet altijd.

Hellende luifels zijn geschikt voor situaties waarin de structuur aan het gebouw is bevestigd. Vrijstaande hellende luifels moeten worden gemaakt met afgeronde randen. En het convexe deel is gericht "towards9raquo; de wind.

Afhankelijk van de dragende elementen worden verschillende soorten luifels onderscheiden:

 • Alleen staan. Verticale steunen worden langs hun gehele omtrek opgesteld.
 • Balkondersteuning, die aan één kant aan het gebouw is bevestigd. Ze hebben één kant bij de pilaren. De tweede valt op de balk, bevestigd aan de muur van het gebouw.

 • Ondersteuning van cantilever. Verschillen van het vorige type doordat hier aan de muur beugels of hypotheken zijn bevestigd.
 • Cantilever, die geheel door hypotheken wordt gehouden. Meestal zijn dit kleine vizieren boven de deur.

Berekening van de kruin van elke soort wordt uitgevoerd volgens verschillende schema's.

Door het ontwerp kunnen de scharnierende structuren uit drie typen bestaan:

 • Enkelvoudig, waarbij het dak in één richting helt.
 • Gevel met twee richtingen van helling.
 • Gebogen, waarin het dak is gemaakt in de vorm van een halve cirkel (boog).

De berekening van de kap van de profielpijp moet beginnen met het verzamelen van de nodige informatie. Het moet de volgende gegevens bevatten:

 • Materiële kenmerken.
 • Doel van de structuur.
 • De vorm van de structuur.
 • Gegevens over wind- en sneeuwbelastingen (ze worden gepresenteerd in speciale tabellen voor elke specifieke regio).

De luifel wordt berekend rekening houdend met de hierboven beschreven informatie. Het bevat formules en berekeningen. Niet iedereen zal ze kunnen begrijpen. De beste optie is om speciale programma's en rekenmachines te gebruiken. Tot op heden zijn ze overvloedig aanwezig op het internet.

Luifels over de toegangspaneel

Canopies console type hangt af van de grootte van de veranda. In overeenstemming met de vereisten van regelgevingsdocumenten, moet het gebied voor de deur meer dan de helft van de breedte van de deur zijn. De gemiddelde breedte van de deur is 0,9 meter. Het blijkt dat de minimale afmeting van het bovenste platform 1,35 m is (0,9 x 1,5 = 1,35). Deze waarde komt overeen met de aanbevolen diepte van de overkapping.

Wat de breedte van het vizier betreft, alles is hier eenvoudig. Het is 0.6 meter groter gemaakt dan de breedte van de deur. Aan beide zijden moet het vizier 0,3 meter uitsteken.

Zo'n eenvoudige manier om luifels te berekenen. Berekening van het ontwerp met standaardwaarden leidt tot het volgende resultaat: diepte - 0,9 - 1,35 m, breedte - 1,4 - 1,8 m.

Cantilever-ondersteunende luifels boven de deur

Deze soorten vizieren zijn over de hele site gerangschikt met het vastleggen van de stappen. Berekening van de diepte van de luifel over de site wordt op dezelfde manier berekend als de vorige versie. Aan hem wordt het deel toegevoegd dat boven de stappen ligt. Het hangt direct af van hun aantal. Voor elke stap wordt ongeveer 0,25-0,32 m toegevoegd.

De breedte hangt af van de breedte van de ladder, aan elke zijde wordt deze met 0,3 meter opgeteld. Als de standaardbreedte van de treden voor de deur 0,8-1,2 meter is, dan krijgen we een breedte van 1,1 tot 1,5 meter van de overkapping.

Overweeg de optie met een ladder van drie stappen en een platform met standaardafmetingen. De diepte is in de orde van 1,65-2,31 meter (0,9 + 3 x 0,25 of 1,35 + 3 x 0,32). De breedte onder dezelfde omstandigheden is 1,4 - 1,8 meter. Het wordt als volgt berekend: 0.8 + 0.3 + 0.3 of 1.2 + 0.3 + 0.3. Twee varianten van berekeningen houden rekening met de minimum- en maximumwaarden van standaardparameters.

Enkele schuren naast het gebouw

De berekening van een enkele loods, die aan één kant naast het huis ligt, wordt uitgevoerd met een minus de helft van de verticale steunen. Nog een belangrijk punt: de naden van de platen moeten boven het profiel liggen. Dit betekent dat een afstand van 1260, 2050 of 2100 millimeter, overeenkomend met de afmeting van de polycarbonaatplaat, tussen de profielen moet worden gehandhaafd. De gemiddelde breedte van de luifel is drie meter. Met deze maat is er zelfs voor de auto voldoende ruimte. Op polycarbonaat zal deze breedte verzakken. Hij heeft een spant-systeem nodig.

Om te beginnen, wordt het materiaal berekend. De overkapping aan het huis, met dergelijke afmetingen, zal zes verticale risers hebben. Ze bevinden zich allemaal aan dezelfde kant. Als de structuur afzonderlijk staat, hebben de steunen twee keer zoveel nodig (twaalf, zes aan elke kant). Voor elke spant is een ondersteuning.

Enkele hellingvrije luifel

Bij de berekening van een afzonderlijke structuur moet rekening worden gehouden met de belasting van de sedimenten. Het ontwerp zal zo stijf mogelijk zijn als het in de vorm van een driehoek is gemaakt.

De kruin wordt berekend rekening houdend met voorwaardelijk geaccepteerde waarden. Bij een polycarbonaatplaat met een afmeting van 2,1 x 0,6 m wordt de dakbreedte als zes meter beschouwd en de lengte is 10,6 meter. De meest optimale optie: de hoogte van de oprijplaat is 2,4 meter en 11 dakspanten. In deze situatie zijn zes profielen vereist (een standaardlengte van zes meter). In plaats van elf kunt u slechts twee driehoeken maken. Dit zal de hoeveelheid verbruikte materialen verminderen. Deze optie is geschikt voor regio's met gemiddelde regenval.

Het berekeningsprincipe is vergelijkbaar met structuren in één fase. Het belangrijkste is om structurele rigiditeit te bereiken. En dit gebeurt ten koste van dezelfde driehoeken. Hun optimale aantal wordt als volgt berekend. Elke omtrekmeter van de overkapping wordt gedeeld door een verticaal profiel. De resulterende rechthoek is verdeeld in twee driehoeken.

Luifels zijn de meest complexe structuren. De behoefte aan een materiaal is direct afhankelijk van de convexiteit van het dak. Dit betekent dat hoe steiler de convexiteit, hoe meer materialen je moet uitgeven.

U kunt in dit geval alleen op het spantagesysteem opslaan. Met de afmetingen van de overkapping (10,6 x 6 meter) zoals eerder beschouwd, zijn twee of drie systemen voldoende (twee aan de randen, één in het midden). De resterende "benen" 9quo; zal een boog voorstellen. Hun doelen zijn niet noodzakelijk verbonden. Het metalen profiel dat wordt gebruikt om de boerderij te maken, is sterk genoeg. Het zal voldoende zijn om de nodige stijfheid te bieden. Het belangrijkste is dat de boerderij stevig is vastgemaakt aan de stootborden.

Als je met zo'n maat een gebogen overkapping (bijvoorbeeld voor een auto) doet, dan zijn de volgende materialen nodig:

- Zes profielen gebogen in de vorm van een boog, met een lengte van zes meter. De uiteinden van drie van hen zijn verbonden door een brug. Het wordt aanbevolen dat ze ook in verschillende driehoeken worden verdeeld om de stijfheid van de structuur te vergroten.

- Voor elke boog zijn twee steunen (onder elke rand) nodig. Dat wil zeggen, ze hebben allemaal twaalf (2 x 6) nodig.

- Aan de randen, langs de pilaren en langs het dak zijn langsbalken bevestigd. In totaal zullen ze er zes nodig hebben.

Berekening van de belangrijkste structurele elementen

De berekening van de doorsnede van de canopy-buis hangt af van de hoogte van de structuur zelf en het aantal kolommen. Als de afmeting van de structuur niet groter is dan vijf meter, wordt de buis geselecteerd met een doorsnede van 6-8 centimeter. Voor grotere maten moet het aantal risers worden verhoogd. Om dit te voorkomen, kunt u een profiel met een groot gedeelte selecteren. Bijvoorbeeld 10 centimeter.

De grootte van de kist hangt af van de dikte van het polycarbonaat en de grootte van de stal. Als het plastic vel een dikte van één centimeter heeft en de overkapping 6 x 8 meter meet, wordt het krat in stappen van een meter gemonteerd. Deze waarden zijn in overeenstemming met de belastingen. Om dit te doen, zijn er speciale tabellen die rekening houden met de grootte van de lading en de dikte van het polycarbonaat. Een voorbeeld van deze tabel is te zien in de onderstaande foto. Het is ontworpen voor polycarbonaat met een dikte van zes, acht, tien en zestien millimeter.

De berekening van de gebogen kap omvat de berekening van boerderijen en hun aantal. Het is de grootte van de spanten die de breedte van de volledige overkapping bepaalt. Om ze te bepalen, moet u de volgende informatie kennen:

 • Afmetingen van de boerderij.
 • De grootte van het materiaal (polycarbonaat).
 • Weerstand van metaal.
 • De manier van bevestigen van de elementen (lassen, bout enzovoort).
 • Waarde van belastingen (in overeenstemming met wettelijke documenten).
 • Staalconstructies volgens SNiP.

De grootte van de luifel wordt gekozen in overeenstemming met de grootte van de materialen. Als een stuk polycarbonaat zes meter lang is, wordt het geheel gebruikt of in twee delen gesneden. Natuurlijk kunt u meer onderdelen snijden. Maar dit zal leiden tot de vorming van afval. Het dak zal dus zes meter of drie meter hoog zijn. De lengte kan willekeurig worden gekozen, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Hoe luifels van polycarbonaat van verschillende typen en ontwerpen berekenen

Om te begrijpen hoe u een luifel uit polycarbonaat kunt berekenen, moet u zich het ontwerp duidelijk voorstellen en een plan of blauwdruk maken voor het gebouw. Over het algemeen zijn polycarbonaatpanelen slechts een afdekking die het totale oppervlak bepaalt, maar daarnaast zijn er rekken en een spantsysteem. Daarnaast zal het aantal benodigde materialen verbindings-, hoek- en eindprofielen, bevestigingsmateriaal en (mogelijk) verlichting zijn. Het is belangrijk om elk detail te berekenen om een ​​sterke en duurzame structuur te krijgen.

Met welke parameters moet rekening worden gehouden bij het berekenen van het polycarbonaat voor een luifel

Let erop dat polycarbonaat veel sterker is dan vergelijkbare eigenschappen van glas (200 keer), plastic en polyvinylchloride. Maar niet alle panelen kunnen worden gebogen, dus u moet rekening houden met hun structuur (vellen met driehoekige cellen buigen niet).

Dikte selectie polycarbonaat

Allereerst moet voor het berekenen van de kap van polycarbonaat rekening worden gehouden met de mogelijke mechanische belasting (sneeuw, wind), waarvan de dikte van de panelen afhangt. Voor monolithische panelen is de dikte 2, 3, 4, 5, 6. 8, 10 en 12 mm, ze worden "anti-vandalisme" genoemd, omdat de vellen mechanisch moeilijk te breken zijn.

Cellulaire structuur impliceert niet alleen de dikte, maar ook de configuratie van de cel:

 • SX is een vijflagig vel van 25 millimeter met schuine verstijvers. De dikte kan ook 32 mm zijn. Panelen met driehoekige cellen zijn niet geschikt voor gebogen daken;
 • De SW-sheet bestaat ook uit vijf lagen, alleen de cellen hebben de vorm van een rechthoek (de randen zijn verticaal gerangschikt). De dikte is van 16 tot 20 mm;
 • 3X - het vel heeft 3 lagen, de dikte is 16 mm en de verstijvingen zijn instelbaar in dichtheid:
 • 3H - gemaakt van 3 lagen met een rechthoekige structuur. Het paneel wordt geproduceerd op 6, 8 en 10 mm;
 • 2H is het eenvoudigste vel met vierkante cellen. Vellen zijn gemaakt op 4, 6, 8 en 10 mm.

De dikte van de honingraatstructuur van polycarbonaat varieert slechts 2 mm. Dat wil zeggen, als de dunste honingraatplaat 4 mm heeft en de dikste 32 mm, dan zijn alle tussenliggende dimensies een veelvoud van twee.

Afmetingen van polycarbonaat plaat rond de omtrek

De standaardberekening van de overkapping van polycarbonaat monolithische type is gemaakt in de maten 3050 x 2050 mm. Indien gewenst kunt u met de fabrikant onderhandelen over het wijzigen van de omtrek van het paneel, maar de speciale volgorde is in de regel duurder.

De normen voor cellulair polycarbonaat variëren op twee manieren, ze zijn 210 × 600 cm en 210 × 1200 cm. Lange vellen zijn handig voor brede luifels, bijvoorbeeld in collectieve parkeergarages met gebogen daken, waar alleen langs de zijvlakken verbindingen worden gemaakt. Ook snijdt de order in de fabriek van 1 m tot 9 m, maar dit is alleen voor gekleurde panelen.

Er is ook een geprofileerde plaat waarvan de dikte niet groter is dan 1,2 mm, maar dankzij een golf waarvan de hoogte 5 cm bereikt, neemt de sterkte toe en kan er gemakkelijk neerslag worden gemaakt. De standaardbreedte is 126 cm en de lengte is 224 cm.

Berekening van materialen door soorten luifels en soorten daken

Om de kap te berekenen uit golfkarton, polycarbonaat of een ander materiaal, moet u rekening houden met de configuratie van het dak en het type draagframe. Dergelijke luifels maken drie typen - één, twee, en gebogen (ovaal). Het moeilijkste is het gebogen type, maar het hele probleem is alleen in de productie, maar niet in gebruik.

Loodsen met aangrenzend huis

In die gevallen waarbij één kant van het frame op de muur van het huis wordt gehouden, zal de berekening van de overkapping van de rechthoekige buis met de minus de helft van de verticale steunen zijn. Dat wil zeggen, de ene kant van de kist wordt op de muur van het gebouw gehouden. In elk geval moet er op de naden van de vellen een profiel zijn, daarom kan de afstand daartussen 126 cm, 210 cm of 205 cm weerstaan, maar dit betekent niet dat de hele kist alleen uit deze profielen bestaat.

In ieder geval moet de breedte van het dak overeenkomen met de parameters van de auto en deze is minimaal 3 m om vrije doorgang te behouden. Maar deze lengte van het profiel zal zijn vervorming veroorzaken (uitwijking), en dit moet worden vermeden, daarom is het voor de overkapping noodzakelijk om een ​​spantsysteem te maken.

Bij het berekenen van de overkapping naar het huis heb je 6 verticale steunen nodig - alleen aan één kant, als de structuur autonoom is, hebben de risers twee keer zoveel nodig - 12 stuks. Het principe is hier als volgt: voor elk spantbeen moet aan beide zijden worden geïnstalleerd, maar als een zijde aan het gebouw is bevestigd, zijn de risers niet nodig.

Bovendien is de lengte van de balk ingesteld en voor 6 meter breedte hebben ze 6 stuks nodig - 2 aan de randen van de uitsteeksels, 2 in de pilaren en 2 in het midden van het dak. Als de hoogte van de overkapping 10,5 m is, dan is 10,5 * 6 = 63 m of 63/6 = 11 stukjes profiel. De uiteinden van het cellulaire polycarbonaat onderdrukken het eindprofiel.

Berekeningen van een afzonderlijke luifel

Om de overkapping in de tuin te berekenen, moet u niet alleen rekening houden met de breedte en lengte, maar ook met de hoeveelheid neerslag die in de winter valt. Feit is dat sneeuw een sterke mechanische belasting heeft en op de een of andere manier moet worden ingeperkt. De meest optimale optie voor het verstevigen van het frame is een driehoek - dit is de enige geometrische figuur zonder backlash.

Neem voor de berekeningen de conventionele dakbreedte van 6 m, een lengte van 10,6 m en polycarbonaat met een breedte van 2100 x 600 mm. Spanten kunnen worden gemaakt van een buisprofiel van 60 x 40 mm of van een houten plank van 100 x 50 mm. Natuurlijk is het metalen profiel beter dan hout en zijn leven is in de nabije toekomst praktisch onbeperkt.

In de bovenstaande afbeelding is een structuur weergegeven waarbij het bovenste deel van de oprit 240 cm is en de spant-inrichting bestaat uit 11 driehoeken - dit is de meest optimale optie. Gezien het feit dat metalen profielen meestal een lengte van 6 meter hebben, zal de breedte iets minder zijn, maar voor elke dakspant zullen 6 profielen vereist zijn, rekening houdend met verticale en hellende bruggen. In totaal zijn 6 spanten en 5 polycarbonaatplaten nodig.

Natuurlijk kun je op metaal besparen en slechts 2 driehoeken maken, zoals te zien op de bovenste foto. In dit geval wordt de berekening van het luifelframe verminderd met minstens 2 profielen voor elke spant, maar als er 6 zijn, zijn het al 12 profielen. Voor een gemiddelde hoeveelheid neerslag is dit echter voldoende - u kunt een eenlooppluifel in de budgetmodus berekenen, waardoor u op metaal bespaart.

Gevelige carports

Voor zadeldaken lijkt de berekening van het metalen frame van de overkapping sterk op de one-pitch, dat wil zeggen, de stijfheid wordt gecreëerd door dezelfde driehoeken. Dergelijke luifels doen dat in de regel voor grote parkeerterreinen met een breedte van meer dan 6 m, dat wil zeggen dat er een mogelijkheid is om enkele auto's of bussen te parkeren.

Het principe van de installatie van polycarbonaat verandert niet - er moet een profiel zijn bij elke verbinding en in dit geval zijn het dakspanten. Het aantal driehoeken beïnvloedt rechtstreeks de stijfheid van de structuur - hoe meer van hen, hoe beter. De meest optimale optie is het volgende - elke lineaire meter wordt gedeeld door een verticaal profiel en deze figuur wordt diagonaal verdeeld in twee driehoeken.

Om de metalen luifel te berekenen, moet u onmiddellijk de afmetingen van het dak bepalen, en bijvoorbeeld kunt u dezelfde versie van 10.6 × 6 m beschouwen. Het vereist ook 5 vellen om te bedekken, maar ze moeten in twee worden gesneden, waardoor het nokprofiel in het midden wordt verbonden. Het aantal metalen verticale steunen is twee keer het aantal spanten, als er 6 zijn, zijn er voor stijgers 12 nodig.

Langsbogen hebben hier meer nodig - 7 stuks - een nokbalk is toegevoegd. Totaal:

 • 2 profielen langs de randen van de uitsteeksels;
 • 2 op de pilaren;
 • 2 tussen steunen en nok;
 • 1 - op de schaats.

Als u langsbalken in stukken omzet, dan 10,5 * 7/6 = 12,25 of 13 profielen van zes meter. De doorsnede van dergelijke liggers is hetzelfde bij dakspanten (meestal is dit 60 × 40 mm), maar voor staanders gebruikt u een buis van 80-100 mm of een buisprofiel met een vergelijkbare doorsnede.

Het voordeel voor een zadeldak is dat de berekening van metalen luifelconstructies zuiniger zal zijn. Twee spantpoten met een springer zijn al een driehoek, die in het midden in twee delen kan worden verdeeld. Dientengevolge zullen twee figuren met horizontale (lagere) zijden van 3 m worden getraind.

Berekening van materialen op een gebogen luifel

Alleen al het berekenen van een luifel met een gebogen dak maakt het moeilijker, omdat veel afhangt van de convexiteit ervan, dat wil zeggen, hoe steiler de bocht, hoe meer materialen er worden verbruikt. U kunt echter dezelfde afmetingen gebruiken: 10,5 m lang en 6 m breed, hoewel de breedte hier wordt beperkt door buiging.

Het duidelijke voordeel van dit ontwerp is dat het materiaal wordt opgeslagen bij het monteren van het spantensysteem. Voor de gegeven maten is het mogelijk om slechts twee of drie dakspantsystemen te beheren, aan randen en in het midden - alle andere benen doen dat eenvoudig in de vorm van een boog zonder het onderste kruisstuk, zoals op een foto. Het gebogen metalen profiel dat op twee steunen is bevestigd, vertegenwoordigt op zichzelf een star figuur en de vraag hier alleen in goede bevestiging van risers.

In dit geval bestaat de berekening van de overkapping voor de auto uit 6 gebogen profielen van 6 meter, waarvan er twee of drie zijn voorzien van een brug en zijn verdeeld in verschillende driehoeken. Ondersteuningen zijn ook vereist voor elke boog, dus er zijn er 12. Langsbogen zijn voldoende 6 stukken:

In totaal krijg je 12 * 10,5 / 6 = 21 en 4 meer profielen voor jumpers.

Het is heel natuurlijk dat er minder materiaal wordt gebruikt voor smallere luifels, maar hier is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van het polycarbonaat. Dat wil zeggen, als u met platen van 6 meter werkt, moeten ze ofwel volledig worden gebruikt of in twee worden gesneden, zodat er geen afval is. In dit geval is het dak 6 m of 3 m breed en is de lengte al naar behoefte aangepast.

Als een resultaat kunnen we zeggen dat de meest economische berekening van de overkapping zal worden verkregen met een gebogen dak, hoewel dit de moeilijkste optie is. Desondanks is het in dergelijke constructies mogelijk om te besparen op metalen profielen, dus de voordelen zijn hier duidelijk.

Als zich problemen voordoen in het afwikkelingsproces, kunt u speciale programma's en services van professionals gebruiken.

De populaire houten luifels in verschillende varianten zijn te vinden in de voorsteden en de lokale gebieden. In de regel zijn de longen tijdelijk. De volgende keer

Luifels genoemd stationaire schuilplaatsen met een dak gemaakt van waterdicht materiaal: leisteen, glas, polycarbonaat, metaal, hout. Van welke materialen. De volgende keer

Het is moeilijk om het belang van de overkapping als zomerverblijf te overschatten. Deze eenvoudige constructie beschermt je tegen de brandende zon in de zomerse hitte. De volgende keer

Bij het ontwerpen van moderne buitenhuizen wordt veel belang gehecht aan eigenschappen als gemak, elegantie en unieke uitstraling. . De volgende keer

Op een warme dag van de hitte bespaart alleen een koele douche. Dit is de beste uitvinding van de mensheid, die snel bespaart. De volgende keer

Elk seizoen maken de zomerbewoners meerdere bedevaarten vanaf appartementen tot privépercelen. Iemand in de bus draagt ​​een gewas, iemand. De volgende keer

Ondanks het feit dat bij het ontwerpen van een privéwoning, elke eigenaar van een auto eigenaar is van een garage, is er vaak behoefte aan. De volgende keer

nog meer ideeën:

in maart Laten we het deze maand over seizoenswerken hebben om uw tuin in perfecte staat te houden

Bouwplaats - prostobuild.ru

Hallo beste lezers! In dit artikel heb ik besloten om de eerder gepubliceerde informatie en online berekeningen te gebruiken voor berekening van de luifel van metalen constructies.

De overkapping kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar laat het een carport zijn.

- stad van bouw - Grodno (normatieve sneeuwbelasting 80 kg / m2)

- grootte in het plan 3x6 meter

- dragende structuren (standaard - profielbuis, balk - I-balk, looppas - kanaal)

- hoogte tot de onderkant van de balk - 2,7 meter

- dakhelling - 10%

- dakbedekkingsmateriaal - geprofileerde plaat HC35x1000x0,5 (gewicht 1 m2 - 5,4 kg)

- staalsoort C255

Dus onze belangrijkste taak - dit wordt bepaald door de grootte van het gedeelte van onze dragende structuren. Voor elk ontwerp verzamelen we belastingen en berekenen deze afzonderlijk. De berekening zal van boven naar beneden worden uitgevoerd, dwz onmiddellijk loopt, dan balken en rekken. Dit is zo gedaan dat we bij het berekenen van de rekken al het gewicht van de daarover liggende structuren (balken en liggers) kenden.

Om de runs te berekenen, moeten we de lineaire gelijkmatig verdeelde belasting en het ontwerpschema kennen.

De run wordt op de plaats van installatie aan de balk gelast, wat betekent dat het een draaischarnier en een ontwerpschema is, respectievelijk "scharnierscharnier".

De run wordt beïnvloed door de belastingen van het gewicht van de geprofileerde plaat, het gewicht van de run en de sneeuwbelasting.

De afbeelding toont de ladingzone van de berekende run.

Om de belasting per vierkante meter lineair om te zetten, moeten we deze vermenigvuldigen met de breedte van de laadruimte.

- lineaire normatieve belasting van de geprofileerde plaat = 5,4 kg / m2 * 1,003 m = 5,42 kg / m

Om de ontwerpbelasting te verkrijgen, vermenigvuldigen we het normatief met de veiligheidsfactor per belasting (voor metalen structuren is dit gelijk aan 1,05).

- lineaire ontwerpbelasting van geprofileerde plaat = 5,42 kg / m * 1,05 = 5,69 kg / m

Verder op dezelfde manier vinden we de berekende lineaire belasting van sneeuw (sneeuwbelastingsfactor 1.4):

De totale waarde van de lineaire belasting is als volgt:

Vervolgens berekenen we de sterkte die wordt uitgevoerd door een sectie met een kleine marge te selecteren (de online berekening omvat al de belasting van het gewicht van de structuur).

Als gevolg daarvan zijn we gebleken Kanaal 5P volgens GOST 8240-89.

We berekenen de straal die op as 2 ligt, omdat de laadruimte, en bijgevolg de belasting, de grootste zal zijn.

De balk rust op het deksel aan het einde van het rek. De voering is aan de standaard gelast en de balk zal aan de voering worden gelast. Daarom is de ondersteuning opnieuw een scharnierend en berekend "scharnierscharnier" -schema.

Belastingen die op de staaf inwerken:

- sneeuwbelasting = 80 kg / m2 * 3 m * 1,4 = 336 kg / m

- belasting vanaf het profielblad = 5,4 kg / m2 * 3 m * 1,05 = 17,01 kg / m

- belasting van het gewicht van de runs (12 meter liggers vallen in de bagageruimte, gewicht van één meter is 8,59 kg) = 12 m * 8,59 kg / m * 1,05 = 108,23 kg.

Laten we deze belasting lineair verdeeld over 3 meter schrijven: 108,23 kg / 3 m = 36,08 kg / m.

- laden van het gewicht van de balk (in aanmerking genomen bij de online berekening)

De totale belasting van de straal zal zijn:

Dan opnieuw op onze online berekening selecteren we de sectie:

Ik heb een I-straal verkregen Nr. 10B1 op de SRT ACHM 20-93.

Van alle rekken verwachten we de meest ongunstige (de hoogste en de meest beladen). Dit wordt een 2-B-standaard. De hoogte is 2700 mm en de laadruimte is 3 m * 1,5 m = 4,5 m2.

De gegeven laadruimte zal worden onderworpen aan geconcentreerde berekende belastingen van:

- geprofileerde plaat = 5,4 kg / m2 * 4,5 m2 * 1,05 = 25,52 kg

- gewicht van de pistes = 6 m * 8,59 kg / m * 1,05 = 54,12 kg (6 meter pistes vallen in de bagageruimte)

- gewicht van de balk (deze kan worden berekend bij de berekening van de massa van het metaal, rekening houdend met het feit dat 1,5 meter van de balk de ladingzone binnenkomt) = 11,92 kg * 1,05 = 12,52 kg

- sneeuwbelasting = 80 kg / m2 * 4,5 m2 * 1,4 = 504 kg

- laden van het eigen gewicht van het rek (neem 3% van de totale lading op het rek)

De totale belasting van het rek is als volgt:

We vertalen naar de kilonutons: 614.04 kg * 10 N / kg / 1000 = 6.14 kN.

Van onderaf wordt het rek aan de plaat gelast, die op 4 ankers aan beton wordt vastgemaakt, zodat het scharnier scharniert, en van boven, zoals we al hebben gezien, ook een draaiverbinding met de balk. Daarom zal het ontwerpschema "scharnierscharnier" zijn.

Verderop in onze online berekening van het rek zullen we het gedeelte van de profielpijp selecteren:

Zoals te zien in de figuur, aangenomen profiel pijpprofiel 40x40 en wanddikte 1,5 mm, Maar alles hangt af van de stabiliteit van dit rek, d.w.z. De veiligheidsmarge is er nog steeds, maar de stabiliteit ligt voor de hand.

Zelfs als ons skelet niet aan alle kanten bekleed is en dus niet zal zijn significant windbelastingen, we moeten nog steeds zorgen ruimtelijke stijfheid van de overkapping.

Hiervoor zullen we in beide richtingen de verbindingen van de profielpijp plaatsen (dezelfde als gebruikt voor rekken). Op de assen A en B zal er een dwarsverbinding zijn en langs de assen 1, 2 en 3 zullen we een horizontale verbinding maken, voor de normale doorgang van de auto.

Berekeningen voor sterkte en stabiliteit zijn berekeningen op de eerste groep van limietstatussen. Om onze ontwerpen voor de tweede groep van limiettoestanden (voor afbuiging) te berekenen - gebruik de berekening van de balk naar afbuiging. Het enige dat hier zal veranderen, is de belasting (dit moet als normatief worden beschouwd).

Als je dit artikel leuk vond - schrijf commentaar, deel het met je vrienden en we zullen zeker meer schrijven!

Bouwplaats - prostobuild.ru

In geval van volledig of gedeeltelijk kopiëren van het materiaal is een directe actieve link naar de bron vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

− 2 = 3