Hoe bedrading in huis te maken

Regeling van de bedrading in een privéhuis - wat het is en hoe het te doen

De eerste stap in het uitvoeren van elektrische werkzaamheden is het opstellen van een bedradingsschema. Dit is nodig om obstakels tijdens het werk te voorkomen en om het installatieproces te versnellen en te vereenvoudigen.

Na het samenstellen van het schema kunnen we een exacte lijst van de benodigde materialen samenstellen en alle benodigde parameters vinden - de lengte en doorsnede van de draad, de doorsnede in verschillende secties (het is mogelijk om een ​​andere doorsnede te gebruiken), het vereiste aantal uitgangen, schakelaars. Het circuit is nodig voor de juiste selectie van de verdeelkasten - hoeveel ze moeten zijn, welke parameters ze moeten hebben, enzovoort.

Met behulp van een goed ontworpen bedradingsschema bepalen we waar de vermogenselementen - het schakelbord, de meters, de invoer van de voedingskabels, de stroomonderbrekers - zich bevinden. Een belangrijk punt dat moet worden overwogen, is om open of gesloten elektrische bedrading te doen?

Als het huis is gebouwd van hout, kan de bedrading alleen worden geopend. In dit geval We moeten nadenken over de kwestie van brandveiligheid. Gebruik een metalen huls voor de elektrische bedrading om muren tegen brand te beschermen.

Als het huis is opgetrokken uit baksteen of andere niet-brandbare materialen, kan de bedrading open of gesloten zijn. Draden kunnen worden gelegd in speciale leidingen die langs het oppervlak lopen (waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn).

Ook kun je de flitsers uithollen, na het leggen van de draad, wordt het gips aangebracht. In dit geval Toegang wordt moeilijker, maar de binneninrichting oogt meer esthetisch. Maar in elk geval worden aansluitdozen met normale toegang gebruikt op de kruising van de draden.

Typisch, elektriciteit in een privé-huis komt een open manier van installatie op de invoerdraad van de centrale voedingslijn 0,3-0,4 kW.

Nog niet zo lang geleden begon te oefenen installatie van een meter op straat, in een verdeelbord. Op de distributiedistributiekaart zijn een noodstroomvoedingsmeter en een schakelaar geïnstalleerd.

Vanaf het verdeelbord beginnen we elektriciteit in het huis te distribueren. Eerst selecteren we verbruiksgroepen:

 • verlichting;
 • sockets;
 • vermogensgroep (verwarmingsketel, wasmachine, fornuis, andere apparaten);
 • huishoudelijke lokalen (sauna, garage, kelder, vloerverwarming en andere).

Na distributie door groepen en het tellen van het aantal consumenten, installeren we afzonderlijke beveiligingsapparaten - er zijn automatische machines en ouzo. Als het huis groot genoeg is, is het noodzakelijk om consumenten te breken door vloeren of afzonderlijke delen van het huis.

Een voorbeeld van een bedradingsschema voor een driefasige bedrading in een privé-houten huis wordt getoond in de figuur:

Kenmerken van de berekening van materialen en componenten

Nadat we het schema hebben gemaakt, berekenen we de lengte van de kabels, we tellen hoeveel schakelaars, stopcontacten en automaten vereist zijn. We houden rekening met eenfase- of differentiële automaten die nodig zijn. Als er redenen zijn om te vrezen voor particuliere stroomstoten, Het moet worden voorzien voor de installatie van huidige stabilisatoren.

Bij het opstellen van het schema worden de volgende vereisten in acht genomen:

 • het kabelmateriaal en de doorsnede ervan moeten correct worden geselecteerd;
 • het is noodzakelijk om rekening te houden met de condities van verwarming door stroom;
 • de dreiging van een brand moet worden uitgesloten;
 • verliezen tijdens het overbrengen van spanning moeten worden geminimaliseerd;
 • De betrouwbaarheid en duurzaamheid van de constructie moet worden gemaximaliseerd.

Gebruik voor de verkooppunten op dit moment een koperen draad van 2,5 vierkante meter, voor verlichting 1,5 vierkante meter, voor een kookoppervlakte van 6 vierkante meter.

Bedrading met driefasenvoeding

Meestal is het voedsel naar het huis geschikt via de luchttransmissielijn van 0,4 kV. Van de ondersteuning van de voedingskabel tot de ingang van het elektrische bord is geschikt 3 fasen L1, L2, L3. Het is noodzakelijk een neutrale beschermings- en werkdraad "PEN" te installeren (dwz eenfasige voeding). Vanaf het straatingangsbord wordt het voedsel op het interne schild geplaatst, vanwaar het voedsel aan twee groepen consumenten wordt geleverd. Voor elke groep consumenten is een RCD of een automaat geïnstalleerd.

De markering begint met de hoofdbundel van kabels. Opgemerkt moet worden die plaatsen waar de takken en bochten, evenals de plaatsen van passage van de kabel door de muren. ook plaats voor installatie van stopcontacten en schakelaars.

We herinneren ons dat de draden kunnen worden geplaatst strikt verticaal of horizontaal (dit is nodig om de draden te beschermen tegen beschadiging). Het wordt aanbevolen om de draad op de muur te leggen, de afstand tot het plafond is 20 cm.

Aangezien in een privé-huis meestal meer energie wordt verbruikt dan in een appartement, moet de doorsnede van de gebruikte draad groter zijn. Meestal wordt een sectie van 10 m² M. gebruikt.

Het grootste deel van de contactdozen wordt gebruikt voor draagbare elektrische apparaten. Heel vaak zijn ze verenigd in een groep (3-5 stuks) met gewoon voedsel. Voor kracht wordt gebruikt koperen kabel ВВГнд 3 * 2,5.

Om een ​​dergelijke groep te beschermen, wordt een stroomonderbreker geplaatst, 25 ampere rating. Bij gebruik van een driefasig netwerk moet rekening worden gehouden met de belastingverdeling tussen de fasen.

Voor de lichtgroep wordt een stroomonderbreker van 10 of minder ampères gebruikt (hoewel een krachtiger analoog kan worden gebruikt, afhankelijk van de intensiteit van de verlichting).

Voor stationaire instrumenten wordt een enkele (voor een enkelfasig netwerk) of een driefasige contactdoos gebruikt. Voor een elektrische kachel wordt de aansluiting normaal gesproken geleverd four-core ВВГнг (voor een driefasig netwerk) en driekernig voor eenfase.

Voor een wasmachine en een warme vloer is het raadzaam om een ​​aparte lijn te installeren, uitgerust met een stroomonderbreker. De voeding wordt gelegd door een driedraads kabel (dit zorgt voor aarding).

Eerder werden zowel aluminium als koperdraden gebruikt voor bedrading. op dit moment alleen koperdraad wordt gebruikt. Als het huis oud is en u de bedrading verwisselt, kunt u niet tegelijkertijd aluminium en koperdraden gebruiken, omdat er een chemische reactie optreedt.

Koperdraad heeft minder weerstand in vergelijking met aluminium, bovendien wordt na verloop van tijd de aluminiumoxidefilm gevormd. Sinds de elektricien in een privé huis moet zo veilig mogelijk worden geregeld, de materialen zouden niet moeten worden opgeslagen. Koop elektrische apparatuur in gespecialiseerde winkels, het beste in de fabrieksverpakking (bay), met het fabriekslabel.

Een interessante video over hoe je bedrading in een privé-houten huis met eigen handen bedient:

Voeg een reactie toe Antwoord annuleren

Ul. Zoe And Aleksandra Kosmodemyanskikh, 26 +7 (499) 350-26-73

Bedraad het huis stap voor stap met je eigen handen

Elektriciteit is een serieuze en verantwoordelijke onderneming. Als je al het werk zelf gaat doen, moet je alles heel zorgvuldig en ijverig doen. Juiste bedrading in een privé-huis is een veiligheidsgarantie, omdat volgens de statistieken 70% van de branden plaatsvindt als gevolg van elektrische storingen. Als u niet zeker bent van uw capaciteiten, is het beter om het werk toe te vertrouwen aan specialisten die alleen zijn bewezen.

De bedrading in een privé-woning kan met eigen handen worden gemaakt

De bedrading in een privé-huis gebeurt vóór de afwerking. De box van het huis is verdreven, de muren en het dak zijn klaar - het is tijd om aan het werk te gaan. De volgorde van acties is als volgt:

 • Definitie van invoertype - eenfasig (220 V) of driefasig (380 V).
 • Ontwikkeling van de regeling, berekening van de capaciteit van de geplande uitrusting, indiening van documenten en ontvangst van het project. Hier is het noodzakelijk om te zeggen dat niet altijd in de technische omstandigheden je de macht die je hebt aangegeven zal bepalen, hoogstwaarschijnlijk niet meer dan 5 kW zal toewijzen.
 • De keuze van componenten en componenten, de aankoop van een teller, machines, kabels, enz.
 • Binnenkomst van de elektricien van de post naar het huis. Uitgevoerd door een gespecialiseerde organisatie, moet u beslissen over het type - lucht of ondergronds, installeer de invoerautomaat en de teller op de juiste plaats.
 • Installeer het schild, start de elektriciteit in het huis.
 • Routing van kabels in het huis, aansluiting van stopcontacten, schakelaars.
 • Het apparaat van de aardlus en zijn verbinding.
 • Het systeem testen en de act krijgen.
 • Elektrische aansluiting en bediening.

Dit is slechts een algemeen plan, in elk geval zijn er nuances en eigenaardigheden, maar het is noodzakelijk om te beginnen met het verkrijgen van technische voorwaarden voor aansluiting op het elektriciteitsnet en het project. Om dit te doen, moet u het type input en het geplande stroomverbruik bepalen. Vergeet niet dat het voorbereiden van documenten een half jaar kan duren, zodat het beter is ze in te dienen voordat de constructie begint: twee jaar zijn toegestaan ​​voor het voldoen aan technische voorwaarden. Gedurende deze tijd kunt u zeker de muur uitdrijven, waarmee u de machine en het aanrecht kunt plaatsen.

Een eenfasige spanning (220 V) of driefasige (380 V) kan aan de particuliere woning worden geleverd. Volgens de energieverbruiksnormen voor een privéwoning op een enkelfasig netwerk kan het maximale verbruik per huis 10-15 kW zijn, voor een driefasen huis - 15 kW.

Driefasige ingang is alleen nodig als er krachtige apparatuur moet worden aangesloten die werkt vanaf 380 V

Dus wat is het verschil? Het feit dat een driefasig netwerk direct krachtige elektrische apparaten kan omvatten - elektrische kachels of verwarmingsketels, ovens en dergelijke apparatuur. De vereisten voor de introductie en de bedrading van een 380 V-netwerk zijn echter veel moeilijker: de spanning is hoger, met meer kans op ernstig letsel. Daarom, als het huis niet meer dan 100 vierkanten heeft en je denkt dat het niet door elektriciteit verwarmd zou moeten worden, zou je 220 V moeten uitgeven.

Een plan opstellen en een project krijgen

Nadat u het type invoer hebt gedefinieerd, kunt u beginnen met het ontwikkelen van een plan om het huis te elektrificeren. Neem het plan van het huis op een schaal en teken waar de technicus zal staan, zoek uit waar de stopcontacten en schakelaars moeten worden geplaatst. In dit geval moet u rekening houden met waar grote meubels staan ​​en waar deze opnieuw kunnen worden geplaatst, om te voorkomen dat stopcontacten en schakelaars in deze zones worden geplaatst.

Op het plan moeten alle verlichtingsarmaturen worden toegepast: kroonluchters, schansen, staande lampen, lampen. Sommigen van hen hebben schakelaars nodig voor sockets. Vervolgens moet worden geschat welke apparaten in elke kamer moeten worden ingeschakeld. De keuken heeft bijvoorbeeld veel apparatuur die constant werkt. Voor haar heb je sockets nodig. Er is ook een techniek die regelmatig wordt ingeschakeld. Dit alles wordt toegepast op het plan, de optimale locatie van de schakelpunten wordt bepaald. Dezelfde benadering is in elk van de kamers.

Het resultaat van het ontwerpen van een bedrading in een privéwoning. Je zou ook een soortgelijk schema moeten krijgen

Bepaling van het totale vermogen

Bepaal wat de apparatuur in uw huis zal zijn, vat de kracht ervan samen. Gemiddeld vermogen kan worden genomen van de tafel: technici, voorlopig waarschijnlijk niet. En, waar er is, houd rekening met de startbelastingen (ze zijn veel hoger). Voeg aan de som die u vindt, ongeveer 20% van de voorraad toe. Het resultaat is het vereiste vermogen. U geeft het op in De papieren dienden voor toestemming om elektriciteit op de site aan te sluiten. Als je de geclaimde capaciteit hebt toegewezen, heb je veel geluk, maar je moet er niet op hopen. Hoogstwaarschijnlijk zult u moeten investeren in een standaard 5 kW - de meest gebruikelijke limiet voor elektriciteit voor een privéwoning.

Gemiddelde waarden van het vermogen van apparaten voor het berekenen van de totale belasting op de bedrading van een privéwoning met hun eigen handen

Afbraak van consumenten in groepen

Al deze consumenten (dit is de term professionals) - lampen, schijnwerpers, schakelaars, stopcontacten - zijn verdeeld in groepen. Een aparte tak wordt gefokt naar een elektricien voor verlichtingsarmaturen. Meestal volstaat één, maar het is geen regel, het kan handiger of handiger zijn om twee takken te maken - op elke vleugel van het huis of op elke verdieping - afhankelijk van het type en de configuratie van het gebouw. Precies in een aparte groep wordt de verlichting van de kelderverdieping, de werkruimten en het licht op straat gemarkeerd.

Dan breken ze uiteen in rozetgroepen. Hoeveel kan worden "geplant" op één draad - hangt af van de diameter van de gebruikte draad, maar niet erg veel - drie tot vijf, niet meer. Het is beter om een ​​afzonderlijke voedingslijn aan te sluiten op de aansluiting van elk krachtig apparaat: het is veiliger vanuit het oogpunt van brandveiligheid en zal bijdragen aan een langere werking van de apparaten.

Als gevolg hiervan kun je met drie of zeven regels naar de keuken gaan - hier is de techniek ook het krachtigst: voor een elektrische boiler, een elektrisch fornuis, zijn aparte lijnen onvoorwaardelijk nodig. Koelkast, magnetron, elektrische oven, wasmachine is ook beter "geplant" afzonderlijk. Niet zo'n krachtige mixer, keukenmachine, etc. kan in één regel worden opgenomen.

Ontwerpen van bedrading in een privé-huis: bekijk het aantal groepen en plan wat u wilt verbinden

In de kamer zijn er meestal twee of vier lijnen: in een moderne woning en in elke kamer is er iets om op te nemen in het elektrische netwerk. Eén regel gaat naar de verlichting. Op de tweede zijn er sockets, waarin het nodig zal zijn om de computer aan te zetten, de router, de tv, het opladen van de telefoon. Ze zijn allemaal niet erg krachtig en kunnen in één groep worden gecombineerd. Als u van plan bent een airconditioner te installeren of een elektrische verwarming in te schakelen, hebt u aparte lijnen nodig.

Als het privé-huis klein is, bijvoorbeeld een datsja, dan zijn er meestal twee of drie groepen: het is voor alle verlichtingsarmaturen, het tweede - voor de straat en het derde - voor alle interne stopcontacten. Over het algemeen is het aantal groepen individueel en hangt het meest af van de grootte van het huis en de hoeveelheid elektrische apparatuur erin.

Het elektrische bedradingsplan kan vrij klein zijn als het huis klein is

Volgens de door de groepen getal bepaalt het aantal machines in de meterkast van het huis: het aantal groepen te verkrijgen, voeg 2-4 op de ontwikkeling van (plotseling vergeten iets belangrijks, of zal moeten iets nieuws en krachtig zijn beurt onderverdeeld teveel of verre afstand groep groep op zijn twee, etc.). Aan de hand van het aantal groepen worden het distributiebord en het aantal machines geselecteerd: voor elke groep is er een afzonderlijke automatische machine. Als er een groot prive-woning - op verschillende verdiepingen, is het zinvol om zwaardere machines op elke verdieping te zetten, en voor hen om groepen van machines aan te sluiten.

De installatielocatie van de klep is niet gestandaardiseerd. Er zijn alleen beperkingen op de afstand van de pijpleidingen, deze mag niet minder dan 1 meter zijn. Buizen worden in rekening gebracht: watervoorziening, verwarming, riolering, interne goten, gaspijpleiding en zelfs gasmeters.

Er zijn geen beperkingen op gebouwen. Velen zetten een schild in de stookruimte: eens de technische ruimte is het redelijk om alle communicatie hier te verzamelen. De ontvangende autoriteiten doen geen uitspraken. Soms is het handiger om een ​​bewaker bij de voordeur te plaatsen. Als de beschermingsklasse voldoet aan de vereisten, mogen er geen claims zijn.

Het standaardschema voor een privéwoning bevat vandaag twee automaten. Eén - de invoer - wordt geïnstalleerd op de toonbank, meestal op straat. Het en de toonbank zijn verzegeld wanneer ze in gebruik worden genomen. Het tweede automatische apparaat van de aardlekschakelaar wordt in het huis voor de bewaker geplaatst. stuurstroom (uit) van deze apparaten is zodanig gekozen dat het eerste draaien van de machine, in het gebouw geïnstalleerde af (de stroomwaarde lager is). Dan hoeft u bij een noodoperatie niet onder het dak te klimmen.

Typisch schema voor het bekabelen van een privéwoning: groepen kunnen heel verschillend zijn

Als de ontwerpbelasting minder is dan 15 kW, is de invoermachine ingesteld op 25 A. Bijgevolg is de teller geselecteerd. Bij een hoger stroomverbruik zal het nodig zijn om een ​​transformator te installeren, de parameters en parameters van alle apparatuur worden in het project aangegeven.

Als u onlangs een privéwoning op het elektriciteitsnet aansluit, moet u een teller en een machine op straat installeren. Deze eis wordt op geen enkele manier door de wet bevestigd, alleen is elektriciteit gemakkelijker om het verbruik te beheersen. Als u wilt, kunt u vechten, als dat niet het geval is, kies dan een toonbank en een machine in het geval dat er meer stof en vocht wordt beschermd. De beschermingsklasse is niet lager dan IP-55. Voor installatie in het gebouw moet de bescherming minder zijn - IP-44, daarom zal de prijs lager zijn.

Voor bedrading in een privé-huis is het beter om kabels te gebruiken in plaats van draden. Ze hebben isolatie minstens tweemaal zo goed, daarom zijn de legvereisten niet zo strikt en zijn ze veiliger in gebruik. Alle interne bedrading moet worden gemaakt in een privéhuis met beschermende aarding. Eerder waren dergelijke vereisten dat niet, nu hebben veel elektrische apparaten drie-pins stekkers en vereisen ze een aarding voor een veilige werking. Daarom moet de kabel driekernig zijn.

In elektrische kabels zijn de kernen gemaakt van koper of aluminium. Hoewel aluminium goedkoper is, wordt het minder vaak gebruikt: het is moeilijk, het breekt vaker, het is moeilijker om ermee te werken. Met zelfbediening in een privéhuis en gebrek aan ervaring, kan dit een probleem zijn. Bovendien kan het in houten huizen binnenin helemaal niet worden gebruikt.

Nadat u het materiaal hebt bepaald, kunt u de diameter van de kabelkernen kiezen. Doe dit afhankelijk van de geplande belasting op de lijn volgens de tabel.

Berekening van de elektrische bedrading - de keuze van het gedeelte van de geleiders van de kabel wordt uitgevoerd volgens deze tabel

De doorsnede van de geleiders wordt geselecteerd op basis van de stroomsterkte of de stroom van alle verbruikers die op een machine zijn aangesloten. Hier heb je opnieuw een plan nodig om het huis te elektrificeren, waar je groepen consumenten hebt getekend. Overweeg de som van de stromen of vermogens van alle apparaten en selecteer de gewenste doorsnede van de geleiders van de tafel.

Hoe de tafel te gebruiken? Als u besluit om koperdraden aan te leggen, is de ingangsspanning 220 V, vervolgens is voor de interne bedrading het linker gedeelte, de overeenkomstige kolom, geschikt. Vergelijk zal gevonden worden de kracht van alles verbonden met de groep van consumenten (vind het en vind het gemakkelijker). In dat deel, waar we het hebben over koperdraden gestapeld in trays, holtes, kanalen, kolom "220 V", vind je de dichtstbijzijnde grotere waarde. Verplaats op deze regel naar rechts tot de kolom "Section, sq. Km. mm. " De hier aangegeven figuur is de vereiste grootte van de kernen. Van de geleiders van deze diameter moet elektrische bedrading van de machine naar de stopcontacten of schakelaars worden gedaan.

Om niet verward te raken bij het tellen en leggen, worden aders met dezelfde diameter op het plan met een bepaalde kleur aangegeven (opschrijven, om niet te vergeten welke kleur werd aangegeven). Nadat de diameter voor alle groepen consumenten is bepaald, moet u rekening houden met de lengte van de vereiste kabels voor elke grootte, bij de gevonden nummers voegt u een marge toe van 20-25%. Je hebt de bedrading voor je huis berekend.

Bepaalde vereisten voor het type schaal zijn alleen beschikbaar bij het plaatsen van elektriciens in houten huizen: daar wordt aanbevolen om drievoudige (NYM) of dubbele (VVG) kabelisolatie te gebruiken. In huizen van hun minder brandbare materialen kan elke isolatie worden gebruikt. Het belangrijkste is dat het geheel moet zijn, zonder scheuren, biezen en andere beschadigingen. Als u veilig wilt zijn, kunt u geleiders gebruiken met verbeterde bescherming. Dit is logisch in kamers met een hoge luchtvochtigheid (keuken, badkamer, zwembad, sauna, etc.).

Onder sommige krachtige apparaten worden de aansluitingen geselecteerd op basis van de maximale (start) stroom. Voor andere consumenten met een laag energieverbruik zijn ze standaard. Je moet weten dat ze zijn:

 • Buiten - wanneer het lichaam uit de muur steekt. Ze zijn gemakkelijker te installeren: er is een substraat aan de muur bevestigd en aan de bovenkant bevindt zich een stopcontact. Maar dergelijke modellen gebruiken tegenwoordig maar heel weinig mensen, zelfs in zomerresidenties. De reden is esthetisch: niet het meest aantrekkelijke gezicht.
 • Internal. Onder het elektrische gedeelte bevindt zich een groef in de muur, het installeert en zamorovyvaetsya-doos. In deze doos zit het elektrische gedeelte van de contactdoos of schakelaar.

Het zijn de interne stopcontacten en schakelaars die tegenwoordig het meest worden gebruikt. Ze zijn ingericht in verschillende stijlen, geschilderd in verschillende kleuren. Ze worden voornamelijk geselecteerd in de toon van de afwerking en als dit niet mogelijk is, krijgen ze een witte kleur.

Hoe pass-through-schakelaars worden aangesloten (het licht van twee of meer plaatsen in- of uitschakelen) lees hier.

Moderne trends in de bouw omvatten verborgen bedrading. Het kan worden gelegd in speciaal gemaakt in de muren groeven - flitsers. Na het leggen en bevestigen van de kabels zijn ze bedekt met putty, in vergelijking met het oppervlak van de rest van de muur. Als de opgerichte wanden dan worden bekleed met plaatmaterialen - gipsplaat, gipsplaat, enz., Zijn flitsers niet nodig. De kabels passen in de opening tussen de muur en de bekleding, maar in dit geval alleen in de gegolfde mouwen. De behuizing met gevoerde kabels wordt met klemmen aan de elementen van de structuur bevestigd.

Hoe interne bedrading te bouwen. In een privéhuis moet je bij het gebruik van het apparaat alle regels volgen

Bij het leggen is het noodzakelijk om te onthouden dat de interne elektrische geleiding van het huis onder alle regels en aanbevelingen valt. Dit is de enige manier om de veiligheid te garanderen. De basisregels zijn:

 • bedrading alleen verticaal en horizontaal, geen afgeronde hoeken of schuine lijnen;
 • alle aansluitpunten moeten in de aansluitdozen worden gemaakt;
 • horizontale kruisingen moeten zich op een hoogte van niet minder dan 2,5 meter bevinden, vandaar dat de kabel wordt neergelaten naar het stopcontact of naar de schakelaar.

Een gedetailleerd plan voor het doorgeven van de route, vergelijkbaar met dat in de bovenstaande foto, moet worden gehandhaafd. Het is nuttig tijdens de reparatie of modernisering van de bedrading. Het moet met hem worden gecontroleerd, als het ergens in de buurt nodig is om een ​​gat te maken of een gat te maken, om een ​​spijker te slaan. De belangrijkste taak is niet om in de kabel te kruipen.

Een groot percentage van de bedradingsproblemen is te wijten aan een slechte aansluiting van draden. Ze kunnen op verschillende manieren worden gedaan:

 • De twist. Verbinden op deze manier kan alleen homogene metalen zijn, of geen chemische reactie aangaan. Twist koper en aluminium kan niet categorisch zijn. In andere gevallen moet de lengte van de blote geleiders ten minste 40 mm bedragen. Twee draden zijn met elkaar verbonden, zo strak mogelijk, de bochten worden dicht bij elkaar gestapeld. Bovenaan is de verbinding gewikkeld in een isolatietape en / of verpakt met een krimpkous. Als je wilt dat het contact 100% is en de verliezen minimaal zijn, wees dan niet lui om de wending te slepen. In het algemeen wordt dit type verbinding van draden volgens moderne normen als onbetrouwbaar beschouwd.

De regels voor het installeren van bedrading in een privé-ohm verbieden het draaien in de wanden (zamurovyvat hen). Als ze dat kunnen zijn, dan alleen in de inbouwdozen, waar hun toestand kan worden gecontroleerd

De aansluiting van elektrische bedrading op aansluitdozen is snel, gemakkelijk, betrouwbaar en veilig

En toch, de meest betrouwbare methoden van verbinding - lassen en solderen. Als je een dergelijke verbinding kunt maken, kun je ervan uitgaan dat je geen problemen zult ondervinden. In ieder geval met verbindingen.

De installatie van elektrische bedrading in het huis met uw eigen handen vereist een zorgvuldige naleving van alle vereisten. Dit is een garantie voor uw privébeveiliging en de veiligheid van uw privé-eigendom.

Nadat de draden van de machine naar het punt van aansluiting van het stopcontact of de schakelaar zijn gelegd, worden ze door de tester gecontroleerd op integriteit - ze roepen de draden onderling, controleren de integriteit van de geleiders en elk op de grond - controleren ergens op schade aan de isolatie. Als de kabel niet is beschadigd, gaat u verder met de installatie van de aansluiting of schakelaar. Nadat ze zijn verbonden, worden ze opnieuw gecontroleerd door de tester. Daarna kunnen ze op de juiste machine worden gestart. En de machine moet onmiddellijk worden ondertekend: het is gemakkelijker om te navigeren.

Nadat u de elektrische bedrading door het hele huis hebt voltooid en alles zelf hebt gecontroleerd, bel dan de experts van het elektrische laboratorium. Ze controleren de staat van de geleiders en isolatie, meten de aarding en nul, de resultaten geven u het testrapport (protocol). Zonder dit wordt u geen toestemming gegeven om in gebruik te nemen.

Hoe bedrading in huis te voeren?

Het proces bestaat uit verschillende hoofdfasen:

keuze van de methode van leggen (open, verborgen);

selectie van samenstellende elementen;

toestemming verkrijgen om verbinding te maken met een lokaal elektriciteitsnetwerk

Laten we naar het voorbeeld van een nieuw huis kijken hoe we de elektrische bedrading onafhankelijk kunnen uitvoeren.

Het eerste dat u moet beginnen, is bepalen hoe de lijn wordt samengesteld. Vandaag wordt gebruik gemaakt van open en verborgen bedrading. Open bedrading is het bevestigen van alle componentelementen over de afgewerkte wanden (de sporen worden in speciale kabelkanalen gelegd).

Het voordeel is dit:

het beschadigde gebied kan probleemloos worden gerepareerd (snij het behang niet af, verniel de gepleisterde muren, enz.);

meer eenvoudige installatie en voorbereidende werkzaamheden (niet nodig om de muren te bekleden voor bedrading in het huis);

het is handig om nieuwe vertakkingspunten toe te voegen.

Nadelen van deze installatiemethode:

past vaak niet in het algemene interieur van de kamers (de kabelkanalen zijn niet erg aantrekkelijk);

open bedrading is gevoeliger voor mechanische schade en heeft in de regel een kortere levensduur.

De verborgen elektrische bedrading in huis is populairder. Deze optie heeft betrekking op de installatie van kabels in speciale groeven in de wanden en het plafond (Stroebe), alsmede in het verlaagde plafond, onder de kop, in een speciale plint.

Laat het interieur van de kamers niet bederven door hun uiterlijk;

is brandveilig (behalve een houten huis);

goedkoper (in vergelijking met de open methode voor het leggen van elektrische bedrading);

De kans op schade is veel kleiner;

hoge duurzaamheid van alle elementen.

de complexiteit van reparatie en onderhoud (om de bedrading in het huis te vervangen of een nieuw punt aan te sluiten, moet u het afwerkingsmateriaal beschadigen);

in het geval van een storing is het erg moeilijk om de exacte locatie van de fout te vinden, als u geen speciale apparaten gebruikt, bijvoorbeeld een zelf gemaakte metaaldetector;

meer complex elektrisch werk.

We raden u aan om nog steeds de laatste methode te kiezen, omdat deze duurzamer is en de hele lijn niet in het zicht komt! Bij het kiezen van hoogwaardige componenten en de juiste installatie van elektrische bedrading in het huis, is de kans op breuk uiterst klein.

Om een ​​circuitbedrading te tekenen, moet u eerst de locatie van de volgende elementen in een privéwoning opgeven:

plaats om de route naar de kamer binnen te gaan;

krachtige huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld een wasmachine, een elektrische boiler, een keukenfornuis), omdat hiervoor een aparte stroomkabel nodig is;

stopcontacten, schakelaars, schakelkasten.

Opgemerkt moet worden de volgende eisen en aanbevelingen bij het maken van een schema voor elektrische bedrading in het huis:

Draden moeten alleen strikt verticaal en horizontaal door de wanden en het plafond lopen. De rotatie moet in een rechte hoek staan. U kunt ook elektrische bedrading op de vloer plaatsen als u een speciale elektrische plint gebruikt.

Plaats de bedrading op de muur moet op een afstand van 20 cm van het plafond, terwijl de plaatsen van installatie van de aansluitingen en schakelaars van de lijn strikt naar beneden worden neergelaten.

Vanaf de deur- en raamopeningen moet het netwerk op een afstand van 10 cm passeren.

Schakelaars moeten op een afstand van 80 cm (of 150 cm) van de vloer aan de zijkant van de deurkruk worden gemaakt.

Montage van contactdozen wordt uitgevoerd op een afstand van 30 cm van de vloer, terwijl boven de keukenbovenkant van de uitlaat moet worden geïnstalleerd op een hoogte van 10 cm.

In kamers met een hoge vochtigheid moeten schakelaars en stopcontacten niet worden geplaatst (alleen op een veilige afstand in overeenstemming met GOST), het is het beste om alle benodigde elementen buiten de ruimte te verwijderen.

Op basis van de aanbevelingen gaat u verder met het maken van uw eigen bedradingsproject.

U kunt een van de volgende elektrische schema's in een flatgebouw gebruiken als voorbeeld:

Het is het beste voor dergelijke doeleinden om een ​​fotokopie van het plan van uw huis te gebruiken, omdat in deze documentatie de exacte afmetingen van de kamers en de locatie van ramen, deuren en muren worden bekeken.

Nadat het ontwerpplan is voltooid, gaat u naar de markeerwerkzaamheden.

Markeringswerk is de toepassing op de wanden van de kabeldoorgang van krijt of steenkoolroutes, evenals de locatie van de elementen. Om de route van de elektrische bedrading snel en soepel te maken, is het aan te raden om een ​​touw te gebruiken dat vooraf is geverfd in krijt (of kolen). Zo'n touw wordt correct een markeringssnoer genoemd, zie hoe het in de onderstaande foto kan worden gebruikt:

Alles wat je nodig hebt om een ​​van de sites te maken is aan het ene uiteinde van het touw in de oorspronkelijke positie te fixeren en voorzichtig rekken aan het eindpunt (gekleurde touw raakte de muur). Hierna moet het touw worden getrokken en scherp worden vrijgegeven zodat het pad op de muur blijft. Bole om in detail te leren hoe je een markering van wanden onder bedrading kunt maken, kun je uit ons afzonderlijke artikel.

Na het voltooien van de opmaak, wordt het aanbevolen om de muren in een privé-huis te fotograferen. Hiermee kunt u snel de bedrading vinden wanneer deze wordt vervangen of gerepareerd.

In dit stadium is het noodzakelijk om alle geplande elektrische producten voor de bedrading te selecteren. Wij vestigen uw aandacht op het feit dat u bij het selecteren van materialen geen geld hoeft te sparen, omdat Chinese producten van lage kwaliteit vaak de oorzaak zijn van ongelukken (tot een kortsluiting) en ook worden afgebroken.

Koperdraad Kabelkanaal

We raden u aan de selectie op de volgende elementen te stoppen (zie de foto hierboven):

verdeelkasten en kanalen van niet-brandbare of zelfdovende materialen;

sockets en switches van open type (ze zijn gemakkelijker te bevestigen, terwijl de kosten van producten een orde van grootte lager zijn dan die van verborgen);

koperkabel (zijn levensduur is veel langer dan die van een aluminiumproduct). Bovendien zijn koperdraden bestand tegen hogere belastingen. We raden aan voorkeur te geven aan merken als PVS, VVGng of NYM;

De doorsnede van aders op de rozetgroep is niet minder dan 2,5 mm. m². (bestand tegen stroom tot 25 A, wat voldoende is voor de thuisomstandigheden, hoewel het beter is om de kabeldoorsnede te berekenen voor individuele gebruiksomstandigheden). Voor verlichtingsinstallatie kunt u een kabel kiezen met een doorsnede van geleiders van 1,5 mm. Vierkant, maar om krachtige huishoudelijke apparaten aan te sluiten, moet u een dikkere geleider kopen - 4 mm.

Naast het feit dat u het exacte aantal stopcontacten, schakelaars, installatiekasten moet berekenen, moet u nog steeds zorgen voor de lengte van de draad voor de installatie van alle elektrische bedrading in het huis.

Koop de lengte met een marge, anders loop je in de loop van het werk in de problemen wanneer je bij het eindpunt niet genoeg zult hebben van slechts 10-15 cm.

We adviseren u om de lengte te berekenen volgens de volgende regels:

voor de inbouwdozen op de lengte, voeg 5 cm + de diepte van de doos toe;

voor de installatie van lampen op de lengte, voeg 10 cm toe (bij gebruik van een gloeilamp) en 15 cm (als een fluorescentielamp wordt gebruikt);

tot de lengte van elk segment, voeg 10-15 cm toe om de draden aan elkaar te verbinden.

Over het berekenen van het aantal kabels voor bedrading dat we in een apart artikel hebben verteld. Optie voor lui - de oppervlakte van het huis wordt vermenigvuldigd met 2, dit is de lengte van de kabel voor de huisbedrading.

Dus, het schema is er, de samenstellende elementen zijn verworven, de muren zijn voorbereid. Nu kunt u met eigen handen veilig naar de installatie van elektrische bedrading in huis gaan.

Voor werk hebben we de volgende hulpmiddelen nodig:

Een kleine Bulgaar met een diamantschijf

Perforator met kroon voor steen of beton

Welke informatie ook beter wordt ervaren, wij zullen het hele proces van het bekabelen van een privéwoning verzorgen in de vorm van stapsgewijze instructies.

Met molen in de teller wanden snijden gekenmerkt speciale groef voor het samenstellen van nieuwe bedrading in de woning. De afmetingen van de groeven moeten als volgt zijn: diepte 2 cm, breedte 2 cm). De locaties voor het installeren aansluitdozen, contactdozen en schakelaars groeven muren met perforator van een spuitmond (diameter en Stroebe selecteren overeenkomstig de grootte van de producten).

Om te zien hoe je de flitsers kunt gebruiken voor bedrading in huis, kun je op de onderstaande video:

Werken met een perforator en een Bulgaar

Stap 2 - Bevestiging van de aansluitdozen

In de ronde shtroby geïnstalleerde dozen en podrozetniki. Voor de installatie wordt het aanbevolen om schroeven met deuvels of een asbestlaag (ongeveer 2 mm) te gebruiken. Na het veilig bevestigen van de dozen gaan we verder.

Bevestiging van een doos

U kunt het installatieproces van de jeneverbes zien in het volgende videovoorbeeld:

De groef onder de draad is geprimed, waarna het nodig is om de kabel naar binnen te leggen en van tevoren in stukken te hebben gesneden. Het wordt aanbevolen om gips te gebruiken om de elektrische bedrading vast te zetten. Het kan de baan onmiddellijk grijpen en de muren waterpas maken. De stikstap is ongeveer 40 cm. We vertelden de andere manieren om de kabel aan de muur te bevestigen in het bijbehorende artikel, dat we ten zeerste aanbevelen om te lezen!

Routering en vaststelling met albast

Stap 4 - Verbind stopcontacten en schakelaars

Nadat het gips volledig is uitgehard (na ongeveer een dag), moet het grondig worden geveegd met een drijver. Daarna kunt u overgaan tot de installatie van outlets en switches.

Het stopcontact met uw eigen handen installeren

Dat zijn alle instructies voor het installeren van bedrading in een privé-huis vanaf nul. We raden je ook aan om een ​​visuele videoles te bekijken waarin deze gebeurtenis uitvoeriger wordt beschreven aan de hand van het voorbeeld van een bakstenen gebouw:

Het verkrijgen van toestemming om verbinding te maken met een lokaal elektriciteitsnetwerk

Wanneer alle elektrische apparaten, machines, en de RCD wordt geïnstalleerd, moet u het eens met de pre-wired "Gosenergonadzor", wat een positief antwoord op de kracht eigenaar moet geven.

Eerst moet u de acceptatietest doorstaan ​​(technische inspectie van de faciliteit waar de elektrische installatie werd uitgevoerd). Als het resultaat positief blijkt te zijn, ontvangt u het "Access Acceptance Certificate", op basis waarvan de eigenaar van het elektriciteitsnet uw woonfaciliteit moet verbinden.

Dus we hebben gekeken naar hoe de elektrische bedrading in het huis met onze eigen handen moet worden uitgevoerd. We hopen dat de verstrekte instructies begrijpelijk en nuttig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

23 + = 29